MS Katharina von Bora

Main-kansi
Jokiristeilijällä on yhteensä 42 hyttiä, kahdella eri kannella.

Main-kansi 
Ulkohytti (n. 12 m2), jossa ikkuna (ei voi avata). Sijainti Main-kannella (alin matkustajakansi). Kaksi erillistä vuodetta tai parivuode.
Upper-kansi
Ulkohytti (n. 13 m2), jossa lattiasta kattoon ulottuva ikkuna ja ranskalainen parveke. Sijainti Upper-kannella (ylin matkustajakansi). Kaksi erillistä vuodetta tai parivuode.
Ruokailu aluksella
Kaikki ateriat nautitaan aluksen viihtyisässä ravintolassa. Aamiainen tarjoillaan seisovasta pöydästä. Tarjolla on kaikkea munista, pekonista ja aamiaispannukakuista leipään, tuoreisiin hedelmiin ja erilaisiin aamiaistuotteisiin.

Lounas voi olla tarjolla joko seisovasta pöydästä tai tarjoillaan pöytiin. Kasvisruokaa on aina tarjolla. Lounaan jälkeen pöytiin tarjoillaan kahvia ja teetä. Lounas voi joissakin tapauksissa olla eväspaketti, jonka otamme mukaan kokopäiväretkelle. Mikäli lounas ei sisälly hintaan, se selviää päiväohjelmasta.

Illallinen tarjoillaan pöytiin ja koostuu useammasta ruokalajista. Voit aina valita, otatko kalaa, kasvista vai lihaa pääruoaksi. Yleensä myös alku- ja jälkiruokavaihtoehtoja on useita. Jälkiruoan kanssa tarjoillaan kahvia ja teetä. Omalla kustannuksella voit nauttia myös digestiivin.

Ateriat syödään samassa pöydässä koko risteilyn ajan.
Pääaterioiden lisäksi useimpina päivinä tarjoillaan aamukahvia/-teetä, iltapäiväkahvia/-teetä ja leivonnaisia sekä joinakin päivinä yöpalaa.

Ateria-ajat vaihtelevat päivittäin. Tarkka aika selviää paikan päällä matkanjohtajalta.
Yleensä ateriat tarjoillaan näihin aikoihin:

- Aamiainen klo 7.00–9.00
- Lounas klo 12.30–14.00
- Illallinen klo 19.00–21.00
- Iltapäiväkahvi ja leivonnainen loungebaarissa klo 16.00–16.30
- Yöpala klo 22.00–23.00

Kahvi ja tee
Aterioiden yhteydessä tarjoillaan kahvia ja teetä. Joinakin päivinä tarjoillaan lisäksi iltapäiväkahvia ja leivonnaisia.
Miten erityisruokavaliot huomioidaan aluksella?
Aluksen ravintolassa on mahdollisuudet valmistaa ruokaa diabeetikoille, kasvissyöjille, keliaakikoille ja laktoosi-intolerantikoille. Erityisruokavaliosta ei tarvitse ilmoittaa etukäteen; riittää, että kerrot asiasta risteilyn alussa.
Juomat aluksella
Kahvi ja tee aterioilla sisältyvät matkan hintaan, muut juomat ovat maksullisia. Aluksella on tarjolla juomapaketti, jonka ostettuasi voit juoda rajattomasti kivennäisvettä, talon viiniä, hanaolutta ja alkoholitonta olutta (pullossa). Paketin hinta on n. 20–25 euroa/henkilö/päivä. Jos hytissä asuu kaksi henkilöä, juomapaketti ostetaan molemmille erikseen.

Ravintolassa pullo viiniä maksaa n. 20–35 euroa, olut (pullo tai hanaolut) n. 3–5 euroa. Drinkit maksavat n. 6–8 euroa, limsat ja kivennäisvesi n. 2,5–4,5 euroa/pullo.

Pullo-olut, drinkit, väkevät alkoholijuomat ja erikoiskahvit (esim. espresso ja latte) eivät sisälly juomapakettiin. Huomaathan, että juomapaketti on jokaisen omaan kulutukseen. Väärinkäytöksissä, kuten juoman tarjoamisesta muille, juomapaketti voidaan evätä rahoja palauttamatta. 

Juomavesi
Hanavesi aluksella on puhdistettua, mutta säilytetään vesitankissa. Hanavedellä voi peseytyä ja pestä hampaat ja sitä voi myös juoda.

Pakkausvinkkejä
Aluksella ei tarvitse noudattaa erityistä pukeutumiskoodia. Yleensä matkustajat pukeutuvat iltaisin siististi ja rennosti. Miehillä tämä voi tarkoittaa pitkiä housuja ja kauluspaitaa/kauluksellista pikeepaitaa. Naiset voivat pukeutua esim. kesämekkoon, hameeseen tai housuihin ja paitaan. Juhlavampia vaatteita voi pakata mukaan ns. juhla-/gaalailtoja varten.

Jos matkustat kesäkuukausina, suosittelemme kevyitä puuvillavaatteita. Neule tai ohut jakku kannattaa pakata mukaan. Retkille ja maihin kannattaa varata mukavat kengät.

Pyyhkeet
Omia pyyhkeitä ei tarvitse pakata mukaan.

Hyttien siivous
Hytit siivotaan päivittäin.

Sähkö
Jännite on 220 V. Hyteissä on rasiat kaksinapaisille pistotulpille. Alukselle ei saa tuoda omaa silitysrautaa tai muita vastaavia sähkölaitteita. Hiustenkuivain kuuluu hyttivarustukseen.

Internet
Aluksella on käytössä Wi-Fi (paikallinen langaton internetyhteys). Verkkoyhteys on yleensä paras aluksen vastaanoton läheisyydessä ja osittain loungessa, mutta heikko tai toimimaton hyteissä. Voit ostaa nettiyhteyden aluksella. Tarkemmat tiedot selviävät paikan päällä.

TV
Aluksella on tv ja satelliittisignaali, joka toimii ongelmitta lähes koko reitillä. Sulkujen kohdalla ja yksittäisten etappien aikana signaali voi olla heikko.

Matkapuhelin ja sähköposti
Huomaathan, että matkapuhelimella soittaminen ja datasiirto voi olla ulkomailla kallista. Halutessasi voit tiedustella hintoja operaattoriltasi ennen matkaa.

Arvoesineiden säilytys
Hytissä on tallelokero. Huomaathan kuitenkin, ettei varustamo eikä Albatros Travel vastaa tallelokeroon, hyttiin tai muualle alukselle jätetyistä esineistä.

Maksaminen aluksella
Aluksella kaikki hinnat ovat euroissa. Aterialla annetaan hytin numero ja kuitataan tilatut juomat. Loppulasku laaditaan risteilyn toiseksi viimeisenä päivänä. Laskun voi maksaa joko käteisellä (euroilla) tai luottokortilla (Visa, MasterCard). Mainittakoon tässä yhteydessä, että joidenkin varustamoiden pankki sijaitsee Kyproksella tai EU:n ulkopuolella. Tästä syystä matkustajan luottokortilla tulee pystyä maksamaan myös EU:n ulkopuolella. Matkanjohtaja kertoo yksityiskohtaisemmin maksamisesta paikan päällä. Huomaathan, että ylimääräisten retkien hintaan lisätään aluksella 1 %:n palvelumaksu.

Mikä aluksella ei sisälly matkan hintaan?
Juomat ja muu henkilökohtainen kulutus, kuten esim. internetin käyttö.

Juomarahat
Maissa, joissa käymme risteilyn aikana, sekä risteilyaluksilla on varsin organisoitunut juomarahakäytäntö. Paikallisoppaat ja bussinkuljettajat sekä aluksen miehistö odottavat saavansa tietyn suuruisen summan retken/risteilyn päätteeksi. Tällä matkalla suosittelemamme summa on 7–10 euroa/yö/henkilö. Summa jaetaan kahteen kirjekuoreen: toinen risteilypäällikölle ja toinen muulle aluksen miehistölle.

Matkan hinta ei sisällä henkilökohtaisia juomarahoja, sillä kyse on yksityisasiasta. Albatros Travel maksaa palkkaa paikallisoppaille, kuljettajille ja aluksen henkilökunnalle, mutta monessa kulttuurissa palvelualan peruspalkka on alhainen, koska juomarahat nostavat sitä. Haluamme kuitenkin korostaa, että juomarahat ovat jokaisen henkilökohtainen asia ja niiden antaminen vapaaehtoista.

Tupakointi aluksella
Alus on suurelta osin savuton. Tupakointi on sallittua ainoastaan aurinkokannella pöydissä, joissa on tuhkakupit. Kaikkialla muualla – sisällä ja ulkona – tupakointi on kielletty.

Ikärajat
Alle 18-vuotiaat saavat matkustaa vain yli 18-vuotiaan seurassa. Alkoholia myydään vain 18 vuotta täyttäneille.

Lapset aluksella
Lapset ovat tervetulleita alukselle. Alle 18-vuotiaat lapset eivät saa nukkua ilman aikuista eli kaksi lasta ei voi majoittua samaan hyttiin kahdestaan. Alle 2-vuotiaat lapset eivät pääse alukselle.
Matkanjohtaja risteilyllä
Risteilymatkalla matkanjohtajan rooli on erilainen kuin tavanomaisella kiertomatkalla, jolloin ryhmä viettää pääosan ajasta yhdessä. Risteilyllä on mahdollisuus sekä nauttia seurasta että viettää omaa aikaa laivalla ja maissa.
Matkanjohtaja on apunasi käytännön asioiden järjestämisessä, oli sitten kyse lennoista, lentokenttäkuljetuksesta, lähtöselvityksestä, tulkkauksesta, vinkeistä liittyen laivamatkaan ja satamavierailuihin. Matkanjohtaja on lisäksi mukana päiväohjelmaan merkityillä retkillä. Mikäli haluat viettää omaa aikaa maissa, voit aina kääntyä matkanjohtajan puoleen kysymyksinesi.
Lentoyhtiö
Yksittäisiin risteilyihin kohdistuu toisinaan niin suuri kysyntä, että muodostamme ns. rinnakkaisryhmiä. Haluamme näet tarjota mahdollisimman monille asiakkaille mahdollisuuden mukavaan lomaelämykseen. Tämä tarkoittaa sitä, että aluksella voi olla useita Albatrosin ryhmiä samaan aikaan. Jokaisella ryhmällä on kuitenkin oma suomalainen matkanjohtajansa.
Usein rinnakkaisryhmien tapauksessa joudutaan käyttämään useita lentoyhtiöitä. Palvelemme asiakkaita varausjärjestyksessä: ensimmäisenä varaavat saavat suorimmat/nopeimmat lennot.

Mitä kieltä aluksella puhutaan?
Matkustajat ovat valtaosin Skandinaviasta ja Saksasta. Pääkieli on yleisimmin saksa, joillakin lähdöillä englanti. Mukana on aina suomalainen matkanjohtaja, joka pitää huolta Albatros Travelin ryhmästä. Miehistö puhuu sekä saksaa että englantia.
Lähtöselvitys
Lentokentältä/hotellista on yhteiskuljetus alukselle. Lähtöselvityksen ajankohta selviää matkanjohtajalta. Varaudu odotteluun, sillä kaikki matkustajat ovat menossa alukseen samoihin aikoihin.
Aurinkokansi
Aluksella on iso ja viihtyisä aurinkokansi, jolla voi oleskella, kun olemme laiturissa tai etenemme rauhallisesti läpi kauniiden maisemien.
Huomaathan kuitenkin, että joinakin päivinä ja joillakin etapeilla aurinkokansi voi olla jonkin aikaa suljettu. Kyse on useimmiten siitä, että kuljemme matalan sillan ali tai sulkujen läpi. Tämä koskee erityisesti Reinin ja Tonavan välisiä etappeja, jolloin aurinkokansi suljetaan lähtiessämme matkaamaan pitkin Mainjokea ja pysyy suljettuna, kunnes saavumme Tonavalle Kelheimin kohdalla. Sama käytäntö on lähdöillä, joilla reittiä kuljetaan päinvastaiseen suuntaan.
Melutaso laivan ollessa liikkeellä
Yleensä nykyaikaisten alusten melutaso on alhainen, mutta perähyteissä moottorin ääni voi kuulua enemmän kuin keskellä alusta. Sama pätee hytteihin keulassa, kun alus kääntyy keulapotkureiden avulla. Tämä on tyypillistä silloin, kun kuljetaan sulkujen läpi. Ilmastointi ja ilmanvaihtojärjestelmä pitävät vaimeaa ääntä ollessaan käynnissä.
Laituripaikka
Kun jokiristeilyalukset asettuvat laituriin, ne kiinnitetään useasta kohdasta pitkittäin toisiinsa. Tämän vuoksi satamassa sinulla voi olla näkymät toiseen alukseen maisemien sijasta. Myös käynti maihin kulkee muiden alusten kautta – tai muiden alusten matkustajat kulkevat ”meidän aluksemme” kautta.
Aina kun mahdollista, yritämme saada laituripaikan kaupungin keskustasta. Valitettavasti se ei aina onnistu. Vaikka laituripaikka olisi varattu ja vahvistettu, satamalla on oikeus siirtää aluksemme muualle jopa vain pari tuntia ennen saapumista. Se merkitsee sitä, että kun laituripaikkamme on kaukana keskustasta, tilaamme bussikuljetuksen tai käytämme paikallista julkista liikennettä päästäksemme keskustaan ja toteuttamaan ohjelman mukaiset kaupunkikierrokset ja retket. Jos et osallistu ohjelmaan tai järjestät omaa ohjelmaa, kuljetus alukselta tapahtuu omalla kustannuksella.
Veden korkeus
Matkanteko eurooppalaisilla joilla riippuu senhetkisestä veden korkeudesta. Vuosittain on ajankohtia, jolloin vesi on joko niin alhaalla tai niin korkealla, että joidenkin reittien ajaminen on hankalaa tai mahdotonta. Tällaisissa tapauksissa varustamo pyrkii mahdollisuuksien mukaan ajamaan vaihtoehtoista reittiä ja tarjoamaan vaihtoehtoisia retkiä. Muutokset, jotka ilmoitetaan 48 tuntia ennen matkaa, eivät johda korvauksiin.
Sulut
Matkustaminen sulkujen läpi on elämys, jota monet odottavat. Kyse onkin jännittävästä osasta matkantekoa Euroopan jokiverkostossa. Sulut voivat kuitenkin toisinaan aiheuttaa epämukavuutta, sillä niihin voi olla jonoa tai toiminta voi olla keskeytetty, mikä aiheuttaa muutoksia ohjelmaan.
Albatros Travel ja varustamo pidättävät oikeuden matkaohjelman muutoksiin, jotka johtuvat veden korkeuden muutoksista ja muutoksista sulkujen toiminnassa.