Iran ja Persian aarteet

group-tour
Ryhmämatka suomalainen matkanjohtaja

Koe vieraanvarainen ja kulttuurihistoriallisesti rikas maa, jolla on myös kiinnostava ruokakulttuuri.

Uutuus

Iran on ruusutarhojen, runouden ja sahramintuoksuisten jälkiruokien aarreaitta – usein valitettavasti piilossa poliittisten uutisten verhon takana. Kuten vanha persialainen sanonta kuuluu: ”Mene niin pitkälle kuin silmä kantaa. Kun olet päässyt sinne, näet vielä kauemmas.” Näemme huolellisesti koristeltuja moskeijoita ja upeita historiallisia palatseja, vaeltelemme appelsiinipuiden lomassa rauhallisissa persialaisissa puutarhoissa, käymme Persepoliin raunioilla ja kiertelemme satoja vuosia vanhoissa basaareissa aistien suitsukkeen, kahvin ja muskottipähkinän tuoksun. Käymme myös Iranin vanhimmassa kaupungissa, Abyanehissa, jossa ikäihmiset puhuvat yhä Keski-Iranin murteita, sekä lumoavassa Isfahanissa, kaupungissa jonka sanotaan olevan puoli maailmaa.

Klikkaa karttaa, näet sen suurempana.
  • Tyyppi Kiertomatka

  • Matkanjohtaja Suomalainen

  • Viisumi Kyllä

  • Rokotukset Kyllä

  • Valuutta Rial

Päiväohjelma 9 päivää
Päivä 1
Helsinki – Teheran
Päivä 2
Teheran - Golestanin palatsi – kruununjalokivimuseo - kansallismuseo
Päivä 3
Teheran – Abyaneh – Kashan – Isfahan - Bagh-e Fin -puutarha, Borujerdien talo ja Abyanehin vanhakaupunki
Päivä 4
Isfahan - Zayandehjoen ylittävät sillat, Chehel Sotoun –palatsi - Vank-katedraali ja Jameh-moskeija
Päivä 5
Isfahan – Yazd - Naqsh-e Jahan -aukio, Sheikh Lotfollah -moskeija, Ali Qapu -palatsi, basaari - matka jatkuu Yazdiin
Päivä 6
Yazd - kaupunkikierros: Hiljaisuuden torni, Tulen temppeli, Jameh-moskeija ja vesimuseo
Päivä 7
Yazd – Abarkuh – Pasargadae – Shiraz - Kuningas Kyyroksen hautakammio ja Persepolis
Päivä 8
Shiraz - kaupunkikierros: Eram-puutarha, runoilija Hafezin hauta ja vanha basaari
Päivä 9
Saapuminen Helsinkiin.

Hotelli

Ferdowsi International Grand Hotel

Teheranissa majoitumme neljän tähden (paikallinen luokitus) hotelliin, jossa on yli 200 huonetta ja kuusi kerrosta, kahviloita ja ravintoloita ja uima-allas. Huoneissa on minibaari, ilmastointi ja sateliitti-TV. Keskeisen sijaintinsa ansiosta kaikki suuret museot ja Golestan-palatsi sekä pääkaupungin palvelut ovat ulottuvilla.

Lue lisää: http://www.ferdowsihotel.com/en 

(Albatros Travel ei vastaa ulkopuolisen sivuston sisällöstä tai ylläpidosta).

Safir Hotel

Isfahanissa majoitumme neljän tähden (paikallinen luokitus) hotelli Safiriin, joka sijaitsee viehättävällä Naqsh-e Jahan aukiolla kaupungin keskustassa. Hotellihuoneet on sisustettu klassiseen persialaiseen tyyliin ja huoneissa on minibaari, ilmastointi ja sateliitti-TV. Hotellin lähistöllä on paljon ravintoiloita, joissa on tarjolla sekä iranilaisia että kansainvälisiä ruokalajeja.

Lue lisää: http://www.safirhotel.net/ 

(Albatros Travel ei vastaa ulkopuolisen sivuston sisällöstä tai ylläpidosta).

Parsian Safeyieh Hotel

Majoitumme Yazdin tasokkaimpaan hotelliin. Iranin ekoystävällisimpänä hotellina palkittu Safeyieh sijaitsee vanhankaupungin kupeessa. Kaikissa huoneissa on minibaari, ilmastointi ja sateliitti-TV. Hotellin ravintolat ja kahvilat tarjoilevat sekä paikallisia- että kansainvälisiä ruokia.

Lue lisää: http://www.safaiyeh.pih.ir/

(Albatros Travel ei vastaa ulkopuolisen sivuston sisällöstä tai ylläpidosta).

Grand Hotel

Hotellissa on 14 kerrosta ja 170 huonetta, se on yksi Shirazin suurimmista rakennuksista. Katolla on pyörivä ravintola, josta on hienot näkymät yli kaupungin. Hotellissa on useampi ravintola, mm. persialainen ja italialainen. Kaikissa huoneissa on minibaari, ilmastointi ja sateliitti-TV. Paikallinen luokitus on viisi tähteä.

Lue lisää: http://en.shiraz-hotel.com/en 

(Albatros Travel ei vastaa ulkopuolisen sivuston sisällöstä tai ylläpidosta)

Kuvagalleria

Päiväohjelma

Hae matkaohjelma HUOM. Joissakin matkoistamme ohjelma voi vaihdella, esim. lähtöpäivästä tai matkasesongista riippuen. Tulostathan matkaohjelman oman aiotun/valitun matkapäivämääräsi kohdalta, kiitos.

Päivä 1
Helsinki – Teheran
Laskeudumme Teheraniin vuorokauden vaihduttua. Ajamme hotellille ja nukumme hyvät yöunet.
Päivä 2
Teheran - Golestanin palatsi – kruununjalokivimuseo - kansallismuseo

Tänään lähdemme tutustumaan Iranin maallisimpaan ja vapaamielisimpään kaupunkiin. Teheranilla on ollut kansallista merkitystä vasta 200 vuotta (Teheranista tuli pääkaupunki 1795) ja siltä puuttuu rikas historia, josta muut vierailukohteiksemme valitut Iranin kaupungit ovat tunnettuja. Sen sijaan Teheran on aarreaitta ihmisille, jotka pitävät museoista ja gallerioista. Kaupungissa on myös liuta etnisiä ravintoloita ja kahviloita.

Vanhin kaikista Teheranin historiallisista monumenteista on Unescon suojelema Golestanin palatsi. Se rakennettiin 1500-luvun puolivälissä ja toimi kuninkaallisena palatsina Qajar-dynastian aikana 1794–1925. Kyse ei ole oikeastaan yhdestä palatsista, vaan jättiläismäisestä kompleksista, joka koostuu yhteensä 17 palatsista, museoista, pihoista ja puutarhoista. Kuljemme alueella ja näemme mm. loisteliaan marmoriterassin, joka on koristeltu maalauksin, marmorikaiverruksin, stukkokoristein ja emaloinnein. Terassin keskellä seisoo alabasterinen valtaistuin. Istuimen 65 alabasteripalaa on louhittu Yazdista. Täällä on pidetty kuninkaallisia seremonioita ja kruunajaisia, viimeinen 1925.

Teheranin-kierroksellamme näemme myös šaahien ajalta peräisin olevat kruununjalokivet. Kokoelma on kuin korujen, jalokivien ja timanttien runsaudensarvi ja antaa ainutlaatuisen kuvan kuningasperheen rikkauksista.

Ohjelmassa on lisäksi käynti kansallismuseossa, jota kutsutaan myös arkeologiseksi museoksi. Museossa on esillä esineistöä Iranin kuuluisimmilta arkeologisilta kaivauksilta, kuten Persepoliista ja Susasta. Ensin mainituilta kaivauksilta esillä on mm. 2 500 vuotta vanha reliefi, joka esittää Persian kuningasta Dareios I:stä. Museossa on myös laaja islamilainen kokoelma, joka koostuu valtaosin persialaisista matoista, keramiikka- ja kupariesineistä. Varsinkin Paratiisiovi, islamilainen rukoussyvennys 1300-luvulta, on näkemisen arvoinen. Museossa on myös hyvä kirjakauppa.

Päivä 3
Teheran – Abyaneh – Kashan – Isfahan - Bagh-e Fin -puutarha, Borujerdien talo ja Abyanehin vanhakaupunki

Poistumme pääkaupungista ja ajamme Kashaniin, joka on niin lumoava, että šaahi Abbas I halusi tulla haudatuksi sinne Isfahanin sijaan. Toinen historiallinen hahmo, joka liittyy kaupunkiin, on Abu Musa al-Ashari, sotilas ja profeetta Muhammedin seuraaja. Hän valloitti kaupungin 600-luvulla. Legendan mukaan hän onnistui siinä käskemällä joukkojaan keräämään tuhansia skorpioneja ympäröivältä aavikolta ja heittämään ne kaupunginmuurin yli. Kauhistuneina kaupunkilaiset antautuivat. Seldžukkien valtakaudella (1051–1220) Kashan tuli kuuluisaksi tekstiileistään, keramiikastaan ja keraamisista laatoistaan. Tänä päivänä kaupunki on mattojen ja ruusuveden tuotannon keskus. Jos etsit laadukkaita matkamuistoja, saatat hyvinkin löytää ne täältä. Käymme koko Iranin vanhimmassa persialaisessa puutarhassa, Bagh-e Finissä, joka on perustettu 1590. Puutarha kattaa 2,3 hehtaarin kokoisen alan, ja kuten muissakin tuon ajan persialaissa puutarhoissa, myös Bagh-e Finissä on erilaisia vesiaiheita. Puutarhassa kasvaa sypressejä, ja arkkitehtuuri on sekoitus Safavidien valtakunnan, Zandin ja Qajarin dynastioiden tyyliä. Kashanissa on myös kourallinen historiallisia, 1800-luvun vauraiden kauppiaiden rakennuttamia taloja.

Katselemme lähemmin Borujerdien taloa, jonka rakensi persialainen arkkitehti Ustad Ali Maryam. Talo on rakennettu perinteiseen persialaiseen tyyliin vesialtaineen, viikunatarhoineen, sisäpihoineen ja tuulitorneineen. Viiden minuutin kävelymatkan päässä historiallisesta talosta sijaitsee Agha Borzog, nelikerroksinen moskeija, joka tunnetaan symmetrisestä muodostaan. Puisessa pääovessa väitetään olevan yhtä monta koristeellista naulaa kuin Koraanissa on säkeitä. Vaikkei itse moskeija enää ole käytössä, sen ohessa sijaitseva madrasa toimii yhä.

Seuraava pysähdyspaikkamme matkalla Isfahaniin on yksi Iranin vanhimmista kylistä, Abyaneh. Kylä, jonka asukasluku on vain 300, sijaitsee kauniilla paikalla Karkasvuoriston juurella ja koostuu kapeiden, mutkaisten katujen labyrintista ja ristikkoikkunaisista, vinoilla puuparvekkeilla varustetuista punaisista taloista. Kuin muistutuksena siitä, että kylä on ollut olemassa jo 1 500 vuotta, vanhimmat asukkaat puhuvat yhä Keski-Persian murretta – kieltä, joka on suurimmaksi osaksi kadonnut jo useita satoja vuosia sitten. Vuoren laella on Sassanidien dynastian rakennuttaman linnakkeen rauniot.

Perillä Isfahanissa majoitumme mukavaan ja hyvätasoiseen hotelliin.

Päivä 4
Isfahan - Zayandehjoen ylittävät sillat, Chehel Sotoun –palatsi - Vank-katedraali ja Jameh-moskeija

Isfahanille on tyypillistä loistelias islamilainen arkkitehtuuri ja kukkivat puutarhat. Iranilaisen sanonnan mukaan Isfahan on puoli maailmaa. Saavuttuaan Isfahaniin useimmat ymmärtävät miksi. Isfahan oli tärkeä pysähdyspaikka Silkkitiellä, mutta kaupungin kukoistuskausi alkoi vasta 1598, kun šaahi Abbas I teki Isfahanista Persian pääkaupungin. Kaupungin ylelliset palatsit ja moskeijat, isot aukiot ja kukkivat puistot kertovat itsevaltaisesta hallitsijasta, joka halusi tehdä kaupungista erityisen.

Käytyämme Hash Beheshtissä, pienessä mutta ylellisesti koristellussa palatsissa keskellä Isfahania, katselemme lähemmin Chehel Sotoun -palatsia, jossa šaahi Abbas II vastaanotti ja viihdytti vieraitaan. Nimi merkitsee 40:tä pylvästä ja on saanut innoituksensa 20 hoikasta pylväästä, jotka kannattelevat katosta palatsin sisäänkäynnin luona. Pientä mielikuvitusta käyttäen voi pylväitä nähdä 40, kun ne heijastuvat palatsin edustalla sijaitsevan altaan vedestä. Altaan ympärillä on kivileijonien koristamia suihkulähteitä. Alkuperäinen palatsi valmistui 1614, mutta se tuhoutui tulipalossa 1706, ja tilalle on sittemmin rakennettu uusi.

Isfahanissa käydessä on ehdottomasti nähtävä kuuluisat sillat, jotka ylittävät historiallisesti merkittävän Zayandehjoen kaupungin ulkopuolella. Sillat olivat aikaisemmin suosittuja tapaamispaikkoja. Paikallisilla oli tapana nauttia kupponen teetä jossakin viihtyisistä kahviloista, joita oli tuolloin sekä silloilla että niiden alla. Käveleskelemme pitkin jokirantaa ja näemme kaksi tunnetuinta siltaa, Sio-se Polin ja Khajoun, jotka on rakennettu 1602 ja 1650.

Seuraavaksi suuntaamme Jolfan kaupunginosaan, joka tunnetaan myös armenialaisena korttelina. Alueen rakennutti šaahi Abbas I siirtäessään Isfahaniin vuonna 1606 pienen kristillisen yhteisön Jolfan kaupungista. Jolfa sijaitsee nykyään Iranin pohjoisrajalla. Šaahi oli kiinnostunut kristittyjen taidoista kauppiaina, yrittäjinä ja taiteilijoina. Hän antoi kristityille vapauden harjoittaa uskontoaan, mistä on todisteena mm. Vank-katedraali, joka oli yksi ensimmäisistä armenialaisten tänne rakentamista kirkoista. Katedraalin ulkopuoli on vaatimaton, mutta sisäpuolen runsas koristelu on harvinainen sekoitus eri tyylisuuntia: islamilaisia laattoja rinta rinnan kristillisten symbolien ja persialaisten kuvioiden kanssa. Värikkäiden freskojen maalaaminen kesti 15 vuotta ja ne on vastikään entisöity. Kirkon arkkitehtuuri ja koristelu on vaikuttanut suuresti koko Persian ja Mesopotamian alueen ortodoksikirkkojen muotoiluun. Kirkon ohessa toimivassa museossa on esillä katedraalin historiaan liittyvää esineistöä, mm. šaahi Abbas I:n määräys Jolfan kaupunginosan perustamisesta, ensimmäinen Iranissa painettu kirja sekä historiallisia valokuvia.

Kaupungin basaarin ulkopuolella sijaitsee seuraava vierailukohteemme: Unescon suojelema Jameh-moskeija, joka on yksi Iranin vanhimmista. Rakennustyöt aloitettiin vuonna 771, ja 1800-luvun loppupuolelle mennessä moskeijaa oli korjattu, laajennettu ja entisöity kulloinkin vallinneen arkkitehtonisen tyylin mukaan. Näin ollen moskeijan voi nähdä eräänlaisena persialaisen arkkitehtuurin historian tiivistymänä.

Päivä 5
Isfahan – Yazd - Naqsh-e Jahan -aukio, Sheikh Lotfollah -moskeija, Ali Qapu -palatsi, basaari - matka jatkuu Yazdiin

Tänään tutustumme lähemmin vaikuttavaan Naqsh-e Jahan -aukioon – tai Imaamiaukioon – jonka pinta-ala on 67 000 m2 ja joka on maailman toiseksi suurin aukio. Majesteettinen aukio rakennettiin vuonna 1612 ja kuuluu Unescon maailmanperintökohteisiin. Aukion rakennutti šaahi Abbas I. Aukio on toiminut mm. useiden virallisten juhlallisuuksien, hevospooloturnausten ja sotilasparaatien näyttämönä. Aukiolla on nykyäänkin elämää ja vilskettä kiitos lukuisien vierailijoiden. Katselemme lähemmin joitakin aukion näyttävistä rakennuksista.

Aloitamme 1600-luvulta peräisin olevasta Sheikh Lotfollah -moskeijasta, jonka rakennutti šaahi Abbas I. Moskeijaa pidetään yhtenä maailman kauneimmista rakennuksista ja se on koristeltu arabeskein ja upein mustia ja violetteja kukkia kuvaavin mosaiikein. Kupoli on sävyiltään vaaleanpunainen ja beige. Itse rukoussaliin kuljetaan käytävän kautta. Sali on kooltaan vaatimaton, sillä moskeija rakennettiin vain kuningasta ja hänen perhettään varten. Näemme myös kuninkaallisen Ali Qapu  palatsin, jossa on kuusi kerrosta. On helppo kuvitella kuningas ja hänen seurueensa parvekkeelle katselemaan aukiolla pelattavaa poolopeliä.

Seuraavaksi ohjelmassa on aikaa omille seikkailuille kaupungin basaarissa. Basaari on viehättäville aukioille johtavien kapeiden katujen labyrintti. Isfahan oli 1600-luvulla kaikenlaisten rikkauksien keskittymä, ja täältä saattoi ostaa kaikkein hienoimpia persialaisia taidekäsitöitä. Nykyään Isfahan tunnetaan yhä kaupunkina, josta voi ostaa maailman hienoimpia käsinkudottuja persialaisia mattoja. Isfahan-mattojen yksityiskohdat ovat pyörryttäviä ja todistavat vuosien harjaantumisesta käsityöhön sekä pitkästä perinteestä. Helpompia tuliaisia kuljettaa kotimaahan on kuitenkin esim. miniatyyrimaalaukset, joista Isfahan tunnetaan mattojen ohella.

Jatkamme matkaa lounaan jälkeen ja saavumme illalla Yazdiin, joka sijaitsee kauniilla paikalla vuoristossa kahden autiomaan välissä, suolavesijärvien ympäröimänä. Majoitumme hotelliin.

Päivä 6
Yazd - kaupunkikierros: Hiljaisuuden torni, Tulen temppeli, Jameh-moskeija ja vesimuseo

Yazd on yksi Silkkitien kauppakaupungeista, josta karavaanit ostivat silkkiä, muita tekstiilejä ja mattoja matkalla Keski-Aasiaan ja Intiaan. Yazd tunnetaan silkin ja korkealaatuisen käsityön lisäksi tuulitorneista ja vesilaitoksista, joita rakennettiin helpottamaan elämää kesähelteillä. Verrattuna moniin muihin Iranin kaupunkeihin Yazd on säilyttänyt autenttista charmiaan ja klassista persialaista tyyliään, joihin kuuluvat kapeat, sokkeloiset kujat, aukiot ja vilkkaat basaarit. Yazdin arkkitehtuurin sanotaan olevan kaikkein persialaisinta, ja sitä on suojellut vuosisatojen ajan lämmin ilmasto ja säästyminen vihollisten hyökkäyksiltä. Pienenä kuriositeettina mainittakoon, että Marco Polo vieraili Yazdissa vuonna 1272 matkallaan Kiinaan. Polo kuvaili Yazdia ”hyväksi ja yleväksi kaupungiksi”. Kaupungin eteläpäässä käymme katsomassa Hiljaisuuden tornia, jonne zarathustralaiset jättivät kuolleiden ruumiit haaskalintujen syötäviksi. Zarathustralaiset pitävät ruumiita epäpuhtaina eikä niiden pidä antaa saastuttaa puhtaita elementtejä, kuten tulta tai maata. Perinne katkesi 1900-luvun puolivälissä, ja siitä lähtien kuolleet on haudattu meille tutummalla tavalla.

Yazdissa asuu yhä reilut 10 000 zarathustralaista. Naispuoliset zarathustralaiset voi tunnistaa kuvioidusta huivista ja brodeeratusta mekosta. Käymme myös zarathustralaisten Tulen temppelissä, jossa on palanut pyhä tuli vuodesta 470. Zarathustralaiset kaikkialta maailmasta tulevat sitä katsomaan. Tutustumme lähemmin Jameh-moskeijaan, joka on peräisin 1300-luvulta. Moskeijan minareetti on Iranin korkein, ja sisätiloja koristavat kauniit mosaiikit, jotka tekevät rakennuksesta yhden persialaisen arkkitehtuurin hienoimmista esimerkeistä. Moskeijan kuva on painettu 200 rialin setelin etupuolelle. Yazdin vesimuseossa kuulemme qanat-nimisestä maanalaisesta kanavajärjestelmästä, jota käytetään kuljettamaan ihmisille juomavettä sekä kuiville alueille kasteluvettä. Qanatit on rakennettu vaakatasoisiksi kuiluiksi, joita tunnelit yhdistävät. Kaivo löytyy yleensä vuoren juurelta maan alta. Kanavien toiminta perustuu painovoimaan, sillä kaivo on aina korkeammalla kuin veden määränpää. Teknologia on kehitetty Persiassa ja on levinnyt sieltä muualle.

Illalla on mahdollisuus käydä Amir Chakhmaq -kompleksissa, symmetrisessä moskeijassa. Se tunnetaan alkoveistaan, jotka valaistaan pimeyden laskeuduttua, sekä Dowlatabad-puutarhasta, joka kuuluu Unescon maailmanperintökohteisiin. Upea puutarha rakennettiin 1750 ja siellä on sekä kaunis palatsi että maailman korkein tuulitorni. Palatsin sisällä näemme yksityiskohtaisia metalliristikoita ja hienostuneita lasimaalauksia.

Päivä 7
Yazd – Abarkuh – Pasargadae – Shiraz - Kuningas Kyyroksen hautakammio ja Persepolis

Nousemme varhain, jotta saamme kaiken irti päivän mielenkiintoisesta ohjelmasta. Jätämme hyvästit Yazdille ja ajamme Pasargadaen muinaiseen kaupunkiin, jonka perusti kuningas Kyyros II Suuri (576–529 eKr.) Akemenidien hallitsijasuvun pääkaupungiksi noin 550 eKr. Käymme kuningas Kyyroksen hautakammiossa ja ylellisen kuninkaallisen palatsin raunioilla. Katselemme myös kaupunkia, joka oli muinoin niin kaunis, että on päässyt Unescon maailmanperintökohteeksi. Pasargadaen palatsien ja puutarhojen muotoilu vaikutti suuresti klassiseen persialaiseen taiteeseen ja arkkitehtuuriin. Myöhempi tutkimus osoittaa, että kaupunki oli rakennettu niin tukevasti, että se selvisi jopa maanjäristyksestä, jonka voimakkuus oli 7 Richterin asteikolla. Nykyään rauniot ovat kuitenkin varsin huonossa kunnossa.

Jatkamme Pasargadaesta mahtavan Persepolis-palatsin raunioille. Persepolis sijaitsee kauniilla paikalla Kuh-i-Rahmat-vuoren juurella Shirazin kaupungin ulkopuolella. Palatsi on viimeinen jäänne esihistoriallisesta Lähi-idästä. Se kuuluu Unescon maailmanperintökohteisiin. Kaupungin, joka toimi pääkaupunkina Akemenidien hallitsijasuvun kaudella (noin 550–330 eKr.), perusti Persian kuningas Dareios I lähes 2 500 vuotta sitten. Kuningas Kserkses I (485–465 eKr.) ja hänen poikansa Artakserkses lisäsivät kaupunkiin myöhemmin useita rakennuksia.

Rakennushistoria on hyvin dokumentoitu lukuisiin kiilakirjoituksiin, jotka on löydetty paikan päältä. Persepoliin esikuvina olivat mesopotamialaiset rakennukset, ja palatsin mahtipontisuus korostuu yksityiskohtaisissa koristeluissa: leijonapatsaita, veistosmaisia pylväänpäitä ja pikkutarkkoja reliefejä, jotka on kaiverrettu kalkkikiveen. Kuljemme portaita ”Kaikkien kansojen portille” ja vastaanottosaliin, ”Apadanaan”, jossa kuningas otti vastaan vasallivaltioiden valtuuskuntia. Portaiden reliefit olivat hautautuneet hiekkaan, ja ovat siksi niin hyvin säilyneitä. ”Apadanan” pohjois- ja itäosassa näemme mm. portaikon, joka vie ylös pilarisaliin ja valtaistuinsalin raunioille. Valtaistuinsali oli koko alueen toiseksi suurin rakennus. Näemme taustalla myös ns. Kserksesin haaremin. Koko rakennuskompleksia ympäröi kolmelta sivulta kaksoismuuri, ja neljännellä sivulla seisoo Kuh-i-Rahmat-vuori luonnollisena suojamuurina.

Aleksanteri Suuri valloitti Persepoliin 331 eKr. ja tuhosi kaupungin. Akemenidien muinainen valtakunta löydettiin uudelleen vasta 1600-luvun alussa, kun matkaajat toivat kuvauksia mukanaan Eurooppaan. Vuonna 1765 vieraili saksalainen Carsten Niebuhr Persepoliissa, josta hän laati yksityiskohtaiset pohjapiirrokset ja jäljensi huolellisesti reliefejä ja marmoriseinien kiilakirjoituksia. Niebuhrin pikkutarkat jäljennökset toimivat kiilakirjoitusten tulkintojen pohjana. Carsten Niebuhr kaiversi oman nimensä palatsin isoon porttiin todisteeksi työstään ja oleskelustaan muinaisessa kuninkaallisessa palatsissa. Niebuhr tuli Persiaan Omanin kautta tanskalaisen retkikunnan mukana heidän tutkimusmatkallaan Arabiaan.

Aikataulusta ja liikneteestä riippuen, jatkamme mahdollisuuksien mukaan pohjoiseen Naqsh-e Rustamin kuningashaudoille ja Naqsh-e-Rajabin arkeologiselle alueelle. Akemenidien kuninkaiden Kserksesin, Artakserksesin, Dareios I:n ja Dareios II:n uskotaan lepäävän täällä sarkofageissaan. Aleksanteri Suuri ryösti haudat valloittaessaan Akemenidien valtakunnan, mutta iso persialainen risti koristaa yhä kallioseinämiä.

Saavumme illlalla kauniilla paikalla sijaitsevaan Shirazin kaupunkiin, jota kutsutaan myös ”Persian runolliseksi pääkaupungiksi”, ja majoitumme hotelliin.

Päivä 8
Shiraz - kaupunkikierros: Eram-puutarha, runoilija Hafezin hauta ja vanha basaari

Tänään koemme aitoa tuhannen ja yhden yön tunnelmaa, kun teemme kaupunkikierroksen kauniissa Shirazissa. Ensimmäinen kohteemme on Eram-puutarha – yksi yhdeksästä persialaisesta puutarhasta, jotka perustettiin 1800-luvun puolivälissä ja jotka ovat Unescon maailmanperintökohteita. Eram-puutarhaa kutsutaan myös paratiisipuutarhaksi. Syy on helppo ymmärtää: hyvältä tuoksuvaa puutarhaa koristavat kukkivat appelsiinipuut, vihreät sypressit, taatelipalmut ja persialaiset ruusut ja se on toiminut monien iranilaisten kirjailijoiden inspiraation lähteenä läpi aikojen. Puutarhassa on myös suihkulähteitä sekä komea Qajar-palatsi, jonka rakennutti rikas Qavamin perhe 1879–1886. Palatsin sisätilat on koristeltu eleganteilla kuvioilla ja kaakeleilla, joissa on kuuluisan iranilaisen runoilijan Hafezin säkeitä. Itse rakennus on saanut innoituksensa viktoriaanisesta Euroopasta. Palatsissa on 32 huonetta ja kaksi kerrosta.

Jatkamme kulkuamme taiteen ja runouden maailmassa, käymme kansallisrunoilija Hafezin haudalla. Sekä iranilaiset että ulkomaalaiset matkailijat käyvät haudalla, jota ympäröivät solisevat lähteet, värikkäät kukkaistutukset ja tuoksuvat sypressit. Useimmat uskovaiset iranilaiset pitävät Hafezia hengellisenä mestarina, jolla oli aivan erityinen kyky aistia Jumalan läsnäolo. Monet pitävät Hafezin runoja henkisenä johtolankanaan elämän isoissa kysymyksissä. Sanotaan, että jollei köyhällä iranilaisella ole varaa tehdä pyhiinvaellusta Mekkaan, Allah antaa hänelle anteeksi, mikäli hän käy edes Hafezin haudalla. Perinteen mukaan vastavihityn parin tulee käydä Hafezin haudalla ja lukea yksi hänen runoistaan ääneen taatakseen onnellisen avioliiton.

Seuraava kohteemme on yksi eleganteimmista ja valokuvatuimmista moskeijoista koko Etelä-Iranissa: Masjed-e Nasir-al-Molk. Moskeija valmistui 1800-luvun lopussa ja sen tunnusmerkki on kauniit syvänsiniset laatat, jotka peittävät sen julkisivun. Paras löytyy kuitenkin vasta sisältä: rukoushuone kaiverrettuine pylväineen, värikkäät fajanssikoristelut ja kauniit lasimosaiikki-ikkunat, jotka täyttävät koko tilan upealla värileikillään.

Shirazissa on monen mielestä maan kauneimmat basaarit. Varmistuaksemme tästä käymme isossa Vakil-basaarissa kaupungin historiallisessa keskustassa. Vilkkailla markkinakaduilla näemme mm. paimentolaisia, jotka tulevat Shiraziin tekemään kauppaa. Täältä voi ostaa kaikkea itämaisista antiikkiesineistä käsinkudottuihin mattoihin, kupariesineisiin, vihanneksiin, mausteisiin ja maalauksiin. Alueella on myös useita kauniita pihoja, kylpylöitä ja mattokauppoja, joista väitetään löytyvän kaupungin hienoimmat matot.

Illalla syömme herkullisen läksiäisillallisen ja levähdämme hotellissa, jonka jälkeen ajamme Shirazin kansainväliselle lentokentälle, josta kotimatka alkaa.

Päivä 9
Saapuminen Helsinkiin.
Persepolis' ruiner
Laskeudumme Helsinkiin puolen päivän paikkeilla laukut täynnä unohtumattomia kokemuksia.

Hintatiedot

Hintaan sisältyy
  • Turkish Airlinesin reittilennot Helsinki - Teheran/Shiraz - Helsinki (Istanbulin kautta) turistiluokassa
  • majoitus jaetussa kahden hengen huoneessa hyvätasoisissa hotelleissa (paikallinen luokitus 4- ja 5- tähteä)
  • puolihoito (aamiainen ja lounas, päivinä 5 ja 8 lounaan sijasta illallinen)
  • juomavesi, tee ja murukahvi bussimatkojen aikana
  • kuljetukset, retket ja sisäänpääsyt ohjelman mukaan
  • suomalainen matkanjohtaja
  • verot ja viranomaismaksut
Hintaa ei sisälly
  • muut ruokailut ja juomat matkan aikana
  • yhden hengen huoneen lisämaksu 348€
  • juomarahat paikallisoppaille ja kuljettajille, yhteensä noin 40€ (suositus)
  • viisumi noin 90€ (lue lisää kohdasta Hyvä tietää)

Ennen matkaa

Lue nämä Albatrosin lisä- ja erityisehdot, ennen matkan varaamista.

Hyvä tietää

Päivittäiset ajomatkat ja yöpymiset

Päivä 2 n. 30 km

3 n. 500 km

4 n. 30 km

5 n. 310 km

6 n. 30 km

7 n. 450 km

8 n. 30 km

Päivien ohjelma on runsas, näemme ja koemme paljon. Päivät ovat myös pitkiä ja usein saavumme hotelliimme vasta illalla.

Yöpymiset

Teheran 2, Isfahan 2, Yazd 2 ja Shiraz 2.

Ensimmäisenä päivänä Teheraniin ja hotelliin saavumme yöllä. Viimeisenä yönä (8.-9. päivien välinen yö) lento lähtee myöhään illalla, jolloin hotellissa levätään ilta ennen kuin lähdemme puolenyön aikoihin lentokentälle ja kotimatka alkaa.

Liikkuminen matkan aikana

Retkipäivinä kävellään paljon, myös epätasaisessa maastossa. Matka ei sovi liikuntaesteiselle.

Passi ja viisumi

Passissa ei tule olla Israelin, Länsirannan tai Gazan leimoja. Mikäli passissasi on näitä leimoja, sinun tulee hankkia uusi passi ennen Iranin matkaa. Passissa tulee olla riittävä määrä tyhjiä sivuja viisumeita varten.

Iraniin tarvitaan viisumi. Matkan varaamisen jälkeen, lähempänä matkaa lähetämme sinulle tiedot, kuinka viisumia haetaan ja mitä tietoja Albatros tarvitsee ennen matkaa.

Viisumi ei sisälly matkan hintaan (noin 90€).

Mikäli suunnittelet matkustavasi Iranin matkan jälkeen USA:han, huomioithan tämän: Suomen kansalaisten, jotka ovat matkustaneet tai oleskelleet Iranissa, Irakissa, Sudanissa tai Syyriassa 1.3.2011 jälkeen tai joilla on kaksoiskansalaisuus jossain kyseisistä maista, tulee hakea viisumia Yhdysvaltojen suurlähetystöstä tai konsulaatista. Mikäli heillä on jatkuva, aikaisemmin myönnetty ESTA-hakemus, se katsotaan mitätöidyksi ja matkustajan tulee anoa viisumia suurlähetystöstä tai konsulaatista

Valuutta

Suosittelemme, että varaat jo kotimaasta mukaan kaiken käteisen, mitä suunnittelet matkalla käyttäväsi, mielellään isoina ja pieninä US dollarin tai euron seteleinä. Setelit voi vaihtaa matkalla rialeiksi. Iranissa ei ole mahdollista nostaa rahaa tai maksaa luottokortilla.

Tavat ja säännöt

Iran on turvallinen matkustusmaa, ja helposti lähestyttävät iranilaiset antavat positiivisen kuvan maasta. Kuten kaikkialla, täälläkin tulee kunnioittaa maan sääntöjä ja tapoja. Naiselle ne tarkoittavat pukeutumista pitkiin, väljiin vaatteisiin ja hiusten peittämistä. Miehet pukeutuvat pitkiin housuihin. Alkoholi sekä pornografinen materiaali on jyrkästi kielletty eikä niitä saa tuoda maahan.

Kaikkia rakennuksia ei ole luvallista kuvata, joten pyydämme noudattamaan matkanjohtajan ja paikallisoppaiden ohjeistusta valokuvaamisesta.

Iranilainen ruoka

Iranilaisella keittiöllä on ollut suuri vaikutus afganistanilaiseen, pohjoisintialaiseen eikä vähiten turkkilaiseen ruokakulttuuriin. Vuosisatojen kuluessa iranilainen ruoka on levinnyt lännemmäksi Armeniaan, Azerbaidžaniin ja Georgiaan ja sitä kautta Venäjälle. Monet ruokalajit, jotka yleensä yhdistetään Lähi-itään, ovat peräisin Iranista, kuten kebab ja jäätelö. Tuoreita yrttejä ja hedelmiä, kuten luumuja, granaattiomenoita, kvitteneitä, kuivattuja luumuja, aprikooseja ja rusinoita käytetään ahkerasti. Tyypillinen persialainen ateria koostuu riisistä ja lampaasta, kanasta tai kalasta sekä sipulista, vihanneksista, pähkinöistä ja yrteistä. Tasapainoisen maun loihtimiseksi lisätään usein sekoitus tyypillisiä persialaisia mausteita, kuten sahramia, kuivattua limettiä, kanelia ja persiljaa. Vehnäleipä, “nan”, on tärkeä osa iranilaista keittiötä. Litteitä vehnäleipiä valmistetaankin ainakin 40:tä eri sorttia!

 

Yleistä matkustustietoa

Fyysinen kunto matkustettaessa

Pääsääntöisesti edellytämme, että matkustaja itse pystyy huolehtimaan omasta liikkumisestaan ryhmän tahdissa. Myös bussi-, juna- ja laivamatkoillamme tutustumme nähtävyyksiin usein jalan. On mahdollista, että päivittäiset kävelymatkat voivat nousta useisiin kilometreihin. Pyydämme aina tarkistamaan myynnistä tai matkaohjelmasta, soveltuuko matka teille.

Vakuutukset

Matkoihin ei sisälly henkilökohtaisia vakuutuksia, matkatavaravakuutusta eikä peruutusturvaa. Matkojen erikoisluonteen vuoksi kehotamme ottamaan riittävän kattavat vakuutukset omasta vakuutusyhtiöstä, ja selvittämään mikä vakuutus sopii sinulle parhaiten ja mitä vakuutus korvaa. Vakuutuksia ei voi ottaa matkan aikana, ne on aina hankittava etukäteen. Matkalle on ehdottomasti mukavampi lähteä, kun tietää että oma vakuutusturva on kunnossa.

Albatros Travelin matkanjohtaja

Kaikilla ryhmämatkoillamme on mukana suomalainen matkanjohtaja, joka lentää kanssanne Helsingistä kohteeseen tai on vastaanottamassa teitä kohteen lentokentällä. Kerromme tästä kotiin lähetettävän kirjeen mukana, noin viikko ennen matkaa. Maasta riippuen matkalla on usein mukana paikallisopas, joka hoitaa käytännön järjestelyjä ja avustaa matkanjohtajaa. Joillain matkoillamme on mahdollisuus ostaa matkanpidennys. Albatrosin Yksilöllinen matka ja ryhmämatkojen matkan pidennetty osuus ei sisällä suomalaisen matkanjohtajan palveluja.

Mikäli matkanjohtaja sairastuu matkan aikana, pyrimme saamaan mahdollisuuksien mukaan paikalle ensisijaisesti suomalaisen matkanjohtajan. Mikäli tämä ei ole mahdollista, Albatrosin pohjoismaalaisen matkanjohtajan.

Juomarahat

Ryhmämatkoillamme matkanjohtaja kertoo teille maan juomaraha-käytännöistä, ja tietysti myös itse arvioitte palvelun tason. Kerromme sekä Ryhmä- että Yksilöllisten matkojen kohdalla suositeltavan juomarahasumman matkan ajalle. Emme sisällytä juomarahoja matkan hintaan. Juomarahan käytön ja summan suuruuden haluamme viime kädessä asiakkaan itse voivan päättää.

Yksin matkustavat

Jos matkustat yksin, edellytämme yhden hengen huoneen/hytin varaamista.  

Passi tai henkilökortti

Suomen kansalaisella on oltava koko matkan ajan voimassaoleva hyväkuntoinen passi. Passin tulisi olla voimassa vähintään 6 kuukautta matkan paluupäivän jälkeen. Tämä suositus koskee kaikkia matkojamme, vaikka säännökset voivatkin vaihdella maittain ja passin voimassoloaikavaatimus olla joissain maissa lyhyempi.
Useissa Euroopan maissa riittää kuvallinen henkilökortti matkustusasiakirjaksi. Katso ajankohtaiset tiedot: http://www.poliisi.fi

Passissa tulee olla tyhjiä sivuja mahdollisia leimoja tms. viisumeita varten. Lapsella tulee olla oma passi.
Passin nimitietojen tulee täsmätä lentolipun tietojen kanssa. Pyydämme muiden kuin Suomen kansalaisten tarkistamaan omasta lähetystöstään matkalle tarvittavat asiakirjat.

Rokotukset ja terveys

Pyydämme tarkistamaan matkakohteen kohdalta kunkin maan rokotussuositukset ja joihinkin maihin suositeltavan malarian estolääkesuosituksen. Mikäli olet epävarma omasta rokotussuojastasi tai haluat lisätietoa malarialääkityksen tarpeellisuudesta, otathan yhteyttä omaan lääkäriisi. Mahdolliset päivittäiset reseptilääkkeet on syytä pakata käsimatkatavaroihin (lentoyhtiöiden määräykset huomioiden). Ota varalta mukaan vähän reiluummin lääkkeitä, matkalla ei välttämättä ole mahdollista saada nopeasti käyttämääsi lääkettä. Matkamme ovat usein kiertomatkoja, joten liikumme paljon ja päivät voivat olla pitkiä, joten vesipullon mukana pitäminen on tärkeää.

Viisumi

Joihinkin maihin matkustettaessa tarvitaan viisumi. Kerromme matkakohteen yhteydessä, mikäli viisumi täytyy hankkia ennen matkaa ja miten sen voi hankkia. Ohjeet koskevat suomen kansalaisia. Mikäli olet jonkun muun maan kansalainen, ota yhteyttä oman maasi lähetystöön.

Matkustaminen alaikäisten lasten kanssa

Jos matkustat lasten kanssa, jotka eivät ole omia lapsiasi, esim. lapsenlapsesi kanssa, tai jos biologisena vanhempana matkustat lasten kanssa ilman toista vanhempaa, huomioi, että kohdemaasta riippuen matkustamiseen voidaan vaatia erityisiä asiakirjoja.

Suosittelemme ottamaan hyvissä ajoin ennen matkaa yhteyttä kyseisen maan suurlähetystöön tai konsulaattiin ja selvittämään, mitkä säännöt koskevat alaikäisten lasten maahan saapumista.

Vaikka alaikäisten lasten maahantuloon ei vaadittaisi mitään virallisia asiakirjoja, lentoyhtiö voi vaatia tällaisiä asi​​akirjoja ja estää lennolle pääsyn lähtöselvityksessä, jos asiakirjat puuttuvat.

Tämän vuoksi suosittelemme vahvasti joka tapauksessa ottamaan matkalle mukaan lasten englanninkieliset virkatodistukset, kopiot molempien vanhempien passin kuva-aukeamasta sekä englanninkielisen suostumusilmoituksen vanhemmalta/vanhemmilta, jotka eivät osallistu matkalle.

Istumapaikat ja erikoisruokavalioateriat kohteessa/hotellissa ja lentokoneessa

Matkustamme ryhmänä ja ns. ryhmälentolipuilla. Lentoyhtiö vastaa istumapaikkajaosta. Voit varausvaiheessa kertoa mahdollisesta istuinpaikkatoiveesta, kuten esimerkiksi ikkuna- tai käytäväpaikkatoiveesta, jonka toimitamme lentoyhtiölle. Huomioithan, että emme voi taata toivetta. 

Voit kertoa meille mahdollisesta erikoisruokatoiveesta lennolla/kohteessa tai hotellissa ja toimitamme pyynnön eteenpäin. Nämä toiveet tarvitsemme viimeistään 60 päivää ennen lähtöpäivää. Huomioithan, että emme voi taata toiveita. 

Matkatavarat

Tavallisimmin maksutta kuljetettavan matkatavaran määrä on max. 20kg tai 23 kg. Matkustamoon voi viedä yhden käsimatkatavaran, kooltaan yleensä enintään 55 x 40 x 20cm ja painoltaan enintään 5 kg tai 8 kg. Laukun ulkomitat, taskut, pyörät ja kahvat mukaan lukien laukku ei saa ylittää annettuja mittoja. Lentoyhtiöt voivat halutessaan rajoittaa käsimatkatavaroiden kokoa. Reittilennoilla noudatetaan ylipainomaksuissa kansainvälisen ilmakuljetusjärjestön IATA:n/lentoyhtiön niistä määräämiä maksuja.

Sallitut kilomäärät voivat vaihdella lentoyhtiöittäin, joten tarkista sallittu kilomäärä lentoyhtiön omilta nettisivulta tai meiltä ennen matkaa. Maiden sisäisillä lennoilla konetyyypit voivat olla pienempiä, jolloin matkatavararajoitukset ovat usein tiukemmat.

Istumapaikat bussissa

Albatrosin ryhmämatkoilla ei ole mahdollista varata tai ostaa istumapaikkoja bussista. Matkustajat voivat paikan päällä sopia matkanjohtajan kanssa paikkojen vaihtamisesta matkan aikana, jotta jokaisella on mahdollisuus istua bussin etu- ja takapenkeillä. 

Muutokset lentoaikatauluihin ja matkaohjelmaan

Muutokset lentoaikatauluihin ovat mahdollisia. Kerromme mahdollisista muutoksista mahdollisimman pian saatuamme tiedon lentoyhtiöltä.

Pidätämme oikeudet mahdollisiin muutoksiin matkaohjelmaan, jotka voivat johtua esim. muuttuneista aukioloajoista, jolloin päiväohjelman aikataulu saattaa muuttua.

Luonnonolosuhteet, liikenne, paikalliset pyhät, lakot tai vaalit voivat vaikuttaa matkaohjelmaan.

Huomioithan, että lisämaksulliset retket toteutuvat, kun osallistujia on riittävästi. Mikäli retki joudutaan peruuttamaan, maksu palautetaan joko ennen matkaa tai matkan jälkeen, peruutusajankohdasta riippuen.

Rated 5 out of 5 by from Nähtävyydet huippuluokkaa, ruoka oli hyvää, kaikki sujui! Eräs parhaista matkoistani. Iran on oikea historian aarreaitta. Lumoavan kauniit koristellut moskeijat ja muut rakennukset jäivät mieleen, Arvostan erityisesti sitä, että sekä matkanjohtajalla että paikallisoppaalla oli historian yliopistotutkinto - emme saaneet vain faktoja, vaan myös analyysia ja ajateltavaa. - Missään en ole tavannut niin ystävällisiä ihmisiä kuin Iranissa; selfiekuvia otettiin meidän kanssa, tultiin kadun toiselta puolen auttamaan meitä kadunylityksessa (liikenne oli melkoista) ym. Basaareista minulla on ollut harmillisia kokemuksia arabimaista - mutta iranilaiset eivät tyrkytä, sai ihan rauhassa katsella tavaroita. Rahaa kului vähän; vaihtokurssi oli meille hyvin edullinen. Euro on paras valuutta; korttikauppiaat ym. kysyivät euron kolikoita. Jotkut tekivät matto-ostoksia; siihen tarvittiin Visa ja kopio passista. Yazdissa oli silkkibrokadikauppa. Viimeisenä päivänä kävimme herkkukaupassa ostamassa pähkinöitä, mausteita ja makeita herkkuja tuliaisiksi. Puolihoito oli sopiva, illalla söin hedelmiä tms. Jotkut kävivät ravintolaillallisilla; hyvä illallinen paikallisen alkoholittoman oluen kanssa maksoi n 10 euroa. - Pidin erityisesti Yazdin vanhasta kaupungista. Hiljaisuuden tornit olivat vaikuttavia, niihin zarathustralaiset olivat vieneet omaisensa "taivashautauksen". Kyyroksen hauta kannattaa jättää ohjelmasta (siitä puhuimme), nyt 2500 vuotta vanhalle Persepolille jäi ihan liian vähän aikaa; paljon jäi näkemättä. Toisen matkatoimiston ryhmä on siellä miltei koko päivän. Kuningashaudoille ehdimme sitten vasta pimeällä.
Date published: 2018-12-23
Rated 5 out of 5 by from Upea, rauhallinen Iran Palasimme viikko sitten huippumielenkiintoiselta Iranin kiertomatkalta. Toisin kuin uutisissamme kerrotaan, maa on erittäin rauhallinen ja ihmiset hymyileväisiä ja ystävällisiä ja hintataso on ällistyttävän edullinen. Turistikauden ulkopuolella matkaamisen etuna oli, että pääsimme katsomaan nähtävyyksiä jonottamatta. Olimme tutustuneet Iranin/Persian historiaan ja kulttuuriin jo etukäteen. Upeat moskeijat, palatsit, aukiot, basaarit, puutarhat ja maisemat jäivät elävästi mieleen kiertomatkallamme. Suomalaisoppaamme taitavasti kutkutteli mielikuvitustamme ja johdatti meidät historiaa tihkuvaan maahan ja sen elämään niin tuhansia vuosia sitten kuin nykyaikanakin. Iranin muistot säilyvät mielissämme kauniina ja valokuviemme avulla voimme palata hienoihin käyntikohteisiimme aina uudestaan.
Date published: 2018-11-23
Rated 5 out of 5 by from Loistava kokonaisuus Hyvin suunniteltu ja vedetty kokonaisuus. Tarjoaa hienon matkan historiaan, mutta antaa mielikuvan myös tämän päivän Iranista ja maan todella ystävällisistä ihmisistä.
Date published: 2018-11-20
Rated 5 out of 5 by from Matka täynnä loistavaa kauneutta ja viisautta Yllätyin iranilaisten ystävällisyydestä ja avoimmuudesta.Olimme tosiaan tervetulleita. Matka kulki n.1000m korkeudella ja lämpötila oli näin ollen matala johon vaatetusessa en osannut varautua.Päivät olivat palatseineen, moskeijoineen ja puutarhoineen upeat ja tietoa tuli paljon, kiitos erinomaisten oppaiden. Persepoliksessa aika loppui kesken, Kyroksen hautakammion olisi voinut päivästä jättää pois. Upea matka!
Date published: 2018-11-19
Rated 5 out of 5 by from Mainio Iranin matka marraskuussa 2018 Iran 8.11.-16.11.2018
Date published: 2018-11-19
Rated 5 out of 5 by from Historia eläväksi Tulin kotiin toissa päivänä. Matka täytti kaikki odotukset. Historia tuli eläväksi. Tämän päivän IRAN oli yllättävän eläväinen ja moderni. Median luoma mielikuva osoittautui täysin vääräksi. Valitettavasti joku valtio voi manipuloida niin voimakkaasti mielipiteitä.
Date published: 2018-11-17
Rated 4 out of 5 by from uusia elämyksiä Eilen tulin ja matka oli mielenkiintoinen. Aivan erilaisia kokemuksia taas ja ystävällinen kansa ja todella "antiikkiset" nähtävyydet. Hieno kokemus. Osaavat oppaat, luotettava safööri ja hotellit hyvät. Kyllä kelpaa reissata.
Date published: 2018-11-17
Rated 5 out of 5 by from Loistava kokonaisuus Paikallisimpaa, kuljettaja ja matkanjohtaja olivat tosi hyviä...hienot kohteet ja jäi vielä omaakin aikaa...
Date published: 2018-10-18
  • y_2024, m_4, d_18, h_3
  • bvseo_bulk, prod_bvrr, vn_bulk_3.0.41
  • cp_1, bvpage1
  • co_hasreviews, tv_1, tr_10
  • loc_fi_FI, sid_IRRTR03, prod, sort_[SortEntry(order=SUBMISSION_TIME, direction=DESCENDING)]
  • clientName_albatros-travel

Vastaavia matkoja