Kevätristeily Skotlannissa - Albatros Expeditions

group-tour
Ryhmämatka suomalainen matkanjohtaja

Risteily Skotlannin rannikon eristyksessä oleville saarille, ylväisiin vuonoihin ja luonteikkaisiin kaupunkeihin.

Albatros Travelin oma Ocean Atlantic -risteilyalus vie kaupunkeihin ja saarille Skotlannin rannikolla.
Skotlannin länsirannikon eristyksissä olevat saaret, syvät vuonot, jyrkät vuorenharjanteet ja dramaattiset linnanrauniot sekä kuuluisat viskitislaamot. Ison-Britannian saaren pohjoispuolella sijaitsee luonnonkaunis Orkneyn saariryhmä sekä Shetlanti, jossa toimii aktiivinen kalastajayhteisö ja jonka kulttuurihistoria kuuluu Euroopan vanhimpiin.

Mukava Ocean Atlantic -alus on kotimme koko matkan. Joka yö siirrymme uuteen pieneen satamakaupunkiin, ja joka aamu heräämme hyvin levänneinä ja valmiina uusiin seikkailuihin. Joka puolella on kaunista luontoa, ja Skotlannin dramaattinen historia on olennainen osa matkan sisältöä.

Klikkaa karttaa, näet sen suurempana.
 • Tyyppi Albatros Aktiivi, Tutkimusmatkaristeily

 • Matkanjohtaja Kansainvälinen

 • Viisumi Ei

 • Rokotukset Ei

 • Valuutta Englannin punta

Päiväohjelma
Päivä 1 Helsinki - Dublin - lyhyt kaupunkikierros ja laivaannousu Dublinissa
Päivä 2 Pieni Campbeltownin kaupunki Kintyren niemimaalla
Päivä 3 Kauniilla paikalla Islayn saarella sijaitseva Bunnahabhain viskitislaamo
Päivä 4 Ionan saari ja Obanin maalauksellinen satamakaupunki
Päivä 5 Legendaarinen Skyen saari ja pääkaupunki Portree
Päivä 6 Orkneysaaret ja historiallinen Kirkwall
Päivä 7 Shetlanti ja satama- ja kalastajakylä Lerwick - lisämaksullinen retki pääsaarella
Päivä 8 Risteily päättyy Aberdeeniin - paluulento Helsinkiin

Ocean Atlantic

Ocean Atlantic on rakennettu Puolassa 1985 ja on täydellinen tutkimusalus Antarktiksen ja Arktiksen vesille ja vaativiinkin olosuhteisiin. Jääluokka 1B mahdollistaa jopa 50 cm paksun jään murtamisen, ja tehokkaat koneet ja vakaimet tekevät Ocean Atlanticistä yhden vahvimmista napaseudulla toimivista aluksista. Alus on kunnostettu 2016–2017. Pituutta aluksella on 140 m ja leveyttä 21 m. Tilaa on runsaasti, luentosaleja on useita. Lisäksi laivassa on baari ja näköalatasanne. Aluksella on täyshoito ja ravintola tarjoaa kansainvälistä ruokaa. Aluksella on tilaa 198 matkustajalle. Kaikki hytit ovat ulkohyttejä, joissa on oma kylpyhuone/wc. (Aluksella on lisäksi joitakin sisähyttejä, joissa myös on oma kylpyhuone/wc). Kaikki maihinnousut tapahtuvat aluksen 20 kumiveneellä.

 

Kuvagalleria

Klikkaa kuvaa, näet sen suurempana

Lähtöpäivät

Klikkaa "Varaa", näet vapaat huone- tai hyttityypit
Lähtö Matkan kesto Hinta Lähtölentokenttä Huomaa
2.598€
Helsinki
Klikkaa päivämäärää nähdäksesi matkaohjelman
Klikkaa "Varaa", näet vapaat huone- tai hyttityypit

Päiväohjelma

Hae matkaohjelma HUOM. Joissakin matkoistamme ohjelma voi vaihdella, esim. lähtöpäivästä tai matkasesongista riippuen. Tulostathan matkaohjelman oman aiotun/valitun matkapäivämääräsi kohdalta, kiitos.

Päivä 1
Helsinki - Dublin - lyhyt kaupunkikierros ja laivaannousu Dublinissa

Saavuttuamme perille Dubliniin lähdemme lyhyelle kaupunkikierrokselle tähän viehättävään kaupunkiin. Viikingit perustivat Dublinin Liffeyjoen ympärille. Vuosisatojen ajan joki on jakanut kaupungin kahtia. Joki ei ole vain fyysinen raja, vaan jakaa kaupungin kahtia myös henkisesti: joen eteläpuolinen alue on vauraampi ja pohjoispuolinen köyhempi. Pohjois-Dublin laajeni 1700-luvulla. Huolimatta alueen maineesta eteläosaa vaatimattomampana on siellä yhä nähtävissä hienoja esimerkkejä 1700-luvun uusklassisesta arkkitehtuurista. Pohjoispuolen tärkein ostoskatu on O’Connell Street.

Kulkiessamme kohti etelää ja Liffeyjokea ympäristö muuttuu hienostuneemmaksi, ja kaupunkikuvaa leimaavat pääasiallisesti Yrjöjen aikaiseen tyyliin rakennetut palatsit ja aukiot. Yksi Dublinin hienoimmista Yrjöjen aikaisista aukioista on Merrion Square, jonka varrella sijaitsevissa taloissa on säilytetty tyylille ominaiset kauniisti kaiverretut, voimakkaan väriset ovet, upeat takorautaiset parvekkeet ja puolikuun muotoiset ikkunat ulko-oven yläpuolella. Merrion Squaren numerossa yksi Oscar Wilde kirjoitti näytelmiään ja kertomuksiaan 1800-luvulla.

Kaupunkikierroksen jälkeen ajamme satama-alueelle, jossa Ocean Atlantic odottaa. Meidät opastetaan hytteihin, ja pakollisen turvaohjeiden läpikäymisen jälkeen lähdemme liikkeelle. Alus suuntaa Liffeyjoen suulle ja kohti Irlanninmerta.

Päivä 2
Pieni Campbeltownin kaupunki Kintyren niemimaalla

Ensimmäinen pysähdyspaikkamme on Campbeltown Mull of Kintyressa Kintyren niemimaan lounaisimmassa kärjessä. Tämä on skotlantilaisen viskin kehto. Kaupungissa oli 1920-luvulla yli 30 tislaamoa, ja se kutsui itseään ”maailman viskipääkaupungiksi”. Nykyään tislaamoista on jäljellä kolme. Teemme kävelykierroksen kaupungissa ja etsimme jälkiä edesmenneistä tislaamoista.
Käymme Heritage Centerissä ja elokuvateatterissa, joka avattiin 1913 ja on yksi Skotlannin vanhimmista. Kaupunkikävelyn jälkeen on sinulla aikaa tutustua kaupunkiin omatoimisesti.

Illalla palaamme Ocean Atlantic-alukselle ja otamme kurssin kohti Islayn saarta ja Sisä-Hebridejä.

Päivä 3
Kauniilla paikalla Islayn saarella sijaitseva Bunnahabhain viskitislaamo

Turve on vuosisatojen ajan ollut tärkein polttoaine pienellä Hebridien saariryhmään kuuluvalla Islayn saarella. Turpeen hajun voi myös aistia, kun lähestymme saarta, joka on suosituin kaikista Sisä-Hebridien saarista.

Hyödymme siitä, että risteilemme omalla tutkimusaluksella. Sen lisäksi, että aluksen manööverikyky on ainutlaatuinen, miehistö pystyy laskemaan 10 Zodiac-kumivenettä nopeasti veteen ja kuljettamaan matkustajat näppärästi rantaan.

Laskemme ankkurin ja suuntaamme Zodiacit laituria kohti. Islayn saarella tuotettu viski on pehmeää, hieman savuista ja kuivaa. Viskituotanto on yksi Islayn tärkeimmistä tulolähteistä. Retki sisältää vierailun ja maistiaiset yhdessä tislaamoissa.

Seuraavalla siirtymällä Ocean Atlanticin kannelta on hyvä idea seurata Islayn ja sisä-Hebridien alueilla eläviä eläimiä, sillä alueella asuu mm.  hylkeitä, hanhia ja kuningaskotkia.

Päivä 4
Ionan saari ja Obanin maalauksellinen satamakaupunki

Ionan saari tunnetaan kristillisyyden syntymäpaikkana Skotlannissa. Pyhän Columban tehtävänä oli rakentaa luostari tänne vuonna 563.Luostarissa on asunut eri munkkiveljeskuntia, eikä luostari vuosien varrella ollut suojassa viikinkien hyökkäyksiltä. Käymme uudelleen rakennetulla alueella ja saari on edelleen pyhiinvaelluskohde. Kävelemme alueella ja tutustumme luostariin (riippuen aikataulusta).

Matka jatkuu itään Mullin ohitse Obaniin, paikkoihin, jotka usein löytyvät skotlantilaisista postikorteista. Oban on Skotlannin länsirannikon pääkaupunki ja kaunis satamakaupunki, jota kutsutaan myös  ’’portiksi Hebrideille’’. Oban tarjoaa tyypillistä skotlantilaista kaupunkielämää ja ostosmahdollisuuksia. Mikäli liikunta kiinnostaa voit kävellä McCaigin tornille, joka vie ajatukset Rooman Colosseumin. Tornin rakennutti 1800-luvulla Johan Stuart McCaig, joka halusi luoda pysyvän muistomerkin perheelleen ja työtä paikallisille kivenhakkaajille.

Suuntaamme ulos Sound of Mullista kohti Skyen saarella olevaa Portree-kaupunkia.

Päivä 5
Legendaarinen Skyen saari ja pääkaupunki Portree

“You take the high road, and I take the low road”. Nämä sanat jotkut ehkä tuntevat. Laulun teki tunnetuksi skotlantilainen yhtye nimeltä Runrig, joka on kotoisin Skyen saarelta.

Säästä ja kapteenin päätöksestä riippuu, mitä reittiä pitkin matkaamme Portreen satamakaupunkiin. Yöllinen matkamme kulkee joko läpi Sleatin salmen (Sound of Sleat) ja Loch Alshin Skyen itäpuolitse tai vaihtoehtoisesti kierrämme saaren länsipuolelta ja lähestymme Portreeta pohjoisesta. Joka tapauksessa saavumme aamulla Portreehen, joka on saaren suurin kaupunki. Se sijaitsee kauniilla paikalla ja sen värikkäät talot reunustavat pientä luonnonsatamaa. Ocean Atlantic pääsee lähelle satamaa, joka sijaitse saaren itärannikolla suojassa länsituulelta. Koska satama ei ole riittävän syvä, käytämme maihinnousuun Zodiac-kumiveneitä.

Skotlannista tuskin löytyy Skyeta kauniimpaa saarta. Skyella on eniten vuoria koko Iso-Britanniassa.

Päivän retki luo mahdollisuuden kokea dramaattiset maisemat, joita hallitsevat Cuillinvuoriston jyrkät huiput. Ei tarvitse kävellä kuin lyhyen matkan päähän tiestä, kun edessä avautuvat upeat näkymät. Ajamme kohti luodetta ja MacLeod-klaanin pääpaikkaa, Dunveganin linnaa. Linna on yksi suurimmista ja tunnetuimmista linnoista Hebrideillä. Dunveganin linna on  ainoa, joka on ollut yhtäjaksoisesti saman suvun hallussa yli 800 vuotta.

(Retki Skyella on osa retkipakettia eikä sisälly matkan hintaan. Lue lisää matkaohjelman jälkeen).

Päivä 6
Orkneysaaret ja historiallinen Kirkwall

Yön aikana olemme risteilleet Ulko- ja Sisä-Hebridien välistä tuulen tuivertamille Orkneysaarille. Määränpäämme on Kirkwallin kaupunki. Orkney on muinaisnorjaa ja merkitsee ”hylkeiden saarta”. Kuten muillakin Pohjois-Atlantin saarilla, Orkneylla on rikas viikinkihistoria. Saaren historia ulottuu kuitenkin sitäkin kauemmas aina yhteen Euroopan vanhimmista kulttuureista. Skara Brae, Pohjois-Euroopan Pompeiji, oli piilossa lähes 5 000 vuotta, kunnes voimakas myrsky paljasti muinaisen asuinpaikan. Skara Braen kahdeksan yksihuoneista asuntoa olivat täysin kalustettuja ja jätehuolto toimi – ja kaikki on rakennettu kivestä. Paikka on Unescon maailmanperintökohde, kuten muutamat muutkin Orkneysaarten esihistoriallisista kulttuuriaarteista. Saavuttuamme Kirkwalliin voit lähteä bussilla lyhyelle vierailulle Skara Braen muinaiselle asuinpaikalle.

Kirkwallissa vierailemme yhdessä alueen monista tunnetuista whiskytislaamoista. Pääsemme myös maistelemaan kultaista juomaa. (Päivän retki Skara Braeen ja tislaamovierailu kuuluvat lisämaksulliseen retkipakettiin).

Kirkwallissa voit vierailla esim. vaikuttavassa St Magnusin katedraalissa sekä Bishop’s Palacen ja Earl’s Palacen maalauksellisilla raunioilla. Illalla jatkamme matkaa kohti pohjoista. Otamme suunnan Shetlanninsaarille Lerwickiin.

Päivä 7
Shetlanti ja satama- ja kalastajakylä Lerwick - lisämaksullinen retki pääsaarella

Aikaisin aamulla saamme näkyviin Shetlannin. Päivän alkajaisiksi matkaamme hitaasti ohi pienen itäisen Nossin saaren, jonka jyrkät rannat ovat tärkeä pesimäpaikka linnuille. Näin keväällä sutinaa riittää! Erityisen paljon näkee suulia, riskilöitä ja pikkukajavia, mutta myös merimetsoja, lunneja, etelänkiisloja, naakkoja ja myrskylintuja.

Kierrettyämme Nossin sekä isomman naapurisaaren Bressayn pohjoisen puolelta Ocean Atlantic saapuu aamun päätteeksi Lerwickiin Shetlandsaarten pääsaarelle. Shetlanti koostuu yli 100 saaresta ja särkästä, joista vain 15:llä on asutusta ympäri vuoden. Saaret muodostavat Britannian kuningaskunnan pohjoisimman osan ja sijaitsevat n. 300 km:n päässä Skotlannin rannikosta. Tämä ”keskeinen” sijainti Pohjois-Atlantilla on läpi aikojen johdattanut monet merenkulkijat saarille. Skandinaavinen perintö näkyy yhä sekä murteissa, kansanperinteessä että paikannimissä. Asukkaista enemmistön muodostavat lampaat, joita saarilla elää yli 330 000. Lampaiden jälkeen eniten on myrskylintuja, lunneja ja etelänkiisloja. Niihin verrattuna 24 000 ihmisen populaatio vaikuttaa varsin pieneltä!

Päivän retkenä teemme lyhyen bussikierroksen pääsaarella. Ihailemme mm. Scalloway-maalaiskylän ja Scallowayn linnan maisemia. Käymme Clickimin Brochissa, joka on ainutlaatuinen esimerkki pronssi- ja rautakauden arkkitehtuurista. Lerwickissä on hieman omaa aikaa, jolloin voi katsella lähemmin Fort Charlotten-linnoitusta, joka on rakennettu 1665. Linnoitukselta on mukavat näkymät merelle ja kylän vanhimpaan osaan. Iltapäivällä palaamme alukselle ja suuntaamme kohti mannerta.
(Päivän retki Clickimin Brochiin on osa lisämaksullista retkipakettia. Lue lisää alla.)

Päivä 8
Risteily päättyy Aberdeeniin - paluulento Helsinkiin

Yön aikana olemme siirtyneet kohti itärannikkoa. Saavumme aamulla Aberdeeniin, joka on Skotlannin kolmanneksi suurin kaupunki. Aluksella nautitun aamiaisen jälkeen on aika hyvästellä Ocean Atlantic ja sen miehistö. Bussi vie meidät lentokentälle, ja kotimatka alkaa.

Retkipaketti

Retkipakettiin sisältyy:


Isle of Skye: Bussiretki Dunveganin linnaan ja Cuillinvuoriston dramaattisia maisemia 
Orkneyn saari: retki Skara Braeen ja tislaamovierailu

Shetlanti: retki Clickimin Brochiin

Hinta: 298€/hlö

Retkipaketti varataan etukäteen matkan varauslomakkeella tai myynnistämme, viimeistään 45 päivää ennen matkan lähtöpäivää.
Retkillä on mukana Albatros Expeditions tutkimusalustiimin kansainvälinen tai pohjoismaalainen jäsen sekä englanninkielinen paikallisopas.

Hintatiedot

Matkan hinta

Hinta alkaen 2.598€ /hlö jaetussa kahden hengen huoneessa
Näytä kaikkien lähtöpäivien hinnat

Lisämaksulliset hytit

Lue lisää hyteistä Hyvä tietää-osiossa.

 • Jaettu kahden hengen ulkohytti, ikkuna, kategoria C: 398€/hlö
 • Jaettu kahden hengen ulkohytti, ikkuna, rajoitettu näkymä, kategoria B: 1698€/hlö
 • Jaettu kahden hengen ulkohytti, iso ikkuna, kategoria A: 1948€/hlö
 • Jaettu kahden hengen Premium Suite: 2498€/hlö
Lisämaksu hytistä yhdelle

Kategoria G: 898€
Kategoria D: 1198€
 

Hintaan sisältyy
 • reittilennot Helsinki – Dublin/Aberdeen – Helsinki turistiluokassa (matkalla välilasku)
 • majoitus jaetussa kahden hengen ulkohytissä Ocean Atlantic-aluksella, kategoria D (pyöreä ikkuna) (7 yötä)
 • täysihoito risteilyn ajan
 • kahvi, tee ja pientä välipalaa iltapäivisin risteilyllä
 • kuljetukset ja retket ohjelman mukaan
 • kansainvälinen tutkimusalustiimi
 • verot ja viranomaismaksut
Hintaan ei sisälly
 • lisämaksulliset hyttiluokat
 • hytti yhdelle
 • lisämaksullinen retkipaketti 240€/hlö
 • juomarahat aluksen henkilökunnalle, suositus 14 USD/hlö/päivä
 • muut ruoat ja juomat matkan aikana

Ennen matkaa

Lue nämä Albatrosin lisä- ja erityisehdot, ennen matkan varaamista.

Hyvä tietää

Brexit

Iso-Britannian ero EU:sta toteutui 1.2.2020. Brexit ei ei aiheuta muutoksia EU-maiden kansalaisten matkustamiseen Iso-Britanniassa kuluvan vuoden aikana (31.12.2020 saakka). Matkustusasiakirjaksi riittää kuvallinen EU-henkilökortti tai voimassaoleva passi, viisumia ei tarvita. 

Mikäli vuonna 2021 matkustussääntöihin tulisi muutoksia, päivitämme tiedon kotisivuillemme ja tiedotamme Iso-Britanniaan matkan varanneita asiakkaitamme.

Tietoa aluksesta

Ocean Atlantic on rakennettu Puolassa 1985 ja on täydellinen tutkimusalus vaativiinkin olosuhteisiin. Jääluokka 1B mahdollistaa jopa 50 cm paksun jään murtamisen, ja tehokkaat koneet ja vakaimet tekevät Ocean Atlanticistä yhden vahvimmista napaseudulla toimivista aluksista. Alus on kunnostettu 2016–2017. Pituutta aluksella on 140 m ja leveyttä 21 m. Tilaa on runsaasti, luentosaleja on useita. Lisäksi laivassa on baari ja näköalatasanne. Ravintola tarjoaa kansainvälistä ruokaa. Aluksella on luonnollisesti täyshoito. Erickson-kannen leveistä ikkunoista on mahdollista nauttia jyrkkien seinämien kehystämistä kapeista vuonoista ja jäätiköistä, jotka heijastuvat vedenpinnasta. Aluksella on tilaa 198 matkustajalle. Kaikki hytit ovat ulkohyttejä, joissa on oma kylpyhuone/wc. Aluksella on lisäksi joitakin sisähyttejä, joissa myös on oma kylpyhuone/wc. Kaikki maihinnousut tapahtuvat aluksen 20 kumiveneellä.

Hytit
Ocean Atlanticilla on kuusi hyttikategoriaa, kaikissa on oma kylpyhuone/wc.

Premium Suite 35 m2
Kahden huoneen sviitti, jossa kaksoisvuode (tai kaksi erillistä vuodetta), sohvaryhmä, pöytä ja tuoli sekä iso ikkuna ja tilava kylpyhuone. Sijainti Marco Polo -kannella (kansi 5).

Panorama Window Suite 19–24 m2 – Kategoria A
Kaksoisvuode tai kaksi erillistä vuodetta, istuinryhmä, tilava kylpyhuone ja iso ikkuna. Sijainti Marco Polo -kannella (kansi 5).

Panorama Window Cabin 20–23 m2 – Kategoria B
Kaksoisvuode tai kaksi erillistä vuodetta, istuinryhmä, tilava kylpyhuone ja ikkuna, josta rajoitettu näkymä. Sijainti Magellan-kannella (kansi 8).

Standard Cabin Window 12–13 m2 – Kategoria C
Kaksoisvuode tai kaksi erillistä vuodetta, kylpyhuone ja ikkuna. Sijainti Marco Polo -kannella (kansi 5).

Standard Cabin Window 11–12 m2 – Kategoria D
Kaksoisvuode tai kaksi erillistä vuodetta, pieni pyöreä ikkuna ja kylpyhuone. Sijainti Columbus-kannella (kansi 4).
Standard Cabin 
9-10 m2 – Kategoria G
Hytti yhdelle, yhden hengen vuode, pieni pyöreä ikkuna ja kylpyhuone. Sijainti Columbus-kannella (kansi 4).

Sää Skotlannissa ja pukeutuminen

Matka-ajankohta on myöhäinen kevät, jolloin voimme odottaa noin +10–15C asteen lämpötiloja. Toukokuu on kuivin ja aurinkoisin kuukausi sekä Skotlannin länsirannikolla että Orkneysaarilla. Suosittelemme kuitenkin pakkaamaan mukaan hyvät sadevaatteet sekä vaatteita kerrospukeutumista ajatellen. Myös mukavat lenkkikengät tai kevyet trekking-kengät ovat tarpeelliset, sillä suurin osa matkasta vietetään ulkosalla
 

Tutkimusmatkaristeily

Kyse on luontomatkasta, jossa on rajallisempi määrä osallistujia ja omia erityispiirteitä: kaikki voivat yhtä aikaa nousta maihin, vierailla tutkimusasemilla, osallistua retkille sekä kuunnella esitelmiä.

Matka ei ole kohtuuttoman vaativa eikä siihen kuulu pakollisia ponnistuksia eikä osallistujiin kohdistu erityisvaatimuksia. Edellytyksenä on toki se, että matkustaja on pystyy liikkumaan itsenäisesti sekä haluaa kokea luonnon sen omilla ehdoilla. Huomaathan, että matka eroaa tavanomaisista lomamatkoista siinä, ettei meillä ole samanlaisia mahdollisuuksia suunnitella matkan yksityiskohtia etukäteen. Monia elementtejä on vaikea ennustaa, ja lopullinen reitti päätetään tuuli-, sää-, jää- ja virtausolosuhteiden pohjalta. Reittikuvausta tulee lukea ihannetilanteen kuvauksena, joka tuskin täysin toteutuu vaikka alueella vallitsisi korkeapaine ja aurinkoinen sää useiden viikkojen ajan.

Tutkimusmatkan johtaja päättää yhdessä kapteenin kanssa reitistä ja päiväohjelmasta matkan aikana pyrkien siihen, että saamme matkasta parhaan mahdollisen irti kulloisissakin olosuhteissa. Jos esimerkiksi kohtaamme yhtäkkiä valasparven, päiväohjelma voi muuttua siinä paikassa.

Tärkeä osa matkaa on risteily ja maihinnousut aluksen mukana kulkevien zodiac-tyyppisten kumiveneiden avulla. Kumiveneet kuljettavat meidät karuille rannikoille, pitkin jäätiköiden reunamia ja katsomaan valaita. Alus on varustettu laskettavin portain (tikkaat), joita pitkin laskeudutaan kumiveneisiin. Kumiveneissä on tehokas moottori. Alus menee niin lähelle nähtävyyksiä, jäätiköitä ja lintukallioita kuin mahdollista, sitten laskeudumme kumiveneisiin noustaksemme maihin tai katsellaksemme valaita, hylkeitä, jäävuoria tai lintuluotoja lähempää, eläimiä häiritsemättä. Siirtyminen kumiveneeseen ja takaisin alukseen on suhteellisen helppoa kaikille itsenäisesti liikkuville, mutta voi olla ongelmallista liikuntarajoitteisille. Osallistujat voivat myös jäädä alukselle.  Matkat ovat tutkimusmatkoja, mikä tarkoittaa, ettemme voi ennustaa matkan jokaista yksityiskohtaa. Yllä oleva matkakuvaus on karkea hahmotelma tai toiveajattelua, joka suurella todennäköisyydellä muuttuu ainakin joiltakin osin.

Merimatkojen aikana aluksella järjestetään englanninkielisiä asiantuntijaluentoja. Tutkimusalustiimi on kansainvälinen ja retket opastetaan englanniksi.

Liikkuminen

Matkustajan tulee kyetä liikkumaan laivassa ja siirtymään Zodiac-kumiveneisiin ilman apuvälineitä. Retkikohteissa kävellään jonkin verran ja maasto on osittain epätasaista.
Matka ei sovellu liikuntaesteisille.
 

Osallistujamäärä

Tälle matkalle minimiosallistujamäärä on 50 henkilöä. Mikäli osallistujia on tätä vähemmän, pidätämme oikeuden peruuttaa matka. Tälläisessä tapauksessa peruutus tehdään yleensä viimeistään 4-6 viikkoa ennen matkan lähtöpäivää.

Pakkaaminen

Lämpötila voi vaihdella 5 ja 15 asteen välillä joten suosittelemme kerrospukeutumista. Ota mukaan kamera ja kiikarit. Pakkaa mukaan lämmintä vaatetusta, esim. tuulen pitävät takki ja housut, lämmin pusero ja lämpimät sukat, hattu ja käsineet. Hyvät jalkineet, esim. vedenpitävät trekking-kengät. Ota mukaan reppu, johon voi pakata päiväretkillä tarvitsemasi tavarat.

Aluksella ei ole pukeutumiskoodia, joten käytännölliset ja mukavat vaatteet riittävät.

Aluksella puhuttu kieli

Aluksella on asiakkaita ja Albatros Expeditions-tiimin matkanjohtajia sekä Pohjoismaista että niiden ulkopuolelta.  Aluksen henkilökunta on kansainvälistä ja he huolehtivat matkustusmukavuudesta ja turvallisuudesta. Kuulutukset aluksella tapahtuvat englanniksi. 

Huomioitavaa

Huomioitavaa aluksella

Tällä matkalla olemme välillä avomerellä emmekä voi välttyä siltä, että alus keikkuu aallokossa. Tästä syystä on hyvä muistaa pitää aina kiinni kaiteista, joita on sijoitettu aluksen käytäville ja seinille.

Kumiveneeseen noustessa on yhtä tärkeää pitää aina toinen käsi vapaana, jotta miehistön jäsen voi auttaa ”merimiesotteella” matkustajan turvallisesti paikalleen.

Molemmat tärkeät säännöt käydään perusteellisesti läpi ensimmäisessä tiedotustilaisuudessa aluksella.

Yleistä matkustustietoa

Turvallinen matkakokemus

Haluamme, että tunnet olosi turvalliseksi Albatros-matkallasi. Aina siitä alkaen kun varaat matkasi, siihen saakka kun palaat kotiin monta kokemusta rikkaampana – siitäkin huolimatta, että maailmassa on koronavirusta. Tätä ajatellen olemme koonneet tietoa ja ohjeita, kuinka minimoida tartuntariski matkalla. Kuitenkin niin, että voit myös nauttia matkastasi ja sen suomista elämyksistä. Näihin toimiin kuuluu mm. seuraavaa:

 • Kaikki matkanjohtajamme ovat sertifioituneet WHO:n ohjeistusten mukaisesti tartuntojen minimoimiseksi.
 • Edellytämme kaikkia yhteistyökumppaneitamme matkakohteissa kiinnittämään erityistä huomiota siivoukseen ja puhtaanapitoon.
 • Tiedotamme kaikkia asiakkaitamme matkavakuutuksen tärkeydestä sekä siitä, miten minimoida tartuntariski.

 

Lue lisää täältä

Fyysinen kunto matkustettaessa

Pääsääntöisesti edellytämme, että matkustaja itse pystyy huolehtimaan omasta liikkumisestaan ryhmän tahdissa. Myös bussi-, juna- ja laivamatkoillamme tutustumme nähtävyyksiin usein jalan. On mahdollista, että päivittäiset kävelymatkat voivat nousta useisiin kilometreihin. Pyydämme aina tarkistamaan myynnistä tai matkaohjelmasta, soveltuuko matka teille.

Vakuutukset

Matkoihin ei sisälly henkilökohtaisia vakuutuksia, matkatavaravakuutusta eikä peruutusturvaa. Matkojen erikoisluonteen vuoksi kehotamme ottamaan riittävän kattavat vakuutukset omasta vakuutusyhtiöstä, ja selvittämään mikä vakuutus sopii sinulle parhaiten ja mitä vakuutus korvaa. Vakuutuksia ei voi ottaa matkan aikana, ne on aina hankittava etukäteen. Matkalle on ehdottomasti mukavampi lähteä, kun tietää että oma vakuutusturva on kunnossa.

Albatros Travelin matkanjohtaja

Kaikilla ryhmämatkoillamme on mukana suomalainen matkanjohtaja, joka lentää kanssanne Helsingistä kohteeseen tai on vastaanottamassa teitä kohteen lentokentällä. Kerromme tästä kotiin lähetettävän kirjeen mukana, noin viikko ennen matkaa. Maasta riippuen matkalla on usein mukana paikallisopas, joka hoitaa käytännön järjestelyjä ja avustaa matkanjohtajaa. Joillain matkoillamme on mahdollisuus ostaa matkanpidennys. Albatrosin Yksilöllinen matka ja ryhmämatkojen matkan pidennetty osuus ei sisällä suomalaisen matkanjohtajan palveluja.

Mikäli matkanjohtaja sairastuu matkan aikana, pyrimme saamaan mahdollisuuksien mukaan paikalle ensisijaisesti suomalaisen matkanjohtajan. Mikäli tämä ei ole mahdollista, Albatrosin pohjoismaalaisen matkanjohtajan.

Juomarahat

Ryhmämatkoillamme matkanjohtaja kertoo teille maan juomaraha-käytännöistä, ja tietysti myös itse arvioitte palvelun tason. Kerromme sekä Ryhmä- että Yksilöllisten matkojen kohdalla suositeltavan juomarahasumman matkan ajalle. Emme sisällytä juomarahoja matkan hintaan. Juomarahan käytön ja summan suuruuden haluamme viime kädessä asiakkaan itse voivan päättää.

Yksin matkustavat

Jos matkustat yksin, edellytämme yhden hengen huoneen/hytin varaamista.  

Passi tai henkilökortti

Suomen kansalaisella on oltava koko matkan ajan voimassaoleva hyväkuntoinen passi. Passin tulisi olla voimassa vähintään 6 kuukautta matkan paluupäivän jälkeen. Tämä suositus koskee kaikkia matkojamme, vaikka säännökset voivatkin vaihdella maittain ja passin voimassoloaikavaatimus olla joissain maissa lyhyempi.
Useissa Euroopan maissa riittää kuvallinen henkilökortti matkustusasiakirjaksi. Katso ajankohtaiset tiedot: http://www.poliisi.fi

Passissa tulee olla tyhjiä sivuja mahdollisia leimoja tms. viisumeita varten. Lapsella tulee olla oma passi.
Passin nimitietojen tulee täsmätä lentolipun tietojen kanssa. Pyydämme muiden kuin Suomen kansalaisten tarkistamaan omasta lähetystöstään matkalle tarvittavat asiakirjat.

Rokotukset ja terveys

Pyydämme tarkistamaan matkakohteen kohdalta kunkin maan rokotussuositukset ja joihinkin maihin suositeltavan malarian estolääkesuosituksen. Mikäli olet epävarma omasta rokotussuojastasi tai haluat lisätietoa malarialääkityksen tarpeellisuudesta, otathan yhteyttä omaan lääkäriisi. Mahdolliset päivittäiset reseptilääkkeet on syytä pakata käsimatkatavaroihin (lentoyhtiöiden määräykset huomioiden). Ota varalta mukaan vähän reiluummin lääkkeitä, matkalla ei välttämättä ole mahdollista saada nopeasti käyttämääsi lääkettä. Matkamme ovat usein kiertomatkoja, joten liikumme paljon ja päivät voivat olla pitkiä, joten vesipullon mukana pitäminen on tärkeää.

Viisumi

Joihinkin maihin matkustettaessa tarvitaan viisumi. Kerromme matkakohteen yhteydessä, mikäli viisumi täytyy hankkia ennen matkaa ja miten sen voi hankkia. Ohjeet koskevat suomen kansalaisia. Mikäli olet jonkun muun maan kansalainen, ota yhteyttä oman maasi lähetystöön.

Istumapaikat ja erikoisruokavalioateriat kohteessa/hotellissa ja lentokoneessa

Matkustamme ryhmänä ja ns. ryhmälentolipuilla. Lentoyhtiö vastaa istumapaikkajaosta. Voit varausvaiheessa kertoa mahdollisesta istuinpaikkatoiveesta, kuten esimerkiksi ikkuna- tai käytäväpaikkatoiveesta, jonka toimitamme lentoyhtiölle. Huomioithan, että emme voi taata toivetta. 

Voit kertoa meille mahdollisesta erikoisruokatoiveesta lennolla/kohteessa tai hotellissa ja toimitamme pyynnön eteenpäin. Nämä toiveet tarvitsemme viimeistään 60 päivää ennen lähtöpäivää. Huomioithan, että emme voi taata toiveita. 

Matkatavarat

Tavallisimmin maksutta kuljetettavan matkatavaran määrä on max. 20kg tai 23 kg. Matkustamoon voi viedä yhden käsimatkatavaran, kooltaan yleensä enintään 55 x 40 x 20cm ja painoltaan enintään 5 kg tai 8 kg. Laukun ulkomitat, taskut, pyörät ja kahvat mukaan lukien laukku ei saa ylittää annettuja mittoja. Lentoyhtiöt voivat halutessaan rajoittaa käsimatkatavaroiden kokoa. Reittilennoilla noudatetaan ylipainomaksuissa kansainvälisen ilmakuljetusjärjestön IATA:n/lentoyhtiön niistä määräämiä maksuja.

Sallitut kilomäärät voivat vaihdella lentoyhtiöittäin, joten tarkista sallittu kilomäärä lentoyhtiön omilta nettisivulta tai meiltä ennen matkaa. Maiden sisäisillä lennoilla konetyyypit voivat olla pienempiä, jolloin matkatavararajoitukset ovat usein tiukemmat.

Istumapaikat bussissa

Albatrosin ryhmämatkoilla ei ole mahdollista varata tai ostaa istumapaikkoja bussista. Matkustajat voivat paikan päällä sopia matkanjohtajan kanssa paikkojen vaihtamisesta matkan aikana, jotta jokaisella on mahdollisuus istua bussin etu- ja takapenkeillä. 

Muutokset lentoaikatauluihin ja matkaohjelmaan

Muutokset lentoaikatauluihin ovat mahdollisia. Kerromme mahdollisista muutoksista mahdollisimman pian saatuamme tiedon lentoyhtiöltä.

Pidätämme oikeudet mahdollisiin muutoksiin matkaohjelmaan, jotka voivat johtua esim. muuttuneista aukioloajoista, jolloin päiväohjelman aikataulu saattaa muuttua.

Luonnonolosuhteet, liikenne, paikalliset pyhät, lakot tai vaalit voivat vaikuttaa matkaohjelmaan.

Huomioithan, että lisämaksulliset retket toteutuvat, kun osallistujia on riittävästi. Mikäli retki joudutaan peruuttamaan, maksu palautetaan joko ennen matkaa tai matkan jälkeen, peruutusajankohdasta riippuen.

Rated 5 out of 5 by from Skotlannin upeat saaret viskillä maustettuna! Palasimme viikon Skotlannin risteilyltä viikko sitten ja olimme todella tyytyväisiä ensimmäiseen Albatrosin ryhmämatkaamme ja samalla ensimmäiseen pitempään risteilyymme. Reissu oli sopivan pituinen, kohteet hyvin valittu ja miellyttivät erityisesti viskimaailmaan perehtynyttä matkakumppania. Albatrosin expedition tiimistä löytyi asiantuntijoita joka lähtöön, mikä oli erityisen positiivinen yllätys eikä käynyt ilmi mitenkään matkan markkinoinnista. Huipputyyppejä kaikki ja erittäin kansainvälistä! Skotlannin maisemat ovat upeat, kelit vaihtelevat, niin kuin voi odottaa, mutta kunnon varusteilla pärjää. Ruoka laivalla oli monipuolista ja hyvää, ravintolahenkilökunta ystävällistä. Erityisesti pidimme aamiaistarjonnasta. Kaiken kaikkiaan onnistunut reissu!
Date published: 2019-06-06
Rated 4 out of 5 by from Matkalla mahtavat maisemat. Olin matkalla toukokuun lopulla. Olin matkan antiin tyytyväinen, vaikka en valaita tai delfiinejä nähnytkään. Laiva oli vanhahtava, huoneemme oli kuuma, ei voinut itse säätää lämpötilaa. Laivan äänentoistolaitteet reistailivat ja selostuksista ei aina saanut selvää.
Date published: 2019-05-31
Rated 4 out of 5 by from Hienot retket / mahtava luonto Skotlannin luonto, geologia, saarten erityispiirteet ja whiskyteollisuus tulivat sopivassa suhteessa tutuksi. Hyvat paikallisoppaat ja asiantuntijat, eteenkin ornitologi George.
Date published: 2019-05-31
Rated 5 out of 5 by from Matkalla mahtavat maisemat! Viikko Skotlannin saaristossa, jossa tuli nähtyä erilaisia kohteita:tislaamot,linnat,muinaismuistot ja erityisesti luonto. Hieno lintumatka myös.
Date published: 2019-05-31
Rated 4 out of 5 by from Mielenkiintoinen seikkailu Tultiin matkalta eilen ja oltiin hyvin tyytyväisiä matkaan. Säät suosivat ja vain yksi sateinen päivä!!!
Date published: 2019-05-30
 • y_2020, m_12, d_2, h_16
 • bvseo_bulk, prod_bvrr, vn_bulk_3.0.12
 • cp_1, bvpage1
 • co_hasreviews, tv_0, tr_5
 • loc_fi_FI, sid_IECSC01, prod, sort_[SortEntry(order=RELEVANCE, direction=DESCENDING)]
 • clientName_albatros-travel

Vastaavia matkoja

21IECSC01CFI2105