Tutkimusmatka Grönlantiin - Albatros Expeditions

group-tour
Ryhmämatka suomalainen matkanjohtaja

Seikkailullinen matka Diskonlahdelle, Isfjordin-vuonoon ja Sisimiutiin.

Uutuus

Koe Grönlanti mereltä käsin. Pääset lähelle jäätikkömaisemia, valaita, eristyksissä sijaitsevia taajamia. Albatros Travelin omistama risteilyalus Ocean Atlantic seurailee vanhoja grönlantilaisia rannikkoreittejä.
Näemme mm. jäävuorten pääkaupungin Ilulissatin, Unescon suojelemaan Isfjord-vuonon, Diskon saaren kauniit basalttitunturit sekä Eqip Sermian ympäristön upeat maisemat Diskonlahdella.
Matkalla on mukana kansainvälinen tutkimusalustiimi, jossa on mukana suomalainen jäsen. Hintaan sisältyy täysihoito risteilyn ajan. Paluumatkalla yksi yö Reykjavikissa, Islannissa.

 

Klikkaa karttaa, näet sen suurempana.
 • Tyyppi Tutkimusmatkaristeily

 • Matkanjohtaja Kansainvälinen

 • Viisumi Ei

 • Rokotukset Ei

 • Valuutta Tanskan kruunu

Päiväohjelma
Päivä 1 Lento Helsinki - Kangerlussuaq, Grönlanti ja risteily alkaa
Päivä 2 Sisimiut - kävelyretki kaupungissa ja luonnossa
Päivä 3 Qeqertarsuaq Diskon saarella - kahvittelua ja mahdollisuus vaellusretkeen - Eqip Sermian jäätikkö
Päivä 4 Ilulissat - mahdollisuus risteilyyn Unescon suojeleman Isfjord-vuonon sydämeen (lisämaksullisia). Iltavaellus Sermermiutiin
Päivä 5 Itilleq, kävelykierros kauniilla saarella, risteily kohti Kangerlussuaqia
Päivä 6 Kangerlussuaq. Lento Kangerlussuaq - Helsinki
Päivä 7 Lento Keflavik - Helsinki

Ocean Atlantic

Ocean Atlantic on rakennettu Puolassa 1985 ja on täydellinen tutkimusalus pohjoisille vesille ja vaativiinkin olosuhteisiin. Jääluokka 1B mahdollistaa jopa 50 cm paksun jään murtamisen, ja tehokkaat koneet ja vakaimet tekevät Ocean Atlanticistä yhden vahvimmista napaseudulla toimivista aluksista. Alus on kunnostettu 2016–2017. Pituutta aluksella on 140 m ja leveyttä 21 m. Tilaa on runsaasti, luentosaleja on useita. Lisäksi laivassa on baari ja näköalatasanne. Ravintola tarjoaa kansainvälistä ruokaa. Aluksella on luonnollisesti täyshoito. Erickson-kannen leveistä ikkunoista on mahdollista nauttia jyrkkien seinämien kehystämistä kapeista vuonoista ja jäätiköistä, jotka heijastuvat vedenpinnasta. Aluksella on tilaa 198 matkustajalle. Kaikki hytit ovat ulkohyttejä, joissa on oma kylpyhuone/wc. Aluksella on lisäksi joitakin sisähyttejä, joissa myös on oma kylpyhuone/wc. Kaikki maihinnousut tapahtuvat aluksen 20 kumiveneellä.

Kuvagalleria

Päiväohjelma

Hae matkaohjelma HUOM. Joissakin matkoistamme ohjelma voi vaihdella, esim. lähtöpäivästä tai matkasesongista riippuen. Tulostathan matkaohjelman oman aiotun/valitun matkapäivämääräsi kohdalta, kiitos.

Päivä 1
Lento Helsinki - Kangerlussuaq, Grönlanti ja risteily alkaa
Myskihärkä, Grönlanti

Lennämme Reykjavikin kautta Grönlantiin. Perille saavuttuamme ajamme lentokentän länsipuolella sijaitsevaan pieneen satamaan, jossa aluksemme Ocean Atlantic odottaa. Zodiac-kumiveneet kuljettavat meidät pienissä ryhmissä alukselle, joka on ankkurissa vuonossa noin kilometrin päässä, riippuen siitä, onko nousu- vai laskuveden aika. Satamassa saamme pelastusliivit, ja miehistö auttaa kumiveneeseen siirtymisessä. Alukseen nousu tapahtuu aluksen sivussa olevia portaita pitkin.
Alukselle päästyämme majoitumme hytteihimme ja käymme läpi turvatoimet. Nauttiessamme illallista ravintolassa alus lähtee liikkeelle ja ottaa kurssin läpi noin 160 km pitkän vuonon.

Päivä 2
Sisimiut - kävelyretki kaupungissa ja luonnossa
Sisimiut
Aamupäivän aikana saavumme Sisimiutiin. Aamiaisen jälkeen saamme käsityksen modernista Grönlannista. Sisimiut on pohjoisin Grönlannin kaupungeista, joiden satama pysyy auki myös talvella. Tästä syystä se on myös eteläisin kaupunki, jossa saa pitää rekikoiria. Vain 5 400 asukkaan Sisimiut on Grönlannin toiseksi suurin kaupunki pääkaupungin Nuukin jälkeen.

Sisimiutin alueella on asuttu noin 4 500 vuotta. Saqqaqin, Dorsetin ja Thulen kulttuurien kansat tulivat tänne alunperin Kanadasta ja käyttivät ravinnokseen pääasiassa kalaa, lintuja ja nisäkkäitä, kuten valaita, hylkeitä ja poroja. Ensimmäiset eurooppalaiset valaanpyytäjät saapuivat Sisimiutiin 1600-luvulla. He kohtasivat alueen asukkaita vain harvoin. Vasta kun norjalainen lähetyssaarnaaja Hans Egede saapui Grönlantiin 1721, syntyi kiinteämpi yhteys inuitien ja eurooppalaisten välille. Vuonna 1765 perustettiin siirtokunta, joka nimettiin kreivi Johan Ludvig Holsteinin mukaan Holsteinsborgiksi. Sisimiutin vanhassa kaupunginosassa on taloja siirtokunnan ensimmäisten vuosisatojen ajalta. Kaupungin vanhin talo on vuodelta 1756, ja merkittävin rakennus on sininen kirkko vuodelta 1775.

Nykyään Sisimiut on tärkeä opiskelu- ja teollisuuskaupunki. Kaupungissa sijaitsee mm. kalatehdas, joka on Grönlannin suurin ja yksi maailman nykyaikaisimpia. Teemme mielenkiintoisen kaupunkikävelyn, joka keskittyy lähinnä vanhaan kaupunginosaan, jossa sijaitsee museo ja kaunis kirkko. Käymme myös keskustassa, jossa toimii joukko moderneja yrityksiä.
Lounaan jälkeen voit halutessasi lähteä vaellusretkelle Telen saarelle (n. 4,5 km).
Iltapäivällä merimatka jatkuu kohti pohjoista. Illan kuluessa ohitamme Sisimiut Isortuat- ja Nordre Strømfjord -vuonot, Attun ja Ikerasaarsukin taajamat sekä pienen Kangaatsiaqin. Valoisassa yössä ohitamme Aasiaatin ja saavumme Diskonlahden eteläosaan ennen kuin otamme kurssin kohti kuuluisaa Diskon saarta ja sen kilometrin korkuisia basalttituntureita. Olemme kaukana napapiirin pohjoispuolella, joten yöt ovat yhä valoisia, ja aamuvirkut voivat nauttia näkymistä jäävuorille.
Päivä 3
Qeqertarsuaq Diskon saarella - kahvittelua ja mahdollisuus vaellusretkeen - Eqip Sermian jäätikkö
Grönlannin kansallispuku
Aamulla näemme ensimmäiset jäävuoret, jotka kohoavat valkoisina jättiläisinä horisontissa Davisinsalmessa matkalla etelää kohti. Diskon saaren kilometrin korkuisten basalttitunturien sylissä on suojainen luonnonsatama, jolla on tanskankielinen nimi Godhavn, grönlanniksi Queqertarsuaq, joka merkitsee “isoa saarta”.
Qeqertarsuaq oli vuoteen 1950 tärkein kaupunki Nuukista pohjoiseen, sillä alueella eli valtava määrä valaita. Jo 1700-luvulta asti valaanpyynti on tuonut rahaa Diskon saarelle, joka on nykyään vaipumassa unohduksiin johtuen hiipuvista työmahdollisuuksista ja puutteellisista yhteyksistä mantereelle. Kävelemme läpi kaupungin erikoiselle kahdeksankulmaiselle kirkolle, jota kansan suussa kutsutaan Jumalan mustepulloksi.

Qeqertarsuaqissa meidät on kutsuttu perinteiselle grönlantilaiselle “kaffemikille” eli päiväkahville. Pääsemme nauttimaan tunnetusta grönlantilaisesta vieraanvaraisuudesta! Kahvittelun jälkeen voit osallistua vaellusretkelle Kuanneqiin (n. 11 km).
Iltapäivällä otamme kurssin kohti Eqip Sermian jäätikköä. Valtava jäätikkö sijaitsee Diskonlahden koilliskulmassa. Tästä jäätiköstä noin 50 merimailia Ilulissatista pohjoiseen on tullut pieni kuuluisuus, ja monet alukset tuovat tänne matkailijoita päivittäin. Myös tutkimusmatkailijoilla oli täällä kauan sitten tukikohta, mm. ranskalaisella etnologilla ja naparetkeilijällä Paul-Émile Victorilla, joka rakensi tänne talvehtimistalon, jota hän käytti matkoillaan 1948–1953.

Ajamme niin lähelle jään reunaa kuin on järkevää ja turvallista. Myöhemmin iltapäivällä otamme kurssin kohti Ilulissatia, jonne saavumme myöhään illalla. Joskus käy niin, että Ataa-vuono, joka johtaa Eqip Sermian jäätikölle, on niin täynnä jäätä, ettei laivalla ole siellä mahdollista kulkea. Siinä tapauksessa päivän ohjelma muuttuu ja käymme esim. tutustumassa johonkin kylään Diskonlahdella – ehkä Qullissatin hylättyyn hiilikaivoskylään tai Saqqaqin taajamaan.
Päivä 4
Ilulissat - mahdollisuus risteilyyn Unescon suojeleman Isfjord-vuonon sydämeen (lisämaksullisia). Iltavaellus Sermermiutiin
Sermermiut

Aamulla olemme saapuneet Ilulissatiin. Ilulissat merkitsee grönlanniksi “jäävuoria”, ja siksi kaupungin lempinimi on “Jäävuorten pääkaupunki”. Diskonlahdessa Ilulissatin edustalla kelluu nimittäin jättimäisiä jäävuoria. Ne tulevat Isfjord-vuonosta, jonne on Ilulissatista reilun puolen tunnin kävelymatka. Jäävuoret saavat alkunsa 32 km pitkän vuonon pohjukassa sijaitsevasta Sermeq Kujalleq -jäätiköstä, joka on 10 km leveä ja 1 000 m paksu. Kyse on jäätiköstä, joka on tuotteliain Antarktiksen ulkopuolella. Kun useimmat muut mannerjäätiköt etenevät noin metrin/päivä, Ilulissatin vauhti on 25 m/päivä. Tämä merkitsee sitä, että Ilulissat synnyttää yli 10 % kaikista Grönlannin jäävuorista. Tästä syystä Isfjord-vuonosta on tullut Unescon maailman luonnonperintökohde.

250 vuodessa Ilulissat on kasvanut jatkuvasti ja on nyt Grönlannin kolmanneksi suurin kaupunki, jonka asukasluku on 4 500. Se on varsin vilkas kaupunki, jossa on Grönlannin olosuhteisiin nähden laaja kulttuuritarjonta. Naparetkeilijä Knud Rasmussen syntyi Ilulissatissa kuten myös hänen hyvä ystävänsä, etevä koiravaljakon ohjastaja Jørgen Brønlund, joka osallistui tanskalaisten tutkimusmatkalle ja kuoli matkalla.
Tänään on tarjolla kaksi lisämaksullista retkeä tai vaihtoehtoisesti voit tutustua Ilulissatiin omatoimisesti. Ohjelmaan kuuluu myös vaellusretki Isfjordin rantoja pitkin. Käymme retkellä Sermermiutissa ja nautimme upeasta luonnosta (n. 10,5 km).

Veneretkellä Isfjord-vuonolle (kesto n. 2,5 tuntia) pääset kokemaan upeat jäämaisemat lähietäisyydeltä. Retki on takuulla ainutlaatuisen hieno kokemus ja unohtumaton luontoelämys. Muista pukeutua lämpimästi!

(Lisämaksullinen veneretki Isfjordiin tilataan erikseen. Lue lisää matkaohjelman jälkeen.)

Illalla otamme suunnan kohti Diskonlahtea ja etelää. Sanomme nyt hyvästit jäävuorille, jotka ovat seuranneet meitä viime päivät ja toivomme näkevämme sen sijaan ryhävalaita, jotka elelevät Aasiaatin edustalla. Ryhävalaat järjestävät usein upean esityksen: voimme nähdä sekä selkäevän että pyrstön, ja toisinaan ne innostuvat hyppäämään kokonaan ylös vedestä.

Päivä 5
Itilleq, kävelykierros kauniilla saarella, risteily kohti Kangerlussuaqia
Paikallisia kalastajia
Olemme siirtyneet yön aikana etelään. Lounasaikaan olemme saavuttaneet Itilleqin taajaman, joka sijaitsee Sisimiutin kunnassa. Olemme aiemmin nähneet Sisimiutin ”suurkaupungin” ja nyt saamme käsityksen tyypillisestä grönlantilaisesta taajamasta, jossa metsästys ja kalastus ovat yhä tärkeä osa toimeentuloa. Itilleq sijaitsee upealla paikalla alavalla maalla saarella, jossa ei ole laisinkaan makeaa vettä. Tästä syystä saarelle rakennettiin muutamia vuosia sitten osmoosilaitos, joka muuntaa suolavettä makeaksi vedeksi. Taajamassa on noin 100 asukasta.

Iltapäivän päätteeksi matkaamme edelleen kohti Kangerlussuaqia. Vietämme viimeisen illan aluksella Grönlannin länsirannikkoa ihaillen ja toivomme näkevämme valaita tai muita merinisäkkäitä matkallamme Søndre Strømfjord ‑vuonon suulle.
Päivä 6
Kangerlussuaq. Lento Kangerlussuaq - Helsinki
Grönlannin luontoa

Yön aikana olemme risteilleet läpi 160 km pitkän Søndre Strømfjord -vuonon. Aamulla olemme perillä risteilyn päätepisteessä, Kangerlussuaqissa.

Kangerlussuaqissa sijaitsee isompi Grönlannin kahdesta siviililiikenteelle avoimesta kansainvälisestä lentokentästä. Kaupungissa on noin 4 500 pysyvää asukasta, joista useimmilla on jokin kytkös lentokenttään. Kangerlussuaqissa on erinomainen supermarketti, posti, hotelli, ravintola (hotellin yhteydessä), Polar Lodge, joka toimii Albatros Travelin Grönlannin-toimistona sekä matkamuistomyymälä, vain 100 m päässä lentokenttärakennuksesta.

Aluksella nautitun aamiaisen jälkeen jätämme hyvästit miehistölle ja ajamme kumiveneillä maihin. Jatkamme bussilla lentokentälle ja lennämme Keflavikiin, Islantiin ja perille saavuttuamme menemme hotelliimme Reykjavikissa.

Päivä 7
Lento Keflavik - Helsinki
Grönlannin luontoa

Aamaisen jälkeen ajamme Keflavikin lentokentälle ja lennämme Helsinkiin.

Lisämaksulliset retket Grönlannissa

Risteily jäävuorten keskellä Ilulissatissa (matkapäivänä 4)

Lähde mielenkiintoiselle risteilylle jäävuorten keskelle Ilulissatissa. Retki varataan ja maksetaan viimeistään 45 päivää ennen matkaa.

Retkellä mukana paikallisopas.

Hinta: 90€/hlö

Retki Mannerjäätikölle sis. lounaan (matkapäivänä 6)

Mannerjäätikkö on yksi Grönlannin suurimmista nähtävyyksistä. Se peittää noin 80% maan pinta-alasta, mutta jäätikkö pienenee vuosi vuodelta, koska se sulaa enemmän kuin uutta jäätä syntyy. Kangerlussuaqissa on havaittu selkeitä viitteitä jäätikön vetäytymisestä.
Retkikohteemme tunnetaan nimellä Reindeer Glacier, koska täällä nähdään usein poroja. Jäätikkö kohoaa korkeana kuin seinä, ja on paikoittain jopa 60 metriä korkea – luoden selkeän kontrastin maan ja jään välille. 
Jotta pääsemme tälle luonnonkauniille ja jopa mykistävälle paikalle, käytämme ”tundra coach” 4WD –ajoneuvoja, jotka pystyvät liikkumaan kivikkoisessa, epätasaisessa maastossa ja sorateillä. Matkalla voimme nähdä sekä poroja että myskihärkiä. Ajomatkamme kestää noin 90 min. Perille päästyämme sinulla on mahdollisuus kävellä jäätiköllä, nähdä jäävuonoja ja ihailla sekä valokuvata luonnon luomistyötä sekä nauttia paikan hiljaisuudesta.  Jäätikön värit ja muodot muuttuvat valon myötä. Näkymät ovat mahtavat ja unohtumattomat.
Kesäisin jäätikkö liikkuu, muovautuu ja sulaa enemmän, siksi on tärkeää pitää turvallinen etäisyys jääseinämään, josta voi irrota isojakin lohkareita.
Paikalla on yksinkertaisia penkkejä ja pöytiä lepohetkiä varten sekä vaatimaton wc.

Retken jälkeen suuntaamme myöhäiselle lounaalle Roklubben-ravintolaan.

Hinta: 120€/hlö

Airzafarin flightseeing-retki Ilulissatissa (matkapäivänä 4)

Näe henkeäsalpaava jäätikkö ja vaikuttava Kangia-vuono, jossa jäävuoret syntyvät, lentokoneen kyydistä! Jännittävän 40 minuutin pituisen lentomatkan aikana näet Ilulissatin ja sen ympäristön upeat maisemat ilmasta käsin. Airzafarin koneessa kaikille matkustajille on varattu ikkunapaikka, joten hyvät näkymät jäätikölle ja jäävuorille ovat taatut. Jos meillä on onnea matkassa, saatamme nähdä jopa valaita!

Hinta: 348€/hlö

UUTUUS – koe luonto vaellusretkillä!

Tänä vuonna on tilaisuus osallistua vaellusretkille Grönlannin-risteilyn aikana. Vaellusretket ovat sinulle, joka haluat tutustua hieman lähemmin Grönlannin maisemiin ja nautit luonnossa liikkumisesta.

Sisimiut: Vaellusretki Telen saarelle, jossa menneisyys ja nykyaika kohtaavat (2–3 tuntia, n. 4,5 km)
Qeqertarsuaq: Vaellusretki Kuanneqiin – basalttipylväät (4–5 tuntia, n. 11 km)
Ilulissat: Vaellusretki Isfjord-vuonon rantoja pitkin – näkymät jäävuorille (4–5 tuntia, n. 10,5 km)*

Vaellusretket eivät ole valtavan rankkoja, mutta osallistujan tulee kyetä liikkumaan mäkisessä ja vaihtelevassa maastossa ilman apua. Maasto voi olla kivistä ja epätasaista, ja matkalla ylitetään puroja. Osallistujan tulee pystyä kävelemään 4–5 tuntia tasaista vauhtia.
Vaellusretkille ilmoittaudutaan aluksella. Ilmoittautuminen ei ole mahdollista etukäteen. Retket ovat ilmaisia ja ne järjestää aluksella mukana oleva tutkimusmatkatiimi (säävaraus).

*Jos olet varannut lisämaksullisen retken Ilulissatissa (risteilyn tai helikopterilennon), et valitettavasti voi osallistua vaellusretkelle aikataulusyistä.

Hintatiedot

Lisämaksulliset jaetut kahden hengen hytit
Kategoria C: 198€/hlö
Kategoria B: 1898€/hlö
Kategoria A: 2198€/hlö
Premium Suite: 2898€/hlö
Lisämaksu hytistä yhdelle
Kategoria G: 998€/hlö
Kategoria D: 4498€/hlö
 
Hintaan sisältyy
 • Icelandairin reittilennot Helsinki – Reykjavik – Helsinki sekä tilauslennot Reykjavik – Kangerlussuaq – Reykjavik turistiluokassa
 • majoitus jaetussa kahden hengen ulkohytissä M/S Ocean Atlantic-aluksella (Kat. D) (5 yötä)
 • täysihoito aluksella
 • tee ja kahvi risteilyn ajan
 • kansainvälinen tutkimusalustiimi, mukana suomalainen tiimin jäsen
 • majoitus jaetussa kahden hengen huoneessa kolmen tähden hotellissa Reykjavikissa (1 yö)
 • aamiainen Reykjavikissa
 • kyläkävelyt ja museokäynnit Sisimiutissa, Qeqertarsuaqissa, Itilleqissä ja Ilullisatissa
 • Kaffemik-vierailu Qeqertarsuaqissa
 • kuljetukset ja retket ohjelman mukaan
 • verot ja viranomaismaksut
Hintaan ei sisälly
 • lisämaksu hytistä yhdelle
 • lisämaksulliset hytit
 • risteily jäävuorten keskellä Ilulissatissa 85€/hlö
 • helikopterilento Ilulissatista Unescon suojelemalle Isfjord-vuonolle 398€/hlö
 • Airzafarin flightseeing-retki Ilulissatissa 348€/hlö
 • muut ruoat ja juomat matkan aikana
 • juomarahat Ocean Atlantic-aluksella noin 13,5 USD/päivä/hlö

Ennen matkaa

Lue nämä Albatrosin lisä- ja erityisehdot, ennen matkan varaamista.

Hyvä tietää

Hytit

Ocean Atlanticilla on kuusi hyttikategoriaa, kaikissa on oma kylpyhuone/wc.

Premium Suite 35 m2
Kahden huoneen sviitti, jossa kaksoisvuode (tai kaksi erillistä vuodetta), sohvaryhmä, pöytä ja tuoli sekä iso ikkuna ja tilava kylpyhuone. Sijainti Marco Polo -kannella (kansi 5).

Panorama Window Suite 19–24 m2 – Kategoria A
Kaksoisvuode tai kaksi erillistä vuodetta, istuinryhmä, tilava kylpyhuone ja iso ikkuna. Sijainti Marco Polo -kannella (kansi 5).

Panorama Window Cabin 20–23 m2 – Kategoria B
Kaksoisvuode tai kaksi erillistä vuodetta, istuinryhmä, tilava kylpyhuone ja ikkuna, josta rajoitettu näkymä. Sijainti Magellan-kannella (kansi 8).

Standard Cabin Window 12–13 m2 – Kategoria C
Kaksoisvuode tai kaksi erillistä vuodetta, kylpyhuone ja ikkuna. Sijainti Marco Polo -kannella (kansi 5).

Standard Cabin Window 11–12 m2 – Kategoria D
Kaksoisvuode tai kaksi erillistä vuodetta, pieni pyöreä ikkuna ja kylpyhuone. Sijainti Columbus-kannella (kansi 4).

Standard Cabin - Kategoria G
Vuode yhdelle ja kylpyhyone. Sijainti Columbus-kannella (kansi 4).

Tuuli- ja sääolosuhteet

Sää-, tuuli- ja virtausolosuhteet voivat aiheuttaa muutoksia ohjelmaan ja reittiin.
 

Osallistujamäärä

Tälle matkalle minimiosallistujamäärä on 15 henkilöä. Mikäli osallistujia on tätä vähemmän, pidätämme oikeuden peruuttaa matka. Tälläisessä tapauksessa peruutus tehdään yleensä viimeistään 4-6 viikkoa ennen matkan lähtöpäivää.

Kenelle matka sopii?

Tällä risteilyllä osallistujien tulee kyetä liikkumaan itsenäisesti ja ilman apua, myös epätasaisessa maastossa. Alle 18-vuotiaiden tulee matkustaa ja majoittua 18 vuotta täyttäneen henkilön kanssa.

Ei sovellu liikuntarajoitteisille
Valitettavasti risteilyalus ei sovellu liikuntarajoitteiselle, joka ei pysty liikkumaan ilman apua. Kyse on ensisijaisesti turvallisuudesta, sillä varustamo vaatii, että kaikkien tulee pystyä siirtymään veneestä toiseen ilman miehistön tai muiden matkustajien apua.
Turvallisuussyistä alukselle ei saa tuoda kävelytukia tai rollaattoreita. Käytävillä tulee päästä liikkumaan esteettömästi.

Erityisehdot koskien matkustajan terveydentilaa
Matkustaja on velvollinen ilmoittamaan Albatros Travelille mahdollisesta sairaudesta tai vaivasta, vammasta, raskaudesta tai muusta asiaintilasta, jolla voi olla merkitystä matkustajan hyvinvoinnin tai terveyden kannalta risteilyn aikana.
 

Pakkaaminen

Ota mukaan pieni reppu tai laukku, johon voit kätevästi pakata päivän aikana tarvitsemasi tavarat. Ota mukaan myös kiikarit.
 

Passi

Joihinkin maihin matkustettaessa tarvitsemme passitietoja lentoyhtiötä varten. Voitte rekisteröidä passitietonne linkissä www.albatros-travel.fi/passi, lähetämme teille myös linkin sähköpostilla erikseen. Täytä sähköisen lomakkeen tiedot mahdollisimman pian. 

Mikäli käytössänne ei ole internetyhteyttä, voitte lähettää kopion postitse Albatros Travel/Team Finland, Tøndergade 16, DK -1752 København, Danmark.

Tutkimusmatkaristeily

Jää yhdistettynä rajalliseen infrastruktuuriin ja luoksepääsemättömään erämaahan vaatii matkalta enemmän tutkimusmatkamaista luonnetta, mikä on ihanteellista, jos toiveissa on ainutlaatuinen matkaelämys. Kyse on luontomatkasta, jossa on rajallisempi määrä osallistujia ja omia erityispiirteitä: kaikki voivat yhtä aikaa nousta maihin, vierailla tutkimusasemilla, osallistua retkille sekä kuunnella esitelmiä.

Matka ei ole kohtuuttoman vaativa eikä siihen kuulu pakollisia ponnistuksia eikä osallistujiin kohdistu erityisvaatimuksia. Edellytyksenä on toki se, että matkustaja on pystyy liikkumaan itsenäisesti sekä haluaa kokea luonnon sen omilla ehdoilla. Huomaathan, että matka eroaa tavanomaisista lomamatkoista siinä, ettei meillä ole samanlaisia mahdollisuuksia suunnitella matkan yksityiskohtia etukäteen. Monia elementtejä on vaikea ennustaa, ja lopullinen reitti päätetään tuuli-, sää-, jää- ja virtausolosuhteiden pohjalta. Reittikuvausta tulee lukea ihannetilanteen kuvauksena, joka tuskin täysin toteutuu vaikka alueella vallitsisi korkeapaine ja aurinkoinen sää useiden viikkojen ajan.

Tutkimusmatkan johtaja päättää yhdessä kapteenin kanssa reitistä ja päiväohjelmasta matkan aikana pyrkien siihen, että saamme matkasta parhaan mahdollisen irti kulloisissakin olosuhteissa. Jos esimerkiksi kohtaamme yhtäkkiä valasparven, päiväohjelma voi muuttua siinä paikassa.

Tärkeä osa matkaa on risteily ja maihinnousut aluksen mukana kulkevien zodiac-tyyppisten kumiveneiden avulla. Kumiveneet kuljettavat meidät karuille rannikoille, pitkin jäätiköiden reunamia ja katsomaan valaita. Alus on varustettu laskettavin portain (tikkaat), joita pitkin laskeudutaan kumiveneisiin. Kumiveneissä on tehokas moottori. Alus menee niin lähelle nähtävyyksiä, jäätiköitä ja lintukallioita kuin mahdollista, sitten laskeudumme kumiveneisiin noustaksemme maihin tai katsellaksemme valaita, hylkeitä, jäävuoria tai lintuluotoja lähempää, eläimiä häiritsemättä. Siirtyminen kumiveneeseen ja takaisin alukseen on suhteellisen helppoa kaikille itsenäisesti liikkuville, mutta voi olla ongelmallista liikuntarajoitteisille. Osallistujat voivat myös jäädä alukselle.  Matkat ovat tutkimusmatkoja, mikä tarkoittaa, ettemme voi ennustaa matkan jokaista yksityiskohtaa. Yllä oleva matkakuvaus on karkea hahmotelma tai toiveajattelua, joka suurella todennäköisyydellä muuttuu ainakin joiltakin osin.

Merimatkojen aikana aluksella järjestetään englanninkielisiä asiantuntijaluentoja. Tutkimusalustiimi on kansainvälinen ja retket opastetaan englanniksi.
Matkustaminen Grönlannissa

Mitä erityistä on risteilymatkassa arktisille alueille?

Risteily arktisilla alueilla poikkeaa tavanomaisesta lomamatkasta tai risteilystä, sillä matkan kulkua ei voi lyödä lukkoon yksityiskohtaisesti. Monet asiat ovat ennustamattomissa, ja siksi reittikuvausta ja matkaohjelmaa on luettava ihannetilanteen kuvauksena. Tuuli- ja jääolosuhteet sekä virtaukset voivat aiheuttaa muutoksia ohjelmaan. Matkailu Koillis-Grönlannissa on erittäin vähäistä. Suunnitellulla reitillä ei ole matkailupalveluita, ja vain harvat laivat liikkuvat samoilla vesillä. Tutkimusmatkan johtaja päättää yhdessä kapteenin kanssa reitistä ja päiväohjelmasta matkan aikana pyrkien siihen, että saamme matkasta parhaan mahdollisen irti kulloisissakin olosuhteissa.

Pääosa maihinnousuista tapahtuu Zodiac-tyyppisillä kumiveneillä. Laiva ajaa niin lähelle jäätiköitä, lintuvuoria ja nähtävyyksiä kuin mahdollista. Sitten nousemme veneisiin päästäksemme maihin tai ajamme lähemmäs katsomaan valaita, hylkeitä, jäävuoria tai lintuja. Riippuu risteilystä, kuinka kauan aikaa maissa vietetään. Vaikuttavia tekijöitä ovat sää sekä aikataulu ja etäisyydet. Eteen voi tulla päiviä, joina ei päästä maihin lainkaan. Niitä voi seurata päiviä, joiden aikana käymme maissa useita kertoja.
 

Tärkeitä ohjeita koskien maihinnousua ja retkiä

Maissa liikkuessa on tärkeää osoittaa kunnioitusta alueen ainutlaatuista luontoa kohtaan. Älä jätä luontoon muuta kuin omat jalanjälkesi, älä ota mukaan muuta kuin muistot. Pysyttele lähellä omaa ryhmää. Tämä on erityisen tärkeää arktisilla alueilla, joilla jääkarhun kohtaaminen ei ole mitenkään ennen kuulumatonta. Jääkarhu on ihmisen kannalta vaarallisin petoeläin. Kesäisin hylkeiden pyynti on hankalaa, ja tästä syystä jääkarhut saattavat olla erittäin nälkäisiä. Jääkarhu voi vaania kukkulan tai metsästysmajan takana tai pienessä notkelmassa. On tärkeää noudattaa matkanjohtajan ja tutkimustiimin ohjeita.

Yleiset turvallisuusohjeet

1. Ilmoita matkanjohtajalle, mikäli haluat kulkea maissa itseksesi.
2. Älä mene sisään taloon/rakennukseen, ellei sinua ole sinne kutsuttu.
3. Älä mene yksi asumattomille alueille, pidä ryhmä näkyvissä ja muista, että sää voi muuttua yhtäkkiä ja näkyvyys heikentyä.
4. Pidä (turva)etäisyyttä eläimiin ja lintuihin (vähintään viisi metriä).
5. Pidä kelloa silmällä ja muista, milloin alus jatkaa matkaa. Huolehdi, että kellosi näyttää samaa aikaa kuin aluksen kello.
6. Merkitse aina aluksen infotauluun, kun poistut alukselta ja kun palaat takaisin.

Pukeutuminen

Laivamatkalla Grönlannissa tarvitaan monenlaisia vaatteita. Noustessamme maihin Keski-Grönlannissa meitä odottaa noin 5–7 asteen lämpötila. Merellä puolestaan tarvitaan lämpimiä ja vedenpitäviä vaatteita, päähinettä ja käsineitä. Pakkaa mukaan vaatteita, joita on helppo pukea kerroksittain, esimerkiksi pitkähihainen villa-aluspaita alimmaiseksi, college- tai fleecepaita välikerrokseksi ja veden- ja tuulenpitävä kuoritakki uloimmaksi. Alaosaan tiiviskankaiset vapaa-ajanhousut ja päälle veden- ja tuulenpitävät housut. Tukevat, mukavat ja liukumattomat vaelluskengät ovat hyvät laivassa ja erinomaiset käveleskelyyn kaupungeissa. Tällä matkalla laiva on ainoastaan Albatros Travelin käytössä. Emme tästä syystä noudata mitään erityistä pukeutumiskoodia laivalla. Käytännölliset matkavaatteet riittävät hyvin, myös juhlallisempina iltoina.

Suojautuminen hyttysiltä ja muilta hyönteisiltä

Suosittelemme pakkamaan mukaan hyttyskarkotetta, sillä hyttyskausi osuu Grönlannissa kesä-heinäkuuhun, polttiaiset tulevat elokuussa. Hyttysiä ja polttiaisia ei yleensä ole kaupungeissa, mutta varautuminen kannattaa. Mikäli käyt vaelluksilla luonnossa, suosittelemme ottamaan mukaan hyttysverkolla varustetun hatun.

Aurinkovoide

Vaikka matkustammekin kaukana pohjoisessa, auringonsäteissä on silti voimaa päivin öin. Arktisista olosuhteista ja kuivasta ilmasta johtuen auringonsäteet ovat jopa voimakkaampia kuin Suomessa. Suosittelemme, että pakkaat mukaan aurinkovoiteen, jonka suojakerroin on korkea.

Lääkkeet merisairautta varten

Voimme joutua isoon aallokkoon, vaikka reittimme kulkeekin suhteellisen lähellä rannikkoa. Lääkelaastarit (Scopoderm tai vastaava) toimivat useimmissa tapauksissa. Tablettimuotoiset lääkkeet ovat toinen vaihtoehto. Huomaathan, että lääkkeet voivat tehdä uneliaaksi.
Yleistä matkustustietoa

Turvallinen matkakokemus

Haluamme, että tunnet olosi turvalliseksi Albatros-matkallasi. Aina siitä alkaen kun varaat matkasi, siihen saakka kun palaat kotiin monta kokemusta rikkaampana – siitäkin huolimatta, että maailmassa on koronavirusta. Tätä ajatellen olemme koonneet tietoa ja ohjeita, kuinka minimoida tartuntariski matkalla. Kuitenkin niin, että voit myös nauttia matkastasi ja sen suomista elämyksistä. Näihin toimiin kuuluu mm. seuraavaa:

 • Kaikki matkanjohtajamme ovat sertifioituneet WHO:n ohjeistusten mukaisesti tartuntojen minimoimiseksi.
 • Edellytämme kaikkia yhteistyökumppaneitamme matkakohteissa kiinnittämään erityistä huomiota siivoukseen ja puhtaanapitoon.
 • Tiedotamme kaikkia asiakkaitamme matkavakuutuksen tärkeydestä sekä siitä, miten minimoida tartuntariski.

 

Lue lisää täältä

Fyysinen kunto matkustettaessa

Pääsääntöisesti edellytämme, että matkustaja itse pystyy huolehtimaan omasta liikkumisestaan ryhmän tahdissa. Myös bussi-, juna- ja laivamatkoillamme tutustumme nähtävyyksiin usein jalan. On mahdollista, että päivittäiset kävelymatkat voivat nousta useisiin kilometreihin. Pyydämme aina tarkistamaan myynnistä tai matkaohjelmasta, soveltuuko matka teille.

Vakuutukset

Matkoihin ei sisälly henkilökohtaisia vakuutuksia, matkatavaravakuutusta eikä peruutusturvaa. Matkojen erikoisluonteen vuoksi kehotamme ottamaan riittävän kattavat vakuutukset omasta vakuutusyhtiöstä, ja selvittämään mikä vakuutus sopii sinulle parhaiten ja mitä vakuutus korvaa. Vakuutuksia ei voi ottaa matkan aikana, ne on aina hankittava etukäteen. Matkalle on ehdottomasti mukavampi lähteä, kun tietää että oma vakuutusturva on kunnossa.

Albatros Travelin matkanjohtaja

Kaikilla ryhmämatkoillamme on mukana suomalainen matkanjohtaja, joka lentää kanssanne Helsingistä kohteeseen tai on vastaanottamassa teitä kohteen lentokentällä. Kerromme tästä kotiin lähetettävän kirjeen mukana, noin viikko ennen matkaa. Maasta riippuen matkalla on usein mukana paikallisopas, joka hoitaa käytännön järjestelyjä ja avustaa matkanjohtajaa. Joillain matkoillamme on mahdollisuus ostaa matkanpidennys. Albatrosin Yksilöllinen matka ja ryhmämatkojen matkan pidennetty osuus ei sisällä suomalaisen matkanjohtajan palveluja.

Mikäli matkanjohtaja sairastuu matkan aikana, pyrimme saamaan mahdollisuuksien mukaan paikalle ensisijaisesti suomalaisen matkanjohtajan. Mikäli tämä ei ole mahdollista, Albatrosin pohjoismaalaisen matkanjohtajan.

Juomarahat

Ryhmämatkoillamme matkanjohtaja kertoo teille maan juomaraha-käytännöistä, ja tietysti myös itse arvioitte palvelun tason. Kerromme sekä Ryhmä- että Yksilöllisten matkojen kohdalla suositeltavan juomarahasumman matkan ajalle. Emme sisällytä juomarahoja matkan hintaan. Juomarahan käytön ja summan suuruuden haluamme viime kädessä asiakkaan itse voivan päättää.

Yksin matkustavat

Jos matkustat yksin, edellytämme yhden hengen huoneen/hytin varaamista.  

Passi tai henkilökortti

Suomen kansalaisella on oltava koko matkan ajan voimassaoleva hyväkuntoinen passi. Passin tulisi olla voimassa vähintään 6 kuukautta matkan paluupäivän jälkeen. Tämä suositus koskee kaikkia matkojamme, vaikka säännökset voivatkin vaihdella maittain ja passin voimassoloaikavaatimus olla joissain maissa lyhyempi.
Useissa Euroopan maissa riittää kuvallinen henkilökortti matkustusasiakirjaksi. Katso ajankohtaiset tiedot: http://www.poliisi.fi

Passissa tulee olla tyhjiä sivuja mahdollisia leimoja tms. viisumeita varten. Lapsella tulee olla oma passi.
Passin nimitietojen tulee täsmätä lentolipun tietojen kanssa. Pyydämme muiden kuin Suomen kansalaisten tarkistamaan omasta lähetystöstään matkalle tarvittavat asiakirjat.

Rokotukset ja terveys

Pyydämme tarkistamaan matkakohteen kohdalta kunkin maan rokotussuositukset ja joihinkin maihin suositeltavan malarian estolääkesuosituksen. Mikäli olet epävarma omasta rokotussuojastasi tai haluat lisätietoa malarialääkityksen tarpeellisuudesta, otathan yhteyttä omaan lääkäriisi. Mahdolliset päivittäiset reseptilääkkeet on syytä pakata käsimatkatavaroihin (lentoyhtiöiden määräykset huomioiden). Ota varalta mukaan vähän reiluummin lääkkeitä, matkalla ei välttämättä ole mahdollista saada nopeasti käyttämääsi lääkettä. Matkamme ovat usein kiertomatkoja, joten liikumme paljon ja päivät voivat olla pitkiä, joten vesipullon mukana pitäminen on tärkeää.

Viisumi

Joihinkin maihin matkustettaessa tarvitaan viisumi. Kerromme matkakohteen yhteydessä, mikäli viisumi täytyy hankkia ennen matkaa ja miten sen voi hankkia. Ohjeet koskevat suomen kansalaisia. Mikäli olet jonkun muun maan kansalainen, ota yhteyttä oman maasi lähetystöön.

Istumapaikat ja erikoisruokavalioateriat kohteessa/hotellissa ja lentokoneessa

Matkustamme ryhmänä ja ns. ryhmälentolipuilla. Lentoyhtiö vastaa istumapaikkajaosta. Voit varausvaiheessa kertoa mahdollisesta istuinpaikkatoiveesta, kuten esimerkiksi ikkuna- tai käytäväpaikkatoiveesta, jonka toimitamme lentoyhtiölle. Huomioithan, että emme voi taata toivetta. 

Voit kertoa meille mahdollisesta erikoisruokatoiveesta lennolla/kohteessa tai hotellissa ja toimitamme pyynnön eteenpäin. Nämä toiveet tarvitsemme viimeistään 60 päivää ennen lähtöpäivää. Huomioithan, että emme voi taata toiveita. 

Matkatavarat

Tavallisimmin maksutta kuljetettavan matkatavaran määrä on max. 20kg tai 23 kg. Matkustamoon voi viedä yhden käsimatkatavaran, kooltaan yleensä enintään 55 x 40 x 20cm ja painoltaan enintään 5 kg tai 8 kg. Laukun ulkomitat, taskut, pyörät ja kahvat mukaan lukien laukku ei saa ylittää annettuja mittoja. Lentoyhtiöt voivat halutessaan rajoittaa käsimatkatavaroiden kokoa. Reittilennoilla noudatetaan ylipainomaksuissa kansainvälisen ilmakuljetusjärjestön IATA:n/lentoyhtiön niistä määräämiä maksuja.

Sallitut kilomäärät voivat vaihdella lentoyhtiöittäin, joten tarkista sallittu kilomäärä lentoyhtiön omilta nettisivulta tai meiltä ennen matkaa. Maiden sisäisillä lennoilla konetyyypit voivat olla pienempiä, jolloin matkatavararajoitukset ovat usein tiukemmat.

Istumapaikat bussissa

Albatrosin ryhmämatkoilla ei ole mahdollista varata tai ostaa istumapaikkoja bussista. Matkustajat voivat paikan päällä sopia matkanjohtajan kanssa paikkojen vaihtamisesta matkan aikana, jotta jokaisella on mahdollisuus istua bussin etu- ja takapenkeillä. 

Muutokset lentoaikatauluihin ja matkaohjelmaan

Muutokset lentoaikatauluihin ovat mahdollisia. Kerromme mahdollisista muutoksista mahdollisimman pian saatuamme tiedon lentoyhtiöltä.

Pidätämme oikeudet mahdollisiin muutoksiin matkaohjelmaan, jotka voivat johtua esim. muuttuneista aukioloajoista, jolloin päiväohjelman aikataulu saattaa muuttua.

Luonnonolosuhteet, liikenne, paikalliset pyhät, lakot tai vaalit voivat vaikuttaa matkaohjelmaan.

Huomioithan, että lisämaksulliset retket toteutuvat, kun osallistujia on riittävästi. Mikäli retki joudutaan peruuttamaan, maksu palautetaan joko ennen matkaa tai matkan jälkeen, peruutusajankohdasta riippuen.

Rated 4 out of 5 by from läntistä Grönlantia risteillen Albatros laiva oli juuri sopivan kokoinen risteilyyn, henkilökunta hyvää ja avuliasta. Säät suosivat, aurinkoista viileää, ei kovia tuulia. Lintuja vähän, ei yhtään hyljettä, mikä yllätti. Illulisatin edustan Isfjord-vuonon jäävuoret tosi hienot ja niiden seassa ja vierellä paljon ryhävalaita (noin 10) ja ainakin 3 suurta sillivalasta. Pienet vaellukset pysähdyspaikoissa hyviä. ehkä reitti olisi ollut parempi, jos olisimme päässeet pohjoisemmaksi ja sieltä oilsi ollut lento takaisin, ettei olisi tarvinnut veneillä edestakaisin. puutoslistalle jäi hylkeet, mursut, jääkarhut, miekkavalaat, sarvivalaat ja maitovalaat ja monet linnut, joista osa on jo ehtinyt lähteä etelään. Kokonaisuutena kuitenkin mielenkiintosita nähtävää ja hyvin järjestetty.
Date published: 2019-08-30
Rated 4 out of 5 by from Todella mielenkiintoinen kohde Grönlanti on todella mielenkiintoinen kohde, upeaa luontoa ja mielenkiintoisia pieniä 'kaupunkeja'. Tällä matkalla opin jotain uutta! Ainakin jäävuorista ja valaista! 'Tutkimusmatka' on hieman harhaanjohtava nimitys - ei normaali risteily mielenkiintoiseen paikkaan ilman mitään 'amerikanhömpötyksiä'. Oppaat olivat asiantuntevia ja mukavia, mutta en kokenut olevani mitenkään erityisesti 'tutkimusmatkalla'. Mutta mielenkiintoinen matka oli kyllä!
Date published: 2019-09-02
Rated 4 out of 5 by from Upeat maisemat Retkikohteet oli hyvin valittu, upeita luontokohteita ja vaellusreittejä. Vähän pidempi reissu esim 10 päivää ehkä olisi ollut antoisampi. Nyt tuntui pintaraapaisulta. Koko viiden päivän ajan sääolot olivat erinomaisen suosiollisia. Koko aikana ei satanut ja aurinko paistoi. Näinkö aina Grönlannissa. Kyllä kelpasi vaeltaa ja katsella valaita ja jäävuoria. Kerrassaan upeita luentoja laivan siirtymäaikoina hyvin varustetussa luentosalissa. Meribiologin esitys extra prima hyvä. Samoin hauska Grönlannin ylitys. Jokunen ei ihan yhtä innostava mutta mielenkiintoisia kaikki. Enemmänkin olisi ollut mahdollisa sovittaa ohjelmaan. Kiitos, että nähtiin upeat valaat ja unohtumattomat jäätiköt.Nyt tuntui pintaraapaisulta. Tahtoo lisää. Päivittäisten retkiohjelmien viestit olivat ristiriitaisia. Jotkut expedition tiimin jäsenet palvelivat vain pientä joukkoa. Ruokasalin henkilöstö oli palvelualtista ja mukavaa. Ainakin meidän hyttimme oli tosi siisti ja hyvin hoidettu. Untuvatakki ehkä kannattaisi ottaa mukaan. Näin hyvissä sääolosuhteissa pärjäsi oikein hyvin tuulenpitävillä pipoilla ja vaatteilla kevyt untsikalla täydennettynä. <vedeb pitävät asusteet kuitenkin ovat tarpeen, hyvissäkin olosuhteissa, sillä zodiacien kuljettavat tuntuivat viihdyttävät itseään ja ehkä joitakin matkustajia hurjastelemalla ja silloin vesi pärskyi. turvallisuusohjeet olivat riittäävät ja hyvät.,
Date published: 2019-09-02
Rated 4 out of 5 by from Näin sen, mitä menin katsomaan Näin, jäävuoret, jäätikön ja valaat, joita olin lähtenyt katsomaan. Tutustuimme pieniin yhdyskuntiin, joissa grönlantilaiset elävät lähes eristäytyneinä muuhun maailmaan nähden, kalastus elinkeinonaan. Mieleen jäi värikkäät kylät kirkkain värein maalattuine heppoisesti rakennettuine taloineen, liikunnallisesti haastavassa, mutta kauniissa maastossa avokallioilla. Aluksessa oli alle puolet siihen mahtuvasta matkustajasta ja se tuntui juuri sopivalta määrältä olosuhteisiin nähden. Henkilöstö oli kansainvälinen, kuten matkustajatkin, joita oli kerääntynyt eri puolilta maailmaa. Palvelu oli hyvää ja ruokatarjoilu oli peräti ylenmääräinen, ottaen huomioon matkan luonteen ns tutkimusmatkana. Koska lento oli Reykjavikin kautta, olisi ollut luontevaa järjestää lennot siten, että kaupunkiin olisi kerennyt tutustumaan joko meno-tai paluulennon yhteydessä.
Date published: 2019-09-08
Rated 4 out of 5 by from Erilainen kokemus Mukavaa oli, paljon nähtiin hienoja maisermia ja pääsi myös patikoimaan luontoon. Tutustuttiin kaupunkeihin, paikalliseen kulttuuriin, vierailtiin myös pienessä kylässä. Veneajelulla nähtiin jäävuoria ja seassa paljon valaita. Sää suosi koko matkan. Retkijärjestelyissä oli huomauttamisen varaa viimeisen päivän kohdalla, jolloin jäi paljon luppoaikaa.
Date published: 2019-09-03
Rated 4 out of 5 by from matkalla erinomaiset luennot ja retket ohjelmaa tarpeeksi - paitsi viimeisenä matkapäivänä. Miksi suomalaisille ei tarjottu mahdollisuutta jäätikköretkeen ennen paluulentoa?
Date published: 2019-09-01
 • y_2020, m_7, d_11, h_15
 • bvseo_bulk, prod_bvrr, vn_bulk_3.0.10
 • cp_1, bvpage1
 • co_hasreviews, tv_0, tr_6
 • loc_fi_FI, sid_GLCSC07, prod, sort_[SortEntry(order=RELEVANCE, direction=DESCENDING)]
 • clientName_albatros-travel

Vastaavia matkoja

GLCSC07AFI