Reunification Express – Vietnam pohjoisesta etelään

group-tour
Ryhmämatka suomalainen matkanjohtaja

Matkustamme junalla pohjoisen Hanoista etelän Ho Chi Minh Cityyn. Matkaohjelmaan sisältyy miniristeily Halonginlahdella sekä retki Mekongjoen suistoon.

Uutuus

”Yhdistymisen pikajuna”, Reunification Express, on tärkeä osa Vietnamin historiaa ja itseymmärrystä. Rata rakennettiin 1936 Ranskan siirtomaavallan alla, mutta seuraavien 40 vuoden aikana sota vahingoitti rautatielinjaa tuhansia kertoja. Kun Saigon kukistui 1975, Hanoin hallitus myönsi valtavat resurssit rautatien uudelleenrakentamiseen. Alle kahdessa vuodessa korjattiin 1334 siltaa, 27 tunnelia ja 158 asemaa, ja rata oli valmis käyttöön vuoden 1976 lopussa.

Uskomattoman urakan ansiosta pohjoisen ja etelän välisestä junayhteydestä tuli jälleenyhdistyneen Vietnamin symboli. Sen lisäksi, että katselemme maisemia junan ikkunasta, nousemme välillä junasta ja käymme historiallisessa Huéssa, hurmaavassa Hoi Anissa, luonnonkauniissa Dong Hoissa sekä Ninh Thuanin rannikkokaupungissa. Matkaohjelmaan kuuluu vielä miniristeily Halonginlahdella sekä retki Mekongjoen suistoon.

Klikkaa karttaa, näet sen suurempana.
 • Tyyppi Kiertomatka, Junamatka

 • Matkanjohtaja Suomalainen

 • Viisumi Ei

 • Rokotukset Kyllä

 • Valuutta VND, USD

Päiväohjelma 17 päivää
Päivä 1
Lähtö Helsingistä
Päivä 2
Saapuminen Hanoihin - polkupyörätaksikierros vanhassakaupungissa ja tervetuloillallinen
Päivä 3
Hanoi – Halonginlahti - miniristeily
Päivä 4
Halonginlahti – Hanoi - kävelykierros Hanoissa, Hoan Kiem -järvi
Päivä 5
Junamatka Hanoi – Dong Hoi
Päivä 6
Dong Hoi - maailman suurin tippukiviluola ja Phoung Nhan kansallispuisto
Päivä 7
Junamatka Dong Hoi – Hué. Demilitarisoitu alue ja entisen Etelä- ja Pohjois-Vietnamin välisen rajan ylitys
Päivä 8
Junamatka Hué – Hoi An - Huén linnoitus, kävelykierros Hoi Anin viihtyisillä kaduilla
Päivä 9
Hoi An - pyöräretki Kim Bongin saarelle ja vierailu verstaassa
Päivä 10
Hoi An - ruoanlaittokurssi ja omaa aikaa - yöjuna Ninh Thuaniin
Päivä 11
Saapuminen Ninh Thuaniin - koko päivä omia seikkailuja
Päivä 12
Ninh Thuan - paikallisia viljelijöitä ja verstaita, veneretki ja chamien valtakunta
Päivä 13
Junamatka Ninh Thuan – Ho Chi Minh City
Päivä 14
Ho Chi Minh City - Cu Chin tunnelit ja kaupunkikierros
Päivä 15
Ho Chi Minh City, retki Mekongjoen suistoon
Päivä 16
Ho Chi Minh City - aamukävely puistossa, käynti torilla ja kotimatka
Päivä 17
Saapuminen Helsinkiin

Hotelli

Reunification Express -juna

”Yhdistymisen pikajuna”, Reunification Express, on tärkeä osa Vietnamin historiaa ja itseymmärrystä. Rata rakennettiin 1936 Ranskan siirtomaavallan alla, mutta seuraavien 40 vuoden aikana sota vahingoitti rautatielinjaa tuhansia kertoja. Kun Saigon kukistui 1975, Hanoin hallitus myönsi valtavat resurssit rautatien uudelleenrakentamiseen. Alle kahdessa vuodessa korjattiin 1334 siltaa, 27 tunnelia ja 158 asemaa, ja rata oli valmis käyttöön vuoden 1976 lopussa. Uskomattoman urakan ansiosta pohjoisen ja etelän välisestä junayhteydestä tuli jälleenyhdistyneen Vietnamin symboli.

Valtaosa junamatkoista tehdään päiväaikaan, jotta voimme nauttia kunnolla upeista maisemista ja mielenkiintoisista näkymistä. Matkaamme Reunification Express -junalla neljän hengen osastoissa. Huolehdimme siitä, että meillä on ennen junamatkaa tilaisuus käydä ostamassa olutta, vettä ja pientä purtavaa. Hyvät eväät ovat mukavan ja iloisen matkan perusta! Voimme käydä tapaamassa toisiamme osastoissa junan kolkutellessa eteenpäin.

Lyhyellä junamatkalla Huésta Danangiin/Hoi Ainiin matkaamme niin kutsutuilla Soft Seat-lipuilla, jolloin jaamme vaunun yhdessä paikallisten ja muiden matkustajien kanssa. Tällöin matkatavaramme viedään erillisellä bussilla perille Danangiin.

Tällä matkalla käytämme Vietnamin valtion omistaman Vietnam Railwaysin rataverkostoa Hanoin ja Ho Chi Minhin välissä. Junamatka on mielenkiintoinen tapa tutustua maahan. Junalla kulkeminen on myös paikallisesti värittynyt elämys, sillä junilla matkustaa myös paljon vietnamilaisia. Yksittäisten etappien kestoaika on rautatieyhtiön virallinen tieto, mutta myöhästymisiä tapahtuu, joten alla luetellut ajat ovat arvioituja kestoaikoja:

 - Hanoi – Dong Hoi: n. 10 tuntia
 - Dong Hoi – Hue: n. 3 tuntia
 - Hué – Danang: n. 2½ tuntia
 - Danang – Thap Cham: n. 11 tuntia
 - Thap Cham – Ho Chi Minh City: n. 7 tuntia

Kaikille etapeille on varattu parhaat mahdolliset paikat: neljän hengen istumaosastot päivämatkoille ja kahden hengen makuuhytit yöjunaan Thap Chamista Ho Chi Minh Cityyn.

Kuvagalleria

Päiväohjelma

Hae matkaohjelma HUOM. Joissakin matkoistamme ohjelma voi vaihdella, esim. lähtöpäivästä tai matkasesongista riippuen. Tulostathan matkaohjelman oman aiotun/valitun matkapäivämääräsi kohdalta, kiitos.

Päivä 1
Lähtö Helsingistä

Lähdemme kohti Vietnamia, jonne saavumme seuraavana päivänä.

Päivä 2
Saapuminen Hanoihin - polkupyörätaksikierros vanhassakaupungissa ja tervetuloillallinen

Laskeudumme Hanoin lentokentälle ja ajamme hotellille. Mnemmme ensin hotelliimme, jonka jälkeen lähdemme katselemaan vanhaakaupunkia polkupyörätaksin kyydistä. Illalla syömme yhteisen tervetuloillallisen.

Päivä 3
Hanoi – Halonginlahti - miniristeily

Aamupäivän aikana tutustumme lähemmin joihinkin pääkaupungin lukuisista nähtävyyksistä. Aloitamme Ho Chi Minhin vaikuttavasta mausoleumista, jossa 1969 kuolleen maan isän maalliset jäännökset lepäävät. Vierailemme myös Ho Chi Minhin talossa, joka sijaitsee mausoleumin takana. Pieni talo on rakennettu pilarien varaan kuten perinteiset vietnamilaiset maalaistalot. Talo, joka on säilytetty siinä kunnossa kuin Ho Chi Minh sen jätti, sijaitsee idyllisesti hyvin parturoidussa puutarhassa ison ja kalaisan järven rannalla.

Seuraavaksi vaihdamme kaupunkielämän lumoavaan luontoon ja lähdemme miniristeilylle Unescon suojelemalle Halonginlahdelle. Ajamme bussilla kuuluisalle lahdelle. Tyynestä, sinivihreästä merestä kohoaa 3 000 karstikukkulaa, jotka ovat kasvillisuuden peittämiä. Risteily lumoavissa maisemissa on unohtumaton elämys! Nousemme perinteisen vietnamilaisen džonkin kyytiin. Alus on kotimme seuraavan vuorokauden ajan.

Majoitumme hytteihimme, jonka jälkeen voimme nauttia maisemista kaikessa rauhassa ja antaa miehistön pitää meistä huolta. Hyteissä on oma suihku ja wc.

Päivä 4
Halonginlahti – Hanoi - kävelykierros Hanoissa, Hoan Kiem -järvi

Kun aamulla avaat silmäsi ja katsot ulos ikkunasta, saatat luulla näkeväsi unta: ympäröivät maisemat kuuluvat maailman kauneimpiin. Nauttiessamme aamiaista alus palaa takaisin rantaan. Palaamme takaisin Hanoihin, jossa teemme kävelyretken pitkin kapeita katuja, katselemme katuelämää lähietäisyydeltä ja ohitamme mm. lammen, jossa lojuu yhä maahan syöksyneen amerikkalaisen lentokoneen hylky kuin muistomerkkinä sodan tuhoista.

Käymme katsomassa vielä Hoan Kiem -järveä, joka on kuin rauhallinen keidas keskellä vilkasta Hanoita. Pienellä saarella Hoan Kiem -järven pohjoisosassa sijaitsee turkoosinvärinen Ngoc Sonin temppeli (Jadevuori-temppeli), jonka rakentaminen aloitettiin vuonna 1700. Saarelle pääsee pitkin punaiseksi maalattua puusiltaa.

Päivä 5
Junamatka Hanoi – Dong Hoi

Aamiaisen jälkeen ajamme rautatieasemalle ja aloitamme lähes 2 000 km:n matkan junalla etelän Ho Chi Minh Cityyn. Valtaosa junamatkoista tehdään päiväaikaan, jotta voimme nauttia kunnolla maisemista ja mielenkiintoisista näkymistä. Matkaamme Reunification Express -junalla neljän hengen osastoissa. Huolehdimme siitä, että meillä on ennen junamatkaa tilaisuus käydä ostamassa olutta, vettä ja pientä purtavaa. Hyvät eväät ovat mukavan ja iloisen matkan perusta! Voimme käydä tapaamassa toisiamme osastoissa junan kolkutellessa kohti etelää.

Tämän päivän määränpäämme on Dong Hoi. Matkalla ohitamme riisipeltoja, jokia, maanviljelysalueita, kyliä ja kaupunkeja. Illalla saavumme perille Dong Hoin merenrantakaupunkiin. Rautatieasemalta ajamme lyhyen matkan ihastuttavaan rantahotelliin, jossa vietämme seuraavat kaksi yötä.

Päivän junamatka kestää n. 10 h.

Päivä 6
Dong Hoi - maailman suurin tippukiviluola ja Phoung Nhan kansallispuisto

Dong Hoin ympäristössä on lukemattomia kalkkikivivuoria ja -kallioita, jotka luovat upeat kulissit vihreille riisipelloille. Alueen monien kalkkikivimuodostelmien uumenissa piilottelee lukemattomia luolia, ja paikka on geologeille varsinainen Eldorado. Luolia ja onkaloita on löytynyt yli 400 kappaletta, ja asiantuntijat väittävät, että niitä on paljon enemmänkin. Osa alueesta on kansallispuistoa kiitos kauniin luonnon: viidakkoa, jokia ja kallioita. Vuonna 2005 puiston työntekijät löysivät sattumalta aukon kaukaisessa vuorenseinämässä. Se oli sisäänkäynti yhteen maailman suurimmista luolastoista, jota pitkin on päästy reilut 40 km vuoren sisään. Vuonna 2009 luola avattiin yleisölle. Puista siltaa pitkin pääsee vuoren sisään ja maagiseen Paratiisi-luolaan. Meitä odottaa täällä uskomaton maanalainen maailma! Yhdestä lentoaseman aulan kokoisesta luolasta avautuu aina seuraava. Miljoonia vuosia vanhat kivimuodostelmat luovat lähes epätodellisen tunnelman, ja kävijästä tuntuu siltä, kuin olisi matkannut maapallon sisuksiin. Emme kuitenkaan kulje koko luolaston läpi, vaan ihailemme sitä noin kilometrin verran.

Seuraavaksi syömme lounaan paikallisessa ravintolassa. Lounaan jälkeen suuntaamme Phoung Nhan kansallispuistoon. Reitti kulkee läpi kauniiden maisemien, joita leimaavat riisipellot, viidakko ja kalliomuodostelmat. Kohteemme on Phoung Nhan luolat, jotka – toisin kuin Paratiisi-luola – on tunnettu jo satoja vuosia. Luolista on löytynyt merkkejä niinkin kaukaa kuin Champa-valtakunnan ajoilta. Vaihdamme bussin veneisiin, jotka kuljettavat meidät läpi kuvauksellisten maisemien. Vajaan tunnin matkan jälkeen saavumme perille luolan suulle ja jatkamme veneillä sisälle luolaan, joka on mahdollisesti vielä eilistäkin vaikuttavampi. Palattuamme päivänvaloon ajamme takaisin hotellille. Loppupäivä on varattu rentoutumiselle.

Päivä 7
Junamatka Dong Hoi – Hué. Demilitarisoitu alue ja entisen Etelä- ja Pohjois-Vietnamin välisen rajan ylitys

Käytyämme mielenkiintoisissa kohteissa Quang Binhin provinssissa jatkamme matkaa kohti etelää. Tiedossa on jälleen hienoja maisemia ja kiinnostavia taipaleita. Siirrymme Quang Trin provinssiin, jossa sijaitsee entinen Pohjois- ja Etelä-Vietnamin välinen raja. Ranskan Indokiinan sota päättyi vuonna 1954 YK:n avulla, kun Indokiina jaettiin neljäksi valtioksi ja samalla Vietnam päädyttiin jakamaan kahtia. Maan pohjoista osaa hallitsivat kommunistit Ho Chi Minhin johdolla, etelää kiireesti kasattu hallitus Yhdysvaltojen tuella. Väliaikainen raja asetettiin 17. leveyspiirille, jonka ylitämme tänään. Rajan oli tarkoitus olla väliaikaisratkaisu, kunnes kansanäänestyksellä valittaisiin kansan toivoma hallintomuoto. Kuten tiedämme, kansanäänestys ei koskaan toteutunut, ja raja pysyi paikallaan vuoteen 1975, jolloin Pohjois-Vietnamin joukot hyökkäsivät Etelä-Vietnamiin. Aluetta vanhan rajan ympärillä kutsutaan demilitarisoiduksi alueeksi (DMZ). Hassua kyllä, alueesta tuli sittemmin lähes maailman militarisoitunein alue.

Päivä 8
Junamatka Hué – Hoi An - Huén linnoitus, kävelykierros Hoi Anin viihtyisillä kaduilla

Ennen kuin lähdemme Huésta eteenpäin, tutustumme kaupungin vanhaan linnoitukseen, jonka rakentamisen aloitti keisari Gia Long 1700-luvun lopussa. Linnoitusta ympäröi vallihauta ja 11 kilometriä pitkä muuri. Alun perin muuri oli rakennettu mudasta, mutta 1900-luvun alussa muuri päällystettiin paksulla kerroksella tiiliä. Työ kesti useita vuosia ja siihen osallistui kymmeniä tuhansia miehiä.

Seuraavaksi suuntaamme rautatieasemalle ja heitämme hyvästit Huélle. Juna kuljettaa meitä yhä etelämmäksi. Päivän etappi on maisemiltaan matkan dramaattisin ja ehkä kaunein. Täällä, missä vuoristo ulottuu aina mereen asti, ranskalaisinsinöörit kohtasivat suurimman haasteensa koko matkalla Hanoista Ho Chi Minh Cityyn. Vuoristo muodosti vuosisatojen ajan vaikeasti ylitettävän esteen etelän Champa-valtakunnan (johon tutustumme lähemmin myöhemmin) ja pohjoisen kasvavan vietnamilaisten valtakunnan välille. Junaradan rakentaminen vuoristoalueelle kesti yli 20 vuotta. Nykyään käytetään yhä samaa reittiä, jonka ranskalaiset kirjaimellisesti kaiversivat läpi vuorten ja viidakon. Paikka paikoin rata kulkee lähellä merta, toisinaan se risteilee vuorten keskellä ja läpi useiden tunnelien.

Saavuttuamme Danangin satamakaupunkiin nousemme junasta ja ajamme bussilla lyhyen matkan idylliseen Hoi Aniin. Hoi An tunnettiin aikaisemmin vilkkaana kauppasatamana ja on Vietnamin viehättävin ja parhaiten säilynyt kaupunki. Hoi Anin uskomaton historia ulottuu tuhansien vuosien päähän. 1700-luvulla tänne tuli kauppalaivoja varsinkin Hollannista, Portugalista, Kiinasta ja Japanista. Ne kuljettivat emämaihinsa silkkiä, paperia, posliinia, teetä, sokeria, pippuria, kiinalaisia lääkkeitä, norsunluuta ja lakkatöitä. Satamakaupungin sijainti hieman ylempänä jokisuusta osoittautui myöhemmin huonoksi. Kun kauppalaivojen koko kasvoi, joen syvyys ei enää riittänyt aluksille. 1800-luvun puolivälissä kauppa siirtyi pohjoisemmaksi, jossa sijaitseva iso merenlahti oli kuin luotu uutta satamakaupunkia varten. Kaupunki tunnetaan nykyään nimellä Danang. Asukkaita siellä on lähes miljoona ja se on Vietnamin viidenneksi suurin kaupunki. Hoi An unohdettiin ja se jatkoi elämäänsä pienenä kalastajakylänä, kunnes matkailu Vietnamiin alkoi suuremmassa mittakaavassa 1990-luvulla, ja ensimmäiset matkailijat löysivät tämän unohdetun jalokiven. Monet vanhankaupungin rakennukset – kiinalaiset, ranskalaiset, vietnamilaiset – on suojeltu. Nämä arkkitehtoniset helmet ovat lähes mystisellä tavalla selvinneet monista sodista ja levottomuuksista. Hoi Anista tuli Unescon maailmanperintökohde 1999. Huolimatta monista turisteista kaupunki on onnistunut säilyttämään ainutlaatuisen ja idyllisen tunnelmansa.\

Kiinnostavaa nähtävää on toki muuallakin kuin vain vanhassakaupungissa; koko jokisuiston alue on mielenkiintoinen. Kaupungista ei tarvitse lähteä kauas, kun on jo keskellä maaseutua riisipeltoineen ja pikkukylineen. Vietämme kaksi yötä tässä ihastuttavassa kaupungissa. Majoituttuamme hotelliin teemme kävelykierroksen vanhassakaupungissa ja katselemme kauniita historiallisia taloja. Ylitämme myös Japanilaisen sillan, jonka japanilaiset rakensivat 1593 yhdistääkseen japanilaisen kaupunginosan joen toisella puolella sijainneeseen kiinalaiseen osaan. Sillasta tehtiin erittäin jykevä, sillä japanilaiset pelkäsivät maanjäristyksiä. Silta katettiin, jotta se suojaisi auringolta ja tuulelta, ja koristeltiin japanilaisin ornamentein. Kävelykierroksen jälkeen syömme illallisen yhdessä kaupungin monista laadukkaista ravintoloista.

Tämän päivän lyhyen junamatkan teemme ns. Soft Seat -paikoilla. Toisin kuin aiemmilla junamatkoilla, emme nyt istu omissa osastoissa, vaan junavaunussa paikallisten ja muiden matkustajien kanssa. Matkatavaramme tuodaan erikseen bussilla Danangin asemalle.

Päivän junamatkan kesto on n. 2,5 h.

Päivä 9
Hoi An - pyöräretki Kim Bongin saarelle ja vierailu verstaassa

Lainaamme hotellilta polkupyörät ja ajamme uuden kevyen liikenteen sillan yli pienelle Kim Bongin saarelle. Saarella vallitsee maalaismainen tunnelma eikä saarella ole lähes ollenkaan autoliikennettä. Näemme pyöräretkellä ahkeria asukkaita, jotka työskentelevät riisipelloilla ja muiden viljelykasvien, kuten maissin, sokeriruo’on, kassavan ja maapähkinän, parissa. Käymme paikallisissa verstaissa, joissa valmistetaan riisinuudeleita, ruokomattoja ja bambukulhoja. Saarella on vanha telakka, jolla valmistetaan puuveneitä perinteisillä menetelmillä. Muutaman mielenkiintoisen tunnin jälkeen palaamme Hoi Aniin, tällä kertaa veneellä läpi jokisuiston. Syömme matkan varrella lounaan ravintolassa. Ruokailun jälkeen kävelemme takaisin hotellille.

Loppupäivä on varattu omille seikkailuille Hoi Anissa.

Päivä 10
Hoi An - ruoanlaittokurssi ja omaa aikaa - yöjuna Ninh Thuaniin

Olemme matkan aikana jo tutustuneet vietnamilaiseen keittiöön. Tänään pääsemme itse kokeilemaan taitojamme. Aloitamme käymällä paikallisella torilla ostamassa tuoreita vihanneksia, kalaa, lihaa ja yrttejä, jotka ovat vietnamilaisen keittiön tärkein ainesosa. Kassit täynnä tarvikkeita suuntaamme kokkikoululle, jossa kiedomme essut eteemme ja ryhdymme valmistamaan klassisia vietnamilaisia ruokia. Aamupäivän päätteeksi syömme itse valmistamamme aterian – hyvää ruokahalua!

Iltapäivä on omaa aikaa. Matkanjohtaja jakaa mielellään vinkkejä! Hotellihuoneet ovat käytössämme, kunnes illan tullen ajamme Danangin rautatieasemalle ja nousemme yöjunaan, joka vie meidät Ninh Thuaniin.

Junamatka kestää n. 11 tuntia. Tällä kertaa majoitumme kahden hengen hytteihin. Sängyt ovat ehkä hieman kapeita. Nukahtaminen junan monotoniseen kolkutteluun ja liikkeeseen on kuitenkin osa elämystä. Vaikka matkustamme parhaassa luokassa, matkanteko yöjunalla on aina hyvin paikallissävytteinen kokemus.

Päivä 11
Saapuminen Ninh Thuaniin - koko päivä omia seikkailuja

Aamupäivällä saavumme Keski-Vietnamin eteläosassa sijaitsevaan Thap Chamiin. Thap Cham merkitsee ”cham-tornia”, joka viittaa tässä osassa maata sijainneeseen mahtavaan Champa-valtakuntaan. Kuulemme Champasta lisää seuraavien päivien aikana.

Perille saavuttuamme ajamme suoraan Ninh Thuanin merenrantakaupunkiin, joka sijaitsee vajaan tunnin ajomatkan päässä asemalta. Matkan varrella pysähdymme syömään lounasta paikalliseen ravintolaan. Ninh Thuan sijaitsee kahden ison rantalomakohteen, Nha Trangin ja Phan Thietin, välissä. Vaikka täälläkin on hienoja rantoja, massaturismi ei ole vielä levinnyt tänne. Majoitumme rantahotelliin, ja loppupäivä on omaa aikaa. Voit rentoutua altaalla tai pulahtaa mereen. Rannalla voi tehdä pitkän kävelylenkin ja lähiseutuun voi tutustua omatoimisesti.

Päivä 12
Ninh Thuan - paikallisia viljelijöitä ja verstaita, veneretki ja chamien valtakunta

Tänään teemme kokopäiväretken tällä kauniilla alueella, jolla on paljon koettavaa. Tasangolla viljellään hedelmiä, mutta taustalla vuoret kohoavat kohti taivasta. Matkailu ei ole vielä levinnyt seudulle, mikä antaa meille hyvät mahdollisuudet nähdä autenttista vietnamilaista arkea. Bussi kuljettaa meitä peltojen keskellä, ja me saamme nauttia upeista maisemista. Täällä viljellään erityisesti viinirypäleitä. Rypäleistä ei kuitenkaan valmisteta viiniä, vaan enimmäkseen ne kuivataan rusinoiksi. Niistä valmistetaan myös mehua. Saamme tilaisuuden maistaa herkkuja pysähtyessämme eräällä hedelmätilalla. Hiekkamaassa kasvavat myös sipulit ja valkosipulit, ja paikallisten mukaan täällä kasvaneet ovat Vietnamin parhaita. Pysähdymme erään sipulinviljelijän luona ja käymme katsomassa hänen peltojaan.

Matkamme jatkuu vilkkaaseen kalasatamaan, jossa aalloilla huojuu satoja perinteisiä vaaleansinisiä kalastusaluksia. Teemme kävelykierroksen satamassa ja käymme katsomassa paikallista toria. Teemme myös lyhyen veneretken alueella, jossa rantakalliot putoavat suoraan mereen. Näkymä on todella kaunis: dramaattiset kalliot, taivaansininen vesi ja taustalla mahtavat vuoret. Retki on kiva ja oiva lisä päivän muihin elämyksiin.

Paikallisessa ravintolassa nautitun lounaan jälkeen on aika tutustua entiseen Champa-valtakuntaan. Cham-kansan väitetään saapuneen Vietnamiin Indonesiasta ajanlaskumme alussa. Alueelle kehittyi mahtava Champa-valtakunta, jonka kukoistuskausi oli 800–1300-luvuilla. Chamit joutuivat kuitenkin ahtaalle eteläpuolella hallinneen voimakkaan khmerien valtakunnan ja pohjoisen vietnamilaisten välissä. Lopulta vietnamilaiset valtasivat alueen, ja viimeiset rippeet kerran niin mahtavasta valtakunnasta katosivat vuonna 1832, kun keisari Minh Mangin liitti Champan Vietnamiin.

Valtakunnasta on jäljellä vanhoja temppelitorneja, joita seisoo kukkuloilla. Käymme Po Klung Garain temppelissä, joka valmistui 1200-luvulla samannimisen kuninkaan kunniaksi. Kyse on yhdestä parhaiten säilyneistä Champa-valtakunnan aikaisista temppeleistä. Temppelin huipulta on huimat näköalat. Käymme katsomassa myös vanhoja kuninkaiden hautoja, minkä jälkeen teemme tuttavuutta nykyisten chamien kanssa. Vietnamin keski- ja eteläosassa on yhä maalaiskyliä, joissa valtaosa Champa-valtakunnan asukkaiden jälkeläisistä elää. Vierailemme pienessä kylässä, jonka erikoisuus on saviruukkujen valmistus. Käymme katsomassa, miten ruukut valmistuvat käyttäen vanhoja menetelmiä.

Tapahtumarikkaan päivän jälkeen ajamme takaisin hotellille ja vietämme loppupäivän rannalla rentoutuen.

Päivä 13
Junamatka Ninh Thuan – Ho Chi Minh City

On aika jättää hyvästit Keski-Vietnamille. Ajamme bussilla takaisin Thap Chamiin. Viimeinen etappi junamatkallamme läpi Vietnamin alkaa. Juna lähtee aamupäivällä, ja määränpää on Saigon tai Ho Chi Minh City, kuten sitä nykyään kutsutaan. Junamatka kestää n. 7 tuntia. Reitti vie meidät läpi vaihtelevien maisemien, riisipeltojen ja hedelmätarhojen. Etelämpänä junan ikkunasta näkee pitaijaviljelmiä, joita riittää niin kauas kuin silmä kantaa. Iltapäivällä saavumme Ho Chi Minh Cityyn ja ajamme suoraan keskustahotelliimme.

Ho Chi Minh City on hyvin erilainen kuin pääkaupunki Hanoi. Katukuvaa hallitsevat isot, modernit rakennukset, värikkäät mainostaulut, upouudet autot ja kirjaimellisesti miljoonat moottoripyörät ja mopot. Paikalliset ovat tottuneita ulkomaalaisiin, ja monet puhuvat englantia. Syömme yhteisen illallisen Vietnamin suurimmassa kaupungissa.

Tänään matkustamme jälleen neljän hengen osastoissa. Junamatkan kesto on n. 7 h.

Päivä 14
Ho Chi Minh City - Cu Chin tunnelit ja kaupunkikierros

Kunnollisten yöunien jälkeen olemme valmiit uusiin seikkailuihin. Aloitamme päivän retkellä kuuluisiin Cu Chin tunneleihin, jotka Etelä-Vietnamin kansallinen vapausrintama rakensi 1940–60. Aluksi tunneleista haettiin suojaa helikoptereilta ja muulta modernilta sotakoneistolta, mutta Vietnamin sodan riehuessa pahimmillaan tunneleita jatkettiin ja yhdistettiin, ja lopulta ne ulottuivat Ho Chi Minh Citystä Kambodžan rajalle saakka. Pelkästään Cu Chin alueella on yli 250 km maanalaisia tunneleita.

Palattuamme kaupunkiin teemme kaupunkikierroksen, jolla tutustumme joihinkin Ho Chi Minh Cityn lukuisista historiallisista nähtävyyksistä. Käymme mm. Yhdistymisen palatsissa, joka tunnettiin aiemmin presidentinpalatsina tai Itsenäisyyden palatsina. Mahtipontinen palatsi on tyypillinen 1960-luvun rakennus, johon Etelä-Vietnamin presidentti Ngo Dinh Diem asettui hylättyään vanhan ranskalaisen kuvernöörin asunnon. Pääsemme kokemaan kadonneiden aikojen suuruuden ja rikkauden vaeltaessamme läpi valtavien salien, jotka ovat samassa kunnossa kuin vuonna 1975. 

Kierros jatkuu Notre Dame -katedraalille. Kirkkoa rakennettiin vuosina 1877–1883. Ihailemme kirkkoa ulkopuolelta ja nautimme näkymistä vanhalle postitalolle. Molemmat rakennukset ovat peräisin siirtomaakaudelta.

Tutustumme myös sotamuseoon, joka kertoo Vietnamin pitkästä itsenäisyystaistelusta. Pääpaino on ”sodassa Yhdysvaltoja vastaan”, jonka me tunnemme Vietnamin sotana (1965–1973). Museo on rankka, kuten itse aihekin, mutta ehdottomasti mielenkiintoinen ja tärkeä, jotta voi ymmärtää Vietnamin historiaa. Ajamme takaisin hotellille, ja mikäli haluat, voit käydä pyörähtämässä Ben Thanh -torilla. Illalla halukkaat voivat lähteä matkanjohtajan kanssa yhteiselle illalliselle.

Päivä 15
Ho Chi Minh City, retki Mekongjoen suistoon

Tänään teemme mielenkiintoisen retken Mekongjoen suistoon, joka on yksi maailman hedelmällisimmistä alueista. Mahtava Mekongjoki, joka saa alkunsa eteläisestä Kiinasta, on lähes 5 000 km pitkä ja kulkee läpi viiden maan, kunnes haarautuu suistoksi Vietnamissa. Tätä ainutlaatuista aluetta kutsutaan Vietnamin ruoka-aitaksi, ja sieltä saadaan vuosittain 3–4 riisisatoa. Ajamme aamulla Vinh Longiin, jossa vaihdamme bussin veneeseen ja matkaamme pitkin Mekongjokea läpi lukuisten kanavien. Nousemme maihin ja vierailemme hedelmätarhoilla ja näemme, kuinka paikalliset käsittelevät satoaan. Tutustumme lisäksi kookoskaramellien, riisipopcornin ja kotipolttoisen käärmeviinan valmistukseen. Rohkeimmat pääsevät myös maistamaan – kippis! Tunnelma on varsin idyllinen, ja on ilo vaellella rehevän luonnon ympäröimänä, tervehtiä paikallisia ja maistella eksoottisia hedelmiä. Syömme lounaan paikallisen perheen hedelmätarhassa, minkä jälkeen jatkamme matkaa pienissä veneissä läpi kapeiden kanavien.

Iltapäivän aikana ohitamme Cai Ben värikkäät kelluvat markkinat, joilla myydään kaikenlaisia hedelmiä, vihanneksia suoraan veneistä. Nousemme maihin Cai Bessä ja jatkamme bussilla takaisin Ho Chi Minh Cityyn.

Päivä 16
Ho Chi Minh City - aamukävely puistossa, käynti torilla ja kotimatka

Nousemme varhain ja suuntaamme paikalliseen puistoon katselemaan, kuinka kaupunki herää uuteen päivään ja vietnamilaiset kokoontuvat tekemään aamujumppansa ja taiji-harjoituksensa. Puistosta suuntaamme Ben Thanh -torille, jolta voit vielä hankkia viimeiset tuliaiset. Sitten palaamme hotellille, jossa aamiainen odottaa. Aamiaisen jälkeen ehdit vielä viettää hetken omaa aikaa Ho Chi Minh Cityssä, kunnes on aika lähteä lentokentälle.

Päivä 17
Saapuminen Helsinkiin

Hintatiedot

Hintaan sisältyy
 • Reittilennot Helsinki – Hanoi/Ho Chi Minh City - Helsinki turistiluokassa (matkalla välilasku) 
 • Junamatkat Hanoi – Dong Hoi – Hué – Danang – Thap Cham - Ho Chi Minh City:
 • Hanoi - Dong Hoi, 4 hengen istumapaikkahytti (päiväjuna)
 • Dong Hoi - Hué, 4 hengen istumapaikkahytti (päiväjuna)
 • Hué - Danang, "Soft Seat"-istumapaikka (päiväjuna)
 • Danang - Thap Cham, 2 hengen nukkumapaikkahytti (yöjuna)
 • Thap Cham - Ho Chi Minh City, 4 hengen istumapaikkahytti (päiväjuna)
 • Majoitus jaetussa kahden hengen huoneessa keskitason hotelleissa (14 yötä)
 • Aamiaiset päivinä 3-16
 • 10 lounasta
 • 5 lounasta
 • Kuljetukset ja retket ohjelman mukaan
 • Verot ja viranomaismaksut
Hintaan ei sisälly
 • Lisämaksu yhden hengen huoneesta
 • Muut ruoat ja juomat matkan aikana
 • Juomarahat paikallisoppaille ja kuljettajille (n. 65 USD/hlö)

Ennen matkaa

Lue nämä Albatrosin lisä- ja erityisehdot, ennen matkan varaamista.

Hyvä tietää

Junamatka

Tällä matkalla käytämme Vietnamin valtion omistaman Vietnam Railwaysin rataverkostoa Hanoin ja Ho Chi Minhin välissä. Junamatka on mielenkiintoinen tapa tutustua maahan. Junalla kulkeminen on myös paikallisesti värittynyt elämys, sillä junilla matkustaa myös paljon vietnamilaisia. Yksittäisten etappien kestoaika on rautatieyhtiön virallinen tieto, mutta myöhästymisiä tapahtuu, joten alla luetellut ajat ovat arvioituja kestoaikoja:

 - Hanoi – Dong Hoi: n. 10 tuntia
 - Dong Hoi – Hue: n. 3 tuntia
 - Hué – Danang: n. 2½ tuntia
 - Danang – Thap Cham: n. 11 tuntia
 - Thap Cham – Ho Chi Minh City: n. 7 tuntia

Kaikille etapeille on varattu parhaat mahdolliset paikat: neljän hengen istumaosastot päivämatkoille ja kahden hengen makuuhytit yöjunaan Thap Chamista Ho Chi Minh Cityyn.

Pakkaa mukaan

Ota mukaan pieni reppu tai laukku, johon voit kätevästi pakata päivän aikana tarvitsemasi tavarat. 

Osallistujamäärä

Tälle matkalle minimiosallistujamäärä on 15 henkilöä. Mikäli osallistujia on tätä vähemmän, pidätämme oikeuden peruuttaa matka. Tälläisessä tapauksessa peruutus tehdään yleensä viimeistään 4-6 viikkoa ennen matkan lähtöpäivää.

Viisumi

Tälle matkalle ei tarvitse hankkia viisumia, koska oleskelu Vietnamissa ei ylitä 15 päivää. (Matkan kokonaiskesto lentomatkoineen on 17 päivää ja 14 yötä).

 

Yöpymiset

Hanoi 2 yötä, Halonginlahti, dzonk-vene: 1, Dong Hoi 2, Hué 1, Hoi An 2, yöjuna 1, Ninh Thuan 2 ja
Ho Chi Minh City 3.

Yleistä matkustustietoa

Fyysinen kunto matkustettaessa

Pääsääntöisesti edellytämme, että matkustaja itse pystyy huolehtimaan omasta liikkumisestaan ryhmän tahdissa. Myös bussi-, juna- ja laivamatkoillamme tutustumme nähtävyyksiin usein jalan. On mahdollista, että päivittäiset kävelymatkat voivat nousta useisiin kilometreihin. Pyydämme aina tarkistamaan myynnistä tai matkaohjelmasta, soveltuuko matka teille.

Vakuutukset

Matkoihin ei sisälly henkilökohtaisia vakuutuksia, matkatavaravakuutusta eikä peruutusturvaa. Matkojen erikoisluonteen vuoksi kehotamme ottamaan riittävän kattavat vakuutukset omasta vakuutusyhtiöstä, ja selvittämään mikä vakuutus sopii sinulle parhaiten ja mitä vakuutus korvaa. Vakuutuksia ei voi ottaa matkan aikana, ne on aina hankittava etukäteen. Matkalle on ehdottomasti mukavampi lähteä, kun tietää että oma vakuutusturva on kunnossa.

Albatros Travelin matkanjohtaja

Kaikilla ryhmämatkoillamme on mukana suomalainen matkanjohtaja, joka lentää kanssanne Helsingistä kohteeseen tai on vastaanottamassa teitä kohteen lentokentällä. Kerromme tästä kotiin lähetettävän kirjeen mukana, noin viikko ennen matkaa. Maasta riippuen matkalla on usein mukana paikallisopas, joka hoitaa käytännön järjestelyjä ja avustaa matkanjohtajaa. Joillain matkoillamme on mahdollisuus ostaa matkanpidennys. Albatrosin Yksilöllinen matka ja ryhmämatkojen matkan pidennetty osuus ei sisällä suomalaisen matkanjohtajan palveluja.

Mikäli matkanjohtaja sairastuu matkan aikana, pyrimme saamaan mahdollisuuksien mukaan paikalle ensisijaisesti suomalaisen matkanjohtajan. Mikäli tämä ei ole mahdollista, Albatrosin pohjoismaalaisen matkanjohtajan.

Juomarahat

Ryhmämatkoillamme matkanjohtaja kertoo teille maan juomaraha-käytännöistä, ja tietysti myös itse arvioitte palvelun tason. Kerromme sekä Ryhmä- että Yksilöllisten matkojen kohdalla suositeltavan juomarahasumman matkan ajalle. Emme sisällytä juomarahoja matkan hintaan. Juomarahan käytön ja summan suuruuden haluamme viime kädessä asiakkaan itse voivan päättää.

Yksin matkustavat

Jos matkustat yksin, edellytämme yhden hengen huoneen/hytin varaamista.  

Passi tai henkilökortti

Suomen kansalaisella on oltava koko matkan ajan voimassaoleva hyväkuntoinen passi. Passin tulisi olla voimassa vähintään 6 kuukautta matkan paluupäivän jälkeen. Tämä suositus koskee kaikkia matkojamme, vaikka säännökset voivatkin vaihdella maittain ja passin voimassoloaikavaatimus olla joissain maissa lyhyempi.
Useissa Euroopan maissa riittää kuvallinen henkilökortti matkustusasiakirjaksi. Katso ajankohtaiset tiedot: http://www.poliisi.fi

Passissa tulee olla tyhjiä sivuja mahdollisia leimoja tms. viisumeita varten. Lapsella tulee olla oma passi.
Passin nimitietojen tulee täsmätä lentolipun tietojen kanssa. Pyydämme muiden kuin Suomen kansalaisten tarkistamaan omasta lähetystöstään matkalle tarvittavat asiakirjat.

Rokotukset ja terveys

Pyydämme tarkistamaan matkakohteen kohdalta kunkin maan rokotussuositukset ja joihinkin maihin suositeltavan malarian estolääkesuosituksen. Mikäli olet epävarma omasta rokotussuojastasi tai haluat lisätietoa malarialääkityksen tarpeellisuudesta, otathan yhteyttä omaan lääkäriisi. Mahdolliset päivittäiset reseptilääkkeet on syytä pakata käsimatkatavaroihin (lentoyhtiöiden määräykset huomioiden). Ota varalta mukaan vähän reiluummin lääkkeitä, matkalla ei välttämättä ole mahdollista saada nopeasti käyttämääsi lääkettä. Matkamme ovat usein kiertomatkoja, joten liikumme paljon ja päivät voivat olla pitkiä, joten vesipullon mukana pitäminen on tärkeää.

Viisumi

Joihinkin maihin matkustettaessa tarvitaan viisumi. Kerromme matkakohteen yhteydessä, mikäli viisumi täytyy hankkia ennen matkaa ja miten sen voi hankkia. Ohjeet koskevat suomen kansalaisia. Mikäli olet jonkun muun maan kansalainen, ota yhteyttä oman maasi lähetystöön.

Istumapaikat ja erikoisruokavalioateriat kohteessa/hotellissa ja lentokoneessa

Matkustamme ryhmänä ja ns. ryhmälentolipuilla. Lentoyhtiö vastaa istumapaikkajaosta. Voit varausvaiheessa kertoa mahdollisesta istuinpaikkatoiveesta, kuten esimerkiksi ikkuna- tai käytäväpaikkatoiveesta, jonka toimitamme lentoyhtiölle. Huomioithan, että emme voi taata toivetta. 

Voit kertoa meille mahdollisesta erikoisruokatoiveesta lennolla/kohteessa tai hotellissa ja toimitamme pyynnön eteenpäin. Nämä toiveet tarvitsemme viimeistään 60 päivää ennen lähtöpäivää. Huomioithan, että emme voi taata toiveita. 

Matkatavarat

Tavallisimmin maksutta kuljetettavan matkatavaran määrä on max. 20kg tai 23 kg. Matkustamoon voi viedä yhden käsimatkatavaran, kooltaan yleensä enintään 55 x 40 x 20cm ja painoltaan enintään 5 kg tai 8 kg. Laukun ulkomitat, taskut, pyörät ja kahvat mukaan lukien laukku ei saa ylittää annettuja mittoja. Lentoyhtiöt voivat halutessaan rajoittaa käsimatkatavaroiden kokoa. Reittilennoilla noudatetaan ylipainomaksuissa kansainvälisen ilmakuljetusjärjestön IATA:n/lentoyhtiön niistä määräämiä maksuja.

Sallitut kilomäärät voivat vaihdella lentoyhtiöittäin, joten tarkista sallittu kilomäärä lentoyhtiön omilta nettisivulta tai meiltä ennen matkaa. Maiden sisäisillä lennoilla konetyyypit voivat olla pienempiä, jolloin matkatavararajoitukset ovat usein tiukemmat.

Istumapaikat bussissa

Albatrosin ryhmämatkoilla ei ole mahdollista varata tai ostaa istumapaikkoja bussista. Matkustajat voivat paikan päällä sopia matkanjohtajan kanssa paikkojen vaihtamisesta matkan aikana, jotta jokaisella on mahdollisuus istua bussin etu- ja takapenkeillä. 

Muutokset lentoaikatauluihin ja matkaohjelmaan

Muutokset lentoaikatauluihin ovat mahdollisia. Kerromme mahdollisista muutoksista mahdollisimman pian saatuamme tiedon lentoyhtiöltä.

Pidätämme oikeudet mahdollisiin muutoksiin matkaohjelmaan, jotka voivat johtua esim. muuttuneista aukioloajoista, jolloin päiväohjelman aikataulu saattaa muuttua.

Luonnonolosuhteet, liikenne, paikalliset pyhät, lakot tai vaalit voivat vaikuttaa matkaohjelmaan.

Huomioithan, että lisämaksulliset retket toteutuvat, kun osallistujia on riittävästi. Mikäli retki joudutaan peruuttamaan, maksu palautetaan joko ennen matkaa tai matkan jälkeen, peruutusajankohdasta riippuen.

Vastaavia matkoja