Viimeinen dynastia – kiertomatka Kiinassa

group-tour
Ryhmämatka suomalainen matkanjohtaja

Peking ja Xi’anin mahtavat monumentit, kommunismin päämaja Yan’an ja moderni Shanghai.

Uutuus

Kun kommunistinen puolue otti vallan vuonna 1949, se sai hallitakseen yhteiskunnan, joka oli tuhatvuotisen dynastian muovaama. Tällä erikoismatkalla yhdistämme Kiinan tärkeimmät keisarikaudelta peräisin olevat nähtävyydet kommunistisiin muistomerkkeihin ja yritämme ymmärtää näiden kahden yhteiskuntamuodon keskinäistä vetovoimaa.

Pekingissä näemme jälkiä keisarilliselta kaudelta, kun käymme Kiinan muurilla ja tutustumme Kiellettyyn kaupunkiin. Katsastamme myös vaikuttavan Kansojen hallin, joka rakennettiin kommunistihallinnon 10-vuotisen taipaleen kunniaksi, painumme maan alle maanalaiseen kaupunkiin, jonka on tarkoitus suojella kaupunkilaisia ydinhyökkäyksen sattuessa, sekä käymme tervehtimässä ”Suurta ruorimiestä” Mao Zedongia hänen mausoleumissaan Taivaallisen rauhan aukiolla.

Xi’anissa haukkaamme 2 000 vuotta pitkän palan Kiinan historiaa sekä kohtaamme tuhannet terrakottasoturit, jotka seurasivat Kiinan ensimmäistä keisaria hautaan saakka. Sitten kuljemme kommunistipuolueen suurten johtajien jalanjäljissä ja käymme Yan’anissa syrjäisessä Shaanxin maakunnassa. Yan’anissa, joka toimi lähes 15 vuotta Kiinan kommunistisen puolueen päämajana, saamme ainutlaatuisen mahdollisuuden nähdä, millaista elämä on kaukana Kiinan suurista valtakeskuksista. Käymme tarunhohtoisissa luolissa, joissa Mao Zedong ja 10 000 muuta kommunistia oleskeli selvittyään Pitkästä marssista 1934–1935, vierailemme paikallisen maanviljelijän luona sekä näemme Keltaisenjoen ja kuuluisan Hukoun vesiputouksen.

Matka päättyy sykkivään Shanghaihin, joka houkuttelee loistavilla ostosmahdollisuuksilla ja monumentaalisilla ja moderneilla rakennuksilla.

Matkaa tehdään pääasiassa junalla, joka on yhä nykyäänkin tavallisten kiinalaisten suosima kulkuväline.

Päiväohjelman sisältämien retkien lisäksi voit ostaa kiinnostavan kulttuuripaketin, joka sisältää kolme iltanäytöstä: Pekingin oopperaa, Tang-teatteria ja akrobatiaa (sis. illallisen kaikkina kolmena päivänä).

Klikkaa karttaa, näet sen suurempana.
 • Tyyppi Kiertomatka

 • Matkanjohtaja Suomalainen

 • Viisumi Kyllä

 • Rokotukset Kyllä

 • Valuutta Yuan

Päiväohjelma
Päivä 1 Lähtö Helsingistä.
Päivä 2 Helsinki – Peking. Saapuminen Pekingiin, Taivaan temppeli.
Päivä 3 Peking. Taivaallisen rauhan aukio, Kansojen halli, Kielletty kaupunki ja lisämaksullinen Pekingin ooppera (sis. illallisen).
Päivä 4 Peking – Xi’an. Kiinan muuri, Rumputorni, Pekingin hutongit ja yöjuna Xi’aniin.
Päivä 5 Saapuminen Xi’aniin. Terrakotta-armeija, Ison villihanhen pagoda ja lisämaksullinen Tang-teatterinäytös (sis. illallisen).
Päivä 6 Xi’an – Hukou – Yan’an. Keltainenjoki ja Hukoun vesiputous.
Päivä 7 Yan’an. Kommunistien luolasto, vallankumousmuseo ja käynti kiinalaisessa maalaiskylässä.
Päivä 8 Yan’an – Xi’an – Shanghai. Vanha kaupunginmuuri, muslimikorttelit ja yöjuna Shanghaihin.
Päivä 9 Saapuminen Shanghaihin. Jin Mao -rakennus ja kansalliskongressi.
Päivä 10 Shanghai. Yuyuan-basaari, risteily Huangpujoella, Nanjing Lu ja lisämaksullinen akrobatianäytös (sis. illallisen).
Päivä 11 Shanghai. Omaa aikaa ja jäähyväisillallinen.
Päivä 12 Shanghai – Helsinki.

Kuvagalleria

Lähtöpäivät

Lähtö Matkan kesto Hinta Lähtölentokenttä Huomaa
2.698€
Helsinki
Klikkaa päivämäärää nähdäksesi matkaohjelman

Päiväohjelma

Hae matkaohjelma HUOM. Joissakin matkoistamme ohjelma voi vaihdella, esim. lähtöpäivästä tai matkasesongista riippuen. Tulostathan matkaohjelman oman aiotun/valitun matkapäivämääräsi kohdalta, kiitos.

Päivä 1
Lähtö Helsingistä.

Lennämme Helsingistä Kiinan pääkaupunkiin Pekingiin.

Päivä 2
Helsinki – Peking. Saapuminen Pekingiin, Taivaan temppeli. N. 40 km

Peking merkitsee ”pohjoista pääkaupunkia”, ja yli 500 vuoden ajan kaupunki on toiminut mahtavan kokoisen Kiinan poliittisena valtakeskuksena. Jo 1400-luvulla kaupunki oli valtava ympärillään 24 km pituinen kaupunginmuuri ja vallihautoja. Muurien sisällä oli keisarillinen kaupunki, jonka ytimessä sijaitsi Kielletty kaupunki.

Saavumme Pekingiin varhain aamulla ja aloitamme saman tien kaupunkiin tutustumisen Taivaan temppelistä. Se on vanhan Pekingin monista temppeleistä ja pyhäköistä parhaiten säilynyt. Sinikattoinen pyöreä temppeli seisoo marmorikorokkeella täydellisessä harmoniassa – se on täydellinen esimerkki perinteisestä kiinalaisesta arkkitehtuurista. Temppelissä on esillä esi-isien muistotauluja, suitsukeastioita ja soittimia, joita käytettiin, kun keisari tuli temppeliin rukoilemaan hyvää satoa. Kommunistien astuttua valtaan vuonna 1949 temppelialueesta tehtiin kaikille avoin puisto, joka on yhä suosittu retkikohde paikallisten keskuudessa.

Kiinnostavan vierailun jälkeen syömme kevyen lounaan. Sitten ajamme keskustahotelliin, jossa on aikaa levähtää ennen kuin lähdemme yhdessä illalliselle.

Lounas ja illallinen sisältyvät matkan hintaan.

Päivä 3
Peking. Taivaallisen rauhan aukio, Kansojen halli, Kielletty kaupunki ja lisämaksullinen Pekingin ooppera (sis. illallisen). N. 20km

Aloitamme tänään Pekingin sydämestä, Taivaallisen rauhan aukiolta, jolla näemme, kuinka keisarinvallan entiset symbolit on hyödynnetty modernissa kommunismissa. Aukiolla ja sen ympärillä sijaitsevat rakennukset, sekä vanhat että uudet, huokuvat yksiselitteistä viestiään rajattomasta vallasta. Käymme tervehtimässä Kiinan kommunistisen kansantasavallan isää, Mao Zedongia, joka lepää lasisessa arkussa mausoleumissa aukion keskellä. Emme ole ainoita kävijöitä, sillä väkeä virtaa kaikkialta Kiinasta tervehtimään ”suurta vapauttajaa”. Vierailu mausoleumissa riippuu siitä, kuinka kova ruuhka paikalla on.

Taivaallisen rauhan aukiolla sijaitsee myös Kansojen halli, Kiinan parlamentti. Kiinalaisilla meni valtavan kokoisen rakennuksen rakentamiseen vain 10 kuukautta. Kansojen halli on pinta-alaltaan suurempi kuin kaikkien Kielletyn kaupungin rakennusten pinta-ala yhteensä. Jättimäiseen parlamenttisaliin mahtuu kerralla 10 000 henkilöä. Taivaallisen rauhan aukiolta jatkamme jättimäiselle keisarilliselle palatsialueelle, Kiellettyyn kaupunkiin. Palatsin syvänpunainen muuri oli joskus kaupungin korkein, sillä yksikään rakennus ei saanut olla korkeampi kuin keisarillinen palatsi – jottei kukaan voinut katsella keisaria salaa. Nyt palatsi seisoo korkeiden hotellien ja rahalaitosten varjossa. Paksun muurin takana Kiinan keisari eli eunukkien, jalkavaimojen ja palvelijoiden ympäröimänä. Henkivartijoiden suojelema palatsi muistutti pientä kaupunkia. Vaikka Kiellettyä kaupunkia vahtivat nykyään vain lipuntarkastajat, sinne ei vieläkään ole helppo päästä: vierailijoita riittää kaikkialta Kiinasta, ja ruuhka on kova.

Illalla on mahdollisuus lähteä katsomaan Pekingin oopperan esitystä. Sitä ei pidä sekoittaa tavanomaiseen oopperaan! Pekingin ooppera on nimittäin aivan erityinen sekoitus laulua, tanssia, mimiikkaa, puhetta ja akrobatiaa. Vanha kiinalainen merkki zaju – ”monimuotoinen teatteri” – on melko hyvä kuvaus tälle teatterimuodolle. Nykyään nimi kiinaksi on jingju – ”pääkaupunkilaisteatteri”. Pekingin ooppera kehittyi keisarillisessa hovissa 1700- ja 1800-luvuilla. Kulttuurivallankumouksen aikana näyttelijät joutuivat vainon kohteeksi. Vasta nyt taidemuoto on noussut uuteen suosioon. Uudet tähdet elävät kuitenkin yhä vaatimattoman pienissä asunnoissa. Vaikka perinteisen kiinalaisen näyttelijän ura vaatii kovaa harjoittelua, ammatti ei tuo rikkautta muassaan. (Pekingin ooppera ja illallinen eivät sisälly matkan hintaan, vaan ovat osa erikseen ostettavaa kulttuuripakettia. Lue lisää kohdasta Hintatiedot.)

Lounas sisältyy matkan hintaan.

Päivä 4
Peking – Xi’an. Kiinan muuri, Rumputorni, Pekingin hutongit ja yöjuna Xi’aniin. N. 120km

Tänään lähdemme Pekingistä aikaisin aamulla ja suuntaamme kohti pohjoista. Monien haave tulee pian todeksi: käymme Kiinan muurilla. Kiinan ensimmäinen keisari, Qin Shi Huangdi, yhdisti muurin jo olemassa olevat osat Kiinan muuriksi yli 2 000 vuotta sitten. Muurin ulkonäkö on luonnollisesti muuttunut vuosisatojen aikana. Alunperin se oli vain maapenkka, mutta muutettiin vahvaksi muuriksi, jossa oli ampuma-aukkoja ja vahtitorneja. Muuri syntyi alunperin suojaamaan Kiinaa pohjoisen villejä paimentolaisheimoja vastaan, mutta lopulta sillä ei kuitenkaan koskaan ollut erityisempää puolustuksellista roolia. Muulla tavoin se kyllä oli käyttökelpoinen. Savumerkkien avulla saattoi lähettää nopeasti viestejä vahtitornista toiseen. Paikat, joissa tärkeät karavaanireitit ristesivät muurin kanssa, toimivat tarkastuspisteinä. Sanotaan, että Kiinan muuri on ainoa rakennelma Maan päällä, jonka voi nähdä Kuusta. Tarinoita on paljon, ja on ihan sama, uskooko niihin vai ei – muuri on silti unohtumaton elämys. Ehdimme hyvin kiivetä ylös muurille, katsella maisemia vahtitorneista ja tuntea historian siipien havinan ennen kuin palaamme Pekingiin.

Paluumatkalla käymme katsomassa Rumputornia, josta on hienot näkymät yli hutongien kattojen. Torni on peräisin vuodelta 1420, ja rummuniskut auttoi kaupungin asukkaita pysymään kärryillä ajankulusta. Tornissa on todellakin maailman suurin rumpu, jonka halkaisija on 285 cm ja paino 625 kg. Se valmistettiin rumpukilpailua varten 1996. Teemme kävelyn pitkin kapeita, kiemuraisia katuja nähdäksemme hutongit, jotka ovat perinteisiä asuinkortteleita ajalta, jolloin muut rakennukset eivät saaneet olla korkeampia kuin keisarillisen palatsin muurit. Sekä täällä että puistoissa pääsee lähelle tavallisten kiinalaisten arkea.

Vasta illalla ajamme Pekingin rautatieasemalle. Siellä nousemme yöjunaan, joka kuljettaa meidät entiseen keisarilliseen kaupunkiin Xi’aniin. Matkustamme ensimmäisen luokan nk. soft sleeper  vaunussa. Suomeksi nimi tarkoittaa ”pehmeää vuodetta”. Elämys on takuulla erilainen ja jännittävä!

Lounas ja illallinen sisältyvät matkan hintaan.

Päivä 5
Saapuminen Xi’aniin. Terrakotta-armeija, Ison villihanhen pagoda ja lisämaksullinen Tang-teatterinäytös (sis. illallisen). N. 40km

Jo melko aikaisin aamulla junan särisevistä kaiuttimista alkaa kuulua uutisia, tarinoita ja musiikkia. Se jatkuu, kunnes saavumme Shaanxin maakunnassa sijaitsevaan Xi’aniin. Kiinan ensimmäisen keisarin, Qin Shi Huangdin, valtakaudella (221–201 eKr.) alue oli ensimmäistä kertaa valtavan keisarikunnan keskipisteenä. Kukoistavan Tang-dynastian aikana (618–907) Xi’anista tuli uudestaan pääkaupunki, tuolloin yksi maailman suurimmista. Yli 2 000-vuotinen historia tekee kaupungista kiehtovan matkakohteen.

Xi’anin rautatieasemalta ajamme suoraan katsomaan kuuluisaa terrakotta-armeijaa. Sensaatiomainen löytö tehtiin 1974, kun eräs maanviljelijä oli kaivamassa kaivoa mailleen. Hänen lapionsa osui savipäähän, ja yhtäkkiä ihmisen kokoisia savisotilaita alkoi ilmestyä maan alta. Sittemmin arkeologit ovat löytäneet tuhansia savihahmoja – ja kaivaukset jatkuvat edelleen. Hahmot muodostavat kokonaisen armeijan: jalkaväkeä, jousiampujia, upseereja ja kenraaleja. Armeija, joka luotiin ja haudattiin johdattamaan Kiinan ensimmäinen keisari Qin Shi Huangdi turvallisesti kuoleman valtakuntaan.

Seuraava kohteemme on Ison villihanhen pagoda, joka valmistui 652 ja jossa säilytettiin laajaa kokoelmaa buddhalaisia kirjoituksia. Teemme kävelylenkin viihtyisässä puistossa ja pääsemme lähelle paikallisia, jotka viettävät täällä aikaansa.

Illalla on jälleen mahdollisuus nauttia kulttuuriesityksestä paikallisessa teatterissa. Taitavat muusikot ja sulokkaat tanssijat jatkavat perinnettä, joka alkoi Tang-dynastian hovissa. (Tang-teatteri ja illallinen eivät sisälly matkan hintaan, vaan ovat osa erikseen ostettavaa kulttuuripakettia. Lue lisää kohdasta Hintatiedot.)

Lounas sisältyy matkan hintaan.

Päivä 6
Xi’an – Hukou – Yan’an. Keltainenjoki ja Hukoun vesiputous. N. 500km

On tullut aika lähteä Xi’anista ja jatkaa matkaa pitkin vähemmän kuljettuja reittejä. Matkaamme omalla bussilla kohti koillista ja olemme pian kiinalaisuuden ydinalueella. Täällä kehitys ei ole vielä niin pitkällä kuin kaupungeissa, ja saamme hyvän käsityksen maaseudun ja kaupunkien eroista tässä jättimäisessä maassa.

Ensimmäinen pysähdyspaikkamme on Hukoun vaikuttava vesiputous, jonne saavumme lounasaikaan. Syömme paikallistyylisen lounaan vesiputouksen lähistöllä ennen kuin siirrymme ihastelemaan tätä kiehtovaa luonnonilmiötä. Putous, joka on Kiinan toiseksi suurin, on yli 20 m korkea ja jopa 50 m leveä. Se on myös Keltaisenjoen upein putous. Täällä, missä Keltainenjoki kohtaa Hukoun vuoriston, kesytön joki joutuu virtaamaan melkoisen kapean käytävän läpi. Samalla se muodostaa rajan Shanxin ja Shaanxin maakuntien välille.

Kävelemme ja katselemme vaahtoavia vesimassoja, kunnes on aika jatkaa matkaa kohti Yan’ania, jonne saavumme vasta illalla. Majoituttuamme hotelliin nautimme tukevan illallisen. Pitkän päivän päätteeksi hotellivuode voi tuntua hyvin kutsuvalta!

Lounas ja illallinen sisältyvät matkan hintaan.

Päivä 7
Yan’an. Kommunistien luolasto, vallankumousmuseo ja käynti kiinalaisessa maalaiskylässä. N. 50 km

Yan’anin historia ulottuu useiden vuosisatojen päähän, mutta kaupunki ilmestyi maailmankartalle vasta, kun kiinalaiset kommunistit saapuivat Yan’aniin 1930-luvulla. Kommunistit, joiden oli ollut pakko paeta päämajastaan maan kaakkoisosassa, tekivät Yan’anista uuden päämajan vuonna 1937 marssittuaan koko maan läpi. Jatkuvat taistelut, huonot varusteet ja epäinhimilliset olosuhteet veivät noin 70 000 kommunistin hengen. Pitkä marssi on yhä yksi kulmakivistä Kiinan kommunistisen puolueen tarinassa kommunistien valtaannoususta.

Aloitamme käymällä Zaoyuanin ja Yangjialingin vallankumousalueilla kaupungin ulkopuolella. Zaoyuan oli paikka, jossa Mao Zedong oleskeli tultuaan valituksi puolueen johtajaksi vuonna 1943. Alunperin paikalla oli vain suoraan vuorenseinämään louhittuja luolia, mutta nykyään olosuhteita on hieman paranneltu. Kaiken kaikkiaan on hauskaa nähdä kiinalaiset turistit, joita tulvii paikalle. ”Punainen turismi” on kasvanut Kiinassa viime vuosina räjähdysmäisesti. Hyvänä apuna on toiminut Kiinan kommunistinen puolue, joka edelleen oikeuttaa olemassaolonsa ja toimintansa historiansa kautta.

Palaamme kaupunkiin syömään hyvän lounaan, sen jälkeen suuntaamme kaupungin kuuluisimpaan rakennukseen: Yanan Revolutionary Memorial Halliin, jota kutsuttiin aikaisemmin Suureksi vallankumousmuseoksi. Laatuaan ensimmäinen museo avasi ovensa kansalaisille jo vuonna 1951. Täällä kommunistien valtaan pääsystä kerrottiin suurin ja vaaleanpunaisin kirjaimin. Kovin moni asia ei ole muuttunut viimeisten 70 vuoden aikana. Huomaamme, että objektiivisella tarinankerronnalla on Kiinassa yhä suhteellisen ahdas tila. 

Iltapäivällä ajamme jälleen kaupungin ulkopuolelle ja käymme eräässä monista pikkukylistä. Shaanxin maakunta kuuluu Kiinan kansantasavallan ehdottomasti köyhimpiin. Vaikka elinolosuhteet ovat parantuneet viime vuosina huomattavasti täälläkin, vierailu on silti kuin matka ajassa taaksepäin.

Palaamme Yan’aniin iltapäivän päätteeksi ja päätämme retkipäivän aterioimalla yhdessä kaupungin parhaista ravintoloista.

Lounas ja illallinen sisältyvät matkan hintaan.

Päivä 8
Yan’an – Xi’an – Shanghai. Vanha kaupunginmuuri, muslimikorttelit ja yöjuna Shanghaihin. N. 300km

On tullut aika poistua Yan’anista. Aamiaisen jälkeen bussi vie meidät takaisin Xi’aniin, jossa on vielä kiinnostavia nähtävyyksiä, joita emme ole nähneet.

Aloitamme käymällä Xi’anin vaikuttavalla kaupunginmuurilla. 12 m korkean ja 14 km pitkän muurin rakennutti Ming-dynastia noin vuonna 1370 mongolien hyökkäyksiä vastaan. Kaupunginmuurilta voimme nauttia näkymistä sekä vanhaan että uuteen kaupunginosaan: vanhoja kattoja ja pieniä sisäpihoja, moderneja pilvenpiirtäjiä ja autojen täyttämiä katuja.

Vierailemme myös muslimikortteleissa, jotka tunnetaan erityisesti monista katuruokakojuista. Hehkuvilla hiilillä kypsennetään rapu- ja lammasvartaita. Täällä myydään vastavalmistettuja seesamiherkkuja, ja pienissä teehuoneissa saa maistaa teetä ennen ostopäätöstä. Baiyuanimen-kadulla sijaitsee katettu basaari, jossa myydään kaikkea minikokoisista terrakottasotureista laukkuihin ja jadekoruihin.

Iltapäivän päätteeksi suuntaamme Xi’anin päärautatieasemalle, josta yöjuna Shanghaihin lähtee. Se kuljettaa meidät Kiinan läpi turvallisesti ja vakaasti. Matkustamme kuin paikalliset: otamme illallisen eväiden muodossa mukaan junaan ja nautimme sen makuuvaunussamme.

Lounas ja illallinen (eväspaketti) sisältyvät matkan hintaan.

Päivä 9
Saapuminen Shanghaihin. Jin Mao -rakennus ja kansalliskongressi. N. 40km

Saavumme Shanghaihin varhain seuraavana aamuna ja lähdemme heti tutustumaan kaupunkiin. Shanghaissa elää lähes 20 miljoonaa asukasta, mikä tekee siitä yhden Kiinan suurimmista ja tiheimmin asutuista kaupungeista. Vuoteen 1949 kaupunkia hallitsivat länsivallat ja Japani. Sitten vallan ottivat haltuunsa kiinalaiset kommunistit, ja useimmat ulkomaalaiset, kuten myös varakkaat kiinalaiset, poistuivat kaupungista. Tämän päivän Shanghai on Kiinan kehittynein kaupunki, jossa sijaitsevat maan suurimmat tavaratalot ja nykyaikaisin teollisuus. Uusi finanssi- ja liike-elämän keskus on kasvanut 20 vuoden aikana miljoonakaupungiksi, joka pyrkii Hongkongin kilpailijaksi.

Päivän alkajaisiksi ajamme Pudongin kaupunginosaan, josta tehtiin vuonna 1993 erityistalousalue, minkä huomaa mm. monista alueelle nousseista pilvenpiirtäjistä. Nousemme maailman korkeimpiin kuuluvan Jin Mao -rakennuksen 88. kerrokseen. Näemme omin silmin, että sana metropoli on täydellinen sana kuvaamaan Shanghaita.

Ensimmäisen Shanghaissa viettämämme päivän lopuksi käymme katsomassa rakennusta, jossa kommunistinen puolue piti ensimmäisen kansalliskongressinsa. Vuosi oli 1921 ja nyt 100 vuotta myöhemmin rakennuksen esittely on pitkä kunnianosoitus Kiinan kommunistiselle puolueelle. Meitä kierrätetään vaatimattomissa tiloissa, joissa kansalliskongressin 13 osanottajaa muodosti puolueen 57 jäsenen (!) puolesta perustan myöhemmin perustettavalle Kiinan kansantasavallalle. 13 osallistujasta kansantasavallan perustamiseen asti selvisi vain kaksi. Toinen heistä oli Mao Zedong.

Iltapäivän päätteeksi menemme hotellille. Levättyämme hieman lähdemme illalliselle paikalliseen ravintolaan.

Lounas ja illallinen sisältyvät matkan hintaan.

Päivä 10
Shanghai. Yuyuan-basaari, risteily Huangpujoella, Nanjing Lu ja lisämaksullinen akrobatianäytös (sis. illallisen). N. 30km

Hotelliaamiaisen jälkeen käymme Yuyuan-basaarissa. Basaarista voi ostaa melkein mitä tahansa taiteesta matkamuistoihin ja eksoottisiin ruokalajeihin. Basaarin takana sijaitseva vanha kiinalainen kortteli on ehdottomasti tutustumisen arvoinen. Nyt taitaa olla 11. hetki, sillä tämä tunnelmallinen kortteli kuuluu purettavien listalle.

Shanghai merkitsee sanasta sanaan käännettynä ”meren äärellä”. Tästä syystä on tärkeä nähdä kaupunki mereltä käsin. Shanghai sijaitsee strategisesti tärkeällä paikalla Jangtsejoen suulla Itä-Kiinanmeren rannalla. Se tekee Shanghaista yhden maailman tärkeimmistä ja suurimmista satamakaupungeista. Teemme risteilyn Huangpujoella ja Shanghain satama-alueella.

Lounaan jälkeen suuntaamme Shanghain tärkeimmälle ostoskadulle nimeltään Nanjing Lu. Täällä on loistavat ostosmahdollisuudet!

Illalla ohjelmassa on viimeinen kulttuuripakettiin kuuluva esitys: maailmanluokan akrobatiaa. Kaupungin kuuluisa akrobaattiryhmä tunnetaan notkeudestaan. Ehkä näemme tänään muutamia ryhmän klassisista numeroista. (Akrobatianäytös ja illallinen eivät sisälly matkan hintaan, vaan ovat osa erikseen ostettavaa kulttuuripakettia. Lue lisää kohdasta Hintatiedot.)

Lounas sisältyy matkan hintaan.

Päivä 11
Shanghai. Omaa aikaa ja jäähyväisillallinen.

Tänään on mahdollisuus tehdä Kiinan suurimmassa kaupungissa ihan mitä mieli tekee. Käy vaikka jollakin kaupungin monista kiinalaisista toreista. Myynnissä on vaatteita, kenkiä, kelloja, CD-levyjä ja paljon muuta. Muistathan, että hinnasta on tarkoitus tinkiä, vaikka se vaatiikin kärsivällisyyttä. Kiinalaiset ovat erittäin ammattitaitoisia ja yritteliäitä kauppiaita.

Jos kulttuuri, taide ja historia kiinnostaa enemmän, Shanghailla on paljon tarjottavaa. Shanghai-museossa on esillä yksi Kiinan vaikuttavimmista kokoelmista, mutta kaupungissa on lisäksi valtavasti pienempiä taidenäyttelyitä ja muuta kiinnostavaa kulttuuritarjontaa.

Illalla tapaamme hotellilla ja suuntaamme syömään viimeisen yhteisen illallisen lähellä sijaitsevaan ravintolaan.

Illallinen sisältyy matkan hintaan.

Päivä 12
Shanghai – Helsinki.

Aikaisin aamulla ajamme viimeisen kerran Shanghain katujen läpi lentokentälle. On kotimatkan aika.

Lisämaksullinen kulttuuripaketti

Lisämaksulliseen retkipakettiin kuuluu:
3.päivä: Pekingin oopperailta ja illallinen.
6.päivä: Paikallisen teatterin esittämä Tang-tanssiesitys ja illallinen Xi´anissa.
8.päivä: Akrobatiashow ja illallinen Shanghaissa.

Hinta: 148€/hlö

Hintatiedot

Matkan hinta

Hinta alkaen 2.698€ /hlö jaetussa kahden hengen huoneessa
Näytä kaikkien lähtöpäivien hinnat

Yhden hengen huoneen lisämaksu
398€
Hintaan sisältyy
 • Reittilennot Helsinki – Peking/Shanghai – Helsinki turistiluokassa
 • Majoitus 8 yötä jaetussa kahden hengen huoneessa hyvätasoisissa hotelleissa
 • Majoitus 2 yötä  junassa Peking – Xián – Shanghai neljän hengen jaetussa makuuvaunussa (ylin matkustusluokka)
 • Aamiaiset päivinä 3-10
 • Lounas päivinä 2-10 
 • Illallinen päivinä 2, 4, 6, 7, 8 ja 9
 • Lasillinen vettä tai olutta ruokailujen yhteydessä
 • Retket ja kuljetukset ohjelman mukaan
 • Suomalainen matkanjohtaja
 • Verot ja viranomaismaksut
Hintaan ei sisälly
 • Yhden hengen huoneen lisämaksu 398€/hlö
 • Turistiviisumi Kiinaan hinta n. 190€/hlö (viisumi n.130€ ja käsittelykulut n.60€/hlö, alustava tieto vuonna 2021)
 • Kulttuuripaketti, jossa kolme iltaohjelmaa illallisineen 148€
 • Juomarahat kuljettajille ja paikallisoppaille, yhteensä noin 50 USD/hlö (suositus)
 • Muut juomat ja ruokailut matkan aikana

Ennen matkaa

Lue nämä Albatrosin lisä- ja erityisehdot, ennen matkan varaamista.

Hyvä tietää

Yöpymiset

Peking 2 yötä, junassa 2 (1+1), Xi´an 1, Ya´an 2 ja Shanghai 3.

Kiinan turistiviisumi

Kiinaan matkustettaessa vaaditaan turistiviisumi. Matkustajan tulee itse hankkia viisumi Kiinan viisumipalvelukeskuksesta voimassa olevien säännösten ja ehtojen mukaan ennen matkaa. Toimitamme lisätietoja matkan varanneille, kun viisumikeskus avautuu uudelleen Helsingissä. Hinta koostuu viisumista, käsittelykuluista ja mahdollisista lisämaksuista (pikapalvelu, postitus), jotka matkustajan on hyvä tarkistaa suoraan viisumipalvelukeskuksesta. Albatros Travel ei ota vastuuta allaolevien kotisivujen tiedoista.

Kiinan viisumipalvelukeskus

Salomonkatu 17B, 3krs, Helsinki

Puh: 010 3375600
E-mail: helsinkicenter@visaforchina.org

Kiinan Viisumipalvelukeskus:

http://www.chinaembassy-fi.org/eng/lsfw/chinesevisa/t1486813.htm

Hakemus, ohjeet, hinnasto ja  tiedot viisumista (englanniksi):

http://bio.visaforchina.org/HEL2_EN

Matkatavarat

Kannattaa pakata mukaan pienehkö reppu tai kassi retkiä tai niitä matkapäiviä varten, joina näet matkatavarasi seuraavan kerran vasta illalla. 

Huomaathan

Toisinaan nähtävyyksiä suljetaan virallisten vierailujen tai kongressien vuoksi. Siinä tapauksessa yritämme löytää korvaavan vaihtoehdon.

Junamatka ja yöpyminen junassa

Hyödynnämme tällä matkalla Kiinan laajaa rautatieverkkoa. Matkustamme yöjunalla Pekingistä Xi’aniin ja Xi’anista Shanghaihin. Taitamme junalla kaiken kaikkiaan lähes 2 500 km. Matkustamme neljän hengen soft sleeper -luokassa (paras matkustusluokka), jossa on yhteinen wc käytävällä.

Yleistä matkustustietoa

Turvallinen matkakokemus

Haluamme, että tunnet olosi turvalliseksi Albatros-matkallasi. Aina siitä alkaen kun varaat matkasi, siihen saakka kun palaat kotiin monta kokemusta rikkaampana – siitäkin huolimatta, että maailmassa on koronavirusta. Tätä ajatellen olemme koonneet tietoa ja ohjeita, kuinka minimoida tartuntariski matkalla. Kuitenkin niin, että voit myös nauttia matkastasi ja sen suomista elämyksistä. Näihin toimiin kuuluu mm. seuraavaa:

 • Kaikki matkanjohtajamme ovat sertifioituneet WHO:n ohjeistusten mukaisesti tartuntojen minimoimiseksi.
 • Edellytämme kaikkia yhteistyökumppaneitamme matkakohteissa kiinnittämään erityistä huomiota siivoukseen ja puhtaanapitoon.
 • Tiedotamme kaikkia asiakkaitamme matkavakuutuksen tärkeydestä sekä siitä, miten minimoida tartuntariski.

Lue lisää täältä

Fyysinen kunto matkustettaessa

Pääsääntöisesti edellytämme, että matkustaja itse pystyy huolehtimaan omasta liikkumisestaan ryhmän tahdissa. Myös bussi-, juna- ja laivamatkoillamme tutustumme nähtävyyksiin usein jalan. On mahdollista, että päivittäiset kävelymatkat voivat nousta useisiin kilometreihin. Pyydämme aina tarkistamaan myynnistä tai matkaohjelmasta, soveltuuko matka teille.

Vakuutukset

Matkoihin ei sisälly henkilökohtaisia vakuutuksia, matkatavaravakuutusta eikä peruutusturvaa. Matkojen erikoisluonteen vuoksi kehotamme ottamaan riittävän kattavat vakuutukset omasta vakuutusyhtiöstä, ja selvittämään mikä vakuutus sopii sinulle parhaiten ja mitä vakuutus korvaa. Vakuutuksia ei voi ottaa matkan aikana, ne on aina hankittava etukäteen. Matkalle on ehdottomasti mukavampi lähteä, kun tietää että oma vakuutusturva on kunnossa.

Albatros Travelin matkanjohtaja

Kaikilla ryhmämatkoillamme on mukana suomalainen matkanjohtaja, joka lentää kanssanne Helsingistä kohteeseen tai on vastaanottamassa teitä kohteen lentokentällä. Kerromme tästä kotiin lähetettävän kirjeen mukana, noin viikko ennen matkaa. Maasta riippuen matkalla on usein mukana paikallisopas, joka hoitaa käytännön järjestelyjä ja avustaa matkanjohtajaa. Joillain matkoillamme on mahdollisuus ostaa matkanpidennys. Albatrosin Yksilöllinen matka ja ryhmämatkojen matkan pidennetty osuus ei sisällä suomalaisen matkanjohtajan palveluja.

Mikäli matkanjohtaja sairastuu matkan aikana, pyrimme saamaan mahdollisuuksien mukaan paikalle ensisijaisesti suomalaisen matkanjohtajan. Mikäli tämä ei ole mahdollista, Albatrosin pohjoismaalaisen matkanjohtajan.

Juomarahat

Ryhmämatkoillamme matkanjohtaja kertoo teille maan juomaraha-käytännöistä, ja tietysti myös itse arvioitte palvelun tason. Kerromme sekä Ryhmä- että Yksilöllisten matkojen kohdalla suositeltavan juomarahasumman matkan ajalle. Emme sisällytä juomarahoja matkan hintaan. Juomarahan käytön ja summan suuruuden haluamme viime kädessä asiakkaan itse voivan päättää.

Yksin matkustavat

Jos matkustat yksin, edellytämme yhden hengen huoneen/hytin varaamista.  

Passi tai henkilökortti

Suomen kansalaisella on oltava koko matkan ajan voimassaoleva hyväkuntoinen passi. Passin tulisi olla voimassa vähintään 6 kuukautta matkan paluupäivän jälkeen. Tämä suositus koskee kaikkia matkojamme, vaikka säännökset voivatkin vaihdella maittain ja passin voimassoloaikavaatimus olla joissain maissa lyhyempi.
Useissa Euroopan maissa riittää kuvallinen henkilökortti matkustusasiakirjaksi. Katso ajankohtaiset tiedot: http://www.poliisi.fi

Passissa tulee olla tyhjiä sivuja mahdollisia leimoja tms. viisumeita varten. Lapsella tulee olla oma passi.
Passin nimitietojen tulee täsmätä lentolipun tietojen kanssa. Pyydämme muiden kuin Suomen kansalaisten tarkistamaan omasta lähetystöstään matkalle tarvittavat asiakirjat.

Rokotukset ja terveys

Pyydämme tarkistamaan matkakohteen kohdalta kunkin maan rokotussuositukset ja joihinkin maihin suositeltavan malarian estolääkesuosituksen. Mikäli olet epävarma omasta rokotussuojastasi tai haluat lisätietoa malarialääkityksen tarpeellisuudesta, otathan yhteyttä omaan lääkäriisi. Mahdolliset päivittäiset reseptilääkkeet on syytä pakata käsimatkatavaroihin (lentoyhtiöiden määräykset huomioiden). Ota varalta mukaan vähän reiluummin lääkkeitä, matkalla ei välttämättä ole mahdollista saada nopeasti käyttämääsi lääkettä. Matkamme ovat usein kiertomatkoja, joten liikumme paljon ja päivät voivat olla pitkiä, joten vesipullon mukana pitäminen on tärkeää.

Viisumi

Joihinkin maihin matkustettaessa tarvitaan viisumi. Kerromme matkakohteen yhteydessä, mikäli viisumi täytyy hankkia ennen matkaa ja miten sen voi hankkia. Ohjeet koskevat suomen kansalaisia. Mikäli olet jonkun muun maan kansalainen, ota yhteyttä oman maasi lähetystöön.

Istumapaikat ja erikoisruokavalioateriat kohteessa/hotellissa ja lentokoneessa

Matkustamme ryhmänä ja ns. ryhmälentolipuilla. Lentoyhtiö vastaa istumapaikkajaosta. Voit varausvaiheessa kertoa mahdollisesta istuinpaikkatoiveesta, kuten esimerkiksi ikkuna- tai käytäväpaikkatoiveesta, jonka toimitamme lentoyhtiölle. Huomioithan, että emme voi taata toivetta. 

Voit kertoa meille mahdollisesta erikoisruokatoiveesta lennolla/kohteessa tai hotellissa ja toimitamme pyynnön eteenpäin. Nämä toiveet tarvitsemme viimeistään 60 päivää ennen lähtöpäivää. Huomioithan, että emme voi taata toiveita. 

Matkatavarat

Tavallisimmin maksutta kuljetettavan matkatavaran määrä on max. 20kg tai 23 kg. Matkustamoon voi viedä yhden käsimatkatavaran, kooltaan yleensä enintään 55 x 40 x 20cm ja painoltaan enintään 5 kg tai 8 kg. Laukun ulkomitat, taskut, pyörät ja kahvat mukaan lukien laukku ei saa ylittää annettuja mittoja. Lentoyhtiöt voivat halutessaan rajoittaa käsimatkatavaroiden kokoa. Reittilennoilla noudatetaan ylipainomaksuissa kansainvälisen ilmakuljetusjärjestön IATA:n/lentoyhtiön niistä määräämiä maksuja.

Sallitut kilomäärät voivat vaihdella lentoyhtiöittäin, joten tarkista sallittu kilomäärä lentoyhtiön omilta nettisivulta tai meiltä ennen matkaa. Maiden sisäisillä lennoilla konetyyypit voivat olla pienempiä, jolloin matkatavararajoitukset ovat usein tiukemmat.

Istumapaikat bussissa

Albatrosin ryhmämatkoilla ei ole mahdollista varata tai ostaa istumapaikkoja bussista. Matkustajat voivat paikan päällä sopia matkanjohtajan kanssa paikkojen vaihtamisesta matkan aikana, jotta jokaisella on mahdollisuus istua bussin etu- ja takapenkeillä. 

Muutokset lentoaikatauluihin ja matkaohjelmaan

Muutokset lentoaikatauluihin ovat mahdollisia. Kerromme mahdollisista muutoksista mahdollisimman pian saatuamme tiedon lentoyhtiöltä.

Pidätämme oikeudet mahdollisiin muutoksiin matkaohjelmaan, jotka voivat johtua esim. muuttuneista aukioloajoista, jolloin päiväohjelman aikataulu saattaa muuttua.

Luonnonolosuhteet, liikenne, paikalliset pyhät, lakot tai vaalit voivat vaikuttaa matkaohjelmaan.

Huomioithan, että lisämaksulliset retket toteutuvat, kun osallistujia on riittävästi. Mikäli retki joudutaan peruuttamaan, maksu palautetaan joko ennen matkaa tai matkan jälkeen, peruutusajankohdasta riippuen.

Vastaavia matkoja