Tutkimusmatka Grönlantiin – Diskonlahti

group-tour
Ryhmämatka suomalainen matkanjohtaja

Vaikuttava matka Grönlannin länsirannikolle ja Diskonlahdelle Albatrosin omalla Ocean Atlantic tutkimusaluksella.

Albatros Expeditions

Suuri saari tulee kokea mereltä käsin; seuraamme vanhoja rannikkoreittejä, pääsemme lähelle jäätikkömaisemia, valaita ja maitse saavuttamattomia paikkoja. Vierailemme jäävuorten kotikaupungissa Ilulissatissa, Sarfannguitin kalastajakylässä ja Diskon saaren kauniilla basalttituntureilla sekä Eqip Sermian ympäristön upeat maisemat Diskonlahdella.

Matkalla on mukana kansainvälinen tutkimusalustiimi. Hintaan sisältyy täysihoito risteilyn ajan. Yövymme paluumatkalla yhden yön Kööpenhaminassa.

Klikkaa karttaa, näet sen suurempana.
 • Tyyppi Albatros Aktiivi, Tutkimusmatkaristeily

 • Matkanjohtaja Kansainvälinen

 • Viisumi Ei

 • Rokotukset Ei

 • Valuutta ISK, DKK,

Päiväohjelma 7 päivää
Päivä 1
Lento Helsinki – Kangerlussuaq, Grönlanti - risteily alkaa
Päivä 2
Sisimiut - kävelyretki kaupungissa ja luonnossa
Päivä 3
Qeqertarsuaq Diskon saarella - kahvittelua ja mahdollisuus vaellusretkeen - Eqip Sermian jäätikkö
Päivä 4
Ilulissat - mahdollisuus risteilyyn ja helikopterilentoon Unescon suojeleman Isfjord-vuonon sydämeen (lisämaksullisia) - iltavaellus Sermermiutiin jäävuorten pä
Päivä 5
Sarfannguit, kyläkierros - risteily kohti Kangerlussuaqia
Päivä 6
Kangerlussuaq - mahdollisuus lisämaksulliselle retkelle mannerjäätikölle - lento Kangerlussuaq – Kööpenhamina
Päivä 7
Lento Kööpenhamina – Helsinki.

Kuvagalleria

Päiväohjelma

Hae matkaohjelma HUOM. Joissakin matkoistamme ohjelma voi vaihdella, esim. lähtöpäivästä tai matkasesongista riippuen. Tulostathan matkaohjelman oman aiotun/valitun matkapäivämääräsi kohdalta, kiitos.

Päivä 1
Lento Helsinki – Kangerlussuaq, Grönlanti - risteily alkaa
Myskihärkä, Grönlanti

Lennämme Kööpenhaminan kautta Grönlantiin. Perille saavuttuamme ajamme lentokentän länsipuolella sijaitsevaan pieneen satamaan, jossa aluksemme Ocean Atlantic odottaa. Zodiac-kumiveneet kuljettavat meidät pienissä ryhmissä alukselle, joka on ankkurissa vuonossa noin kilometrin päässä, riippuen siitä, onko nousu- vai laskuveden aika. Satamassa saamme pelastusliivit, ja miehistö auttaa kumiveneeseen siirtymisessä. Alukseen nousu tapahtuu aluksen sivussa olevia portaita pitkin.

Alukselle päästyämme majoitumme hytteihimme ja käymme läpi turvatoimet. Nauttiessamme illallista ravintolassa alus lähtee liikkeelle ja ottaa kurssin läpi noin 160 km pitkän vuonon.

Päivä 2
Sisimiut - kävelyretki kaupungissa ja luonnossa
Sisimiut

Aamupäivän aikana saavumme Sisimiutiin. Aamiaisen jälkeen saamme käsityksen modernista Grönlannista. Sisimiut on pohjoisin Grönlannin kaupungeista, joiden satama pysyy auki myös talvella. Tästä syystä se on myös eteläisin kaupunki, jossa saa pitää rekikoiria. Vain 5 400 asukkaan Sisimiut on Grönlannin toiseksi suurin kaupunki pääkaupungin Nuukin jälkeen.

Sisimiutin alueella on asuttu noin 4 500 vuotta. Saqqaqin, Dorsetin ja Thulen kulttuurien kansat tulivat tänne alunperin Kanadasta ja käyttivät ravinnokseen pääasiassa kalaa, lintuja ja nisäkkäitä, kuten valaita, hylkeitä ja poroja. Ensimmäiset eurooppalaiset valaanpyytäjät saapuivat Sisimiutiin 1600-luvulla. He kohtasivat alueen asukkaita vain harvoin. Vasta kun norjalainen lähetyssaarnaaja Hans Egede saapui Grönlantiin 1721, syntyi kiinteämpi yhteys inuitien ja eurooppalaisten välille. Vuonna 1765 perustettiin siirtokunta, joka nimettiin kreivi Johan Ludvig Holsteinin mukaan Holsteinsborgiksi. Sisimiutin vanhassa kaupunginosassa on taloja siirtokunnan ensimmäisten vuosisatojen ajalta. Kaupungin vanhin talo on vuodelta 1756, ja merkittävin rakennus on sininen kirkko vuodelta 1775.

Nykyään Sisimiut on tärkeä opiskelu- ja teollisuuskaupunki. Kaupungissa sijaitsee mm. kalatehdas, joka on Grönlannin suurin ja yksi maailman nykyaikaisimpia. Teemme mielenkiintoisen kaupunkikävelyn, joka keskittyy lähinnä vanhaan kaupunginosaan, jossa sijaitsee museo ja kaunis kirkko. Käymme myös viihtyisässä keskustassa, jossa toimii koko joukko moderneja yrityksiä.
Lounaan jälkeen voi lähteä vaellusretkelle Telen saarelle (n. 4,5 km).

Iltapäivällä merimatka jatkuu kohti pohjoista. Illan kuluessa ohitamme Sisimiut Isortuat- ja Nordre Strømfjord -vuonot, Attun ja Ikerasaarsukin taajamat sekä pienen Kangaatsiaqin. Valoisassa yössä ohitamme Aasiaatin ja saavumme Diskonlahden eteläosaan ennen kuin otamme kurssin kohti kuuluisaa Diskon saarta ja sen kilometrin korkuisia basalttituntureita. Olemme kaukana napapiirin pohjoispuolella, joten yöt ovat yhä valoisia, ja aamuvirkut voivat nauttia näkymistä jäävuorille.

Päivä 3
Qeqertarsuaq Diskon saarella - kahvittelua ja mahdollisuus vaellusretkeen - Eqip Sermian jäätikkö
Grönlannin kansallispuku

Aamulla näemme ensimmäiset jäävuoret, jotka kohoavat valkoisina jättiläisinä horisontissa Davisinsalmessa matkalla etelää kohti. Diskon saaren kilometrin korkuisten basalttitunturien sylissä on suojainen luonnonsatama, jolla on tanskankielinen nimi Godhavn, grönlanniksi Queqertarsuaq, joka merkitsee “isoa saarta”.

Qeqertarsuaq oli vuoteen 1950 tärkein kaupunki Nuukista pohjoiseen, sillä alueella eli valtava määrä valaita. Jo 1700-luvulta asti valaanpyynti on tuonut rahaa Diskon saarelle, joka on nykyään vaipumassa unohduksiin johtuen hiipuvista työmahdollisuuksista ja puutteellisista yhteyksistä manterelle. Kävelemme läpi kaupungin erikoiselle kahdeksankulmaiselle kirkolle, jota kansan suussa kutsutaan Jumalan mustepulloksi.
Qeqertarsuaqissa meidät on kutsuttu perinteiselle grönlantilaiselle “kaffemikille” eli päiväkahville. Pääsemme nauttimaan tunnetusta grönlantilaisesta vieraanvaraisuudesta! Kahvittelun jälkeen voi osallistua vaellusretkelle Kuanneqiin (n. 11 km).

Iltapäivällä otamme kurssin kohti Eqip Sermian jäätikköä. Valtava jäätikkö sijaitsee Diskonlahden koilliskulmassa. Tästä jäätiköstä noin 50 merimailia Ilulissatista pohjoiseen on tullut pieni kuuluisuus, ja monet alukset tuovat tänne matkailijoita päivittäin. Myös tutkimusmatkailijoilla oli täällä kauan sitten tukikohta, mm. ranskalaisella etnologilla ja naparetkeilijällä Paul-Émile Victorilla, joka rakensi tänne talvehtimistalon, jota hän käytti matkoillaan 1948–1953.

Ajamme niin lähelle jään reunaa kuin mahdollista. Pidämme toki etäisyyttä putoaviin jääkimpaleisiin ja varomme isoja aaltoja, joita syntyy, kun jäätiköstä irtoaa jäälohkareita. Myöhemmin iltapäivällä otamme kurssin kohti Ilulissatia, jonne saavumme myöhään illalla. Joskus käy niin, että Ataa-vuono, joka johtaa Eqip Sermian jäätikölle, on niin täynnä jäätä, ettei laivalla ole siellä mahdollista kulkea. Siinä tapauksessa päivän ohjelma muuttuu ja käymme esim. tutustumassa johonkin kylään Diskonlahdella.

Päivä 4
Ilulissat - mahdollisuus risteilyyn ja helikopterilentoon Unescon suojeleman Isfjord-vuonon sydämeen (lisämaksullisia) - iltavaellus Sermermiutiin jäävuorten pä
Sermermiut

Aamulla olemme saapuneet Ilulissatiin. Ilulissat merkitsee grönlanniksi “jäävuoria”, ja siksi kaupungin lempinimi on “Jäävuorten pääkaupunki”. Diskonlahdessa hieman Ilulissatin edustalla kelluu nimittäin jättimäisiä jäävuoria. Ne tulevat Isfjord-vuonosta, jonne on Ilulissatista reilun puolen tunnin kävelymatka. Jäävuoret saavat alkunsa 32 km pitkän vuonon pohjukassa sijaitsevasta Sermeq Kujalleq -jäätiköstä, joka on 10 km leveä ja 1 000 m paksu. Kyse on jäätiköstä, joka on tuotteliain Antarktiksen ulkopuolella. Kun useimmat muut mannerjäätiköt etenevät noin metrin/päivä, Ilulissatin vauhti on 25 m/päivä. Tämä merkitsee sitä, että Ilulissat synnyttää yli 10 % kaikista Grönlannin jäävuorista. Tästä syystä Isfjord-vuonosta on tullut Unescon maailman luonnonperintökohde.

250 vuodessa Ilulissat on kasvanut jatkuvasti ja on nyt Grönlannin kolmanneksi suurin kaupunki, jonka asukasluku on 4 500. Se on varsin vilkas ja viihtyisä kaupunki, jossa on Grönlannin olosuhteisiin nähden laaja kulttuuritarjonta. Naparetkeilijä Knud Rasmussen syntyi Ilulissatissa kuten myös hänen hyvä ystävänsä, etevä koiravaljakon ohjastaja Jørgen Brønlund, joka osallistui tanskalaisten tutkimusmatkalle ja kuoli matkalla.
Tänään on tarjolla kaksi lisämaksullista retkeä tai vaihtoehtoisesti voit tutustua Ilulissatiin omatoimisesti. Ohjelmaan kuuluu myös vaellusretki Isfjordin rantoja pitkin. Käymme retkellä Sermermiutissa ja nautimme upeasta luonnosta (n. 10,5 km).

Veneretkellä Isfjord-vuonolle (kesto n. 2,5 tuntia) pääset kokemaan upeat jäämaisemat lähietäisyydeltä. Retki on takuulla ainutlaatuisen hieno kokemus ja unohtumaton luontoelämys. Muista pukeutua lämpimästi!
Helikopterilento vie Unescon suojeleman Isfjord-vuonon sydämeen, 7 km leveälle Kangian jäätikölle. Lennämme Isfjordin yli ja laskeudumme tunturin reunalle jättimäisen jäätikön edustalle noin 30 minuutiksi. Lentoaika on noin 55 min.

(Lisämaksulliset veneretki Isfjordiin ja helikopterilento tilataan erikseen. Lue lisää ohjelman perästä.)

Illalla otamme suunnan kohti Diskonlahtea ja etelää. Toivomme näkevämme ryhävalaita, jotka elelevät Aasiaatin edustalla. Ryhävalaat järjestävät usein upean esityksen: voimme nähdä sekä selkäevän että pyrstön, ja toisinaan ne innostuvat hyppäämään kokonaan ylös vedestä.

Päivä 5
Sarfannguit, kyläkierros - risteily kohti Kangerlussuaqia
Paikallisia kalastajia

Alus on siirtynyt yön aikana etelämmäksi, ja saavumme suunnilleen puolen päivän aikaan Sarfannguitin taajamaan, joka kuuluu Sisimiutin kuntaan. Olemme aikaisemmin nähneet ”suurkaupunki” Sisimiutin, ja nyt saamme käsityksen siitä, millainen on tyypillinen grönlantilainen kylä. Sarfannguitin värikkäät talot sijaitsevat harjulla, josta on hienot näkymät vuonoille sekä etelässä että pohjoisessa. Kapea salmi erottaa kylän ja samannimisen saaren manteresta (”Sarfannguit” merkitsee ”pieniä virtapaikkoja”). Kylässä on noin 130 asukasta. Runsaat kalansaaliit ja metsästysmahdollisuudet takaavat sen, että kylä on suhteellisen hyvin toimeentuleva.

Iltapäivän päätteeksi matkaamme edelleen kohti Kangerlussuaqia. Vietämme viimeisen illan aluksella Grönlannin länsirannikkoa ihaillen ja toivomme näkevämme valaita tai muita merinisäkkäitä matkallamme Søndre Strømfjord  vuonon suulle.

Päivä 6
Kangerlussuaq - mahdollisuus lisämaksulliselle retkelle mannerjäätikölle - lento Kangerlussuaq – Kööpenhamina
Grönlannin luontoa

Yön aikana olemme risteilleet läpi 160 km pitkän Søndre Strømfjord -vuonon. Aamulla olemme perillä risteilyn päätepisteessä, Kangerlussuaqissa.

Kangerlussuaqissa sijaitsee isompi Grönlannin kahdesta siviililiikenteelle avoimesta kansainvälisestä lentokentästä. Kaupungissa on noin 4 500 pysyvää asukasta, joista useimmilla on jokin kytkös lentokenttään. Kangerlussuaqissa on supermarketti, posti, hotelli, ravintola (hotellin yhteydessä), Polar Lodge, joka toimii Albatros Travelin Grönlannin-toimistona sekä matkamuistomyymälä, vain 100 m päässä lentokenttärakennuksesta.

Aluksella nautitun aamiaisen jälkeen ajamme kumiveneillä maihin. Sinulla on mahdollisuus osallistua lisämaksulliselle retkelle Mannerjäätikölle. 

Tutkimusalustiimi vie ryhmämme lentokentälle Kangerlusuaqissa, josta lento Tanskaan ja Kööpenhaminaan. Perillä yövymme lentokenttähotellissa.(Loppupäivä on omatoiminen).

Päivä 7
Lento Kööpenhamina – Helsinki.
Grönlannin luontoa

Aamiaisen jälkeen on vuorossa lento Helsinkiin.

Hintatiedot

Lisämaksulliset jaetut kahden hengen hytit

Kategoria C: 348€/hlö
Kategoria B: 2098€/hlö
Kategoria A: 2548€/hlö
Premium Suite: 2898€/hlö

Lisämaksu hytistä yhdelle

Kategoria G: 1298€/hlö

Kategoria D: 1748€/hlö

Kategoria C: 2198€/hlö

Kategoria B: 4898€/hlö

Hintaan sisältyy
 • reittilennot Helsinki – Kangerlussuaq – Helsinki (Kööpenhaminan kautta) turistiluokassa
 • majoitus 5 yötä jaetussa kahden hengen ulkohytissä (pyöreä ikkuna, kat. D) M/S Ocean Atlantic-aluksella
 • majoitus 1 yö jaetussa kahden hengen huoneessa lentokenttähotellissa Kööpenhaminassa
 • täysihoito risteilyllä (ei sisällä ruokajuomia)
 • kahvi ja tee aluksella
 • retket ja kuljetukset ohjelman mukaan
 • kansainvälinen tutkimusalustiimi
 • verot ja viranomaismaksut
Hintaan ei sisälly
 • lisämaksu yhden hengen hytistä
 • lisämaksulliset hyttityypit
 • lisämaksulliset retket
 • muut ruokailut ja juomat matkan aikana
 • juomarahat aluksen miehistölle, noin 13,5 USD/päivä (suositus)
Peruutusehdot

Matkan erikoisluonteen vuoksi noudatamme seuraavia poikkeuksellisia peruutusehtoja:

 • 91 päivää ennen matkan alkua peritään toimistokulut 150€/henkilö
 • 90-61 päivää ennen matkan alkua peritään matkan ennakkomaksu 500€/henkilö
 • 60-31 päivää ennen matkan alkua peritään 50% matkan hinnasta
 • 30-0 päivää ennen matkaa, hinnasta ei suoriteta takaisinmaksua

Suosittelemme, että otatte riittävän kattavan matkavakuutuksen, johon sisältyy peruutusturva, mikäli joudutte peruuttamaan matkan esim. sairastumisen vuoksi.

Ennen matkaa

Lue nämä Albatrosin lisä- ja erityisehdot, ennen matkan varaamista.

Hyvä tietää

Hytit

Ocean Atlanticilla on kuusi hyttikategoriaa, kaikissa on oma kylpyhuone/wc.

Premium Suite 35 m2
Kahden huoneen sviitti, jossa kaksoisvuode (tai kaksi erillistä vuodetta), sohvaryhmä, pöytä ja tuoli sekä iso ikkuna ja tilava kylpyhuone. Sijainti Marco Polo -kannella (kansi 5).

Panorama Window Suite 19–24 m2 – Kategoria A
Kaksoisvuode tai kaksi erillistä vuodetta, istuinryhmä, tilava kylpyhuone ja iso ikkuna. Sijainti Marco Polo -kannella (kansi 5).

Panorama Window Cabin 20–23 m2 – Kategoria B
Kaksoisvuode tai kaksi erillistä vuodetta, istuinryhmä, tilava kylpyhuone ja ikkuna, josta rajoitettu näkymä. Sijainti Magellan-kannella (kansi 8).

Standard Cabin Window 12–13 m2 – Kategoria C
Kaksoisvuode tai kaksi erillistä vuodetta, kylpyhuone ja ikkuna. Sijainti Marco Polo -kannella (kansi 5).

Standard Cabin Window 11–12 m2 – Kategoria D
Kaksoisvuode tai kaksi erillistä vuodetta, pieni pyöreä ikkuna ja kylpyhuone. Sijainti Columbus-kannella (kansi 4).

Tuuli- ja sääolosuhteet

Sää-, tuuli- ja virtausolosuhteet voivat aiheuttaa muutoksia ohjelmaan ja reittiin.

Osallistujamäärä

Tälle matkalle minimiosallistujamäärä on 15 henkilöä. Mikäli osallistujia on tätä vähemmän, pidätämme oikeuden peruuttaa matka. Tälläisessä tapauksessa peruutus tehdään yleensä viimeistään 4-6 viikkoa ennen matkan lähtöpäivää.

Kenelle matka sopii?

Tällä risteilyllä osallistujien tulee kyetä liikkumaan itsenäisesti ja ilman apua, myös epätasaisessa maastossa. Alle 18-vuotiaiden tulee matkustaa ja majoittua 18 vuotta täyttäneen henkilön kanssa.

Ei sovellu liikuntarajoitteisille
Valitettavasti risteilyalus ei sovellu liikuntarajoitteiselle, joka ei pysty liikkumaan ilman apua. Kyse on ensisijaisesti turvallisuudesta, sillä varustamo vaatii, että kaikkien tulee pystyä siirtymään veneestä toiseen ilman miehistön tai muiden matkustajien apua.
Turvallisuussyistä alukselle ei saa tuoda kävelytukia tai rollaattoreita. Käytävillä tulee päästä liikkumaan esteettömästi.

Erityisehdot koskien matkustajan terveydentilaa
Matkustaja on velvollinen ilmoittamaan Albatros Travelille mahdollisesta sairaudesta tai vaivasta, vammasta, raskaudesta tai muusta asiaintilasta, jolla voi olla merkitystä matkustajan hyvinvoinnin tai terveyden kannalta risteilyn aikana.

Pakkaaminen

Ota mukaan pieni reppu tai laukku, johon voit kätevästi pakata päivän aikana tarvitsemasi tavarat. Ota mukaan myös kiikarit.
 

Passi

Suomen kansalaiset eivät tarvitse passia matkustaessaan Grönlantiin, kuvallinen henkilöllisyystodistus riittää. Lentomatkustusta koskevien tiukentuneiden turvamääräysten vuoksi lentoyhtiö voi kuitenkin vaatia passin nähtäväkseen. Suosittelemme tästä syystä ottamaan passin mukaan. Myös varustamo vaatii kaikkien matkustajien passitiedot (passin numero, voimassaolon päättymispäivä, syntymäaika ja -paikka). Pyydämme tästä syystä asiakkaita lähettämään Albatros Travelille kopion passista heti matkavarauksen teon jälkeen. Laivan lähtöselvityksessä passi tai muu voimassaoleva henkilöllisyystodistus luovutetaan virkailijalle. Passin/henkilöllisyystodistuksen saa takaisin risteilyn päättyessä.

Tutkimusmatkaristeily

Jää yhdistettynä rajalliseen infrastruktuuriin ja luoksepääsemättömään erämaahan vaatii matkalta enemmän tutkimusmatkamaista luonnetta, mikä on ihanteellista, jos toiveissa on ainutlaatuinen matkaelämys. Kyse on luontomatkasta, jossa on rajallisempi määrä osallistujia ja omia erityispiirteitä: kaikki voivat yhtä aikaa nousta maihin, vierailla tutkimusasemilla, osallistua retkille sekä kuunnella esitelmiä.

Matka ei ole kohtuuttoman vaativa eikä siihen kuulu pakollisia ponnistuksia eikä osallistujiin kohdistu erityisvaatimuksia. Edellytyksenä on toki se, että matkustaja on pystyy liikkumaan itsenäisesti sekä haluaa kokea luonnon sen omilla ehdoilla. Huomaathan, että matka eroaa tavanomaisista lomamatkoista siinä, ettei meillä ole samanlaisia mahdollisuuksia suunnitella matkan yksityiskohtia etukäteen. Monia elementtejä on vaikea ennustaa, ja lopullinen reitti päätetään tuuli-, sää-, jää- ja virtausolosuhteiden pohjalta. Reittikuvausta tulee lukea ihannetilanteen kuvauksena, joka tuskin täysin toteutuu vaikka alueella vallitsisi korkeapaine ja aurinkoinen sää useiden viikkojen ajan.

Tutkimusmatkan johtaja päättää yhdessä kapteenin kanssa reitistä ja päiväohjelmasta matkan aikana pyrkien siihen, että saamme matkasta parhaan mahdollisen irti kulloisissakin olosuhteissa. Jos esimerkiksi kohtaamme yhtäkkiä valasparven, päiväohjelma voi muuttua siinä paikassa.

Tärkeä osa matkaa on risteily ja maihinnousut aluksen mukana kulkevien zodiac-tyyppisten kumiveneiden avulla. Kumiveneet kuljettavat meidät karuille rannikoille, pitkin jäätiköiden reunamia ja katsomaan valaita. Alus on varustettu laskettavin portain (tikkaat), joita pitkin laskeudutaan kumiveneisiin. Kumiveneissä on tehokas moottori. Alus menee niin lähelle nähtävyyksiä, jäätiköitä ja lintukallioita kuin mahdollista, sitten laskeudumme kumiveneisiin noustaksemme maihin tai katsellaksemme valaita, hylkeitä, jäävuoria tai lintuluotoja lähempää, eläimiä häiritsemättä. Siirtyminen kumiveneeseen ja takaisin alukseen on suhteellisen helppoa kaikille itsenäisesti liikkuville, mutta voi olla ongelmallista liikuntarajoitteisille. Osallistujat voivat myös jäädä alukselle.  Matkat ovat tutkimusmatkoja, mikä tarkoittaa, ettemme voi ennustaa matkan jokaista yksityiskohtaa. Yllä oleva matkakuvaus on karkea hahmotelma tai toiveajattelua, joka suurella todennäköisyydellä muuttuu ainakin joiltakin osin.

Merimatkojen aikana aluksella järjestetään englanninkielisiä asiantuntijaluentoja. Tutkimusalustiimi on kansainvälinen ja retket opastetaan englanniksi.
Matkustaminen Grönlannissa

Mitä erityistä on risteilymatkassa arktisille alueille?

Risteily arktisilla alueilla poikkeaa tavanomaisesta lomamatkasta tai risteilystä, sillä matkan kulkua ei voi lyödä lukkoon yksityiskohtaisesti. Monet asiat ovat ennustamattomissa, ja siksi reittikuvausta ja matkaohjelmaa on luettava ihannetilanteen kuvauksena. Tuuli- ja jääolosuhteet sekä virtaukset voivat aiheuttaa muutoksia ohjelmaan. Tutkimusmatkan johtaja päättää yhdessä kapteenin kanssa reitistä ja päiväohjelmasta matkan aikana pyrkien siihen, että saamme matkasta parhaan mahdollisen irti kulloisissakin olosuhteissa.

Pääosa maihinnousuista tapahtuu Zodiac-tyyppisillä kumiveneillä. Laiva ajaa niin lähelle jäätiköitä, lintuvuoria ja nähtävyyksiä kuin mahdollista. Sitten nousemme veneisiin päästäksemme maihin tai ajamme lähemmäs katsomaan valaita, hylkeitä, jäävuoria tai lintuja. Siirtyminen kumiveneisiin tapahtuu aluksen kyljessä sijaitsevia tukevia portaita pitkin. Samoja portaita pitkin noustaan takaisin. Aluksen miehistö auttaa veneisiin nousussa ja sillä sekä Albatros Travelin tutkimusmatkaryhmällä on lupa kuljettaa Zodiac-veneitä. 

Tärkeitä ohjeita koskien maihinnousua ja retkiä

Maissa liikkuessa on tärkeää osoittaa kunnioitusta alueen ainutlaatuista luontoa kohtaan. Älä jätä luontoon muuta kuin omat jalanjälkesi äläkä ota mukaan muuta kuin muistot. Pysyttele lähellä omaa ryhmääsi. Tämä on erityisen tärkeää arktisilla alueilla, joilla jääkarhun kohtaaminen ei ole mitenkään ennen kuulumatonta. Kaikkien on tärkeää noudattaa matkanjohtajan ohjeita.

Yleiset turvallisuusohjeet

1. Ilmoita matkanjohtajalle, mikäli haluat kulkea maissa itseksesi.
2. Älä mene sisään taloon/rakennukseen, ellei sinua ole sinne kutsuttu.
3. Älä mene yksi asumattomille alueille, pidä ryhmä näkyvissä ja muista, että sää voi muuttua yhtäkkiä ja näkyvyys heikentyä.
4. Pidä (turva)etäisyyttä eläimiin ja lintuihin (vähintään viisi metriä).
5. Pidä kelloa silmällä ja muista, milloin alus jatkaa matkaa. Huolehdi, että kellosi näyttää samaa aikaa kuin aluksen kello.

Pukeutuminen

Laivamatkalla Grönlannissa tarvitaan monenlaisia vaatteita. Noustessamme maihin Keski-Grönlannissa meitä odottaa noin 5–7 asteen lämpötila. Merellä puolestaan tarvitaan lämpimiä ja vedenpitäviä vaatteita, päähinettä ja käsineitä. Pakkaa mukaan vaatteita, joita on helppo pukea kerroksittain, esimerkiksi pitkähihainen villa-aluspaita alimmaiseksi, college- tai fleecepaita välikerrokseksi ja veden- ja tuulenpitävä kuoritakki uloimmaksi. Alaosaan tiiviskankaiset vapaa-ajanhousut ja päälle veden- ja tuulenpitävät housut. Tukevat, mukavat ja liukumattomat vaelluskengät ovat hyvät laivassa ja erinomaiset kävelyretkille kaupungeissa. Tällä matkalla laiva on ainoastaan Albatros Travelin käytössä. Emme tästä syystä noudata mitään erityistä pukeutumiskoodia laivalla. Käytännölliset matkavaatteet riittävät hyvin, myös juhlallisempina iltoina.

Suojautuminen hyttysiltä ja muilta hyönteisiltä

Suosittelemme pakkamaan mukaan hyttyskarkotetta, sillä hyttyskausi osuu Grönlannissa kesä-heinäkuuhun. Polttiaisia esiintyy elokuussa. Hyttysiä ja polttiaisia ei yleensä ole kaupungeissa, mutta varautuminen kannattaa. Mikäli käyt vaelluksilla luonnossa, suosittelemme ottamaan mukaan hyttysverkolla varustetun hatun.

Aurinkovoide

Vaikka matkustammekin kaukana pohjoisessa, auringonsäteissä on silti voimaa päivin öin. Arktisista olosuhteista ja kuivasta ilmasta johtuen auringonsäteet ovat jopa voimakkaampia kuin Suomessa. Suosittelemme, että pakkaat mukaan aurinkovoiteen, jonka suojakerroin on korkea.

Lääkkeet merisairautta vastaan

Voimme joutua isoon aallokkoon, vaikka reittimme kulkeekin suhteellisen lähellä rannikkoa. Lääkelaastarit toimivat useimmissa tapauksissa. Tablettimuotoiset lääkkeet ovat toinen vaihtoehto. Kysythän neuvoa apteekista tai lääkäriltäsi ennen matkaa. 

Yleistä matkustustietoa

Fyysinen kunto matkustettaessa

Pääsääntöisesti edellytämme, että matkustaja itse pystyy huolehtimaan omasta liikkumisestaan ryhmän tahdissa. Myös bussi-, juna- ja laivamatkoillamme tutustumme nähtävyyksiin usein jalan. On mahdollista, että päivittäiset kävelymatkat voivat nousta useisiin kilometreihin. Pyydämme aina tarkistamaan myynnistä tai matkaohjelmasta, soveltuuko matka teille.

Vakuutukset

Matkoihin ei sisälly henkilökohtaisia vakuutuksia, matkatavaravakuutusta eikä peruutusturvaa. Matkojen erikoisluonteen vuoksi kehotamme ottamaan riittävän kattavat vakuutukset omasta vakuutusyhtiöstä, ja selvittämään mikä vakuutus sopii sinulle parhaiten ja mitä vakuutus korvaa. Vakuutuksia ei voi ottaa matkan aikana, ne on aina hankittava etukäteen. Matkalle on ehdottomasti mukavampi lähteä, kun tietää että oma vakuutusturva on kunnossa.

Albatros Travelin matkanjohtaja

Kaikilla ryhmämatkoillamme on mukana suomalainen matkanjohtaja, joka lentää kanssanne Helsingistä kohteeseen tai on vastaanottamassa teitä kohteen lentokentällä. Kerromme tästä kotiin lähetettävän kirjeen mukana, noin viikko ennen matkaa. Maasta riippuen matkalla on usein mukana paikallisopas, joka hoitaa käytännön järjestelyjä ja avustaa matkanjohtajaa. Joillain matkoillamme on mahdollisuus ostaa matkanpidennys. Albatrosin Yksilöllinen matka ja ryhmämatkojen matkan pidennetty osuus ei sisällä suomalaisen matkanjohtajan palveluja.

Mikäli matkanjohtaja sairastuu matkan aikana, pyrimme saamaan mahdollisuuksien mukaan paikalle ensisijaisesti suomalaisen matkanjohtajan. Mikäli tämä ei ole mahdollista, Albatrosin pohjoismaalaisen matkanjohtajan.

Juomarahat

Ryhmämatkoillamme matkanjohtaja kertoo teille maan juomaraha-käytännöistä, ja tietysti myös itse arvioitte palvelun tason. Kerromme sekä Ryhmä- että Yksilöllisten matkojen kohdalla suositeltavan juomarahasumman matkan ajalle. Emme sisällytä juomarahoja matkan hintaan. Juomarahan käytön ja summan suuruuden haluamme viime kädessä asiakkaan itse voivan päättää.

Yksin matkustavat

Jos matkustat yksin, edellytämme yhden hengen huoneen/hytin varaamista.  

Passi tai henkilökortti

Suomen kansalaisella on oltava koko matkan ajan voimassaoleva hyväkuntoinen passi. Passin tulisi olla voimassa vähintään 6 kuukautta matkan paluupäivän jälkeen. Tämä suositus koskee kaikkia matkojamme, vaikka säännökset voivatkin vaihdella maittain ja passin voimassoloaikavaatimus olla joissain maissa lyhyempi.
Useissa Euroopan maissa riittää kuvallinen henkilökortti matkustusasiakirjaksi. Katso ajankohtaiset tiedot: http://www.poliisi.fi

Passissa tulee olla tyhjiä sivuja mahdollisia leimoja tms. viisumeita varten. Lapsella tulee olla oma passi.
Passin nimitietojen tulee täsmätä lentolipun tietojen kanssa. Pyydämme muiden kuin Suomen kansalaisten tarkistamaan omasta lähetystöstään matkalle tarvittavat asiakirjat.

Rokotukset ja terveys

Pyydämme tarkistamaan matkakohteen kohdalta kunkin maan rokotussuositukset ja joihinkin maihin suositeltavan malarian estolääkesuosituksen. Mikäli olet epävarma omasta rokotussuojastasi tai haluat lisätietoa malarialääkityksen tarpeellisuudesta, otathan yhteyttä omaan lääkäriisi. Mahdolliset päivittäiset reseptilääkkeet on syytä pakata käsimatkatavaroihin (lentoyhtiöiden määräykset huomioiden). Ota varalta mukaan vähän reiluummin lääkkeitä, matkalla ei välttämättä ole mahdollista saada nopeasti käyttämääsi lääkettä. Matkamme ovat usein kiertomatkoja, joten liikumme paljon ja päivät voivat olla pitkiä, joten vesipullon mukana pitäminen on tärkeää.

Viisumi

Joihinkin maihin matkustettaessa tarvitaan viisumi. Kerromme matkakohteen yhteydessä, mikäli viisumi täytyy hankkia ennen matkaa ja miten sen voi hankkia. Ohjeet koskevat suomen kansalaisia. Mikäli olet jonkun muun maan kansalainen, ota yhteyttä oman maasi lähetystöön.

Istumapaikat ja erikoisruokavalioateriat kohteessa/hotellissa ja lentokoneessa

Matkustamme ryhmänä ja ns. ryhmälentolipuilla. Lentoyhtiö vastaa istumapaikkajaosta. Voit varausvaiheessa kertoa mahdollisesta istuinpaikkatoiveesta, kuten esimerkiksi ikkuna- tai käytäväpaikkatoiveesta, jonka toimitamme lentoyhtiölle. Huomioithan, että emme voi taata toivetta. 

Voit kertoa meille mahdollisesta erikoisruokatoiveesta lennolla/kohteessa tai hotellissa ja toimitamme pyynnön eteenpäin. Nämä toiveet tarvitsemme viimeistään 60 päivää ennen lähtöpäivää. Huomioithan, että emme voi taata toiveita. 

Matkatavarat

Tavallisimmin maksutta kuljetettavan matkatavaran määrä on max. 20kg tai 23 kg. Matkustamoon voi viedä yhden käsimatkatavaran, kooltaan yleensä enintään 55 x 40 x 20cm ja painoltaan enintään 5 kg tai 8 kg. Laukun ulkomitat, taskut, pyörät ja kahvat mukaan lukien laukku ei saa ylittää annettuja mittoja. Lentoyhtiöt voivat halutessaan rajoittaa käsimatkatavaroiden kokoa. Reittilennoilla noudatetaan ylipainomaksuissa kansainvälisen ilmakuljetusjärjestön IATA:n/lentoyhtiön niistä määräämiä maksuja.

Sallitut kilomäärät voivat vaihdella lentoyhtiöittäin, joten tarkista sallittu kilomäärä lentoyhtiön omilta nettisivulta tai meiltä ennen matkaa. Maiden sisäisillä lennoilla konetyyypit voivat olla pienempiä, jolloin matkatavararajoitukset ovat usein tiukemmat.

Istumapaikat bussissa

Albatrosin ryhmämatkoilla ei ole mahdollista varata tai ostaa istumapaikkoja bussista. Matkustajat voivat paikan päällä sopia matkanjohtajan kanssa paikkojen vaihtamisesta matkan aikana, jotta jokaisella on mahdollisuus istua bussin etu- ja takapenkeillä. 

Muutokset lentoaikatauluihin ja matkaohjelmaan

Muutokset lentoaikatauluihin ovat mahdollisia. Kerromme mahdollisista muutoksista mahdollisimman pian saatuamme tiedon lentoyhtiöltä.

Pidätämme oikeudet mahdollisiin muutoksiin matkaohjelmaan, jotka voivat johtua esim. muuttuneista aukioloajoista, jolloin päiväohjelman aikataulu saattaa muuttua.

Luonnonolosuhteet, liikenne, paikalliset pyhät, lakot tai vaalit voivat vaikuttaa matkaohjelmaan.

Huomioithan, että lisämaksulliset retket toteutuvat, kun osallistujia on riittävästi. Mikäli retki joudutaan peruuttamaan, maksu palautetaan joko ennen matkaa tai matkan jälkeen, peruutusajankohdasta riippuen.

Vastaavia matkoja