Albatrosin Keski-Amerikka

group-tour
Ryhmämatka suomalainen matkanjohtaja

Upea matka Panamaan, Costa Ricaan, Hondurasiin ja Guatemalaan - luontoelämyksiä ja mayakulttuuria.

Rajoitettu ryhmäkoko

Olemme valinneet matkaohjelmaan Keski-Amerikan neljä kiinnostavinta maata ja niiden tarjoamista elämyksistä hienoimmat. 

Panamassa tutustumme lähemmin Panaman kanavaan ja kuulemme, miten insinöörityön mestarinäyte toteutettiin. Teemme kävelykierroksen Panaman kaupungissa, jossa pilvenpiirtäjät kohoavat korkeuksiin, sulassa sovussa kauniiden kolonialististen rakennusten rinnalla. Hehkeässä Costa Ricassa odottavat fantastiset luontokokemukset. Kävelemme riippusilloilla puunlatvojen tasolla, näemme vaikuttavan Arenal-tulivuoren ja uimme lämpimissä lähteissä.

Hondurasissa ja Guatemalassa sukellamme mayojen kiehtovaan maailmaan. Mayat olivat Keski-Amerikan suuri intiaani-sivilisaatio ja Copánin sekä Tikalin maya-kaupungit antavat ainutlaatuisen näkymän heidän elintapoihinsa ja kulttuuriinsa. Matkan lopuksi Atitlánjärvi upeassa Guatemalassa johdattaa seesteisiin maisemiin.

Klikkaa karttaa, näet sen suurempana.
 • Tyyppi Kiertomatka, Albatros Aktiivi

 • Matkanjohtaja Suomalainen

 • Viisumi Ei

 • Rokotukset Kyllä

 • Valuutta Yhdysvaltain dollari

Päiväohjelma
Päivä 1 Helsinki - Panama City
Päivä 2 Panama City - kaupunkikierros, mm. Panaman kanava
Päivä 3 Lento Panama City - San José, Costa Rica - kaupunkierros ja kahvifarmi
Päivä 4 San José - Tortuguero - kilpikonnien suojelukeskus
Päivä 5 Tortuguero - kanavaristeily Tortugueron kansallispuistossa - iltapäivä omaa aikaa
Päivä 6 Tortuguero - La Fortuna - Tirimbinan sademetsäkeskus - suklaakierros
Päivä 7 La Fortuna - riippusilloilla sademetsässä ja uintia kuumissa lähteissä
Päivä 8 La Fortuna - lento Guatemala Cityyn
Päivä 9 Guatemala City - Copánin mayarauniot, Honduras
Päivä 10 Copán - Quiriguán mayakaupungin rauniot - Flores, Guatemala
Päivä 11 Flores - Tikal - lento Guatemala Cityyn, matka jatkuu Antiguaan
Päivä 12 Antigua - kaupunkikierros, matka jatkuu Atitlánjärvelle
Päivä 13 Risteily Atitlánjärvellä
Päivä 14 Atitlánjärvi - Guatemala City - kotimatka
Päivä 15 Saapuminen Helsinkiin

Hotelli

Riande Granada

 • 135 huonetta
 • Vastaanotto avoinna ympäri vuorokauden
 • Ravintola
 • Baari
 • Hissi
 • Uima-allas ja jaguzzi
 • Wi-fI (maksuton)
 • Kuntosali

Hotelli sijaitsee keskeisellä paikalla Panama Cityn modernissa osassa, lähellä on paljon ravintoloita ja putiikkeja.

Tyylikkäissä huoneissa on parivuode tai kaksi erillistä sänkyä, TV, tallelokero, hiustenkuivain, maksuton wi-fi.

 

Evergreen Lodge

Evergreen Lodge on trooppinen keidas keskellä sademetsää ja Tortuegon kansallispuiston kanavaverkostoa. Täällä asut keskellä luontoa, sen näkymiä ja ääniä.

Lodgessa on ravintola, jossa kaikki ateriat tarjoillaan ja uima-altaalla on mahdollisuus virkistaytyä päivän seikkailujen päätteeksi. Auringon laskiessa on mukava nauttia hetkestä baarissa, josta on näkymät ympäröivään vesistöön.

Huoneet
Huoneet sijaitsevat erillisissä rakennuksissa sademetsän keskellä, omassa rauhassaan. Huoneiden sisustuksessa on käytetty paljon puuta, eikä niissä ole häiritseviä laitteita, kuten TV:tä. Ikkunoissa on hyttyssuojat ja huoneissa on kattotuulettimet.

Lue lisää: http://evergreentortuego.com

(Albatros Travel ei vastaa ulkopuolisen sivuston sisällöstä tai ylläpidosta).

Hotelli on tämä tai vastaava. Vahvistamme matkan aikana käytettävät hotellit lentolippujen mukana, noin viikkoa ennen lähtöpäivää.

Hotel Villa Santa Catarina

 • 38 huonetta
 • Atitlánjärven rannalla
 • Vastaanotto avoinna ympäri vuorokauden
 • Ravintola
 • Baari
 • Uima-allas
 • Wi-fi (maksuton)

Pieni viehättävä hotelli Atitlánjärven rannalla ja pienessä Santa Catarina Palopón -kylässä. Kylässä on vähän autoliikennettä ja paikalliset naiset pukeutuvat perinteisiin, turkoosin värisiin asuihin.

Hotellissa on ravintola, baari, uima-allas ja jacuzzi. Maksuton wi-fi on käytössä sekä yleisissä tiloissa että huoneissa. 

Huoneet ovat kaksikerroksissa rakennuksissa hotellin puutarhassa. Parivuode tai kaksi erillistä vuodetta, TV ja kalustettu parveke.

 

Kuvagalleria

Klikkaa kuvaa, näet sen suurempana

Lähtöpäivät

Lähtö Matkan kesto Hinta Lähtölentokenttä Huomaa
3.998€
Helsinki
3.998€
Helsinki
Klikkaa päivämäärää nähdäksesi matkaohjelman

Päiväohjelma

Hae matkaohjelma HUOM. Joissakin matkoistamme ohjelma voi vaihdella, esim. lähtöpäivästä tai matkasesongista riippuen. Tulostathan matkaohjelman oman aiotun/valitun matkapäivämääräsi kohdalta, kiitos.

Matkan aikana teemme mm. vaellusretken sademetsässä ja riippusilloilla. Matka ei sovi liikuntarajoitteiselle ja kohtuullinen peruskunto on tarpeen.
Päivä 1
Helsinki - Panama City

Lennämme Helsingistä Amsterdamin kautta Panamaan. Maahantulomuodollisuuksien jälkeen ajamme Panama Cityyn ja hotelliimme.

Päivä 2
Panama City - kaupunkikierros, mm. Panaman kanava

Teemme kaupunkikierroksen Panaman pääkaupungissa Panama Cityssä – tai Ciudad de Panamassa, kuten nimi kuuluu espanjaksi – joka on myös maan suurin kaupunki. Asukkaita kaupungissa on noin miljoona. Panama City on sekoitus pilvenpiirtäjiä, kauniita siirtomaa-aikaisia taloja ja vaatimattomampia asuinalueita. Aloitamme kierroksemme pari kilometriä keskustan ulkopuolelta, alkuperäisen Panama Cityn raunioilta. Alkuperäinen Panama City tuhottiin ja poltettiin englantilaisen merirosvokapteenin Henry Morganin käskystä vuonna 1671. Uusi kaupunki rakennettiin muutaman kilometrin päähän. Ajamme takaisin kaupunkiin, jossa jatkamme kierrostamme kävellen läpi vanhankaupungin. Sen siirtomaatyyliset talot ovat päässeet Unescon maailmanperintökohteiden listalle. Panama Cityn länsilaidalla sijaitsee Panaman kanava, jota ihailemme Mirafloresin suluilta käsin. Sulkujen kautta kulkevat alukset nousevat tai laskevat kahdeksan metriä päästäkseen Atlantilta Tyynellemerelle tai toisin päin.

Päivä 3
Lento Panama City - San José, Costa Rica - kaupunkierros ja kahvifarmi

Lennämme Panamasta San Joséen, Costa Rican pääkaupunkiin. Ajamme suoraan lentokentältä katselemaan kaupunkia, jonka jälkeen ajamme kahvifarmille. Kahvi on maan vanhin viljelytuote, jota on viety 1790-luvulta saakka. Costa Rican hallitus elvytti tuotantoa 1820-luvulla jakamalla ilmaisia kahvipensaan taimia ja myöntämällä verohelpotuksia perheille, jotka olivat kiinnostuneita kahvinviljelystä. Syntyi ryhmä pientuottajia, jotka kiristyneestä kilpailusta huolimatta ovat onnistuneet varmistamaan toimeentulonsa. Costaricalainen kahvi tunnetaan korkeasta laadusta ja tehokkaasta tuotannosta. Kahvi onkin yksi maan tärkeimmistä vientituotteista. Tutustumme sukutilalla kahvin viljelyyn ja syömme tilalla lounaan.

Päivä 4
San José - Tortuguero - kilpikonnien suojelukeskus

Lähdemme liikkeelle aikaisin ja otamme suunnan kohti kaakkoa ja Karibianmeren rannikkoa. Matka kulkee läpi Braulio Carrillon kansallispuiston, joka koostuu 90-prosenttisesti aarniometsästä. Puiston alueella elää yli 6 000 kasvilajia, mm. saniaispuita, palmuja ja värikkäitä heliconioita ja ananaskasveja. Nautimme aamiaisen pienessä Guápilesin kaupungissa. Sen jälkeen matka jatkuu La Pavonan satamaan, jossa nousemme veneeseen. Teemme mukavan veneretken läpi viidakon ja saavumme seuraavaan majapaikkaamme. Iltapäivällä vierailemme Tortuguerossa sekä liemikilpikonnien suojelukeskuksessa.

Päivä 5
Tortuguero - kanavaristeily Tortugueron kansallispuistossa - iltapäivä omaa aikaa

Tänään tutustumme lähemmin Tortugueron kansallispuistoon. Aluksi tarkoituksena oli vain rauhoittaa ranta-alueita, joilla liemikilpikonna munii, mutta puisto kasvoi pikkuhiljaa 51 870 hehtaarin suuruiseksi kansallispuistoksi, joka muodostaa Keski-Amerikan suurimman yhtenäisen sademetsäalueen.

Päivän alkajaisiksi nousemme pieniin veneisiin, jotka kuljettavat meidät syvemmälle jokiverkostoon. Pääsemme hyvin lähelle alueella viihtyviä eläimiä ja lintuja. Täällä elää mm. kolme apinalajia: mustahämähäkkiapina, mölyapina ja kapusiiniapina. Jos meillä on onnea, näemme myös laiskiaisia, saukkoja, kaimaaneja, kilpikonnia, liskoja ja sammakoita. Myös lintulajeja on runsaasti, mm. kahdeksan papukaijalajia. Iltapäivän voit rentoutua uima-altaalla tai tehdä kierroksen lähiympäristössä ja tutustua lähemmin kasveihin ja puihin.

Päivä 6
Tortuguero - La Fortuna - Tirimbinan sademetsäkeskus - suklaakierros

Aamiaisen jälkeen ajamme veneellä takaisin La Pavonaan ja jatkamme Tirimbinan sademetsäkeskukseen, joka koostuu laajasta alueesta suojeltua sademetsää. Keskuksessa tutkitaan alueen biodiversiteettiä.

Päivän toinen teema on suklaa. Vierailemme entisellä kaakaoplantaasilla, tutustumme kaakaon kulttuurihistoriaan ja kaakaopavun matkaan plantaasilta suklaaksi. Pääsemme luonnollisesti myös maistelemaan paikallisesti valmistettuja suklaita. 

Tirimbinasta ajamme kohti pohjoista ja La Fortunan kaupunkia. Alue tunnetaan kansallispuistosta, jossa sijaitsee 1 633 m korkea Arenal-tulivuori. Tulivuori oli vuoteen 2010 Costa Rican aktiivisin, mutta on nyt vaipunut lepotilaan.

Päivä 7
La Fortuna - riippusilloilla sademetsässä ja uintia kuumissa lähteissä

Tänään saamme tilaisuuden nähdä sademetsän ylhäältä käsin, sillä teemme retken pitkin riippusiltoja. Yksityiselle suojelualueelle, joka kattaa 250 hehtaaria trooppista sademetsää Arenal-tulivuoren juurella, on rakennettu polkujen, siltojen ja riippusiltojen verkosto. Se mahdollistaa retken sademetsän tiheään, vihreään maailmaan, ja samalla saat tilaisuuden nähdä, miltä alue näyttää ylhäältä käsin katsottuna. Sillat on rakennettu niin, että ne häiritsevät luontoa mahdollisimman vähän. Koska reitti on paikoin jyrkkä ja kulkee läpi vaihtelevan maaston, se ei sovi huonojalkaisille. Kun olemme nähneet tarpeeksi sademetsää, ajamme La Fortunan kuumille lähteille. Pääsemme rentoutumaan 30–40-asteiseen veteen ja ihailemaan pientä vesiputousta. Paikalla on vaatteidenvaihtotilat ja sieltä saat myös pyyhkeen. Rentouttavan pulahduksen jälkeen ajamme takaisin hotellille La Fortunaan.

Päivä 8
La Fortuna - lento Guatemala Cityyn

Lähdemme varhain aamulla San Josén lentokentälle, josta lennämme Guatemala Cityyn. Pääkaupungissa on eniten asukkaita (noin 2,45 milj.) koko Keski-Amerikan kaupungeista. Suurkaupungissa on maan tärkeimmät poliittiset- ja kulttuuri-instituutiot. Saavuttuamme ajamme hotelliimme.

Päivä 9
Guatemala City - Copánin mayarauniot, Honduras

Aamulla ajamme Guatemala Citystä Hondurasiin ja Copánin kiehtovaan mayakaupunkiin. Rauniot ovat peräisin ajalta noin 250–850 jKr. Kyse on yhdestä tärkeimmistä kaivauksista, joita mayaintiaanien korkeakulttuurin puitteissa on tehty. Alueella oli asutusta jo noin 1500 eKr. Copán on kuuluisa hieroglyfein koristelluista portaista: Portaiden kaiverrukset muodostavat pisimmän tunnetun yhtenäisen mayojen kaiverrussarjan. Portaissa kuvataan Copánin hallitsijoita 450 vuoden ajalta sekä kirjoitusmerkein että kuvin. Alueella on paljon taidokkaita kaiverruksia, rakennuksia, temppeleitä, pyramideja, alttareita ja mayakulttuurin toiseksi suurin pallokenttä. Kaupunkivaltion menestys johti valitettavasti myös sen tuhoon. 700-luvulle mennessä asukasluku oli kasvanut niin suureksi, ettei maanviljelyllä kyetty enää tuottamaan riittävästi ruokaa. Copánin viimeinen kuningas nousi valtaan vuonna 822, mutta jo 200 vuotta myöhemmin laakso oli käytännössä asumaton, ja viidakko valtasi upeat rakennukset. Copánin rauniot löysi tutkimusmatkailija Juan Galido vuonna 1834, ja vuonna 1839 piirtäjä Frederick Catherwood dokumentoi löydön. Copánia on entisöity ja konservoitu vuodesta 1977 ja se kuuluu nykyään Unescon maailmanperintökohteisiin. Yövymme hotellissa raunioiden lähistöllä sijaitsevassa Copán Ruinasin pikkukaupungissa.

Päivä 10
Copán - Quiriguán mayakaupungin rauniot - Flores, Guatemala

Päivä alkaa jälleen mayojen merkeissä – tällä kertaa Guatemalan puolella. Vierailemme Quiriguán mayakaupungin raunioilla, joita ympäröi Keski-Amerikan suurin banaaniplantaasi. Quiriguá on Unescon maailmanperintökohde ja voi ylpeillä monilla hyvin säilyneillä patsailla, mm. korkeimmalla kivestä veistetyllä patsaalla koko mayojen historiassa. Patsas ulottuu 10 metrin korkeuteen ja painaa 65 tonnia. 

Ajamme Floresiin, jossa yövymme.

Päivä 11
Flores - Tikal - lento Guatemala Cityyn, matka jatkuu Antiguaan

Päivän pääkohde on mayaintiaanien helmi, Tikalin upea rauniokaupunki, joka on myös Unescon maailmanperintökohde. Tikal löydettiin 1848, mutta se on ollut avoinna vierailijoille vasta parinkymmenen vuoden ajan. Raunioalueen pinta-ala on noin 40 km2. Alueella on noin 600 eKr. rakennettujen temppeleiden raunioita, mutta kaupungin kultakausi – klassinen mayakulttuurin kausi – ajoittuu noin vuosiin 300–800 jKr. Tuon ajanjakson jälkeen hallitseva luokka ja valtaosa asukkaista hylkäsi kauniin kaupungin, mikä kuvastaa mayakulttuurin rappeutumista koko alueella. Joitakin pyramideista ei ole entisöity, joten niistä saa aavistuksen siitä, miltä paikka näytti löytöhetkellä. Esiin kaivetut temppelit ja pyramidit ovat lähes 70 m korkeita. Kolme pelikenttää, lukemattomia aukioita ja alttareita, rakennuksia, kuvioita ja reliefejä – ne kaikki antavat käsityksen siitä, kuinka uskomattoman taitavia ja tarkkoja mayat olivat astronomian ja matematiikan aloilla. Teemme kävelykierroksen viidakossa, joka ympäröi rauniokaupunkia. Viidakon eläimistö ja kasvillisuus on rikasta: Orkideoja, mahonkeja, kumipuita, setrejä ja palmuja. Saatamme nähdä myös mölyapinan, ketun, nenäkarhun, villikalkkunan, tukaanin ja erilaisia papukaijoja. Ajamme seuraavaksi Mundo Mayan lentokentälle ja lennämme Guatemala Cityyn. Laskeuduttuamme ajamme Unescon suojelemaan Antiguaan Guatemala Cityn länsipuolelle.

Päivä 12
Antigua - kaupunkikierros, matka jatkuu Atitlánjärvelle

Antigua, jota ympäröi kolme tulivuorta, oli muinoin Latinalaisen Amerikan kolmanneksi suurin kaupunki. Yli 200 vuoden ajan Antigua oli myös maan pääkaupunki, jossa asui yli 60 000 asukasta. Tänä päivänä Antigua on rauhallinen, osin entisöity siirtomaakaupunki. Kävelyretkellä pitkin hiljaisia, mukulakivin päällystettyjä katuja saamme ihailla matalia taloja ja niiden kaunista siirtomaa-arkkitehtuuria, pastellivärejä ja taitavasti kaiverrettuja puuportteja. Keskustassa sijaitsee viehättävä Parque Central, jota koristavat suihkulähde ja trooppiset kasvit. Aukion ympärillä on kiinnostavia museoita ja näkemisen arvoisia luostareita ja kirkkoja. Jatkamme matkaa kohti Atitlánjärveä, joka on yksi kauneimmista järvistä täällä päin maailmaa. Majoitumme hotelliin Panajachelin pieneen kaupunkiin järven rannalla.

Päivä 13
Risteily Atitlánjärvellä

Kaupungista on upeat näkymät yli järven. Järvi on vihreiden vuorten ja purppuranväristen tulivuorten ympäröimä, ja järven veden sävy vaihtelee tummasta vihreästä kirkkaimpaan turkoosiin. Paikka on hieno sekoitus epätavallisen kaunista luontoa ja perinteistä intiaanikulttuuria. Legendaarisen järven ympärillä sijaitsee 12 pientä kylää, joita espanjalaiset kutsuivat 12 apostolin mukaan: San Pablo, San Pedro, San Antonio jne. Kunkin kylän asukkaat tunnistaa heidän kudotuista vaatteistaan, joita koristavat kylän omat kuviot ja värit. Ne paljastavat kantajansa asuinpaikan ja identiteetin. Muutamissa kylissä puhutaan lisäksi omaa kieltä. Risteilyn aikana pääsemme nauttimaan näkymistä kolmelle tulivuorelle sekä tapaamaan paikallisia intiaaneja. Intiaanit elävät yhä samalla tapaa kuin ovat tehneet vuosisatojen ajan.

Päivä 14
Atitlánjärvi - Guatemala City - kotimatka

Aikaisin aamulla lähdemme kohti Guatemala Cityä ja lentokenttää: kotimatka alkaa.

Päivä 15
Saapuminen Helsinkiin

Hintatiedot

Matkan hinta

Hinta alkaen 3.998€ /hlö jaetussa kahden hengen huoneessa
Näytä kaikkien lähtöpäivien hinnat

Yhden hengen huoneen lisämaksu
498€
Hintaan sisältyy
 • KLM/Delta Airlinesin reittilennot Helsinki - Panama City/Guatelama City - Atlanta - Helsinki turistiluokassa (Amsterdamin kautta)
 •  reittilennot Panama City - San José (Costa Rica) sekä San José - Guatemala City turistiluokassa
 •  majoitus 12 yötä jaetussa kahden hengen huoneessa 3* tähden hotelleissa
 •  aamiaiset
 •  lounas päivinä 3-7 ja 11
 •  illalliset päivinä 4-5
 •  kuljetukset, retket ja sisäänpääsyt ohjelman mukaan
 •  suomalainen matkanjohtaja
 •  verot ja viranomaismaksut

Matkan ennakkomaksu on 800€/hlö.

Hintaan ei sisälly
 • huone yhdelle 
 • ESTA-matkustuslupa USA:han (paluumatkalla koneevaihto USA:ssa), ESTA (Electronic System for Travel Authorization), hinta noin 14 USD/hlö
 • juoma-ja palvelurahat kuljettajille ja paikallisoppaille, noin 130 USD/ hlö
 • muut ruokailut ja juomat matkan aikana (noin 35 USD/päivä/hlö)

Ennen matkaa

Lue nämä Albatrosin lisä- ja erityisehdot, ennen matkan varaamista.

Hyvä tietää

ESTA -matkustuslupa USA:han. TÄRKEÄÄ.

Matkan paluulennolla on välilasku Atlantassa, USA:ssa. Tarvitset tämän vuoksi ESTA-matkustusluvan USA:han. Lupa on anottava sähköisellä lomakkeella viimeistään 72 tuntia ennen matkaa. Suosittelemme hakemaan luvan hyvissä ajoin. Lue lisää: http://albatros-travel.fi/passi-ja-viisumi-usassa

Tarkista, että passisi on voimassa. Passin tulee olla voimassa 6 kuukautta matkan jälkeen. Tämän lisäksi passin on oltava:

- koneellisesti luettava
- passissa on oltava skannattu valokuva sekä biometrinen tunniste (Suomi otti käyttöön bio-tunnistepassit 21.8.2006, sitä aikaisemmat passit eivät ole enää voimassa 1.4.2016 lähtien).

Yhdysvallat on tiukentanut (21.1.2016) sääntöjään koskien Visa Waiver –ohjelmaan (VWP) kuuluvien maiden kansalaisia. Suomen kansalaiset saavat edelleen matkustaa Yhdysvaltoihin ja viipyä maassa viisumitta 90 päivän ajan hyväksytyllä ESTA-hakemuksella sekä voimassa olevalla passilla.

Huom: Suomen kansalaisten, jotka ovat matkustaneet tai oleskelleet Iranissa, Irakissa, Sudanissa tai Syyriassa 1.3.2011 jälkeen tai joilla on kaksoiskansalaisuus jossain kyseisistä maista, tulee hakea viisumia Yhdysvaltojen suurlähetystöstä tai konsulaatista. Mikäli heillä on jatkuva, aikaisemmin myönnetty ESTA-hakemus, se katsotaan mitätöidyksi ja matkustajan tulee anoa viisumia suurlähetystöstä tai konsulaatista.

Passi, viisumi ja valuutta

Käymme kuudessa eri maassa ja kuhunkin maahan tultaessa on omat rajamuodollisuudet. Varmistathan, että passissasi on useampi tyhjä sivu leimoja varten. Tyhjiä sivuja tulisi olla kuusi kappaletta, yksi kullekin maalle. Passin tulee olla voimassa 6 kk matkan jälkeen.

Osassa rajanylityspaikoista maahantuloviranomaiset haluavat paperisen kopion passin kuvasivusta/aukeamasta. Ota siis matkalle mukaan 3 kpl kopioita kuva-aukeamasta.

Suomen kansalainen ei tarvitse viisumia Panamaan, Costa Ricaan, Nicaraguaan, El Salvadoriin, Hondurasiin tai Guatemalaan, kun matka kestää alle 90 päivää. Mikäli olet jonkin muun kuin Suomen kansalainen, otathan yhteyttä oman maasi suurlähetystöön ja kysy viisumikäytännöistä.

Ota mukaan USA:n dollareita, myös pienempinä seteleinä. Eurot eivät ole käypä valuutta.

Isommissa kaupungeissa on pankkiautomaatteja, joista voi nostaa luottokortilla käteistä.

TSA-lukko matkalaukuissa

Jos haluat lukita matkalaukkusi, sinun tulee käyttää ns. TSA-lukkoa. Transportation Security Administration (TSA) kontrolloi USA:han tulevia, maasta lähteviä ja maan kautta kulkevia matkatavaroita. Heillä on "yleisavain", jolla TSA-lukot voidaan avata. Jos matkalaukkusi on kadonnut ja se on lukittu muulla kuin TSA-lukolla, viranomaisilla on lupa rikkoa lukko. Tämä koskee myös matkalaukkujen kiinteitä lukkoja. TSA-lukkoja voi ostaa useimmista matkalaukkuja myyvistä liikkeistä.

Matkalle on hyvä ottaa pieni reppu tai kassi päiväretkiä sekä sellaisia päiviä varten, joina et näe matkatavaroitasi vasta kuin illalla.

Rokotukset ja terveys

Matkailijan perusrokotukset ovat jäykkäkouristus- ja kurkkumätärokotukset sekä tarvittaessa MPR- ja poliorokotus.

Keltakuume

Matkamme alkaa Panamasta ja osa Keski-Amerikan maista, joissa matkan aikana vierailemme, saattaa pyytää rajamuodollisuuksien yhteydessä nähtäväkseen todistuksen voimassaolevasta keltakuumerokotuksesta. 

Tarkistathan maakohtaiset suositukset: www.rokote.fi tai www.thl.fi (Matkailijan terveysopas).

Mikäli olet epävarma omasta rokotussuojastasi, ota yhteyttä omaan lääkäriisi.

Ryhmän koko

Tälle matkalle minimiosallistujamäärä on 12 henkilöä. Mikäli osallistujia on tätä vähemmän, pidätämme oikeuden peruuttaa matka. Tälläisessä tapauksessa peruutus tehdään yleensä viimeistään 4-6 viikkoa ennen matkan lähtöpäivää.

Maksimiosallistujamäärä on 20 matkustajaa.

Yöpymiset

Panama City: 2 yötä (Panama) 
San Jose: 1 (Costa Rica)
Tortugero: 2 (Costa Rica) 
La Fortuna: 2 (Costa Rica)
Copán Ruinas: 1 (Honduras)
Flores: 1 (Guatemala)
Antigua: 1 (Guatemala)
Panajachel: 2 (Guatemala) 
 

Liikkuminen ja matkalle mukaan

Matkan aikana

Teemme mm. vaellusretkiä luonnossa, epätasaisessa maastossa. Matkustajan tulee kyetä liikkumaan omatoimisesti ja kohtuullinen peruskunto on tarpeen. Matka ei sovi liikuntarajoitteiselle. Pakkaa mukaan tukevat kengät, esim. vaelluskengät tai vastaavat sekä kevyet sandaalit, jotka saavat kastua ja on helppo ottaa pois jalasta.

Juo riittävästi nestettä päivien aikana. Vesipulloa on hyvä pitää mukana koko ajan.

Matkalle mukaan

 • pieni laukku tai reppu retkipäiviä varten
 • kevyitä ja hengittäviä kesävaatteita
 • uima-asu
 • villatakki tai pusakka
 • kevyt sadetakki
 • käytännölliset, tutut kengät (lenkkikengät tai urheilusandaalit)
 • lämpimät sukat (hotellihuoneiden kivi/laattalattiat voivat olla viileät)
 • aurinkosuojavoide, hattu tai lippis sekä aurinkolasit
 • hyttyskarkote
 • taskulamppu
 • kiikarit
 • käsidesi

Jätäthän kotiin kaikki arvokkaat korut ja kellot, jotka herättäisivät taskuvarkaiden huomion.

Sää ja ilmasto Keski-Amerikassa

Vaatetus matkan aikana

Sademetsissä ja korkemmalla vuoristolla liikuttaessa sää voi vaihdella nopeastikin. Pakkaa mukaan sateenpitävä takki, umpinaiset kengät sekä pitkälahkeiset housut.

Paikkakuntakohtaisen sään voit tarkistaa lähempänä matkaa esim. osoitteesta: www.foreca.fi tai www.bbc.co.uk/weather

Paikalliset sääolosuhteet voivat vaikuttaa päivien sisältöön ja retkiohjelmaan.

Yleistä matkustustietoa

Fyysinen kunto matkustettaessa

Pääsääntöisesti edellytämme, että matkustaja itse pystyy huolehtimaan omasta liikkumisestaan ryhmän tahdissa. Myös bussi-, juna- ja laivamatkoillamme tutustumme nähtävyyksiin usein jalan. On mahdollista, että päivittäiset kävelymatkat voivat nousta useisiin kilometreihin. Pyydämme aina tarkistamaan myynnistä tai matkaohjelmasta, soveltuuko matka teille.

Vakuutukset

Matkoihin ei sisälly henkilökohtaisia vakuutuksia, matkatavaravakuutusta eikä peruutusturvaa. Matkojen erikoisluonteen vuoksi kehotamme ottamaan riittävän kattavat vakuutukset omasta vakuutusyhtiöstä, ja selvittämään mikä vakuutus sopii sinulle parhaiten ja mitä vakuutus korvaa. Vakuutuksia ei voi ottaa matkan aikana, ne on aina hankittava etukäteen. Matkalle on ehdottomasti mukavampi lähteä, kun tietää että oma vakuutusturva on kunnossa.

Albatros Travelin matkanjohtaja

Kaikilla ryhmämatkoillamme on mukana suomalainen matkanjohtaja, joka lentää kanssanne Helsingistä kohteeseen tai on vastaanottamassa teitä kohteen lentokentällä. Kerromme tästä kotiin lähetettävän kirjeen mukana, noin viikko ennen matkaa. Maasta riippuen matkalla on usein mukana paikallisopas, joka hoitaa käytännön järjestelyjä ja avustaa matkanjohtajaa. Joillain matkoillamme on mahdollisuus ostaa matkanpidennys. Albatrosin Yksilöllinen matka ja ryhmämatkojen matkan pidennetty osuus ei sisällä suomalaisen matkanjohtajan palveluja.

Mikäli matkanjohtaja sairastuu matkan aikana, pyrimme saamaan mahdollisuuksien mukaan paikalle ensisijaisesti suomalaisen matkanjohtajan. Mikäli tämä ei ole mahdollista, Albatrosin pohjoismaalaisen matkanjohtajan.

Juomarahat

Ryhmämatkoillamme matkanjohtaja kertoo teille maan juomaraha-käytännöistä, ja tietysti myös itse arvioitte palvelun tason. Kerromme sekä Ryhmä- että Yksilöllisten matkojen kohdalla suositeltavan juomarahasumman matkan ajalle. Emme sisällytä juomarahoja matkan hintaan. Juomarahan käytön ja summan suuruuden haluamme viime kädessä asiakkaan itse voivan päättää.

Yksin matkustavat

Jos matkustat yksin, edellytämme yhden hengen huoneen/hytin varaamista.  

Passi tai henkilökortti

Suomen kansalaisella on oltava koko matkan ajan voimassaoleva hyväkuntoinen passi. Passin tulisi olla voimassa vähintään 6 kuukautta matkan paluupäivän jälkeen. Tämä suositus koskee kaikkia matkojamme, vaikka säännökset voivatkin vaihdella maittain ja passin voimassoloaikavaatimus olla joissain maissa lyhyempi.
Useissa Euroopan maissa riittää kuvallinen henkilökortti matkustusasiakirjaksi. Katso ajankohtaiset tiedot: http://www.poliisi.fi

Passissa tulee olla tyhjiä sivuja mahdollisia leimoja tms. viisumeita varten. Lapsella tulee olla oma passi.
Passin nimitietojen tulee täsmätä lentolipun tietojen kanssa. Pyydämme muiden kuin Suomen kansalaisten tarkistamaan omasta lähetystöstään matkalle tarvittavat asiakirjat.

Rokotukset ja terveys

Pyydämme tarkistamaan matkakohteen kohdalta kunkin maan rokotussuositukset ja joihinkin maihin suositeltavan malarian estolääkesuosituksen. Mikäli olet epävarma omasta rokotussuojastasi tai haluat lisätietoa malarialääkityksen tarpeellisuudesta, otathan yhteyttä omaan lääkäriisi. Mahdolliset päivittäiset reseptilääkkeet on syytä pakata käsimatkatavaroihin (lentoyhtiöiden määräykset huomioiden). Ota varalta mukaan vähän reiluummin lääkkeitä, matkalla ei välttämättä ole mahdollista saada nopeasti käyttämääsi lääkettä. Matkamme ovat usein kiertomatkoja, joten liikumme paljon ja päivät voivat olla pitkiä, joten vesipullon mukana pitäminen on tärkeää.

Viisumi

Joihinkin maihin matkustettaessa tarvitaan viisumi. Kerromme matkakohteen yhteydessä, mikäli viisumi täytyy hankkia ennen matkaa ja miten sen voi hankkia. Ohjeet koskevat suomen kansalaisia. Mikäli olet jonkun muun maan kansalainen, ota yhteyttä oman maasi lähetystöön.

Istumapaikat ja erikoisruokavalioateriat kohteessa/hotellissa ja lentokoneessa

Matkustamme ryhmänä ja ns. ryhmälentolipuilla. Lentoyhtiö vastaa istumapaikkajaosta. Voit varausvaiheessa kertoa mahdollisesta istuinpaikkatoiveesta, kuten esimerkiksi ikkuna- tai käytäväpaikkatoiveesta, jonka toimitamme lentoyhtiölle. Huomioithan, että emme voi taata toivetta. 

Voit kertoa meille mahdollisesta erikoisruokatoiveesta lennolla/kohteessa tai hotellissa ja toimitamme pyynnön eteenpäin. Nämä toiveet tarvitsemme viimeistään 60 päivää ennen lähtöpäivää. Huomioithan, että emme voi taata toiveita. 

Matkatavarat

Tavallisimmin maksutta kuljetettavan matkatavaran määrä on max. 20kg tai 23 kg. Matkustamoon voi viedä yhden käsimatkatavaran, kooltaan yleensä enintään 55 x 40 x 20cm ja painoltaan enintään 5 kg tai 8 kg. Laukun ulkomitat, taskut, pyörät ja kahvat mukaan lukien laukku ei saa ylittää annettuja mittoja. Lentoyhtiöt voivat halutessaan rajoittaa käsimatkatavaroiden kokoa. Reittilennoilla noudatetaan ylipainomaksuissa kansainvälisen ilmakuljetusjärjestön IATA:n/lentoyhtiön niistä määräämiä maksuja.

Sallitut kilomäärät voivat vaihdella lentoyhtiöittäin, joten tarkista sallittu kilomäärä lentoyhtiön omilta nettisivulta tai meiltä ennen matkaa. Maiden sisäisillä lennoilla konetyyypit voivat olla pienempiä, jolloin matkatavararajoitukset ovat usein tiukemmat.

Istumapaikat bussissa

Albatrosin ryhmämatkoilla ei ole mahdollista varata tai ostaa istumapaikkoja bussista. Matkustajat voivat paikan päällä sopia matkanjohtajan kanssa paikkojen vaihtamisesta matkan aikana, jotta jokaisella on mahdollisuus istua bussin etu- ja takapenkeillä. 

Muutokset lentoaikatauluihin ja matkaohjelmaan

Muutokset lentoaikatauluihin ovat mahdollisia. Kerromme mahdollisista muutoksista mahdollisimman pian saatuamme tiedon lentoyhtiöltä.

Pidätämme oikeudet mahdollisiin muutoksiin matkaohjelmaan, jotka voivat johtua esim. muuttuneista aukioloajoista, jolloin päiväohjelman aikataulu saattaa muuttua.

Luonnonolosuhteet, liikenne, paikalliset pyhät, lakot tai vaalit voivat vaikuttaa matkaohjelmaan.

Huomioithan, että lisämaksulliset retket toteutuvat, kun osallistujia on riittävästi. Mikäli retki joudutaan peruuttamaan, maksu palautetaan joko ennen matkaa tai matkan jälkeen, peruutusajankohdasta riippuen.

Rated 5 out of 5 by from Paljon nähty ja kuultu! 22.2-9.3.2016 matkalla. Matkanjohtajalle suurkiitos, hyvin organisoitu, kaikki sujui hyvin. Aurinko suosi, riippusiltojen päivänä kuitenkin satoi. Kuumat lähteet pelastivat senkin sateisen kokemuksen. Venematkoilla nähtiin paljon erilaisia lintuja, apinoita ja gaimaaneja. Erilaisia eläimiä, joita ei ole tavattu kuin luonto doggareissa. Matkan kesto 18pv. kolmetoista hotellia, joten loppupäässä hieman kiireistä. Pieni miinus viimeisessä hotellissa, kokolattiamatto aiheutti tukkoisuutta, sekä unettomuutta eräässä hotelissa jossa uima-allas auki 24H. (siellä juhlittiin koko yö). Kaiken kaikkiaan yksi parhaimmista matkoista, joita olemme tehneet, suosittelemme. Kiitos vielä matkanjohtajalle!
Date published: 2016-03-15
Rated 5 out of 5 by from Loistava Matka Matkalla on todella paljon nähtävää ja paikat vaihtuu kokoajan, joten matka sopii niille jotka haluavat nähdä mahdollisimman paljon lyhyessä ajassa. Matkalla ei ole turhaa lepoaikaa, ei tarvi miettiä mitä tekisi.
Date published: 2016-03-18
Rated 4 out of 5 by from Tiivissisältöinen matka Paljon tietoa, tiivis ohjelma, harmi että Nicaragua joudutiin jättämään väliin. Kannatti käydä. Reissu oli upea hyvässä seurassa ja varsinkin hyvän matkanjohtajan opastuksessa.
Date published: 2018-12-06
Rated 4 out of 5 by from Sademetsää sananmukaisesti! Keski-Amerikan matkallamme oli varsin vaihtelevat säät. Voimakkaaseen vedentuloon olisi voinut varustautua ennakkoon vielä paremmin, jos olisi tiennyt voimakkaan sateen mahdollisuudesta. Venematka Costa Ricasta El Salvadoriin tehtiin olosuhteisiin nähden liian heppoisella veneellä. Tämän vuoksi olimme märkiä iltaan asti. Onneksi kuitenkin ilma oli lämmin. Varustautumista vaihteleviin säihin tulisi painottaa matkalle lähteville enemmän. Mielestämme varsinaisia vaelluskenkiä ei välttämättä matkalla tarvita, hyvät maastokelpoiset ulkoilujalkineet ovat kuitenkin tarpeen. Matkalla oli todella paljon erilaista näkemistä ja kokemista: Rikas luonto lukuisine kasveineen ja eläimineen, mayakulttuurin muistot ja paikallisten ihmisten elämä kuudessa erilaisessa maassa. Matkalla yövyimme 13 eri hotellissa. Näistä hotelleista monet olivat sinällään nähtävyyksiä sisustukseltaan ja ympäristöltään. Lentomatkalla Floresista Guatemala Cityyn sattui konerikko, niin että emme päässeet yöpymään suunnitellusti Antiguaan. Matkanjohtaja hoiti kuitenkin tilanteen hyvin ja pääsimme illalla syömään ja nukkumaan hotelliin Floresissa. Aika kultaa muistot!
Date published: 2016-01-01
Rated 3 out of 5 by from Paljon nähtiin! Olin matkalla 14.11-1.12 Hieno matka. Tosin muutama päivä oli liian vauhdikas. Vähemmän kirkkoja kiitos ja enemmän omaa aikaa. Kuten aikaa kierrellä itsenäisesti tai vaikka vain nukkua. Hyvä,että Costa Ricassa saimme olla pidempään.
Date published: 2018-12-06
Rated 4 out of 5 by from Mielenkiintoinen matkan sisältö Hieno matkan sisältö, joka kiihtyi loppua kohden, joten matkan olisi ollut hyvä kestää 3 viikkoa eli 21 pvää. Toisaalta tämä oli aktiivi loma. Sulatella on pitänyt kotimaassa kokemaansa.
Date published: 2016-03-18
Rated 4 out of 5 by from Monipuolinen Matka oli ehkä liian kiireinen ja tiivis.Omaa aikaa ei paljoa jäänyt.Kirkot ovat yleensä upeita ja kaikkialla erilaisia.Niitä oli mielestäni liikaa.Jotain muutakin olisi voinut katsella.
Date published: 2018-12-07
Rated 5 out of 5 by from ikimuistoinen jamieliin jäävä matka loistavan matkaoppaan ja hyvän ryhmän kanssa täydellinen. Tämän matkan onnistuminen oli täydellistä.kiireisestä aiķataulusta huolimatta.paremmin matkaa ja huolenpitoa ei voi järjestää ainakaan kielitaidottomalle.
Date published: 2016-11-27
 • y_2019, m_11, d_19, h_19
 • bvseo_bulk, prod_bvrr, vn_bulk_3.0.3-b1
 • cp_1, bvpage1
 • co_hasreviews, tv_2, tr_22
 • loc_fi_FI, sid_PARTR01, prod, sort_[SortEntry(order=RELEVANCE, direction=DESCENDING)]
 • clientName_albatros-travel

Vastaavia matkoja

20PARTR01FFI1902