Albatrosin Keski-Amerikka

group-tour
Ryhmämatka suomalainen matkanjohtaja

Matka läpi kuuden erilaisen ja kiehtovan Keski-Amerikan maan. Tummaa paahtoa, suklaata ja trooppisia rytmejä!

Panama, Costa Rica, Nicaragua, El Salvador, Honduras ja Guatemala -samalla matkalla! Näe uskomaton luonto, eläimet ja rikkaat kulttuurit. Syvänvihreitä sademetsiä, kirkkaansinisiä laguuneja ja tulivuorialueita. Kuljet riippusiltoja pitkin sademetsässä, teet veneretken viidakossa ja risteilyn La Isletasin saarilla. Espanjalaisvaikutteiset kaupungit kohtaavat modernit sisarensa. Panaman kanava on portti Tyynellemerelle, Costa Rican hehkeä kauneus ja pala Karibiaa. Joya de Cerénin ja Copánin vanhat maya-aarteet sekä Tikalin ihmeellinen rauniokaupunki. Matka päättyy Atitlánjärven rauhoittaviin maisemiin.

Luethan tärkeää lisätietoa matkaan liittyvistä käytännön asioista sivun alalaidasta kohdasta Hyvä tietää.

Klikkaa karttaa, näet sen suurempana.
 • Tyyppi Kiertomatka, Albatros Aktiivi

 • Matkanjohtaja Suomalainen

 • Viisumi Ei

 • Rokotukset Kyllä

 • Valuutta Yhdysvaltain dollari

Päiväohjelma
Päivä 1 Helsinki – Amsterdam - Panama City
Päivä 2 Panama City - kaupunkikierros, mm. Panaman kanava
Päivä 3 Lento Panama City – San José, Costa Rica - kahviplantaasi
Päivä 4 San José – Tortuguero - Braulio Carrillon kansallispuisto - Tortuguero ja kilpikonnakeskus
Päivä 5 Tortuguero - viidakkovaellus - kanavaristeily Tortugueron kansallispuistossa
Päivä 6 Tortuguero – La Fortuna - Tirimbinan sademetsäkeskus - suklaakierros - Arenal-tulivuori
Päivä 7 La Fortuna - sademetsän riippusillat ja pulahdus kuumiin lähteisiin
Päivä 8 La Fortuna – Granada, Nicaragua - kaupunkikierros
Päivä 9 Risteily Las Isletasin saarille - Masayan tori - kaupunkikierros Managuassa – León
Päivä 10 León – Potosí - laivalla yli Fonsecanlahden - matka jatkuu La Unióniin, El Salvadoriin
Päivä 11 La Unión – Joya de Cerénin rauniokaupunki – San Salvador
Päivä 12 San Salvador – mayakaupunki Copán, Honduras
Päivä 13 Copán –Quiriguán mayakaupungin rauniot – Castillo de San Felipe – Flores, Guatemala
Päivä 14 Flores – Tikal – lento Guatemala Cityyn, matka jatkuu Antiguaan
Päivä 15 Antigua - kaupunkikierros - matka jatkuu Atitlánjärvelle
Päivä 16 Risteily Atitlánjärvellä – Guatemala City
Päivä 17 Paluumatka Guatemala Citystä
Päivä 18 Saapuminen Helsinkiin

Hotelli

Pachira Lodge

Pachira on kuin trooppinen keidas Tortugueron kansallispuiston kupeessa. Puiston kasvisto ja eläimistö ovat ainutlaatuisia. Lodge sijaitsee joen rannalla, josta haarautuu lukuisia pienempiä jokia. Huoneet ovat yksinkertaisesti sisustetuissa erillisissä pienissä puutaloissa rehevässä puutarhassa. Lodgen uima-altaaseen on mukava pulahtaa retkipäivän jälkeen.

Lue lisää: www.pachiralodge.com

(Albatros Travel ei vastaa ulkopuolisen sivuston sisällöstä tai ylläpidosta).

Päiväohjelma

Hae matkaohjelma HUOM. Joissakin matkoistamme ohjelma voi vaihdella, esim. lähtöpäivästä tai matkasesongista riippuen. Tulostathan matkaohjelman oman aiotun/valitun matkapäivämääräsi kohdalta, kiitos.

Matkan aikana teemme mm. vaellusretken sademetsässä ja riippusilloilla. Matka ei sovi liikuntarajoitteiselle ja kohtuullinen peruskunto on tarpeen.
Päivä 1
Helsinki – Amsterdam - Panama City
Lennämme KLM:n reittilennoilla turistiluokassa Amsterdamin kautta Panama Cityyn, jonne saavumme alkuillasta. Menemme lentokentältä suoraan hotelliimme.
Päivä 2
Panama City - kaupunkikierros, mm. Panaman kanava
Panama City
Teemme kaupunkikierroksen Panaman pääkaupungissa Panama Cityssä – tai Ciudad de Panamassa, kuten nimi kuuluu espanjaksi. Tämä on myös maan suurin kaupunki. Asukkaita kaupungissa on noin miljoona. Panama City on sekoitus pilvenpiirtäjiä, kauniita siirtomaa-aikaisia taloja ja slummia, jollainen löytyy kaikista suurkaupungeista tässä maailmankolkassa. Aloitamme kierroksemme pari kilometriä keskustan ulkopuolelta, alkuperäisen Panama Cityn raunioilta. Alkuperäinen Panama City tuhottiin ja poltettiin englantilaisen merirosvokapteenin Henry Morganin käskystä vuonna 1671. Uusi kaupunki rakennettiin muutaman kilometrin päähän. Ajamme takaisin kaupunkiin, jossa jatkamme kierrostamme kävellen läpi vanhankaupungin. Sen siirtomaatyyliset talot ovat päässeet Unescon maailmanperintökohteiden listalle. Panama Cityn länsilaidalla sijaitsee Panaman kanava, jota ihailemme Mirafloresin suluilta käsin. Sulkujen kautta kulkevat alukset nousevat tai laskevat kahdeksan metriä päästäkseen Atlantilta Tyynellemerelle tai toisin päin.
Päivä 3
Lento Panama City – San José, Costa Rica - kahviplantaasi
Lennämme Panamasta Costa Ricaan. Tänään tutustumme kahvin viljelyyn. Palattuamme San Joséen majoitumme hotelliimme ja ilta on omaa aikaa.
Päivä 4
San José – Tortuguero - Braulio Carrillon kansallispuisto - Tortuguero ja kilpikonnakeskus
Lähdemme liikkeelle aikaisin ja otamme suunnan kohti kaakkoa ja Karibianmeren rannikkoa. Matka kulkee läpi Braulio Carrillon kansallispuiston, joka koostuu 90-prosenttisesti aarniometsästä. Puiston alueella elää yli 6 000 kasvilajia, mm. saniaispuita, palmuja ja värikkäitä heliconioita ja ananaskasveja. Nautimme aamiaisen pienessä Guápilesin kaupungissa. Sen jälkeen matka jatkuu Caño Blancon satamaan, jossa nousemme veneeseen. Teemme mukavan veneretken läpi viidakon ja saavumme seuraavaan majapaikkaamme. Iltapäivällä vierailemme Tortuguerossa sekä liemikilpikonnien suojelukeskuksessa.
Päivä 5
Tortuguero - viidakkovaellus - kanavaristeily Tortugueron kansallispuistossa

Tänään tutustumme lähemmin Tortugueron kansallispuistoon. Aluksi tarkoituksena oli vain rauhoittaa ranta-alueita, joilla liemikilpikonna munii, mutta puisto kasvoi pikkuhiljaa 51 870 hehtaarin suuruiseksi kansallispuistoksi, joka muodostaa Keski-Amerikan suurimman yhtenäisen sademetsäalueen. Päivän alkajaisiksi nousemme pieniin veneisiin, jotka kuljettavat meidät syvemmälle jokiverkostoon. Pääsemme lähelle alueella viihtyviä eläimiä ja lintuja. Täällä elää mm. kolme apinalajia: mustahämähäkkiapina, mölyapina ja kapusiiniapina. Jos meillä on onnea, näemme laiskiaisia, saukkoja, kaimaaneja, kilpikonnia, liskoja ja sammakoita. Lintulajeja on runsaasti, mm. kahdeksan papukaijalajia. Iltapäivän voit rentoutua uima-altaalla tai tehdä kierroksen lähiympäristössä ja tutustua lähemmin kasveihin ja puihin.

Päivä 6
Tortuguero – La Fortuna - Tirimbinan sademetsäkeskus - suklaakierros - Arenal-tulivuori

Aamiaisen jälkeen ajamme veneellä takaisin Caño Blancoon ja jatkamme Tirimbinan sademetsäkeskukseen, joka koostuu laajasta alueesta suojeltua sademetsää. Keskuksessa tutkitaan alueen biologista monimuotoisuutta.

Päivän teema on suklaa. Vierailemme entisellä kaakaoplantaasilla, tutustumme kaakaon kulttuurihistoriaan ja kaakaopavun matkaan plantaasilta suklaaksi. Pääsemme luonnollisesti myös maistelemaan paikallisesti valmistettuja suklaita. 

Tirimbinasta ajamme kohti pohjoista ja Arenalin kaupunkia. Alue tunnetaan kansallispuistosta, jossa sijaitsee 1 633 m korkea Arenal-tulivuori. Tulivuori oli vuoteen 2010 Costa Rican aktiivisin, mutta on nyt vaipunut lepotilaan. Yövymme hotellissa kansallispuiston läheisyydessä.

Päivä 7
La Fortuna - sademetsän riippusillat ja pulahdus kuumiin lähteisiin

Saamme tilaisuuden nähdä sademetsän ylhäältä käsin, sillä teemme retken pitkin riippusiltoja. Yksityiselle suojelualueelle, joka kattaa 250 hehtaaria trooppista sademetsää Arenal-tulivuoren juurella, on rakennettu polkujen, siltojen ja riippusiltojen verkosto. Se mahdollistaa retken sademetsän tiheään, vihreään maailmaan, ja samalla saat tilaisuuden nähdä, miltä alue näyttää ylhäältä käsin katsottuna. Sillat on rakennettu niin, että ne häiritsevät luontoa mahdollisimman vähän. Koska reitti on paikoin jyrkkä ja kulkee läpi vaihtelevan maaston, se ei sovi liikuntarajoitteiselle. Kun olemme nähneet tarpeeksi sademetsää, ajamme La Fortunan kuumille lähteille. Pääsemme rentoutumaan +30–40 C-asteisessa vedessä ja ihailemaan pientä vesiputousta. Paikalla on vaatteidenvaihtotilat ja sieltä saat myös pyyhkeen. Rentouttavan pulahduksen jälkeen ajamme takaisin hotellille.

Huomioithan, että riippusilloilla kulkiessamme jalassa tulee olla tukevat, umpinaiset kengät.

Päivä 8
La Fortuna – Granada, Nicaragua - kaupunkikierros
Lähdemme aikaisin liikkeelle ja suuntaamme kohti pohjoista ja Peñas Blancasin raja-asemaa. Ylitämme Nicaraguan rajan ja ajamme jonkun matkaa valtavan Nicaraguajärven rantoja seuraillen. Nicaraguajärven pinta-ala on 8 264 km2 ja se on Keski-Amerikan suurin järvi. Saavumme Granadaan, jonka perusti konkistadori Francisco Hernandez de Córdoba vuonna 1524. Nimensä kaupunki on saanut Espanjassa sijaitsevan samannimisen kaupungin mukaan. Siirtomaa-arkkitehtuuri näkyy yhä kaupunkikuvassa. Teemme kaupunkikierroksen, jonka aikana näemme mm. La Merced -kirkon vuodelta 1534
Päivä 9
Risteily Las Isletasin saarille - Masayan tori - kaupunkikierros Managuassa – León
Aloitamme risteilyllä Nicaraguajärvellä ja otamme kurssin kohti Las Isletasin saaria. Lähellä sijaitseva Mombacho-tulivuori purkautui noin 20 000 vuotta sitten, ja samalla sen huippu räjähti muodostaen 365 pientä saarta ympäröivään järveen. Seuraava kohteemme on Masaya, joka tunnetaan taidokkaista käsitöistä. Vierailemme yhdellä Masayan toreista. Myytävänä on esim. käsinkudottuja riippukeinuja, kirjottuja puseroita, puukaiverruksia ja hamppukuidusta tehtyjä kudonnaisia. Jos haluat ostaa kotiin tuliaisia, täältä löydät hyvän valikoiman. Jatkamme matkaa Managuaan, joka perustettiin 1819 ja nimettiin pääkaupungiksi sen jälkeen, kun merirosvot polttivat Granadan. Managua itse on joutunut kohtaamaan tuhoisia maanjäristyksiä, joista pahimmat sattuivat 1931 ja 1972. Näemme mm. hallintorakennuksia ja tutustumme Loma de Tiscapa  puistoon, josta on upeat näkymät yli kaupungin. Jatkamme Leóniin, joka perustettiin samoihin aikoihin kuin Granada ja kilpaili Granadan kanssa maan suurimman ja tärkeimmän kaupungin tittelistä. Tutustumme tärkeimpiin nähtävyyksiin ja kirkkoihin ennen kuin majoitumme hotelliimme.
Päivä 10
León – Potosí - laivalla yli Fonsecanlahden - matka jatkuu La Unióniin, El Salvadoriin
Meillä on edessä kolmen tunnin ajomatka läpi vaihtelevien maisemien. Matka kulkee läpi niittyjen ja maissi- ja sokeriruokopeltojen. Taustalla voi hyvällä säällä nähdä San Cristóbal -tulivuoren. Olemme Nicaraguan cowboy-seudulla, jossa tuotetaan lihan lisäksi myös maitoa koko maan tarpeisiin. Viimeinen pätkä ajetaan pitkin sorateitä – pääsemme lähelle luontoa! Saavuttuamme Potosín pieneen satamakaupunkiin paikallisopas ja matkanjohtaja hoitavat rajamuodollisuudet. Nousemme veneisiin, joka vie meidät yli Fonsecanlahden. Matkatavarat pakataan vesitiiviisiin säkkeihin, ja matkustajille jaetaan sadevaatteet ja pelastusliivit – vesi voi matkan varrella hieman roiskua. Määränpäämme on La Unión El Salvadorin puolella, jossa odottavat jälleen rajamuodollisuudet. Majoituttuamme hotelliin loppuilta on vapaata aikaa.
Päivä 11
La Unión – Joya de Cerénin rauniokaupunki – San Salvador
Päivämme alkaa tutustumalla El Salvadorin tärkeimpiin arkeologisiin löytöihin; Joya de Cerénin mayakaupunkiin. Noin vuonna 590 Loma Calderan tulivuori purkautui ja hautasi kaupungin kolmemetrisen tuhkakerroksen alle. Paikkaa kutsutaan myös Amerikan Pompeijiksi. Toisin kuin oikeassa Pompeijissa, täällä kaikki asukkaat ehtivät paeta laavavyöryn alta. Alueelta on löytynyt ruoanvalmistusvälineistöä, työkaluja, huonekaluja ja jopa puoliksi syötyjä aterioita, jotka ovat jääneet niille sijoilleen asukkaiden lähtiessä pakoon henkensä kaupalla. Esineistö on hyvin säilynyttä, ja yksi erikoisimmista löydöistä on maniokkipelto, joka nyt näkyy painaumana vulkaanisessa tuhkassa. Joya de Cerén kuuluu Unescon maailmanperintökohteisiin. Jatkamme matkaa kohti pääkaupunkia San Salvadoria, jossa teemme lyhyen kaupunkierroksen ennen majoittumista hotelliin.
Päivä 12
San Salvador – mayakaupunki Copán, Honduras
Copán
Aikaisin aamulla lähdemme matkaamaan Hondurasiin. Kuljemme osan matkaa Guatemalan puolella, sillä sitä kautta on lyhyempi reitti päivän pääkohteeseen: Copánin kiehtovaan mayakaupunkiin. Rauniot ovat peräisin ajalta noin 400-800 jKr. ja ovat yksi tärkeimmistä kaivauksista, mitä mayaintiaanien korkeakulttuurin aikana on tehty. Alueella oli asutusta jo noin 1500 eKr. Copán on kuuluisa hieroglyfein koristelluista portaista: Portaiden kaiverrukset muodostavat pisimmän tunnetun yhtenäisen mayojen kaiverrussarjan. Portaissa kuvataan Copánin hallitsijoita 450 vuoden ajalta sekä kirjoitusmerkein että kuvin. Alueella on paljon taidokkaita kaiverruksia, rakennuksia, temppeleitä, pyramideja, alttareita ja mayakulttuurin toiseksi suurin pallokenttä. Kaupunkivaltion menestys johti valitettavasti myös sen tuhoon. 700-luvulle mennessä asukasluku oli kasvanut niin suureksi, ettei maanviljelyllä kyetty enää tuottamaan riittävästi ruokaa. Copánin viimeinen kuningas nousi valtaan vuonna 822, mutta jo 200 vuotta myöhemmin laakso oli käytännössä asumaton, ja viidakko valtasi upeat rakennukset. Copánin rauniot löysi tutkimusmatkailija Juan Galido vuonna 1834, ja vuonna 1839 piirtäjä Frederick Catherwood dokumentoi löydön. Copánia on entisöity ja konservoitu vuodesta 1977 ja se kuuluu nykyään Unescon maailmanperintökohteisiin. Yövymme hotellissa raunioiden lähistöllä sijaitsevassa Copán Ruinasin pikkukaupungissa.
Päivä 13
Copán –Quiriguán mayakaupungin rauniot – Castillo de San Felipe – Flores, Guatemala
Päivä alkaa jälleen mayojen merkeissä – tällä kertaa Guatemalan puolella. Vierailemme Quiriguán mayakaupungin raunioilla, joita ympäröi Keski-Amerikan suurin banaaniplantaasi. Quiriguá on Unescon maailmanperintökohde ja voi ylpeillä monilla hyvin säilyneillä patsailla, mm. korkeimmalla kivestä veistetyllä patsaalla koko mayojen historiassa. Patsas ulottuu 10 metrin korkeuteen ja painaa 65 tonnia. Mayojen rauniokaupungista matka jatkuu kohti nykypäivää. 1500-luvun alkupuolella Rio Dulce oli tärkeä kauppakanava espanjalaisille, sillä joki yhdisti Karibianmeren Izabaljärveen ja Nicaraguan sisämaahan. Espanjalaiset rakensivat jokisuulle Castillo de San Felipen linnoituksen suojelemaan kauppaa merirosvoilta. Vierailemme linnoituksessa ja teemme veneretken joella, minkä jälkeen ajamme Floresiin, jossa yövymme.
Päivä 14
Flores – Tikal – lento Guatemala Cityyn, matka jatkuu Antiguaan
Tikal
Päivän pääkohde on mayaintiaanien helmi, Tikalin upea rauniokaupunki, joka on myös Unescon maailmanperintökohde. Tikal löydettiin 1848, mutta se on ollut avoinna vierailijoille vasta parinkymmenen vuoden ajan. Raunioalueen pinta-ala on noin 40 km2. Alueella on noin 600 eKr. rakennettujen temppeleiden raunioita, mutta kaupungin kultakausi – klassinen mayakulttuurin kausi – ajoittuu noin vuosiin 300–800 jKr. Tuon ajanjakson jälkeen hallitseva luokka ja valtaosa asukkaista hylkäsi kauniin kaupungin, mikä kuvastaa mayakulttuurin rappeutumista koko alueella. Joitakin pyramideista ei ole entisöity, joten niistä saa aavistuksen siitä, miltä paikka näytti löytöhetkellä. Esiin kaivetut temppelit ja pyramidit ovat lähes 70 m korkeita. Kolme pelikenttää, lukemattomia aukioita ja alttareita, rakennuksia, kuvioita ja reliefejä – ne kaikki antavat käsityksen siitä, kuinka uskomattoman taitavia ja tarkkoja mayat olivat tähtitieteen ja matematiikan aloilla. Teemme kävelykierroksen viidakossa, joka ympäröi rauniokaupunkia. Viidakon eläimistö ja kasvillisuus on rikasta: Orkideoja, mahonkeja, kumipuita, setrejä ja palmuja. Saatamme nähdä myös mölyapinan, ketun, nenäkarhun, villikalkkunan, tukaanin ja erilaisia papukaijoja. Ajamme seuraavaksi Mundo Mayan lentokentälle ja lennämme Guatemala Cityyn. Laskeuduttuamme ajamme Antiguaan Guatemala Cityn länsipuolelle. Yövymme Antiguassa
Päivä 15
Antigua - kaupunkikierros - matka jatkuu Atitlánjärvelle
Antigua, jota ympäröi kolme tulivuorta, oli muinoin Latinalaisen Amerikan kolmanneksi suurin kaupunki. Yli 200 vuoden ajan Antigua oli myös maan pääkaupunki, jossa asui yli 60 000 asukasta. Tänä päivänä Antigua on rauhallinen, osin entisöity siirtomaakaupunki. Kävelyretkellä pitkin hiljaisia, mukulakivin päällystettyjä katuja saamme ihailla matalia taloja ja niiden kaunista siirtomaa-arkkitehtuuria, pastellivärejä ja taitavasti kaiverrettuja puuportteja. Keskustassa sijaitsee viehättävä Parque Central, jota koristavat suihkulähde ja trooppiset kasvit. Aukion ympärillä on kiinnostavia museoita ja näkemisen arvoisia luostareita ja kirkkoja. Jatkamme matkaa kohti Atitlánjärveä, joka on yksi kauneimmista järvistä täällä päin maailmaa. Majoitumme hotelliin Panajachelin pieneen kaupunkiin järven rannalla.
Päivä 16
Risteily Atitlánjärvellä – Guatemala City
Kaupungista on upeat näkymät yli järven. Järvi on vihreiden vuorten ja purppuranväristen tulivuorten ympäröimä, ja järven veden sävy vaihtelee tummasta vihreästä kirkkaimpaan turkoosiin. Paikka on hieno sekoitus epätavallisen kaunista luontoa ja perinteistä intiaanikulttuuria. Legendaarisen järven ympärillä sijaitsee 12 pientä kylää, joita espanjalaiset kutsuivat 12 apostolin mukaan: San Pablo, San Pedro, San Antonio jne. Kunkin kylän asukkaat tunnistaa heidän kudotuista vaatteistaan, joita koristavat kylän omat kuviot ja värit. Ne paljastavat kantajansa asuinpaikan ja identiteetin. Muutamissa kylissä puhutaan lisäksi omaa kieltä. Risteilyn aikana pääsemme nauttimaan näkymistä kolmelle tulivuorelle sekä tapaamaan paikallisia intiaaneja. Intiaanit elävät yhä samalla tapaa kuin ovat tehneet vuosisatojen ajan. Päivän päätteeksi ajamme Guatemala Cityyn, jossa yövymme.
Päivä 17
Paluumatka Guatemala Citystä
Ajamme varhain aamulla lentokentälle ja paluumatka alkaa. Lennämme Atlantan ja Amsterdamin kautta Helsinkiin.
Päivä 18
Saapuminen Helsinkiin
Saavumme Helsinkiin alkuillasta.

Hintatiedot

Yhden hengen huoneen lisämaksu
648€
Hintaan sisältyy
 • KLM/Delta Airlinesin reittilennot Helsinki- Panama City/Guatelama City - Atlanta – Helsinki turistiluokassa (Amsterdamin kautta)
 •  reittilennot Panama City - San Jose (Costa Rica) sekä Flores - Guatemala City turistiluokassa
 •  majoitus jaetussa kahden hengen huoneessa 3* tähden hotelleissa, aamukahvi
 •  lounas päivinä 3-7 ja 14
 •  illalliset päivinä 4-5
 •  kuljetukset, retket ja sisäänpääsyt ohjelman mukaan
 •  suomalainen matkanjohtaja
 •  verot ja viranomaismaksut

Matkan ennakkomaksu on 800€/hlö.

Hintaan ei sisälly
 • huone yhdelle 648€ (16 yötä)
 • ESTA-matkustuslupa USA:han (paluumatkalla koneevaihto USA:ssa), ESTA (Electronic System for Travel Authorization), hinta n. 14 USD
 • juoma-ja palvelurahat kuljettajille ja paikallisoppaille, noin 140USD/ hlö
 • muut ruokailut ja juomat matkan aikana (noin 35 USD/päivä)

Ennen matkaa

Lue nämä Albatrosin lisä- ja erityisehdot, ennen matkan varaamista.

Hyvä tietää

ESTA -matkustuslupa USA:han

Matkan paluulennolla on välilasku Atlantassa, USA:ssa. Tämän vuoksi tarvitset ESTA -matkustusluvan. Hae matkustuslupaa internetistä ESTA:n virallisilta (Electronic System for Travel Authorization) kotisivuilta: https://esta.cbp.dhs.gov/esta/

Sivun kielen voit vaihtaa yläpalkista suomeksi. Matkustuslupa maksaa noin 14 USD ja sen voi maksaa luottokortilla. Sivu ilmoittaa sinulle heti lupahakemuksen lähettämisen jälkeen, jos matka on hyväksytty tai jos sinun tulee hakea viisumia. Matkustuslupa on voimassa 2 vuotta. Suosittelemme hakemaan matkustuslupaa hyvissä ajoin, kuitenkin viimeistään 72 tuntia ennen matkalle lähtöä. Lisätietoa saat Yhdysvaltain Suomen suurlähetystön sivuilta

http://finland.usembassy.gov/index-fi.html

Huom. netissä on tarjolla välitystoimistojen palveluja, jotka voivat olla huomattavasti kalliimpia kuin virallisen ESTA-sivuston palvelu.

Passi ja viisumi

Käymme kuudessa eri maassa ja kuhunkin maahan tultaessa on omat rajamuodollisuudet. Varmistathan, että passissasi on useampi tyhjä sivu leimoja varten. Tyhjiä sivuja tulisi olla kuusi kappaletta, yksi kullekin maalle. Passin tulee olla voimassa 6 kk matkan jälkeen.

Suomen kansalainen ei tarvitse viisumia Panamaan, Costa Ricaan, Nicaraguaan, El Salvadoriin, Hondurasiin tai Guatemalaan, kun matka kestää alle 90 päivää. Mikäli olet jonkin muun kuin Suomen kansalainen, otathan yhteyttä oman maasi suurlähetystöön ja kysy viisumikäytännöistä.

 

TSA-lukko matkalaukuissa

Jos haluat lukita matkalaukkusi, sinun tulee käyttää ns. TSA-lukkoa. Transportation Security Administration (TSA) kontrolloi USA:han tulevia, maasta lähteviä ja maan kautta kulkevia matkatavaroita. Heillä on "yleisavain", jolla TSA-lukot voidaan avata. Jos matkalaukkusi on kadonnut ja se on lukittu muulla kuin TSA-lukolla, viranomaisilla on lupa rikkoa lukko. Tämä koskee myös matkalaukkujen kiinteitä lukkoja. TSA-lukkoja voi ostaa useimmista matkalaukkuja myyvistä liikkeistä.

Matkalle on hyvä ottaa pieni reppu tai kassi päiväretkiä sekä sellaisia päiviä varten, joina et näe matkatavaroitasi vasta kuin illalla.

 

Yöpymiset

Panama City 2 yötä (Panama) 
San Jose 1 (Costa Rica)
Tortugero 2 (Costa Rica) 
La Fortuna 2 (Costa Rica)
Granada 1 (Nicaragua)
Leon 1 (Nicaragua)
La Union 1 (El Salvador)
San Salvador 1 (El Salvador)
Copan Ruinas 1 (Honduras),
Flores 1 (Guatemala),
Antigua 1 (Guatemala)
Panajachel 1 (Guatemala) 
Guatemala City 1 yö (Guatemala)

Rokotukset ja terveys

Matkailijan perusrokotukset ovat jäykkäkouristus- ja kurkkumätärokotukset sekä tarvittaessa MPR- ja poliorokotus.

Tarkistathan maakohtaiset suositukset: www.rokote.fi tai www.thl.fi (Matkailijan terveysopas).

Mikäli olet epävarma omasta rokotussuojastasi, ota yhteyttä omaan lääkäriisi.

Ryhmän koko

Minimiosallistujamäärä on 12 ja maksimi 20 matkustajaa.
Liikkuminen

Matkan aikana

Teemme mm. vaellusretkiä luonnossa, epätasaisessa maastossa. Matkustajan tulee kyetä liikkumaan omatoimisesti ja kohtuullinen peruskunto on tarpeen. Matka ei sovi liikuntarajoitteiselle. Pakkaa mukaan tukevat kengät, esim. vaelluskengät tai vastaavat.

Huomoithan, että riippusiltaretkellä Arenal-tulivuorella tulee jalassa olla umpinaiset kengät.

Juo riittävästi nestettä päivän aikana. Vesipulloa on hyvä pitää mukana koko ajan.

Välimatkoja

3. päivä 80 km
4. 132 km
6. 164 km
8. 302 km
9. 159 km
10. 139 km
11. 180 km
12. 266 km
13. 450 km
14. 105 km
15. 105 km
16. päivä 150 km

Sää ja ilmasto Keski-Amerikassa

Vaatetus matkan aikana

Käymme matkan aikana useammassa maassa ja myös erilaisilla ilmastovyöhykkeillä. Suurimman osan matkaa liikumme lämpimässä ilmanalassa, päivälämpötilan ollessa noin +25-30C. Käymme myös paikoissa, joissa on viileämpää, noin +15-20C. Costa Rican rehevissä sademetsissä on kosteaa ja sadekuurot yleisiä. Suosittelemme kerrospukeutumista.

Pakkaa mukaan sateenpitävä takki, umpinaiset kengät ja esim. fleecepusero sekä pitkälahkeiset housut.

Paikkakuntakohtaisen sään voit tarkistaa lähempänä matkaa esim. osoitteesta: www.foreca.fi tai www.bbc.co.uk/weather

Yleistä matkustustietoa

Turvallinen matkakokemus

Haluamme, että tunnet olosi turvalliseksi Albatros-matkallasi. Aina siitä alkaen kun varaat matkasi, siihen saakka kun palaat kotiin monta kokemusta rikkaampana – siitäkin huolimatta, että maailmassa on koronavirusta. Tätä ajatellen olemme koonneet tietoa ja ohjeita, kuinka minimoida tartuntariski matkalla. Kuitenkin niin, että voit myös nauttia matkastasi ja sen suomista elämyksistä. Näihin toimiin kuuluu mm. seuraavaa:

 • Kaikki matkanjohtajamme ovat sertifioituneet WHO:n ohjeistusten mukaisesti tartuntojen minimoimiseksi.
 • Edellytämme kaikkia yhteistyökumppaneitamme matkakohteissa kiinnittämään erityistä huomiota siivoukseen ja puhtaanapitoon.
 • Tiedotamme kaikkia asiakkaitamme matkavakuutuksen tärkeydestä sekä siitä, miten minimoida tartuntariski.

 

Lue lisää täältä

Fyysinen kunto matkustettaessa

Pääsääntöisesti edellytämme, että matkustaja itse pystyy huolehtimaan omasta liikkumisestaan ryhmän tahdissa. Myös bussi-, juna- ja laivamatkoillamme tutustumme nähtävyyksiin usein jalan. On mahdollista, että päivittäiset kävelymatkat voivat nousta useisiin kilometreihin. Pyydämme aina tarkistamaan myynnistä tai matkaohjelmasta, soveltuuko matka teille.

Vakuutukset

Matkoihin ei sisälly henkilökohtaisia vakuutuksia, matkatavaravakuutusta eikä peruutusturvaa. Matkojen erikoisluonteen vuoksi kehotamme ottamaan riittävän kattavat vakuutukset omasta vakuutusyhtiöstä, ja selvittämään mikä vakuutus sopii sinulle parhaiten ja mitä vakuutus korvaa. Vakuutuksia ei voi ottaa matkan aikana, ne on aina hankittava etukäteen. Matkalle on ehdottomasti mukavampi lähteä, kun tietää että oma vakuutusturva on kunnossa.

Albatros Travelin matkanjohtaja

Kaikilla ryhmämatkoillamme on mukana suomalainen matkanjohtaja, joka lentää kanssanne Helsingistä kohteeseen tai on vastaanottamassa teitä kohteen lentokentällä. Kerromme tästä kotiin lähetettävän kirjeen mukana, noin viikko ennen matkaa. Maasta riippuen matkalla on usein mukana paikallisopas, joka hoitaa käytännön järjestelyjä ja avustaa matkanjohtajaa. Joillain matkoillamme on mahdollisuus ostaa matkanpidennys. Albatrosin Yksilöllinen matka ja ryhmämatkojen matkan pidennetty osuus ei sisällä suomalaisen matkanjohtajan palveluja.

Mikäli matkanjohtaja sairastuu matkan aikana, pyrimme saamaan mahdollisuuksien mukaan paikalle ensisijaisesti suomalaisen matkanjohtajan. Mikäli tämä ei ole mahdollista, Albatrosin pohjoismaalaisen matkanjohtajan.

Juomarahat

Ryhmämatkoillamme matkanjohtaja kertoo teille maan juomaraha-käytännöistä, ja tietysti myös itse arvioitte palvelun tason. Kerromme sekä Ryhmä- että Yksilöllisten matkojen kohdalla suositeltavan juomarahasumman matkan ajalle. Emme sisällytä juomarahoja matkan hintaan. Juomarahan käytön ja summan suuruuden haluamme viime kädessä asiakkaan itse voivan päättää.

Yksin matkustavat

Jos matkustat yksin, edellytämme yhden hengen huoneen/hytin varaamista.  

Passi tai henkilökortti

Suomen kansalaisella on oltava koko matkan ajan voimassaoleva hyväkuntoinen passi. Passin tulisi olla voimassa vähintään 6 kuukautta matkan paluupäivän jälkeen. Tämä suositus koskee kaikkia matkojamme, vaikka säännökset voivatkin vaihdella maittain ja passin voimassoloaikavaatimus olla joissain maissa lyhyempi.
Useissa Euroopan maissa riittää kuvallinen henkilökortti matkustusasiakirjaksi. Katso ajankohtaiset tiedot: http://www.poliisi.fi

Passissa tulee olla tyhjiä sivuja mahdollisia leimoja tms. viisumeita varten. Lapsella tulee olla oma passi.
Passin nimitietojen tulee täsmätä lentolipun tietojen kanssa. Pyydämme muiden kuin Suomen kansalaisten tarkistamaan omasta lähetystöstään matkalle tarvittavat asiakirjat.

Rokotukset ja terveys

Pyydämme tarkistamaan matkakohteen kohdalta kunkin maan rokotussuositukset ja joihinkin maihin suositeltavan malarian estolääkesuosituksen. Mikäli olet epävarma omasta rokotussuojastasi tai haluat lisätietoa malarialääkityksen tarpeellisuudesta, otathan yhteyttä omaan lääkäriisi. Mahdolliset päivittäiset reseptilääkkeet on syytä pakata käsimatkatavaroihin (lentoyhtiöiden määräykset huomioiden). Ota varalta mukaan vähän reiluummin lääkkeitä, matkalla ei välttämättä ole mahdollista saada nopeasti käyttämääsi lääkettä. Matkamme ovat usein kiertomatkoja, joten liikumme paljon ja päivät voivat olla pitkiä, joten vesipullon mukana pitäminen on tärkeää.

Viisumi

Joihinkin maihin matkustettaessa tarvitaan viisumi. Kerromme matkakohteen yhteydessä, mikäli viisumi täytyy hankkia ennen matkaa ja miten sen voi hankkia. Ohjeet koskevat suomen kansalaisia. Mikäli olet jonkun muun maan kansalainen, ota yhteyttä oman maasi lähetystöön.

Istumapaikat ja erikoisruokavalioateriat kohteessa/hotellissa ja lentokoneessa

Matkustamme ryhmänä ja ns. ryhmälentolipuilla. Lentoyhtiö vastaa istumapaikkajaosta. Voit varausvaiheessa kertoa mahdollisesta istuinpaikkatoiveesta, kuten esimerkiksi ikkuna- tai käytäväpaikkatoiveesta, jonka toimitamme lentoyhtiölle. Huomioithan, että emme voi taata toivetta. 

Voit kertoa meille mahdollisesta erikoisruokatoiveesta lennolla/kohteessa tai hotellissa ja toimitamme pyynnön eteenpäin. Nämä toiveet tarvitsemme viimeistään 60 päivää ennen lähtöpäivää. Huomioithan, että emme voi taata toiveita. 

Matkatavarat

Tavallisimmin maksutta kuljetettavan matkatavaran määrä on max. 20kg tai 23 kg. Matkustamoon voi viedä yhden käsimatkatavaran, kooltaan yleensä enintään 55 x 40 x 20cm ja painoltaan enintään 5 kg tai 8 kg. Laukun ulkomitat, taskut, pyörät ja kahvat mukaan lukien laukku ei saa ylittää annettuja mittoja. Lentoyhtiöt voivat halutessaan rajoittaa käsimatkatavaroiden kokoa. Reittilennoilla noudatetaan ylipainomaksuissa kansainvälisen ilmakuljetusjärjestön IATA:n/lentoyhtiön niistä määräämiä maksuja.

Sallitut kilomäärät voivat vaihdella lentoyhtiöittäin, joten tarkista sallittu kilomäärä lentoyhtiön omilta nettisivulta tai meiltä ennen matkaa. Maiden sisäisillä lennoilla konetyyypit voivat olla pienempiä, jolloin matkatavararajoitukset ovat usein tiukemmat.

Istumapaikat bussissa

Albatrosin ryhmämatkoilla ei ole mahdollista varata tai ostaa istumapaikkoja bussista. Matkustajat voivat paikan päällä sopia matkanjohtajan kanssa paikkojen vaihtamisesta matkan aikana, jotta jokaisella on mahdollisuus istua bussin etu- ja takapenkeillä. 

Muutokset lentoaikatauluihin ja matkaohjelmaan

Muutokset lentoaikatauluihin ovat mahdollisia. Kerromme mahdollisista muutoksista mahdollisimman pian saatuamme tiedon lentoyhtiöltä.

Pidätämme oikeudet mahdollisiin muutoksiin matkaohjelmaan, jotka voivat johtua esim. muuttuneista aukioloajoista, jolloin päiväohjelman aikataulu saattaa muuttua.

Luonnonolosuhteet, liikenne, paikalliset pyhät, lakot tai vaalit voivat vaikuttaa matkaohjelmaan.

Huomioithan, että lisämaksulliset retket toteutuvat, kun osallistujia on riittävästi. Mikäli retki joudutaan peruuttamaan, maksu palautetaan joko ennen matkaa tai matkan jälkeen, peruutusajankohdasta riippuen.

Rated 5 out of 5 by from Paljon nähty ja kuultu! 22.2-9.3.2016 matkalla. Matkanjohtajalle suurkiitos, hyvin organisoitu, kaikki sujui hyvin. Aurinko suosi, riippusiltojen päivänä kuitenkin satoi. Kuumat lähteet pelastivat senkin sateisen kokemuksen. Venematkoilla nähtiin paljon erilaisia lintuja, apinoita ja gaimaaneja. Erilaisia eläimiä, joita ei ole tavattu kuin luonto doggareissa. Matkan kesto 18pv. kolmetoista hotellia, joten loppupäässä hieman kiireistä. Pieni miinus viimeisessä hotellissa, kokolattiamatto aiheutti tukkoisuutta, sekä unettomuutta eräässä hotelissa jossa uima-allas auki 24H. (siellä juhlittiin koko yö). Kaiken kaikkiaan yksi parhaimmista matkoista, joita olemme tehneet, suosittelemme. Kiitos vielä matkanjohtajalle!
Date published: 2016-03-15
Rated 2 out of 5 by from Sadekausimatkailua Kahden viikon matkaan poimittu tärkeimmät nähtävyydet. Tosin käynti Copalin raunioilla ihmetytti. Jäi tunne, että on haluttu vain ympätä Honduras mukaan, jotta saadaan yksi maa lisää kiertomatkaan. Ei kahden päivän bussimatkan arvoinen. Paikallisoppaat loistavia! Matkustusajankohdasta sadekauden aikana pitkä miinus.
Date published: 2019-11-26
Rated 4 out of 5 by from Mielenkiintoinen matka Kokonaisuutena matka oli onnistunut, vaikka rankkoja matkapäiviä oli liikaa. Olimme matkalla marraskuussa, jolloin sadekausi oli vielä meneillään, joten useana päivänä kastuimme.
Date published: 2019-11-23
Rated 3 out of 5 by from Paljon nähtiin! Olin matkalla 14.11-1.12 Hieno matka. Tosin muutama päivä oli liian vauhdikas. Vähemmän kirkkoja kiitos ja enemmän omaa aikaa. Kuten aikaa kierrellä itsenäisesti tai vaikka vain nukkua. Hyvä,että Costa Ricassa saimme olla pidempään.
Date published: 2018-12-06
Rated 5 out of 5 by from Loistava Matka Matkalla on todella paljon nähtävää ja paikat vaihtuu kokoajan, joten matka sopii niille jotka haluavat nähdä mahdollisimman paljon lyhyessä ajassa. Matkalla ei ole turhaa lepoaikaa, ei tarvi miettiä mitä tekisi.
Date published: 2016-03-18
Rated 4 out of 5 by from Tiivissisältöinen matka Paljon tietoa, tiivis ohjelma, harmi että Nicaragua joudutiin jättämään väliin. Kannatti käydä. Reissu oli upea hyvässä seurassa ja varsinkin hyvän matkanjohtajan opastuksessa.
Date published: 2018-12-06
Rated 4 out of 5 by from Sademetsää sananmukaisesti! Keski-Amerikan matkallamme oli varsin vaihtelevat säät. Voimakkaaseen vedentuloon olisi voinut varustautua ennakkoon vielä paremmin, jos olisi tiennyt voimakkaan sateen mahdollisuudesta. Venematka Costa Ricasta El Salvadoriin tehtiin olosuhteisiin nähden liian heppoisella veneellä. Tämän vuoksi olimme märkiä iltaan asti. Onneksi kuitenkin ilma oli lämmin. Varustautumista vaihteleviin säihin tulisi painottaa matkalle lähteville enemmän. Mielestämme varsinaisia vaelluskenkiä ei välttämättä matkalla tarvita, hyvät maastokelpoiset ulkoilujalkineet ovat kuitenkin tarpeen. Matkalla oli todella paljon erilaista näkemistä ja kokemista: Rikas luonto lukuisine kasveineen ja eläimineen, mayakulttuurin muistot ja paikallisten ihmisten elämä kuudessa erilaisessa maassa. Matkalla yövyimme 13 eri hotellissa. Näistä hotelleista monet olivat sinällään nähtävyyksiä sisustukseltaan ja ympäristöltään. Lentomatkalla Floresista Guatemala Cityyn sattui konerikko, niin että emme päässeet yöpymään suunnitellusti Antiguaan. Matkanjohtaja hoiti kuitenkin tilanteen hyvin ja pääsimme illalla syömään ja nukkumaan hotelliin Floresissa. Aika kultaa muistot!
Date published: 2016-01-01
Rated 5 out of 5 by from Monipuolinen, värikäs reissu Kahteen viikkoon mahtuu tosi paljon! Sademetsistä miljoonakaupunkeihin, Panaman kanavalta viidakkojoille ja kraaterijärvelle. Helteistä kaatosateisoon...
Date published: 2019-11-21
 • y_2020, m_8, d_3, h_15
 • bvseo_bulk, prod_bvrr, vn_bulk_3.0.10
 • cp_1, bvpage1
 • co_hasreviews, tv_3, tr_28
 • loc_fi_FI, sid_PARTR01, prod, sort_[SortEntry(order=RELEVANCE, direction=DESCENDING)]
 • clientName_albatros-travel

Vastaavia matkoja

PARTR01AFI