Etiopia - liitonarkin jäljillä

group-tour
Ryhmämatka suomalainen matkanjohtaja

Ainutlaatuinen kulttuurimatka yhteen maailman vanhimmista sivilisaatioista.

Liitonarkki (liitonarkku) oli Vanhan testamentin mukaan juutalaisten pyhä arkku, jossa säilytettiin kymmentä käskyä. Arkku katosi Jerusalemista. Sitä on etsitty, mutta turhaan. Tosin etiopialaiset väittävät, että arkku on koptilaisten pyhässä kaupungissa Aksumissa. Matkan teema on ikivanha Etiopian kirkko ja kulttuuri, jossa liitonarkilla on tärkeä rooli. Matkareitti vie meidät modernista pääkaupungista Addis Abebasta Unescon suojelemaan Aksumiin. Gondarin kaupungista suuntaamme läpi Simienin vuoriston ja upean luonnon, Tanajärven rannalla sijaitsevaan Bahir Dariin, jossa on lukuisia kirkkoja ja luostareita. Matkan kohokohta on Lalibela, jossa kallioon hakatut kirkot tekevät kävijään vaikutuksen.

Klikkaa karttaa, näet sen suurempana.
 • Tyyppi Kiertomatka

 • Matkanjohtaja Suomalainen

 • Viisumi Kyllä

 • Rokotukset Kyllä

 • Valuutta Birr

Päiväohjelma
Päivä 1 Lento Helsingistä
Päivä 2 Addis Abeba, Etiopia. Kansallismuseo ja maailmankuulu Lucy. Pyhän kolminaisuuden kirkko ja Entoto-vuoret.
Päivä 3 Addis Abeba – Aksum. Kivimonoliitteja ja temppeleitä, Pyhän Siionin Marian kirkko ja Saban kuningattaren kylpylä.
Päivä 4 Aksum – Lalibela. Kallioiden kuningaskunta, pyhiinvaelluskohde ja kallioon hakatut upeat kirkot.
Päivä 5 Lalibela. Asheton Maryam -luostari ja Pyhän Yrjön kirkko.
Päivä 6 Lailibela – Gondar
Päivä 7 Gondar. Fasiledesin linna, Debre Birhan Selassie -kirkko, Fasiledesin kylpylä.
Päivä 8 Retki Simienin vuoristoon, ainutlaatuista luontoa.
Päivä 9 Gondar – Bahir Dar. Vierailu Sinisen Niilin vesiputouksella.
Päivä 10 Bahir Dar. Risteily Tanajärvellä.
Päivä 11 Bahir Dar – Addis Abeba. Vierailu torilla. Läksiäisillallinen
Päivä 12 Saapuminen Helsinkiin

Kuvagalleria

Klikkaa kuvaa, näet sen suurempana

Lähtöpäivät

Lähtö Matkan kesto Hinta Lähtölentokenttä Huomaa
3.298€
Helsinki
Klikkaa päivämäärää nähdäksesi matkaohjelman

Päiväohjelma

Hae matkaohjelma HUOM. Joissakin matkoistamme ohjelma voi vaihdella, esim. lähtöpäivästä tai matkasesongista riippuen. Tulostathan matkaohjelman oman aiotun/valitun matkapäivämääräsi kohdalta, kiitos.

Päiväohjelman järjestykseen voi tulla muutoksia johtuen esim. paikallisista pyhäpäivistä tai aikataulumuutoksista.

Päivä 1
Lento Helsingistä

Lento Helsingistä Addis Abebaan. Lentokentältä ajamme hotelliin.

 

Päivä 2
Addis Abeba, Etiopia. Kansallismuseo ja maailmankuulu Lucy. Pyhän kolminaisuuden kirkko ja Entoto-vuoret.

Aamulla suuntaamme kansallismuseoon, jossa näemme mm. maailmankuulun Lucyn luurangon. Lucy on 3,2 miljoonaa vuotta vanha kivettynyt hominidi, joka löytyi 1974. Löytö antoi Etiopialle lisänimen ”ihmiskunnan kehto”. Koska Lucyn luurankoa lainataan usein museoihin ympäri maailmaa, voi alkuperäinen Lucy olla vierailuajankohtana korvattu kopiolla.

Museovierailun jälkeen käymme Pyhän kolminaisuuden katedraalissa. Barokkityylin inspiroimassa katedraalissa on keisari Haile Selassien ja keisarinna Menen Asfawin hautamuistomerkki sekä kreikkalaisia patsaita. Ikkunoiden lasimaalaukset kuvaavat Uuden ja Vanhan testamentin kertomuksia.
Myöhemmin vierailemme Entoto-vuorilla ja Entoto Maryamin kahdeksankulmaisessa kirkossa. Täältä on hulppeat näkymät yli Addis Abeban. Entoto Maryam seisoo lähes kukkulan huipulla.

Samalla kukkulalla sijaitsee myös keisari Menelik II:n palatsi, joka muistuttaa enemmän perinteiseen tapaan rakennettua taloa. Keisaria (1844–1913) pidetään modernin Etiopian isänä. Hänen valtakaudellaan maa yhdistyi, italialaiset valloittajat karkotettiin ja maahan saatiin sähköt, puhelin ja rautatie.
Iltapäivällä on aikaa rentoutua hotellissa tai tutustua lähiympäristöön. Illalla tapaamme jälleen ja syömme illallisen hotellin ravintolassa.

 

 

Päivä 3
Addis Abeba – Aksum. Kivimonoliitteja ja temppeleitä, Pyhän Siionin Marian kirkko ja Saban kuningattaren kylpylä.
Zion Maria-kirkko

Aksum on pyhä kaupunki ja koptilaisten päämaja. Se oli Aksumin kuningaskunnan pääkaupunki ajanlaskun alusta 400 luvulle jKr. Aksumissa käytiin vilkasta kauppaa Afrikan ja Arabian välillä. Paikallisen legendan mukaan Saban kuningatar asui täällä. Myös kreikkalaiset ja roomalaiset kirjoitukset kertovat Saban kuningaskunnasta, johon kuului sekä nykyinen Jemen että Etiopia.

 

Noin vuonna 600 Saban valloittivat muslimit, ja alue menetti sittemmin vaikutusvaltaansa. Nykyään Aksum on keskikokoinen kaupunki, jonka asukasluku on n. 43 000. Kaupungin arkeologinen ja uskonnollinen merkitys on kuitenkin suuri. Täällä on steeloja, hautamuistomerkkejä ja palatseja. Koptilaiskristittyjen mukaan täällä säilytetään myös liitonarkkia, jossa ovat Mooseksen Jumalalta saamat laintaulut eli kymmenen käskyä. Tästä syystä Unesco on ottanut Aksumin maailmanperintökohteekseen.

 

Vierailemme Aksumin mielenkiintoisissa arkeologisissa kohteissa. Pienessä arkeologisessa museossa (remontissa) on näytteillä mm. tekstejä muinaisella etiopialaisella geezin kielellä, vanhoja käyttöesineitä ja kolikkokokoelma.Pyhän Siionin Marian kirkko, joka on peräisin 1600-luvulta, on yksi Etiopian pyhimmistä paikoista. Kirkossa on upeita seinämaalauksia, jotka esittävät yhdeksää pyhimystä, jotka toivat kristinuskon Etiopiaan. Kirkon kappelissa kerrotaan säilytettävän liitonarkkia. Kappeli on suljettu yleisöltä, ja itse kirkkoon pääsevät vain miehet, sillä se toimii nykyään luostarina. Uusi Pyhän Siionin Marian kirkko on isompi ja modernimpi ja sinne pääsevät kaikki.

 

Kirkon yhteydessä toimii pieni, mutta näkemisen arvoinen museo. Museo esittelee arvokkaan kokoelman pastoraalisia esineitä, keisarillista esineistöä, kruunajaisissa käytettyjä välineitä, kuvitettuja käsikirjoituksia jne. Museoon pääsyä rajoitetaan aika ajoin, ja pahimmassa tapauksessa se voi olla kokonaan suljettu.
Näemme Saban kuningattaren kylpylän, joka on valtava, yhdestä kivipaadesta kaiverrettu vesiallas. Vaikka altaan arvellaan valmistuneen vasta 1 000 vuotta Saban kuningattaren jälkeen, näky on joka tapauksessa vaikuttava. Aksumin suosituin turistikohde ovat kuitenkin lukuisat steelat. Monoliitteja on käytetty hautakivinä ja -monumentteina myös muualla maailmassa, mutta Aksumin steelat poikkeavat muista kokonsa ja lukumääränsä suhteen. Mussolini ryösti suurimman steelan, joka palautettiin Etiopiaan vasta pari vuotta sitten. Hassua kyllä, nämä 1 800 vuotta vanhat monumentit herättävät mielikuvia nykypäivän taidemuseoiden esineistöstä.

Päivä 4
Aksum – Lalibela. Kallioiden kuningaskunta, pyhiinvaelluskohde ja kallioon hakatut upeat kirkot.
Lalibelassa

Aamiaisen jälkeen lennämme Lalibelaan, joka tunnetaan kallioiden kuningaskuntana. Se on yksi paikoista, joka ansaitsee nimityksen ihme, vaikka paikka onkin lähes tuntematon eurooppalaisten keskuudessa. Lalibela on ensisijaisesti Etiopian kristittyjen pyhiinvaelluskohde ja tunnettu upeista kirkoistaan, jotka on hakattu suoraan kallioon. Kirkot ovat yksinkertaisesti massiivisia kallioita, joissa on pylväät, katto ja ikkunat ja joiden seinät ja katot on koristeltu maalauksin ja reliefein. Kirkot ovat peräisin 1100–1200-luvulta, jolloin kristityt islamin esiinmarssin vuoksi etsivät pakopaikkaa vuorilta.

Kerrotaan, että kuningas Lalibela olisi käynyt Jerusalemissa saadakseen Jeesuksen syntymäkirkosta alttarin, mutta paavi ei ollut koskaan vastannut hänen pyyntöönsä. Islaminuskoinen komentaja Saladin täytti kuitenkin hänen toiveensa ja Lalibela sai alttarin, joka on yhä olemassa – oli sitten kyse myytistä tai ei. Kuningas Lalibela pelästyi Jerusalemin jouduttua vääräuskoisten käsiin ja halusi rakennuttaa uuden Jerusalemin Etiopiaan. Hän nimesi erään joen uudelleen Jordaniksi ja aloitti kirkkojen rakentamisen. Nykyään Lalibela kuuluu Unescon maailmanperintökohteisiin.

Päivä 5
Lalibela. Asheton Maryam -luostari ja Pyhän Yrjön kirkko.

Tänään teemme retken Asheton Maryam -luostariin, joka on rakennettu 1200-luvulla. Luostari sijaitsee 3 150 m merenpinnan yläpuolella ja sieltä on upeat näkymät. Huom. Retkeen sisältyy kävelyä epätasaisessa maastossa.
Iltapäivällä vierailemme kirkossa, joka edustaa taivaallista Jerusalemia. Kyse on kauniista Pyhän Yrjön kirkosta.

Päivä 6
Lailibela – Gondar

Aamiaisen jälkeen lähdemme kohti Gondaria. Meillä on edessä 370 km:n pituinen ajomatka. Saapunemme perille iltapäivän aikana. Gondar tunnetaan monista linnoista ja palatseista, jotka ovat peräisin 1600–1700-luvulta. Kaupungin perusti keisari Fasiledes 1636 pääkaupungikseen. Aina siihen saakka, kunnes sudanilaiset valloittivat kaupungin ja tuhosivat sen 1880-luvulla, Gondar oli merkittävä kulttuuri- ja kauppakeskus.

Päivä 7
Gondar. Fasiledesin linna, Debre Birhan Selassie -kirkko, Fasiledesin kylpylä.
Fasiledesin linna

Tänään vierailemme Gondarin kuuluisalla linna-alueella. Alueella on kuusi linnaa, joista Fasiledesin linna on merkittävin. Sitten jatkamme Debre Birhan Selassie -kirkkoon, joka on rakennettu 1600-luvulla ja on yksi Etiopian vanhimmista ja mielenkiintoisimmista kirkoista. Ihmeellisellä tavalla kirkko selvisi sudanilaisten tuhotöistä, ja voimme yhä nauttia kauniista, enkelein koristellusta katosta.viimeinen kohde päivän kierroksella on Fasiledesin kylpylä.

Kymmenkerroksista rakennusta, jota ympäröi allas, on ilmeisesti alunperin käytetty uskonnollisissa juhlissa. Nykyään allas täytetään vedellä kerran vuodessa, kun paikalla juhlitaan Timkatia 19. tammikuuta. Timkatia vietetään Jeesuksen kasteen kunniaksi 12 päivää joulusta koptilaisen kalenterin mukaan, jossa Jeesuksen syntymäpäivä on myöhemmin kuin meidän kalenterissamme. Muutenkin koptilainen kalenteri ”jätättää” seitsemän vuotta verrattuna käyttämäämme gregoriaaniseen kalenteriin. Seremoniassa kannetaan kopioita Mooseksen tauluista liitonarkista altaalle, ja aikaisin seuraavana aamuna tapahtuu symbolinen kaste.

Päivä 8
Retki Simienin vuoristoon, ainutlaatuista luontoa.
Simienin vuoristo
Ajamme tänään ylös Simienin vuoristoon (noin 125 km), jossa pääsemme tutustumaan erityislaatuiseen vuoristokasvillisuuteen, koskemattomaan luontoon ja henkeä salpaaviin vuoristomaisemiin. Simienin vuoristossa elää noin 50 lintulajia, kotoperäisiä tseladoja eli etiopianpaviaaneja ja etiopiansusia sekä harvinaisia etiopianvuorikauriita.Emme tietenkään voi taata, että näemme harvinaisen vuorikauriin, sillä laji on lähes sukupuuttoon kuollut. Sen sijaan voimme vakuuttaa, että maisemat ovat upeat. Alue on siten erityinen, että jo 1970-luvun lopussa se pääsi Unescon maailmanperintökohteeksi.  Päivän retkellä näemme takuulla satoja kotoperäisiä tseladoja, jotka voivat elää jopa 20-vuotiaiksi. Tseladojen laumoissa vallitsee monimutkainen sosiaalinen järjestelmä.
 
Ajamme läpi mielenkiintoisen viljelyalueen ja näemme maatiloja ja pieniä maalaiskyliä, joissa ihmiset työskentelevät samoin menetelmin kuin me yli 100 vuotta sitten. Maa äestetään vetojuhtien avulla tai ihmisvoimin, ja usein näkee joukon ihmisiä heittelemässä jyviä ilmaan puutalikoilla, jolloin akanat lentävät pois tuulen mukana ja jyvät laskeutuvat maahan levitetylle kankaalle. Laajalti viljelty viljalajike on nimeltään teff, jota viljellään ainoastaan Etiopiassa ja Eritreassa. Teffiä käytetään hapatetun leivän valmistukseen. Leipä muistuttaa lähinnä paksua, kosteaa lättyä ja sitä syödään kaikilla aterioilla.
 
Päivä 9
Gondar – Bahir Dar. Vierailu Sinisen Niilin vesiputouksella.
Sinisen Niilin vesiputous

Aamiaisen jälkeen ajamme Bahir Dariin (n. 180 km). Bahir Darin kaupunki sijaitsee ison Tanajärven rannalla. Leveät, palmujen reunustamat bulevardit tekevät Bahir Darista yhden Etiopian viehättävimmistä kaupungeista.
Ajamme Sinisen Niilin vesiputoukselle (etiop. Tiss Isat). Matkalla ylitämme vanhan sillan, jonka väitetään olevan portugalilaisten rakentama. Tarina kertoo, että portugalilaiset olisivat käyttäneet rakenteiden sidosaineena hunajaa ja munia.

Päivä 10
Bahir Dar. Risteily Tanajärvellä.
Tanajärvi

Tanajärvi sijaitsee 1 830 metrin korkeudessa, joten ilmasto on varsin miellyttävä. Tummansinistä järveä täplittävät pienet saaret, joista useilla on kiinnostavia vanhoja kirkkoja ja luostareita. Risteilemme Tanajärvellä ja vierailemme kahdessa luostarissa: Azwa Maryamissa ja Ura Kidane Mihretissä.

Päivä 11
Bahir Dar – Addis Abeba. Vierailu torilla. Läksiäisillallinen

On aika jättää hyvästit Bahir Darille. Aamiaisen jälkeen ajamme lentokentälle ja lennämme takaisin Addis Abebaan. Käymme Itä-Afrikan suurimmalla ulkoilmatorilla ja teemme pienen kävelyretken kaupungilla. Illalla tapaamme läksiäisillallisella, jolla pääsemme nauttimaan myös perinteisistä tansseista. Illallisen jälkeen ajamme lentokentälle. Huomaathan, että meillä on päivän aikana käytössä yksi hotellihuone, joten voit esim. käydä suihkussa ennen illallista.

Päivä 12
Saapuminen Helsinkiin

Hintatiedot

Matkan hinta

Hinta alkaen 3.298€ /hlö jaetussa kahden hengen huoneessa
Näytä kaikkien lähtöpäivien hinnat

Yhden hengen huoneen lisämaksu
348€
Hintaan sisältyy
 • reittilennot Helsinki – Addis Abeba - Helsinki (välilaskut menossa ja paluussa) turistiluokassa
 • reittilento Addis Abeba – Aksum
 • reittilento Aksum – Lalibela 
 • reittilento Bahir Dar – Addis Abeba
 • majoitus jaetussa kahden hengen huoneessa hotelleissa ja lodgeissa
 • aamiaiset 
 • 8 lounasta ja 4 illallista
 • kuljetukset, sisäänpääsyt ja retket ohjelman mukaan
 • suomalainen matkanjohtaja
 • verot ja viranomaismaksut
Hintaan ei sisälly
 • huone yhdelle 348€/hlö
 • viisumin Etiopiaan saa maahan saavuttaessa, mutta suosittelemme, että anot viisumin etukäteen E-visa online-linkin kautta: www.evisa.gov.et  Turistiviisumin hinta on 52 USD/hlö.
 • juomarahat paikallisoppaille ja kuljettajille, yhteensä noin 50€/hlö (suositus)
 • muut juomat ja ruokailut matkan aikana

Ennen matkaa

Lue nämä Albatrosin lisä- ja erityisehdot, ennen matkan varaamista.

Hyvä tietää

Matkatavarat

Ota mukaan pienehkö reppu tai kassi päiväretkiä ja sellaisia matkapäiviä varten, joina näet matkalaukkusi seuraavan kerran vasta illalla. 

Tähän matkaan sisältyy maan sisäisiä lentoja, joilla ei ole tilaa isoille käsimatkatavaroille. Tästä syystä kannattaa välttää muuten niin suosittua lentolaukkua – vaikka se täyttäisikin kansainväliset kokosuositukset.

Yöpymiset

Addis Abeba 2 yötä, Aksum 1, Lalibela 2, Gondar 3 ja Bahir Dar 2.

Yövymme turistiluokan lodgeissa ja hotelleissa. Vahvistamme hotellit yhteystietoineen matkadokumenttien mukana, viimeistään viikkoa ennen matkan lähtöpäivää.

Osallistujamäärä

Matkan minimiosallistujamäärä on 14 henkilöä. Mikäli osallistujia on vähemmän, pidätämme oikeuden peruuttaa matkan. Tälläisessä tapauksessa peruutus tehdään yleensä viimeistään 4-6 viikkoa ennen matkan lähtöpäivää.

Pukeutuminen

Ota mukaan hyvät vaelluskengät/lenkkarit, sillä kävelemme retkien aikana ja liikumme myös epätasaisessa maastossa. Vuoristossa on viileämpää, joten pakkaa mukaan lämmintä vaatetusta ja esim. lämpimät yöasu ja sukat. Ota mukaan pieni taskulamppu, käsidesiä, huivi tai hattu.

Vierailemme kirkoissa, jolloin olkapäät ja polvet tulee olla peitettyinä.

Korkealla liikkuminen ja fyysinen kunto

Ohjelmassa on kävelyä retkipäivinä, ja edellytyksenä osallistumiselle on, että matkustaja on normaalissa fyysisessä kunnossa ja pystyy liikkumaan itsenäisesti. Matka ei sovellu henkilöille, joilla on vaikeuksia kävelyn kanssa tai jotka käyttävät rollaattoria/pyörätuolia.

Osa matkasta tapahtuu suhteellisen korkealla, mikä vaikuttaa kaikkiin ihmisiin. Useimpia oireita voi välttää noudattamalla seuraavia ohjeita: ota rauhallisesti, vältä alkoholia, juo 3–5 l vettä tai vastaavia nesteitä päivässä.

Yleistä matkustustietoa

Turvallinen matkakokemus

Haluamme, että tunnet olosi turvalliseksi Albatros-matkallasi. Aina siitä alkaen kun varaat matkasi, siihen saakka kun palaat kotiin monta kokemusta rikkaampana – siitäkin huolimatta, että maailmassa on koronavirusta. Tätä ajatellen olemme koonneet tietoa ja ohjeita, kuinka minimoida tartuntariski matkalla. Kuitenkin niin, että voit myös nauttia matkastasi ja sen suomista elämyksistä. Näihin toimiin kuuluu mm. seuraavaa:

 • Kaikki matkanjohtajamme ovat sertifioituneet WHO:n ohjeistusten mukaisesti tartuntojen minimoimiseksi.
 • Edellytämme kaikkia yhteistyökumppaneitamme matkakohteissa kiinnittämään erityistä huomiota siivoukseen ja puhtaanapitoon.
 • Tiedotamme kaikkia asiakkaitamme matkavakuutuksen tärkeydestä sekä siitä, miten minimoida tartuntariski.

 

Lue lisää täältä

Fyysinen kunto matkustettaessa

Pääsääntöisesti edellytämme, että matkustaja itse pystyy huolehtimaan omasta liikkumisestaan ryhmän tahdissa. Myös bussi-, juna- ja laivamatkoillamme tutustumme nähtävyyksiin usein jalan. On mahdollista, että päivittäiset kävelymatkat voivat nousta useisiin kilometreihin. Pyydämme aina tarkistamaan myynnistä tai matkaohjelmasta, soveltuuko matka teille.

Vakuutukset

Matkoihin ei sisälly henkilökohtaisia vakuutuksia, matkatavaravakuutusta eikä peruutusturvaa. Matkojen erikoisluonteen vuoksi kehotamme ottamaan riittävän kattavat vakuutukset omasta vakuutusyhtiöstä, ja selvittämään mikä vakuutus sopii sinulle parhaiten ja mitä vakuutus korvaa. Vakuutuksia ei voi ottaa matkan aikana, ne on aina hankittava etukäteen. Matkalle on ehdottomasti mukavampi lähteä, kun tietää että oma vakuutusturva on kunnossa.

Albatros Travelin matkanjohtaja

Kaikilla ryhmämatkoillamme on mukana suomalainen matkanjohtaja, joka lentää kanssanne Helsingistä kohteeseen tai on vastaanottamassa teitä kohteen lentokentällä. Kerromme tästä kotiin lähetettävän kirjeen mukana, noin viikko ennen matkaa. Maasta riippuen matkalla on usein mukana paikallisopas, joka hoitaa käytännön järjestelyjä ja avustaa matkanjohtajaa. Joillain matkoillamme on mahdollisuus ostaa matkanpidennys. Albatrosin Yksilöllinen matka ja ryhmämatkojen matkan pidennetty osuus ei sisällä suomalaisen matkanjohtajan palveluja.

Mikäli matkanjohtaja sairastuu matkan aikana, pyrimme saamaan mahdollisuuksien mukaan paikalle ensisijaisesti suomalaisen matkanjohtajan. Mikäli tämä ei ole mahdollista, Albatrosin pohjoismaalaisen matkanjohtajan.

Juomarahat

Ryhmämatkoillamme matkanjohtaja kertoo teille maan juomaraha-käytännöistä, ja tietysti myös itse arvioitte palvelun tason. Kerromme sekä Ryhmä- että Yksilöllisten matkojen kohdalla suositeltavan juomarahasumman matkan ajalle. Emme sisällytä juomarahoja matkan hintaan. Juomarahan käytön ja summan suuruuden haluamme viime kädessä asiakkaan itse voivan päättää.

Yksin matkustavat

Jos matkustat yksin, edellytämme yhden hengen huoneen/hytin varaamista.  

Passi tai henkilökortti

Suomen kansalaisella on oltava koko matkan ajan voimassaoleva hyväkuntoinen passi. Passin tulisi olla voimassa vähintään 6 kuukautta matkan paluupäivän jälkeen. Tämä suositus koskee kaikkia matkojamme, vaikka säännökset voivatkin vaihdella maittain ja passin voimassoloaikavaatimus olla joissain maissa lyhyempi.
Useissa Euroopan maissa riittää kuvallinen henkilökortti matkustusasiakirjaksi. Katso ajankohtaiset tiedot: http://www.poliisi.fi

Passissa tulee olla tyhjiä sivuja mahdollisia leimoja tms. viisumeita varten. Lapsella tulee olla oma passi.
Passin nimitietojen tulee täsmätä lentolipun tietojen kanssa. Pyydämme muiden kuin Suomen kansalaisten tarkistamaan omasta lähetystöstään matkalle tarvittavat asiakirjat.

Rokotukset ja terveys

Pyydämme tarkistamaan matkakohteen kohdalta kunkin maan rokotussuositukset ja joihinkin maihin suositeltavan malarian estolääkesuosituksen. Mikäli olet epävarma omasta rokotussuojastasi tai haluat lisätietoa malarialääkityksen tarpeellisuudesta, otathan yhteyttä omaan lääkäriisi. Mahdolliset päivittäiset reseptilääkkeet on syytä pakata käsimatkatavaroihin (lentoyhtiöiden määräykset huomioiden). Ota varalta mukaan vähän reiluummin lääkkeitä, matkalla ei välttämättä ole mahdollista saada nopeasti käyttämääsi lääkettä. Matkamme ovat usein kiertomatkoja, joten liikumme paljon ja päivät voivat olla pitkiä, joten vesipullon mukana pitäminen on tärkeää.

Viisumi

Joihinkin maihin matkustettaessa tarvitaan viisumi. Kerromme matkakohteen yhteydessä, mikäli viisumi täytyy hankkia ennen matkaa ja miten sen voi hankkia. Ohjeet koskevat suomen kansalaisia. Mikäli olet jonkun muun maan kansalainen, ota yhteyttä oman maasi lähetystöön.

Istumapaikat ja erikoisruokavalioateriat kohteessa/hotellissa ja lentokoneessa

Matkustamme ryhmänä ja ns. ryhmälentolipuilla. Lentoyhtiö vastaa istumapaikkajaosta. Voit varausvaiheessa kertoa mahdollisesta istuinpaikkatoiveesta, kuten esimerkiksi ikkuna- tai käytäväpaikkatoiveesta, jonka toimitamme lentoyhtiölle. Huomioithan, että emme voi taata toivetta. 

Voit kertoa meille mahdollisesta erikoisruokatoiveesta lennolla/kohteessa tai hotellissa ja toimitamme pyynnön eteenpäin. Nämä toiveet tarvitsemme viimeistään 60 päivää ennen lähtöpäivää. Huomioithan, että emme voi taata toiveita. 

Matkatavarat

Tavallisimmin maksutta kuljetettavan matkatavaran määrä on max. 20kg tai 23 kg. Matkustamoon voi viedä yhden käsimatkatavaran, kooltaan yleensä enintään 55 x 40 x 20cm ja painoltaan enintään 5 kg tai 8 kg. Laukun ulkomitat, taskut, pyörät ja kahvat mukaan lukien laukku ei saa ylittää annettuja mittoja. Lentoyhtiöt voivat halutessaan rajoittaa käsimatkatavaroiden kokoa. Reittilennoilla noudatetaan ylipainomaksuissa kansainvälisen ilmakuljetusjärjestön IATA:n/lentoyhtiön niistä määräämiä maksuja.

Sallitut kilomäärät voivat vaihdella lentoyhtiöittäin, joten tarkista sallittu kilomäärä lentoyhtiön omilta nettisivulta tai meiltä ennen matkaa. Maiden sisäisillä lennoilla konetyyypit voivat olla pienempiä, jolloin matkatavararajoitukset ovat usein tiukemmat.

Istumapaikat bussissa

Albatrosin ryhmämatkoilla ei ole mahdollista varata tai ostaa istumapaikkoja bussista. Matkustajat voivat paikan päällä sopia matkanjohtajan kanssa paikkojen vaihtamisesta matkan aikana, jotta jokaisella on mahdollisuus istua bussin etu- ja takapenkeillä. 

Muutokset lentoaikatauluihin ja matkaohjelmaan

Muutokset lentoaikatauluihin ovat mahdollisia. Kerromme mahdollisista muutoksista mahdollisimman pian saatuamme tiedon lentoyhtiöltä.

Pidätämme oikeudet mahdollisiin muutoksiin matkaohjelmaan, jotka voivat johtua esim. muuttuneista aukioloajoista, jolloin päiväohjelman aikataulu saattaa muuttua.

Luonnonolosuhteet, liikenne, paikalliset pyhät, lakot tai vaalit voivat vaikuttaa matkaohjelmaan.

Huomioithan, että lisämaksulliset retket toteutuvat, kun osallistujia on riittävästi. Mikäli retki joudutaan peruuttamaan, maksu palautetaan joko ennen matkaa tai matkan jälkeen, peruutusajankohdasta riippuen.

Rated 3 out of 5 by from Etiopia ei ole vielä valmis turismille Etiopialaisten kielitaito ja palveluammatissa suoriutuminen ovat aika alkeellisella tasolla - jopa paikallisoppaan puheesta oli välillä vaikea saada selvää. Hotellien taso vaihteleva - WiFi toimi silloin tällöin, hiustenkuivaaja puuttui usein etc. Hygienian taso vajavainen - kuudella kolmestatoista eri asteisia vatsatauteja (jopa paikallisoppaallakin). Ohjelmaan sisältyi liian paljon pitkiä bussimatkoja - 12 pv olisi voitu tiivistää 10 päivään. Kun ohjelmaan sisältyi paljon erilaista kuntoa vaativaa liikuntaa (etenkin kiipeilyä), tulisi asiakaskunta olla max. 65 v - ellei sitten ole erityisen hyväkuntoinen.
Date published: 2019-12-02
Rated 3 out of 5 by from Mielenkiintoinen matka Varsinkin matkan alkuosa oli erittäin mielenkiintoinen ja antoisa, luontoretki pitkine ajomatkoineen jäi vaisuksi, eläimiä ja erkikoisia kasveja ei juurikaan näkynyt. Hotellit olivat hyviä vaikkakin joissain oli vielä homma kesken usemmissa upea näköala. Etiopia on aika uusi turistimaa ja sen huomasti esim. ruokien taso vaihteli paljon.Viimeisen päivän aikataulu johon oli yhdistetty paluulento vaihtoineen oli varsinainen koettelemus.
Date published: 2019-12-10
Rated 4 out of 5 by from kallioon hakattu usko Lentomatkat maan sisällä olivat elämys.Kiitos myös ikkunapaikan.Lalibelan kirkot ja luostarit olivat matkan kohokohta.. Liikkuminen vaati askelten hallintaa mutta auttavat kädet olivat tarvittaessa saattamassa. Kaksi mykistävää päivää. Automatka Gondariin oli ankara mutta selvittiin. Auto tuntui resonoivan kivenmurikoiden kanssa ja meno aluksi hirvitti mutta hyvä kuljettaja hallitsi hyvin haasteet. Auton kovaääniset laadullisesti huonot, paikallisen oppaan lauseista hankala saada selvää.Oman oppaan luennot maan historiasta erittäin antoisia. Gondarissa sammaloituneet linnat ja kylpylät. Outo tunnelma katoavaisuudesta.Matka Simienin vuoristoon oli ainoa mikä oli pettymys. Retki oli niin lyhyt, olisi pitänyt yöpyä ylhäällä niin olisi voinut halutessa vaeltaa pitempään. Vaan eipä tämä ollut luontomatka.Tanajärven risteilyllä tuulettui hyvin. Sininen Niili retki resonanssi autolla sai haaveilemaan pyöräretkestä joka olisi kyllä mahdoton siinä pölyssä. Takaisin AddisAbebaan ja viimeinen historiallinen kirkko ja sitten kaaos torilla. Nykyajan käsittämätön kuhina. Matkalla paljon koettavaa mutta vaatii asennetta ja kuntoa jota meistä löytyi.
Date published: 2019-12-03
Rated 3 out of 5 by from Ihan hyvä reissu Ei ollut suuria odotuksia, mutta ihan hyvin kaikki sujui.
Date published: 2019-12-08
 • y_2021, m_4, d_9, h_17
 • bvseo_bulk, prod_bvrr, vn_bulk_3.0.14
 • cp_1, bvpage1
 • co_hasreviews, tv_0, tr_4
 • loc_fi_FI, sid_ETRTR01, prod, sort_[SortEntry(order=RELEVANCE, direction=DESCENDING)]
 • clientName_albatros-travel

Vastaavia matkoja

21ETRTR01AFI1911