Toscana –kulttuuria, kokkausta ja kesäiltoja

group-tour
Ryhmämatka suomalainen matkanjohtaja

Vietä kaksi kesäistä viikkoa Toscanassa tutustuen lähemmin italialaiseen elämänmenoon, tukikohtana Chianciano Termen pieni kylpyläkaupunki.

Matka vie meidät auringonkukkapeltojen, oliivilehtojen ja viinitarhojen maisemiin. Käymme labyrinttimaisissa keskiaikaisissa kaupungeissa ihaillen upeaa renessanssitaidetta ja nauttien italialaisesta viehätysvoimasta. 

Pyrimme tutustumaan hieman pintaa syvemmälle italialaiseen elämään. Kuulemme historiasta, kulttuurista ja Italian politiikasta – ja sen päälle opimme vielä hieman kieltäkin ja laitamme yhdessä italialaista ruokaa. Valmistamme pastan alusta loppuun itse ja kokkaamme toscanalaista keittoa. Teemme retkiä enemmän ja vähemmän tunnettuihin paikkoihin Keski-Italiassa: Assisiin ja San Gimignanoon sekä pieneen Cività di Bagnoregioon, kaupunkiin, jota kutsutaan myös Kuolevaksi kaupungiksi.

Käymme markkinoilla, paikallisella viinitilalla San Gimignanossa ja kävelyretkillä. Katselemme upeita maisemia myös pyörän selästä. Majoitumme yhteen Toscanan klassisista kylpyläkaupungeista, Chianciano Termeen.

 

Klikkaa karttaa, näet sen suurempana.
 • Tyyppi Ryhmämatka, Viini ja gastronomia

 • Matkanjohtaja Suomalainen

 • Viisumi Ei

 • Rokotukset Ei

 • Valuutta Euro

Päiväohjelma
Päivä 1 Helsinki - Rooma - Chianciano Terme - kävelykierros kaupungilla
Päivä 2 Keskiaikainen Siena
Päivä 3 Pastakurssi (lounas) ja omaa aikaa
Päivä 4 Kaunis renessanssikaupunki Pienza, kävelyretki Capella di Vitaletaan ja Montalcinoon
Päivä 5 Pyöräretki Toscanan maisemissa
Päivä 6 Kävelyretki Chianciano Termen luonnossa, italian oppitunti ja tanssit
Päivä 7 Viinimaistiaiset ja viehättävä iltapäivä San Gimignanossa
Päivä 8 Omaa aikaa
Päivä 9 Italiaa käytännössä: markkinapäivä
Päivä 10 Arezzo ja Cortona (lisämaksullinen retki)
Päivä 11 Kokkikoulu - Ribollita, toscanalainen maalaiskeitto
Päivä 12 Umbria ja Assisi
Päivä 13 Omaa aikaa
Päivä 14 Kuoleva kaupunki - Cività di Bagnoregio
Päivä 15 Kotimatka

Hotelli

Hotel Sole tai vastaava

Hotellimme sijaitsee vehreällä alueella, pienessä puistossa, Chianciano Termen kylpyläkaupungissa, lähellä pääkatua ja kylpylää.
Hotellissa on yhteensä 105 huonetta ja kaikissa huoneissa on tv, ilmastointi, tallelokero, minibaari ja hiustenkuivain. Hotellissa on myös aurinkoterassi, josta avautuu upea näköala.

Aamiainen ja illallinen syödään hotellissa ja ruoka on maukasta italialaista kotiruokaa.

Hotelli on tämä tai vastaava. Vahvistamme hotellin lentolippujen mukana.

Hotel Sole e Esperia
Via delle Rose, 40, 53042 Chianciano Terme SI, Italy
Puh: +39 0578 60194
Hotellin kotisivut:
http://www.hotelsolechiancianoterme.it/
(Albatros Travel ei vastaa yhteistyökumppanin kotisivujen ylläpidosta tai sisällöstä.)

Kuvagalleria

Lähtöpäivät

Lähtö Matkan kesto Hinta Lähtölentokenttä Huomaa
1.398€
Helsinki
Klikkaa päivämäärää nähdäksesi matkaohjelman

Päiväohjelma

Hae matkaohjelma HUOM. Joissakin matkoistamme ohjelma voi vaihdella, esim. lähtöpäivästä tai matkasesongista riippuen. Tulostathan matkaohjelman oman aiotun/valitun matkapäivämääräsi kohdalta, kiitos.

Päivä 1
Helsinki - Rooma - Chianciano Terme - kävelykierros kaupungilla

Lennämme Helsingistä Roomaan, jossa nousemme bussiin ja ajamme läpi Lazion kohti pohjoista määränpäänämme Toscana. Majoitumme Chianciano Termeen, joka on ollut suosittu kylpyläkaupunki jo Rooman valtakunnan ajoista lähtien. Tietysti tänne tullaan myös nauttimaan upeista maisemista. Pysähdymme kahvikupposelle matkan varrella.

Perillä hotellissamme asetumme huoneisiimme, ja illan aikana matkanjohtaja vie meidät pienelle kävelylle katselemaan kaupunkia. (Mikäli saavumme hotelliin myöhään, kävelykierros toteutetaan tarvittaessa muuna päivänä).

Syömme illallisen päivittäin hotellissa, joka tarjoilee mutkatonta italialaista perusruokaa. Hotellin ravintolassa on pöytiin tarjoilu.

Päivä 2
Keskiaikainen Siena

Tänään käymme yhdessä Italian kauneimmista kulttuurikaupungeista, Sienassa. Täällä on helppo käsittää Italian suuruuden ajan historiallinen perintö ja sen arvo. Siena on jo itsessään taideteos. Teemme kävelykierroksen pitkin kaupungin katuja ja suuntaamme simpukan muotoiselle aukiolle, Piazza del Campolle, joka oli aikoinaan kaupungin markkinapaikka. Täällä pidetään kaksi kertaa kesässä kuuluisa hevoskilpailu, Il Palio. Siena sijaitsee Roomaan vievällä pyhiinvaellusreitillä, mikä on ollut osasyy kaupungin vaurastumiselle. Täällä perustettiin myös Italian vanhin pankki, Banca di Siena. Siena kamppaili vuosisatojen ajan Firenzen kanssa asemasta pankkielämän ja tekstiilikaupan keskuksena. Sienan pankit lainasivat keskiajalla rahaa jopa Euroopan kuninkaille ja ruhtinaille.

Aukiota hallitsee raatihuone, joka rakennettiin 1200-luvun lopulla. Kuljemme pitkin kapeita kujia, ohi myöhäiskeskiaikaisten palatsien ja patriisitalojen sekä ihailemme tuomiokirkkoa, jota monet pitävät Italian kauneimpana. Tuomiokirkon raidallinen julkisivu valkoisesta ja mustasta marmorista on peräisin 1200-luvulta. Osa fasadin koristelusta on kuuluisan taiteilijan Giovanni Pisanon käsialaa. Aukiolla sijaitsee myös Spedale S. Maria della Scala, joka perustettiin jo 900-luvulla alunperin Francigena-pyhiinvaellusreittiä kulkeneiden pyhiinvaeltajien majataloksi. Myöhemmin siinä toimi yksi Euroopan ensimmäisistä sairaaloista. 

Kävelykierroksen jälkeen on aikaa nauttia omavalintainen ja -kustanteinen lounas. Halukkaat voivat käydä tutustumassa lähemmin kauniiseen tuomiokirkkoon tai kaupungin taidemuseoon (sisäänpääsymaksu 8 € - tammikuussa 2016), josta on upeat näkymät yli kaupungin. Voit tietysti myös istahtaa johonkin Piazza del Campon lukuisista kahviloista ja katsella aukion elämää.

Myöhään iltapäivällä palaamme takaisin Chianciano Termeen, jossa syömme illallisen.

Päivä 3
Pastakurssi (lounas) ja omaa aikaa

Italialainen keittiö on mielenkiintoinen, ja tänään opimme hieman lisää italialaisesta ruoasta. Hotellin keittiössä tutustumme pastan valmistukseen. Parin tunnin aikana valmistamme paikallista pastaa nimeltä pici. Valmistamme sille myös sopivan kastikkeen. Nautimme lounaaksi itse tekemäämme pastaa ja lasillisen viiniä.

Lounaan jälkeen opiskelemme kaksi tuntia italiaa. Loppuiltapäivä on omaa aikaa.

Chianciano Termessä kuumat lähteet tarjoavat elämyksiä sekä ruumiille että sielulle. Voit kokeilla vaikutusta esim. Parco Acqua Santan kylpyläkeskuksessa. Kylpylän Terme Sensorial-osastolla pääsee 38 eurolla (lauantai/sunnuntai 45 € - hinta tammikuussa 2016) nauttimaan altaista, aromaterapiahuoneesta, mutanaamioista, trooppisesta suihkusta, kylmäaltaasta, poreammeesta ja kolmesta erilaisesta saunasta. Miten ihana tapa rentoutua ja nauttia rauhallisesta hetkestä kauniissa ympäristössä!

Jos haluaa nauttia kuumista lähteistä ulkosalla, kannattaa käydä Terme Theiassa. Terme Theiassa kuluu helposti muutama tunti. Hinta on 11 €/4 tuntia (16 € viikonloppuisin – hinta 2016). Jos mukaan ei tullut omia kylpytossuja, ne voi ostaa edullisesti paikan päältä.

Päivä 4
Kaunis renessanssikaupunki Pienza, kävelyretki Capella di Vitaletaan ja Montalcinoon

Päivän alkajaisiksi vierailemme Pienzassa, joka oli alunperin maalaiskylä ja paavi Pius II:n (1405–1464) synnyinpaikka. Kaupunki kuuluu nykyään Unescon maailmanperintökohteisiin. Keskustan rakennutti paavi Pius II. Arkkitehtinä toimi Bernardo Rossellino, joka loi upean renessanssikaupungin.

Näkymät ympäröivään luontoon ovat hienot. Pienza on kuuluisa herkullisesta pecorino-juustosta, joka valmistetaan lampaanmaidosta. Täältä sitä saa sen kaikissa muodoissa: miedosta vahvimpaan, pippureilla tai chilillä maustettuna.

Kävelemme Pienzasta keskiaikaiseen San Quirico d’Orciaan. Suuntaamme alaspäin kohti Unescon suojelemaa laaksoa, Val d’Orciaa. Reittimme alas laaksoon kulkee läpi Italian kuvatuimpien maisemien pitkin sorateitä. Kaukaisuudessa siintää Monte Amiatan tulivuori, ja noin kuuden kilometrin kävelymme puolivälissä saavumme Capella di Vitaletaan. Kuvauksellinen kappeli seisoo yksinäisyydessä korkeiden sypressien ympäröimänä.

Seuraavaksi ajamme Montalcinoon, jossa tuotetaan maailmankuulua Brunello di Montalcino -viiniä. Voit käydä maistamassa sitä paikallisessa viinibaarissa (ital. enoteca), joka sijaitsee kaupungin linnassa. Brunello valmistetaan Toscanan tunnetuimmasta rypäleestä, Sangiovesesta. Ehdit hyvin nauttimaan myös omavalintaisen ja -kustanteisen lounaan.

Päivä 5
Pyöräretki Toscanan maisemissa

Tänään koemme Toscanan upeita maisemia pyörän selästä. Voit lähteä pyöräretkelle porukalla yhdessä matkanjohtajan kanssa tai tehdä oman retken.

Matkanjohtaja auttaa mielellään ja kertoo reittivaihtoehdoista. Vieraile vaikka Montepulcianossa (yhteensä n. 18 km), jossa voit syödä esim. lounaan Tai käy ostamassa leipää, juustoa, kinkkua ja juotavaa ja nauti pikniklounas oliivilehtoja ja viiniköynnöksiä katsellen. Hyvä kohde on myös La Foce, joka sijaitsee kaupungin kupeessa. Sieltä on upeat näkymät yli kauniiden sypressien, ja pääset lähelle luontoa.

Maasto voi ensisilmäyksellä näyttää vaativammalta kuin se todellisuudessa onkaan. Matkanjohtajan ehdottamat reitit eivät ole kovin pitkiä (12–18 km). Polkupyörät ovat uusia, niissä on kuusi vaihdetta ja käsijarrut. Jos haluat käyttää pyöräilykypärää (suosittelemme), ota se mukaasi kotoa. Pyöräily on täysin vapaaehtoista ja päivän voi toki viettää halutessaan muulla tavalla.

Päivä 6
Kävelyretki Chianciano Termen luonnossa, italian oppitunti ja tanssit

Tänään vedämme kävelykengät jalkaan ja lähdemme suoraan hotellista ulos luontoon. Ihan läheltä kaupunkia alkaa metsä, jossa meitä odottavat rautatammet, sorapohjaiset polut, kumpuileva luonto ja ehkä pieni luostari keskellä hiljaisuutta. Teemme parin tunnin mukavan kävelyretken maisemia katsellen. Palaamme takaisin sopivasti lounasaikaan. (Kävelemme yhteensä noin 6–7 km.)

Lounaan voi käydä ostamassa kaupasta ja nauttia sen ulkoilmassa.

Myöhemmin iltapäivällä vietämme pari tuntia italian kielen parissa. Opettelemme tavallisimpia fraaseja, jotta meidän on helpompi tilata ruokaa, kysyä tietä ja tietysti kohdata paikallisia. 

Yleensä kaupungissa on varttuunempia italialaisia, jotka ovat tulleet nauttimaan kylpylähoidoista ja paenneet kuumuutta veden äärelle. Täällä hieman korkeammalla lämpötila on tavallisesti hieman miellyttävämpi.

Muutamassa kaupungin kahvilassa on tapana silloin tällöin järjestää illalla tanssit. Mikäli tanssit osuvat sopivasti matkamme ajankohtaan, menemme mukaan!

Päivä 7
Viinimaistiaiset ja viehättävä iltapäivä San Gimignanossa

Suuntanamme on tänään San Gimignano. Sijainti Canterburysta Roomaan johtaneen Via Francigenan pyhiinvaellusreitin varrella teki San Gimignanosta keskiajalla tärkeän kauppapaikan. Se toi rikkauksia pieneen kaupunkiin, joka tunnettiin jo tuolloin silkinpehmeästä valkoviinistään Vernaccia di San Gimignanosta.

Ennen vierailua itse kaupungissa teemme pienen kävelyretken (noin 1,5 km) pitkin vanhaa pyhiinvaellusreittiä Fattoria di Fugnanon viinitilalle. Olemme tehneet yhteistyötä tilan kanssa jo monta vuotta. Viinitilan sijainti on ainutlaatuinen. Sieltä on hienot näkymät ympäröivään luontoon ja sinne näkyvät myös San Gimignanon kuuluisat tornit. Viinitilan omistaa kolme energistä naista, jotka kertovat viininvalmistuksesta ja tilan toiminnasta. Pääsemme maistamaan tilan viinejä: kuuluisaa valkoista Vernacciaa, Chianti Colli Senesiä sekä tilan “supertoscanalaista”, tynnyrissä kypsytettyä Sangiovesea – viiniä, johon on helppo mieltyä.

Syömme viininmaistelun ohessa kevyen pikniklounaan. Voit ostaa tilalta viiniä mukaan. Kävelemme takaisin bussille, ja matka tuntuu tällä kertaa ehkä kevyemmältä kuin tullessa. Suunta on alaspäin, ja tuskin viinikään tunnelmaa pilaa.

Käymme myös itse San Gimignanossa, jossa tuntuu kuin siirtyisi suoraan keskiajalle. Täällä on kiva käveleskellä, käydä kauniissa kirkossa, kidutusmuseossa tai syödä jäätelöä torin auringossa. Palaamme iltapäivällä hotellille.

Päivä 8
Omaa aikaa

Tänään on vapaapäivä! Voit nauttia elämästä ja pulahtaa hotellin uima-altaaseen tai tutustua paikallisbussilla lähikaupunkeihin.

Illallispaikan saa jokainen valita omien toiveidensa mukaisesti. Suosittelemme lämpimästi pientä ja viihtyisää Il Bucoa. Il Bucon ruoka on edullista ja hyvää, myös Michelin-opas suosittelee paikkaa. 

Päivä 9
Italiaa käytännössä: markkinapäivä

Tänään kaupungissa on markkinat. Tutustumme paikallisiin tuotteisiin, ja matkanjohtaja antaa pieniä tehtäviä ratkaistavaksi italian kielellä. Ehkä ostatte raaka-aineita seuraavaa kokkailusessiota varten? Nyt pääset oikeasti käyttämään oppimaasi. Tiedossa on mukava aamupäivä!

Iltapäivä on varattu omille seikkailuille.

Päivä 10
Arezzo ja Cortona (lisämaksullinen retki)

Voit viettää päivän omaan tahtiin tai lähteä lisämaksulliselle retkelle Arezzoon ja Cortonaan.

Aloitamme päivän matkaamalla Arezzoon, joka on renessanssitaiteen kehto. Täältä ovat kotoisin monet taiteilijat, kuten renessanssitaiteen uranuurtaja Piero della Francesca, jonka kuuluisa frescosarja "Todellisen ristin legenda" on nähtävissä San Francescon kirkossa. Kaupungista ovat kotoisin myös taidemaalari, arkkitehti ja kirjailija Vasari ja runoilija humanisti Petrarca. Häntä pidetään Danten ohella "renessanssin isänä". Arezzon kaunis tori on mukana Roberto Benignin romanttisessa menestyselokuvassa "Kaunis elämä."

Seuraava pysähdyspaikkamme on Frances Mayesin "Toscanan auringon alla" kirjoista ja elokuvasta tuttu Cortona, jossa teemme lyhyen, napakan käynnin. Cortona sijaitsee Monte Egidio -vuoren rinteellä, 650 metriä merenpinnan yläpuolella. Kaupungista on mainio näköala yli Val di Chianan laakson Lago Trasimenon järvelle saakka. Kaupunkikeskus on muurin ympäröimä. Muurissa on 7 porttia sekä Piazzale Garibaldi, joista pääsee kaupunkiin. Koska kaupunki on rakennettu vuoren rinteeseen, ovat sen kapeat kadut paikoin melko jyrkkiä.

Jatkamme matkaa ja käymme Lago Trasimenon järvellä, jossa puunilaisen sotapäällikön Hannibalin ja Roomalaisen konsulin Caius Flaminuksen joukot ottivat yhteen 217 eKr. Roomalaiset hävisivät taistelun ja 15 000 sotilasta menetti henkensä.

Palaamme myöhään iltapäivällä takaisin hotelliimme ja nautimme yhteisen illallisen.

(Retki on lisämaksullinen 27€/hlö. Retken hinta paikan päällä 30€/hlö.)

Päivä 11
Kokkikoulu - Ribollita, toscanalainen maalaiskeitto

Otamme jälleen keittiön haltuun ja valmistamme toscanalaista leipäkeittoa Ribollitaa. Se maistuu herkulliselta ja on täyttävää. Keitossa on mm. valkoisia papuja, mustakaalia ja kuivahtanutta leipää. Leipä suurustaa keiton mukavasti. Ennen vanhaan keittoa valmistettiin perjantaisin, sillä perjantaisin ei syöty lihaa.

Päivä 12
Umbria ja Assisi

Tänään teemme retken Umbriaan. Renessanssiaikana Toscana kukoisti ja lähes koko alue oli Medicien suvun hallinnassa. Umbria sen sijaan joutui paavin vallan alle. Ei siis ihme, että uskonto on lyönyt leimansa alueeseen. Täällä Fransiskus Assisilainen perusti kuuluisan munkkiveljeskuntansa 1200-luvun alussa. Umbria onkin täynnä erikokoisia luostareita.

Vierailemme ensimmäisenä Assisin kauniissa kaupungissa, josta Fransiskus Assisilainen oli kotoisin. Tuhannet pyhiinvaeltajat vierailevat kaupungissa vuosittain, ja Pyhän Fransiskuksen basilikaa pidetään yhtenä Italian suurimmista kulttuuriaarteista. Ei ole mikään ihme, että se on päässyt Unescon maailmanperintökohteeksi. Romanttinen kaupunki kohoaa kukkulan rinteessä, ja näky on erityisen kaunis, kun ruusut kukkivat. Pääkatua Via S. Francescoa reunustavat keskiajalta ja renessanssikaudelta peräisin olevat talot, ja kaupungissa vallitsee aivan erityinen tunnelma. Vierailemme kauniissa Pyhän Fransiskuksen basilikassa ja näemme sen kuuluisat freskot.

Päivä 13
Omaa aikaa

Voit viettää päivän omaan tahtiin ja halujesi mukaan.

Päivä 14
Kuoleva kaupunki - Cività di Bagnoregio

Matkaamme Umbrian läpi Lazioon ja Kuolevaan kaupunkiin eli Cività di Bagnoregioon, joka sijaitsee kauniissa Tiberin laaksossa. Alue muistuttaa kuumaisemaa, sillä se on muodostunut vulkaanisesta tuffista. Ajamme pieneen Bagnoregion taajamaan. Kävelemme kallion reunalle, josta näemme majesteettisena seisovan Cività di Bagnoregion kaupungin. Muinainen kaupunki seisoo tarrautuneena tuffista muodostuneeseen kalliomuodostelmaan kuin laiva keskellä myrskyävää merta. Etruskit perustivat kaupungin yli 2 500 vuotta sitten, mutta tuulen ja sään aiheuttama eroosio on syövyttänyt pois luonnollisen maayhteyden ja tilalle on rakennettu 500 m pitkä kulkusilta. Kaupunki ei pysty vastustamaan luonnon voimia ja sen kohtalo on luonnon käsissä. Nykyään asukkaita on talvisin enää 12, kesäisin noin 100. Huolimatta kaupungin dramaattisesta kohtalosta on se näkemisen arvoinen.

Hyvin hoidettu keskiaikainen kaupunki, kauniit kivirakennukset, pienet aurinkoiset piazzat, kapeat mukulakivikadut ja pienet puutarhat jäävät mieleen (Kaupunkia kiertäessä pitää kävellä jonkin verran. Kävelyä tulee yhteensä noin 4 km.)

Päivä 15
Kotimatka

Lähdemme varhain aamulla kohti Roomaa ja lentokenttää.

Hintatiedot

Matkan hinta

Hinta alkaen 1.398€ /hlö jaetussa kahden hengen huoneessa
Näytä kaikkien lähtöpäivien hinnat

Yhden hengen huoneen lisämaksu
240€
Lisämaksu yhden hengen huoneesta
240€
Hintaan sisältyy
 • Reittilennot Helsinki - Rooma - Helsinki (välilaskut) turistiluokassa
 • Majoitus 13 yötä jaetussa kahden hengen huoneessa keskitason hotellissa Chianciano Termessä  
 • Aamukahvi matkapäivinä 2-15, kaksi kotitekoista lounasta ja 13 illallista hotellissa
 • Retket ja kuljetukset matkaohjelman mukaan
 • Viinitilavierailu ja kevyt piknik San Gimignanossa
 • Suomalainen matkanjohtaja
 • Verot ja viranomaismaksut

 

Hintaan ei sisälly
 • Lisämaksu yhden hengen huoneesta 
 • Lisämaksullinen retki Arezzoon & Cortonaan etukäteen varattuna 27€/hlö (Retken hinta paikan päällä kohteessa 30€/hlö.)
 • Juomarahat kuljettajalle n. 10€/hlö (suositus)
 • Ruokajuomat matkan aikana

Ennen matkaa

Lue nämä Albatrosin lisä- ja erityisehdot, ennen matkan varaamista.

Hyvä tietää

Tietoa viinitilaretkestä

Viintilaretkemme kohde on:

Fattoria di Fugnano, San Gimignano
www.fattoriadifugnano.com

(Albatros Travel ei vastaa yhteistyökumppanin kotisivujen ylläpidosta tai sisällöstä.)

Liikkuminen

Ajomatka Rooman Fiumicinon kentältä Chianciano Termeen kestää noin 2,5 tuntia (ajomatka noin 200 km).

Sinulla on yhtenä päivänä mahdollisuus lähteä pyöräilemään. Oman kunnon ja halusi mukaan. Jos tämä liikunnallinen vaihtoehto vetoaa sinuun, ota matkalle mukaan mukavat ja pyöräilyyn sopivat vaatteet sekä oma kypärä.

Monet Toscanan vierailukohteista ovat kukkuloilla. Bussit eivät välttämättä voi ajaa perille asti, vaan autot on parkkeerattava pysäköintipaikoille kaupungin/kylän ulkopuolelle. Retkipäivien aikana tulee paljon kävelyä ja kävelyosuuksilla on jonkin verran korkeuseroja.

Sivuillamme oleviin matkaohjelmiin voi tulla muutoksia, esim. matkaohjelman päivien järjestykseen. Saat voimassa olevan matkaohjelman lippujen mukana.

Osallistujamäärä

Tälle matkalle minimiosallistujamäärä on 25 henkilöä. Mikäli osallistujia on tätä vähemmän, pidätämme oikeuden peruuttaa matka. Tälläisessä tapauksessa peruutus tehdään yleensä viimeistään 4-6 viikkoa ennen matkan lähtöpäivää.

Yleistä matkustustietoa

Turvallinen matkakokemus

Haluamme, että tunnet olosi turvalliseksi Albatros-matkallasi. Aina siitä alkaen kun varaat matkasi, siihen saakka kun palaat kotiin monta kokemusta rikkaampana – siitäkin huolimatta, että maailmassa on koronavirusta. Tätä ajatellen olemme koonneet tietoa ja ohjeita, kuinka minimoida tartuntariski matkalla. Kuitenkin niin, että voit myös nauttia matkastasi ja sen suomista elämyksistä. Näihin toimiin kuuluu mm. seuraavaa:

 • Kaikki matkanjohtajamme ovat sertifioituneet WHO:n ohjeistusten mukaisesti tartuntojen minimoimiseksi.
 • Edellytämme kaikkia yhteistyökumppaneitamme matkakohteissa kiinnittämään erityistä huomiota siivoukseen ja puhtaanapitoon.
 • Tiedotamme kaikkia asiakkaitamme matkavakuutuksen tärkeydestä sekä siitä, miten minimoida tartuntariski.

Lue lisää täältä

Fyysinen kunto matkustettaessa

Pääsääntöisesti edellytämme, että matkustaja itse pystyy huolehtimaan omasta liikkumisestaan ryhmän tahdissa. Myös bussi-, juna- ja laivamatkoillamme tutustumme nähtävyyksiin usein jalan. On mahdollista, että päivittäiset kävelymatkat voivat nousta useisiin kilometreihin. Pyydämme aina tarkistamaan myynnistä tai matkaohjelmasta, soveltuuko matka teille.

Vakuutukset

Matkoihin ei sisälly henkilökohtaisia vakuutuksia, matkatavaravakuutusta eikä peruutusturvaa. Matkojen erikoisluonteen vuoksi kehotamme ottamaan riittävän kattavat vakuutukset omasta vakuutusyhtiöstä, ja selvittämään mikä vakuutus sopii sinulle parhaiten ja mitä vakuutus korvaa. Vakuutuksia ei voi ottaa matkan aikana, ne on aina hankittava etukäteen. Matkalle on ehdottomasti mukavampi lähteä, kun tietää että oma vakuutusturva on kunnossa.

Albatros Travelin matkanjohtaja

Kaikilla ryhmämatkoillamme on mukana suomalainen matkanjohtaja, joka lentää kanssanne Helsingistä kohteeseen tai on vastaanottamassa teitä kohteen lentokentällä. Kerromme tästä kotiin lähetettävän kirjeen mukana, noin viikko ennen matkaa. Maasta riippuen matkalla on usein mukana paikallisopas, joka hoitaa käytännön järjestelyjä ja avustaa matkanjohtajaa. Joillain matkoillamme on mahdollisuus ostaa matkanpidennys. Albatrosin Yksilöllinen matka ja ryhmämatkojen matkan pidennetty osuus ei sisällä suomalaisen matkanjohtajan palveluja.

Mikäli matkanjohtaja sairastuu matkan aikana, pyrimme saamaan mahdollisuuksien mukaan paikalle ensisijaisesti suomalaisen matkanjohtajan. Mikäli tämä ei ole mahdollista, Albatrosin pohjoismaalaisen matkanjohtajan.

Juomarahat

Ryhmämatkoillamme matkanjohtaja kertoo teille maan juomaraha-käytännöistä, ja tietysti myös itse arvioitte palvelun tason. Kerromme sekä Ryhmä- että Yksilöllisten matkojen kohdalla suositeltavan juomarahasumman matkan ajalle. Emme sisällytä juomarahoja matkan hintaan. Juomarahan käytön ja summan suuruuden haluamme viime kädessä asiakkaan itse voivan päättää.

Yksin matkustavat

Jos matkustat yksin, edellytämme yhden hengen huoneen/hytin varaamista.  

Passi tai henkilökortti

Suomen kansalaisella on oltava koko matkan ajan voimassaoleva hyväkuntoinen passi. Passin tulisi olla voimassa vähintään 6 kuukautta matkan paluupäivän jälkeen. Tämä suositus koskee kaikkia matkojamme, vaikka säännökset voivatkin vaihdella maittain ja passin voimassoloaikavaatimus olla joissain maissa lyhyempi.
Useissa Euroopan maissa riittää kuvallinen henkilökortti matkustusasiakirjaksi. Katso ajankohtaiset tiedot: http://www.poliisi.fi

Passissa tulee olla tyhjiä sivuja mahdollisia leimoja tms. viisumeita varten. Lapsella tulee olla oma passi.
Passin nimitietojen tulee täsmätä lentolipun tietojen kanssa. Pyydämme muiden kuin Suomen kansalaisten tarkistamaan omasta lähetystöstään matkalle tarvittavat asiakirjat.

Rokotukset ja terveys

Pyydämme tarkistamaan matkakohteen kohdalta kunkin maan rokotussuositukset ja joihinkin maihin suositeltavan malarian estolääkesuosituksen. Mikäli olet epävarma omasta rokotussuojastasi tai haluat lisätietoa malarialääkityksen tarpeellisuudesta, otathan yhteyttä omaan lääkäriisi. Mahdolliset päivittäiset reseptilääkkeet on syytä pakata käsimatkatavaroihin (lentoyhtiöiden määräykset huomioiden). Ota varalta mukaan vähän reiluummin lääkkeitä, matkalla ei välttämättä ole mahdollista saada nopeasti käyttämääsi lääkettä. Matkamme ovat usein kiertomatkoja, joten liikumme paljon ja päivät voivat olla pitkiä, joten vesipullon mukana pitäminen on tärkeää.

Viisumi

Joihinkin maihin matkustettaessa tarvitaan viisumi. Kerromme matkakohteen yhteydessä, mikäli viisumi täytyy hankkia ennen matkaa ja miten sen voi hankkia. Ohjeet koskevat suomen kansalaisia. Mikäli olet jonkun muun maan kansalainen, ota yhteyttä oman maasi lähetystöön.

Istumapaikat ja erikoisruokavalioateriat kohteessa/hotellissa ja lentokoneessa

Matkustamme ryhmänä ja ns. ryhmälentolipuilla. Lentoyhtiö vastaa istumapaikkajaosta. Voit varausvaiheessa kertoa mahdollisesta istuinpaikkatoiveesta, kuten esimerkiksi ikkuna- tai käytäväpaikkatoiveesta, jonka toimitamme lentoyhtiölle. Huomioithan, että emme voi taata toivetta. 

Voit kertoa meille mahdollisesta erikoisruokatoiveesta lennolla/kohteessa tai hotellissa ja toimitamme pyynnön eteenpäin. Nämä toiveet tarvitsemme viimeistään 60 päivää ennen lähtöpäivää. Huomioithan, että emme voi taata toiveita. 

Matkatavarat

Tavallisimmin maksutta kuljetettavan matkatavaran määrä on max. 20kg tai 23 kg. Matkustamoon voi viedä yhden käsimatkatavaran, kooltaan yleensä enintään 55 x 40 x 20cm ja painoltaan enintään 5 kg tai 8 kg. Laukun ulkomitat, taskut, pyörät ja kahvat mukaan lukien laukku ei saa ylittää annettuja mittoja. Lentoyhtiöt voivat halutessaan rajoittaa käsimatkatavaroiden kokoa. Reittilennoilla noudatetaan ylipainomaksuissa kansainvälisen ilmakuljetusjärjestön IATA:n/lentoyhtiön niistä määräämiä maksuja.

Sallitut kilomäärät voivat vaihdella lentoyhtiöittäin, joten tarkista sallittu kilomäärä lentoyhtiön omilta nettisivulta tai meiltä ennen matkaa. Maiden sisäisillä lennoilla konetyyypit voivat olla pienempiä, jolloin matkatavararajoitukset ovat usein tiukemmat.

Istumapaikat bussissa

Albatrosin ryhmämatkoilla ei ole mahdollista varata tai ostaa istumapaikkoja bussista. Matkustajat voivat paikan päällä sopia matkanjohtajan kanssa paikkojen vaihtamisesta matkan aikana, jotta jokaisella on mahdollisuus istua bussin etu- ja takapenkeillä. 

Muutokset lentoaikatauluihin ja matkaohjelmaan

Muutokset lentoaikatauluihin ovat mahdollisia. Kerromme mahdollisista muutoksista mahdollisimman pian saatuamme tiedon lentoyhtiöltä.

Pidätämme oikeudet mahdollisiin muutoksiin matkaohjelmaan, jotka voivat johtua esim. muuttuneista aukioloajoista, jolloin päiväohjelman aikataulu saattaa muuttua.

Luonnonolosuhteet, liikenne, paikalliset pyhät, lakot tai vaalit voivat vaikuttaa matkaohjelmaan.

Huomioithan, että lisämaksulliset retket toteutuvat, kun osallistujia on riittävästi. Mikäli retki joudutaan peruuttamaan, maksu palautetaan joko ennen matkaa tai matkan jälkeen, peruutusajankohdasta riippuen.

Rated 5 out of 5 by from Kesäleiri Toscanassa- kulttuuria ja kokkausta ajatuksella Olin tällä upealla matkalla kaksi viikkoa ja sain kaiken haluamani ja tarvittavan tiedon etukäteen tai viimeistään oppaamme Heikki kertoi niistä. Matka oli ajatuksella suunniteltu monipuolisine retkineen. Kotihotelimme Sanremo ylitti kaikki odotukset! Henkilökunta teki kaikkensa, jotta viihtyisimme. Ruoka oli todella hyvää ja monipuolista monine ruokalajineen. Kaupunki oli pieni ja rauhallinen ja sieltä oli hyvä lähteä retkille. Ryhmämme oli mukava ja "musikaalinen" ja tulimme hyvin toimeen keskenämme. Kaiken kruunasi ammattitaitoinen ja kokenut oppaamme Heikki, joka huomioi ryhmän ja yksilöiden tarpeet hienosti. Kiitos teille kaikille mukana olleille ihanasta lomasta!
Date published: 2017-07-22
Rated 5 out of 5 by from Matka todella hieno ja matkaopas Heikki paras mitä meillä ollut koskaan! Matka oli hyvin organisoitu ja hotelli ystävällinen ja avulias henkilökunta. päivittäiset matkat ympäristöön onnistuivat hyvin osaavan oppaan johdolla, kiitos super-Heikki. Pyöräretki Montepulcianoon oli ehkä joillekin raskaan puoleinen johtuen jyrkistä nousuista ja kuumasta ilmasta +38C. Oliiviöljypuristamoon tutustuminen mielenkiintoinen samoin viinitilalle viininvalmistusprosessiin tutustuminen sekä viininmaistajaiset juustojen kera.Suosittelen matkaa kaikille liikunnasta ja kulttuurista pitäville viinin ystäville. matkamme oli 10 arvoinen kiitos minun ja vaimon puolesta , tulemme varmasti uudestaan .
Date published: 2017-07-24
Rated 5 out of 5 by from Upea Toscanan kiertomatka Kaksi viikoa ihanassa Toscanassa, kerrassaan upea matka. Majoitumme koko ajan samassa hotellissa, ihanan ylellistä kiertomatkalla. Joka aamu suuntasimme uusille retkille Toscanan kuvauksellisiin maisemiin ja historiallisiin pikkukaupunkeihin. Matkanjohtajamme Heikki teki suuren vaikutuksen:hän perhetyi asioihin, kertoi Italian historiasta ja nykypäivästä sekä tulevista kohteista asiantuntevasti. Käytännön ongelmiin löytyi nopeasti ja ystävällisesti ratkaisut. Suurkiitos Heikille! Hotellin henkilökunta oli aivan upeaa, ystävällistä ja moneen asiaan taipuvaa. Aterioista nyt puhumattakaan, kokit taikoivat joka ilta uusia Toscanan herkkuja. Arvosana Albatrosille ehdottomasti täysi kymppi!
Date published: 2017-05-16
Rated 5 out of 5 by from Toscana heinäkuussa Asiantuntevan, avuliaan ja ahkeran – eli täyden kolmen A:n oppaamme Heikin johdolla saimme tutustua Toscanan historiaan, kulttuuriin ja upeisiin maisemiin lukuisilla retkillämme ja kohdevierailuillamme. Koko matkan ajan oli tukikohtanamme ehkä jo parhaat päivänsä nähnyt pieni perhehotelli, jonka omistajien ja henkilökunnan väsymätön palvelualttius, iloisuus ja huumori sekä maukkaat (tosin liiankin runsaat) viiden ruokalajin illalliset korvasivat kuitenkin moninkertaisesti hotellin mahdolliset pienet puutteet. Lisämaustetta toivat kokkauskurssit ja kieliopinnot, ja pieni uima-allas antoi vilvoitusta kuumien retkipäivien ja nillä suoritettujen kävelyjen jälkeen. Kun samalle matkalle vielä osui hyvähenkinen ja iloinen porukka, oli loma Toscanan auringon alla mitä parhain!
Date published: 2016-08-01
Rated 5 out of 5 by from Kulttuuri- kokkaus- ja kieli, antoisa kokonaisuus. Kahden viikon aikana oppaamme loi ryhmään erinomaisen ryhmähengen. Hänen tiedot ja tapa kertoa asioita oli aivan upeaa. Tätä opasta tulemme varmaan ikävöimään jatkossa. Itse olemme hyvin liikunnallisia ja suuri aktiviteettien määrä oli meille sopiva, mutta vähemmän liikunnalliset ehkä yllättyivät fyysisestä vaativuudesta. Hotellin ruoka oli aivan erinomaista, kahden viikon aikana sama illallisruoka ei toistunut kertaakaan. Italialaiseen tapaan aamupala oli sama lähes joka aamu. Suomalaisena olisi kaivannut leiväksi myös muuta kuin valkeaa sämpylää.
Date published: 2018-07-19
Rated 5 out of 5 by from olipa reissu Retkikohteet oilvat hyvin valittuja.Hotelli ihan ok, paitsi ilmastointi oli päällä vähän miten sattui.henkilökunta ystävällistä. Matkanjohtaja aivan huippu mies. Ruoka oli erinomaista. Mutta seisova pöytä olisi huomattavasti parempi ratkaisu ihmiselle ,joka käyttää ruokailuun korkeintaan 30 minuuttia. Nyt ruokailu kesti 2-3 tuntia, joka oli aivan liikaa. Norwegian lentoyhtiön voisi pistää vaihtoon...
Date published: 2016-08-05
Rated 5 out of 5 by from Aivan mielettömän upea mahdollisuus! Olin matkalla heinäkuussa ja täytyy sanoa, että odotukset ylittyivät yli kaikkien odotusten. Jo etukäteen sain riittävästi tietoa tulevasta matkasta ja minulle vastattiin henk.koht. tiedusteluunikin hyvin nopeasti. Ja itse matka! Hyvin suunniteltu kokonaisuus! Näin ja koin niin paljon enemmän kuin osasin odottaa. Suuri kiitos tästä kuuluu erinomaiselle oppaalle Heikille, joka yltää oppaiden genreessä yli kaikkien arvosanojen - mielettömän hyvä ja työhönsä antaumuksella suhtautuva opas!!!! Ajattelen, että Firenzen retki olisi saanut enemmän huomiota ja arvostusta osakseen, jos se olisi ollut matkan alkupuolella. Kaikki tietävät miten kaunis Toscana on ja miten hyviä makuja Italiassa on tarjolla. Matkan järjestäjä mahdollisti upeasti tämän kaiken kokemisen ja näkemisen :) Olen enemmän kuin tyytyväinen!
Date published: 2016-07-28
Rated 5 out of 5 by from Paljon nähtävää ja koettavaa Kaksi viikkoa meni nopeasti upeissa maisemissa ja mielenkiintoisisaa kaupungeissa.
Date published: 2017-05-11
 • y_2022, m_7, d_1, h_21
 • bvseo_bulk, prod_bvrr, vn_bulk_3.0.32
 • cp_1, bvpage1
 • co_hasreviews, tv_0, tr_43
 • loc_fi_FI, sid_ITRTR32, prod, sort_[SortEntry(order=RELEVANCE, direction=DESCENDING)]
 • clientName_albatros-travel

Vastaavia matkoja