Armenia ja Georgia – Eurooppa kohtaa Aasian

group-tour
Ryhmämatka suomalainen matkanjohtaja

Tuhatvuotisia luostareita, vuoristomaisemia, vahvat ruoka- ja viiniperinteet sekä viehättävät suurkaupungit Jerevan ja Tbilisi.

Uudet lähdöt

Kaukasus odottaa syli avoinna – kauniit vuoret, vihreät laaksot, viinitilat, ikivanhat kirkot ja lämmin vieraanvaraisuus. ”Jokainen vieras on Jumalan lähettämä”, sanoo georgialainen sananlasku.

Georgia ja Armenia ovat maailman vanhimmat kristityt maat, mutta myös niiden esikristillinen historia ulottuu kauas. Tällä kiertomatkalla historia yhdistyy luontoelämyksiin. Matkan kohokohtia ovat esimerkiksi Unescon maailmanperintölistalle päässeet luostarit Geghard ja Haghpat, jotka sijaitsevat kuvauksellisissa maisemissa.

Reittimme kulkee molempien maiden pääkaupunkien kautta. Jerevanissa riittää putiikkeja ja kahvilaelämä on vilkasta, ja Tbilisin monet ravintolat houkuttelevat herkuttelemaan. Maistelemme luonnollisesti myös georgialaista viiniä ja syömme lounasta viinitilalla herkutellen kotitekoisilla erikoisuuksilla. Ruoansulatusta edistämme paikallisella votkalla, chachalla.

Klikkaa karttaa, näet sen suurempana.
 • Tyyppi Ryhmämatka, Kiertomatka

 • Matkanjohtaja Suomalainen

 • Viisumi Ei

 • Rokotukset Ei

 • Valuutta Georgian lari ja armenian dram

Päiväohjelma
Päivä 1 Helsinki – Jerevan, Armenia
Päivä 2 Jerevan, Armenia - kaupunkikierros: Tasavallan aukio, oopperatalo, Cascades-patsaspuisto ja armenialaisten kansanmurhan muistomerkki 
Päivä 3 Jerevan - Unescon suojelema Geghardin luostari ja Garnin temppeli sekä lisämaksullinen vierailu brandytislaamossa
Päivä 4 Jerevan - Echmiadzin, Khor Virap ja käynti paikallisen taiteilijan luona sekä omaa aikaa
Päivä 5 Jerevan - Sevan - Dilidžan - Noratus – Sevanjärvi ja vuoristokaupunki Dilidžan
Päivä 6 Dilidžan - Tbilisi - Unescon suojelema Haghpat-luostari ja saapuminen Georgiaan
Päivä 7 Tbilisi - kaupunkikierros: Metekhi-kirkko, kylpylä, Nariqala-linnoitus
Päivä 8 Retki Mtskhetaan - Džvarin luostari, Svetitskhovelin katedraali sekä Stalin-museo ja Uplistsikhen luolakaupunki - Gudauri
Päivä 9 Gudauri – Kazbek – Mtskheta – Tbilisi. Vaikuttavaa luontoa, Pyhän kolminaisuuden kirkko ja Svetitskhovelin katedraali
Päivä 10 Tbilisi – Signagi – Tbilisi. Signagin vuoristokylä ja perinteinen viininvalmistus
Päivä 11 Koko päivä omaa aikaa Tbilisissä
Päivä 12 Tbilisi – Helsinki

Kuvagalleria

Lähtöpäivät

Lähtö Matkan kesto Hinta Lähtölentokenttä Huomaa
1.748€
Helsinki
1.748€
Helsinki
Huom. Lue lisätietoja täältä.
1.748€
Helsinki
Varaa ennen 15.4. ja säästä 150€/hlö
Huom. Lue lisätietoja täältä.
1.748€
Helsinki
Varaa ennen 15.4. ja säästä 150€/hlö
Klikkaa päivämäärää nähdäksesi matkaohjelman

Päiväohjelma

Hae matkaohjelma HUOM. Joissakin matkoistamme ohjelma voi vaihdella, esim. lähtöpäivästä tai matkasesongista riippuen. Tulostathan matkaohjelman oman aiotun/valitun matkapäivämääräsi kohdalta, kiitos.

Päivä 1
Helsinki – Jerevan, Armenia

Lähdemme Helsingistä kohti Jerevania, Armeniaa.

Päivä 2
Jerevan, Armenia - kaupunkikierros: Tasavallan aukio, oopperatalo, Cascades-patsaspuisto ja armenialaisten kansanmurhan muistomerkki 

Laskeudumme varhain aamulla Jerevaniin ja ajamme suoraan hotellille. Voimme levähtää huoneissamme, kunnes myöhäisen aamiaisen jälkeen lähdemme kaupunkikierrokselle.

Tänään tutustumme lähemmin Armenian pääkaupunkiin. Jerevan on yksi maailman vanhimpia yhä asuttuja kaupunkeja. Täällä on ollut asutusta jo pronssikaudella. Kaupungin 1,1 miljoonaa asukasta osaa nauttia elämästä: kahvilakulttuuri on hyvin kehittynyttä, ja kaupungissa on useita teattereita, gallerioita ja konserttitaloja. Näemme kierroksellamme Tasavallan aukion (entinen Leninin aukio, jolla sijaitsee mm. Armenian kansallisgalleria), yliopiston, 23 m korkean Äiti Armenia -patsaan, parlamenttitalon, presidentinpalatsin, oopperatalon sekä Cascades-patsaspuiston.

Käymme katsomassa myös armenialaisten kansanmurhan muistomerkkiä. Armenian kuningaskunta perustettiin jo 500 eKr., ja vuonna 301 kristinuskosta tuli valtionuskonto. 1500-luvulla persialaiset ja ottomaanit jakoivat Armenian keskenään. Useimmat armenialaiset olivat ottomaanien alamaisia ja nauttivat erityisoikeuksista, kuten uskonnonvapaudesta. Suvaitsevaisuus väheni 1800-luvun loppua kohti Osmanien valtakunnassa. Vuosina 1894—96 sulttaani Abdülhamid II:n aikana vainottiin ja murhattiin 80 000—300 000 armenialaista. Tämä oli alkusoittoa. Vuonna 1915 kansanmurha alkoi todenteolla, kun 250 armenialaista älymystön edustajaa vangittiin ja murhattiin. Seurasi teurastus: kokonaisia kyliä murhattiin. Arvioidaan, että 1915—1917 kuoli noin miljoona armenialaista ja tuhannet joutuivat jättämään kotinsa. Etnisen puhdistuksen seurauksena erityisesti Ranskassa ja USA:ssa asuu suuri armenialaisvähemmistö.

Tämän synkän, mutta historiallisesti merkittävän muistomerkin nähtyämme jatkamme kierrosta vähän kevyemmissä merkeissä ja vierailemme Jerevanin kauppahallissa, jossa on tarjolla lukemattomia paikallisia tuotteita. Illalla syömme yhteisen illallisen eräässä kaupungin ravintoloista.

Päivä 3
Jerevan - Unescon suojelema Geghardin luostari ja Garnin temppeli sekä lisämaksullinen vierailu brandytislaamossa

Unescon maailmanperintölistalle kuuluva Geghardin luostari on ensimmäinen kohteemme. Luostari sijaitsee dramaattisella paikalla vuorten ympäröimässä rotkossa. Luostarin perusti 300-luvulla Grigor Valontuoja, josta tuli Armenian kansalliskirkon ensimmäinen johtaja. Luostari on rakennettu osittain kallioiden sisään. Luostari ryöstettiin ja poltettiin 800-luvulla. Nykyinen pääkirkko on vuodelta 1215. Nimi Geghard tarkoittaa keihään kärkeä, mikä viittaa keihääseen, jolla Jeesusta haavoitettiin ristiinnaulitsemishetkellä ja jonka väitetään kuuluvan luostarin kokoelmiin. Keihäs on nyt esillä Echmiadzinin katedraalissa, jossa vierailemme seuraavana päivänä.

Jatkamme retkeämme Garnin temppeliin, joka edustaa hellenististä arkkitehtuuria. Se on rakennettu 100-luvulla Mithra-jumalan kunniaksi. Sen jälkeen kun kristinuskosta tuli valtionuskonto, temppeliä käytettiin Armenian kuninkaallisten kesäasuntona, johon lisättiin kirkko ja kylpylä, kuten raunioista voimme nähdä. Kylpylää koristaa hyvin kaunis luonnonkivistä koottu mosaiikki, jossa on 15 eri värisävyä. Lounaan nautimme yksityisen perheen luona. He näyttävät meille, kuinka lavashia, paikallista rieskan tyyppistä leipää, valmistetaan.

Iltapäivällä on mahdollista lähteä käymään Armenian kuuluisimmassa brandytislaamossa, Araratissa. Teemme siellä opastetun kierroksen ja maistelemme jaloa juomaa. Itse Winston Churchill piti enemmän armenialaisesta brandystä kuin ranskalaisesta konjakista: kerrotaan, että Stalin lähetti Churchillille laatikoittain Ararat-brandyä. (Käynti tislaamossa ei sisälly matkan hintaan, mutta matkanjohtaja voi järjestää vierailun halukkaille paikan päällä. Vierailu tapahtuu yleensä klo 16.)

Päivä 4
Jerevan - Echmiadzin, Khor Virap ja käynti paikallisen taiteilijan luona sekä omaa aikaa

Echmiadzin on Armenian apostolisen kirkon hallinnollinen ja henkinen keskus. Se toimi vuosina 180—340 myös maan pääkaupunkina. Kerrotaan, että Grigor Valontuoja näki näyn, jossa jumalallinen valonsäde laskeutui taivaasta. Paikkaan, johon valonsäde iski, rakennettiin kristillinen temppeli. Grigor Valontuojan väitetään myös käännyttäneen armenialaiset kristinuskoon vuonna 301. Alkuperäisestä kirkosta ei ole paljonkaan jäljellä, sillä katedraalia on korjattu useita kertoja. Kirkkosalin koko on noin 20 x 20 m ja sen keskellä – paikassa, johon Grigor Valontuoja näki valonsäteen osuvan – seisoo alttari. Ehdimme hyvin käydä myös katedraalimuseossa, jossa näemme pyhäinjäännöksiä ja uskonnollista taidetta sekä kuuluisan roomalaisen keihään, jolla Jeesuksen kylkeä viillettiin ristillä.

Retki jatkuu Grigor Valontuojan jalanjäljissä Khor Virapin luostarikirkkoon, joka on lähes yhtä suosittu pyhiinvaelluskohde kuin katedraali. Täällä, syvässä luolassa, Grigor Valontuojaa pidettiin vangittuna 13 vuotta. Kuningas Trdat III vapautti Grigorin ja tämä paransi kuninkaan synneistä (tai kuningas päätti, että on strategisesti järkevää tehdä rauha kristittyjen kasvavan joukon kanssa). Grigor sai kiitokseksi luvan levittää kristinuskoa kaikkialle Armeniaan. Kirkko on rakennettu suoraan vankiluolan päälle – luolaan voi laskeutua tikapuita pitkin, jos ei ole ahtaan paikan kammoa ja jos jalat kestävät. Kirkon ulkopuolella kannattaa suunnata katse ylöspäin ja ihailla Ararat-vuoren kahta lumipeitteistä huippua, jotka sijaitsevat Turkin puolella.

Seuraava kohteemme on pieni Khachparin kylä, jossa vierailemme Art Takard  keskuksessa, jossa monet Armenian parhaista kuvanveistäjistä esittelevät teoksiaan. Teemme opastetun kierroksen vilkkaassa verstaassa ja kuulemme, millaista on taiteilijan elämä modernissa Armeniassa.

Palaamme Jerevaniin, jossa loppupäivä on varattu omille seikkailuille. Voit viettää ajan katsellen modernia Jerevania. Kauniin oopperatalon ympäristössä on lukuisia kahviloita, joissa voi katsella paikallisten elämänmenoa. Kahvilaelämää on myös Tasavallan aukion ympärillä. Siellä voi nauttia ”laulavasta suihkulähteestä”, joka toimii klassisen musiikin tahtiin. Kaupungin uutta kävelykatua, Northern Avenueta, on kiva kuljeskella. Katu valmistui vuonna 2007.

Päivä 5
Jerevan - Sevan - Dilidžan - Noratus – Sevanjärvi ja vuoristokaupunki Dilidžan

On tullut aika jättää hyvästit Armenian pääkaupungille ja suunnata maaseudulle.

Aloitamme käymällä Noratusissa ja sen kuuluisalla hautausmaalla, jolla seisoo lähes 1 000 isoa armenialaista khatškaria eli ristikiveä, jotka on koristeltu ainutlaatuisilla kuvioilla. Armenialaiset khatškarit on usein koristeltu Armenian ristillä. Vanhimmat ovat peräisin 800-luvulta, jolloin armenialaiset vapautuivat pitkästä arabien valtakaudesta.

Seuraava kohteemme on Armenian suurin järvi, Sevan, jonka pinta-ala on 940 km2. Järvi sijaitsee 1 900 metrin korkeudessa ja on yksi korkeimmalla sijaitsevista makeavetisistä järvistä Euraasiassa. Järven väri vaihtelee päivän mittaan taivaansinisestä tummansiniseen. Kun Hrazdanjoki padottiin neuvostoaikoina, veden pinta laski 20 m, ja veden alta paljastui 2 000 vuotta vanhoja rakennuksia. Sittemmin veden pintaa on ympäristösyistä nostettu 2 metrillä, mikä on parantanut veden laatua huomattavasti. Vierailemme Sevanavankin luostarissa. Luostari sijaitsi alunperin eristyksissä saarella ja oli naisilta kielletty, mikä teki siitä sopivan parannuksentekopaikan munkeille, jotka olivat hairahtuneet siveyden kaidalta tieltä.

Jatkamme matkaa kohti Dilidžanin vuoristokaupunkia, joka sijaitsee Armenian Sveitsiksi kutsutulla alueella. Dilidžan on herttaisen söpö pikkukaupunki luonnonkauniilla paikalla Aghstevjoen rannalla. Vanhat kivitalot puukaiverruksin koristettuine parvekkeineen tekevät kaupungista viehättävän. Neuvostoaikoina monet taiteilijat, muusikot ja elokuvaohjaajat tulivat tänne etsimään työrauhaa ja inspiraatiota. Nykyään kaupungissa vierailee enimmäkseen ihan tavallisia turisteja.

Yövymme Dilidžanissa, jotta voimme nauttia kunnolla rauhasta ja kauniista luonnosta.

Päivä 6
Dilidžan - Tbilisi - Unescon suojelema Haghpat-luostari ja saapuminen Georgiaan

Tänään poistumme Armeniasta, mutta ennen sitä vierailemme Haghpatin luostarissa, joka kuuluu Unescon maailmanperintökohteisiin. Luostari on perustettu 900-luvulla ja edustaa armenialaista keskiaikaista kirkkoarkkitehtuuria. Rakennukset ovat kestäneet hyvin ajan hampaan kulutusta huolimatta maanjäristyksistä ja vihollisten hyökkäyksistä. Syömme maukkaan lounaan paikallisessa ravintolassa lähellä Haghpatia.

Iltapäivällä ylitämme Georgian rajan ja ajamme suoraan pääkaupunkiin Tbilisiin. Tbilisi on vanha kaupunki, jonka historia ulottuu 400-luvulle eKr. Kaupunki on tuhottu useita kertoja lähes maan tasalle. Viimeisin yritys oli vuonna 1795, kun Persian sheikki Aga Muhammad Khan poltti kaupungin. Kaupunki kehittyy nopeaan tahtiin, ja vanha osa muodostaa voimakkaan vastakohdan monille uudisrakennuksille, joita on noussut kaupunkia halkovan joen ympäristöön.

Päivä 7
Tbilisi - kaupunkikierros: Metekhi-kirkko, kylpylä, Nariqala-linnoitus

Aamiaisen jälkeen lähdemme kävelykierrokselle kaupungin vanhimpaan osaan, joka kapeine kujineen ja kallellaan olevine puuparvekkeineen tuo mieleen entisaikojen Kaukasian. Pysähdymme katsomaan Metekhi-kirkkoa, joka on rakennettu 1200-luvun lopulla ja jota on korjattu useita kertoja. Paikalla oli kuningas Vakhtang Gorgasalin (perusti tarun mukaan Tbilisin kaupungin) rakennuttama kirkko jo 400-luvulla. Täällä on myös naispuolisen marttyyrin Pyhän Shushanikin hautakivi. Pyhä Shushanik kuoli miehensä kiduttamana vuonna 544 kieltäydyttyään luopumasta uskostaan.

Seuraavaksi tutustumme yhteen kaupungin vanhoista kylpylöistä, joka on rakennettu suoraan kuuman lähteen päälle. Sana ”tbili” merkitsee lämmintä, ja lähteiden vesi onkin 38–40-asteista. Huolimatta rikkipitoisen veden hieman epämiellyttävästä hajusta kylpylät ovat hyvin suosittuja. Monet tulevat tänne hoitamaan ihoaan tai reumaa, hierottavaksi tai vain rentoutumaan. Nousemme ylös jyrkälle Sololaki-kukkulalle, jolla seisoo Nariqala-linnake kuin suoraan ritariromaaneista. Se on kaupungin vanhin linnake ja peräisin 200-luvulta. Ylhäältä kukkulalta on hyvät näkymät yli vanhankaupungin.

Jatkamme kierrosta kaupungin suurimpaan synagogaan sekä Sionin katedraaliin ja kaupungin vanhimpaan kirkkoon Antšiskhatiin, joka on rakennettu 500-luvulla. Päivän päätteeksi teemme rennon kävelyretken Tbilisin pääkadulle, Rustavelille, jonka varrella sijaitsee parlamenttitalo sekä muutama iso museo. Kaupunkikierroksen jälkeen on omaa aikaa, kunnes kokoonnumme erääseen ravintolaan syömään georgialaisista ruokalajeista koostuvan illallisen.

Päivä 8
Retki Mtskhetaan - Džvarin luostari, Svetitskhovelin katedraali sekä Stalin-museo ja Uplistsikhen luolakaupunki - Gudauri

Tänään kokeilemme uutta kulkuvälinettä. Aamiaisen jälkeen suuntaamme Tbilisin päärautatieasemalle ja nousemme Gorin-junaan. Noin tunnin kestävä junamatka kulkee kauniiden georgialaismaisemien läpi. Meillä on hyvin aikaa nauttia luonnosta, sillä juna ei kulje erityisen kovaa. Junaliikenne Georgiassa on hieman epäluotettavaa. Olemme tietoisia siitä, että juna-aikataulut muuttuvat päivästä toiseen eikä lippuja voi hakea ennen kuin vuorokausi ennen matkaa. Mikäli junamatkaa on mahdoton sisällyttää ohjelmaamme, jatkamme matkaa bussilla ja ajamme Mtkvarijokea seuraillen Stalin-museolle hänen synnyinkaupunkiinsa Goriin. Tyyliltään kreikkalais-roomalaisen paviljongin suojassa sijaitsee vaatimaton talo, jossa Stalin – tuolloin Ioseb Besarionis dze Džughašvili – vietti elämänsä ensimmäiset neljä vuotta. Museo sijaitsee talon kupeessa. Se rakennettiin 1957 vastikään kuolleen Neuvostoliiton johtajan kunniaksi. Georgian itsenäistyttyä Stalinin toimien kaunistelua on karsittu, ja näyttely kertoo nyt myös puhdistuksista ja poliittisesta vainosta, vankileireistä ja sopimuksesta Hitlerin kanssa vuonna 1939. Kyse on tärkeästä kappaleesta maailmanhistoriaa nähtynä avainhenkilön elämänhistorian kautta.

Seuraavaksi tutustumme Uplistsikhen luolakaupunkiin, joka oli 600 eKr.—100 jKr. esikristillisen uskonnollisen elämän keskus. Kaupungissa palvottiin auringon jumalaa. Arabien vallattua Tbilisin vuonna 645 Uplistsikhestä tuli kristittyjen kuninkaiden asuinpaikka. Pakanatemppelit muutettiin kristillisiksi kirkoiksi. Kaupungissa oli huippuvuosina 20 000 asukasta. Näemme tänään vain alle puolet alkuperäisestä kaupungista, sillä mongolit tuhosivat sen vuonna 1240.

Jatkamme matkaa Gudaurin talviurheilualueelle, josta on upeat näkymät Kaukasus-vuoristoon. Yövymme keskellä luontoa ja syömme paikallistyylisen illallisen hotellissa.

Päivä 9
Gudauri – Kazbek – Mtskheta – Tbilisi. Vaikuttavaa luontoa, Pyhän kolminaisuuden kirkko ja Svetitskhovelin katedraali

Tänään ajamme ylös Kaukasusvuoristoon pitkin Georgian armeijan valtatietä, joka rakennettiin vaikeakulkuiseen maastoon 1800-luvulla Venäjän miehittäessä Georgian. Tien vähemmän viehättävästä  nimestä huolimatta maisemat ovat upeat.

Ensimmäinen pysähdyspaikkamme on Stepantsmindan (ent. Kazbegi) vuoristokylä, jossa pysähdymme jaloittelemaan ja ihailemaan näkymiä Kazbek-vuorelle. Reitti muuttuu seuraavaksi liian mutkikkaaksi ja jyrkäksi linja-autolle, joten vaihdamme kulkuneuvoa. Nousemme maastoautoihin ja otamme kurssin kohti Pyhän kolminaisuuden kirkkoa tai Tsminda Samebaa, joksi sitä myös kutsutaan. Kirkko seisoo eristyksissä vuorenhuipulla Kaukasuksen jylhissä maisemissa ja on yksi Georgian kansallissymboleista.

Syömme lounasta Kazbekissa paikallisten asukkaiden luona. Tarjolla on kotitekoisia erikoisuuksia ja paikallista votkaa, chachaa.

Palaamme pääkaupunkiin Tbilisiin, mutta pysähdymme matkan varrella Mtskhetassa, joka on yksi Georgian vanhimmista ja merkityksellisimmistä kaupungeista. Kristinuskosta tuli Georgian valtionuskonto vuonna 317, vain 14 vuotta Armenian jälkeen. Mtskhetan katedraali kuuluu koko Georgian tärkeimpiin. Svetitskhovelin katedraali on Mtskhetan ja Tbilisin arkkipiispan piispankirkko. Perimätiedon mukaan Kristuksen kaapu olisi haudattu kirkon alle. Alkuperäinen puukirkko 300-luvulta korvattiin sata vuotta myöhemmin kivikirkolla, jonka osia voi vielä nähdä nykyisen kirkon (1000-luvulta) rakenteissa. Katedraali oli omana aikanaan valtava. Se on kauniisti koristeltu sisältä ja ulkoa.

Saavumme Tbilisiin vasta illalla. Illallispaikan voi jokainen valita itse.

Päivä 10
Tbilisi – Signagi – Tbilisi. Signagin vuoristokylä ja perinteinen viininvalmistus

Tänään teemme jälleen retken Tbilisin ulkopuolelle. Vierailemme yhdessä alueen kauneimmista kaupungeista, Signagissa, joka sijaitsee vuorenhuipulla ja josta on upeat näkymät Alazanin laaksoon ja Kaukasusvuoristoon. Signagille ovat leimallisia kapeat, jyrkät kadut ja pastelliväriset talot kaiverruksin koristettuine puuparvekkeineen. 1700-luvulta peräisin oleva kaupunginmuuri seisoo yhä pystyssä.

Georgiassa on valmistettu viiniä jo 7 000 vuoden ajan. Erityisesti Kakhetin alue on tunnettu viineistään. Perinteinen valmistustapa on antaa rypälemehun käydä saviruukussa, joka on haudattu maahan. Viime vuosina eurooppalaiset rypälelajikkeet ja valmistusmenetelmät ovat kuitenkin vallanneet alaa vanhoilta.

Käymme perinteisellä viinitilalla ja tutustumme viinintuotantoon, syömme lounaan ja näemme, miten georgialaista leipää paistetaan maanalaisessa uunissa.

Viinialueelta palaamme takaisin Tbilisiin.

Päivä 11
Koko päivä omaa aikaa Tbilisissä

Koko päivä aikaa tutustua Tbilisiin omatoimisesti! Nauti lasillinen georgialaista viiniä tai käy museossa ennen kuin kokoonnumme syömään viimeisen aterian Georgiassa. Saamme levätä huoneissamme ennen kuin ajamme lentokentälle.

Päivä 12
Tbilisi – Helsinki

Ajamme lentokentälle. On paluulennon aika.

Hintatiedot

Matkan hinta

Hinta alkaen 1.748€ /hlö jaetussa kahden hengen huoneessa
Näytä kaikkien lähtöpäivien hinnat

Yhden hengen huoneen lisämaksu
368€
Hintaan sisältyy
 • Air Balticin reittilennot Helsinki – Jerevan ja Tbilisi – Helsinki (Riikan kautta) turistiluokassa
 • junamatka Tbilisi - Gori
 • majoitus 9 yötä jaetussa kahden hengen huoneessa keskitason hotelleissa
 • aamiaiset päivinä 2-11
 • 8 lounasta ja 4 illallista
 • kuljetukset sekä retket ohjelman mukaan
 • suomalainen matkanjohtaja
 • verot ja viranomaismaksut
Hintaan ei sisälly
 • lisämaksu yhden hengen huoneesta 368€
 • ruokajuomat ja muut ruokailut ja juomat matkan aikana
 • juomarahat kuljettajille ja paikallisoppaille (yhteensä noin 60 USD/henkilö, suositus)

Ennen matkaa

Lue nämä Albatrosin lisä- ja erityisehdot, ennen matkan varaamista.

Hyvä tietää

Osallistujamäärä

Tälle matkalle minimiosallistujamäärä on 15 henkilöä. Mikäli osallistujia on tätä vähemmän, pidätämme oikeuden peruuttaa matka. Tälläisessä tapauksessa peruutus tehdään yleensä viimeistään 4-6 viikkoa ennen matkan lähtöpäivää.

Matkatavarat

Kannattaa pakata mukaan pienehkö reppu tai kassi retkiä tai niitä matkapäiviä varten, joina näet matkatavarasi seuraavan kerran vasta illalla. 

Pakkaa mukaan vaatteita, joissa on mukava matkustaa. Suosi kevyitä ja hengittäviä materiaaleja. Koska liikumme myös vuoristossa, ota mukaan myös lämpimämpää vaatetusta. Hyvät kävelykengät tai lenkkarit, hattu tai lippis.

 

 

Majoitus

Majoitumme hotelleihin, joissa on yleisimmät mukavuudet. Hotellit on valittu niiden sijainnin perusteella. Käytämme paikallisia 3–4 tähden hotelleja, jotka ovat tasoltaan vaatimattomampia kuin läntisessä Euroopassa, mutta siistejä. Palvelutaso voi olla hieman toisenlainen kuin se, mihin olemme tottuneet. Hotellin tasosta riippumatta huoneissa on aina oma kylpyhuone/wc. Lopullinen lista hotelleista yhteystietoineen lähetetään viimeistään noin viikkoa ennen matkaa.

Mikäli hotelli sijaitsee vanhassakaupungissa, bussi ei aina pääse ajamaan hotellin eteen. Bussi pysähtyy niin lähelle hotellia kuin mahdollista, ja hotellin henkilökunta huolehtii matkatavaramme bussilta hotellille.

 

Liikkuminen matkan aikana

Koska valtaosa retkistä toteutetaan kävellen, kaikkien osallistujien tulee kyetä liikkumaan itsenäisesti ryhmän mukana ja ilman apua/apuvälineitä.

Vierailut ortodoksikirkoissa

Ortodoksikirkoissa naisten tulee peittää hiuksensa huivilla. Kannattaa ottaa oma huivi mukaan retkille. Miehet sen sijaan paljastavat päänsä kirkoissa.

Ajomatkat

Päivä 2. noin 10 km
Päivä 3. 100 km
Päivä 4. 80 km
Päivä 5. 110 km
Päivä 6. 200 km
Päivä 7. 25 km
Päivä 8. 250 km
Päivä 9. 240 km
Päivä 10. 225 km
Päivä 11. 20 km

Lennot

Lennämme Air Balticilla, jolla on yölento Tbilisiin, kuten useimmilla eurooppalaisilla lentoyhtiöillä. Meillä on käytössä hotellihuoneet sekä saapumis- että lähtöpäivänä, jotta yölennon rasitukset olisivat niin pienet kuin mahdollista.

Yleistä matkustustietoa

Fyysinen kunto matkustettaessa

Pääsääntöisesti edellytämme, että matkustaja itse pystyy huolehtimaan omasta liikkumisestaan ryhmän tahdissa. Myös bussi-, juna- ja laivamatkoillamme tutustumme nähtävyyksiin usein jalan. On mahdollista, että päivittäiset kävelymatkat voivat nousta useisiin kilometreihin. Pyydämme aina tarkistamaan myynnistä tai matkaohjelmasta, soveltuuko matka teille.

Vakuutukset

Matkoihin ei sisälly henkilökohtaisia vakuutuksia, matkatavaravakuutusta eikä peruutusturvaa. Matkojen erikoisluonteen vuoksi kehotamme ottamaan riittävän kattavat vakuutukset omasta vakuutusyhtiöstä, ja selvittämään mikä vakuutus sopii sinulle parhaiten ja mitä vakuutus korvaa. Vakuutuksia ei voi ottaa matkan aikana, ne on aina hankittava etukäteen. Matkalle on ehdottomasti mukavampi lähteä, kun tietää että oma vakuutusturva on kunnossa.

Albatros Travelin matkanjohtaja

Kaikilla ryhmämatkoillamme on mukana suomalainen matkanjohtaja, joka lentää kanssanne Helsingistä kohteeseen tai on vastaanottamassa teitä kohteen lentokentällä. Kerromme tästä kotiin lähetettävän kirjeen mukana, noin viikko ennen matkaa. Maasta riippuen matkalla on usein mukana paikallisopas, joka hoitaa käytännön järjestelyjä ja avustaa matkanjohtajaa. Joillain matkoillamme on mahdollisuus ostaa matkanpidennys. Albatrosin Yksilöllinen matka ja ryhmämatkojen matkan pidennetty osuus ei sisällä suomalaisen matkanjohtajan palveluja.

Mikäli matkanjohtaja sairastuu matkan aikana, pyrimme saamaan mahdollisuuksien mukaan paikalle ensisijaisesti suomalaisen matkanjohtajan. Mikäli tämä ei ole mahdollista, Albatrosin pohjoismaalaisen matkanjohtajan.

Juomarahat

Ryhmämatkoillamme matkanjohtaja kertoo teille maan juomaraha-käytännöistä, ja tietysti myös itse arvioitte palvelun tason. Kerromme sekä Ryhmä- että Yksilöllisten matkojen kohdalla suositeltavan juomarahasumman matkan ajalle. Emme sisällytä juomarahoja matkan hintaan. Juomarahan käytön ja summan suuruuden haluamme viime kädessä asiakkaan itse voivan päättää.

Yksin matkustavat

Jos matkustat yksin, edellytämme yhden hengen huoneen/hytin varaamista.  

Passi tai henkilökortti

Suomen kansalaisella on oltava koko matkan ajan voimassaoleva hyväkuntoinen passi. Passin tulisi olla voimassa vähintään 6 kuukautta matkan paluupäivän jälkeen. Tämä suositus koskee kaikkia matkojamme, vaikka säännökset voivatkin vaihdella maittain ja passin voimassoloaikavaatimus olla joissain maissa lyhyempi.
Useissa Euroopan maissa riittää kuvallinen henkilökortti matkustusasiakirjaksi. Katso ajankohtaiset tiedot: http://www.poliisi.fi

Passissa tulee olla tyhjiä sivuja mahdollisia leimoja tms. viisumeita varten. Lapsella tulee olla oma passi.
Passin nimitietojen tulee täsmätä lentolipun tietojen kanssa. Pyydämme muiden kuin Suomen kansalaisten tarkistamaan omasta lähetystöstään matkalle tarvittavat asiakirjat.

Rokotukset ja terveys

Pyydämme tarkistamaan matkakohteen kohdalta kunkin maan rokotussuositukset ja joihinkin maihin suositeltavan malarian estolääkesuosituksen. Mikäli olet epävarma omasta rokotussuojastasi tai haluat lisätietoa malarialääkityksen tarpeellisuudesta, otathan yhteyttä omaan lääkäriisi. Mahdolliset päivittäiset reseptilääkkeet on syytä pakata käsimatkatavaroihin (lentoyhtiöiden määräykset huomioiden). Ota varalta mukaan vähän reiluummin lääkkeitä, matkalla ei välttämättä ole mahdollista saada nopeasti käyttämääsi lääkettä. Matkamme ovat usein kiertomatkoja, joten liikumme paljon ja päivät voivat olla pitkiä, joten vesipullon mukana pitäminen on tärkeää.

Viisumi

Joihinkin maihin matkustettaessa tarvitaan viisumi. Kerromme matkakohteen yhteydessä, mikäli viisumi täytyy hankkia ennen matkaa ja miten sen voi hankkia. Ohjeet koskevat suomen kansalaisia. Mikäli olet jonkun muun maan kansalainen, ota yhteyttä oman maasi lähetystöön.

Istumapaikat ja erikoisruokavalioateriat kohteessa/hotellissa ja lentokoneessa

Matkustamme ryhmänä ja ns. ryhmälentolipuilla. Lentoyhtiö vastaa istumapaikkajaosta. Voit varausvaiheessa kertoa mahdollisesta istuinpaikkatoiveesta, kuten esimerkiksi ikkuna- tai käytäväpaikkatoiveesta, jonka toimitamme lentoyhtiölle. Huomioithan, että emme voi taata toivetta. 

Voit kertoa meille mahdollisesta erikoisruokatoiveesta lennolla/kohteessa tai hotellissa ja toimitamme pyynnön eteenpäin. Nämä toiveet tarvitsemme viimeistään 60 päivää ennen lähtöpäivää. Huomioithan, että emme voi taata toiveita. 

Matkatavarat

Tavallisimmin maksutta kuljetettavan matkatavaran määrä on max. 20kg tai 23 kg. Matkustamoon voi viedä yhden käsimatkatavaran, kooltaan yleensä enintään 55 x 40 x 20cm ja painoltaan enintään 5 kg tai 8 kg. Laukun ulkomitat, taskut, pyörät ja kahvat mukaan lukien laukku ei saa ylittää annettuja mittoja. Lentoyhtiöt voivat halutessaan rajoittaa käsimatkatavaroiden kokoa. Reittilennoilla noudatetaan ylipainomaksuissa kansainvälisen ilmakuljetusjärjestön IATA:n/lentoyhtiön niistä määräämiä maksuja.

Sallitut kilomäärät voivat vaihdella lentoyhtiöittäin, joten tarkista sallittu kilomäärä lentoyhtiön omilta nettisivulta tai meiltä ennen matkaa. Maiden sisäisillä lennoilla konetyyypit voivat olla pienempiä, jolloin matkatavararajoitukset ovat usein tiukemmat.

Istumapaikat bussissa

Albatrosin ryhmämatkoilla ei ole mahdollista varata tai ostaa istumapaikkoja bussista. Matkustajat voivat paikan päällä sopia matkanjohtajan kanssa paikkojen vaihtamisesta matkan aikana, jotta jokaisella on mahdollisuus istua bussin etu- ja takapenkeillä. 

Muutokset lentoaikatauluihin ja matkaohjelmaan

Muutokset lentoaikatauluihin ovat mahdollisia. Kerromme mahdollisista muutoksista mahdollisimman pian saatuamme tiedon lentoyhtiöltä.

Pidätämme oikeudet mahdollisiin muutoksiin matkaohjelmaan, jotka voivat johtua esim. muuttuneista aukioloajoista, jolloin päiväohjelman aikataulu saattaa muuttua.

Luonnonolosuhteet, liikenne, paikalliset pyhät, lakot tai vaalit voivat vaikuttaa matkaohjelmaan.

Huomioithan, että lisämaksulliset retket toteutuvat, kun osallistujia on riittävästi. Mikäli retki joudutaan peruuttamaan, maksu palautetaan joko ennen matkaa tai matkan jälkeen, peruutusajankohdasta riippuen.

Rated 4 out of 5 by from kiva matka... Oli hyvä ja mielenkiintoinen matka mutta vähän liian tiukalla aikataululla. Ehkä vähän liikaa luostareita ja muita uskonnollisia kohteita. Paikallisoppaat asiantuntevia ja osaavia kuten myös suomalainen opas. Eri kohteissa olisin toivonut enemmän omaa aikaa että olisi ehtinyt tutustumaan muihinkin paikkoihin kuin pääkaupunkeihin. Myös Yerevanissa olisin toivonut yhtä vapaata päivää että olisi saanut tutustua kaupunkiin päivänvalossa ajan kanssa mutta kyllä kaupunkia sai nähdä.Kaikkialta lähdettiin vähän turhan kiireellä vaikka ymmärrän toki että oli aikataulu laadittu.
Date published: 2016-10-23
Rated 5 out of 5 by from Hyvä kokonaiskuva Armeniasta ja Georgiasta Matkaohjelmaan oli valittu hyvin iso osa Armenian ja Georgian tärkeimmistä nähtävyyksistä. Oppaat kertoivat paljon syventävää tietoa maiden historiasta ja nykypäivästä. Ehkä joitain ongelmakysymyksiä hieman karteltiin. Nykypäivän politiikan selostamisessa tulee subjektiiviset näkemykset helposti esiin - sitä on toki vaikea välttää. - Armeniasta Georgiaan paluupäivän aikataulu petti Armenian huonojen teiden takia. Sen ehkä olisi voinut ennakoida aikataulussa: sijoittaa illan ruokailu lähemmäksi hotellia ja/tai siirtää (yhden yön) majoittuminen toisaalle, jotta illan logistiikka olisi ollut kevyempi.
Date published: 2019-05-26
Rated 2 out of 5 by from 5. Albatross matkani Pohjanoteeraus matkan järjestelyistä ja oppaasta. Ei oikein mennyt putkeen liikaa luostareita kohteina, pitkiä kävelyitä, tiukka aikataulu, Raskaita matkalaukkuja ei ole kiva raahata hissittömässä hotellissa, tullissa. Pitäisi olla enemmän myös omaa aikaa esim. Jerevanissa. Saamassani esitteeessä ei mainittu yöpymistä talviurheilukeskuksessa (kylmä oli). Opas kertoikin meidän olevan koekaniineja matkatoimistolle. Älytöntä suomalaiset tutustuvat talviurheilukeskukseen. Matkajohtajalle tuntui kohdemaat olevan outoja. Paikallisoppaat päteviä, tiedot tasalla. Opas vaikutti enemmän olevan yksi meistä matkaajista kuin työssäolevalta henkilöltä. Muodosti oman hovinsa, ei ole tasapuolinen matkalaisille. Oppaat menevät ripirinnan kohteissa (kuka huolehtii perässä tulijoista?) ja ruokailuissa. Opasta vaikea lähestyä.ja hermostuu herkästi ja kerää myötätuntoa itselleen liioittelemalla asioita (jos erehtyy häneltä jotain pyytä-mään tai antaa positiivista palautetta myös toisista Albatrossmatkoista ja niiden oppaista. Äyskii . Kielitaitoinen kyllä oli ja kovasti äänessä illallisilla. Positiivista oli luonto, ihmiset, ruoka ja tutustuminen näihin kauniisiin maihin
Date published: 2016-10-25
Rated 3 out of 5 by from Ararat häikäisi Koska olimme huonoja liikkumaan, jouduimme luopumaan turhan monista luostareista ja kirkoista vaikeiden mäkien ja portaiden takia. Hotellien taso ei aina ollut riittävän hyvä.
Date published: 2016-10-29
Rated 4 out of 5 by from Toimivat järjestelyt Matkalla näimme paljon. Jonkun mielestä kirkkoja ja luostareita liikaa mutta ne olivat usein maisemiltaan mielenkiintoisilla paikoilla. Museot eivät kaikki olleet oikein kiinnostavia, mutta esim. Stalin-museo oli. Luolakaupunki ja matka Gudauriin vuoristotietä pitkin oli mielestäni parasta. Ruokapaikat olivat kivoja paikallisia ravintoloita (tai koteja) ja ruoka maistuvaa . Matkanjohtaja oli asiansa osaava samoin paikallisoppaat. Jerevanissa olisimme kaivanneet enemmän omaa aikaa.
Date published: 2016-10-25
Rated 4 out of 5 by from Kaukasuksen kiertomatka Olin 12 päivän kiertomatkalla Georgiassa ja Armeniassa lokakuun alussa ja olen tosi tyytyväinen matkaani. Tutustuimme molempien maiden pääkaupunkeihin Tbilisiin ja Jerevaniin ja reissasimme bussilla Georgian ja Armenian maaseudulla. Vuoristossa oli komea ruska ja lämpötila kipusi ajoittain hellelukemiin. Oppaalla oli laaja yleissivistys ja saimme kuulla päivien aikana laajalti historiasta ja nykypäivän asioista. Myös molemmat paikallisoppaat olivat asiantuntevia ja avuliaita. Kiipeäminen luolakaupunkiin oli unohtumaton kokeamus. Bussimatka viinitilalle viimeistä edellisenä päivänä oli turhan pitkä.
Date published: 2019-10-25
Rated 5 out of 5 by from Matka oli tosi hyvä annos Georgian ja Armenian tutustumiseen Olen tosi tyytyväinen matkaan ja sen ohjelmaan. Säät myös suosivat matkaa. Matkalle osallistunut ryhmä oli hyvin mukava ja hauska kokonaisuus. Matkanjohtaja oli todella loistava organisoija ja tiedon ehtymätön lähde ja aina iloinen. Ilo myös tarttuu. Paikallisoppaat olivat myös hyviä. Vapaata aikaakin oli sopivasti. Busseissa istumista oli paljon, mutta sen tiesi etukäteen joten siihen oli varautunut. Ehkä viimeisen retkipäivän matka viinitilalle olisi voinut olla paljon lähempänä ja pieni kaupunkikohde enemmän mielenkiintoinen. Myös kaupunkien Tbilisin ja Jerevanin siisteys ja turvallisuus teki vaikutuksen. Molemmissa maissa oli tosi lämpimät sääolot, vaatteita oli mukana osin turhaan. Kaukasuksen vuoristoalueella voisi olla yksi lisäpäivä.
Date published: 2019-10-20
Rated 4 out of 5 by from Loistava opas Matkan sisältö oli kohtalainen. Kirkkojen ja luostareiden katselua liikaa. Tilalle esim. luontokohteita tai vaihtoehtoista aktiviteettia esim. pieni patikointi. Matkapäivät Jerevaniin ja sieltä takaisin olivat aivan liian pitkiä ja raskaita. Menomatkalla Jerevaniin Sevan järvi oli turha pysähdys. Suomalaisia ei toinna viedä eto järveä katsomaan. Siellä oli likaista ja rääsyistä. Paluumatkalla Tbilisiin voisi vaikka yöpyä Gymrissä niin ei tulisi niin pitkä päivä. Aikataulut näinä päivinä pettivät pahasti. Teiden huono kunto oli tiedossa. Vierailu taiteilijan luona oli kiva, hyvät tarjoilut. Opas oli aivan loistava. Hyvä käytös, positiivinen ja valtavan hyvät tiedot. Hotellit Tbilisissä oli huonot. Ilmastointi ei toiminut. Sisustus nuhjuista ja kulunutta. Hostel tasoa.
Date published: 2019-05-24
 • y_2020, m_3, d_29, h_13
 • bvseo_bulk, prod_bvrr, vn_bulk_3.0.5
 • cp_1, bvpage1
 • co_hasreviews, tv_3, tr_36
 • loc_fi_FI, sid_GERTR02, prod, sort_[SortEntry(order=RELEVANCE, direction=DESCENDING)]
 • clientName_albatros-travel

Vastaavia matkoja

20GERTR02JFI1609