Gotlanti ja Öölanti

group-tour
Ryhmämatka suomalainen matkanjohtaja

Näe kaksi Ruotsin saarta, keskiaikainen Visby, Fårön raukit, Sollidenin kuninkaallinen kesäasunto sekä kauniit rannikot.

Bussimatka

Gotlanti tukikohtanaan vaikutusvaltaiset kauppiaat hallitsivat Itämerta ja tekivät kauniista saaresta vauraan. Gotlanti tunnetaan nuorempien asukkaiden keskuudessa nimellä Kalkkikivi-Havaiji. Sen erikoiset kalkkikivimaisemat, kivimuodostelmat, lammaspaimenet, keskiaikainen historia, Hansaliiton aikainen suuruus ja Valdemar Atterdagin hyökkäys 1361 ovat varsin kiehtovia. Käymme Kalmarissa ja Öölannissa, jonka luonto ja kulttuuri tekevät vaikutuksen.

Ohjelmassa on lisäksi yöpyminen ja kaupunkikierros Tukholmassa, Linköpingin kauppakaupunki, Astrid Lindgrenin Vimmerby, Ingmar Bergmanin hauta Fårölla sekä Roman luostarin rauniot yli 900 vuoden takaa.

 

Klikkaa karttaa, näet sen suurempana.
  • Tyyppi Kiertomatka, Bussimatka

  • Matkanjohtaja Suomalainen

  • Viisumi Ei

  • Rokotukset Ei

  • Valuutta SEK

Päiväohjelma 8 päivää
Päivä 1
Helsinki – Turku – Silja Line
Päivä 2
Tukholma, Ruotsi. Kohti etelää läpi Ruotsin: Linköping, Astrid Lindgrenin Vimmerby ja kaupunkikierros Kalmarissa
Päivä 3
Kalmar – Visby. Kokopäiväretki läpi Öölannin: Neptunuksen pellot, keskiaikainen Borgholm ja Sollidenin kuninkaallinen kesäasunto. Lautalla Visbyhyn Gotlantiin
Päivä 4
Visby, Gotlanti. Opastettu kierros Unescon suojelemassa kulttuuriperintökohteessa Visbyssä ja keskiaikaisen Roman luostarin rauniot
Päivä 5
Visby, Gotlanti. Gotlannin pohjoisosa, Fårön erikoiset raukit, Ingmar Bergmanin hauta, Sininen laguuni ja pieni Nyhamnin kalastajakylä
Päivä 6
Visby – Tukholma. Gotlannin eteläosa: Ekstakusten, Burgsvik, Hoburgsgubben. Lauttamatka takaisin mantereelle ja Nynäshamn
Päivä 7
Tukholma, Ruotsi. Kaupunkikierros Tukholmassa, omaa aikaa ja laivamatka takaisin Suomeen
Päivä 8
Turku

Kuvagalleria

Klikkaa kuvaa, näet sen suurempana

Päiväohjelma

Hae matkaohjelma HUOM. Joissakin matkoistamme ohjelma voi vaihdella, esim. lähtöpäivästä tai matkasesongista riippuen. Tulostathan matkaohjelman oman aiotun/valitun matkapäivämääräsi kohdalta, kiitos.

Päivä 1
Helsinki – Turku – Silja Line

Lähdemme Helsingistä iltapäivällä. Perillä Turussa ajamme satamaan ohi Turun linnan. Se on peräisin noin vuodelta 1280 tai jopa varhaisemmalta ajalta. Linna suojeli Turkua ja ruotsalaisia kuninkaita ja sitä laajennettiin vuosien varrella useita kertoja.

Nousemme iltapäivän lopuksi Silja Linen laivaan Turusta Tukholmaan. Asetumme hytteihimme ja syömme illallisen samalla, kun matkaamme läpi kauniin saariston. Pysähdymme matkalla Ahvenanmaalla ja siirrämme kellot tunnin verran taaksepäin Ruotsin aikaan.

Päivän ajomatka on noin n. 175 km

Päivä 2
Tukholma, Ruotsi. Kohti etelää läpi Ruotsin: Linköping, Astrid Lindgrenin Vimmerby ja kaupunkikierros Kalmarissa

Nouse ajoissa, käy aamiaisella ja katsele Tukholman saaristoa ennen kuin saavumme perille Tukholmaan. Satamasta lähdemme kohti Linköpingiä. Itäisen Ruotsin keskuksena toimiva Linköping on entinen kauppakaupunki, jossa on hieno katedraali, vanhaa Linköpingiä esittelevä ulkoilmamuseo ja iso tori.

Ajettuamme läpi Itä-Götanmaan ja Smålandin saavumme Vimmerbyhyn. Useimmat yhdistävät kaupungin kirjailija Astrid Lindgreniin ja hänen kirjoihinsa. Vimmerbyssä on teemapuisto Astrid Lindgrenin maailma, jossa Lindgrenin kirjojen monet hahmot riemastuttavat koko perhettä. Sen lisäksi seudulta löytyy Melukylä, Kissankulma ja kirjailijan lapsuudenkoti Näs.

Astrid Lindgren vietti lapsuutensa maatilalla Näsissä ja Vimmerbyssä. Juuri hänen onnellinen lapsuutensa rakkaiden sisarusten ja vanhempien kanssa toimi monien Lindgrenin kirjojen inspiraationa. Lindgrenin lapsuudenkotia Näsia, joka sijaitsee keskustan ulkopuolella, voi käydä katsomassa omatoimisesti (pääsylippu n. 170 SEK ei sisälly matkan hintaan). Olemme varanneet aikaa lounaalle ja omille seikkailuille Vimmerbyssä. Myös taidemuseo Näktergalen houkuttelee kävijöitä. Ehkä haluat vain istahtaa kahvilaan ja katsella Astrid Lindgrenin patsasta kaupungin mukulakivipäällysteisellä torilla.

Ennen kuin jätämme lastenkirjojen maailman, ajamme seudulle, jossa kuvattiin Vaahteramäen Eemelistä kertovat elokuvat. Elokuvat Eemelistä kuvattiin 1971 ja 1972, ja useimmat meistä ovat nähneet ne moneen kertaan. Tästä syystä on kiinnostavaa nähdä paikka, jossa monet ulkoilmakohtauksista on kuvattu. Maatila, joka lopulta vaihtoi nimensä Kissankulmaksi, oli 1970-luvulla ihan tavallinen tila, jossa oli vielä 1800-luvun piirteitä jäljellä. Tästä syystä se sopi niin hyvin kuvaukseen, jonka Lindgren oli luonut Kissankulmasta kirjoihinsa. Nykyään paikka on matkailumagneetti, johon kuuluu matkamuistoja, jäätelöä ja käsitöitä myyvä pikku puoti.
Saavumme iltapäivän aikana Kalmariin ja majoitumme keskustahotelliin. Halukkaat voivat lähteä matkanjohtajan mukaan kävelylle, joka päättyy Kalmarin linnalle. Emme käy itse linnassa, sillä se suljetaan aikaisin iltapäivällä.

Kalmar, joka on Itä-Smålandin ja Öölannin hallintokaupunki, tunnetaan historiallisista rakennuksista, kauniista puistoista ja monista 1600-luvun suuruuden ajoilta peräisin olevista nähtävyyksistä. Kalmar on saanut kahdesti Europa Nostra -palkinnon hyvin säilyneestä kaupunkiympäristöstä.

Vuoteen 1658, jolloin Tanska menetti Skånen, Hallandin ja Blekingen, Kalmar sijaitsi Ruotsin ja Tanskan maakuntien rajamailla ja auttoi Ruotsia säilyttämään riippumattomuutensa Smålandin itä- ja keskiosissa.
Ilta on omaa aikaa. Matkanjohtaja jakaa mielellään vinkkejä.

Päivän ajomatka yhteensä n. 455 km – 6 h 15 min.

Päivä 3
Kalmar – Visby. Kokopäiväretki läpi Öölannin: Neptunuksen pellot, keskiaikainen Borgholm ja Sollidenin kuninkaallinen kesäasunto. Lautalla Visbyhyn Gotlantiin

Tänään ylitämme 6 km pitkän sillan, joka vie manterelta Öölantiin. Öölanti on Ruotsin toiseksi suurin saari. Ruotsin molemmat isoimmat saaret, Gotlanti ja Öölanti, ovat kuuluneet jossain vaiheessa Tanskalle. Ajamme alkajaisiksi saaren pohjoisimpaan kärkeen. Sieltä otamme kurssin kohti Neptunuksen peltoja, joita kutsutaan myös meren jumalan niityksi. Pohjoisrannikon matalat kalkkikivipenkereet ovat olleet kovan tuulen ja jatkuvan aallokon armoilla vuosituhansien ajan. Kun kuuluisa ruotsalainen biologi Carl von Linné näki alueen, hän ajatteli, että meren jumalan Neptunuksen pellot voisivat näyttää tältä. Siitä nimi Neptunuksen pellot.

Kesällä tietyt alueet muuttuvat karuista kivilaatoista aaltoilevaksi kukkamereksi. Kaikkein yleisin kukka on neidonkieli. Neidonkieli ei suinkaan kuulu saaren luonnollisiin kasveihin, vaan on pikemminkin tulokas Hvenistä peräisin olevalta alukselta, joka tyhjensi sorasta koostuvan painolastinsa saarelle. Soran joukossa oli myös kasveja, jotka työnsivät juurensa uuteen kotiinsa Öölantiin.

Teemme kävelykierroksen alueella ja toivomme, että kukat ovat parhaimmillaan. Tai sitten vain nautimme luonnon leikkipaikasta ja täytämme keuhkot raittiilla ilmalla!

Halukkaat voivat kävellä alueen eteläosaan, josta on löydetty viikinkiaikainen hautapaikka (n. vuodelta 1000). Itse paikka on 150 m pitkä ja 30 m leveä. Kun arkeologit tutkivat hautoja vuonna 1935, löytyi haudoista naisten, lasten ja miesten luurankoja sekä viikinkiaikaisia hautalahjoja.

Ohjelmassa on aikaa lounaalle saaren tunnetuimmassa kaupungissa Borgholmissa. Siellä ehdit myös tutustua kaupunkiin omatoimisesti. Pieni kaupunki tunnetaan isosta linnasta, joka sijaitsee kaupungin laitamilla. Borgholmissa asuu ympärivuotisesti noin 3 500 ihmistä, mutta kesäkaudella määrä moninkertaistuu.

Matkalla takaisin mantereelle käymme katsomassa Ruotsin kuningasperheen kesäasuntoa, Sollidenin linnaa. Käymme kauniissa puistossa ja katselemme linnaa ulkopuolelta. (Pääsylippu puistoon n. 120 SEK ei sisälly matkan hintaan.) Ne, jotka eivät halua käydä katsomassa puistoa, voivat nauttia kupposen kahvia kahvilassa, jonne pääsee maksutta.

Nyt suuntaamme Oscarshamniin ja lauttasatamaan, jossa nautimme yhteisen illallisen ennen illan lauttamatkaa.
Myöhään illalla lähdemme kohti Gotlantia ja keskiaikaista Visbytä, joka on Unescon maailmanperintökohde. Jo varhaisessa vaiheessa kaupunki osoittautui tärkeäksi kauppakaupungiksi ja se oli Itämeren tärkein hansakaupunki. Visbyhyn rakennutettiin kaupunginmuuri, jotta mahdolliset viholliset saataisiin pidettyä loitolla. Muuri on yhä nähtävissä.

Saavuttuamme Visbyhyn ajamme suoraan hotelliin ja painumme pehkuihin.

Päivän ajomatka yhteensä 300 km – 4 h.

HUOM. Tarkat lautta-ajat selviävät vasta lähempänä matkaa. Tästä syystä päivän ohjelmaan voi tulla muutoksia. Kokemuksen pohjalta voimme varautua siihen, että lautta on perillä Visbyssä vasta keskiyöllä.

Päivä 4
Visby, Gotlanti. Opastettu kierros Unescon suojelemassa kulttuuriperintökohteessa Visbyssä ja keskiaikaisen Roman luostarin rauniot

Gotlanti on saanut nimensä muinaisen itägermaanisen goottien heimon mukaan. Jo Rooman valtakunnan aikaan gooteilla oli yhteyksiä Keski- ja Pohjois-Eurooppaan. Vaikka nykyään käytämme sanaa ”gootti” tai ”goottilainen” kuvaamaan esim. arkkitehtuuria, musiikkia tai muotia, sana viittasi alunperin gootteihin, jotka olivat kauppiaskansaa ja joilla oli kauppa-asema saarella.

Siinä, missä ristiretket luonnehtivat Itämeren aluetta 1100- ja 1200-luvulla, seuraavina vuosina suurin vaikutus oli kaupunkien välisellä kaupankäynnillä. Hansakaupunkien, erityisesti Lyypekin, saksalaiset kauppiaat hallinnoivat suuria määriä Juutinrauman silliä, itäeurooppalaisia turkiksia, vahaa ja puutavaraa, ruotsalaista kuparia ja rautaa sekä aseita ja metalliesineitä Etelä-Euroopasta. Visby kukoisti noina vuosina ja kaupunkiin rakennettiin kivitaloja ja kirkkoja, joiden rinnalla Itämeren alueen muut kirkot näyttivät vaatimattomilta. Kukoistuskausi oli kuitenkin nopeasti ohi. Tanskan kuningas Valdemar Atterdag hyökkäsi Gotlantiin vuonna 1361 ja tuhosi puolustautuvan talonpoikaisarmeijan murhaten ja polttaen.

Sanotaan, että Visby avasi porttinsa välttyäkseen siltä, että Tanskan kuningas tuhoaa koko kaupungin. Tarina jatkuu siten, että kuningas määräsi Visbylle niin sanotun paloveron. Hän asetti torille kolme saavia, jotka tuli täyttää kullalla, hopealla ja muilla arvoesineillä, jotta hän ei polttaisi kaupunkia. Onko tarina totta tai edes osittain totta, on yhä kiistanalainen asia.

Seuraavien vuosien aikana kauppa siirtyi etelämmäksi Saksan ja Pommerin rannikoille, ja Visby näivettyi hitaasti. Se ei kuitenkaan muuta sitä tosiseikkaa, että tänä päivänä Visby näyttää kauniilta kapeine katuineen, pienine vanhoine taloineen ja vahvoine muureineen, joka ympäröi koko kaupunkia. Käymme katsomassa Pyhän Nikolauksen kirkon raunioita. Kirkon polttivat Lyypekistä tulleet sotilaat vuonna 1525.

Opastetulla kaupunkikävelyllä katselemme keskiaikaista kaupunkia, sen muuria, tuomiokirkkoa Santa Mariaa, hyvin säilyneitä keskiaikaisia taloja sekä aistimme historian läsnäolon. Kierroksen jälkeen on aikaa katsella kaupunkia omatoimisesti.

Astrid Lindgrenin ensimmäinen Peppi Pitkätossu -kirja julkaistiin noin 75 vuotta sitten (1945). Tunnettu Peppi Pitkätossu -televisiosarja ja -elokuva kuvattiin Visbyssä ja Gotlannissa 1968. Jos olet katsonut Peppiä televisiosta, saatat ehkä tunnistaa joitakin katuja.

Ajatus yhteiskunnallisesta keskustelutapahtumasta, jollaisia Suomessa järjestetään Porissa (Suomi-areena), on lähtöisin Gotlannista. Täällä järjestetään vuosittain Almedalsveckan, jossa vierailee ruotsalaisia poliitikkoja ja kansalaisjärjestöjen edustajia.

Lounaan jälkeen kokoonnumme ja teemme retken Roman luostarin raunioille. Itse luostarin perustivat vuonna 1164 smålandilaiset sistersiläismunkit. Luostarin väitetään olleen kukoistuskaudellaan Pohjolan rikkain. Se ei kuulunut useimpien muiden luostareiden tapaan Ruotsin kirkon arkkipiispan alaisuuteen. Luostari omisti valtavia maa-alueita nykyisessä Virossa ja Saarenmaalla. Tanskan uskonpuhdistuksen aikaan (Gotlanti kuului tuolloin Tanskalle) luostarin omaisuus siirtyi Tanskan kuninkaalle ja luostarin aluetta ryhdyttiin käyttämään kuninkaankartanona. Itse luostarirakennus rapistui, ja kun Gotlanti siirtyi Ruotsille Brömsebron rauhassa 1645, koko rakennus oli erittäin huonossa kunnossa. Paikallinen maaherra käytti luostarin kiviä oman kartanonsa rakentamiseen.

Hienoja raunioita käytetään nykypäivänä kulissina teatterille, joka esittää siellä Shakespearen näytelmiä. Teemme kävelykierroksen alueella ja annamme mielikuvituksemme lentää ja kuvittelemme, mitä kaikkea luostarin kivet ovat nähneet yli 900 vuoden aikana.

Päivän ajomatka yhteensä 40 km – n. 50 min.

Päivä 5
Visby, Gotlanti. Gotlannin pohjoisosa, Fårön erikoiset raukit, Ingmar Bergmanin hauta, Sininen laguuni ja pieni Nyhamnin kalastajakylä

Aikaisen aamiaisen jälkeen otamme suunnan kohti Fåröta. Fårö ei ole osa Gotlannin saarta, vaikka saaria erottavan salmen ylittäminen viekin vain seitsemän minuuttia. Nimi Fårö ei tule monista lammastiloista, joita näkee Gotlannissa ja Fåröllä, vaan muinaisnorjan sanasta ”fara”, joka merkitsee matkustamista. Saari, jolle matkustaa tai ehkä pikemminkin matkustajien saari.

Saarella, joka vastaa kooltaan Pielavettä, asuu noin 500 vakinaista asukasta. Kesäisin määrä kohoaa kymmeniin tuhansiin. Itse saarella maisema on melko paljas ja hiekka niin hienoa, että se houkuttelee monia kävijöitä nauttimaan kauniista pitkistä hiekkarannoista. Saaren sisäosissa on pieniä jokia ja vesistöjä ja siellä kasvaa matalahkoja havupuita. Kuuluisimmat raukkialueet, jotka ovat päässeet moniin postikortteihin ja matkailuesitteisiin, löytyvät Langhammarin ja Digerhuvudin ympäristöstä. Osa kivimuodostelmista on jopa 10 m korkeita ja niitä ympäröi paljas maisema ja pikkukiviranta.

Koko Gotlanti sijaitsee pääasiallisesti kalkkikiviperustalla ja on noussut hitaasti merestä jäätiköiden vetäydyttyä viimeisen jääkauden jälkeen. Saaren kasvaessa aallot iskeytyvät tauotta rannikkoon ja luovat tyypillisen rantaviivan erikoisine raukkeineen.

Keskiajalla Skandinavian gootit tekivät kauppa- ja ryöstöretkiä viikinkeinä isossa osassa maailmaa. Näiden retkien aarteistoa löytyy yhä Gotlannista. Tunnetuin lienee Spillingsskatten, joka on maailman suurin viikinkiaikainen hopea-aarre (Sliten ympäristössä saaren itäpuolella). Se koostuu 14 295 hopeakolikosta, jotka ovat peräisin islamilaisesta maailmasta. Yhteensä hopeaa on 67 kg! Se kertoo viikinkien isoista saaliista, jotka löysivät tiensä pohjoiseen. Viikinkiajan jälkeenkin Gotlannin väestö jatkoi aktiivisesti kaupankäyntiä muun maailman kanssa ja liittyi lopulta Hansaliittoon. Kuten aikaisemmin on mainittu, siitä alkoi saaren valta-aseman asteittainen heikentyminen Itämerellä. Kun saaresta tuli osa Ruotsia, kukoistus oli enää historiaa. Muinainen gootin kieli on kadonnut jo kauan sitten, mutta Gotlannin asukkaat puhuvat ruotsia erikoisella paikallisella murteella, johon kuuluu sanoja vanhasta kielestä. Gotlannin murretta opetetaan ryhmissä ja sitä kokoonnutaan puhumaan yhdessä.

Myös Fårön kirkko on näkemisen arvoinen, tai ainakin on kiva nähdä Ingmar Bergmanin viimeinen leposija. Maailmankuulu ruotsalainen elokuvaohjaaja vietti suurimman osan elämästään täällä Fåröllä 1960-luvulta kuolemaansa saakka vuonna 2007. Bergman etsi paikkaa, joka sopisi elokuvan Kuin kuvastimessa miljööksi. Saavuttuaan saarelle hän rakastui paikkaan välittömästi. Hän kutsui saarta todelliseksi kodikseen ja osti saarelta isohkon tontin, jolle alettiin rakentaa 1965. Tontti ja rakennukset kuuluivat Bergmanille yli 40 vuotta, hänen kuolemaansa saakka.

Saarella on aikaa etsiä lounaspaikka ennen kuin palaamme Fårösundiin. Sieltä ajamme Siniselle laguunille, joka sijaitsee vanhassa kalkkikivilouhoksessa Arissa. Vesi näyttää ihastuttavan turkoosilta, kun aurinko valaisee kalkkipitoisen veden. Lyhyen pysähdyksen jälkeen suuntaamme pieneen Nyhamnin kalastajakylään, jossa teemme pienen kävelykierroksen. Sitten palaamme Visbyhyn.

Syömme yhteisen illallisen hotellissa tai lähellä sijaitsevassa ravintolassa.

Illallisen jälkeen kannattaa käydä iltakävelyllä meren suunnassa ja käydä katsomassa menoa Kallis-Kallbadhusetissa.

Päivän ajomatka yhteensä 210 km – 2 h 45 min.

Päivä 6
Visby – Tukholma. Gotlannin eteläosa: Ekstakusten, Burgsvik, Hoburgsgubben. Lauttamatka takaisin mantereelle ja Nynäshamn

Aamiaisen jälkeen pakkaamme tavarat bussiin ja lähdemme kohti uusia elämyksiä. Ajamme pitkin upeaa Ekstakustenin rannikkoa ja pysähdymme ottamaan kuvia. Pidämme myös pidemmän tauon, jonka aikana on mahdollisuus käydä kävelemässä pitkin rantaa. Monet pitävät Ekstakustenia Gotlannin kauneimpana paikkana. Rannikolla on aaltojen hiomia pyöreitä kiviä, hieman kauempana merestä kasvaa rantamäntyjä, jotka taistelevat tuulta ja suolaveden vaikutuksia vastaan. 

Jatkamme kohti Gotlannin eteläistä ”pääkaupunkia” Burgsvikia, jossa pidämme lounastauon.

Seuraava kohteemme on Hoburgsgubben, joka on saaren eteläisimmässä kärjessä seisova iso raukki. Itse kivimuodostelma ei ole kovin kiinnostava, mutta täältä on upeat näkymät Itämerelle. Olemme nyt 176 km päässä majakasta, jota kävimme katsomassa Fårön pohjoisosassa.

Käymme pienessä kalastajakylässä matkalla Visbyhyn, josta matkaamme lautalla takaisin mantereelle Nynäshamniin.

Meille jaetaan kupongit, joilla saamme lautalla illallisen.

Nynäshamnista ajamme Tukholmaan ja majoitumme hotelliin.

Päivän ajomatka yhteensä 290 km – 4 h 15 min.

HUOM. Vaihtuvista lautta-aikatauluista johtuen päivän ohjelma ja reitti saattaa muuttua.

Päivä 7
Tukholma, Ruotsi. Kaupunkikierros Tukholmassa, omaa aikaa ja laivamatka takaisin Suomeen

Aamiaisen jälkeen nousemme bussiin ja lähdemme kaupunkikierrokselle Tukholmaan.

Tukholma on Ruotsin pääkaupunki ja maan kulttuurin, politiikan ja talouden keskus. Se sijaitsee Itämeren rannalla Södermanlandin ja Upplandin maakuntien rajalla. Tukholman saaristo, joka tekee kaupungista omanlaisensa, koostuu noin 24 000 saaresta. Tänään tutustumme Tukholmaan kaupunkikierroksella. 
Riddarholmen ja Gamla Stan ovat Tukholman ydin. Täältä Tukholman historia sai alkunsa. Riddarholmenin rakennukset valmistuivat kaudella, jolloin Ruotsi oli suurvalta. Neljän vuosikymmenen aikana 1700-luvulla kaupungin asukasluku nelinkertaistui 40 000:een. Gamla Stania hallitsee kuninkaanlinna. Nykyinen linna on rakennettu vuonna 1697 palaneen vanhan linnan päälle. Arkkitehteinä toimivat Nicodemus Tessin nuorempi ja Carl Hårleman. He kutsuivat ison joukon ulkomaalaisia taiteilijoita erityisesti Ranskasta koristelemaan linnaa. Tästä syystä linnasta löytyy monia tyylisuuntauksia. Hyvin säilynyt keskiaikainen kaupungin sydän sijaitsee omalla saarellaan keskellä kaupunkia ja on yksi Tukholman suurimmista vetonauloista. Tänne Tukholma perustettiin 1252 ja täällä sijaitsee mahtava kuninkaanlinna, Suurkirkko ja Riddarholmenin kirkko sekä ainakin yhtä mielenkiintoiset kapeat ja viihtyisät kujat. Muita nähtävyyksiä ovat kaupungintalo, Globen, Djurgården, Dramaten, kuninkaallinen ooppera, Vasa-laiva ja valtiopäivätalo.

Kaupunkikierroksen jälkeen on aikaa lounaalle ja omatoimiselle kaupungilla kuljeksimiselle. Ehkä haluat vain istahtaa ja ”fika”, kuten ruotsalaiset sanovat: juoda pullakahvit!

Kokoonnumme jälleen iltapäivällä ja lähdemme laivalle. Silja Line kuljettaa meidät Tukholman Värtahamnenista Turkuun. 

Nautimme viimeisen yhteisen illallisen laivan seisovasta pöydästä. Aterian hintaan sisältyy vesi, olut ja viini. 

Päivä 8
Turku

Nousemme ajoissa ylös ja syömme aamiaisen ennen kuin poistumme laivalta. Turun satamasta palaamme tuloreittiä Helsinkiin.

Bussimatka

Bussimatkailu on vaivatonta, sinun tehtäväsi on rentoutua ja nauttia vaihtuvista maisemista. Mukana Albatrosin osaavat matkanjohtajat ja saat hienoja elämyksiä parhaaseen Albatros-tyyliin. Lomasi alkaa siitä hetkestä, kun nouset bussiin.

Millaisia bussit ovat?

Käytämme moderneja busseja, joissa on miellyttävä matkustaa.

Kaikissa busseissa on säädettävät istuimet, turvavyöt, jalkatuet, ilmastointi, wc, tv,  puhelimen ja tabletin latausmahdollisuus. Kaikki bussit ovat savuttomia.

Istumapaikan varaaminen

Noudatamme paikkojen jaossa saapumisjärjestystä ja täytämme bussin edestä taakse. Voit varata paikan tietyiltä riveiltä matkaa varatessasi tai viimeistään 45 päivää ennen matkan lähtöpäivää. Etukäteen varattu paikka ei koske mahdollisia liittymäbusseja.

Mikäli haluat varata paikan etukäteen:

Paikka riveiltä 1,2,7,8,9: 12€/hlö

Paikka muilta riveiltä etukäteen varattuna: 8€/hlö

Varaamattomat istumapaikat jaetaan saapumisjärjestyksessä, alkaen bussin etuosasta.

Paikan voi varata vain koko matkalle – ei vain osalle matkaa.

Hintatiedot

Hintaan sisältyy
  • Bussi- ja laivamatkat ohjelman mukaan
  • Majoitus 2 yötä jaetussa kahden hengen sisähytissä laivalla 
  • Majoitus 5 yötä jaetussa kahden hengen huoneessa keskitason hotelleissa
  • Aamiainen päivinä 2-8
  • 5 illallista (päivinä 1,3, 4, 6 ja 7)
  • Retket ohjelman mukaan
  • Suomalainen matkanjohtaja
  • Verot ja viranomaismaksut
Hintaan ei sisälly
  • Lisämakulliset hytit laivassa
  • Hytti ja huone yhdelle
  • Muut juomat ja ruokailut matkan aikana

Ennen matkaa

Lue nämä Albatrosin lisä- ja erityisehdot, ennen matkan varaamista.

Hyvä tietää

Osallistujamäärä

Tälle matkalle minimiosallistujamäärä on 25 henkilöä. Mikäli osallistujia on tätä vähemmän, pidätämme oikeuden peruuttaa matka. Tälläisessä tapauksessa peruutus tehdään yleensä viimeistään 4-6 viikkoa ennen matkan lähtöpäivää.

Ajomatkat

Päiväkohtaisia ajomatkoja:

1. noin 175 km

2. 455 km

3. 300 km

4. 40 km

5. 210 km

6. 290 km

8. 175 km

Ruotsissa tiet ovat hyväkuntoisia ja matkanteko yleensä sujuvaa.

 

Yöpymiset ja majoitus

Silja Line-laiva 2 yötä, Kalmar 1, Visby 3 ja Tukholma 1.

Hotellit ovat yleisesti varsin nykyaikaisia, hyvää keskitasoa (3–4 tähteä) ja sijaitsevat hyvällä paikalla. Langaton internetyhteys on yleensä nopea, toimiva ja ilmainen kaikissa hotelleissa.

1 yö Kalmarissa:

First Hotel Witt. Keskustassa sijaitseva hotelli lyhyen matkan päässä Kalmarin linnasta, katedraalista ja kävelykadusta, jonka varrella on kauppoja, kahviloita, ravintoloita jne.

Kotisivu: https://www.firsthotels.com/hotels/sweden/kalmar/first-hotel-witt/

3 yötä Visbyssä:

Clarion Visby. Tunnelmallinen hotelli Visbyn keskustassa kaupunginmuurin sisäpuolella. Lähellä vierasvenesatamaa, Gotlannin museota, muuria, Stortorgetia ja linnan raunioita. Hotellissa on suosittu ravintola ja baari.

Kotisivu: https://www.nordicchoicehotels.com/hotels/sweden/visby/clarion-hotel-wisby/

1 yö Tukholmassa:

Hotel Best Western Kom. Keskustahotelli, josta lyhyt matka Sveavägenin ja Drottninggatanin kauppoihin, kahviloihin, ravintoloihin jne.

Kotisivu: https://www.komhotel.se/en/home.aspx

Mahdollisuus parempaan hyttiin

Hyttejä on eritasoisia sisähyteistä ulkohytteihin. Kyse on kahdesta yöpymisestä Silja Linen laivalla matkalla Turusta Tukholmaan ja takaisin.

Sisähytti (sis. matkan hintaan)
Sisähyteissä on kaksi erillistä vuodetta kerrossänkyjen muodossa. Hytit sijaitsevat yleensä kannella 5 tai ylempänä. Hyteissä on pyyhkeet, lakanat ja tietysti oma wc/kylpyhuone.

Ulkohytti (lisämaksusta)
Ulkohytit sijaitsevat kannella 5 tai ylempänä ja niissä on ikkuna. Hyteissä on 2–4 erillistä vuodetta kerrossänkyinä. Hyteissä on pyyhkeet, lakanat ja tietysti oma wc/kylpyhuone. Taso on lähes sama kuin sisähytissä, erona on lähinnä ikkuna.

Majoitusta tai ruokaa koskevat toiveet

Jos sinulla on erityistoiveita koskien hotellihuoneita (esim. sijainti hotellissa, parivuode/erilliset vuoteet tai huone lähellä toisen matkustajan huonetta) tai ruokaa (kasvisruoka tms.), ilmoita toiveesi jo tilaushetkellä. Teemme parhaamme saadaksemme toiveesi täytettyä, mutta emme luonnollisestikaan voi mennä takuuseen siitä, että näin tapahtuu.

Terveys

Ei rankkoja kävelyretkiä – kohteiden lähelle pääsee bussilla. Lähtökohtaisesti osallistujan tulee olla normaalissa fyysisessä kunnossa ja kyetä liikkumaan itsenäisesti ilman apuvälineitä.

Matkatavarat

Kannattaa pakata mukaan pienehkö reppu tai kassi retkiä tai niitä matkapäiviä varten, joina näet matkatavarasi seuraavan kerran vasta illalla. 

Sää

Matka-ajankohtana Ruotsi näyttäytyy yleensä kesäisenä ja toivottavasti myös aurinkoisena, yöt ovat valoisia ja luonto kukassa.

Koska emme voi päättää lämpötilasta tai sademäärästä, suosittelemme aina varautumaan huonoonkin säähän. Kuten Suomessa, myös Ruotsissa voi kesälläkin sataa.

Wi-Fi ja internet hotelleissa Pohjoismaissa

Monissa hotelleissamme on nykyään ilmainen Wi-Fi tai kaapelivälitteinen internetyhteys huoneessa. Yhteys ja yhteyden laatu voi toki vaihdella. Joissakin hotelleissa on ilmainen Wi-Fi huoneissa, toisissa ilmainen internetyhteys toimii yhteisissä tiloissa (kysy matkanjohtajaltasi tai vastaanotosta internetyhteydestä). Joissakin tapauksissa on mukavampi käyttää internetiä yhteisissä tiloissa, joissa signaali on voimakkaampi, kuin taistella katkeilevan yhteyden kanssa huoneessa. Yhteys riippuu monasti myös huoneen sijainnista.

Yksittäiset hotellit voivat ottaa maksun internetyhteyden käytöstä huoneessa. Usein näissä paikoissa yhteys on toki parempi. Yksi mahdollisuus on käyttää ilmaista internetyhteyttä kahviloissa, kuten Starbucksilla tai Espresso Housessa, joita löytyy yleensä isommista kaupungeista. Lomasta ja matkasta voi toki aina nauttia myös offline-tilassa!

Lähtö, paluu

Lähtö

Lähtö Helsingistä Kiasman matkailuliikenteen pysäkiltä (Mannerheimin aukio 2) klo 16.00. Bussissa on Albatros Travelin kyltti.

Saapuminen Turkuun ja Silja Linen terminaaliin noin klo 18.15. Jos tulet Turusta, löydät bussin matkailuliikenteen pysäköintipaikalta terminaalin vierestä.

Paluu

Laiva saapuu Turkuun klo 7.00.

Saapuminen Helsingin rautatieasemalle noin klo 9.15.

Vahvistamme tarkan aikataulun matkadokumenttien yhteydessä, viimeistään viikko ennen lähtöpäivää.

Yleistä matkustustietoa

Fyysinen kunto matkustettaessa

Pääsääntöisesti edellytämme, että matkustaja itse pystyy huolehtimaan omasta liikkumisestaan ryhmän tahdissa. Myös bussi-, juna- ja laivamatkoillamme tutustumme nähtävyyksiin usein jalan. On mahdollista, että päivittäiset kävelymatkat voivat nousta useisiin kilometreihin. Pyydämme aina tarkistamaan myynnistä tai matkaohjelmasta, soveltuuko matka teille.

Vakuutukset

Matkoihin ei sisälly henkilökohtaisia vakuutuksia, matkatavaravakuutusta eikä peruutusturvaa. Matkojen erikoisluonteen vuoksi kehotamme ottamaan riittävän kattavat vakuutukset omasta vakuutusyhtiöstä, ja selvittämään mikä vakuutus sopii sinulle parhaiten ja mitä vakuutus korvaa. Vakuutuksia ei voi ottaa matkan aikana, ne on aina hankittava etukäteen. Matkalle on ehdottomasti mukavampi lähteä, kun tietää että oma vakuutusturva on kunnossa.

Albatros Travelin matkanjohtaja

Kaikilla ryhmämatkoillamme on mukana suomalainen matkanjohtaja, joka lentää kanssanne Helsingistä kohteeseen tai on vastaanottamassa teitä kohteen lentokentällä. Kerromme tästä kotiin lähetettävän kirjeen mukana, noin viikko ennen matkaa. Maasta riippuen matkalla on usein mukana paikallisopas, joka hoitaa käytännön järjestelyjä ja avustaa matkanjohtajaa. Joillain matkoillamme on mahdollisuus ostaa matkanpidennys. Albatrosin Yksilöllinen matka ja ryhmämatkojen matkan pidennetty osuus ei sisällä suomalaisen matkanjohtajan palveluja.

Mikäli matkanjohtaja sairastuu matkan aikana, pyrimme saamaan mahdollisuuksien mukaan paikalle ensisijaisesti suomalaisen matkanjohtajan. Mikäli tämä ei ole mahdollista, Albatrosin pohjoismaalaisen matkanjohtajan.

Juomarahat

Ryhmämatkoillamme matkanjohtaja kertoo teille maan juomaraha-käytännöistä, ja tietysti myös itse arvioitte palvelun tason. Kerromme sekä Ryhmä- että Yksilöllisten matkojen kohdalla suositeltavan juomarahasumman matkan ajalle. Emme sisällytä juomarahoja matkan hintaan. Juomarahan käytön ja summan suuruuden haluamme viime kädessä asiakkaan itse voivan päättää.

Yksin matkustavat

Jos matkustat yksin, edellytämme yhden hengen huoneen/hytin varaamista.  

Passi tai henkilökortti

Suomen kansalaisella on oltava koko matkan ajan voimassaoleva hyväkuntoinen passi. Passin tulisi olla voimassa vähintään 6 kuukautta matkan paluupäivän jälkeen. Tämä suositus koskee kaikkia matkojamme, vaikka säännökset voivatkin vaihdella maittain ja passin voimassoloaikavaatimus olla joissain maissa lyhyempi.
Useissa Euroopan maissa riittää kuvallinen henkilökortti matkustusasiakirjaksi. Katso ajankohtaiset tiedot: http://www.poliisi.fi

Passissa tulee olla tyhjiä sivuja mahdollisia leimoja tms. viisumeita varten. Lapsella tulee olla oma passi.
Passin nimitietojen tulee täsmätä lentolipun tietojen kanssa. Pyydämme muiden kuin Suomen kansalaisten tarkistamaan omasta lähetystöstään matkalle tarvittavat asiakirjat.

Rokotukset ja terveys

Pyydämme tarkistamaan matkakohteen kohdalta kunkin maan rokotussuositukset ja joihinkin maihin suositeltavan malarian estolääkesuosituksen. Mikäli olet epävarma omasta rokotussuojastasi tai haluat lisätietoa malarialääkityksen tarpeellisuudesta, otathan yhteyttä omaan lääkäriisi. Mahdolliset päivittäiset reseptilääkkeet on syytä pakata käsimatkatavaroihin (lentoyhtiöiden määräykset huomioiden). Ota varalta mukaan vähän reiluummin lääkkeitä, matkalla ei välttämättä ole mahdollista saada nopeasti käyttämääsi lääkettä. Matkamme ovat usein kiertomatkoja, joten liikumme paljon ja päivät voivat olla pitkiä, joten vesipullon mukana pitäminen on tärkeää.

Viisumi

Joihinkin maihin matkustettaessa tarvitaan viisumi. Kerromme matkakohteen yhteydessä, mikäli viisumi täytyy hankkia ennen matkaa ja miten sen voi hankkia. Ohjeet koskevat suomen kansalaisia. Mikäli olet jonkun muun maan kansalainen, ota yhteyttä oman maasi lähetystöön.

Matkustaminen alaikäisten lasten kanssa

Jos matkustat lasten kanssa, jotka eivät ole omia lapsiasi, esim. lapsenlapsesi kanssa, tai jos biologisena vanhempana matkustat lasten kanssa ilman toista vanhempaa, huomioi, että kohdemaasta riippuen matkustamiseen voidaan vaatia erityisiä asiakirjoja.

Suosittelemme ottamaan hyvissä ajoin ennen matkaa yhteyttä kyseisen maan suurlähetystöön tai konsulaattiin ja selvittämään, mitkä säännöt koskevat alaikäisten lasten maahan saapumista.

Vaikka alaikäisten lasten maahantuloon ei vaadittaisi mitään virallisia asiakirjoja, lentoyhtiö voi vaatia tällaisiä asi​​akirjoja ja estää lennolle pääsyn lähtöselvityksessä, jos asiakirjat puuttuvat.

Tämän vuoksi suosittelemme vahvasti joka tapauksessa ottamaan matkalle mukaan lasten englanninkieliset virkatodistukset, kopiot molempien vanhempien passin kuva-aukeamasta sekä englanninkielisen suostumusilmoituksen vanhemmalta/vanhemmilta, jotka eivät osallistu matkalle.

Istumapaikat ja erikoisruokavalioateriat kohteessa/hotellissa ja lentokoneessa

Matkustamme ryhmänä ja ns. ryhmälentolipuilla. Lentoyhtiö vastaa istumapaikkajaosta. Voit varausvaiheessa kertoa mahdollisesta istuinpaikkatoiveesta, kuten esimerkiksi ikkuna- tai käytäväpaikkatoiveesta, jonka toimitamme lentoyhtiölle. Huomioithan, että emme voi taata toivetta. 

Voit kertoa meille mahdollisesta erikoisruokatoiveesta lennolla/kohteessa tai hotellissa ja toimitamme pyynnön eteenpäin. Nämä toiveet tarvitsemme viimeistään 60 päivää ennen lähtöpäivää. Huomioithan, että emme voi taata toiveita. 

Matkatavarat

Tavallisimmin maksutta kuljetettavan matkatavaran määrä on max. 20kg tai 23 kg. Matkustamoon voi viedä yhden käsimatkatavaran, kooltaan yleensä enintään 55 x 40 x 20cm ja painoltaan enintään 5 kg tai 8 kg. Laukun ulkomitat, taskut, pyörät ja kahvat mukaan lukien laukku ei saa ylittää annettuja mittoja. Lentoyhtiöt voivat halutessaan rajoittaa käsimatkatavaroiden kokoa. Reittilennoilla noudatetaan ylipainomaksuissa kansainvälisen ilmakuljetusjärjestön IATA:n/lentoyhtiön niistä määräämiä maksuja.

Sallitut kilomäärät voivat vaihdella lentoyhtiöittäin, joten tarkista sallittu kilomäärä lentoyhtiön omilta nettisivulta tai meiltä ennen matkaa. Maiden sisäisillä lennoilla konetyyypit voivat olla pienempiä, jolloin matkatavararajoitukset ovat usein tiukemmat.

Istumapaikat bussissa

Albatrosin ryhmämatkoilla ei ole mahdollista varata tai ostaa istumapaikkoja bussista. Matkustajat voivat paikan päällä sopia matkanjohtajan kanssa paikkojen vaihtamisesta matkan aikana, jotta jokaisella on mahdollisuus istua bussin etu- ja takapenkeillä. 

Muutokset lentoaikatauluihin ja matkaohjelmaan

Muutokset lentoaikatauluihin ovat mahdollisia. Kerromme mahdollisista muutoksista mahdollisimman pian saatuamme tiedon lentoyhtiöltä.

Pidätämme oikeudet mahdollisiin muutoksiin matkaohjelmaan, jotka voivat johtua esim. muuttuneista aukioloajoista, jolloin päiväohjelman aikataulu saattaa muuttua.

Luonnonolosuhteet, liikenne, paikalliset pyhät, lakot tai vaalit voivat vaikuttaa matkaohjelmaan.

Huomioithan, että lisämaksulliset retket toteutuvat, kun osallistujia on riittävästi. Mikäli retki joudutaan peruuttamaan, maksu palautetaan joko ennen matkaa tai matkan jälkeen, peruutusajankohdasta riippuen.

Vastaavia matkoja