Matkaa viikinkien vanavedessä Islannin kaukaisille ja lähes tavoittamattomille seuduille Albatros Travelin omalla aluksella, Ocean Atlanticilla.
UutuusOcean Atlantic kuljettaa meidät sellaisiin Islannin osiin, joihin on haasteellista päästä maitse. Käymme maissa aluksen Zodiac-kumiveneillä. Näemme Islannin rannikon laavamaisemat ja jäätiköt ja koemme unohtumattomia elämyksiä sekä kuivalla maalla että monilla saarilla, joilla elää mm. hylkeitä ja lunneja. Matkan varrella käymme kansallispuistoissa ja kaupungeissa, saavutamme pohjoisen napapiirin, astelemme mustalla laavahiekalla ja aistimme vanhojen saagojen voiman.
-
Tyyppi Risteily
-
Matkanjohtaja Suomalainen
-
Viisumi Ei
-
Rokotukset Kyllä
-
Valuutta Islannin kruunu
Päivä 1 | Helsinki - Keflavík - laivaannousu Reykjavíkissa |
---|---|
Päivä 2 | Vestmannasaaret - Surtseyn tuliperäinen saari – kiertoajelu Heimaeyn saarella |
Päivä 3 | Djúpivogur ja Hafnarhólmin lunnit |
Päivä 4 | Húsavíkin valaat ja napapiirillä sijaitseva Grímsey |
Päivä 5 | Hrísey, Akureyri ja lisämaksullinen retki Mývatniin |
Päivä 6 | Länsivuonot ja Vigur |
---|---|
Päivä 7 | Flatey ja Snaefellness |
Päivä 8 | Risteily päättyy Reykjavíkiin - kotimatka Keflavíkista |
Päiväohjelma
HUOM. Joissakin matkoistamme ohjelma voi vaihdella, esim. lähtöpäivästä tai matkasesongista riippuen. Tulostathan matkaohjelman oman aiotun/valitun matkapäivämääräsi kohdalta, kiitos.
Lennämme Helsingistä Islantiin ja laskeudumme Keflavíkiin. Lentokentältä on kuljetus Reykjavíkiin ja satamaan, jossa aluksemme Ocean Atlantic odottaa. Laivaannousun jälkeen meidät ohjataan hytteihimme. Ennen illallista on pakollisen pelastautumisharjoituksen vuoro. Tutkimusmatkatiimimme kertoo lisäksi aluksen rutiineista sekä seuraavien päivien matkareitistä.
Kapteeni ohjaa aluksen alkuillasta ulos Reykjavikin satamasta ja ottaa kurssin kohti Islannin etelärannikkoa.
Kun saaria lähestyy mereltä, voi hyvällä säällä nähdä jo kaukaa saarten jyrkän profiilin. Saaret kohoavat merestä ja muistuttavat safiireja hopeasormuksessa, kuten eräs islantilaisrunoilija niitä kuvasi. Saarten linnusto on ainutlaatuinen. Kallioilla viihtyvät sekä lunnit, ulappakeijut että meren kuningattaret, suulat.
Aloitamme päivän ohittamalla läheltä yhden maailman uusimman saaren. Surtseyn saari kohosi merestä 1963 ja pääsi 2008 Unescon maailmanperintökohteiden listalle. Saarelle pääsevät vain tutkijat. Iltapäivällä nousemme maihin Heimaeyn saarelle. Heimaey on saariryhmän ainoa asuttu saari. Näemme mm. taloja, jotka on vastikään kaivettu esiin vuoden 1973 tulivuorenpurkauksen jäljiltä.
Vietettyämme jännittävän päivän Heimaeyllä otamme kurssin kohti Islannin kaakkoisosaa ja Vatnajökullin kansallispuistoa.
Yön aikana olemme siirtyneet Islannin eteläiselle rannikolle, jota hallitsee Vatnajökull, Islannin suurin jäätikkö. Aamulla saavumme pieneen Djúpivogurin satamakaupunkiin, joka sijaitsee suojaisessa paikassa, mutta jonne on helppo päästä. Satama on yksi Islannin vanhimmista, ja asukkaat ovat säilyttäneet muutamia vanhoista taloista. Kaupunki vetää puoleensa luovia ihmisiä, ja lukuisat galleriat ovat käymisen arvoisia. Erityisen hieno on Eggin i Gleðivík, joka on 34 jättikokoisesta graniittimunasta koostuva teos. Kulttuurikeskus toimii kauniissa punaisessa puutalossa, Langabúðissa, joka on kaupungin vanhin rakennus. Satamaa vastapäätä sijaitsee idyllinen vanha Hotel Framtid.
Tänään on mahdollista lähteä retkelle Djúpivogurista:
Superjeepillä Vatnajökullille
Tällä retkellä ajamme isoilla ja voimakkailla ns. superjeepeillä, joita voi pitää modernin Islannin työhevosina. Pääsemme ihan lähelle Islannin suurinta jäätikköä, Vatnajökullia. Reitti kulkee Höfnin kaupungin kautta. Pysähdymme Höfnissä lyhyesti, sitten jatkamme kohti Vatnajökullin lakijäätiköstä syntynyttä Hoffell-jäätikköä ja sen edustalla sijaitsevaa laguunia. Täällä on mahdollisuus kävellä pitkin moreeniharjuja ja katsella, kuinka jää mutkittelee alas valtavalta jäätiköltä. Paluumatkalla pysähdymme jälleen vetristämään jalkojamme Höfnissä, sitten palaamme alukselle.
(Retki ei sisälly matkan hintaan. Lue lisää matkaohjelman alta.)
Iltapäivällä jatkamme matkaa ja saavumme Itävuonojen dramaattiselle rannikolle, jota koristavat kauniit, kontrastien täyttämät maisemat vihreine laaksoineen, vaikuttavine tuntureineen ja vuonoineen. Alue on Islannin harvimmin asuttua, ja kalastus on täällä yhä tärkein elinkeino. Ohitamme Mjóifjördurin, joka merkitsee pientä vuonoa. Sen molemmin puolin kohoaa korkeat tunturit jyrkkine kallioseinämineen ja lukuisine vesiputouksineen.
Illalla saavumme Borgarfjörðuriin. Näemme Hafnarhólmi-saaren lunniyhdyskunnan, kunhan ensin kävelemme pitkin puusiltoja ja portaita, jotka on rakennettu kumpuilevaan maastoon. Lunnit saapuvat Islantiin kesäksi huhtikuun puolivälissä. Kaikista lintulajeista lunneja on Islannissa eniten, 8–13 miljoonaa yksilöä. Lunnit rakentavat toukokuun lopulla pesän kallioiden koloihin tai ruohon peittämille rinteille ja munivat yhden ainoan munan. Myös haahkat, myrskylinnut ja pikkukajavat pesivät Harnarhólmilla.
Olemme kiertäneet Islannin koilliskulman ja saavumme aamulla Húsavik-lahteen, jota pidetään yhtenä Islannin parhaista valaidenkatselupaikoista. Alus kulkee hitaasti lahden ympäri, ja me olemme valppaina ja yritämme bongata valaita. Todennäköisimmin näemme akrobaattisia ryhävalaita sekä pieniä, mutta ketteriä lahtivalaita. Jos meillä on onnea, saatamme nähdä myös jättimäisiä sinivalaita ja kaskelotteja.
Puolilta päivin jatkamme matkaa kohti pohjoista ja Grimseyn saarta. Saavutamme reittimme pohjoisimman pisteen. Grimsey sijaitsee noin 40 km päässä pääsaaresta ja on Islannin ainoa arktiseksi luokiteltu paikka. Napapiiri kulkee läpi saaren ja sen sijainti on 66°33’ pohjoista leveyttä.
Pienellä kalliosaarella asuu noin satakunta ihmistä. Lähivesien runsaat kalakannat pitävät huolta siitä, että talous kukoistaa. Satama on kunnostettu, saarella on pieni lentokenttä, jolta lennetään päivittäin pääsaarelle, ja saaren lapsilla on oma koulu. Saarella on asuttu Islannin asutushistorian alusta lähtien, ja saari mainitaankin saagoissa tärkeänä ruokavarastona, jossa riitti kalaa ja lintuja.
Grimseyllä on huomattavasti enemmän merilintuja kuin asukkaita, ja lintujen ääntelystä voi nauttia vuorokauden ympäri valoisassa arktisessa kesässä. Jopa 36 eri lintulajia pesii saarella. Yksi Islannin suurimmista tiirayhdyskunnista asuu Grimseyllä, ja sanotaankin, että laskeutumisalue on tyhjennettävä tiiroista ennen kuin lentokone pääsee maahan.
Menemme iltapäivällä kumiveneillä maihin tutustuaksemme paikalliselämään ja saaren lintukallioihin.
Yön aikana ja aamun varhaisina tunteina olemme matkanneet läpi Islannin pisimmän vuonon, Eyjafjördurin. Keskellä vuonoa sijaitsee Hrísey, Islannin rannikon saarista toiseksi suurin ja noin 200 asukkaan kotisaari. Ajamme kumiveneillä maihin pieneen satamakaupunkiin saaren eteläkärjessä ja nautimme kevyestä kävelyretkestä kaupungissa ja sitä ympäröivillä ruohokentillä. Koska metsästys on ollut saarella kiellettyä jo useita vuosia, linnusto on varsin monimuotoinen. Erityisesti riekot ja haahkat ovat tavallinen näky.
Jatkamme risteilyä Akureyrin kaupunkiin, joka sijaitsee kauniilla paikalla vuonon pohjukassa taustanaan lumipeitteiset tunturit. Ilmasto Akureyrissä on näille leveysasteille ainutlaatuinen: auringonpaistetunteja on enemmän ja lämpötila on korkeampi kuin muualla Islannissa. Avoimella, jäätymättömällä satamalla on suuri merkitys kaupungille. Akureyri on Pohjois-Islannin kaupan ja kulttuurin keskus sekä Islannin toiseksi suurin kaupunki. Vilkkaan opiskelijaelämän, monien kulttuuritilaisuuksien ja merkittävän kalastusteollisuuden ansiosta Akureyri kasvaa koko ajan. Myös yhä useammat matkailijat löytävät tiensä pohjoisrannikon auringonpaisteiseen kaupunkiin. Meillä on reilusti aikaa katsella kaupunkia ja sen viihtyisiä kahviloita, ravintoloita ja reheviä puutarhoja sekä nauttia hienoista näkymistä kirkon luota.
Tänään voit lähteä n. viisi tuntia kestävälle retkelle luonnonkauniiseen Mývatniin, jossa pääsemme kokemaan mitä tarkoittaa Islannin geoterminen aktiivisuus. Tiedossa on erikoisia laavamaisemia, kuumia lähteitä ja pahanhajuisia rikkihöyryjä! Matkalla Mývatniin pysähdymme vaikuttavalla Godafossin vesiputouksella. Korkeutta putouksella on 12 m ja leveyttä 30 m. Godafoss onkin yksi Islannin kauneimmista vesiputouksista. Keskellä suojelualuetta sijaitsee Mývatnjärvi, jonka pinta-ala on 37 km2. Järveä ympäröivät laavakentät, vuoret ja tulivuoret. Järvessä on yli 50 pientä laavasaarta ja -luotoa, joista valtaosa on ns. pseudokraattereita, mikä tarkoittaa, että ne muistuttavat tulivuoren kraattereita, mutteivät kuitenkaan oikeasti ole. Järven keskimääräinen syvyys on vain 2,5 m, ja auringonpaiste ulottuu pohjaan saakka. Auringonvalo yhdistettynä siihen, että suurin osa vedestä tulee maanalaisista mineraalipitoisista lähteistä, takaa hyvät elinolosuhteet kaloille ja linnuille. Mývatnjärvi onkin oikea lintujen ystävän paratiisi!
(Retki ei sisälly matkan hintaan. Lue lisää matkaohjelman alla).
Palaamme illalla takaisin Akureyriin ja Ocean Atlantic -alukselle. Matkamme jatkuu kohti pohjoista ja ulos Eyjafjördurista.
Saavumme iltapäivällä Isafjardardjúpiin, alueen pisimpään vuonoon. Teemme kävelyretken Vigurin saarella, joka sijaitsee Hestfjördurin ja Skötufjödurin suulla. Nautimme näkymistä jyrkille tuntureille ja ihailemme tiirojen uskomattoman hienoja lentotaitoja. Kävelyretkellä on mukana paikallisopas. Meillä on lisäksi aikaa nauttia kupponen kahvia tai teetä pienen makean herkun kanssa paikallisessa kahvilassa.
Illalla jätämme hyvästit Isafjardardjúpille ja matkaamme kohti Länsivuonojen eteläistä osaa.
Valtaosa värikkäistä taloista on nykyään käytössä vain loma-aikoina. Saarella on ollut merkittävä rooli Islannin historiassa ja kulttuurissa, sillä 1100-luvulla saaren korkeimmalle kohdalle perustettiin augustinolaisluostari. Saaresta tuli kaupan solmukohta Islannin luoteisosissa, kun Tanskan kuningas julisti Flateyn viralliseksi kauppa-asemaksi vuonna 1777. Asukasluku kasvoi 1800-luvun lopulle saakka, ja saari oli lähes yliasutettu pieneen kokoonsa nähden. Tänä päivänä on enää kaksi maatilaa toiminnassa.
Iltapäivällä otamme kurssin kohti 100 km pitkää Snæfellsnesin niemeä, joka on dramaattinen näky jyrkkine rantakallioineen, kovettuneine laavavirtoineen, mustahiekkaisine rantoineen ja tulivuorenhuippuineen – kuin Islanti pienoiskoossa. Kierrämme niemennokan, ja nautimme näkymistä lähes 1 500 m korkealle, lumipeitteiselle Snæfellsjökullin tulivuorelle, josta Jules Verne kirjoitti teoksessaan Matka maan keskipisteeseen. Tulivuoresta ja sitä ympäröivästä alueesta tuli 2001 Snæfellsjökullin kansallispuisto.
Yön aikana kapteeni on ohjannut aluksen kohti Reykjavíkia, jonne saavumme aamulla. Aamiaisen jälkeen ajamme lentoasemalle, ja kotimatka alkaa.
Hintatiedot
- Lapsialennus
- Lapset 5-11 v. alennus 500€/lapsi (E, C ja D –hyttikategoriassa), kun majoitus lisävuoteelle (sohvapeti, 167cmx75cm) kahden aikuisen seurassa.
- Hintaan sisältyy
-
- Icelandairin reittilennot Helsinki - Keflavik - Helsinki turistiluokassa
- risteily 5 tähden M/S Sea Explorerilla jaetussa kahden hengen hytissä Magellan -kannella (E-kat.), suihku, wc ja pieni pyöreä ikkuna. Täysihoito aluksella: aamianen, lounas ja illallinen, sekä vapaa kahvi-, tee- ja vesitarjoilu risteilyn ajan
- kuljetukset ja päiväretket ohjelman mukaan
- suomalainen matkanjohtaja
- verot ja viranomaismaksut
Matkan erikoisluonteen vuoksi ennakkomaksu tutkimusristeilylle on 800€/hlö.
- Hintaan ei sisälly
-
- jaettu kahden hengen ikkunallinen hytti Columbus -kannella (D-kat.), ikkuna: 548€/hlö
- jaettu kahden hengen ikkunallinen hytti Marco Polo -kannella (C.kat), ikkuna: 798€/hlö
- jaettu kahden hengen hytti Erickson -kannella (B-kat), lasiovi ja kalustettu parveke: 1448€/hlö
- jaettu kahden hengen tilava hytti Explorer -kannella (A-kat.), erillinen oleskelutila, lasiovi ja kalustettu parveke: 1698€/hlö
- kahden hengen hytti yhdelle Colmbus -kannella (D-kat.),ikkuna, 10 yötä: 1298€/hlö
- kahden hengen hytti yhdelle Marco Polo -kannella (C-kat.),ikkuna, 10 yötä: 1598€/hlö
- veneretki Jökulssárlón jäätikkölaguunille 30€/hlö
- valassafariretki Húsavikissa 60€/hlö
- retki Snæfellsjökull kansallispuistoon 15€/hlö
- sisäänpääsymaksu Mývatn luonnonlähteille 25€/hlö
- ruokajuomat matkan aikana
- muut mahdolliset ruokailut ja juomat
- palvelu- ja juomarahat M/S Sea Explorer henkilökunnalle, noin 13,5 USD hlö/pvä
Ennen matkaa
Lue nämä Albatrosin lisä- ja erityisehdot, ennen matkan varaamista.
Hyvä tietää
Sää Islannissa kesäkuussa
Tietoa tutkimusristeilystä ja mitä matkalle mukaan
Mikä on tutkimusristeily?
Tarkka matkareitti tutkimusristeilyllä riippuu tuulesta ja virtauksista. Reittikuvausta on tästä syystä luettava ihannetilanteen kuvauksena, joka ei välttämättä sellaisenaan toteudu.
Tutkimusmatkan johtaja päättää yhdessä aluksen kapteenin kanssa matkan kuluessa lopullisen reitin ja lopullisen päiväohjelman. Tällä tavoin varmistetaan, että matkasta saadaan mahdollisimman paljon irti kulloisissakin olosuhteissa. Tällä matkalla turvallisuus on luonnollisestikin tärkeässä asemassa. Kapteenilla on reittivalinnassa aina viimeinen sana. Matkalla mukana pohjoismaalainen erikoiskoulutettu tutkimusalustiimi.
Menemme lähes päivittäin maihin erikoisvalmisteisilla zodiac-kumiveneillä. Kumiveneeseen siirtyminen vaatii normaalia liikuntakykyä. Maissa teemme kävelyretkiä ja liikumme myös epätasaisessa maastossa
Matkalle mukaan
Yleistä matkustustietoa
Fyysinen kunto matkustettaessa
Vakuutukset
Albatros Travelin matkanjohtaja
Mikäli matkanjohtaja sairastuu matkan aikana, pyrimme saamaan mahdollisuuksien mukaan paikalle ensisijaisesti suomalaisen matkanjohtajan. Mikäli tämä ei ole mahdollista, Albatrosin pohjoismaalaisen matkanjohtajan.
Juomarahat
Yksin matkustavat
Passi tai henkilökortti
Useissa Euroopan maissa riittää kuvallinen henkilökortti matkustusasiakirjaksi. Katso ajankohtaiset tiedot: http://www.poliisi.fi
Passissa tulee olla tyhjiä sivuja mahdollisia leimoja tms. viisumeita varten. Lapsella tulee olla oma passi.
Passin nimitietojen tulee täsmätä lentolipun tietojen kanssa. Pyydämme muiden kuin Suomen kansalaisten tarkistamaan omasta lähetystöstään matkalle tarvittavat asiakirjat.
Rokotukset ja terveys
Viisumi
Istumapaikat ja erikoisruokavalioateriat kohteessa/hotellissa ja lentokoneessa
Voit kertoa meille mahdollisesta erikoisruokatoiveesta lennolla/kohteessa tai hotellissa ja toimitamme pyynnön eteenpäin. Nämä toiveet tarvitsemme viimeistään 60 päivää ennen lähtöpäivää. Huomioithan, että emme voi taata toiveita.
Matkatavarat
Sallitut kilomäärät voivat vaihdella lentoyhtiöittäin, joten tarkista sallittu kilomäärä lentoyhtiön omilta nettisivulta tai meiltä ennen matkaa. Maiden sisäisillä lennoilla konetyyypit voivat olla pienempiä, jolloin matkatavararajoitukset ovat usein tiukemmat.
Istumapaikat bussissa
Muutokset lentoaikatauluihin ja matkaohjelmaan
Pidätämme oikeudet mahdollisiin muutoksiin matkaohjelmaan, jotka voivat johtua esim. muuttuneista aukioloajoista, jolloin päiväohjelman aikataulu saattaa muuttua.
Luonnonolosuhteet, liikenne, paikalliset pyhät, lakot tai vaalit voivat vaikuttaa matkaohjelmaan.