Kreikka -kulttuuria, kokkausta ja syysiltoja

group-tour
Ryhmämatka suomalainen matkanjohtaja

Historiaa, kulttuuria, ruokaa ja yhdessäoloa Peloponnesoksella, Kreikassa.

Tällä matkalla pääset seuraamaan läheltä kreikkalaista elämäntapaa. Kahden viikon aikana opimme lisää Kreikasta sukeltaessamme kieleen, uskontoon, keittiöön ja kulttuuriin.

Kuljemme mykeneläisestä kulttuurista (n. 1600 eKr.) moderniin Kreikkaan. Teemme lyhyen visiitin Ateenaan, tutustumme arkeologi Schliemannin kaivauksiin Mykenessä ja Epidauroksen teatteriin, käymme entisessä pääkaupungissa Nafpliossa sekä Peloponnesoksen niemimaan viehättävissä vuoristokylissä.

Ehdimme matkan aikana tehdä kävelyretkiä sekä katsella maisemia mereltä käsin. Reittimme kulkee läpi kumpuilevien maisemien, joita hallitsevat harmaanvihreät oliivilehdot ja oranssitäpläiset appelsiinitarhat.

Matkanjohtaja kertoo kahden viikon aikana historiasta, musiikista, kulttuurista ja nykypäivän Kreikasta. Pääsemme lisäksi tutustumaan kreikan kieleen, ja kokkikoulussa opimme laittamaan perinteistä kreikkalaista ruokaa.

Makunystyrät saavat osansa maistellessamme ouzoa, kreikkalaista kahvia ja paikallisia herkkuja Peloponnesoksen vuoristossa. Ja tietysti tanssimme kuin Zorbas!

Tukikohdaksemme Peloponnesoksella on valikoitunut pieni Tolo kaupunki, jonne on vain kahden tunnin ajomatka Ateenasta. Majoitumme perheen omistamaan viihtyisään hotelliin, meren äärellä. Parina iltana hotellin lähistöllä on tarjolla elävää musiikkia ja tanssia.

Klikkaa karttaa, näet sen suurempana.
 • Tyyppi Kiertomatka, Pitkä matka, Viini ja gastronomia

 • Matkanjohtaja Suomalainen

 • Viisumi Ei

 • Rokotukset Ei

 • Valuutta Euro

Päiväohjelma
Päivä 1 Helsinki - Ateena - nähtävyyksien katselua Ateenassa - matka jatkuu Toloon
Päivä 2 Tolo - kävelyretki Troijan sodan Asineen
Päivä 3 Entinen pääkaupunki Nafplio ja Palamidi-linnoitus
Päivä 4 Johdatus Kreikkaan ja kreikan kieleen
Päivä 5 Matka historiaan: Epidauroksen teatteri ja vierailu oliivinviljelijän luona
Päivä 6 Kävelyretki kumpuilevassa maastossa Tolon ympäristössä
Päivä 7 Kreikkalainen keittiö - uppoudumme ruokakulttuuriin
Päivä 8 Omaa aikaa - illalla kreikkalaista tanssia
Päivä 9 Antiikin Mykene ja leijonaportti
Päivä 10 Lisämaksullinen risteily Kreikan saaristoon
Päivä 11 Lisää kreikkalaista ruokaa ja tietoa Kreikasta
Päivä 12 Lisämaksullinen retki antiikin Spartaan ja Mystrasin rauniokaupunkiin
Päivä 13 Omia seikkailuja tai rentoutumista.
Päivä 14 Arkadia-vuorten maalaiskylät ja paikallinen lounas
Päivä 15 Kotimatka

Hotelli

Hotel Minoa

Majoitumme kreikkalaisen perheen omistamaan hotelli Minoaan, joka sijaitsee aivan meren äärellä. Hotelli on hyvinpidetty keskitason hotelli, jossa on oma ravintola ja baari sekä internetnurkkaus. Minoassa on useampia eri huonetyyppejä. Matkan perushintaan sisältyy jaettu kahden hengen parvekkeellinen huone, näkymä pihalle/ kaupunkiin ja vuorille.

Kaikissa huoneissa on oma wc ja suihku. minijääkaappi ja ilmastointi/lämmitys.

Hotellin kotisivut:
http://minoanhotels.gr/Hotel-in-Tolo/Minoa/

(Albatros Travel ei vastaa ulkopuolisen sivuston sisällöstä tai ylläpidosta).

Kuvagalleria

Päiväohjelma

Hae matkaohjelma HUOM. Joissakin matkoistamme ohjelma voi vaihdella, esim. lähtöpäivästä tai matkasesongista riippuen. Tulostathan matkaohjelman oman aiotun/valitun matkapäivämääräsi kohdalta, kiitos.

Päivä 1
Helsinki - Ateena - nähtävyyksien katselua Ateenassa - matka jatkuu Toloon

Laskeudumme Ateenan lentokentälle ja ajamme Ateenan miljoonakaupunkiin, eurooppalaisen sivistyksen synnyinsijoille. Täältä ovat lähtöisin moderni demokratia ja luonnontiede. Kaupunki oli jo antiikin aikoina suosittu matkakohde. Talojen ja asuntojen parvekkeita koristavat pelargoniat, ja katuja ja aukioita appelsiinipuut. Äänekkäät katukauppiaat ja värikkäät torit muistuttavat idän basaareista, kun taas hieman kuluneet uusklassiset palatsit johdattavat ajatukset kadonneeseen aikaan, jolloin Ateena tunnettiin Välimeren helmenä. Saavuttuamme Ateenaan ja tehtyämme lyhyen bussikierroksen keskustassa pysähdymme maistamaan tyypillistä kreikkalaista katuruokaa, Pita Souvlakia tai Pita Gyrosia. Kyse on herkullisesta leivästä, joka on täytetty ohueksi vuollulla naudanlihalla, tzatzikilla, tomaatilla ja sipulilla. Teemme kuten paikalliset ja syömme herkkumme ”kadulla”. Sen jälkeen jatkamme kierrosta läpi Plakan kaupunginosan labyrinttimaisten kujien. Koska Plaka sijaitsee Akropolis-kukkulan kupeessa, sitä kutsutaan myös nimellä Jumalten kortteli. Kiehtovien jumaltarujen lisäksi Plakaan liitetään filosofit Sokrates ja hänen oppilaansa Platon.

Jätämme hyvästit Ateenalle ja otamme kurssin kohti länttä ja ylitämme Korintin kanavan. Kanava lyhensi merireittiä Peloponnesoksen niemimaan ympäri lähes 400 km:lla. Kanavan rakentaminen alkoi keisari Neron valtakaudella. Vihdoin 1800-luvun lopulla 6,5 km pitkä ja noin 25 m leveä kanava, jonka reunat kohoavat paikoin 80 m:n korkeuteen, tuli valmiiksi. Kanava mullisti aikanaan laivaliikenteen, tänä päivänä vain pienet alukset mahtuvat kulkemaan sitä pitkin.

Jatkamme matkaa kohti lopullista määränpäätämme Tolon pikkukaupunkia. Kesäisin kaupunki on vilkas lomakohde, mutta muun osan vuodesta kaupungin n. 2 000 asukasta saa elantonsa kalastuksesta ja maanviljelystä, erityisesti oliivien viljelystä.

Majoitumme perheen omistamaan hotelli Minoaan, joka sijaitsee veden äärellä. Hotellia pyörittää Giorgidakisin perhe ystävällisen henkilökunnan avustamana. Minoa on keskitasoinen viihtyisä hotelli, jossa on kiva ravintola ja baari. Hotelli sijaitsee todellakin vain muutaman askelen päässä merestä.

Syömme illallisen hotellissa.

Päivä 2
Tolo - kävelyretki Troijan sodan Asineen

Tänään alkaa sukelluksemme Kreikan historiaan. Astumme suoraan sisään Kreikan kirjallisuuden kahden pääteoksen tarinoihin: Homeroksen Iliakseen ja Odysseiaan. Tunnemme Odysseuksen tarinan, mutta nyt kuulemme lisää kauniista Helenasta ja Mykenen kuninkaasta Agamemnonista, joka aloitti sodan Troijaa vastaan, kun Helena ryöstettiin Spartasta Troijaan. Mukaansa tempaavassa rakkaustarinassa olivat osallisina mm. Pallas Athene, Hera ja Afrodite, prinssi Paris ja tarujen sankari Akhilleus. Ennen kuin kuulemme tarinan, teemme kävelyretken läpi Tolon. Aloitamme kulkemalla pitkin rantaa, siirrymme pääkadulle ja jatkamme antiikin akropoliille Asineen.

Asinen kaupunki osallistui Troijan sotaan lähettämällä apuun 80 alusta. Laivuetta johti kuningas Diomedes. Tämän kaiken on kuvannut teoksessaan Homeros. Voimme luvata, että antiikin historia on tällä matkalla hieman kiinnostavampaa kuin koulun historian tunneilla! Argos tuhosi kaupungin 740 eKr., sillä se oli tukenut sodassa Spartaa. Kodittomille asukkaille tarjottiin maata spartalaisesta Messeniasta, ja uudelleen rakennettua kaupunkia alettiin luonnollisesti kutsua Asineksi.

Vietettyämme hetken antiikin maailmassa kävelemme takaisin Toloon, jossa pysähdymme lasilliselle ja nostamme maljan lomalle Kreikassa. Halukkaat voivat liittyä matkanjohtajan seuraan syömään lounasta paikallisessa ravintolassa.

Iltapäivällä on omaa aikaa. Nauti kupponen kreikkalaista kahvia tavernassa veden äärellä tai lue vaikka Kreikan historiasta.

Päivä 3
Entinen pääkaupunki Nafplio ja Palamidi-linnoitus

Teemme retken vuoren toiselle puolelle kauniiseen Nafplion kaupunkiin. Nafplio toimi 1829–1831 Kreikan pääkaupunkina. Näemme raunioita Bysantin, Venetsian ja osmanien valtakausilta. Merellä kaupungin edustalla sijaitsee pieni Burtzin linnoitus, jonka venetsialaiset rakensivat. Noin 200 m korkean kallion huipulla seisoo upea venetsialainen rakennus, Palamidi-linnoitus, jonne pääsee kiipeämällä lähes 1000 porrasta. Palamidi rakennettiin noin vuonna 1700 suojelemaan kaupunkia mereltä käsin lähestyviltä vihollisilta. Nafpliossa on myös Akronafplion linnakkeen rauniot. Akronafplio rakennettiin Itä-Rooman ja Bysantin kaudella.

Aloitamme vierailumme kaupungissa ajamalla ylös Palamidi-linnoitukselle, josta on upeat näkymät yli Nafplion ja meren. Linnoituksen rakensivat venetsialaiset, jotka hallitsivat kaupunkia 1686–1715. Kyse on tyypillisestä barokkilinnoituksesta. Vuonna 1715 osmanit valloittivat kaupungin ja pitivät sitä vallassaan vuoteen 1822, jolloin kreikkalaiset lopulta saivat sen vapautettua. Linnoituksessa on venetsialainen puolustusjärjestelmä, joka koostuu kahdeksasta bastionista. Yhdessä bastioneista sijaitsee Agios Andreas  kirkko ja yksi toimi vankilana, jossa Theodoros Kolokotronis, yksi Kreikan vapaustaistelun sankareista, kärsi tuomionsa.

Tervejalkaiset voivat laskeutua portaita pitkin alas Nafplioon, loput pääsevät bussin kyydissä. Ylhäältä alas kaupunkiin on 999 porrasta, noin 50 kerrosta, mikä riittää hyvin päivän urheilusuoritukseksi. Tapaamme portaiden alapäässä ja teemme pienen kävelykierroksen Nafplion viehättävillä kaduilla.

Monet korkeat ja loisteliaat rakennukset todistavat ajasta, jolloin Nafplio oli tärkeä satamakaupunki ja Kreikan pääkaupunki. Kaupungissa on pieniä aukioita, kukin koristeltuja katuja ja kapeita kujia.

Lounasaikaan voit nauttia ateriasi oman valintasi mukaan jossakin pienistä tavernoista. Sen jälkeen on aikaa tutustua kaupunkiin omatoimisesti ennen kuin iltapäivällä ajamme takaisin Toloon.

Päivä 4
Johdatus Kreikkaan ja kreikan kieleen

Kuulemme lisää Kreikasta ja sen kiinnostavasta historiasta. Aiheitamme ovat mm. koululaitos, ortodoksinen kirkko, perinteet, perhe, työ, eläke ja eri puolilla maata asuvien kansalaisten suhde toisiinsa. Kreikan historia on pitkä ja värikäs ja ulottuu antiikista – Kreikka on demokratian kehto – sotilasjuntan kautta nykyaikaan, jota leimaavat EU:n tuet ja taloudellinen romahdus. Matkanjohtajamme esittelee joitakin aihepiirejä; muita käsitellään matkan edetessä.

Seuraavana on vuorossa ensimmäinen kreikan kielen oppitunti. Opettelemme nimittäin muutamia sanontoja, jotka helpottavat kanssakäymistä paikallisten kanssa. Pitkälle pääsee jo, kun osaa sanoa ”ευχαριστώ πολύ” eli paljon kiitoksia. Ehkä voimme opetella hieman lisää laulusta Pireuksen lapset elokuvasta Ei koskaan sunnuntaisin. Kreikkalaisen tanssin aika ei ole ihan vielä, mutta sekin tulee!

Päivä 5
Matka historiaan: Epidauroksen teatteri ja vierailu oliivinviljelijän luona

Tänään käymme yhdessä Kreikan kuuluisimmista paikoista, kauniissa Epidauroksen teatterissa, joka sijaitsee tunnin ajomatkan päässä Tolosta. Kun paikat kuten Akropolis ja kreikkalaiset temppelit Sisiliassa rakennettiin tekemään vaikutus jo kauempaa, Peloponnesoksella tarkoitus oli toinen. Kuuluisa ja vaikuttava Epidauroksen teatteri sijaitsee verrattain syrjässä, mutta kun sitä lähestyy, hämmästyy. Näin upea rakennus keskellä kreikkalaista luontoa! Paikka oli käytännössä niin hankalapääsyinen, että alue kaivettiin esiin vasta reilut sata vuotta sitten. Kreikkalaisten teattereiden tapaan tämäkin on rakennettu puoliympyrän muotoon rinteeseen ja sitä ympäröivät tuoksuvat pinjamännyt ja pitkät rivit oliivipuita, joiden kyhmyräiset rungot saavat uskomaan, että ne ovat seisseet paikalla lähes yhtä kauan kuin itse teatteri.

Teatterissa oli alunperin vain 34 penkkiriviä, mutta 100-luvulla eKr. siihen lisättiin 21 riviä, jonka jälkeen teatteriin mahtui jopa 14 000 katsojaa. Kreikkalainen oopperalaulaja Maria Callas (1923–1977) muutti pois Kreikasta 1957 ja vannoi, ettei koskaan enää esiintyisi kotimaassaan. Kun Callasin entinen tukija, Kostis Bastias, nousi Kreikan kansallisteatterin johtoon, onnistui tämä ylipuhumaan Callasin esiintymään juuri Epidauroksen teatterissa. Callas lauloi Bellinin oopperan Norma, ja näin sai alkunsa uusi oopperaperinne muinaisessa teatterissa. Ei ole mikään ihme, että Maria Callas rakasti laulamista Epidauroksen teatterissa, sillä teatterin akustiikka on loistava.

Kokeilemme luonnollisesti teatterin penkkejä ja nautimme näkymistä korkeimmilta paikoilta. Ne, jotka eivät jaksa kiivetä, voivat demonstroida ainutlaatuista akustiikkaa. Se onnistuu asettumalla keskelle lavaa ja lausumalla vaikkapa pienen runon kanssamatkustajille.

Ehdimme katsastaa pienen museon, jossa on esillä kauniita mies- ja naispatsaita sekä muita kiinnostavia löytöjä. Museo itsessään ei ole kovin iso, mutta keskittyy lääkinnän ja terveyden jumalaan Asklepiokseen. 300-luvulla eKr. Epidauros kukoisti kuuluisana parantolana, ja ihmiset koko kreikkalaisesta maailmasta virtasivat kaupunkiin hoitojen perässä. Kiertelemme alueella ja katselemme raunioita, joiden joukossa on muinainen stadion, joka vie ajatukset antiikin olympialaisiin, jotka saivat alkunsa juuri täällä Peloponnesoksella.

Seuraavaksi ajamme yhteen lähellä sijaitsevista pikkukaupungeista ja nautimme omavalintaisen ja  kustanteisen lounaan. Lounaan jälkeen tutustumme lähemmin oliiveihin. Kreikka tuottaa maailman parhaimpiin kuuluvia oliiveja, kalamata-oliiveja, jotka ovat isoja, lihaisia ja hyvän makuisia ja ovat peräisin samannimisestä kylästä läheltä ”meidän” Kreikkaamme. Kuulemme oliivipuiden merkityksestä paikallisille sekä siitä, kuinka monella tapaa niitä voidaan hyödyntää. Pääsemme tietysti myös maistamaan silkinpehmeää oliiviöljyä. Laadukasta oliiviöljyä voi ostaa myös kotiin. Alueella on monia muitakin erikoisuuksia, kuten hunaja, perinteiset kreikkalaiset makeiset sekä paikallisesta puukanervasta veistetyt piiput.

Palaamme hotelliin alkuiltapäivästä.

Päivä 6
Kävelyretki kumpuilevassa maastossa Tolon ympäristössä

Nyt on aika päästä lähemmäs luontoa. Vedämme vaelluskengät jalkaan ja lähdemme kävelylle kumpuilevaan maastoon. Kuljemme hitaasti, mutta varmasti pitkin kukkuloita Tolon lähistöllä, ja saamme nauttia kauniista näkymistä alas lahdelle. Reitiltä voi nähdä jopa Nafplioon saakka, sillä entinen pääkaupunki ei ole linnuntietä kovinkaan kaukana.

Ylhäällä kukkuloilla näemme paikallista kasvillisuutta ja appelsiinipuita. Mikäli olemme onnekkaita, saamme kerätä appelsiineja hotellin omasta appelsiinitarhasta – voit syödä ne heti tai ottaa mukaan hotellin keittiöön ja valmistaa niistä appelsiinimarmeladia. Kuljemme rauhallisesti ja istahdamme välillä nauttimaan maisemista. Hieman säästä ja fyysisestä kunnosta riippuen kävelyreittiä voi lyhentää tai pidentää niin, että se sopii jokaiselle.

Iltapäivä on varattu omille seikkailuille. Istahda alas kirjan kanssa ja nauti lasillinen paikallista viiniä tai ouzoa.

Päivä 7
Kreikkalainen keittiö - uppoudumme ruokakulttuuriin

Aloitamme aamun kuuntelemalla esitelmää kreikkalaisesta ruokakulttuurista. Sen jälkeen ryhdymme yhdessä hotellin henkilökunnan kanssa valmistamaan kreikkalaisia erikoisuuksia. Taitavassa ohjauksessa valmistamme joitakin pikkuruokia, joita nautimme yhteisellä lounaalla keittiön valmistamien ruokalajien ohella.

Loppupäivä on varattu omille seikkailuille. Omavalintainen ja -kustanteinen illallinen.

Päivä 8
Omaa aikaa - illalla kreikkalaista tanssia
Koko päivä on varattu omille seikkailuille. Ota bussi Nafplioon tai tee kävelyretki vuorilla. Illalla kokoonnumme yhteiselle illalliselle. Kokeilemme samalla kreikkalaisen tanssin askelia.
Päivä 9
Antiikin Mykene ja leijonaportti

Mykenessä hyppäämme toden teolla syvälle antiikin Kreikan historiaan ja suoraan Troijan sotaan. Mykeneläinen kulttuuri on peräisin Kreetan saarelta ja sen huippukausi oli noin 1600–1100 eKr. Kahden vuorenrinteen väliin rakennettiin linnoitettu kaupunki, johon pääsi vain lännestä käsin. Rakennukset olivat monimutkaisia ja kaupunginmuuri paksu. Maanalainen vesijohto oli tuohon aikaan hyvin harvinainen. Arvellaan, että kyse olisi Agamemnonin kuninkaallisesta palatsista. Atreuksen suvun tarina on sekä verinen että väkivaltainen, siinä perheenjäsenet murhaavat toisiaan kostoksi. Matkanjohtaja elävöittää tarinaa vielä hieman – siinä on kaikki kauhuleffan ainekset. Muinainen kuninkaallinen palatsi seisoo massiivisena kallion huipulla, josta on upeat näkymät ympäristöön. On vaikea kuvitella tarinan kauheuksia, kun astelee läpi kauniin leijonaportin, jossa kolme isoa kiveä muodostaa portin kehyksen ja niiden päällä lepää kolmionmuotoinen kivi, johon on veistetty kaksi päätöntä leijonaa vartioimaan kaupunkia.

Kaupunginmuurien ulkopuolella on ns. Atreuksen aarrekammio, joka on saanut nimensä mytologian kuningas Atreuksen mukaan. Arkeologit pitävät sitä hautakammiona. Myös kuningas Agamemnon on liitetty hautaan, mutta tutkimusten mukaan hauta on paljon vanhempi. Arkeologi Schliemann, joka kaivoi alueen esiin 1876, löysi kauniin kultaisen kuolinnaamion ja lähetti sähkeen kotiin: ”Olen nähnyt Agamemnonin kasvot.”

Päivä 10
Lisämaksullinen risteily Kreikan saaristoon
Yritämme järjestää meriretken, mutta kaikki riippuu tuulesta, säästä ja purjehdusaikatauluista. Ehkä otamme lautan Nafpliosta lähistön saarille, ehkä nousemme pieneen alukseen Tolosta tai jotakin aivan muuta. Ehkä seilaamme lähellä sijaitsevalle saarella tai lähdemme kalastajien mukaan merelle. Retki järjestetään paikan päällä, hinta ja yksityiskohdat selviävät perillä.
Päivä 11
Lisää kreikkalaista ruokaa ja tietoa Kreikasta

Aamun alkajaisiksi kuulemme lisää elämästä Kreikassa. Käsittelemme aiheita, joita emme ehtineet käydä läpi edelliskerralla. Parin rennon tunnin ja tauolla nautitun kreikkalaisen kahvin jälkeen menemme keittiöön. Tänään paneudumme uudelleen kreikkalaiseen ruokaan. Aamupäivä käytetään pikkuruokien valmistamiseen. Syömme ne myöhemmin. Ehkä teemme appelsiinimarmeladia poimimistamme hedelmistä, ehkä moussakaa, joka on yksi kreikkalaisen keittiön tunnetuimpia ruokalajeja. Syömme tänään lounasta – myös itse valmistamiamme ruokia – hotellissa.

Iltapäivä on varattu omille seikkailuille. Omavalintainen ja -kustanteinen illallinen.

 

Päivä 12
Lisämaksullinen retki antiikin Spartaan ja Mystrasin rauniokaupunkiin

Ajamme ensin muinaiseen Spartan kaupunkiin. Sparta oli vahvin kaupunkivaltio, jonka suurin vihollinen oli Ateena. Kun Ateenasta tuli demokratian kehto, Sparta puolestaan sulkeutui ympäröivältä maailmalta ja piti tiukasti kiinni vanhoista perinteistä. Sparta joutui sotaan Ateenan kanssa Peloponnesoksen sodassa 431–404 eKr. ja voitti Ateenan, muttei pystynyt säilyttämään hallitsevaa asemaansa. Sparta oli Lakonian pääkaupunki antiikin Kreikassa. Kaupunki perustettiin noin 1000 eKr., kun doorilaiset maalaiskylät yhdistyivät Eurotasjokea ympäröivässä laaksossa. Erityinen piirre Spartassa oli akropoliin ja suojaavan kaupunginmuurin puuttuminen. Kaupunkilaisten tuli olla valmiina puolustautumaan hetkenä minä hyvänsä.

Edes antiikin aikana Sparta ei ollut erityisen vaikuttava. Kreikkalainen historioitsija Thukydides 400-luvulta eKr. sanoi jo tuolloin: ”Jos koko Spartan kansa pakenisi yhtäkkiä kaupungista ja muukalaiset valloittaisivat sen, he eivät voisi kuvitella, että kyse on Kreikan mahtavimmasta kaupungista. Ei temppeleitä, ei hienoja patsaita, ei muistomerkkejä, ei edes kaupunginmuuria.” Ei siis ihme, ettei paikalla nyt 2500 vuotta myöhemmin ole paljonkaan nähtävää. Mutta tunnelmaa ja historiaa paikalta ei voi viedä – Sparta on vierailun arvoinen.

Keskiajalla kaupunki hylättiin ja asutus siirtyi Mystrasiin. Sparta vaipui unohduksiin nykyaikaan saakka, jolloin perustettiin uusi Sparta antiikin kaupungin paikalle. Muinaisesta Spartasta ei ole enää paljonkaan jäljellä, mutta käymme siitä huolimatta katsomassa kaupunkia ja urhean kuningas Leonidaksen muistomerkkiä sekä kuulemme lisää Spartan historiasta.

Seuraava kohteemme on Mystras. Olemme saapuneet Peloponnesoksen niemimaan kaukaiseen kolkkaan. Taygetos-vuorten metsien peittämillä rinteillä sijaitsee keskiaikaisen Mystrasin kaupungin jäänteet. Kun Konstantinopoli vuonna 1453 joutui osmanien valtaan, tuli Mystrasista Bysantin valtakunnan pääkaupunki. Kuollut kaupunki sijaitsee jyrkässä vuorenrinteessä, josta on upeat näkymät yli ympäröivän seudun. Se on kuin muistutus loisteliaasta ajasta, jolloin kaupungissa viihtyivät valta ja korkeakulttuuri. Linnoitusten, palatsien, kirkkojen ja luostarien rauniot, jotka näyttävät roikkuvan kallioseinämässä, luovat mielikuvan bysanttilaisesta ajasta. Kaupungin portaat ja kiemurtelevat polut johtavat ylös mielenkiintoisten kirkkojen luo ja autioille alueille. Kukkulan huipulla sijaitsee vankka linnoitus, josta on mahtavat näköalat alapuolellamme avautuvalle tasangolle. Kun Mystras eli kukoistuskauttaan, täällä asui yli 40 000 asukasta.

Päivä 13
Omia seikkailuja tai rentoutumista.
Tänään on aikaa katsella paikkoja, joita ei ole vielä ehtinyt nähdä. Ehkä käyt hankkimassa hieman juustoa, oliiveja tai muita herkkuja mukaan kotiin. Tai vain rentoudut. Sinulla on koko päivä aikaa.
Päivä 14
Arkadia-vuorten maalaiskylät ja paikallinen lounas

Suuntaamme Peloponnesoksen niemimaan sisäosiin. Ajamme läpi Tripolin ja ylös vuorille. Täällä on hiihtourheilukeskuksia, mehiläistarhoja, pieniä viehättäviä maalaiskyliä ja kaunista luontoa. Pysähdymme muutamissa kylissä ja tutustumme niihin lähemmin.

Lounas nautitaan tänään yhdessä pienistä kylistä. Pääsemme maistamaan paikallista, rustiikkia ruokaa. Paikallinen viini, paperipöytäliina ja kömpelöt viinilasit tekevät ateriasta varsin kreikkalaisen. Olemme hyvin vahvasti paikallisissa tunnelmissa – muita ulkomaalaisia näkee täällä harvoin.

Iltapäivän aikana palaamme takaisin Toloon – vatsat täynnä ruokaa ja raittiin ilman kyllästäminä. Illalla syömme viimeisen yhteisen illallisen. Ehkä tapaamme baarissa vielä ennen illallista ja sulattelemme yhdessä kokemaamme.

Päivä 15
Kotimatka
Aamiaisen jälkeen jätämme hyvästit Tololle ja otamme suunnan kohti Ateenaa, josta lennämme Helsinkiin.

Retki Spartaan ja Mystrasiin

Ajamme ensin muinaiseen Spartan kaupunkiin. Sparta oli vahvin kaupunkivaltio, jonka suurin vihollinen oli Ateena. Kun Ateenasta tuli demokratian kehto, Sparta sulkeutui puolestaan ympäröivältä maailmalta ja piti tiukasti kiinni vanhoista perinteistä. Sparta joutui sotaan Ateenan kanssa Peloponnesoksen sodassa 431–404 eKr. ja voitti Ateenan, muttei pystynyt säilyttämään hallitsevaa asemaansa. Sparta oli Lakonian pääkaupunki antiikin Kreikassa. Kaupunki perustettiin noin 1000 eKr., kun doorilaiset maalaiskylät yhdistyivät Eurotasjokea ympäröivässä laaksossa. Erityinen piirre Spartassa oli akropoliin ja suojaavan kaupunginmuurin puuttuminen. Kaupunkilaisten tuli olla valmiina puolustautumaan hetkenä minä hyvänsä.

Mutta edes antiikin aikana Sparta ei ollut erityisen vaikuttava. Kreikkalainen historioitsija Thukydides 400-luvulta eKr. sanoi jo tuolloin: ”Jos koko Spartan kansa pakenisi yhtäkkiä kaupungista ja muukalaiset valloittaisivat sen, he eivät voisi kuvitella, että kyse on Kreikan mahtavimmasta kaupungista. Ei temppeleitä, ei hienoja patsaita, ei muistomerkkejä, ei edes kaupunginmuuria.” Ei siis ihme, ettei paikalla nyt 2 500 vuotta myöhemmin ole paljonkaan nähtävää. Mutta tunnelmaa ja historiaa paikalta ei voi viedä – Sparta on vierailun arvoinen.

Keskiajalla kaupunki hylättiin ja asutus siirtyi Mystrasiin. Sparta vaipui unohduksiin nykyaikaan saakka, jolloin perustettiin uusi Sparta antiikin kaupungin paikalle. Muinaisesta Spartasta ei ole enää paljonkaan jäljellä, mutta käymme siitä huolimatta katsomassa kaupunkia ja urhean kuningas Leonidaksen muistomerkkiä sekä kuulemme lisää Spartan historiasta.

Seuraava kohteemme on Mystras. Olemme saapuneet Peloponnesoksen niemimaan kaukaiseen kolkkaan. Taygetos-vuorten metsien peittämillä rinteillä sijaitsee keskiaikaisen Mystrasin kaupungin jäänteet. Kun Konstantinopoli vuonna 1453 joutui osmanien valtaan, tuli Mystrasista Bysantin valtakunnan pääkaupunki. Kuollut kaupunki sijaitsee jyrkässä vuorenrinteessä, josta on upeat näkymät yli ympäröivän seudun. Se on kuin muistutus loisteliaasta ajasta, jolloin kaupungissa viihtyivät valta ja korkeakulttuuri. Linnoitusten, palatsien, kirkkojen ja luostarien rauniot, jotka näyttävät roikkuvan kallioseinämässä, luovat mielikuvan bysanttilaisesta ajasta. Kaupungin portaat ja kiemurtelevat polut johtavat ylös mielenkiintoisten kirkkojen luo ja autioille alueille. Kun Mystras eli kukoistuskauttaan, täällä asui yli 40 000 asukasta. Nykyään raunioita kiertelee vain yksinäinen haukka, ja ainoat äänet kuuluvat muutamalle vierailijalle, jotka iloitsevat tämän pienen helmen näkemisestä.

Hinta: 40€/hlö

Retki varataan ja maksetaan viimeistään 45 päivää ennen lähtöä. Vähimmäisosallistujamäärä 25 henkilöä.

Hintatiedot

Tietoa yhden hengen huoneista
Huoneita on rajoitettu määrä ja eri huonetyyppejä. Kysy saatavuutta myynnistämme.
Hintaan sisältyy
 • Lufthansan reittilennot Helsinki - Ateena -Helsinki (Münchenin kautta) turistiluokassa
 • majoitus jaetussa kahden hengen huoneessa keskitason perhehotellissa, parveke, näkymä kaupunkiin/vuorille
 • puolihoito (aamukahvi päivittäin, kaksi lounasta (osallistut itse näiden valmistamiseen) ja 12 illallista
 • lounas Arcadian-vuorten maalaiskyläretkellä
 • kuljetukset ja retket ohjelman mukaan
 • suomalainen matkanjohtaja
 • verot ja viranomaismaksut
Hintaan ei sisälly
 • lisämaksulliset huonetyypit: 
  huonetyyppi 2: jaettu kahden hengen huone, parveke ja osittainen merinäköala, 55€/hlö. Ainoastaan yksi huone. Kysy saatavuutta myynnistämme.
  huonetyyppi 3: jaettu kahden hengen huone, parveke ja merinäköala, 80€/hlö.
  huonetyyppi 4: jaettu kahden hengen huone, kattoterassi ja merinäköala terassilta, 160€(hlö (huom. hissi kulkee 3. kerrokseen saakka). Ainoastaan yksi huone, kysy saatavuutta myynnistämme.
 • yhden hengen huoneen lisämaksu alkaen 220€ (saavilla kolmea eri huonetyyppiä, rajoitettu määrä. Kysy saatavuutta myynnistämme.)
 • Retki Spartaan ja Mystrasin rauniokaupunkiin 40€/hlö
 • juomarahat kuljettajille, yhteensä noin 10€
 • muut juomat ja ruokailut matkan aikana

Ennen matkaa

Lue nämä Albatrosin lisä- ja erityisehdot, ennen matkan varaamista.

Hyvä tietää

Tolo

Pikkukaupungin sijainti on oivallinen. Peloponnesoksella on runsaasti nähtävää ja Tolosta pääsemme helposti liikkumaan niemimaalla. Tolo on merenrantakaupunki ja kaupunkilaiset saavat elantonsa pääosin matkailusta. Kun kesäsesonki on ohi, kaupunki rauhoittuu ja tahti muuttuu leppoisaksi. Sää Peloponnesoksella on yleensä miellyttävä pitkälle syksyyn ja toisaalta kevät tulee varhain, maaliskuun alussa.

Kävelyretket/vaellukset

Matkaohjelmassa mainitut kävelyretket (päivät 2 ja 6) tehdään Tolon lähiympäristössä. Maasto on vaihtelevaa ja myös mäkistä.

Kuljemme rauhallisesti ja istahdamme välillä nauttimaan maisemista. Hieman säästä ja fyysisestä kunnosta riippuen päivän 6 kävelyreittiä voi lyhentää tai pidentää niin, että se sopii jokaiselle.

Pakkaa mukaan hyvät kävelykengät tai lenkkarit. Sää voi vaikuttaa kävelyretkien toteutumiseen.

Välimatkoja

Päivä 1: ajomatka 185 km, ajoaika n. 3 tuntia
Päivä 2: kävelymatka, 2,5 km/suunta
Päivä 5: ajomatka 80 km, ajoaika 2 tuntia
Päivä 6:
vaellus 5–12 km, kunnosta riippuen
Päivä 9: ajomatka 70 km, ajoaika 1,5 tuntia

Yleistä matkustustietoa

Turvallinen matkakokemus

Haluamme, että tunnet olosi turvalliseksi Albatros-matkallasi. Aina siitä alkaen kun varaat matkasi, siihen saakka kun palaat kotiin monta kokemusta rikkaampana – siitäkin huolimatta, että maailmassa on koronavirusta. Tätä ajatellen olemme koonneet tietoa ja ohjeita, kuinka minimoida tartuntariski matkalla. Kuitenkin niin, että voit myös nauttia matkastasi ja sen suomista elämyksistä. Näihin toimiin kuuluu mm. seuraavaa:

 • Kaikki matkanjohtajamme ovat sertifioituneet WHO:n ohjeistusten mukaisesti tartuntojen minimoimiseksi.
 • Edellytämme kaikkia yhteistyökumppaneitamme matkakohteissa kiinnittämään erityistä huomiota siivoukseen ja puhtaanapitoon.
 • Tiedotamme kaikkia asiakkaitamme matkavakuutuksen tärkeydestä sekä siitä, miten minimoida tartuntariski.

 

Lue lisää täältä

Fyysinen kunto matkustettaessa

Pääsääntöisesti edellytämme, että matkustaja itse pystyy huolehtimaan omasta liikkumisestaan ryhmän tahdissa. Myös bussi-, juna- ja laivamatkoillamme tutustumme nähtävyyksiin usein jalan. On mahdollista, että päivittäiset kävelymatkat voivat nousta useisiin kilometreihin. Pyydämme aina tarkistamaan myynnistä tai matkaohjelmasta, soveltuuko matka teille.

Vakuutukset

Matkoihin ei sisälly henkilökohtaisia vakuutuksia, matkatavaravakuutusta eikä peruutusturvaa. Matkojen erikoisluonteen vuoksi kehotamme ottamaan riittävän kattavat vakuutukset omasta vakuutusyhtiöstä, ja selvittämään mikä vakuutus sopii sinulle parhaiten ja mitä vakuutus korvaa. Vakuutuksia ei voi ottaa matkan aikana, ne on aina hankittava etukäteen. Matkalle on ehdottomasti mukavampi lähteä, kun tietää että oma vakuutusturva on kunnossa.

Albatros Travelin matkanjohtaja

Kaikilla ryhmämatkoillamme on mukana suomalainen matkanjohtaja, joka lentää kanssanne Helsingistä kohteeseen tai on vastaanottamassa teitä kohteen lentokentällä. Kerromme tästä kotiin lähetettävän kirjeen mukana, noin viikko ennen matkaa. Maasta riippuen matkalla on usein mukana paikallisopas, joka hoitaa käytännön järjestelyjä ja avustaa matkanjohtajaa. Joillain matkoillamme on mahdollisuus ostaa matkanpidennys. Albatrosin Yksilöllinen matka ja ryhmämatkojen matkan pidennetty osuus ei sisällä suomalaisen matkanjohtajan palveluja.

Mikäli matkanjohtaja sairastuu matkan aikana, pyrimme saamaan mahdollisuuksien mukaan paikalle ensisijaisesti suomalaisen matkanjohtajan. Mikäli tämä ei ole mahdollista, Albatrosin pohjoismaalaisen matkanjohtajan.

Juomarahat

Ryhmämatkoillamme matkanjohtaja kertoo teille maan juomaraha-käytännöistä, ja tietysti myös itse arvioitte palvelun tason. Kerromme sekä Ryhmä- että Yksilöllisten matkojen kohdalla suositeltavan juomarahasumman matkan ajalle. Emme sisällytä juomarahoja matkan hintaan. Juomarahan käytön ja summan suuruuden haluamme viime kädessä asiakkaan itse voivan päättää.

Yksin matkustavat

Jos matkustat yksin, edellytämme yhden hengen huoneen/hytin varaamista.  

Passi tai henkilökortti

Suomen kansalaisella on oltava koko matkan ajan voimassaoleva hyväkuntoinen passi. Passin tulisi olla voimassa vähintään 6 kuukautta matkan paluupäivän jälkeen. Tämä suositus koskee kaikkia matkojamme, vaikka säännökset voivatkin vaihdella maittain ja passin voimassoloaikavaatimus olla joissain maissa lyhyempi.
Useissa Euroopan maissa riittää kuvallinen henkilökortti matkustusasiakirjaksi. Katso ajankohtaiset tiedot: http://www.poliisi.fi

Passissa tulee olla tyhjiä sivuja mahdollisia leimoja tms. viisumeita varten. Lapsella tulee olla oma passi.
Passin nimitietojen tulee täsmätä lentolipun tietojen kanssa. Pyydämme muiden kuin Suomen kansalaisten tarkistamaan omasta lähetystöstään matkalle tarvittavat asiakirjat.

Rokotukset ja terveys

Pyydämme tarkistamaan matkakohteen kohdalta kunkin maan rokotussuositukset ja joihinkin maihin suositeltavan malarian estolääkesuosituksen. Mikäli olet epävarma omasta rokotussuojastasi tai haluat lisätietoa malarialääkityksen tarpeellisuudesta, otathan yhteyttä omaan lääkäriisi. Mahdolliset päivittäiset reseptilääkkeet on syytä pakata käsimatkatavaroihin (lentoyhtiöiden määräykset huomioiden). Ota varalta mukaan vähän reiluummin lääkkeitä, matkalla ei välttämättä ole mahdollista saada nopeasti käyttämääsi lääkettä. Matkamme ovat usein kiertomatkoja, joten liikumme paljon ja päivät voivat olla pitkiä, joten vesipullon mukana pitäminen on tärkeää.

Viisumi

Joihinkin maihin matkustettaessa tarvitaan viisumi. Kerromme matkakohteen yhteydessä, mikäli viisumi täytyy hankkia ennen matkaa ja miten sen voi hankkia. Ohjeet koskevat suomen kansalaisia. Mikäli olet jonkun muun maan kansalainen, ota yhteyttä oman maasi lähetystöön.

Istumapaikat ja erikoisruokavalioateriat kohteessa/hotellissa ja lentokoneessa

Matkustamme ryhmänä ja ns. ryhmälentolipuilla. Lentoyhtiö vastaa istumapaikkajaosta. Voit varausvaiheessa kertoa mahdollisesta istuinpaikkatoiveesta, kuten esimerkiksi ikkuna- tai käytäväpaikkatoiveesta, jonka toimitamme lentoyhtiölle. Huomioithan, että emme voi taata toivetta. 

Voit kertoa meille mahdollisesta erikoisruokatoiveesta lennolla/kohteessa tai hotellissa ja toimitamme pyynnön eteenpäin. Nämä toiveet tarvitsemme viimeistään 60 päivää ennen lähtöpäivää. Huomioithan, että emme voi taata toiveita. 

Matkatavarat

Tavallisimmin maksutta kuljetettavan matkatavaran määrä on max. 20kg tai 23 kg. Matkustamoon voi viedä yhden käsimatkatavaran, kooltaan yleensä enintään 55 x 40 x 20cm ja painoltaan enintään 5 kg tai 8 kg. Laukun ulkomitat, taskut, pyörät ja kahvat mukaan lukien laukku ei saa ylittää annettuja mittoja. Lentoyhtiöt voivat halutessaan rajoittaa käsimatkatavaroiden kokoa. Reittilennoilla noudatetaan ylipainomaksuissa kansainvälisen ilmakuljetusjärjestön IATA:n/lentoyhtiön niistä määräämiä maksuja.

Sallitut kilomäärät voivat vaihdella lentoyhtiöittäin, joten tarkista sallittu kilomäärä lentoyhtiön omilta nettisivulta tai meiltä ennen matkaa. Maiden sisäisillä lennoilla konetyyypit voivat olla pienempiä, jolloin matkatavararajoitukset ovat usein tiukemmat.

Istumapaikat bussissa

Albatrosin ryhmämatkoilla ei ole mahdollista varata tai ostaa istumapaikkoja bussista. Matkustajat voivat paikan päällä sopia matkanjohtajan kanssa paikkojen vaihtamisesta matkan aikana, jotta jokaisella on mahdollisuus istua bussin etu- ja takapenkeillä. 

Muutokset lentoaikatauluihin ja matkaohjelmaan

Muutokset lentoaikatauluihin ovat mahdollisia. Kerromme mahdollisista muutoksista mahdollisimman pian saatuamme tiedon lentoyhtiöltä.

Pidätämme oikeudet mahdollisiin muutoksiin matkaohjelmaan, jotka voivat johtua esim. muuttuneista aukioloajoista, jolloin päiväohjelman aikataulu saattaa muuttua.

Luonnonolosuhteet, liikenne, paikalliset pyhät, lakot tai vaalit voivat vaikuttaa matkaohjelmaan.

Huomioithan, että lisämaksulliset retket toteutuvat, kun osallistujia on riittävästi. Mikäli retki joudutaan peruuttamaan, maksu palautetaan joko ennen matkaa tai matkan jälkeen, peruutusajankohdasta riippuen.

Vastaavia matkoja

GRVLT01BFI