Vuonojen kesä - Norja

group-tour
Ryhmämatka suomalainen matkanjohtaja

Risteillen valloittavissa vuonoissa ja retkeillen maalauksellisissa kaupungeissa. Kauniin luonnon ollessa hehkeimmillään. Mukana Oslo, Bergen ja Trondheim.

Uutuus

Matka-ajankohta osuu kesäkaudelle, jolloin kaikki on vehreää ja vihreää. Kauniin naapurimaamme maalaukselliset kaupungit ja upeat vuonomaisemat odottavat. Norjassa pääsemme näkemään syviä vuonoja ja jyrkkiä seinämiä, ihastuttavia maisemia auringossa kimaltavine valtavine jäätiköineen ja vanhoja kalastajakyliä. 

11 päivän matkalla vierailemme öljykaupunki Stavangerissa ja risteilemme läpi kauniin Geirangerinvuonon. Käymme Griegin synnyinkaupungissa Bergenissä ihastelemassa sille tyypillisiä puutaloja ja vierailemme myös Oslossa. Ajamme pitkin kaunista Atlantin rannikkoa, vierailemme Briksdalin jäätiköllä ja teemme kaupunkikierroksen Norjan keskiaikaisessa entisessä pääkaupungissa Trondheimissa.

Klikkaa karttaa, näet sen suurempana.
 • Tyyppi Kiertomatka

 • Matkanjohtaja Suomalainen

 • Viisumi Ei

 • Rokotukset Ei

 • Valuutta NOK

Päiväohjelma
Päivä 1 Lento Helsinki – Oslo. Norjan pääkaupunki Oslo.
Päivä 2 Oslo, Norja. Kaupunkikierros Oslossa, Heddalin sauvakirkko ja Telemark.
Päivä 3 Hovden, Norja. Suleskarvegen, Lysebotn ja laivamatka Lysevuonolle ja Stavangeriin.
Päivä 4 Stavanger, Norja. Kaupunkikierros Stavangerissa, lautta Boknavuonon yli, Hardangervuono ja Steindalsfossenin vesiputous.
Päivä 5 Bergenin alue, Norja. Kaupunkikierros Bergenissä ja aikaa tutustua Griegin synnyinkaupunkiin omatoimisesti.
Päivä 6 Bergenin alue, Norja. Voss, Sognevuono, Lærdalsøyrin kylä, Jotunheimin kansallispuisto ja Stryn.
Päivä 7 Strynin seutu, Norja. Risteily kauniissa Geirangerinvuonossa, Ørnevejen ja Trollstigen.
Päivä 8 Molde/Kristiansund, Norja. Atlantin väylä ja pienet kalastajakylät.
Päivä 9 Trondheim, Norja. Kaupunkikierros Trondheimissa, Oppdal.
Päivä 10 Oppdal/Otta, Norja. Dovrefjell, Gudbrandsdalen, Ringebun sauvakirkko, olympiakaupunki Lillehammer ja Oslo.
Päivä 11 Oslo, Norja. Kotimatka.

Kuvagalleria

Klikkaa kuvaa, näet sen suurempana

Lähtöpäivät

Lähtö Matkan kesto Hinta Lähtölentokenttä Huomaa
1.798€
Helsinki
Klikkaa päivämäärää nähdäksesi matkaohjelman

Päiväohjelma

Hae matkaohjelma HUOM. Joissakin matkoistamme ohjelma voi vaihdella, esim. lähtöpäivästä tai matkasesongista riippuen. Tulostathan matkaohjelman oman aiotun/valitun matkapäivämääräsi kohdalta, kiitos.

Päivä 1
Lento Helsinki – Oslo. Norjan pääkaupunki Oslo.

Lennämme Osloon, Norjan pääkaupunkiin. Tuhoisan tulipalon jälkeen vuonna 1624 kuningas Kristian IV rakennutti kaupungin uudelleen Akershusin linnoituksen muurien sisälle. Kuningas nimesi kaupungin itsensä mukaan: Christiania. Vuonna 1814, kun valtioliitto Tanskan kanssa päättyi, kaupungista tuli Norjan pääkaupunki. Vuonna 1925 se sai takaisin vanhan nimensä Oslo.

Oslosta on viime vuosina kehittynyt moderni metropoli oltuaan pitkään hieman muiden pohjoismaisten pääkaupunkien varjossa. Keskustassa on useita ostoskatuja, nykyaikaisia ostoskeskuksia, uusia museoita ja runsas tarjonta teatteria, konsertteja ja viihdettä mm. uudehkossa oopperatalossa vuodelta 2008. Se seisoo hienolla paikalla veden äärellä.

Ajamme lentokentältä keskustassa sijaitsevalle hotellille ja majoitumme huoneisiimme.
Saapumisajankohdasta riippuen matkanjohtaja järjestää halukkaille mahdollisesti pienen kävelykierroksen.

Päivä 2
Oslo, Norja. Kaupunkikierros Oslossa, Heddalin sauvakirkko ja Telemark.

Aamiaisen jälkeen lähdemme kaupunkikierrokselle. Näemme mm. Akershusin linnoituksen, joka on yksi Norjan vaikuttavimmista keskiaikaisista rakennuksista. Linnoituksen piha-alueelle on vapaa pääsy. Jatkamme kierrosta Oslon vanhimpaan osaan, joka on kaupungin ainoa osa, joka on rakennettu ruutukaavan mukaan.

Kvadraturenin kaupunginosan rakennutti tanskalainen kuningas Kristian IV sen jälkeen, kun tuhoisa tulipalo oli roihunnut kaupungissa vuonna 1642. Bjørvikassa katselemme kaunista ja modernia oopperataloa sekä Oslon uusimpiin kuuluvaa kaupunginosaa. Seuraavaksi reitin varrelle osuu Oslon päärautatieasema, joka johdattaa meidät Karl Johans gate  kadun kautta kohti parlamenttitaloa, kansallisteatteria ja linnaa. Kävelemme yleensä myös rantaan ja katselemme kaupungin tunnusmerkkiä kaupungintaloa, joka seisoo vaikuttavine torneineen aukiolla veden äärellä. Käymme katsomassa uutta Aker Bryggen kaupunginosaa. Matkanjohtaja muokkaa reitin päivän säähän sopivaksi. Yleensä kierros päättyy Aker Bryggelle, jossa on hyviä lounaspaikkoja. Kaupunkikierros kestää noin 2,5–3 tuntia ja se toteutetaan bussilla ja kävellen.

Iltapäivällä suuntaamme Telemarkin lääniin, jossa yövymme Hovdenissa. Sitä ennen käymme katsomassa Norjan suurinta sauvakirkkoa.

Keskiajalla Euroopassa rakennettiin isoja katedraaleja kivestä. Norjassa käytettiin vastaavanlaista tekniikkaa, mutta päämateriaalina oli puu. Viikingeillä oli pitkä kokemus talojen ja veneiden rakentamisesta puusta, ja tästä syystä oli luonnollista, että rakennustekniikoita kehitettiin edelleen. Sauvakirkot syntyivät näiden ponnistusten tuloksena. Pikkutarkasti veistetyt puukirkot olivat keskiajan Luoteis-Euroopassa tyypillinen osa kylämaisemaa. Nykyään sauvakirkkoja löytyy enää lähes pelkästään Norjasta.
Sauvakirkkoja on monentyyppisiä, mutta niille kaikille on tyypillistä tolppien (tai ”sauvojen”) sekä pölkyistä ja lankuista muodostuvan kehikon käyttö.

Notoddenissa Telemarkin läänissä sijaitsee iso Heddalin sauvakirkko. Upeaa kirkkoa pidetään yhtenä kauneimmista. Tämä Norjan kulttuuriperinnön osa todistaa upeasta puunveistotaidosta, joka osattiin 1200-luvulla, jolloin oltiin siirtymässä pakanallisesta uskonkäsityksestä kristinuskoon. Näemme kirkon ulkopuolelta, mutta ehdit käydä myös sisällä kirkossa halutessasi (pääsylippu n. 60 NOK, ei sisälly matkan hintaan).
Ajamme kaunista reittiä läpi Telemarkin läänin kohti hotelliamme.

Telemark ulottuu Oslon eteläpuolella sijaitsevalta rannikolta, tarkemmin sanottuna Porsgrunnin kunnasta, aina Norjan suurimpaan kansallispuistoon Hardangerviddaan. Alueella on jopa 1883 m korkeita huippuja. Laaksossa korkeimman tunturin alapuolella sijaitsee hurmaava Rjukan, jolla on merkittävä asema Norjan sota- ja teollisuushistoriassa ja joka on päässyt Unescon maailmanperintökohteeksi. Jotkut saattavat muistaa Hollywood-elokuvan Telemarkin sankarit, jonka pääroolissa oli Kirk Douglas. Douglas esitti norjalaista vastarintamiestä, joka laittaa lopun ”raskaan veden” tuotannolle.

Poistumme Telemarkin läänistä yöpyäksemme Hovdenin seudulla.

Syömme hotellissa mukavan illallisen yhdessä.

Päivä 3
Hovden, Norja. Suleskarvegen, Lysebotn ja laivamatka Lysevuonolle ja Stavangeriin.

Aamiaisen jälkeen otamme kurssin kohti rannikkoa ja Stavangeria. Ajamme ensin jonkin matkaa pitkin Suleskarvegeniä, joka on tunnettu kauneudestaan. Se on Lounais-Norjan korkeimmalla sijaitseva tieyhteys. Paikallisten mukaan reitti tarjoaa erityisen rauhan sille, joka on niin onnekas, että pääsee kulkemaan sitä pitkin. 

Keskellä päivää saavumme perille Lysbotniin, josta lähdemme ihastuttavalle risteilylle Lysevuonolle. Vuono on ilmeisesti syntynyt yli 10 000 vuotta sitten, jolloin paikalla oli mannerjäätä. Laivasta näemme Preikestolenin näköalapaikan. Se on 604 m korkea kalliojyrkänne, joka on yksi alueen tärkeimmistä luontokohteista.

Iltapäivällä saavumme perille Stavangeriin, jossa yövymme.

Vuonna 1969 löydettiin eteläiseltä Pohjanmereltä ensimmäinen öljykenttä, Ekofisk. Löytö teki hetkessä Stavangerista ja Sandnesista Norjan talouden voimalaitoksen. Nykyään Stavanger on koko Euroopan öljy- ja energiapääkaupunki, ja paikallisten tärkein tulonlähde on öljyteollisuus. Öljy on vetänyt alueelle paljon ihmisiä eri maista, mikä on tehnyt Stavangerista kansainvälisen kaupungin.

Ilta on omaa aikaa. Matkanjohtaja jakaa mielellään vinkkejä.

Päivä 4
Stavanger, Norja. Kaupunkikierros Stavangerissa, lautta Boknavuonon yli, Hardangervuono ja Steindalsfossenin vesiputous.

Aamiaisen jälkeen lähdemme tutustumaan öljykaupunkiin. Stavangerista ei voi poistua ilman kävelykierrosta vanhassakaupungissa. Itse keskusta on melkoisen kompakti, ja useimmat nähtävyydet on helppo katsastaa jalkaisin. Kävelyretki läpi kapeiden mukulakivikatujen, joita 1700-luvulta peräisin olevat valkoiset puutalot reunustavat, on kuin matka kadonneeseen aikakauteen. Vanhassakaupungissa on joitakin Euroopan parhaiten säilyneitä puutaloja, tarkalleen ottaen yli 170 kappaletta. Vanhassa Stavangerissa on nykyään useita käsitöitä, maalauksia, keramiikkaa ja koruja myyvää liikettä. Lähellä sijaitsee upea tuomiokirkko, joka valmistui 1125 ja rakennettiin uudelleen tuhoisan tulipalon jälkeen vuonna 1272. Täällä toimi pappina Norjan ensimmäinen arkkipiispa John Birgerson. Kaupunkikierroksella käytämme sekä bussia että kuljemme jalkaisin.

Moderni Stavanger on yliopistokaupunki ja siellä on monia korkeakouluja ja tutkimuslaitoksia. Stavangerissa on myös vilkas ja eläväinen tunnelma, lukemattomia kauppoja ja ruokapaikkoja. Stavanger ja Sandnes nimettiin vuoden 2008 Euroopan kulttuuripääkaupungiksi, mikä kertoo laajasta kulttuuritarjonnasta alueella. Ruokafestivaali Gladmat järjestetään vuosittain heinäkuun lopulla, ja se on seudun suurin tapahtuma, johon osallistuu noin 250 000 kävijää.

Myöhemmin päivällä ylitämme Boknavuonon paikallisella lautalla. Matkaamme Mortavikasta Årsvågeniin päästäksemme Hardangervuonon seudulle. Stavangerin pohjoispuolella sijaitsevan saariston läpi kulkeva reitti on varsin kaunis. Ajamme tänään Rogalandin läänin läpi Hordalandin lääniin.

Pysähdymme syömään lounaan matkan varrella.

Lähestyessämme Bergenin seutua pysähdymme katsomaan Norjan suosituinta vesiputousta, Steindalsfossenia. Vesi putoaa n. 50 m, ja putous on erittäin suosittu, sillä putouksen taakse pääse kuivaa ja turvallista polkua pitkin. Itse putous syntyi vuonna 1699, kun joki vaihtoi virtaussuuntaa. Teemme kävelylenkin putousalueella.

Majoitumme Bergenin ulkopuolelle. Täällä vietämme seuraavat kaksi yötä.

Syömme hotellissa illallisen yhdessä.

Päivä 5
Bergenin alue, Norja. Kaupunkikierros Bergenissä ja aikaa tutustua Griegin synnyinkaupunkiin omatoimisesti.

Aamulla lähdemme Bergeniin, Norjan hurmaavaan vanhaan hansakaupunkiin ja Edvard Griegin, Norjan maailmankuulun kansallissäveltäjän, synnyinkaupunkiin. Merenrantakaupunki Bergen on Norjan toiseksi suurin kaupunki, joka sijaitsee kauniilla paikalla seitsemän vuonon ja seitsemän tunturin keskellä. Kaupungin perusti kuningas Olav Kyrre vuonna 1070 ja se on yksi Norjan vanhimpia. Merenrannassa on yhä nykyäänkin vilkasta, ja kaupungissa on paljon kauppoja ja puoteja. Yksi pysähdyspaikoistamme on Fisketorget. Kyse on värikkäästä torista, jolla myydään kaikkia mahdollisia merenherkkuja: lohta, katkarapuja, taskurapuja – tietysti vuodenajasta riippuen. Tarjolla on lisäksi hedelmiä, vihanneksia ja kukkia. Reitti vie meidät ohi värikkäiden puisten makasiinien, jotka rakennettiin alunperin 1300-luvulla ja jotka muodostavat alueen nimeltä Bryggen. Bryggen on Unescon maailmanperintökohde, jonka vanhimmat yhä olemassa olevat talot ovat peräisin 1700-luvulta. Bryggen toimi useita satoja vuosia hansakauppiaiden päämajana. Hansakauppiaat hallitsivat kaupankäyntiä aina 1700-luvun puoliväliin saakka. Kapeat kujat vievät ajatukset menneeseen aikaan.

Kaupunkikierroksen jälkeen on mahdollisuus jatkaa kaupungin tutkimista omatoimisesti. Useimmat nähtävyydet sijaitsevat lyhyen matkan päässä kaupungin vanhasta satamasta, jota voi kutsua Bergenin keskustaksi. Satama-alueella on Bergenin kuuluisa Bryggen, jonka historia ulottuu aikaan, jolloin kauppaa hallitsi Hansaliitto ja Bergen toimi pääkaupunkina. Bryggenin kauniit puutalot ja vanhat makasiinit ovat Unescon maailmanperintökohteiden joukossa. Kaupungin kapeilla kaduilla voi aistia, millaista oli vilkkaan kauppakaupungin elämän keskiajalla. Jos haluaa perehtyä Bergenin mielenkiintoiseen ja dramaattiseen historiaan, kannattaa käydä Bryggens Museumissa tai Det Hanseatiske Museumissa. Kaupungissa on tapahtunut useita tuhoisia tulipaloja, mikä on kirjailija Gunnar Staalesenin Bergen-trilogian yksi teemoista. Taiteen ystäville suosittelemme Bergenin taidemuseota, jonka kokoelmiin kuuluu mm. useita Edvard Munchin teoksia.

Palaamme Bergenistä takaisin hotelliimme.
Syömme hotellissa illallisen yhdessä.

Päivä 6
Bergenin alue, Norja. Voss, Sognevuono, Lærdalsøyrin kylä, Jotunheimin kansallispuisto ja Stryn.

Lähdemme Bergenin seudulta kohti Sognevuonoa ja ajamme Vossin kaupungin läpi. Voss sijaitsee kauniilla paikalla Vangsvatnet-järven rannalla ja sitä ympäröi vehreä maanviljelysalue. Seutu tunnetaan parhaiten talviurheilumahdollisuuksista: Voss on yksi Norjan parhaista hiihtokohteista sekä maasto- että alppihiihdon ystäville.

Pysähdymme Lærdalsøyrin kylässä, joka sijaitsee Unescon suojeleman Sognevuonon pohjukassa. Lähellä sijaitseva Lærdalselva-joki, jossa kutee lohia, virtaa tuntureilta alas vuonoon ja antaa laaksolle ihan omanlaisensa ilmeen. Lærdalsøyri on kylä kuin suoraan postikortista: yli 150 hyvin säilynyttä puutaloa 1700- ja 1800-luvuilta. Nykyään Lærdal on sertifioitu kestävän matkailun kohde, ja kunnassa työskennellään ahkerasti matkailun negatiivisten vaikutusten vähentämiseksi pyrkien samalla säilyttämään elämykset ennallaan. Kylä on aktiivinen maanviljelijäyhteisö. Seudulla vallitsee kuiva ilmasto, joka takaa hyvät edellytykset hedelmien, marjojen ja vihannesten viljelylle. Monet ravintolat ja ruokapaikat tarjoilevat lähiruokaa, joka on valmistettu paikallisista raaka-aineista.

Vuonot, jotka kurottuvat kohti sisämaata, ovat tavallinen näky Norjan rannikolla. Villi ja kaunis länsirannikko syntyi viimeisen jääkauden jälkeen, kun jäätiköiden sulavedet ja vuoripurot hioivat itselleen reitin alas läpi maapallon vanhimpina aikoina syntyneen kiviaineksen. Kun jää vetäytyi, maisema oli täysin muuttunut: korkeita tuntureita, kapeita laaksoja ja syviä vuonoja – kuten näemme täällä Vestlandetissa. Sognevuono, jolla on pituutta 204 km, on maailman pisin ja syvin vuono. Se on vuosikymmenien ajan ollut yksi vuonoristeilyjen kohokohdista Norjassa.

Ylitämme vuonon pienellä paikallisella lautalla. Sitten suuntaamme Jostedalsbreenin kansallispuistoon ja katselemme upeaa luontoa.

Määränpäämme on Briksdalin jäätikkö lähellä Oldenia. Se houkuttelee kävijöitä upealla jäämassallaan, joka kiemurtelee kuin jäätynyt joki 1200 m korkeudesta alas laaksoon. Järvi, johon jäätikkö päättyy, sijaitsee 346 m merenpinnan yläpuolella. Paljaat kallioseinämät, rosoinen jäämassa ja kirkas jääkylmä järvivesi luovat vaikuttavan näkymän. Itse Olden on tyypillinen norjalainen kylä idyllisine, ruohokattoisine puutaloineen ja vanhoine puukirkkoineen vuodelta 1759.

Perillä jäätikköalueella vaihdamme kulkuneuvoa ja nousemme pieniin nk. ”peikkobusseihin”, jotka kuljettavat meidät jäätikölle. Jäätikölle vie myös pitkähkö kävelyreitti.

Pitkän ja mielenkiintoisen päivän jälkeen majoitumme Strynin seudulle.

Syömme yhteisen illallisen hotellissa.

Päivä 7
Strynin seutu, Norja. Risteily kauniissa Geirangerinvuonossa, Ørnevejen ja Trollstigen.

Aamiaisen jälkeen meillä on vain lyhyt ajomatka, kun saavutamme luontoelämysten osalta matkan suurimman kohokohdan, Geirangerinvuonon.

Jopa 1500 metrin korkeuteen kohoavien jyrkkien kallioseinämien ympäröimää Geirangerinvuonoa kutsutaan usein kruununjalokiveksi Norjan vuonojen joukossa. Majesteettiset lumihuippuiset tunturit ja lähes pystysuoraan kohoavia seinämiä pitkin alas kuohuvat putoukset muodostavat vaikuttavat puitteet vuonolle. Ei ole ihme, että juuri tätä vuonoristeilyä kutsutaan maailman kauneimmaksi ja että vuono on päässyt Unescon luonnonperintökohteeksi.

Teemme risteilyn vuonolla. Lähdemme pienestä Geirangerin kylästä, joka sijaitsee vuonon pohjukassa, ja palaamme samaan paikkaan. Risteily kestää noin tunnin.

Ajaessamme pitkin Ørnevejeniä näemme kauniin Geirangerinvuonon ja teemme matkaa kansallisella maisemareitillä nimeltä Trollstigen-Geiranger. Maisemareitit, joita on 18, ovat Norjan kauneimpia autoilureittejä. Aloite reittien nimeämiselle ja näköalapaikkojen rakentamiselle tuli vuonna 1994 Norjan valtion tielaitokselta.

Seuraavaksi paikallinen lautta vie meidät Eidsdalista Lingeen.

Päivän toinen kohokohta on Trollstigen ja sen 11 neulansilmämutkaa. Tie avattiin 1936 ja sen vihki Norjan kuningas Haakon VII. Reitti tarjoaa todella upeita näkymiä yli kalliojyrkänteiden, vesiputousten, syvien vuonojen ja viljavien laaksojen. Täällä Norjan luonto näyttäytyy kaikkein dramaattisimmillaan. Ympäröivien tuntureiden nimet – Kuningas, Kuningatar ja Piispa – korostavat niiden majesteettisuutta. Tie on suljettu talvisin ja avataan yleensä toukokuun lopussa tai kesäkuun alussa.

Moldesta puuttuu ehkä arkkitehtoninen jännite, joka on nähtävissä esim. Bergenin uuden ja vanhan arkkitehtuurin sekoituksessa, mutta sen sijaan kaupunki sijaitsee yhdessä ehdottomasti kauneimmista paikoista pohjoisen tunturimaisemissa. Täällä Romsdalin niemellä eteemme avautuu jälleen yksi Norjan dramaattisista rannikkokaistaleista.

Nimi Molde ilmestyi vuosikirjoihin keskiajalla. Paikka sai virallisen kauppalan aseman vuonna 1614, ja vuonna 1742 kuningas Kristian VI allekirjoitti kuninkaallisen käskyn, jonka myötä Molde sai kaupunkioikeudet. Nykyään Molde on moderni, viihtyisä kaupunki, jonka asukasluku on noin 18 000. Kun natsit hyökkäsivät Norjaan toisessa maailmansodassa, tapahtumat olivat dramaattisia. Moldesta tuli lyhyeksi aikaa maan pääkaupunki, sillä kuningas Haakon VII ja kultavarannot siirrettiin tänne. Kuningas piiloutui metsään kaupungin ulkopuolelle, kunnes hän ja hänen poikansa, tuleva kuningas Olavi V, saattoivat nousta laivaan, joka vei heidät Englantiin. 300 taloa tuhoutui saksalaisten pommituksissa vuonna 1940.

Yövymme Moldessa tai Kristiansundissa. Jos yövymme Kristiansundissa, ajamme sinne Atlantin väylää pitkin iltapäivällä emmekä vasta seuraavana päivänä.

Päivä 8
Molde/Kristiansund, Norja. Atlantin väylä ja pienet kalastajakylät.

Tänään reittimme kulkee maailmankuulua Atlantin väylää pitkin. Upea reitti, joka vie saarelta toiselle, yhdisti Averøyn saaren mantereeseen vuonna 1989. Samalla Lounais-Norja sai uuden kohokohdan: yhden maisemiltaan maailman kauneimmista ja dramaattisimmista teistä. Silläkään ei ole väliä, kokeeko sen upeassa kesäauringossa vai synkässä syysmyrskyssä – se on kaunis yhtä kaikki!

Tien rakentaminen alkoi vuonna 1983, ja lopputulos on hieno insinööritaidonnäyte. Vuonna 2005 norjalaiset valitsivat tien vuosisadan rakennusprojektiksi. Ikoninen Storeseisundetin silta on korkein ja tunnetuin kaiken kaikkiaan kahdeksasta sillasta, jotka yhdistävät teitä toisiinsa.

Monilla silloilla on alueita, joilta harrastajakalastajat voivat onkia. On rakennettu myös joitakin erillisiä kalastussiltoja erottamaan kalastajat ja liikenne toisistaan. Täällä on aina ollut paljon kalaa, mutta parhaat paikat ovat nyt entistä helpommin saavutettavissa. Turskat, taimenet ja makrillit eivät piittaa ympäröivästä maailmasta. Jopa hylkeitä ja valaita voi nähdä tyynellä säällä. Tänne tulee väkeä kalastamaan kaikkialta maailmasta.

Mikäli tie on suljettu, käymme Kristiansundissa. Kaupunki, jonka värikkäät talot ovat levinneet neljälle saarelle, on näkemisen arvoinen. Kristiansundin pieni satama on viehättävä. Teemme kaupungissa pienen kävelykierroksen.

Jatkamme kierrosta kohti Trondheimia, jossa yövymme.

Päivä 9
Trondheim, Norja. Kaupunkikierros Trondheimissa, Oppdal.

Tänään on vuorossa yksi Skandinavian vanhimmista kaupungeista, keskiajalta peräisin oleva Trondheim. Kierros kaupungissa on kuin matka läpi yli tuhat vuotta vanhan Norjan historian. Kaupunki on onnistunut säilyttämään historiallisen erityisyytensä. Katukuvassa ihastuttavat keskiaikaiset kapeat kadut kaupungin vanhimmassa osassa ja myöhemmät renessanssityyliset leveät bulevardit 1700-luvulta. Samalta ajanjaksolta ovat peräisin eräät kaupungin puutaloista. Trondheimin perusti viikinkikuningas Olavi Tryggvenpoika vuonna 997. Kaupunki oli pitkään Norjan tärkein kaupunki, joka tunnettiin tuolloin nimellä Nidaros. Nidaros toimi maan pääkaupunkina 1030–1217.

Tämän päivän Trondheim on vilkas satama- ja teollisuuskaupunki, joka on samalla Norjan toiseksi suurin yliopistokaupunki. Norjan teknillis-luonnontieteellisessä yliopistossa, taideakatemiassa ja musiikkikonservatoriossa opiskelee yhteensä reilut 25 000 opiskelijaa. Satama ja teollisuus perustuvat 130 km pitkään ja 25 km leveään Trondheiminvuonoon, joka on 577 m syvä.
Ajamme kuvauksellista reittiä läpi kaupungin. Matkanjohtaja kertoo bussissa lisää kaupungista.
Päätämme kierroksen Nidarosin tuomiokirkolle, joka on Norjan suurin keskiaikainen rakennus (pääsylippu n. 110 NOK, ei sisälly matkan hintaan). Kirkko on rakennettu sankarikuningas Olavi Haraldinpojan haudan päälle. Pyhä Olavi kaatui Stiklestadin taistelussa vuonna 1030, ja hänen haudastaan tuli tärkeä pyhiinvaelluskohde Pohjolassa. Vuonna 1070 alkoi kirkon rakentaminen, joka kesti useita vuosisatoja. Nykyään pyhiinvaellukset ovat alkaneet uudestaan.

Ohjelmaan on varattu aikaa, jolloin voi käydä katsomassa kirkkoa tai tutustua lähemmin kaupunkiin omatoimisesti.

Ajamme Trondheimista pitkin vanhaa kauppa- ja pyhiinvaellusreittiä kohti Oppdalin aluetta. Yövymme siellä.

Syömme yhteisen illallisen hotellissa.

Päivä 10
Oppdal/Otta, Norja. Dovrefjell, Gudbrandsdalen, Ringebun sauvakirkko, olympiakaupunki Lillehammer ja Oslo.

Oppdalista reitti vie läpi kauniin Gudbrandsdalin laakson, jota ympäröi seitsemän isoa kansallispuistoa. Yksi niistä on Rondanen kansallispuisto, joka perustettiin jo vuonna 1962 ja oli Norjan ensimmäinen laatuaan. Kansallispuisto on erityisen tärkeä elinympäristö yhdelle Norjan viimeisistä villiporotokista. Puiston maasto on vaihtelevaa tunturiseutua: vehreitä laaksoja ja mahtavia tunturien huippuja. Reitin varrella virtaavat joet tuovat vettä jäätiköiltä, ja pienten järvien pinnalta heijastuu tiheä metsä. Näemme useita kauniita vanhoja maataloja, joiden päädyt on koristeltu taidokkain puukaiverruksin. Myöhemmin maisema muuttuu, ja metsäiset tunturien rinteet vaihtuvat maanviljelysalueeseen.

Pysähdymme lyhyesti Ringebussa katsomaan vanhaa kaunista sauvakirkkoa 1200-luvulta.

Matka jatkuu kohti etelää ja Lillehammeria, jolla on erityinen paikka monien urheilun ystävien sydämissä – kiitos vuoden 1994 talviolympialaisten, joka on yksi suurimmista urheilutapahtumista Norjan lähihistoriassa. Tie kulkee pitkin Norjan suurimman järven Mjøsan itärantaa pitkin. Alue on hedelmällistä viljelysmaata ja täällä on isoja maatiloja. Ajaessamme läpi Hamarin ohitamme Nordlyshallen-nimisen urheiluhallin, joka rakennettiin vuoden 1994 talviolympialaisia varten. Mjøsan rannoilta löytyy yhä 1100-luvulta peräisin olevan tuomiokirkon vaikuttavat rauniot.

Seuraavaksi otamme kurssin kohti Osloa. Ohitamme matkalla Eidsvollin, jossa Norjan perustuslaki allekirjoitettiin 17.5.1814.

Syömme läksiäisillallisen hotellissa.

Päivä 11
Oslo, Norja. Kotimatka.

Syömme aamiaisen hotellissa ja ajamme sitten Gardermoenin lentokentälle. On aika palata kotiin.

Hintatiedot

Matkan hinta

Hinta alkaen 1.798€ /hlö jaetussa kahden hengen huoneessa
Näytä kaikkien lähtöpäivien hinnat

Yhden hengen huoneen lisämaksu
548€
Hintaan sisältyy
 • Norwegianin reittilennot Helsinki – Oslo – Helsinki turistiluokassa
 • Majoitus 10 yötä jaetussa kahden hengen huoneessa kolmen ja neljän tähden hotelleissa
 • Aamiaiset
 • 6 illallista (päivinä 2, 4, 5, 6, 9 ja 10)
 • Risteily  Lysefvuonossa (kesto noin 3 tuntia)
 • Risteily Geirangerissa (noin 1 tunti)
 • Kaupunkikierrokset Oslossa, Bergenissä ja Stavangerissa
 • Käynti Briksdalsbreenin jäätiköllä
 • Muut kuljetukset ja retket ohjelman mukan
 • Suomalainen matkanjohtaja
 • Verot ja viranomaismaksut
Hintaan ei sisälly
 • Yhden hengen huoneen lisämaksu, 548€/hlö
 • Muut juomat ja ruokailut matkan aikana

Ennen matkaa

Lue nämä Albatrosin lisä- ja erityisehdot, ennen matkan varaamista.

Hyvä tietää

Yöpymiset ja majoitus

Oslo 2 yötä (1 menossa ja 1 paluussa), Hovden 1, Stavanger 1, Bergenin ulkop. 2, Stryn 1, Molde/Kristiansund 1, Trondheim 1 ja Oppdal 1.

Valitsemamme hotellit ovat yleisesti nykyaikaisia ja hyvätasoisia (3–4 tähteä) ja sijaitsevat hyvällä paikalla. Langaton internetyhteys on nopea ja toimiva ja ilmainen kaikissa hotelleissa. Vahvistamme hotellit yhteystietoineen matkadokumenttien mukana viimeistään viikkoa ennen lähtöpäivää.

Yksi yö Oslossa.

Tai

Yksi yö Hovdenissa, Hovden Resort.
Upealla paikalla sijaitseva hotelli, josta on näkymät Otrajärvelle. Hotellissa on ravintola. Hurmaava tunnelma yhteisissä tiloissa, joista huomaa, että hotellin sesonki sijoittuu talvikauteen.
Kotisivu: http://hovdenresort.com/ 

Yksi yö Stavangerissa, Scandic Stavanger City.
Hyvä keskustahotelli, lyhyt kävelymatka kaupungin houkutuksiin. Hotellissa on baari ja ravintola.
Kotisivu: https://www.scandichotels.com/hotels/norway/stavanger/scandic-stavanger-city 

Kaksi yötä Bergenin seudulla, Fjordslottet Hotel.
Hieman toisenlainen hotelli, joka sijaitsee pienehkössä taajamassa Bergenin ulkopuolella. Huoneista on näkymät joko vuonolle tai Osterøyn vuorille. Ihastuttava pieni helmi, jossa on baari ja ravintola.
Kotisivu: www.fjordslottet.no 

Yksi yö Strynissa tai Grotlissa.

 • Grotli Høyfjellshotel. Hotelli sijaitsee 900 m korkeudessa Reinheimenin ja Breheimenin kansallispuistojen välissä. Hotelli on rakennettu vuonna 1905 ja on siten palvellut monia sukupolvia. Hotellissa on ravintola. Kotisivu: https://www.grotli.no/

Tai

 • Videseter Stryn. Perheomisteinen hotelli, josta on upeat näkymät Hjellen laaksoon. Hotellissa on ravintola. Kotisivu: https://www.videseter.com/

Yksi yö Moldessa tai Kristiansundissa.

Tai

Yksi yö Trondheimissa.

Tai

Yksi yö Oppdalissa tai Ottassa.

 • Quality Skifer Hotel. Moderni hotelli lähellä tuntureita. Lobbyssa viihtyisä tunnelma. Lähellä hotellia on ostoskeskus, jossa on ravintoloita ja mahdollisuus tehdä ostoksia. Hotellissa on ravintola. Kotisivu: https://www.skiferhotel.no/

Tai

Yksi yö Oslossa (lentokentällä).

Scandic Oslo Airport. Moderni Scandic asiaan kuuluvine palveluineen. Sijaitsee lähellä lentokenttää. Hotellissa on ravintola. Kotisivu: https://www.scandichotels.com/hotels/norway/oslo/scandic-oslo-airport

Matkatavarat

Kannattaa pakata mukaan pienehkö reppu tai kassi retkiä tai niitä matkapäiviä varten, joina näet matkatavarasi seuraavan kerran vasta illalla. 

Osallistujamäärä

Minimiosallistujamäärä on 20 henkilöä. Mikäli osallistujia on tätä vähemmän, pidätämme oikeuden peruuttaa matka. Tälläisessä tapauksessa peruutus tehdään yleensä viimeistään 4-6 viikkoa ennen matkan lähtöpäivää.

 

Sää

Olemme valinneet matka-ajankohdaksi hetken, jolloin Norja näyttäytyy kesäisenä ja toivottavasti myös aurinkoisena, yöt ovat valoisia ja luonto kukassa.
Koska emme voi päättää lämpötilasta tai sademäärästä, suosittelemme aina varautumaan huonoonkin säähän. Kuten Suomessa, myös Norjassa voi kesälläkin sataa.

Liikkuminen matkan aikana

Ei rankkoja kävelyretkiä – kohteiden lähelle pääsee bussilla. Lähtökohtaisesti osallistujan tulee olla normaalissa fyysisessä kunnossa ja kyetä liikkumaan itsenäisesti ilman apuvälineitä.

Ateriat

Illalliset, jotka kuuluvat matkaohjelmaan, ovat usein joko kolmen ruokalajin kokonaisuuksia tai tarjolla seisovasta pöydästä. Norjassa syödään mielellään kalaa, joten sitä saattaa olla tarjolla aterioilla.

Sairausvakuutus

Kun matkustat Norjaan, Pohjoismainen sosiaaliturvasopimus on voimassa. Mikäli sairastut matkalla, hoidosta koituu silti maksuja, jotka osa vakuutusyhtiöistä korvaa. Tarkista asia omasta vakuutusyhtiöstäsi ennen matkaa.
Pohjoismaisen sosiaaliturvasopimuksen mukaan:

Oleskelumaa korvaa Pohjoismaassa asuvalle henkilölle, jolla on oikeus hoitoetuuksiin asuinmaastaan ja joka oleskellessaan tilapäisesti toisessa Pohjoismaassa saa sairaanhoitoa, kotimatkasta asuinmaahan aiheutuneet lisäkustannukset, jos hän joutuu sairautensa vuoksi käyttämään kalliimpaa matkustustapaa kuin hän muutoin olisi käyttänyt.

Wi-Fi ja internet hotelleissa Norjassa

Monissa hotelleissamme on nykyään ilmainen Wi-Fi tai kaapelivälitteinen internetyhteys huoneessa. Yhteys ja yhteyden laatu voi toki vaihdella. Joissakin hotelleissa on ilmainen Wi-Fi huoneissa, toisissa ilmainen internetyhteys toimii yhteisissä tiloissa (kysy matkanjohtajaltasi tai vastaanotosta internetyhteydestä). Joissakin tapauksissa on mukavampi käyttää internetiä yhteisissä tiloissa, joissa signaali on voimakkaampi, kuin taistella katkeilevan yhteyden kanssa huoneessa. Yhteys riippuu monasti myös huoneen sijainnista.

Yksittäiset hotellit ottavat yhä maksun internetyhteyden käytöstä huoneessa. Usein näissä paikoissa yhteys on toki parempi. Yksi mahdollisuus on käyttää ilmaista internetyhteyttä kahviloissa, kuten Starbucksilla tai Espresso Housessa, joita löytyy yleensä isommista kaupungeista.

Wi-Fi busseissa Norjassa

Norjassa turistibusseissa ei yleensä ole internetyhteyttä.

Yleistä matkustustietoa

Fyysinen kunto matkustettaessa

Pääsääntöisesti edellytämme, että matkustaja itse pystyy huolehtimaan omasta liikkumisestaan ryhmän tahdissa. Myös bussi-, juna- ja laivamatkoillamme tutustumme nähtävyyksiin usein jalan. On mahdollista, että päivittäiset kävelymatkat voivat nousta useisiin kilometreihin. Pyydämme aina tarkistamaan myynnistä tai matkaohjelmasta, soveltuuko matka teille.

Vakuutukset

Matkoihin ei sisälly henkilökohtaisia vakuutuksia, matkatavaravakuutusta eikä peruutusturvaa. Matkojen erikoisluonteen vuoksi kehotamme ottamaan riittävän kattavat vakuutukset omasta vakuutusyhtiöstä, ja selvittämään mikä vakuutus sopii sinulle parhaiten ja mitä vakuutus korvaa. Vakuutuksia ei voi ottaa matkan aikana, ne on aina hankittava etukäteen. Matkalle on ehdottomasti mukavampi lähteä, kun tietää että oma vakuutusturva on kunnossa.

Albatros Travelin matkanjohtaja

Kaikilla ryhmämatkoillamme on mukana suomalainen matkanjohtaja, joka lentää kanssanne Helsingistä kohteeseen tai on vastaanottamassa teitä kohteen lentokentällä. Kerromme tästä kotiin lähetettävän kirjeen mukana, noin viikko ennen matkaa. Maasta riippuen matkalla on usein mukana paikallisopas, joka hoitaa käytännön järjestelyjä ja avustaa matkanjohtajaa. Joillain matkoillamme on mahdollisuus ostaa matkanpidennys. Albatrosin Yksilöllinen matka ja ryhmämatkojen matkan pidennetty osuus ei sisällä suomalaisen matkanjohtajan palveluja.

Mikäli matkanjohtaja sairastuu matkan aikana, pyrimme saamaan mahdollisuuksien mukaan paikalle ensisijaisesti suomalaisen matkanjohtajan. Mikäli tämä ei ole mahdollista, Albatrosin pohjoismaalaisen matkanjohtajan.

Juomarahat

Ryhmämatkoillamme matkanjohtaja kertoo teille maan juomaraha-käytännöistä, ja tietysti myös itse arvioitte palvelun tason. Kerromme sekä Ryhmä- että Yksilöllisten matkojen kohdalla suositeltavan juomarahasumman matkan ajalle. Emme sisällytä juomarahoja matkan hintaan. Juomarahan käytön ja summan suuruuden haluamme viime kädessä asiakkaan itse voivan päättää.

Yksin matkustavat

Jos matkustat yksin, edellytämme yhden hengen huoneen/hytin varaamista.  

Passi tai henkilökortti

Suomen kansalaisella on oltava koko matkan ajan voimassaoleva hyväkuntoinen passi. Passin tulisi olla voimassa vähintään 6 kuukautta matkan paluupäivän jälkeen. Tämä suositus koskee kaikkia matkojamme, vaikka säännökset voivatkin vaihdella maittain ja passin voimassoloaikavaatimus olla joissain maissa lyhyempi.
Useissa Euroopan maissa riittää kuvallinen henkilökortti matkustusasiakirjaksi. Katso ajankohtaiset tiedot: http://www.poliisi.fi

Passissa tulee olla tyhjiä sivuja mahdollisia leimoja tms. viisumeita varten. Lapsella tulee olla oma passi.
Passin nimitietojen tulee täsmätä lentolipun tietojen kanssa. Pyydämme muiden kuin Suomen kansalaisten tarkistamaan omasta lähetystöstään matkalle tarvittavat asiakirjat.

Rokotukset ja terveys

Pyydämme tarkistamaan matkakohteen kohdalta kunkin maan rokotussuositukset ja joihinkin maihin suositeltavan malarian estolääkesuosituksen. Mikäli olet epävarma omasta rokotussuojastasi tai haluat lisätietoa malarialääkityksen tarpeellisuudesta, otathan yhteyttä omaan lääkäriisi. Mahdolliset päivittäiset reseptilääkkeet on syytä pakata käsimatkatavaroihin (lentoyhtiöiden määräykset huomioiden). Ota varalta mukaan vähän reiluummin lääkkeitä, matkalla ei välttämättä ole mahdollista saada nopeasti käyttämääsi lääkettä. Matkamme ovat usein kiertomatkoja, joten liikumme paljon ja päivät voivat olla pitkiä, joten vesipullon mukana pitäminen on tärkeää.

Viisumi

Joihinkin maihin matkustettaessa tarvitaan viisumi. Kerromme matkakohteen yhteydessä, mikäli viisumi täytyy hankkia ennen matkaa ja miten sen voi hankkia. Ohjeet koskevat suomen kansalaisia. Mikäli olet jonkun muun maan kansalainen, ota yhteyttä oman maasi lähetystöön.

Istumapaikat ja erikoisruokavalioateriat kohteessa/hotellissa ja lentokoneessa

Matkustamme ryhmänä ja ns. ryhmälentolipuilla. Lentoyhtiö vastaa istumapaikkajaosta. Voit varausvaiheessa kertoa mahdollisesta istuinpaikkatoiveesta, kuten esimerkiksi ikkuna- tai käytäväpaikkatoiveesta, jonka toimitamme lentoyhtiölle. Huomioithan, että emme voi taata toivetta. 

Voit kertoa meille mahdollisesta erikoisruokatoiveesta lennolla/kohteessa tai hotellissa ja toimitamme pyynnön eteenpäin. Nämä toiveet tarvitsemme viimeistään 60 päivää ennen lähtöpäivää. Huomioithan, että emme voi taata toiveita. 

Matkatavarat

Tavallisimmin maksutta kuljetettavan matkatavaran määrä on max. 20kg tai 23 kg. Matkustamoon voi viedä yhden käsimatkatavaran, kooltaan yleensä enintään 55 x 40 x 20cm ja painoltaan enintään 5 kg tai 8 kg. Laukun ulkomitat, taskut, pyörät ja kahvat mukaan lukien laukku ei saa ylittää annettuja mittoja. Lentoyhtiöt voivat halutessaan rajoittaa käsimatkatavaroiden kokoa. Reittilennoilla noudatetaan ylipainomaksuissa kansainvälisen ilmakuljetusjärjestön IATA:n/lentoyhtiön niistä määräämiä maksuja.

Sallitut kilomäärät voivat vaihdella lentoyhtiöittäin, joten tarkista sallittu kilomäärä lentoyhtiön omilta nettisivulta tai meiltä ennen matkaa. Maiden sisäisillä lennoilla konetyyypit voivat olla pienempiä, jolloin matkatavararajoitukset ovat usein tiukemmat.

Istumapaikat bussissa

Albatrosin ryhmämatkoilla ei ole mahdollista varata tai ostaa istumapaikkoja bussista. Matkustajat voivat paikan päällä sopia matkanjohtajan kanssa paikkojen vaihtamisesta matkan aikana, jotta jokaisella on mahdollisuus istua bussin etu- ja takapenkeillä. 

Muutokset lentoaikatauluihin ja matkaohjelmaan

Muutokset lentoaikatauluihin ovat mahdollisia. Kerromme mahdollisista muutoksista mahdollisimman pian saatuamme tiedon lentoyhtiöltä.

Pidätämme oikeudet mahdollisiin muutoksiin matkaohjelmaan, jotka voivat johtua esim. muuttuneista aukioloajoista, jolloin päiväohjelman aikataulu saattaa muuttua.

Luonnonolosuhteet, liikenne, paikalliset pyhät, lakot tai vaalit voivat vaikuttaa matkaohjelmaan.

Huomioithan, että lisämaksulliset retket toteutuvat, kun osallistujia on riittävästi. Mikäli retki joudutaan peruuttamaan, maksu palautetaan joko ennen matkaa tai matkan jälkeen, peruutusajankohdasta riippuen.

Vastaavia matkoja

20NORTR08AFI1007