Malta -kulttuuria, kokkausta ja syysiltoja

group-tour
Ryhmämatka suomalainen matkanjohtaja

Tällä syysmatkalla Maltalla tutustumme rauhalliseen tahtiin saaren kulttuuriin, historiaan, kieleen ja ruokaan.

Kultainen Maltan saari odottaa meitä Välimerellä ja toivottaa meidät tervetulleiksi tutustumaan kaikessa rauhassa avoimiin ja huumorintajuisiin maltalaisiin. Maltalla otetaan nimittäin rauhallisesti; jyrkät mäet yhdistettyinä lämpimään ilmastoon pakottavat hidastamaan tahtia. Paikalliset tietävät tämän, ja bussin perässä juokseminen onkin äärimmäisen harvinaista. Useimmat bussinkuljettavat odottavat kärsivällisesti matkustajia, ja jos näin ei käy, aina tulee seuraava bussi.

Kokonaiset kaksi viikkoa sukellamme Maltan romanttiseen ajattomuuteen ja opimme tuntemaan maan kiehtovaa historiaa ja kulttuuria. Tutustumme joihinkin maailman vanhimmista ja vaikuttavimmista kulttuurihistoriallisista aarteista sekä maltalaisiin itseensä: pienen johdatuksen jälkeen kokeilemme ainutlaatuisen maltan kielen taitojamme ja opettelemme laittamaan maltalaista ruokaa: pääsemme valmistamaan kolmen ruokalajin aterian taitavan keittiömestarin johdolla. Käymme visiitillä paikallisen ”band clubin” luona ja vierailemme leipomossa, jossa näemme, miten yksinkertaista ja hyvää maltalaista leipää valmistetaan.

Käymme paikallisilla markkinoilla harjoittelemassa maltan kielen taitojamme, teemme vaelluksia ja halukkaat voivat lähteä pyöräretkelle upeisiin maisemiin. Oliivilehtoja ja vilkkaita kalastajakyliä, vedenalaisia luolia ja upeita rantoja, taivaansininen Välimeri ja pyramidejakin vanhempia raunioita, Maltan ritareita ja vaikuttavia linnoituksia, esihistoriallisia temppeleitä ja loisteliaita katedraaleja… Maltalla on tätä kaikkea ja vielä enemmän!

Klikkaa karttaa, näet sen suurempana.
 • Tyyppi Kiertomatka

 • Matkanjohtaja Suomalainen

 • Viisumi Ei

 • Rokotukset Ei

 • Valuutta Euro

Päiväohjelma
Päivä 1 Helsinki - Malta - saapuminen ja aikaa rentoutumiselle
Päivä 2 Kaupunkikierros Unescon suojelemassa Vallettassa: Pyhän Johanneksen katedraali ja Suurmestarin palatsi
Päivä 3 Sininen luola - tuulimyllyt ja Marsaxlokkin kalastajakylä
Päivä 4 Maltalaisia käsitöitä - viininmaistelua Meridianan viinitilalla ja Mdinan kaupunki
Päivä 5 Safin maalaiskylä - mehiläistarha ja hunajamaistiaiset - lampaanmaitojuuston valmistusta ja kevyt ”ftira”-lounas - vierailu pitäjänkirkossa tai tyypillisessä maltalaisessa ”townhousessa”
Päivä 6 Maltan kielen oppitunti - maltan kieltä kotitarpeiksi
Päivä 7 Paikalliset markkinat Birkirkarassa
Päivä 8 Omaa aikaa tai pyöräretki (lisämaksullinen)
Päivä 9 Omaa aikaa
Päivä 10 Vaellusretki Majistralin luonnonsuojelualueella
Päivä 11 Vierailu leipomossa Rabatissa, maltalaisia erikoisuuksia ja käynti Buskettin puutarhassa
Päivä 12 Vierailu Kirkopin ja Mqabban kylissä, kivenhakkaajan paja ja kivilouhos - vierailu paikallisessa ”band clubissa” ja vanhassa sairaalassa
Päivä 13 Maltalainen keittiö - paneudumme ruokakulttuuriiin
Päivä 14 Temppelit Tarxienissa ja kaupunkikierros historiallisessa Vittoriosassa
Päivä 15 Lento Helsinkiin

Hotelli

Il Palazzin Hotel

Pieni ja viihtyisä kolmen tähden (paikallinen luokitus neljä tähteä) hotelli sijaitsee lyhyen matkan päässä Qawran rantabulevardilta. Hotellissa on ravintola ja baari, molemmista on käynti terassille ja näköalat merelle. Palazzinissa on sekä ulko- että sisäuima-allas ja pieni sauna. Lähellä on yksi Maltan suosituimmista alueista, St. Paul´s Bay, jossa on paljon ravintoloita, viinibaareja ja palveluita (myös pankkiautomaatteja). Hotellissa on mukava, rento tunnelma.

Il Palazzinissa on 6 kerrosta ja 79 huonetta. Hintaan sisältyvästä kahden hengen huoneesta on näkymä uima-altaalle. Kaikissa huoneissa on kylpy ja suihku, parveke, ilmastointi, TV, hiustenkuivaaja ja minijääkaappi. Wifi on maksuton hotellin kaikissa tiloissa ja huoneissa on tallelokerot, jonka käytöstä peritään pieni maksu.

Lue lisää hotellin kotisivuilta: http://www.palazzinhotel.com/

(Albatros Travel ei vastaa ulkopuolisen sivuston sisällöstä tai ylläpidosta).

Kuvagalleria

Päiväohjelma

Hae matkaohjelma HUOM. Joissakin matkoistamme ohjelma voi vaihdella, esim. lähtöpäivästä tai matkasesongista riippuen. Tulostathan matkaohjelman oman aiotun/valitun matkapäivämääräsi kohdalta, kiitos.

Pidätämme oikeuden mahdollisiin muutoksiin ohjelmassa. Ohjelman sisältö ei muutu, mutta toteutusjärjestys voi vaihdella mm. aukioloaikojen, sään ja tuulen takia.
Päivä 1
Helsinki - Malta - saapuminen ja aikaa rentoutumiselle

Maltan saarivaltio koostuu kolmesta asutetusta saaresta, Maltasta, Gozosta ja Cominosta. Viimeksi mainitulla asuu kuitenkin vain kourallinen ihmisiä. Vaikka Malta on moderni eurooppalainen valtio, sen on onnistunut säilyttää romanttinen ajattomuus, joka ei pohjaudu pelkästään ritaritarinoihin. Maaseudulla italialainen arkkitehtuuri sekoittuu englantilaisiin punaisiin postilaatikoihin ja puhelinkoppeihin. Maltan kaunis pääkaupunki Valletta on peräisin 1500-luvulta. Kaupunkiin on viime vuosina noussut italialaisen arkkitehdin Renzo Pianon suunnittelemia rakennuksia, kuten parlamenttitalo ja konserttiareena, joka on rakennettu entisen oopperatalon raunioiden päälle. Erityisesti Gozon saarella voi maaseudulla yhä törmätä hevosvankkureihin ja nähdä mahtavien roomalaiskatolisten kirkkojen tornien kohoavan pienten maalaiskylien ylle.

Maltalaiset ovat lämminhenkisiä, helposti lähestyttäviä ja huumorintajuisia. Johtuen maan menneisyydestä Britannian siirtomaana maltalaisiin on iskostunut brittiläinen kohteliaisuus ja kuiva huumori, jotka yhdistyvät etelämaalaisten tulisuuteen. Puhuttu kieli kuulostaa arabialta, mutta on sekoitus italiaa, ranskaa ja englantia. Ruoassa on sisilialaisen ja Lähi-idän keittiön piirteitä, jotka yhdistyvät miellyttävällä tavalla paikallisiin raaka-aineisiin, kuten kaniiniin ja hunajaan.

Historia on saarivaltiossa kaikkialla läsnä. Se näkyy jopa pienissä kalastusveneissä, joiden keulaan on maalattu silmät, kuten tekivät muinaiset foinikialaiset esi-isät tuhansia vuosia sitten. Maalatut silmät suojelivat ”pahalta silmältä” eli kiroukselta.

Laskeuduttuamme pääsaarelle Maltalle ajamme hotelliin. Illalla syömme päivällisen hotellissa, kuten kaikkina muinakin päivinä.

 

 

Päivä 2
Kaupunkikierros Unescon suojelemassa Vallettassa: Pyhän Johanneksen katedraali ja Suurmestarin palatsi

Maltan pääkaupunki Valletta on yksi harvoista asutuista kaupungeista, jonka alkuperäinen asemakaava on pysynyt muuttumattomana. Kaupungin rakensi Johanniittain ritarikunta linnoituksekseen Maltan piirityksen jälkeen vuonna 1566. Viiden vuoden aikana kaupunkiin rakennettiin linnoituksia, kirkkoja, veljeskuntataloja ja 2 000 yksityiskotia. Valletta kuuluu Unescon maailmanperintökohteisiin. Kaupungissa on 320 historiallista monumenttia – pienelle alueelle on keskittynyt eniten historiallisia rakennuksia koko maailmassa.

Nykyään kaupungissa kokoontuu maan hallitus. Vallettassa on helppo kulkea ja siellä törmää vähän väliä viehättäviin kujiin ja aukioihin sekä kauppoihin, jotka näyttävät samalta kuin Britanniassa 1930-luvulla.

Lähdemme nyt tutustumaan kaupunkiin kävellen. Aloitamme Ylemmästä Barrakka-puutarhasta, joka perustettiin ritareiden virkistysalueeksi 1661. Puutarhasta on upeat näkymät yli Grand Harbourin, Vittoriosan ja Senglean.

Seuraavaksi käymme Johannes Kastajalle omistetussa Pyhän Johanneksen katedraalissa, jota rakennettiin 1573–1578 johanniittojen luostarikirkoksi. Ritarit lahjoittivat katedraalille monia lahjoja hopean, marmorin, kullan ja taideteosten muodossa. Kirkko onkin valtavan runsaasti koristeltu. Jokainen seinä ja tolppa on ornamentoitu ja koristeltu, Maltan risti ja vaakuna näkyvät missä tahansa päin kirkkoa seisookin. Lattia on kuin pitkä ja värikäs marmorinen räsymatto; lähemmin tarkasteltuna kyse on marmorisista hautakivistä, joista jokainen kertoo tarinan yhden ritarin elämästä. Holvit on maalannut Mattia Preti, ja ne kuvaavat Johannes Kastajan elämää. Näemme myös Caravaggion kuuluisan maalauksen Johannes Kastajan mestaus. Kyse on maailmankuulusta mestariteoksesta, joka tuntuu melkein imaisevan katsojan sisään maalaukseen.

Maltalaiset ovat katolilaisia, ja kirkkovierailuilla tulee muistaa olla kunnioittavasti pukeutunut. Sortsit, lyhyet hameet ja hihattomat paidat ovat kiellettyjä.

Kierros jatkuu Suurmestarin palatsille, joka rakennettiin alunperin 1500-luvulla ja joka toimi ensin Johanniittain ritarikunnan suurmestarin päämajana, sittemmin englantilaisen kuvernöörin residenssinä Maltan siirtomaakaudella (1814–1964). Nykyisin rakennuksessa kokoontuu parlamentti ja se toimii myös presidentin virka-asuntona.

Päivä 3
Sininen luola - tuulimyllyt ja Marsaxlokkin kalastajakylä

Aamiaisen jälkeen meitä odottavat uudet seikkailut. Ajamme pieneen Wied iz-Zurrieqin kalastajakylään, jossa sijaitsee Sininen luola, joka koostuu todellisuudessa useista luolista. Luolissa voi nauttia vaikuttavasta näystä, kun auringonvalo lävistää veden ja synnyttää vedenalaisen kasvillisuuden kanssa fosforoivia hehkuvan sinisiä sävyjä. Jos sää sallii, luoliin voi ajaa veneellä (lisämaksusta) ja katsella niitä lähempää.

Zurrieqissa näemme myös Tas-Salibin ja Ta’Qaretin tuulimyllyt. Valtaosa Maltan tuulimyllyistä rakennettiin johanniittojen kaudella 1600-luvulta 1800-luvulle.

Maihin palattuamme ajamme Marsaxlokkin kalastajakylään. Vanha kalastajakylä on onnistunut säilyttämään perinteisen maltalaisen tunnelman. Vanhat talot reunustavat satamaa ja pienten kalastusalusten, luzzujen, laivasto keinahtelee aalloilla. Sataman päivittäisillä markkinoilla myydään lähinnä matkamuistoja, mutta sekin on elämys. Tänne Marsaxlokkiin osmanien laivasto saapui Maltan piirityksen aikana 1565. Täällä nousi maihin myös Napoleon Ranskan vallatessa Maltan 1798. Rauhallinen satama on toiminut sittemmin monien kansainvälisten tapahtumien näyttämönä. Yksi esimerkki on Mihail Gorbatšovin ja George Bush vanhemman tapaaminen vuonna 1989.

Päivä 4
Maltalaisia käsitöitä - viininmaistelua Meridianan viinitilalla ja Mdinan kaupunki

Aloitamme päivän katselemalla lähemmin perinteisiä maltalaisia käsitöitä Ta’Qali Crafts Villagessa. Seuraava kohteemme on Meridianan viinitila. Pääsemme maistamaan tilalla tuotettuja laadukkaita viinejä. Sekä Maltalla että Gozolla tuotetaan hyviä viinejä, joita tosin riittää vain paikalliseen käyttöön, ei ulkomaille vietäväksi.

Seuraava kohteemme on Mdina, jossa teemme kävelykierroksen hiljaisilla kaduilla. Kaupunki sijaitsee tasangolla 213 metrin korkeudessa ja sen linnakkeista on upeat näkymät yli lähes koko saaren. Täällä on asuttu jo pronssikaudelta lähtien. Foinikialaiset perustivat Mdinan vuonna 1000 eKr. Kaupungin nimi oli tuolloin Malet, turvapaikka. Roomalaiset kutsuivat kaupunkia nimellä Melita, ja arabien saapuessa 800-luvulla kaupunki sai nykyisen nimensä Mdina. Nimi merkitsee linnoitettua kaupunkia, ja Mdinaan rakennettiinkin vallihauta ja paksu muuri.

Mdina oli maan ensimmäinen pääkaupunki ja on perinteisesti ollut Maltan aristokraattien suosima asuinpaikka. Mdinassa on vaikuttava Pyhälle Paavalille omistettu katedraali. Pyhä Paavali haaksirikkoutui Maltalle vuonna 60 jKr. Maltalaisen tradition mukaan juuri Paavali käännytti maltalaiset kristinuskoon.

Päivä 5
Safin maalaiskylä - mehiläistarha ja hunajamaistiaiset - lampaanmaitojuuston valmistusta ja kevyt ”ftira”-lounas - vierailu pitäjänkirkossa tai tyypillisessä maltalaisessa ”townhousessa”

Tänään pääsemme maistelemaan Maltan makuja, sillä vierailemme mehiläistarhalla. Malta tunnetaan hienoista ja erityisesti voimakkaista lajihunajista. Maltan saarten monet villit kasvit houkuttelevat mehiläisiä. Kuuluisimpia ovat timjami-, sitrus- ja johanneksenleipäpuuhunaja. Väitetään, että maltalaisella hunajalla olisi parantavia ominaisuuksia, ja sitä käytetäänkin erityisesti flunssan ja yskän hoitoon. Maltalla elää yksi kotoperäinen tarhamehiläislaji. Kyseinen mehiläinen eroaa muista Välimeren alueen tarhamehiläisistä: se on kooltaan pienempi, väriltään tumma ja ilman tyypillisiä keltaisia raitoja. Sillä on korkea vastustuskyky sairauksia vastaan. Maltan mehiläinen on lisäksi aktiivisempi ja aggressiivisempi kuin useimmat muut mehiläiset. Mehiläistarhalla maistelemme erilaisia hunajalaatuja ja ehkä tarjolla on myös tyypillisiä maltalaisia taatelikakkuja nimeltä Mqaret sekä simaa, jota valmistetaan hunajasta.

Jatkamme ruoan merkeissä ja tutustumme gbejnan, suositun maltalaisen lampaanmaitojuuston valmistukseen. Juusto kuuluu olennaisena osana tyypilliseen maltalaiseen voileipälounaaseen, joka valmistetaan litteästä ftira-leivästä. Sitä pääsemme nyt maistamaan, sillä nautimme kevyen ftira-lounaan.

Päätämme päivän vierailemalla joko pitäjänkirkossa tai tyypillisessä maltalaisessa ”townhousessa”. Nämä ”kaupunkitalot” ovat erittäin kiinnostavia, ja niitä näkee katukuvassa yleisesti. Tyypillistä niille on suhteellisen pieni koko ja värikkäät – vihreää, punaista, valkoista, vaaleansinistä – puuparvekkeet. Julkisivua koristaa yleensä keraaminen numerolaatta, johon on maalattu jokin pyhimys tai Neitsyt Maria.

Päivä 6
Maltan kielen oppitunti - maltan kieltä kotitarpeiksi

Tänään ohjelmassa ei ole kovin monia aktiviteetteja, mutta yksi puolitoistatuntinen vaatii täyden keskittymisen, sillä aloitamme tutustumisen kiehtovaan maltan kieleen. Opettajamme tulee luoksemme hotellille ja opettelemme yleisimpiä fraaseja, jotta ruoan tilaaminen, tien kysyminen ja paikallisväestön kohtaaminen sujuu jouhevasti. Maltan kieli on ainutlaatuinen, sillä se on ainoa seemiläinen kieli, jota kirjoitetaan latinalaisin aakkosiin.

Koska tänään ei ole muuta ohjelmaa, voit lähteä kokeilemaan juuri hankkimaasi sanavarastoa. Voit olla varma, että maltalaiset ovat otettuja siitä, että ulkomaalainen on vaivautunut opettelemaan muutaman sanan heidän kieltään. Malta kun ei kuulu maailman helpoimpiin kieliin.

Päivä 7
Paikalliset markkinat Birkirkarassa
Jos et eilen päässyt harjoittelemaan maltan kieltä, tänään siihen on monta tilaisuutta, sillä käymme Birkirkaran vilkkailla markkinoilla. Ehkä opimme vielä lisää paikallisilta! Katselemme paikallisia tuotteita ja käymme vielä paikallisessa kirkossa. Markkinat pidetään vain keskiviikkoisin ja perjantaisin, ja tästä syystä retki voidaan joillakin matkoilla joutua siirtämään toiseen päivään.
Päivä 8
Omaa aikaa tai pyöräretki (lisämaksullinen)

Päivä on varattu omille seikkailuille, ja mahdollisuudet ovat monet. Voit esimerkiksi käydä Maltan kolmannella saarella, Cominolla, joka tunnetaan parhaiten Sinisestä laguunista. Voit tehdä myös pidemmän meriretken, tutustua paremmin Vallettaan tai matkata Sliemaan ja vain nauttia elämästä.

Ne, jotka haluavat tuntea tuulen hiuksissaan ja luonnon tuoksut nenässään, voivat lähteä pyöräretkelle. Reitti, jonka olemme valinneet, tarjoaa Maltan hulppeimpia maisemia. Reittiä voi kuvata helpoksi tai kohtuulliseksi, mäkiä on muutama. Kaiken kaikkiaan pyöräilemme n. 12–18 km, n. 3 tuntia. Pyöräilykypärän voi lainata ja saamme kukin pullon vettä mukaan retkelle. Retki alkaa Dinglin kallioilta ja päättyy Golden Bayhin.

Päivä 9
Omaa aikaa

Päivä on varattu omille seikkailuille. Mikäli sää sallii, saaren lukuisat rannat houkuttelevat nauttimaan rantaelämästä. Ghanj Tuffieha, Golden Sands, Ghadira Bay ja Paradise Bay ovat suosituimmat. Voit tehdä retken myös Slieman kaupunkiin, joka oli alunperin pieni kalastajakylä, mutta kehittyi myöhemmin yhdeksi Vallettan hienoimmista esikaupungeista. Sliemasta on upeat näkymät yli Vallettan vanhankaupungin. Myös kaupungin kahvila- ja ostostarjontaa voi suositella.

Suosittelemme Gozo Hop On Hop Off -bussiretkeä Gozon saarelle (ei sisälly matkan hintaan). Retkeläiset noudetaan hotellilta tai läheltä hotellia noin klo 8. Bussi ajaa lauttaterminaaliin, ja lauttamatka kestää noin 30 min. Gozolla odottaa Gozo Hop On Hop Off -bussi, johon voi nousta kyytiin ja josta voi poistua kaikkien saaren isoimpien nähtävyyksien luona. Sisäänpääsymaksut eivät sisälly hintaan, mutta liput voi ostaa kunkin nähtävyyden luota. Matkanjohtaja auttaa mielellään järjestelyissä.

Päivä 10
Vaellusretki Majistralin luonnonsuojelualueella
Teemme noin 3,5 tunnin vaellusretken Maltan ensimmäisellä luonnonsuojelualueella, Majistralissa. Suuren osan ajasta kuljemme pitkin rannikkoa seurailevia sorapolkuja kumpuilevassa maastossa. Näkymät Välimerelle ovat hienot. Oppaamme kertoo meille alueen kasveista ja eläimistä. Näemme matkan varrella raunioita, paljon lintuja sekä vanhoja kivimuureja. Vuodenajasta riippuen maa voi olla luonnonkukkien peitossa. Maltalla ei ole montakaan suojeltua tai asumatonta paikkaa, jossa voi kuulla lintujen visertelyä, meren kohinaa ja vain nauttia hiljaisuudesta kaukana kaupungin metelistä. Täällä voi! Reitillä voi olla kiviä ja epätasaisuuksia, joten suosittelemme tukevia jalkineita ja käytännöllistä vaatetusta.
Päivä 11
Vierailu leipomossa Rabatissa, maltalaisia erikoisuuksia ja käynti Buskettin puutarhassa

Hyvä leipä on yksi maltalaisen keittiön peruskivistä. Tänään käymmekin tutustumassa perinteiseen leipomoon. Ajamme Rabatiin, yhteen Maltan vanhimmista kaupungeista, ja vierailemme kuuluisassa St. Paul’sin leipomossa. Astuessamme sisään leipomoon meitä tervehtii herkullisen maltalaisen leivän tuoksu. Entisinä aikoina maltalaiset kotirouvat käyttivät usein leipurin valtavaa uunia ja paistoivat siellä kotitekoiset pastaruokansa, sillä leipomon uunista väitettiin tulevan ruokaan lisää makua. Sen lisäksi, että leipä on erittäin hyvää, se on todella edullista!

Seuraava kohteemme on palkittu Diar Il Bnietin tila Dinglissä. Paikka toimii sekä kauppana että ravintolana, ja täältä voi ostaa korkealaatuisia maltalaisia erikoisuuksia, kuten hilloja, oliiviöljyä, juustoja, viiniä ja muita herkkuja. Sitten suuntaamme romanttiseen Buskettin puutarhaan, joka toimi aikoinaan johanniittojen metsästysalueena.

Päivä toimii ikään kuin johdatuksena maltalaisiin erikoisuuksiin. Leipä tai Diar Il Bnietin herkut eivät sisälly matkan hintaan. Mikäli sää ja tunnelma on hyvä, Buskettin puutarha on oiva paikka mukavalle piknikille. Voimme nauttia tuoreesta leivästä ja herkuista yhdessä ja juoda palan painikkeeksi lasin viiniä (eväät siis omalla kustannuksella).

Päivä 12
Vierailu Kirkopin ja Mqabban kylissä, kivenhakkaajan paja ja kivilouhos - vierailu paikallisessa ”band clubissa” ja vanhassa sairaalassa

Tänään käymme kahdessa hyvin vanhassa ja perinteisessä kylässä, joissa aika tuntuu joiltakin osin pysähtyneen. Historialla, perinteillä ja uskonnolla on täällä isompi rooli kuin muissa maltalaisissa kaupungeissa ja kylissä. Kirkopissa käymme ensin paikallisen kivenhakkaajan luona. Hän esittelee meille työtään. Saamme tehdä itse pieniä miniatyyrikoristeita, ja pajalta voi myös ostaa matkamuistoja. Näemme myös kivilouhoksen, jonka jälkeen kävelemme noin puolen tunnin matkan seuraavaan kylään, Mqabbaan. Mqabbassa käymme paikallisen ”band clubin” (soittokunta) luona. Meille tarjotaan kahvia ja teetä sekä perinteisiä maltalaisia pastizzeja, voitaikinaleivonnaisia, jotka on täytetty ricottajuustolla tai hernemuhennoksella. Soittokunnilla ja musiikilla on tärkeä rooli maltalaisessa yhteiskunnassa. Jokaisessa kylässä ja kaupungissa on ainakin yksi soittokunta, joten kylän tai kaupungin identiteetti on voimakkaasti sidoksissa siihen. Kaupunkien ja soittokuntien välillä vallitsee alati kilpailu, erityisesti säännöllisesti järjestettävien kaupunkifestivaalien aikana. Festa on kaupunkifestivaali, jossa juhlitaan kyseisen kaupungin pyhimystä monin juhlallisuuksin ja kulkuein. Pyhimyksen patsasta kannetaan kulkueessa ympäri kaupunkia soittokunnan musiikin säestyksellä. Hartaiden katolisten maassa myös joulua ja pääsiäistä juhlitaan perusteellisesti.

Päivän päätteeksi käymme vanhassa sairaalassa, jossa paikallisen kaupunginvaltuuston jäsen kertoo meille kaupungista ja sairaalasta.

Päivä 13
Maltalainen keittiö - paneudumme ruokakulttuuriiin

Tänään keittiömestari Joseph Baldacchino kertoo meille maltalaisesta keittiöstä. Paikka on sliemalaisen hotellin kattoterassi, josta on näkymät yli Marsamxettin sataman. Ensin keittiömestari pitää pienen esitelmän maltalaisesta ruoasta, mitä yrttejä ja mausteita siinä tyypillisesti käytetään, ja kertoo yleisesti maltalaisen keittiön rikkaista perinteistä. Maltalaisessa keittiössä on runsaasti omaperäisiä piirteitä, mutta siihen on vaikuttanut myös Italian ja Britannian ruokakulttuurit. Sitten sitaisemme essut yllemme ja ryhdymme keittiömestarin taitavalla opastuksella valmistamaan kolmen ruokalajin ateriaa. Saamme takuulla monia arvokkaita vinkkejä.

Hygieniasyistä emme syö itse valmistamiamme ruokia, mutta saamme pieniä maistiaisia keittiömestarin valmistamista ruokalajeista, jotka ovat luonnollisesti samoja kuin itse tekemämme.

Loppupäivä on varattu omille seikkailuille. Jos et halua palata takaisin hotellille, voit tehdä Sliemasta käsin risteilyn (ei sisälly matkan hintaan). Mereltä käsin näkee mm. Grand Harbourin sataman ja Vallettan vaikuttavat linnoitukset. Merellä on lukuisia pieniä kalastusaluksia, joita kutsutaan nimellä luzzu ja joiden keulaan on maalattu ilmeikkäät silmät. Risteilyn aikana näkee upeita rantoja ja lukemattomia kirkkojen kupoleita sekä paljon muuta. Voit myös jäädä Sliemaan ja nauttia sen monista kahviloista ja kaupoista tai kuljeskella pitkin kävelykatua.

Päivä 14
Temppelit Tarxienissa ja kaupunkikierros historiallisessa Vittoriosassa

Tarxienin temppelit kuuluvat Maltan tärkeimpiin esihistoriallisiin kohteisiin. Nämä megaliittiset rakennelmat löydettiin 1914 ja niiden arvellaan olevan peräisin ajalta 3600–2500 eKr. Kyse on neljästä temppelistä, jotka on rakennettu massiivisista kivilohkareista, koristeltu spiraalein ja härkiä, vuohia ja sikoja esittävin eläinreliefein. Ensimmäisestä temppelistä löydettiin kaivauksissa hedelmällisyyden symboli, isokokoinen leveälanteisen naisen patsas.

Tämän mielenkiintoisen vierailun jälkeen teemme kävelykierroksen Vittoriosassa, yhdessä kolmesta historiallisesta kaupungista (Vittoriosa, Cospicua ja Senglea). Voi tuntua hämmentävältä kuulla paikallisten puhuvan noista kolmesta kaupungista, sillä latinalaisen nimen lisäksi niillä on maltalainen nimi: Birgu, Bormla ja Isla. Saapuessaan Maltalle johanniitat astuivat ensimmäisenä maihin Vittoriosan (Birgun) kalastajakylässä vuonna 1530. Sieltä he muuttivat uuteen kaupunkiinsa Vallettaan. Ritarit korjasivat ja laajensivat Vittoriosan ikivanhaa linnoitusta ja täällä he myös pitivät pintansa Maltan piirityksessä 1565 osmanien yrittäessä valloittaa saaren. Toisen maailmansodan aikana 1941 ja 1942 kolmea kaupunkia pommitettiin lähes päivittäin, mikä johti valtaviin tuhoihin. Nykyään kolme kaupunkia muodostaa tiiviin yhteisön, jonka tärkein elinkeino on laivanrakennus.

Vittoriosa on pieni ja varsin viehättävä kaupunki, joka on vain 800 m pitkä ja 400 m leveä. Jotta nimiepäselvyydet eivät jäisi ainoaksi hämmennyksen lähteeksi, kaupungin katukyltit on kirjoitettu maltan kielellä, mutta kartat ovat englanninkielisiä. Kuinka virkistävää!

Päivä 15
Lento Helsinkiin

Hintatiedot

Hintaan sisältyy
 • Lufthansan reittilennot Helsinki - Malta - Helsinki (Frankfurtin kautta) turistiluokassa
 • majoitus jaetussa kahden hengen huoneessa kolmen tähden (paikallinen luokitus neljä tähteä) Il Palazzin -hotellissa, parveke ja näkymä uima-altaalle (14 yötä)
 • puolihoito (aamiainen ja illallinen hotellissa)
 • maltan kielen opetustunti ja ruuanlaittokurssi
 • kuljetukset, retket ja sisäänpääsyt ohjelman mukaan
 • suomalainen matkanjohtaja
 • verot ja viranomaismaksut
Hintaan ei sisälly
 • lisämaksu yhden hengen huoneesta, näkymä uima-altaalle 298€/hlö (14 yötä)
 • lisämaksullinen pyöräretki, varataan ja maksetaan kohteessa (n. 35€/hlö, vähimmäisosallistujamäärä 15)
 • juomarahat kuljettajille noin 10€/hlö
 • ruokajuomat ja muut mahdolliset ruokailut matkan aikana

Ennen matkaa

Lue nämä Albatrosin lisä- ja erityisehdot, ennen matkan varaamista.

Hyvä tietää

Pakkaaminen

Ota mukaan pieni reppu tai laukku, johon voit kätevästi pakata päivän aikana tarvitsemasi tavarat. Pakkaa mukaan myös lämmintä vaatetta ja hyvät kävelykengät.

Yleistä matkustustietoa

Yksin matkustavat

Jos matkustat yksin, edellytämme yhden hengen huoneen/hytin varaamista. 

Fyysinen kunto matkustettaessa

Pääsääntöisesti edellytämme, että matkustaja itse pystyy huolehtimaan omasta liikkumisestaan ryhmän tahdissa. Myös bussi-, juna- ja laivamatkoillamme tutustumme nähtävyyksiin usein jalan. On mahdollista, että päivittäiset kävelymatkat voivat nousta useisiin kilometreihin. Pyydämme aina tarkistamaan myynnistä tai matkaohjelmasta, soveltuuko matka teille.

Albatros Travelin matkanjohtaja

Kaikilla ryhmämatkoillamme on mukana suomalainen matkanjohtaja, joka lentää kanssanne Helsingistä kohteeseen tai on vastaanottamassa teitä kohteen lentokentällä. Kerromme tästä kotiin lähetettävän kirjeen mukana, noin viikko ennen matkaa. Maasta riippuen matkalla on usein mukana paikallisopas, joka hoitaa käytännön järjestelyjä ja avustaa matkanjohtajaa. Joillain matkoillamme on mahdollisuus ostaa matkanpidennys. Albatrosin Yksilöllinen matka ja ryhmämatkojen matkan pidennetty osuus ei sisällä suomalaisen matkanjohtajan palveluja.

Mikäli matkanjohtaja sairastuu matkan aikana, pyrimme saamaan mahdollisuuksien mukaan paikalle ensisijaisesti suomalaisen matkanjohtajan. Mikäli tämä ei ole mahdollista, Albatrosin pohjoismaalaisen matkanjohtajan.

Juomarahat

Ryhmämatkoillamme matkanjohtaja kertoo teille maan juomaraha-käytännöistä, ja tietysti myös itse arvioitte palvelun tason. Kerromme sekä Ryhmä- että Yksilöllisten matkojen kohdalla suositeltavan juomarahasumman matkan ajalle. Emme sisällytä juomarahoja matkan hintaan. Juomarahan käytön ja summan suuruuden haluamme viime kädessä asiakkaan itse voivan päättää.

Passi tai henkilökortti

Suomen kansalaisella on oltava koko matkan ajan voimassaoleva hyväkuntoinen passi. Passin tulisi olla voimassa vähintään 6 kuukautta matkan paluupäivän jälkeen. Tämä suositus koskee kaikkia matkojamme, vaikka säännökset voivatkin vaihdella maittain ja passin voimassoloaikavaatimus olla joissain maissa lyhyempi.
Useissa Euroopan maissa riittää kuvallinen henkilökortti matkustusasiakirjaksi. Katso ajankohtaiset tiedot:
http://www.poliisi.fi

Passissa tulee olla tyhjiä sivuja mahdollisia leimoja tms. viisumeita varten. Lapsella tulee olla oma passi.
Passin nimitietojen tulee täsmätä lentolipun tietojen kanssa. Pyydämme muiden kuin Suomen kansalaisten tarkistamaan omasta lähetystöstään matkalle tarvittavat asiakirjat.

Viisumi

Joihinkin maihin matkustettaessa tarvitaan viisumi. Kerromme matkakohteen yhteydessä, mikäli viisumi täytyy hankkia ennen matkaa ja miten sen voi hankkia. Ohjeet koskevat suomen kansalaisia. Mikäli olet jonkun muun maan kansalainen, ota yhteyttä oman maasi lähetystöön.

Vakuutukset

Matkoihin ei sisälly henkilökohtaisia vakuutuksia, matkatavaravakuutusta eikä peruutusturvaa. Matkojen erikoisluonteen vuoksi kehotamme ottamaan riittävän kattavat vakuutukset omasta vakuutusyhtiöstä, ja selvittämään mikä vakuutus sopii sinulle parhaiten ja mitä vakuutus korvaa. Vakuutuksia ei voi ottaa matkan aikana, ne on aina hankittava etukäteen. Matkalle on ehdottomasti mukavampi lähteä, kun tietää että oma vakuutusturva on kunnossa.

Istumapaikat ja erikoisruokavalioateriat kohteessa/hotellissa ja lentokoneessa

Matkustamme ryhmänä ja ns. ryhmälentolipuilla. Lentoyhtiö vastaa istumapaikkajaosta. Voit varausvaiheessa kertoa mahdollisesta istuinpaikkatoiveesta, kuten esimerkiksi ikkuna- tai käytäväpaikkatoiveesta, jonka toimitamme lentoyhtiölle. Huomioithan, että emme voi taata toivetta.

Voit kertoa meille mahdollisesta erikoisruokatoiveesta lennolla/kohteessa tai hotellissa ja toimitamme pyynnön eteenpäin. Nämä toiveet tarvitsemme viimeistään 60 päivää ennen lähtöpäivää. Huomioithan, että emme voi taata toiveita.

Istumapaikat bussissa

Albatrosin ryhmämatkoilla ei ole mahdollista varata tai ostaa istumapaikkoja bussista. Matkustajat voivat paikan päällä sopia matkanjohtajan kanssa paikkojen vaihtamisesta matkan aikana, jotta jokaisella on mahdollisuus istua bussin etu- ja takapenkeillä.

Matkatavarat

Tavallisimmin maksutta kuljetettavan matkatavaran määrä on max. 20kg tai 23 kg. Matkustamoon voi viedä yhden käsimatkatavaran, kooltaan yleensä enintään 55 x 40 x 20cm ja painoltaan enintään 5 kg tai 8 kg. Laukun ulkomitat, taskut, pyörät ja kahvat mukaan lukien laukku ei saa ylittää annettuja mittoja. Lentoyhtiöt voivat halutessaan rajoittaa käsimatkatavaroiden kokoa. Reittilennoilla noudatetaan ylipainomaksuissa kansainvälisen ilmakuljetusjärjestön IATA:n/lentoyhtiön niistä määräämiä maksuja.

Sallitut kilomäärät voivat vaihdella lentoyhtiöittäin, joten tarkista sallittu kilomäärä lentoyhtiön omilta nettisivulta tai meiltä ennen matkaa. Maiden sisäisillä lennoilla konetyyypit voivat olla pienempiä, jolloin matkatavararajoitukset ovat usein tiukemmat.

Rokotukset ja terveys

Pyydämme tarkistamaan matkakohteen kohdalta kunkin maan rokotussuositukset ja joihinkin maihin suositeltavan malarian estolääkesuosituksen. Mikäli olet epävarma omasta rokotussuojastasi tai haluat lisätietoa malarialääkityksen tarpeellisuudesta, otathan yhteyttä omaan lääkäriisi. Mahdolliset päivittäiset reseptilääkkeet on syytä pakata käsimatkatavaroihin (lentoyhtiöiden määräykset huomioiden). Ota varalta mukaan vähän reiluummin lääkkeitä, matkalla ei välttämättä ole mahdollista saada nopeasti käyttämääsi lääkettä. Matkamme ovat usein kiertomatkoja, joten liikumme paljon ja päivät voivat olla pitkiä, joten vesipullon mukana pitäminen on tärkeää.

Muutokset lentoaikatauluihin ja matkaohjelmaan

Muutokset lentoaikatauluihin ovat mahdollisia. Kerromme mahdollisista muutoksista mahdollisimman pian saatuamme tiedon lentoyhtiöltä.

Pidätämme oikeudet mahdollisiin muutoksiin matkaohjelmaan, jotka voivat johtua esim. muuttuneista aukioloajoista, jolloin päiväohjelman aikataulu saattaa muuttua.

Luonnonolosuhteet, liikenne, paikalliset pyhät, lakot tai vaalit voivat vaikuttaa matkaohjelmaan.

Rated 3 out of 5 by from Kaksi viikkoa Maltalla Ok matka. Osapäivä ohjelma aiheutti vähän ajanpuutetta tehdä omia retkiä rauhassa niin että kerkeää maksetulle illalliselle. Osa ohjelmasta vei kauan aikaa ja oli vähän vaisua. Hotelli oli keskitasoa ja huono wifi. Puolihoitoruoka rupesi olemaan liian samaa nopeasti. Paljon nähtävää eli voi olla että innokas historian ystävä joutuu skippaamaan maksettua ohjelmaa. Enemmän eläkeläisreissu. Hyvä matka jos virta ei riitä tehdä paljon. Mikäli kaveri mukana niin helppo maa nähdä itse. Varsin paljon museoita omalla ohjelmalla. Samaten kuppiloita ja aurinkoa lämpimään aikaan.
Date published: 2017-12-13
Rated 4 out of 5 by from Malta - pieni saari, paljon nähtävää Olin kahden viikon matkalla Maltalla, jonka ohjelma oli monipuolinen: lähes joka päivälle oli puolipäiväretki eri puolille saarta ja yhtenä päivänä lisäretki Cozolle. Opas Riitta oli ystävällinen ja kaikki huomioon ottava. Hotellin sijainti ei ollut paras mahdollinen, sillä alueella ei ollut juurikaan tekemistä iltapäivän ajaksi. Kulkeminen busseilla oli helppoa, joten omat retket sujuivat ongelmitta. Kiitos mukavasta ohjelmasta ja matkaseurasta.
Date published: 2017-12-14
Rated 4 out of 5 by from Paljon nähtävää ja kokemuksia 2 viikon matka. Runsas ohjelmatarjonta ja retket sopivan pituisia. Päiviin jäi vielä lepoaikaakin. Olisi hyvä, jos kaikilla matkoilla olisin pari ohjelmatonta pv, jolloin voisi itse miettiä mitä tekee. Alkuperäisessä ohjelmassa oli merkitty vapaapäivät, mutta ne muutettiin ohjelmallisiksi. Pakkohan retkille ei toki ollut lähteä.Kohde Malta on hyvä valinta. Hyvää olisi vielä mainita, että liikuntaesteisille ja -rajoitteisille, osa kulkuväylistä on haasteellista (esim. Osa kaduista rikkinäisiä, kuoppaisia ja paljon kulkemista rajoittavaa korjaustyötä) Hotellissa hyvää ruokaa. Nettiyhteys toimi paikoin ja osassa huoneita huonosti. Sänkyihin 2 hengen huoneisiin erilliset vuodevaatteet (molemmille omat peitot, lakanat. Nyt ne olivat yhteisiä.Esim 1 leveähkö huopa ja 1 leveä lakana)Petauspatjat kaikkiin huoneisiin, osassa puuttuivat kokonaan. Palvelu oli ystävällistä.
Date published: 2017-12-07
Rated 5 out of 5 by from Malta, kulttuuria ym Matkaohjelma oli erittäin monipuolinen, "folklore"-tyyppinen joka päivälle erityyppisiä puolipäiväretkiä, joten aikaa jäi myös omille tutustumisretkille. Maltan eri kaupungeissa/kylissä eri puolilla saarta saimme tutustua paikallisiin käsityötaitoihin leipomoista viinitiloihin ja historiaan ja kulttuuriin.
Date published: 2017-12-11
Rated 4 out of 5 by from Historiaa ja nykyaikaa Matka oli hyvin miellyttävä yllätys, täynnä ohjelmaa ja sääkin suosi lähes koko ajan. Joulukuun alussa sää muuttui epävakaaksi, joten matka-aikataulun piteneminen kahdella vuorokaudella ei enää tuntunut miellyttävältä. Ohjelmasta olisin antanut lähes täydet viisi tähteä, mutta hotelli laski kokonaisvaikutelmaa.
Date published: 2017-12-09
Rated 4 out of 5 by from Todellinen kulttuurimatka Erinomaisesti suunniteltu ohjelma, joka toteutettiin asiantuntemuksella sekä oman että paikallisten oppaiden johdolla. Yksilölliset tarpeet huomioitiin osallistujien toiveiden mukaisesti.
Date published: 2017-12-07
Rated 4 out of 5 by from Matkalla erinomainen sisältö. Tulimme Maltalta vajaa viikko sitten.Matka oli erittäin onnistunut.vaikka matka jatkui kahdella vuorokaudella lentojen peruuntumisien takia.Albatros hoiti asian kuitenkin loistavasti.
Date published: 2017-12-08
Rated 4 out of 5 by from Historiallisesti ja rakennustaiteellisesti antoisa matka Kokonaisuutena onnistunut matka, tosin ns. turistimyymälöitä voisi olla vähemmän. Mnedinassa olisi ehdottomasti syytä käydä Palazzo Palsonissa
Date published: 2017-12-08
 • y_2017, m_12, d_16, h_22
 • bvseo_bulk, prod_bvrr, vn_bulk_2.0.3
 • cp_1, bvpage1
 • co_hasreviews, tv_0, tr_10
 • loc_fi_FI, sid_MTRTR03, prod, sort_[SortEntry(order=RELEVANCE, direction=DESCENDING)]
 • clientName_albatros-travel

Matkakokemukset

Tässä näet muiden asiakkaiden kommentteja matkasta. Toivomme, että sinulle on hyötyä heidän rehellisestä mielipiteestään, hyvistä neuvoista sekä ruusuista ja risuista. Saat vinkkejä siitä, millaisesta matkasta on kyse ja voit käyttää niitä hyödyksesi, valitaksesi sinua kiinnostavan Albatros-matkan. Asiakkaiden kommentit ovat sensuroimattomia ja puolueettomia. Lue lisää: www.albatros-travel.fi/hyva-tietaa/usein-kysyttya

Voit myös kirjoittaa meille kysymyksiä matkaan liittyen ja lukea muiden lähettämiä kysymyksiä. Huomiothan, että muiden matkustajien arvioinnit matkasta näkyvät kysymys- ja vastausosion jälkeen.

Mikäli matkasta ei ole ehtinyt kertyä suomenkielisiä arvioita, näet matkan kohdalla kokonaispistemäärän Albatrosin pohjoismaalaisista asiakasarvioista. Pohjoismaalaisia arvioita voit lukea esim. Albatrosin ruotsalaisilta kotisivuita: www.albatros-travel.se.

Huomaathan, että lentoyhtiö, lentoreitti, hotellit, matkanjohtaja ja/tai matkareitti voivat vaihdella. Tämän vuoksi kommentoitu matka voi erota myynnissä olevasta matkasta.

Vastaavia matkoja

MTRTR03AFI