Kaukasuksen kiertomatka

group-tour
Ryhmämatka suomalainen matkanjohtaja

Kiertomatka Armeniassa, Georgiassa ja Azerbaidžanissa

Kaukasus! Sana maistuu seikkailulta. Aloitamme Armenian pääkaupungista Jerevanista, jonka taustalla kohoaa tarunhohtoinen Araratvuori. Jerevanin kauniit puistot ja viihtyisät katukahvilat houkuttelevat matkailijaa. Käymme muutamissa kirkoissa ja luostareissa ja syömme lounasta paikallisen perheen luona. Georgiassa koemme vuoristoluonnon Kazbegissa, vaikuttavalla ylängöllä Tsalkajärven ympäristössä. Maistelemme myös seudun parhaita viinejä ja ruokia Kakhetin viinialueella. Kuvauksellinen pääkaupunki Tbilisi tarjoaa kiinnostavaa arkkitehtuuria ja alueen parhaimpiin kuuluvia museoita. Azerbaidžanissa sen monet öljymiljonäärit ovat nostaneet pääkaupunki Bakun pois köyhyydestä sekä antaneet koko maalle piristysruiskeen.

Klikkaa karttaa, näet sen suurempana.
  • Tyyppi Kiertomatka

  • Matkanjohtaja Suomalainen

  • Viisumi Kyllä

  • Rokotukset Kyllä

  • Valuutta Armenian draama, Georgian Lari ja Azerbaidžan Manat

Päiväohjelma 16 päivää
Päivä 1
Lähtö Helsingistä
Päivä 2
Jerevan, Armenia - kaupunkikierros: Tasavallan aukio, oopperatalo, Cascades-patsaspuisto ja armenialaisten kansanmurhan muistomerkki
Päivä 3
Jerevan - Unescon suojelema Geghardin luostari ja Garnin temppeli
Päivä 4
Jerevan – Echmiadzin – Khor Virap – Jerevan. Armenian uskonnollinen keskus, Khor Virap -kirkko sekä omaa aikaa tai lisämaksullinen vierailu brandytislaamossa
Päivä 5
Jerevan – Gyumri – Vardzia - kaupunkikierros Armenian toiseksi suurimmassa kaupungissa ja saapuminen Georgiaan
Päivä 6
Vardzia – Tsalka – Tbilisi - luolakaupunki Vardzian lähellä, Pokan luostari ja ainutlaatuinen luonto Tsalkajärvellä
Päivä 7
Tbilisi - kaupunkikierros: Metekhi-kirkko, kylpylä ja Nariqala-linnoitus
Päivä 8
Tbilisi – Gori – Mtskheta – Gudauri. Stalin-museo, Svetitskhovelin katedraali ja Kaukasus-vuoristo
Päivä 9
Gudauri – Kazbek – Tbilisi. Vaikuttavaa luontoa, Pyhän kolminaisuuden kirkko ja lounas paikalliseen tyyliin
Päivä 10
Tbilisi - omaa aikaa tai lisämaksullinen retki ”Moderni Tbilisi”
Päivä 11
Tbilisi – Sighnaghi – Sheki. Vuoristokylä Sighnaghi, perinteistä viininvalmistusta ja saapuminen Azerbaidžaniin
Päivä 12
Sheki – Kish – Lahic ja käsityöperinteitä
Päivä 13
Lahic – Shamakhi – Baku - Juma-moskeija, vierailu perheen luona ja Azerbaidžanin pääkaupunki
Päivä 14
Baku - kaupunkikierros vanhassakaupungissa, ”Icheri Sheherissä”, Ikuisen tulen temppeli ja Nobelin veljesten Villa Petrolea
Päivä 15
Baku – Gobustan – Baku - omaa aikaa tai lisämaksullinen retki Gobustanin luolamaalauksia katsomaan - jäähyväisillallinen
Päivä 16
Baku – Helsinki

Kuvagalleria

Päiväohjelma

Hae matkaohjelma HUOM. Joissakin matkoistamme ohjelma voi vaihdella, esim. lähtöpäivästä tai matkasesongista riippuen. Tulostathan matkaohjelman oman aiotun/valitun matkapäivämääräsi kohdalta, kiitos.

Päivä 1
Lähtö Helsingistä

Lähdemme Helsingistä kohti Armeniaa.

Päivä 2
Jerevan, Armenia - kaupunkikierros: Tasavallan aukio, oopperatalo, Cascades-patsaspuisto ja armenialaisten kansanmurhan muistomerkki

Laskeudumme varhain aamulla Jerevaniin ja ajamme suoraan hotellille. Voimme levähtää hetken aikaa huoneissamme, ennen kuin lähdemme kaupunkikierrokselle.

Tänään tutustumme lähemmin Armenian pääkaupunkiin. Jerevan on yksi maailman vanhimpia yhä asuttuja kaupunkeja. Täällä on ollut asutusta jo pronssikaudella. Kaupungin 1,1 miljoonaa asukasta osaa nauttia elämästä: kahvilakulttuuri on hyvin kehittynyttä, ja kaupungissa on useita teattereita, gallerioita ja konserttitaloja. Näemme kierroksellamme Tasavallan aukion (entinen Leninin aukio, jolla sijaitsee mm. Armenian kansallisgalleria), yliopiston, 23 m korkean Äiti Armenia -patsaan, parlamenttitalon, presidentinpalatsin, oopperatalon sekä Cascades-patsaspuiston.

Käymme katsomassa myös armenialaisten kansanmurhan muistomerkkiä. Armenian kuningaskunta perustettiin jo 500 eKr., ja vuonna 301 kristinuskosta tuli valtionuskonto. 1500-luvulla persialaiset ja ottomaanit jakoivat Armenian keskenään. Useimmat armenialaiset olivat ottomaanien alamaisia ja nauttivat erityisoikeuksista, kuten uskonnonvapaudesta. Suvaitsevaisuus väheni 1800-luvun loppua kohti Osmanien valtakunnassa. Vuosina 1894—96 sulttaani Abdülhamid II:n aikana vainottiin ja murhattiin 80 000—300 000 armenialaista. Tämä oli alkusoittoa. Vuonna 1915 kansanmurha alkoi todenteolla, kun 250 armenialaista älymystön edustajaa vangittiin ja murhattiin. Seurasi teurastus: kokonaisia kyliä murhattiin. Arvioidaan, että 1915—1917 kuoli noin miljoona armenialaista ja tuhannet joutuivat jättämään kotinsa. Etnisen puhdistuksen seurauksena erityisesti Ranskassa ja USA:ssa asuu suuri armenialaisvähemmistö.

Tämän synkän, mutta historiallisesti merkittävän muistomerkin nähtyämme jatkamme kierrosta vähän kevyemmissä merkeissä ja vierailemme Jerevanin kauppahallissa, jossa on tarjolla lukemattomia paikallisia tuotteita. Kokoonnumme jälleen yhteiselle illalliselle yhteen kaupungin ravintoloista.

Päivä 3
Jerevan - Unescon suojelema Geghardin luostari ja Garnin temppeli

Unescon maailmanperintölistalle kuuluva Geghardin luostari on ensimmäinen kohteemme. Luostari sijaitsee dramaattisella paikalla vuorten ympäröimässä rotkossa. Luostarin perusti 300-luvulla Grigor Valontuoja, josta tuli Armenian kansalliskirkon ensimmäinen johtaja. Luostari on rakennettu osittain kallioiden sisään. Luostari ryöstettiin ja poltettiin 800-luvulla. Nykyinen pääkirkko on vuodelta 1215. Nimi Geghard tarkoittaa keihään kärkeä, mikä viittaa keihääseen, jolla Jeesusta haavoitettiin ristiinnaulitsemishetkellä ja jonka väitetään kuuluvan luostarin kokoelmiin. Keihäs on nyt esillä Echmiadzinin katedraalissa, jossa vierailemme seuraavana päivänä.

Jatkamme retkeämme Garnin temppeliin, joka edustaa hellenististä arkkitehtuuria. Se on rakennettu 100-luvulla Mithra-jumalan kunniaksi. Sen jälkeen kun kristinuskosta tuli valtionuskonto, temppeliä käytettiin Armenian kuninkaallisten kesäasuntona, johon lisättiin kirkko ja kylpylä, kuten raunioista voimme nähdä. Lounaan nautimme yksityisen perheen luona. He näyttävät meille, kuinka lavashia, paikallista rieskan tyyppistä leipää, valmistetaan.

Päivä 4
Jerevan – Echmiadzin – Khor Virap – Jerevan. Armenian uskonnollinen keskus, Khor Virap -kirkko sekä omaa aikaa tai lisämaksullinen vierailu brandytislaamossa

Echmiadzin on Armenian apostolisen kirkon hallinnollinen ja henkinen keskus. Se toimi vuosina 180—340 myös maan pääkaupunkina. Kerrotaan, että Grigor Valontuoja näki näyn, jossa jumalallinen valonsäde laskeutui taivaasta. Paikkaan, johon valonsäde iski, rakennettiin kristillinen temppeli. Grigor Valontuojan väitetään myös käännyttäneen armenialaiset kristinuskoon vuonna 301. Alkuperäisestä kirkosta ei ole paljonkaan jäljellä, sillä katedraalia on korjattu useita kertoja. Kirkkosalin koko on noin 20 x 20 m ja sen keskellä – paikassa, johon Grigor Valontuoja näki valonsäteen osuvan – seisoo alttari. Ehdimme hyvin käydä myös katedraalimuseossa, jossa näemme pyhäinjäännöksiä ja uskonnollista taidetta sekä kuuluisan roomalaisen keihään, jolla Jeesuksen kylkeä viillettiin ristillä.

Retki jatkuu Grigor Valontuojan jalanjäljissä Khor Virapin luostarikirkkoon, joka on lähes yhtä suosittu pyhiinvaelluskohde kuin katedraali. Täällä, syvässä luolassa, Grigor Valontuojaa pidettiin vangittuna 13 vuotta. Kuningas Trdat III vapautti Grigorin ja tämä paransi kuninkaan synneistä (tai kuningas päätti, että on strategisesti järkevää tehdä rauha kristittyjen kasvavan joukon kanssa). Grigor sai kiitokseksi luvan levittää kristinuskoa kaikkialle Armeniaan. Kirkko on rakennettu suoraan vankiluolan päälle – luolaan voi laskeutua tikapuita pitkin, jos ei ole ahtaan paikan kammoa ja jos jalat kestävät. Kirkon ulkopuolella kannattaa suunnata katse ylöspäin ja ihailla Ararat-vuoren kahta lumipeitteistä huippua, jotka sijaitsevat Turkin puolella.

Palaamme Jerevaniin, jossa loppupäivä on varattu omille seikkailuille. Ehkä haluat mieluummin lähteä käymään kaupungin parhaassa brandytislaamossa. Armenian kansallisjuoma on brandy, jota on tuotettu maassa vuodesta 1887. Iltapäivällä on mahdollisuus käydä tislaamoista kaikkein kuuluisimmassa, Araratissa. Teemme siellä opastetun kierroksen ja maistelemme jaloa juomaa. Itse Winston Churchill piti enemmän armenialaisesta brandystä kuin ranskalaisesta konjakista: kerrotaan, että Stalin lähetti Churchillille laatikoittain Ararat-brandyä. (Käynti tislaamossa ei sisälly matkan hintaan, mutta matkanjohtaja voi järjestää vierailun halukkaille paikan päällä. Vierailu tapahtuu yleensä klo 16.)

Päivä 5
Jerevan – Gyumri – Vardzia - kaupunkikierros Armenian toiseksi suurimmassa kaupungissa ja saapuminen Georgiaan

Otamme Jerevanista kurssin kohti pohjoista. Käytämme hyväksi tilaisuutta kokeilla Armenian rautateitä: reitti Jerevanista Gyumriin kuuluu maan rataverkon päälinjaan, ja matka kestää vain vähän yli tunnin. Junaliikenne maassa on melko epäsäännöllistä, ja mikäli juna perutaan, matka kuljetaan bussilla.

Gyumri on Armenian toiseksi suurin kaupunki (n. 150 000 asukasta). Kaupunki sijaitsee lähellä vuonna 1988 tapahtuneen voimakkaan Spitak-maanjäristyksen keskusta. Maanjäristys tuhosi laajoja alueita, tappoi 50 000 armenialaista ja teki 100 000 ihmistä kodittomaksi. Kaupunki on rakennettu uudelleen, ja me teemme kävelykierroksen sen viihtyisässä keskustassa, joka on keskittynyt pääaukion ja Mustan kirkon ympärille. Kirkko sai nimensä tulipalosta, joka nokesi vanhan puurakennuksen mustaksi. Kierroksen jälkeen nautimme Gyumrissa lounaan.

Nyt on aika jättää hyvästit Armenialle. Iltapäivällä ylitämme Georgian rajan Bavran kaupungin kohdalla. Sitten ajamme viimeisen etapin yöpymispaikkaamme Vardziaan. Perillä syömme paikallistyylisen illallisen.

Päivä 6
Vardzia – Tsalka – Tbilisi - luolakaupunki Vardzian lähellä, Pokan luostari ja ainutlaatuinen luonto Tsalkajärvellä

Aurinko kohoaa vuorenhuippujen ylle ja levittää lämpimiä säteitään yhden Georgian tärkeimmän historiallisen monumentin ylle. Kyse on kuningatar Tamarin luolakaupungista. Luolien rakentamisen aloitti 1100-luvulla Giorgi III, mutta se pääsi kunnolla vauhtiin vasta kuningatar Tamarin otettua vallan Giorgin kuoleman jälkeen vuonna 1186. Lähes 80 luolassa, joissa on yli 240 ”huonetta”, oli tavanomaisten asuintilojen lisäksi kirjasto sekä kirkollisia tiloja. Kaikki keskittyy pääluolan ympärille. Pääluolassa on kirkko, Church of the Dormition. Kirkko on tätä nykyä tärkeä pyhiinvaelluskohde Georgian ortodokseille. Kirkkovierailua varten on hyvä muistaa sopiva vaatetus. Koska kierros tehdään tiettyä reittiä pitkin, emme voi välttyä liikkumiselta matalakattoisissa luolissa ja jyrkissä portaissa. Kierros vaatii näin ollen hyvät kengät sekä hyvät jalat!

Näiden kiinnostavien elämysten jälkeen jatkamme matkaa kohti Georgian syrjäisimpiä alueita. Tänne tulee harvoin matkailijoita, ja saamme kokea ainutlaatuisen elämyksen, kun pysähdymme syrjäisessä Pokan luostarissa, joka on erikoistunut tuottamaan paikallisia juustoja, marmeladia ja paljon muuta. Nunnat esittelevät meille luostaria, minkä jälkeen jatkamme matkaa kohti pääkaupunkia pitkin Tsalkajärven rantoja. Järvi sijaitsee yli 1 500 metrin korkeudessa. Järvessä on paljon kalaa ja se on tärkeä makeanvedenvaranto Georgian upeimmalle ja koskemattomimmalle luonnolle.

Saavumme pääkaupunkiin vasta illalla. Majoitumme hotelliin.

Päivä 7
Tbilisi - kaupunkikierros: Metekhi-kirkko, kylpylä ja Nariqala-linnoitus

Aamiaisen jälkeen lähdemme kaupunkikierrokselle. Teemme kävelykierroksen kaupungin vanhimmassa osassa, joka kapeine kujineen ja kallellaan olevine puuparvekkeineen tuo mieleen entisaikojen Kaukasian. Pysähdymme katsomaan Metekhi-kirkkoa, joka on rakennettu 1200-luvun lopulla ja jota on korjattu useita kertoja. Paikalla oli kuningas Vakhtang Gorgasalin (perusti tarun mukaan Tbilisin kaupungin) rakennuttama kirkko jo 400-luvulla. Täällä on myös naispuolisen marttyyrin Pyhän Shushanikin hautakivi. Pyhä Shushanik kuoli miehensä kiduttamana vuonna 544 kieltäydyttyään luopumasta uskostaan.

Seuraavaksi tutustumme yhteen kaupungin vanhoista kylpylöistä, joka on rakennettu suoraan kuuman lähteen päälle. Sana ”tbili” merkitsee lämmintä, ja lähteiden vesi onkin 38–40-asteista. Huolimatta rikkipitoisen veden hieman epämiellyttävästä hajusta kylpylät ovat hyvin suosittuja. Monet tulevat tänne hoitamaan ihoaan tai reumaa, hierottavaksi tai vain rentoutumaan. Nousemme ylös jyrkälle Sololaki-kukkulalle, jolla seisoo Nariqala-linnake kuin suoraan ritariromaaneista. Se on kaupungin vanhin linnake ja peräisin 200-luvulta. Kuten kaikki muukin Tbilisissä, sekin on tuhottu ja rakennettu uudelleen useita kertoja. Ylhäältä kukkulalta on hyvät näkymät yli vanhankaupungin.

Jatkamme kierrosta kaupungin suurimpaan synagogaan sekä Sionin katedraaliin ja kaupungin vanhimpaan kirkkoon Antšiskhatiin, joka on rakennettu 500-luvulla. Päivän päätteeksi teemme rennon kävelyretken Tbilisin pääkadulle, Rustavelille, jonka varrella sijaitsee parlamenttitalo sekä muutama iso museo. Sitten ohjelmassa on omaa aikaa, kunnes kokoonnumme erääseen ravintolaan syömään georgialaisista ruokalajeista koostuvan illallisen.

Päivä 8
Tbilisi – Gori – Mtskheta – Gudauri. Stalin-museo, Svetitskhovelin katedraali ja Kaukasus-vuoristo

Tänään ajamme Mtkvarijokea seuraillen Goriin, Josif Stalinin synnyinkaupunkiin. Tyyliltään kreikkalais-roomalaisen paviljongin suojassa sijaitsee vaatimaton talo, jossa Stalin – tuolloin Ioseb Besarionis dze Džughašvili – vietti elämänsä ensimmäiset neljä vuotta. Museo sijaitsee talon kupeessa. Se rakennettiin 1957 vastikään kuolleen Neuvostoliiton johtajan kunniaksi. Georgian itsenäistyttyä Stalinin toimien kaunistelua on karsittu, ja näyttely kertoo nyt myös puhdistuksista ja poliittisesta vainosta, vankileireistä ja sopimuksesta Hitlerin kanssa vuonna 1939. Kyse on tärkeästä kappaleesta maailmanhistoriaa nähtynä avainhenkilön elämänhistorian kautta.

Jatkamme nyt kohti vuoria ja pysähdymme Mtskhetassa, joka on yksi Georgian vanhimmista ja merkityksellisimmistä kaupungeista. Kristinuskosta tuli Georgian valtionuskonto vuonna 317, vain 14 vuotta Armenian jälkeen. Mtskhetan katedraali kuuluu koko Georgian tärkeimpiin. Svetitskhovelin katedraali on Mtskhetan ja Tbilisin arkkipiispan piispankirkko. Perimätiedon mukaan Kristuksen kaapu olisi haudattu kirkon alle. Alkuperäinen puukirkko 300-luvulta korvattiin sata vuotta myöhemmin kivikirkolla, jonka osia voi vielä nähdä nykyisen kirkon (1000-luvulta) rakenteissa. Katedraali oli omana aikanaan valtava. Se on kauniisti koristeltu sisältä ja ulkoa.

Jatkamme matkaa Gudaurin talviurheilualueelle, josta on upeat näkymät Kaukasus-vuoristoon. Yövymme keskellä luontoa ja syömme paikallistyylisen illallisen hotellissa.

Päivä 9
Gudauri – Kazbek – Tbilisi. Vaikuttavaa luontoa, Pyhän kolminaisuuden kirkko ja lounas paikalliseen tyyliin

Tänään ajamme ylös Kaukasusvuoristoon pitkin Georgian armeijan valtatietä, joka rakennettiin vaikeakulkuiseen maastoon 1800-luvulla Venäjän miehittäessä Georgian. Tien vähemmän viehättävästä  nimestä huolimatta maisemat ovat upeat.

Ensimmäinen pysähdyspaikkamme on Stepantsmindan (ent. Kazbegi) vuoristokylä, jossa pysähdymme jaloittelemaan ja ihailemaan näkymiä Kazbek-vuorelle. Reitti muuttuu seuraavaksi liian mutkikkaaksi ja jyrkäksi linja-autolle, joten vaihdamme kulkuneuvoa. Nousemme maastoautoihin ja otamme kurssin kohti Pyhän kolminaisuuden kirkkoa tai Tsminda Samebaa, joksi sitä myös kutsutaan. Kirkko seisoo eristyksissä vuorenhuipulla Kaukasuksen jylhissä maisemissa ja on yksi Georgian kansallissymboleista.

Syömme lounasta Kazbekissa paikallisten asukkaiden luona. Tarjolla on kotitekoisia erikoisuuksia ja paikallista votkaa, chachaa. Palaamme lounaan jälkeen pääkaupunkiin. Saavumme Tbilisiin vasta illalla. Illallispaikan voi jokainen valita itse.

Päivä 10
Tbilisi - omaa aikaa tai lisämaksullinen retki ”Moderni Tbilisi”

Päivä on varattu omille seikkailuille, mikäli et halua lähteä lisämaksulliselle ”Moderni Tbilisi” -retkelle. Retki vie meidät viime vuosikymmenten aikana ison muutoksen läpikäyneen pääkaupungin uusiin osiin. Ajamme metrolla isolle ruokatorille, jolla kumisaappaita, omenoita, parturointivälineitä ja georgialaisia mausteita kaupataan ruosteisten Ladojen tavarasäiliöistä ja jolla hinnasta on mahdollista tinkiä. Katselemme vanhoja rakennuksia kommunistiselta kaudelta ja päätämme retken lounaaseen paikallisen perheen luona. Pääsemme auttamaan pääruoan valmistuksessa ja saamme kuulla, millaista on arkielämä Georgian pääkaupungissa. 

(Päivän retki ei sisälly matkan hintaan, vaan tilataan erikseen.)

Päivä 11
Tbilisi – Sighnaghi – Sheki. Vuoristokylä Sighnaghi, perinteistä viininvalmistusta ja saapuminen Azerbaidžaniin

Tänään poistumme jälleen suurkaupungista ja suuntaamme vuorille Georgian itäosaan. Ensimmäinen pysähdyspaikkamme on yksi alueen sievimmistä kaupungeista: pieni Sighnaghi, joka sijaitsee kukkulan huipulla ja josta on näkymät Alazanin laaksoon ja Kaukasukselle. Täällä on kapeita, jyrkkiä mukulakivikatuja ja pastellivärisiä taloja kaiverrettuine puuparvekkeineen 1700- ja 1800-luvuilta. 1700-luvulta peräisin oleva kaupunginmuuri on yhä koskematon ja sen päällä voi kävellä pienen matkaa.

Georgiassa on tuotettu viiniä ainakin 7 000 vuotta, ja erityisesti Kakhetin alueen maisemia leimaavat viinitarhat. Perinteinen menetelmä on antaa rypälemehun käydä maahan haudatuissa saviastioissa, mutta viimeisten vuosien aikana Euroopasta tulleet rypälelajikkeet ja valmistustavat ovat saaneet jalansijaa – syrjäyttämättä kuitenkaan kokonaan vanhoja menetelmiä ja perinteisiä rypälelajikkeita.

Käymme perinteisellä viinitilalla ja tutustumme viinintuotantoon, syömme lounaan ja näemme, miten georgialaista leipää paistetaan maanalaisessa uunissa.

Viinitilalta suuntaamme kohti Azerbaidžanin rajaa, jonka ylitämme iltapäivällä. Saavumme pieneen ja viihtyisään Shekin kaupunkiin vasta illalla. Majoitumme mukavaan hotelliin.

Päivä 12
Sheki – Kish – Lahic ja käsityöperinteitä

Sheki oli tärkeä kauppapaikka Silkkitien varrella ja on yksi Azerbaidžanin kauneimmista kaupungeista. Kaupunki tunnetaan mm. korkealaatuisesta silkistä, jota sieltä voi yhä ostaa. Kaupunki on tuhoutunut useita kertoja mm. tulvan vuoksi, mutta paljon vanhaa arkkitehtuuria on säilynyt, kuten esim. ylellinen persialainen kaanien palatsi 1700-luvulta. Palatsin huoneet on koristeltu kauniisti seinämaalauksin ja lasimosaiikein. Mosaiikit ovatkin yksi kaupungin tärkeimmistä vientituotteista.
Kävelemme pitkin kaupungin kapeita katuja ja vilkaisemme erästä hyvin hoidettua karavaaniseraljia ja nautimme kupin teetä, mikäli aikataulu sallii.

On tullut aika jättää Shekin vanha historiallinen keskusta ja jatkaa matkaa lähellä sijaitsevaan Kishiin, jolla on ihan erityinen suhde Skandinaviaan. Kaupungin kirkossa on esillä rintakuva, joka esittää norjalaista etnografia ja seikkailijaa Thor Heyerdahlia. Heyerdahl kävi Azerbaidžanissa kokonaista neljä kertaa 1981–2000. Hän oli vakuuttunut siitä, että pohjoisen mytologian ja Azerbaidžanin (azerien) välillä oli yhteys. Heyerdahl kävi Kishissä tutkiessaan kyseistä aihetta.

Jatkamme kierrosta itään ja ylös vuorille. Määränpäämme on Lahicin pieni kylä, jossa asuu persialaisia. He ovat kuuluisia hienoista kuparitöistään. Kylän pääkadun varrella on muutamia pieniä kupariverstaita ja joukko ruokakauppoja. Aikaisemmin Lahicissa valmistettuja kupariesineitä ja mattoja myytiin korkeaan hintaan Bagdadissa. Tutustumme tähän viihtyisään maalaiskylään, jossa aika tuntuu pysähtyneen.

Päivä 13
Lahic – Shamakhi – Baku - Juma-moskeija, vierailu perheen luona ja Azerbaidžanin pääkaupunki

Aamu on varattu rentoutumiselle tai omille seikkailuille kuvauksellisessa kylässä. Hyvän aamiaisen jälkeen suuntaamme jälleen tien päälle. Ensimmäinen pysähdyspaikkamme on Shamakhi, jossa sijaitsee Azerbaidžanin suurin ja vanhin moskeija, Juma. Moskeija, jonka rakennuttamisen pani alulle arabialainen komentaja Maslam ibn Abd-al Melik 743–44, on muuttanut muotoaan ja ulkonäköään useita kertoja. Usein syynä on ollut maanjäristys, joka on romahduttanut alkuperäiset rakennukset monia kertoja. Jättimäinen moskeija, jonka näemme tänään, valmistui vuonna 2013 ja on vaikuttava näky. Käymme lisäksi vierailulla paikallisen perheen luona. Perhe on erikoistunut qatiqin, azerbaidžanilaisen jogurtin valmistukseen. Sitä pääsemme luonnollisesti maistamaan!

Bakun historia on hyvin värikäs. Varhaisimmat maininnat kaupungista ovat peräisin 1100-luvun lopulta, mutta vasta suuren sotapäällikön Shirvanshah Khalilullah I:n (1417–1465) aikana kaupunki alkoi kukoistaa toden teolla.

Seuraava suuri kukoistusaalto antoi odottaa itseään, mutta kun se vihdoin tuli, se iski harvinaisen kovalla voimalla. Syynä oli kauppa ja erityisesti öljykauppa, joka 1872 avattiin ulkomaisille investoijille. Seuraavien 30 vuoden aikana Bakun asukasluku kasvoi hämmästyttävät 1200 %! Talous lähti valtavaan kasvuun ja vaikuttavia rakennuksia ilmestyi katukuvaan. Uusrikkaat öljyparonit, joiden hallussa oli 1900-luvun alussa 50 % maailman öljytuotannosta, rakennuttivat itselleen Bakuun hulppeita taloja.

Nykyään Baku on yhä idän ja lännen sulatusuuni. Sen jälkeen, kun Bakusta Turkkiin rakennettiin vuonna 2005 maailman toiseksi pisin öljyputki, Baku on kokenut jälleen hyvin nopean rakentamisbuumin ja elintason kohoamisen.

Päivä 14
Baku - kaupunkikierros vanhassakaupungissa, ”Icheri Sheherissä”, Ikuisen tulen temppeli ja Nobelin veljesten Villa Petrolea

Aloitamme käymällä kaupungin keskiaikaisessa keskustassa, jota ympäröi vaikuttava kaupunginmuuri. Täällä on kauniita karavaaniseraljeja ripirinnan vaikuttavien moskeijojen kanssa. Kuljemme pitkin kapeita katuja ja ohitamme 29 m korkean Neitsyttornin, joka alkuperäinen tarkoitus on yhä epäselvä.

Käymme luonnollisesti Shirvanshah Khalilullahin palatsikompleksissa, joka on peräisin kaupungin ensimmäiseltä kukoistuskaudelta. Kauniilla palatsialueella on lukuisia huolella entisöityjä huoneita, puutarhoja ja moskeijoita. Ne kertovat Azerbaidžanin suuruudesta Shirvanshahin valtakaudella. Katsastamme myös alueen, jolla sijaitsee monia hyvinsäilyneitä art nouveau -tyylisiä rakennuksia, jotka ovat rikkaiden öljyparonien 1880-luvulla rakennuttamia. Koristeellisten rakennusten joukosta katsomme lähemmin taloa, jossa toimii Azerbaidžanin filharmoninen orkesteri ja ooppera.

Iltapäivällä ajamme lähellä sijaitsevalle Absheronin niemimaalle, jossa käymme Ikuisen tulen temppelissä. Zarathustralainen temppeli, jonka rakennuttivat intialaiset zarathustralaiset 1800-luvulla, on kaikkien tulitemppelien tapaan sijoitettu ikuisesti palavalle kaasulähteelle.

Nimi zarathustralaisuus liittyy profeetta Zarathustraan, jonka väitetään perustaneen uuden uskonnon ja filosofian Persiassa n. 500 eKr. Jumala, jota zarathustralaiset palvovat, on Ahura Mazda, joka ilmestyi profeetta Zarathustralle. Ahura Mazda liittyy aurinkoon ja tuleen. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että zarathustaralaisuus olisi tulta palvova uskonto. Tuli on heille puhtauden symboli, joka symboloi myös Ahura Mazdan elämää luovaa viisautta ja voimaa.

Tutustuttuamme monille vieraaseen uskontoon jatkamme kierrosta lähellä sijaitsevaan Villa Petroleaan. Kaunis rakennus, joka valmistui 1884, toimi Nobelin veljesten kotina. Nykyään siellä toimii Nobel-museo, joka kertoo Branobelin, tuon ajan suurimman öljy-yhtiön, tarinan.

Paluumatkalla hotellille ohitamme Haidar Alijevin kulttuurikeskuksen, joka on yksi Bakun vaikuttavimmista moderneista rakennuksista. Sen on suunnitellut irakilais-brittiläinen arkkitehti Zaha Hadid ja sitä rakennettiin 2007–2012. Kulttuurikeskus symboloi kauniisti Adzerbaidžanin kulttuuria ja topografiaa.

Päivä 15
Baku – Gobustan – Baku - omaa aikaa tai lisämaksullinen retki Gobustanin luolamaalauksia katsomaan - jäähyväisillallinen

Päivä on varattu omille seikkailuille, mikäli et halua lähteä puolipäiväretkelle, joka suuntautuu Azerbaidžanin suurimmille öljykentille ja Gobustanin kuuluisille kalliomaalauksille. Ensimmäiset 60 km kulkevat suurten öljy- ja kaasukenttien läpi. Kaikkialla näkyy poraustorneja. Täältä azerbaidžanilaiset ja ulkomaiset öljy-yhtiöt ovat pumpanneet mustaa kultaa jo vuosisatojen ajan.

Keskellä päivää saavumme perille kuuluisille kalliomaalauksille, jotka ovat yli 10 000 vuotta vanhoja. Maalauksia on kaiverrettu luoliin, joissa ihmiset elivät. Ne esittävät sekä koti- että villieläimiä, ihmisiä ja laivoja. Kuvattuna on myös pitkä ruokovene. Norjalainen Thor Heyerdahl on tutkinut, olisiko sillä yhteyttä viikinkeihin. Teoria ei kuitenkaan saanut kannatusta muilta tutkijoilta. Paikka kuuluu Unescon maailmanperintökohteisiin. Käymme myös uudessa ja informatiivisessa museossa, joka kertoo ”petroglyfeistä”, joka on kreikankielinen sana kalliokaiverruksille. Maustamme elämyksiä hyvällä lounaalla paikalliseen tyyliin sekä vierailulla mutatulivuorilla, joita löytyy samalta seudulta.
(Retki ei sisälly matkan hintaan ja tilataan erikseen.)

Palaamme Bakuun iltapäivällä. Loppupäivä on omaa aikaa. Bakussa on paljon nähtävää! Käveleskely pitkin Nizamin kävelykatua on ykkösjuttu, sillä siellä näkee, kuinka vaurasta ainakin Bakun keskustassa on. Näet rikkaita, hyvin pukeutuvia azerbaidžanilaisia öljyrahaa lompakossa ja designeraurinkolasit otsalla. Sivukaduilla ajelee hitaasti uudenkarheita Maserateja ja Lexuksia.

Tapaamme illalla mukavan jäähyväisillallisen merkeissä. Hotellihuoneissa voi nukkua tai levätä ennen kuin ajamme lentokentälle.

Päivä 16
Baku – Helsinki

Keskellä yötä ajamme lentokentälle. On kotimatkan aika.

Lisämaksulliset retket Tbilisissä ja Bakussa

Olemme laatineet kaksi mielenkiintoista retkeä Georgian ja Azerbaidžanin pääkaupunkeihin. Tbilisissä retki tehdään paikallisväestön käyttämällä kulkuvälineellä, metrolla. Käymme paikallisella ruokatorilla ja koemme Tbilisin tuntemattomampia osia. Päivän päätteeksi nautimme mukavan lounaan tbilisiläisen perheen luona ja saamme ainutlaatuisen tilaisuuden nähdä, millaista elämä on tavallisessa kodissa.

Bakussa seuraamme Thor Heyerdahlin jalanjälkiä ja käymme katsomassa Gobustanin kalliomaalauksia, jotka saivat norjalaisen kehittämään teorian, jonka mukaan azerbaidžanilaisilla ja Pohjolan mytologian Aserin maalla olisi yhteys. Paikka on Unescon maailmanperintökohde. Käymme myös uudessa ja informatiivisessa museossa, joka kertoo ”petroglyfeistä”, joka on kreikankielinen sana kalliokaiverruksille. Maustamme elämyksiä hyvällä lounaalla paikalliseen tyyliin sekä vierailulla mutatulivuorilla, joita löytyy samalta seudulta.

Minimiosallistujamäärä retkelle on 15 henkilöä.

Hinta: 140€/hlö

Hintatiedot

Hintaan sisältyy
  • reittilennot Helsinki – Jerevan ja Baku – Helsinki turistiluokassa
  • majoitus jaetussa kahden hengen huoneessa hyvätasoisissa hotelleissa (14 yötä) 
  • puolihoito matkapäivinä 2-15
  • kuljetukset ja retket ohjelman mukaan
  • suomalainen matkanjohtaja
  • verot ja viranomaismaksut 
Hintaan ei sisälly
  • lisämaksu yhden hengen huoneesta 548€
  • muut ruoat ja juomat matkan aikana
  • Azerbaidžaniin viisumi
  • ruokajuomat
  • lisämaksulliset retket Tbilisissä (päivä 10) ja Bakussa (päivä 15) 140€/hlö
  • juomarahat paikallisoppaille ja kuljettajille n. 120 USD/hlö)

Ennen matkaa

Lue nämä Albatrosin lisä- ja erityisehdot, ennen matkan varaamista.

Hyvä tietää

Osallistujamäärä

Tälle matkalle minimiosallistujamäärä on 15 henkilöä. Mikäli osallistujia on tätä vähemmän, pidätämme oikeuden peruuttaa matka. Tälläisessä tapauksessa peruutus tehdään yleensä viimeistään 4-6 viikkoa ennen matkan lähtöpäivää.

Lentomatka

Lennämme Air Balticilla, jolla on yölento Jerevaniin ja Bakuun, kuten useimmilla eurooppalaisilla lentoyhtiöillä. Meillä on käytössä hotellihuoneet sekä saapumis- että lähtöpäivänä, jotta yölennon rasitukset olisivat niin pienet kuin mahdollista.

Matkatavarat

Kannattaa pakata mukaan pienehkö reppu tai kassi retkiä tai niitä matkapäiviä varten, joina näet matkatavarasi seuraavan kerran vasta illalla. 

Majoitus

Majoitumme hotelleihin, joissa on yleisimmät mukavuudet. Hotellit on valittu niiden sijainnin ja tunnelman perusteella. Käytämme paikallisia 3–4 tähden hotelleja, jotka ovat tasoltaan vaatimattomampia, kuin mihin olemme Euroopassa tottuneet. Palvelutaso voi myös olla hieman toisenlainen. 

Hotellin tasosta riippumatta huoneissa on aina oma kylpyhuone/wc. Vahvistamme hotellit yhteystietoineen viimeistään viikkoa ennen matkan lähtöpäivää.

Liikkuminen matkan aikana

Koska valtaosa retkistä toteutetaan kävellen, oletamme, että osallistujat kykenevät liikkumaan itsenäisesti ja ilman apua/apuvälineitä. Matka ei sovi liikuntaesteiselle.

Vierailut ortodoksikirkoissa

Ortodoksikirkoissa naisten tulee peittää hiuksensa huivilla. Kannattaa ottaa oma huivi mukaan retkille. Miehet sen sijaan paljastavat päänsä kirkoissa.

Paikalliset olosuhteet

Sekä Armeniassa että Georgiassa alkoholiin suhtaudutaan leppoisasti, ja Azerbaidžan on islamilainen valtio, jossa profeetan sanaan suhtaudutaan melko rennosti. Tästä syystä näemme naisia hiukset vapaina ja melko länsimaisittain pukeutuneina ja laittautuneina, ja yksittäisissä ravintoloissa tarjoillaan alkoholia. Julkisesti humalassa olemista ei kuitenkaan katsota hyvällä. On myös hyvä muistaa kunnioittaa maan muita tapoja.

Valuutta

Tällä matkalla tarvitaan kolmea eri valuuttaa: Armenian drameja, Georgian lareja ja Azerbaidžanin manateja. Kaikkia valuuttoja saa helposti ja niitä voi nostaa automaateista maiden pääkaupungeissa. Kannattaa ottaa mukaan pienehkö summa rahaa Yhdysvaltain dollareina, joita voi käyttää yksittäisissä paikoissa maksuvälineenä tai vaihtaa paikallisissa rahanvaihtopisteissä.

Viisumi

Azerbaidžaniin matkustavalta vaaditaan viisumi. Sähköistä viisumia voi hakea kahdella tavalla:

  1. e-Visa – haetaan itse: www.evisa.gov.az
    e-Visa Azerbaidžaniin maksaa 20 USD + kulut, joka maksetaan sähköisesti. Voit anoa viisumia AIKAISINTAAN 75 päivää ja VIIMEISTÄÄN 10 päivää ennen matkaa.
  2. e-Visa – Albatros Travel auttaa. Albatros Travel auttaa e-viisumin hakemisessa maksua vastaan. Hinta n. 47€/hlö kuluineen. Mikäli valitset tämän vaihtoehdon, saat laskun yhteydessä kaavakkeen, joka sinun tulee täyttää ja palauttaa Albatros Travelille yhdessä passikopion ja passikuvan kanssa. Voit anoa viisumia AIKAISINTAAN 75 päivää ja VIIMEISTÄÄN 10 päivää ennen matkaa.

Reference in Aserbajdsjan: ENC Tours Nizami Plaza 1/3, Baku +99412 4974020
 

Ajomatkat

Päivä 2. noin 10 km
Päivä 3. 100 km
Päivä 4. 80 km
Päivä 5. 250 km (josta 120 km paikallisjunalla)
Päivä 6. 230 km
Päivä 7. 25 km
Päivä 8. 250 km
Päivä 9. 240 km
Päivä 11. 270 km
Päivä 12. 175 km
Päivä 13. 180 km
Päivä 14. 30 km

Yöpymiset

Jerevan 4 yötä
Vardzia 1 
Tbilisi 4 
Gudauri 1
Sheki 1 
Lahic 
Baku 2 

Yleistä matkustustietoa

Fyysinen kunto matkustettaessa

Pääsääntöisesti edellytämme, että matkustaja itse pystyy huolehtimaan omasta liikkumisestaan ryhmän tahdissa. Myös bussi-, juna- ja laivamatkoillamme tutustumme nähtävyyksiin usein jalan. On mahdollista, että päivittäiset kävelymatkat voivat nousta useisiin kilometreihin. Pyydämme aina tarkistamaan myynnistä tai matkaohjelmasta, soveltuuko matka teille.

Vakuutukset

Matkoihin ei sisälly henkilökohtaisia vakuutuksia, matkatavaravakuutusta eikä peruutusturvaa. Matkojen erikoisluonteen vuoksi kehotamme ottamaan riittävän kattavat vakuutukset omasta vakuutusyhtiöstä, ja selvittämään mikä vakuutus sopii sinulle parhaiten ja mitä vakuutus korvaa. Vakuutuksia ei voi ottaa matkan aikana, ne on aina hankittava etukäteen. Matkalle on ehdottomasti mukavampi lähteä, kun tietää että oma vakuutusturva on kunnossa.

Albatros Travelin matkanjohtaja

Kaikilla ryhmämatkoillamme on mukana suomalainen matkanjohtaja, joka lentää kanssanne Helsingistä kohteeseen tai on vastaanottamassa teitä kohteen lentokentällä. Kerromme tästä kotiin lähetettävän kirjeen mukana, noin viikko ennen matkaa. Maasta riippuen matkalla on usein mukana paikallisopas, joka hoitaa käytännön järjestelyjä ja avustaa matkanjohtajaa. Joillain matkoillamme on mahdollisuus ostaa matkanpidennys. Albatrosin Yksilöllinen matka ja ryhmämatkojen matkan pidennetty osuus ei sisällä suomalaisen matkanjohtajan palveluja.

Mikäli matkanjohtaja sairastuu matkan aikana, pyrimme saamaan mahdollisuuksien mukaan paikalle ensisijaisesti suomalaisen matkanjohtajan. Mikäli tämä ei ole mahdollista, Albatrosin pohjoismaalaisen matkanjohtajan.

Juomarahat

Ryhmämatkoillamme matkanjohtaja kertoo teille maan juomaraha-käytännöistä, ja tietysti myös itse arvioitte palvelun tason. Kerromme sekä Ryhmä- että Yksilöllisten matkojen kohdalla suositeltavan juomarahasumman matkan ajalle. Emme sisällytä juomarahoja matkan hintaan. Juomarahan käytön ja summan suuruuden haluamme viime kädessä asiakkaan itse voivan päättää.

Yksin matkustavat

Jos matkustat yksin, edellytämme yhden hengen huoneen/hytin varaamista.  

Passi tai henkilökortti

Suomen kansalaisella on oltava koko matkan ajan voimassaoleva hyväkuntoinen passi. Passin tulisi olla voimassa vähintään 6 kuukautta matkan paluupäivän jälkeen. Tämä suositus koskee kaikkia matkojamme, vaikka säännökset voivatkin vaihdella maittain ja passin voimassoloaikavaatimus olla joissain maissa lyhyempi.
Useissa Euroopan maissa riittää kuvallinen henkilökortti matkustusasiakirjaksi. Katso ajankohtaiset tiedot: http://www.poliisi.fi

Passissa tulee olla tyhjiä sivuja mahdollisia leimoja tms. viisumeita varten. Lapsella tulee olla oma passi.
Passin nimitietojen tulee täsmätä lentolipun tietojen kanssa. Pyydämme muiden kuin Suomen kansalaisten tarkistamaan omasta lähetystöstään matkalle tarvittavat asiakirjat.

Rokotukset ja terveys

Pyydämme tarkistamaan matkakohteen kohdalta kunkin maan rokotussuositukset ja joihinkin maihin suositeltavan malarian estolääkesuosituksen. Mikäli olet epävarma omasta rokotussuojastasi tai haluat lisätietoa malarialääkityksen tarpeellisuudesta, otathan yhteyttä omaan lääkäriisi. Mahdolliset päivittäiset reseptilääkkeet on syytä pakata käsimatkatavaroihin (lentoyhtiöiden määräykset huomioiden). Ota varalta mukaan vähän reiluummin lääkkeitä, matkalla ei välttämättä ole mahdollista saada nopeasti käyttämääsi lääkettä. Matkamme ovat usein kiertomatkoja, joten liikumme paljon ja päivät voivat olla pitkiä, joten vesipullon mukana pitäminen on tärkeää.

Viisumi

Joihinkin maihin matkustettaessa tarvitaan viisumi. Kerromme matkakohteen yhteydessä, mikäli viisumi täytyy hankkia ennen matkaa ja miten sen voi hankkia. Ohjeet koskevat suomen kansalaisia. Mikäli olet jonkun muun maan kansalainen, ota yhteyttä oman maasi lähetystöön.

Matkustaminen alaikäisten lasten kanssa

Jos matkustat lasten kanssa, jotka eivät ole omia lapsiasi, esim. lapsenlapsesi kanssa, tai jos biologisena vanhempana matkustat lasten kanssa ilman toista vanhempaa, huomioi, että kohdemaasta riippuen matkustamiseen voidaan vaatia erityisiä asiakirjoja.

Suosittelemme ottamaan hyvissä ajoin ennen matkaa yhteyttä kyseisen maan suurlähetystöön tai konsulaattiin ja selvittämään, mitkä säännöt koskevat alaikäisten lasten maahan saapumista.

Vaikka alaikäisten lasten maahantuloon ei vaadittaisi mitään virallisia asiakirjoja, lentoyhtiö voi vaatia tällaisiä asi​​akirjoja ja estää lennolle pääsyn lähtöselvityksessä, jos asiakirjat puuttuvat.

Tämän vuoksi suosittelemme vahvasti joka tapauksessa ottamaan matkalle mukaan lasten englanninkieliset virkatodistukset, kopiot molempien vanhempien passin kuva-aukeamasta sekä englanninkielisen suostumusilmoituksen vanhemmalta/vanhemmilta, jotka eivät osallistu matkalle.

Istumapaikat ja erikoisruokavalioateriat kohteessa/hotellissa ja lentokoneessa

Matkustamme ryhmänä ja ns. ryhmälentolipuilla. Lentoyhtiö vastaa istumapaikkajaosta. Voit varausvaiheessa kertoa mahdollisesta istuinpaikkatoiveesta, kuten esimerkiksi ikkuna- tai käytäväpaikkatoiveesta, jonka toimitamme lentoyhtiölle. Huomioithan, että emme voi taata toivetta. 

Voit kertoa meille mahdollisesta erikoisruokatoiveesta lennolla/kohteessa tai hotellissa ja toimitamme pyynnön eteenpäin. Nämä toiveet tarvitsemme viimeistään 60 päivää ennen lähtöpäivää. Huomioithan, että emme voi taata toiveita. 

Matkatavarat

Tavallisimmin maksutta kuljetettavan matkatavaran määrä on max. 20kg tai 23 kg. Matkustamoon voi viedä yhden käsimatkatavaran, kooltaan yleensä enintään 55 x 40 x 20cm ja painoltaan enintään 5 kg tai 8 kg. Laukun ulkomitat, taskut, pyörät ja kahvat mukaan lukien laukku ei saa ylittää annettuja mittoja. Lentoyhtiöt voivat halutessaan rajoittaa käsimatkatavaroiden kokoa. Reittilennoilla noudatetaan ylipainomaksuissa kansainvälisen ilmakuljetusjärjestön IATA:n/lentoyhtiön niistä määräämiä maksuja.

Sallitut kilomäärät voivat vaihdella lentoyhtiöittäin, joten tarkista sallittu kilomäärä lentoyhtiön omilta nettisivulta tai meiltä ennen matkaa. Maiden sisäisillä lennoilla konetyyypit voivat olla pienempiä, jolloin matkatavararajoitukset ovat usein tiukemmat.

Istumapaikat bussissa

Albatrosin ryhmämatkoilla ei ole mahdollista varata tai ostaa istumapaikkoja bussista. Matkustajat voivat paikan päällä sopia matkanjohtajan kanssa paikkojen vaihtamisesta matkan aikana, jotta jokaisella on mahdollisuus istua bussin etu- ja takapenkeillä. 

Muutokset lentoaikatauluihin ja matkaohjelmaan

Muutokset lentoaikatauluihin ovat mahdollisia. Kerromme mahdollisista muutoksista mahdollisimman pian saatuamme tiedon lentoyhtiöltä.

Pidätämme oikeudet mahdollisiin muutoksiin matkaohjelmaan, jotka voivat johtua esim. muuttuneista aukioloajoista, jolloin päiväohjelman aikataulu saattaa muuttua.

Luonnonolosuhteet, liikenne, paikalliset pyhät, lakot tai vaalit voivat vaikuttaa matkaohjelmaan.

Huomioithan, että lisämaksulliset retket toteutuvat, kun osallistujia on riittävästi. Mikäli retki joudutaan peruuttamaan, maksu palautetaan joko ennen matkaa tai matkan jälkeen, peruutusajankohdasta riippuen.

Vastaavia matkoja