group-tour
Ryhmämatka suomalainen matkanjohtaja

Kaupunkilomaa, kulttuuria ja merkittäviä muistoja.

Kesäkuussa 1987 järjestettiin Länsi-Berliinissä musiikkifestivaali niin lähellä muuria, että itäberliiniläiset kokoontuivat toiselle puolelle kuuntelemaan. Erityisesti englantilainen laulaja David Bowie puhutteli suoraan ihmisiä muurin toisella puolella, mistä tuli yksi historian merkkipaaluista. Viisi päivää myöhemmin Yhdysvaltain presidentti Ronald Reagan kehotti Neuvostoliiton kommunistisen puolueen pääsihteeriä Mihail Gorbatšovia näyttämään, että tämä todella haluaa kommunistisille maille lisää vapautta. Vieraillessaan Länsi-Berliinissä Reagan lausui kuuluisat sanat: ”Mr. Gorbatchev, tear down this wall.” 

Lopullisesti Berliinin muurin murtuminen käynnistyi vasta 1989, kun pakolaisvirta Itä-Saksasta kasvoi Unkarin rajan ylittämisen tultua helpommaksi. Muuri avattiin 9.11.1989 ja jo samana yönä ihmiset alkoivat irrottaa siitä paloja. Berliiniläiset idästä ja lännestä tanssivat muurilla ja juhlivat yhdessä uudelleen löytynyttä vapautta. Saksat yhdistyivät virallisesti 3.10.1990, jonka jälkeen muuri purettiin lopullisesti. 

Kaupunki onkin täynnä muistomerkkejä muurin ajalta. Lähde mukaan Berliiniin muistelemaan tapahtumaa, joka historian näkökulmasta tapahtui vasta äskettäin. 

Huom. Lauantaina 3.10. juhlistetaan Berliinissä Saksojen yhdistymisen päivää – Tag der Deutschen Einhet.

Klikkaa karttaa, näet sen suurempana.
  • Tyyppi Kiertomatka, Kaupunkilomat

  • Matkanjohtaja Suomalainen

  • Viisumi Kyllä

  • Rokotukset Ei

  • Valuutta EUR

Päiväohjelma 4 päivää
Päivä 1
Lento Berliiniin - omaa aikaa
Päivä 2
Bernauer Strasse, Versöhnungskirche, Kyynelten palatsi, DDR-museo ja Nikolaiviertel
Päivä 3
East Side Gallery, uusi muurimuseo, Karl-Marx-Allee, Alexanderplatz, Checkpoint Charlie ja Brandenburgin portti
Päivä 4
Omaa aikaa ja kotimatka

Hotelli

Park Inn Hotel Berlin Alexanderplatz, Berliini

Neljän tähden Park Inn Hotel Berlin Alexanderplatz on Berliinin korkein hotelli ja hotelli sijaitsee mainiolla paikalla Alexanderplatzilla. Täältä on helppo lähteä tutkimaan kaupunkia joko bussilla, raitiovaunulla, metrolla tai junalla. Kävelymatkan päässä sijaitsee Museosaari, Nikolaiviertel ja Hackescher Marktille pääsee n. kymmenessä minuutissa.

Hotellissa on kolme ravintolaa ja spa. Kaikissa huoneissa on tv, ilmastointi, kylpyhuone ja lattialämmitys. Maksuton wi-fi koko hotellin alueella.

Hotellin yhteydessä on suosittu Spagos Bar & Lounge -baari. Hotellin terassilta avautuu upeat näkymät Berliinin keskustaan.

Lue lisää hotellin kotisivuilta: https://www.radissonhotels.com/en-us/hotels/park-inn-berlin-alexanderplatz?cid=a:se+b:gmb+c:emea+i:local+e:pii+d:cese+h:BERP1

(Albatros Travel ei vastaa yhteistyökumppanin kotisivujen ylläpidosta tai sisällöstä.)

Kuvagalleria

Klikkaa kuvaa, näet sen suurempana

Päiväohjelma

Hae matkaohjelma HUOM. Joissakin matkoistamme ohjelma voi vaihdella, esim. lähtöpäivästä tai matkasesongista riippuen. Tulostathan matkaohjelman oman aiotun/valitun matkapäivämääräsi kohdalta, kiitos.

Päivä 1
Lento Berliiniin - omaa aikaa

Laskeudumme Berliiniin puolenpäivän jälkeen ja ajamme keskustassa sijaitsevaan neljän tähden (paikallinen luokitus) hotelliin, johon majoitumme. Loppupäivä on omaa aikaa. Berliini on kaupunki, jonne voi aina palata. Nähtävyyksiä riittää ja vanha ja uusi elävät täällä rinta rinnan. Tuskin mikään muu eurooppalainen suurkaupunki on muuttunut yhtä paljon viimeisten 30 vuoden aikana. Sen sijaan kaupungin ystävällinen tunnelma ei muutu, mikä saakin monet palaamaan yhä uudelleen. Berliinin rikas historia on houkutellut kaupunkiin jo pitkään historiasta kiinnostuneita, mutta myös luovien alojen ihmisiä kaikkialta Euroopasta. Berliini on kosmopoliittinen metropoli, kulttuurien sulatusuuni ja elävä historiankirja. Täältä löytyvät muodin, taiteen, arkkitehtuurin ja musiikin uusimmat tuulahdukset. Kaupungin taidemuseot ovat maailmankuuluja ja esittelevät sekä uutta että vanhaa. Jos haluaa syventyä muinaisiin kulttuureihin, Pergamonmuseon vaikuttavat kokoelmat ovat ykköskohde. 

Läntisessä Berliinissä sijaitsee paraatikatu Kurfürstendamm ja tavaratalo KaDeWe, yksi suurimmista koko Euroopassa. Sen ylellinen tunnelma ja luultavasti maailman suurin ruoka- ja herkkuosasto on unohtumaton. Suo itsellesi lasi samppanjaa jossakin KaDeWen samppanjabaareista. Itäpuolen vastine Kurfürstendammille on Friedrichstrasse ylellisine putiikkeineen ja tavarataloineen. Alexanderplatzilla on puolestaan hieman edullisempia tavarataloja. Käytettyjä vaatteita ja vintagea löytyy parhaiten Kreuzbergistä.

Prenzlauer Berg on muodikas ja tyylikäs pienine liikkeineen, toreineen, ekovaatteineen ja vegaanikenkineen. Kun alkaa olla tauon paikka, tee kuten berliiniläiset ja livahda “Kneipeen”, viihtyisään oluttupaan, joita löytyy lähes jokaisesta kadunkulmasta. Kaduilla ja toreilla myydään kaikkialla kuuluisaa currywurstia. Muita kulinaarisia elämyksiä voi kokeilla ravintoloissa, joita on jokaisesta maailmankolkasta ja kaikissa hintaluokissa.

Päivä 2
Bernauer Strasse, Versöhnungskirche, Kyynelten palatsi, DDR-museo ja Nikolaiviertel

Itä-Saksan valtio oli olemassa vuodesta 1949 vuoteen 1990. Se perustettiin Neuvostoliiton miehitysalueelle entiseen natsi-Saksaan. Virallisesti Saksan demokraattisessa tasavallassa (saks. Deutsche Demokratische Republik, DDR) vallitsi monipuoluejärjestelmä, mutta käytännössä valtaa piti yksi ainoa puolue. DDR kontrolloi täydellisesti asukkaitaan ja kaikilla, jotka poikkesivat normista, oli riski joutua vankilaan. Berliinin muuri jakoi Länsi- ja Itä-Berliinin 13.8.1961–9.11.1989. Itä-Saksa rakensi muurin pysäyttääkseen omien kansalaistensa joukkopaon länteen Länsi-Berliinin kautta. Itäblokki käytti muurista virallisesti nimitystä “antifasistinen suojamuuri”. Muuri oli konkreettisin osa rautaesirippua ja voimakas symboli Euroopan kylmän sodan aikaiselle jakautumiselle. Muuri ja rautaesirippu erottivat yhdessä Berliinin sekä koko Itä-Saksan valtion läntisestä Euroopasta. Muurin rakentaminen oli ehkä ensimmäinen kerta koko maailmanhistoriassa, kun valtionjohto päättää sulkea maan kansalaiset rajojen sisäpuolelle.

Ajamme bussilla Bernauer Strasselle ja katselemme vihatun muurin jäännöksiä. Bernauer Strasse on katu, jonka läntinen osa muodosti rajan idän ja lännen välille. Berliinin muuri kulki kadun eteläpuolta pitkin ja nykyään siitä jäljellä on yhä pala kuin muistutuksena. Lähistöllä sijaitsee Dokumentationszentrum Berliner Mauer, jossa esitellään Bernauer Strassen ja Berliinin muurin historiaa. Katu oli myös tunnettu pakoreitti heti muurin rakentamisen jälkeen. Kadun eteläpuolella sijaitsevat talot olivat Itä-Berliinissä, mutta ikkunoiden alla kulkeva kävelytie lännen puolella. Seurauksena oli, että monet talojen asukkaista hyppäsivät viivyttelemättä ulos ikkunasta ja pääsivät näin Länsi-Berliiniin. Ikkunat muurattiin pikaisesti kiinni ja myöhemmin talot purettiin.

Jaetussa kaupungissa myös sen metro oli jaettu läntiseen ja itäiseen osaan. Tämä tarkoitti sitä, että kaksi länsilinjaa kulki osin Itä-Berliinin alla. Toinen linjoista oli U8, jonka varrelle osui Bernauer Strassen asema. Asema suljettiin ja siitä tuli ns. haamuasema. Saksojen yhdistymisen yhteydessä Bernauer Strassen metroasema avattiin uudelleen. Käymme myös Versöhnungskirchessä tai oikeammin sanottuna uudelleen rakennetussa huomattavasti modernimmassa Versöhnungskirchessä, sillä vanha kirkko purettiin vuonna 1985, sillä se sijaitsi itäpuolella liian lähellä muuria. Itäpuolen “kuoleman käytävä”, jota aseistetut rajavartijat vartioivat vahtitornista käsin, oli yksinkertaisesti liian kapea. Monta ihmistä ammuttiin kuoliaaksi heidän yrittäessään paeta lännen puolelle. 

Siirrymme Friedrichstrassen entiselle rautatieasemalle, joka sijaitsee samannimisellä kadulla entisessä Itä-Berliinissä. Asema toimi rajanylityspaikkana samaan tapaan kuin kansainvälinen lentokenttä: idän ja lännen välillä liikennöivään junaan pääsi, jos länsiberliiniläisellä oli viisumi ja jos itäberliiniläisellä oli matkustuslupa. Käymme Tränenpalastissa, Kyynelten palatsissa, jossa on ollut vuodesta 2011 rajanylityspaikan historiaa esittelevä pysyvä näyttely. Rakennus on saanut nimensä monista kyyneleistä, joita vuodatettiin, kun sukulaiset ja ystävät joutuivat palaamaan takaisin muurin toiselle puolelle.

Seuraava kohteemme on DDR-museo, joka sijaitsee joen äärellä Berliinin tuomiokirkon kupeessa. Museo sai alkunsa yksityishenkilön aloitteesta, koska virallinen taho haluaa pysytellä käsivarren mitan päässä DDR:n kulttuurista. Täällä voimme paneutua siihen, millaista elämä oli DDR:ssä rautaesiripun takana. Näemme sanomalehtiä, säilykkeitä, keittiön ja olohuoneen, seurapelejä ja kirjoituskoneita. Esineisiin saa koskea, laatikoihin ja kaappeihin saa kurkistella, sohvilla istuskella ja katsella kylmän sodan aikaista televisio-ohjelmaa.

Museolta ei ole pitkä matka Nikolaivierteliin, Berliinin vanhimpaan osaan. Alue rakennettiin suurelta osin uudelleen 1980-luvulla, jolloin toisen maailmansodan jättämät aukot täytettiin keskiaikaisen tyylisillä nykyaikaisilla kerrostaloilla. Täällä on mahdollisuus syödä lounasta, ja loppuiltapäivä on omaa aikaa. 

Illalla kokoonnumme yhteiselle kolmen ruokalajin illalliselle perinteiseen saksalaiseen ravintolaan.

Päivä 3
East Side Gallery, uusi muurimuseo, Karl-Marx-Allee, Alexanderplatz, Checkpoint Charlie ja Brandenburgin portti

Tukevan saksalaisen aamiaisen jälkeen lähdemme käymään East Side Galleryssa, joka on pätkä jäljellä olevaa Berliinin muuria. Se sijaitsee Berlin Ostbahnhofin rautatieaseman lähellä Spreejoen varrella. Muurin itäpuolella on 160 maalausta, joiden tekijät ovat taiteilijoita kaikkialta maailmasta. Maalaukset tehtiin 1990-luvun alussa ja ne kuvastavat taiteilijoiden näkemyksiä Saksan poliittisista muutoksista. Gallerialla on mittaa yli kilometri ja sen tunnetuin maalaus esittää Leonid Brežnevin ja Erich Honeckerin “sosialistis-veljellistä” suudelmaa.

Seuraava kohteemme on uusi muurimuseo, joka avautui vuonna 2016 Oberbaumbrückelle. Syitä sille, että muuri rakennettiin 1961 ja sille, että se murtui 1989, havainnollistetaan modernilla ja vaikuttavalla tavalla, joka ei jätä ketään kylmäksi. Museo kunnioittaa myös kaikkia heitä, jotka menettivät henkensä yrittäessään paeta idästä länteen muurin yli, ali ja läpi.

Kierros jatkuu pitkin paraatikatua Karl-Marx-Alleeta, jonka nimi oli vuoteen 1961 saakka Stalinallee. Täällä pidetään isot mielenosoitukset ja täällä sijaitsivat hienot ravintolat, jotka olivat saaneet nimensä itäeurooppalaisten pääkaupunkien mukaan. Kadun varressa on myös yhä toiminnassa olevan Kino International, jossa näytettiin DDR:n aikaan elokuvien ensi-iltoja. Pian saavumme Alexanderplatzille. Alexanderplatz oli itäberliiniläisten tärkein tapaamispaikka, Itä-Saksan ja Itä-Berliinin ylpeys. Aukion arkkitehtuurilla pyrittiin todistamaan maailmalle, että Itä-Saksa kykenee luomaan modernin kaupunginosan, joka toimi samalla eräänlaisena vaurauden symbolina. 

Ohitamme myös Checkpoint Charlien, joka oli rajanylityspaikka Länsi- ja Itä-Saksan välillä. Nykyään Checkpoint Charlie tarkoittaa käytännössä vain tuolta ajalta säilynyttä vahtikoppia ja muistolaattaa sekä Berliinin muurista kertovia tauluja. Paikalla on lisäksi muurille ja pakenemisyrityksille omistettu museo.

Lähistöllä sijaitsee vuonna 2005 perustettu Euroopan murhattujen juutalaisten muistomerkki. Muistomerkki on valtavan kokoinen: 19 000 m2. Upea muistomerkki koostuu lähes 3 000 erikokoisesta betonipilarista, joiden välissä kulkee noin metrin levyinen käytävä. Muistomerkin alla toimii museo, jossa voi tutustua toisen maailmansodan aikana ja jo sitä ennen (1933–1945) tehtyihin rikoksiin ihmisyyttä vastaan. Heti vieressä sijaitsee natsien vainoamien homojen muistomerkki, joka paljastettiin 2008. Kaikki kolme muistomerkkiä muistuttaa siitä, ettemme saa koskaan unohtaa, mitä tapahtui ja mitä ei koskaan saa tapahtua uudestaan.

Seuraava pysähdyspaikkamme on Brandenburgin portti, joka on peräisin 1700-luvun loppupuolelta ja joka on saanut symboloida sekä Saksan jakautumista että yhdistymistä. Portti oli Itä-Saksan aikaan suljettu vierailijoilta, sillä se sijaitsi rajavyöhykkeen “kuoleman käytävällä”, jota vahdittiin vahtitorneista ja partioiden. Berliinin muurin murruttua iso joukko ihmisiä kokoontui Brandenburgin portille juhlimaan uuttavuotta ja uutta Saksaa. Perinne on jatkunut: täällä juhlitaan yhä uuttavuotta sankoin joukoin. 
  
Loppupäivän voi viettää oman halunsa mukaan. Brandenburgin portin lähellä sijaitsee valtiopäivätalo (saks. Reichstag). Rakennus suunniteltiin ja rakennettiin valtiopäivien kokoontumispaikaksi Saksan keisarikunnan aikana 1800-luvun lopulla ja samassa käytössä se oli vielä 1900-luvun alussa Weimarin tasavallan aikana. Toisen maailmansodan aikana rakennus kärsi pahoin liittoutuneiden pommituksissa, mutta on nyt korjattu ja toimii jälleen Saksan liittopäivien istuntopaikkana.
 
Brandenburgin portilta alkaa paraatikatu Unter den Linden (suom. lehmusten alla), iso puistokatu. Se kulkee itä-länsisuunnassa Schlossbrückeltä Pariser Platzilla sijaitsevalle Brandenburgin portille saakka. Katu rakennettiin jo 1647 puistokaduksi, joka yhdisti Berliinin Tiergartenin puistoon ja toimi yhtenä kaupungin paraatikaduista. Sitä verrattiin usein Pariisin Champs-Élyséesiin.Toisella puolella Brandenburgin porttia kadun nimi on Strasse des 17. Juni, aikaisemmalta nimeltään Charlottenburger Chaussee. Katu kulkee läpi koko laajan Tiergartenin puiston ja päättyy Ernst-Reuter-Platzille. Noin kilometri länteen Brandenburgin portilta sijaitsee isohko pyöreä aukio, jonka keskellä seisoo preussilaisten voitonmuistomerkki Siegessäule. Katu sai nykyisen nimensä 22.6.1953, kun Länsi-Berliinin senaatti päätti nimetä sen uudelleen 17. kesäkuuta 1953 tapahtuneen Itä-Saksan kansannousun mukaan. Näin haluttiin kunnioittaa niiden kymmenien lakkoilevien itäberliiniläisten työläisten muistoa, jotka neuvostoarmeija ja Itä-Saksan kansanpoliisi ampui kuoliaaksi.

Päivä 4
Omaa aikaa ja kotimatka

Tänään on aika sanoa Berliinille näkemiin. Finnairin suora lento Helsinkiin lähtee alkuillasta, joten sinulla on vielä mukavasti aikaa kaupungissa ennen kentälle lähtöä. 

Bussi noutaa matkanjohtajan vahistamaan kellonaikaan hotellista ja kuljettaa lentokentälle.

Hintatiedot

Hintaan sisältyy
  • Finnairin reittilennot Helsinki – Berliini – Helsinki turistiluokassa
  • majoitus jaetussa kahden hengen huoneessa keskitason hotellissa (3 yötä)
  • aamiaiset
  • yksi illallinen
  • kuljetukset, retket ja sisäänpääsyt ohjelman mukaan
  • suomalainen matkanjohtaja
  • verot ja viranomaismaksut

Matkan ennakkomaksu on 300€/hlö.

Hintaan ei sisälly
  • lisämaksu yhden hengen huoneesta 148€
  • muut ruoat ja juomat matkan aikana

Ennen matkaa

Lue nämä Albatrosin lisä- ja erityisehdot, ennen matkan varaamista.

Hyvä tietää

Pakkaa mukaan

Ota mukaan pieni reppu tai laukku, johon voit kätevästi pakata retkien aikana tarvitsemasi tavarat. Hyvät kävelykengät tai lenkkarit on tärkeä matkavaruste.

Kansallinen juhlapäivä 3.10.

3. lokakuuta on pyhäpäivä ja kansallinen juhlapäivä Saksassa, jolloin juhlitaan Saksojen yhdistymistä. Liikkeet ja toimistot ovat tällöin suljettu. Museot ovat auki kuten sunnuntaisin.

Osallistujamäärä

Tälle matkalle minimiosallistujamäärä on 25 henkilöä. Mikäli osallistujia on tätä vähemmän, pidätämme oikeuden peruuttaa matka. Tälläisessä tapauksessa peruutus tehdään yleensä viimeistään 4-6 viikkoa ennen matkan lähtöpäivää.

Yleistä matkustustietoa

Fyysinen kunto matkustettaessa

Pääsääntöisesti edellytämme, että matkustaja itse pystyy huolehtimaan omasta liikkumisestaan ryhmän tahdissa. Myös bussi-, juna- ja laivamatkoillamme tutustumme nähtävyyksiin usein jalan. On mahdollista, että päivittäiset kävelymatkat voivat nousta useisiin kilometreihin. Pyydämme aina tarkistamaan myynnistä tai matkaohjelmasta, soveltuuko matka teille.

Vakuutukset

Matkoihin ei sisälly henkilökohtaisia vakuutuksia, matkatavaravakuutusta eikä peruutusturvaa. Matkojen erikoisluonteen vuoksi kehotamme ottamaan riittävän kattavat vakuutukset omasta vakuutusyhtiöstä, ja selvittämään mikä vakuutus sopii sinulle parhaiten ja mitä vakuutus korvaa. Vakuutuksia ei voi ottaa matkan aikana, ne on aina hankittava etukäteen. Matkalle on ehdottomasti mukavampi lähteä, kun tietää että oma vakuutusturva on kunnossa.

Albatros Travelin matkanjohtaja

Kaikilla ryhmämatkoillamme on mukana suomalainen matkanjohtaja, joka lentää kanssanne Helsingistä kohteeseen tai on vastaanottamassa teitä kohteen lentokentällä. Kerromme tästä kotiin lähetettävän kirjeen mukana, noin viikko ennen matkaa. Maasta riippuen matkalla on usein mukana paikallisopas, joka hoitaa käytännön järjestelyjä ja avustaa matkanjohtajaa. Joillain matkoillamme on mahdollisuus ostaa matkanpidennys. Albatrosin Yksilöllinen matka ja ryhmämatkojen matkan pidennetty osuus ei sisällä suomalaisen matkanjohtajan palveluja.

Mikäli matkanjohtaja sairastuu matkan aikana, pyrimme saamaan mahdollisuuksien mukaan paikalle ensisijaisesti suomalaisen matkanjohtajan. Mikäli tämä ei ole mahdollista, Albatrosin pohjoismaalaisen matkanjohtajan.

Juomarahat

Ryhmämatkoillamme matkanjohtaja kertoo teille maan juomaraha-käytännöistä, ja tietysti myös itse arvioitte palvelun tason. Kerromme sekä Ryhmä- että Yksilöllisten matkojen kohdalla suositeltavan juomarahasumman matkan ajalle. Emme sisällytä juomarahoja matkan hintaan. Juomarahan käytön ja summan suuruuden haluamme viime kädessä asiakkaan itse voivan päättää.

Yksin matkustavat

Jos matkustat yksin, edellytämme yhden hengen huoneen/hytin varaamista.  

Passi tai henkilökortti

Suomen kansalaisella on oltava koko matkan ajan voimassaoleva hyväkuntoinen passi. Passin tulisi olla voimassa vähintään 6 kuukautta matkan paluupäivän jälkeen. Tämä suositus koskee kaikkia matkojamme, vaikka säännökset voivatkin vaihdella maittain ja passin voimassoloaikavaatimus olla joissain maissa lyhyempi.
Useissa Euroopan maissa riittää kuvallinen henkilökortti matkustusasiakirjaksi. Katso ajankohtaiset tiedot: http://www.poliisi.fi

Passissa tulee olla tyhjiä sivuja mahdollisia leimoja tms. viisumeita varten. Lapsella tulee olla oma passi.
Passin nimitietojen tulee täsmätä lentolipun tietojen kanssa. Pyydämme muiden kuin Suomen kansalaisten tarkistamaan omasta lähetystöstään matkalle tarvittavat asiakirjat.

Rokotukset ja terveys

Pyydämme tarkistamaan matkakohteen kohdalta kunkin maan rokotussuositukset ja joihinkin maihin suositeltavan malarian estolääkesuosituksen. Mikäli olet epävarma omasta rokotussuojastasi tai haluat lisätietoa malarialääkityksen tarpeellisuudesta, otathan yhteyttä omaan lääkäriisi. Mahdolliset päivittäiset reseptilääkkeet on syytä pakata käsimatkatavaroihin (lentoyhtiöiden määräykset huomioiden). Ota varalta mukaan vähän reiluummin lääkkeitä, matkalla ei välttämättä ole mahdollista saada nopeasti käyttämääsi lääkettä. Matkamme ovat usein kiertomatkoja, joten liikumme paljon ja päivät voivat olla pitkiä, joten vesipullon mukana pitäminen on tärkeää.

Viisumi

Joihinkin maihin matkustettaessa tarvitaan viisumi. Kerromme matkakohteen yhteydessä, mikäli viisumi täytyy hankkia ennen matkaa ja miten sen voi hankkia. Ohjeet koskevat suomen kansalaisia. Mikäli olet jonkun muun maan kansalainen, ota yhteyttä oman maasi lähetystöön.

Matkustaminen alaikäisten lasten kanssa

Jos matkustat lasten kanssa, jotka eivät ole omia lapsiasi, esim. lapsenlapsesi kanssa, tai jos biologisena vanhempana matkustat lasten kanssa ilman toista vanhempaa, huomioi, että kohdemaasta riippuen matkustamiseen voidaan vaatia erityisiä asiakirjoja.

Suosittelemme ottamaan hyvissä ajoin ennen matkaa yhteyttä kyseisen maan suurlähetystöön tai konsulaattiin ja selvittämään, mitkä säännöt koskevat alaikäisten lasten maahan saapumista.

Vaikka alaikäisten lasten maahantuloon ei vaadittaisi mitään virallisia asiakirjoja, lentoyhtiö voi vaatia tällaisiä asi​​akirjoja ja estää lennolle pääsyn lähtöselvityksessä, jos asiakirjat puuttuvat.

Tämän vuoksi suosittelemme vahvasti joka tapauksessa ottamaan matkalle mukaan lasten englanninkieliset virkatodistukset, kopiot molempien vanhempien passin kuva-aukeamasta sekä englanninkielisen suostumusilmoituksen vanhemmalta/vanhemmilta, jotka eivät osallistu matkalle.

Istumapaikat ja erikoisruokavalioateriat kohteessa/hotellissa ja lentokoneessa

Matkustamme ryhmänä ja ns. ryhmälentolipuilla. Lentoyhtiö vastaa istumapaikkajaosta. Voit varausvaiheessa kertoa mahdollisesta istuinpaikkatoiveesta, kuten esimerkiksi ikkuna- tai käytäväpaikkatoiveesta, jonka toimitamme lentoyhtiölle. Huomioithan, että emme voi taata toivetta. 

Voit kertoa meille mahdollisesta erikoisruokatoiveesta lennolla/kohteessa tai hotellissa ja toimitamme pyynnön eteenpäin. Nämä toiveet tarvitsemme viimeistään 60 päivää ennen lähtöpäivää. Huomioithan, että emme voi taata toiveita. 

Matkatavarat

Tavallisimmin maksutta kuljetettavan matkatavaran määrä on max. 20kg tai 23 kg. Matkustamoon voi viedä yhden käsimatkatavaran, kooltaan yleensä enintään 55 x 40 x 20cm ja painoltaan enintään 5 kg tai 8 kg. Laukun ulkomitat, taskut, pyörät ja kahvat mukaan lukien laukku ei saa ylittää annettuja mittoja. Lentoyhtiöt voivat halutessaan rajoittaa käsimatkatavaroiden kokoa. Reittilennoilla noudatetaan ylipainomaksuissa kansainvälisen ilmakuljetusjärjestön IATA:n/lentoyhtiön niistä määräämiä maksuja.

Sallitut kilomäärät voivat vaihdella lentoyhtiöittäin, joten tarkista sallittu kilomäärä lentoyhtiön omilta nettisivulta tai meiltä ennen matkaa. Maiden sisäisillä lennoilla konetyyypit voivat olla pienempiä, jolloin matkatavararajoitukset ovat usein tiukemmat.

Istumapaikat bussissa

Albatrosin ryhmämatkoilla ei ole mahdollista varata tai ostaa istumapaikkoja bussista. Matkustajat voivat paikan päällä sopia matkanjohtajan kanssa paikkojen vaihtamisesta matkan aikana, jotta jokaisella on mahdollisuus istua bussin etu- ja takapenkeillä. 

Muutokset lentoaikatauluihin ja matkaohjelmaan

Muutokset lentoaikatauluihin ovat mahdollisia. Kerromme mahdollisista muutoksista mahdollisimman pian saatuamme tiedon lentoyhtiöltä.

Pidätämme oikeudet mahdollisiin muutoksiin matkaohjelmaan, jotka voivat johtua esim. muuttuneista aukioloajoista, jolloin päiväohjelman aikataulu saattaa muuttua.

Luonnonolosuhteet, liikenne, paikalliset pyhät, lakot tai vaalit voivat vaikuttaa matkaohjelmaan.

Huomioithan, että lisämaksulliset retket toteutuvat, kun osallistujia on riittävästi. Mikäli retki joudutaan peruuttamaan, maksu palautetaan joko ennen matkaa tai matkan jälkeen, peruutusajankohdasta riippuen.

Rated 4 out of 5 by from Mielenkiintoinen Oppaan aktiiviivisuus ohjelman ulkopuolella hyvä esim ruokapaikkojen esittelyssä. Berliinin muurin murtumisasian lisäksi olisi voinut olla pieni katsaus yleisesti Saksan tilanteeseen. Tai ajelu Berliinin ympäristössä.
Date published: 2019-11-12
Rated 2 out of 5 by from Pettymys tällä kertaa Olemme olleet aiemmin pari kertaa Albatrossin matkoilla, ja hyvien kokemusten perusteella valitsimme tämän matkan Berliiniin. Nyt oli kyllä paha pettymys opastuksen suhteen verrattuna aiempiin matkoihin. Opas itsekin kertoi, ettei ole Berliinin kaupunkiopas. Miksi hänet oli sitten valittu tähän tehtävään? Opastus oli hajamielistä, hukassa olemisen tuntuista eikä paljon perustietoa rakennuksista ja kaupungin historiasta ollut. Suuri aika opastuksesta meni keskusteluihin bussikuskin kanssa. Opas henkilönä oli kyllä ystävällinen, miellyttävä ja yhteistyöhön halukas, mutta asiantuntemus oli puutteellinen ja suomen kieli vaikutti unohtuneen . Myös opastuksen järjestely oli outoa, iltapäivä oli pitkällä ennen ensimmäistäkään vessa- tai kahvipaussia. Petyimme opastukseen, mutta muuten matka meni mukavasti googlettamalla paikkojen tietoa sekä muurin murtumisen juhlatapahtumia ja hankkiutumalla niihin omin avuin.
Date published: 2019-11-11
Rated 2 out of 5 by from Epämääräinen retki Paljon toivomisen varaa
Date published: 2019-11-11
  • y_2024, m_4, d_18, h_3
  • bvseo_bulk, prod_bvrr, vn_bulk_3.0.41
  • cp_1, bvpage1
  • co_hasreviews, tv_0, tr_3
  • loc_fi_FI, sid_DEVCB05, prod, sort_[SortEntry(order=SUBMISSION_TIME, direction=DESCENDING)]
  • clientName_albatros-travel

Vastaavia matkoja