Albatrosin Georgia

group-tour
Ryhmämatka suomalainen matkanjohtaja

Lähde mukaan tutustumaan Georgian tuhatvuotisiin luostareihin ja vaikuttavaan luontoon, maistelemaan herkullista ruokaa ja viiniä.

Pieni ryhmäkoko

Vanha georgialainen taru kertoo, että luodessaan maailmaa Jumala piti ruokatauon. Hän keskittyi niin kovin jumalaiseen ateriaansa, että kompastui Kaukasuksen korkeisiin huippuihin ja pudotti ruoan ja juoman Georgian päälle. Tästä syystä tässä kauniissa maassa syödään niin hyvin!

Tällä matkalla makuelämykset yhdistyvät Georgian – jota kutsuttiin ennen Neuvostoliiton Italiaksi – tärkeimpiin nähtävyyksiin. Seuraamme kristinuskon jälkiä ikivanhoihin kirkkoihin ja luostareihin, esim. Alaverdiin ja Gelatiin, jotka molemmat ovat Unescon suojelemia. Koemme kiehtovat kadut Tbilisin vanhassakaupungissa, joka oli aikaisemmin yksi merkittävimmistä Eurooppaa ja Aasiaa yhdistäneistä kaupungeista. Uudempi maailmanhistoria tulee lähelle, kun käymme Stalinin lapsuudenkodissa ja Stalin-museossa Gorissa.

Historia yhdistyy Kaukasuksen kauniseen luontoon. Käymme Euroopan korkeimmalla sijaitsevassa maalaiskylässä, Ushgulissa sekä Svanetian puolustuslinnoituksissa ja koemme Mustanmeren rannikon rennon tunnelman Batumin vanhassa satamakaupungissa. Pääsemme hyvin lähelle paikallisväestöä asuessamme pienissä majataloissa ja syödessämme paikallisten perheiden luona.

Klikkaa karttaa, näet sen suurempana.
  • Tyyppi Kiertomatka, Viini ja gastronomia

  • Matkanjohtaja Suomalainen

  • Viisumi Ei

  • Rokotukset Kyllä

  • Valuutta Lari

Päiväohjelma 12 päivää
Päivä 1
Helsinki - Tbilisi, Georgia
Päivä 2
Tbilisi - kaupunkikierros: vanhakaupunki, Metekhi-kirkko - kylpylä ja Nariqala-linnoitus
Päivä 3
Tbilisi - Velistsikhe - Kvareli - Gremi - Telavi - perinteistä viininvalmistusta - lounas paikalliseen tapaan - Gremin luostari
Päivä 4
Telavi - Vardisubani - Sighnaghi - Tbilisi - paikallinen ruokatori - qverien tuotantoa - Alaverdin katedraali - viininmaistelua ja Sighnaghi
Päivä 5
Vapaapäivä Tbilisissä - lisämaksullinen retki Mtskhetaan ja Chardhakiin - Džvarin luostari - Svetitskhovelin katedraali ja georgialaisen ruoan valmistusta
Päivä 6
Tbilisi - Gori - Sachkhere - Kutaisi - Stalin-museo, lounas paikalliseen tapaan ja Katshki Pillar
Päivä 7
Kutaisi - Ambrolauri - Kutaisi - Nikortsminda-kirkko - viininmaistelua - lounas paikalliseen tapaan ja joulukuusten kasvatusta
Päivä 8
Kutaisi - Gelati - Zugdidi - Mestia - Gelatin luostari, Engurin pato ja vaikuttavat maisemat
Päivä 9
Mestia - Ushguli - Mestia - Euroopan korkeimmalla sijaitseva maalaiskylä - Lamaria-kirkko ja maaseutuelämää
Päivä 10
Mestia - Batumi - kohti Mustanmeren rannikkoa - kaupunkikierros Batumissa
Päivä 11
Omaa aikaa Batumissa - lisämaksullinen retki Makhuntsetiin - etnografinen museo - Makhuntseti-vesiputous ja lounas viinitilalla
Päivä 12
Batumi - Helsinki

Kuvagalleria

Päiväohjelma

Hae matkaohjelma HUOM. Joissakin matkoistamme ohjelma voi vaihdella, esim. lähtöpäivästä tai matkasesongista riippuen. Tulostathan matkaohjelman oman aiotun/valitun matkapäivämääräsi kohdalta, kiitos.

Päivä 1
Helsinki - Tbilisi, Georgia
Saavumme Tbilisiin ja ajamme suoraan hotellille.
Päivä 2
Tbilisi - kaupunkikierros: vanhakaupunki, Metekhi-kirkko - kylpylä ja Nariqala-linnoitus

Aamiaisen jälkeen on aika lähteä tutustumaan kaupunkiin, joka sijaitsee Mtkvarijoen molemmin puolin. Tbilisi on vanha kaupunki, jonka historia ulottuu 400-luvulle eKr. Kaupunki on tuhottu useita kertoja lähes maan tasalle. Viimeisin yritys oli vuonna 1795, kun Persian eikki Aga Muhammad Khan poltti kaupungin.

Teemme ensimmäiseksi kävelykierroksen kaupungin vanhimmassa osassa, joka kapeine kujineen ja kallellaan olevine puuparvekkeineen tuo mieleen entisaikojen Kaukasian. Aloitamme Metekhi-kirkolta, joka on rakennettu 1200-luvun lopulla ja jota on korjattu useita kertoja. Paikalla oli kuningas Vakhtang Gorgasalin (perusti tarun mukaan Tbilisin kaupungin) rakennuttama kirkko jo 400-luvulla. Täällä on myös naispuolisen marttyyrin Pyhän Shushanikin hautakivi. Pyhä Shushanik kuoli miehensä kiduttamana vuonna 544 kieltäydyttyään luopumasta uskostaan.

Seuraavaksi tutustumme yhteen kaupungin vanhoista kylpylöistä, joka on rakennettu suoraan kuuman lähteen päälle. Sana ”tbili” merkitsee lämmintä, ja lähteiden vesi onkin 38–40-asteista. Huolimatta rikkipitoisen veden hieman epämiellyttävästä hajusta kylpylät ovat hyvin suosittuja. Monet tulevat tänne hoitamaan ihoaan tai reumaa, hierottavaksi tai vain rentoutumaan.

Nousemme ylös jyrkälle Sololaki-kukkulalle, jolla seisoo Nariqala-linnake kuin suoraan ritariromaaneista. Se on kaupungin vanhin linnake ja peräisin 200-luvulta. Kuten kaikki muukin Tbilisissä, sekin on rakennettu uudestaan useita kertoja. Ylhäältä kukkulalta on hyvät näkymät yli vanhankaupungin. Jatkamme kierrosta kaupungin suurimpaan synagogaan sekä Sionin katedraaliin ja kaupungin vanhimpaan kirkkoon Antšiskhatiin, joka on rakennettu 500-luvulla.

Päätämme kierroksen kävelyyn Tbilisin pääkadulla, Rustavelilla, jonka varrella sijaitsee parlamenttitalo sekä muutama iso museo. Kokoonnumme vielä syömään yhteisen illallisen ravintolassa.

Päivä 3
Tbilisi - Velistsikhe - Kvareli - Gremi - Telavi - perinteistä viininvalmistusta - lounas paikalliseen tapaan - Gremin luostari

Tänään suuntaamme Kakhetin alueelle pääkaupungin itäpuolelle. Georgiassa on valmistettu viiniä 7 000 vuoden ajan. Erityisesti Kakhetin alueella viinitarhat hallitsevat maisemia. Perinteinen valmistustapa on antaa rypälemehun käydä saviastiassa (qveri), joka on kaivettu maahan. Viimeisten vuosien aikana sekä eurooppalaiset rypälelajikkeet että tuotantomenetelmät ovat vallanneet alaa – hävittämättä kuitenkaan vanhoja. Luonnollisesti pääsemme myös maistamaan paikallisia rypäleitä. Velistsikhessä vierailemme viinitarhalla, jossa viiniä valmistetaan perinteisin menetelmin. Kvarelin maalaiskylän lähistöllä pysähdymme paikallisen maanviljelijän luona ja syömme tukevan georgialaisen lounaan. Saamme käsityksen elämästä maalla ja tutustumme hieman georgialaisiin perinteisiin.

Kvarelista jatkamme kohti Gremiä. Gremi oli 1500- ja 1600-luvuilla Kakhetin kuningaskunnan pääkaupunki ja kauppakaupunki Silkkitien varrella. Persialaiset tuhosivat Gremin maan tasalle vuonna 1615, ja pääkaupunki siirrettiin Telaviin. Jäljellä vanhasta Gremistä on Arkkienkeleiden kirkko, joka on osa Gremin luostaria, sekä osia linnoituksesta, josta on upeat näkymät yli Alazanin laakson.

Iltapäivän päätteeksi saavumme Telaviin, joka on itäisen Georgian suurin kaupunki ja hallinnollinen keskus. Alueella on asuttu pronssikaudelta lähtien, ja Telavilla oli merkittävä rooli keskiaikaisessa Georgiassa hallinnollisena ja kaupallisena keskuksena. Telavista on mahtavat näkymät yli Alazanin jokilaakson kohti Kaukasusta. Majoitumme yhteen kaupungin monista hyvistä majataloista. Syömme majatalossa illallisen.

Päivä 4
Telavi - Vardisubani - Sighnaghi - Tbilisi - paikallinen ruokatori - qverien tuotantoa - Alaverdin katedraali - viininmaistelua ja Sighnaghi

Aloitamme aamun vierailemalla Telavin vilkkaalla ruokatorilla, jolla paikalliset myyvät tuotteitaan. Torilta jatkamme matkaa kohti Vardisubanin pientä kylää, joka tunnetaan perinteisessä viinin valmistuksessa käytettävistä isoista saviastioista.

Mielenkiintoisen pysähdyksen jälkeen suuntaamme Alaverdiin. Kaupungin katedraali ja siihen kuuluva luostari perustettiin 500-luvulla paikalle, jolla sijaitsi aikaisemmin Kuun jumalalle omistettu temppeli. Osa luostarista on peräisin tuolta ajalta, mutta katedraali, joka on Georgian korkein (55 m), on 1000-luvulta. Kirkko ja luostari sijaitsevat maailman vanhimman viinialueen keskellä, ja luostarin munkit valmistavat viiniä, jota voi ostaa mukaan.

Kakhetin alueella toimii joukko Georgian parhaita viinitaloja. Käymme tunnetulla Schuchmannin tilalla, jolla syömme kevyen lounaan ja maistelemme herkullisia viinejä.

Seuraava kohteemme on yksi alueen tunnetuimmista kaupungeista: pieni Sighnaghi, joka sijaitsee kukkulan huipulla ja josta on näkymät Alazanin laaksoon ja Kaukasukselle. Täällä on kapeita, jyrkkiä mukulakivikatuja ja pastellivärisiä taloja kaiverrettuine puuparvekkeineen 1700- ja 1800-luvuilta. 1700-luvulta peräisin oleva kaupunginmuuri on hyvinsäilynyt ja sen päällä voi kävellä pienen matkaa.

Pitkän ja värikkään päivän päätteeksi palaamme Tbilisiin, jonne saavumme illallisaikaan.

Päivä 5
Vapaapäivä Tbilisissä - lisämaksullinen retki Mtskhetaan ja Chardhakiin - Džvarin luostari - Svetitskhovelin katedraali ja georgialaisen ruoan valmistusta

Päivä on varattu omille seikkailuille Georgian pääkaupungissa. Voit myös lähteä lisämaksulliselle retkelle, jonka ohjelmassa on vierailu kahdessa Unescon suojelemassa rakennuksessa lähistöllä sijaitsevassa Mtskhetassa sekä käynti paikallisella viinitilalla, jolla pääsee kokeilemaan georgialaisten herkkujen valmistusta.

Kristinuskosta tuli Georgian valtionuskonto vuonna 317. Jos lähdet mukaan päivän retkelle (osa retkipakettia), pääset tutustumaan maan vanhimpiin kirkkoihin. Kirkot Mtskhetan kaupungin ympäristössä kuuluvat koko Georgian vanhimpiin ja merkittävimpiin. Unesco on ottanut kirkot maailmanperintökohteiden listalle. Yksi kirkoista on Džvarin luostari, joka sijaitsee kukkulan laella, ja sieltä on upea näköala yli kaupungin ja Mtkvarijoen. Pieni luostari perustettiin 600-luvulla pyhälle paikalle, jolle joko Pyhä Nino (naispuolinen evankelista) tai kuningas Mirian, jonka Pyhä Nino käännytti kristinuskoon, pystytti isokokoisen puuristin. Rakennus on jyrkän symmetrinen: ristinmuotoisessa rakennuksessa on ylimääräistä tilaa sakaroiden välissä, joten pohjapiirustus näyttää kahdeksankulmaiselta.

Keskellä Mtskhetan vanhaa keskustaa kohoaa Svetitskhovelin katedraali, joka on yksi Georgian tärkeimmistä kirkoista sekä kooltaan toiseksi suurin. Katedraali on Mtskhetan ja Tbilisin arkkipiispan piispankirkko. Perimätiedon mukaan Kristuksen kaapu olisi haudattu kirkon alle. Alkuperäinen puukirkko 300-luvulta korvattiin sata vuotta myöhemmin kivikirkolla, jonka osia voi vielä nähdä nykyisen kirkon (1000-luvulta) rakenteissa. Katedraali oli omana aikanaan valtava. Se on kauniisti koristeltu sisältä ja ulkoa.

Katseltuamme vaikuttavia rakennuksia on hyvän lounaan aika. Syömme sen paikallisen viinintuottajan Aegon tilalla. Tällä kertaa pääsemme itse mukaan ruoanvalmistukseen. Teemme paikallista khinkalia. Kyse on kaukasialaisesta erikoisuudesta, taikinanyyteistä, joissa on liha- tai kasvistäyte.

Aego on erikoistunut biodynaamiseen viinintuotantoon. Suhteellisen kalliit viinit ovat löytäneet tiensä Eurooppaan. Niitä voi nauttia esim. ravintola Nomassa Kööpenhaminassa tai Hotel Ritzissä Lontoossa. Iltapäivän päätteeksi palaamme Tbilisiin, jossa syömme illallisen yhdessä kaupungin laaturavintoloista.

(Päivän retki ei sisälly matkan hintaan. Voit ostaa erillisen retkipaketin – lue lisää matkaohjelman lopusta.)

Päivä 6
Tbilisi - Gori - Sachkhere - Kutaisi - Stalin-museo, lounas paikalliseen tapaan ja Katshki Pillar

On aika jättää Tbilisi ja ottaa suunta kohti Josif Stalinin synnyinkaupunkia, Goria, jossa käymme Stalinille omistetussa museossa. Tyyliltään kreikkalais-roomalaisen paviljongin suojassa sijaitsee vaatimaton talo, jossa Stalin – tuolloin Ioseb Besarionis dze Džughašvili – vietti elämänsä ensimmäiset neljä vuotta. Museo sijaitsee talon kupeessa. Se rakennettiin 1957 vastikään kuolleen Neuvostoliiton johtajan kunniaksi. Georgian itsenäistyttyä Stalinin toimien kaunistelua on karsittu, ja näyttely kertoo nyt myös puhdistuksista ja poliittisesta vainosta, vankileireistä ja sopimuksesta Hitlerin kanssa vuonna 1939. Tärkeä kappale maailmanhistoriaa nähtynä avainhenkilön elämänhistorian kautta.

Matkalla kohti Kutaisia pysähdymme pienessä Sachkheren kylässä, jossa syömme vanhassa maatalossa lounaan paikalliseen tapaan. Vierailemme kylän yhteisessä viinikellarissa, jossa on kypsytetty viiniä sukupolvien ajan.

Täältä jatkamme läpi kauniiden maisemien Chiaturan kaupunkiin, jossa oli neuvostoaikana useita magnesiumkaivoksia. Tänä päivänä valtaosa tuotannosta on lopetettu, mutta monet köysiradat, jotka yhdistivät kaivoksia, koristavat yhä taivasta kuin muistona entisten aikojen suuruudesta.

Lähistöllä on Katshki Pillar, 500 vuotta vanha luostari, joka on rakennettu pienehkön vuoren laelle. Luostariin pääsee vain 40 metriä pitkien tikapuiden avulla. Tikkaat roikkuvat tiukasti karussa kallioseinämässä. Jätämme kipuamisen tällä kertaa väliin!

Saavumme Kutaisiin illalla ja syömme illallisen majatalossamme.

Päivä 7
Kutaisi - Ambrolauri - Kutaisi - Nikortsminda-kirkko - viininmaistelua - lounas paikalliseen tapaan ja joulukuusten kasvatusta

Kutaisin koillispuolella on Rachan alue valtavine ylänköineen ja metsineen. Alue rajoittuu Kaukasian vuoristoalueeseen. Päivän alkajaisiksi käymme kauniissa Nikortsminda-kirkossa, joka on peräisin 1000-luvulta. 1 400 metrin korkeudesta on vaikuttavat näkymät lähivuorille. Monet hienot kesäasunnot, joita Tbilisin rikkaat georgialaiset ovat rakennuttaneet alueelle, todistavat seudun upeista maisemista ja raikkaasta vuoristoilmasta.

Käytyämme Unescon suojelemassa kirkossa jatkamme matkaa lähellä sijaitsevalle metsäalueelle, jolta on peräisin valtaosa kasvatettujen joulukuusien siemenistä. Siementen kerääminen yli 30 metrisistä puista on sekä rankkaa että vaarallista. Käymme skandinaavien omistamassa yrityksessä, joka pyrkii parantamaan paikallisten työntekijöiden työehtoja.

Jatkamme alueen pääkaupunkiin, Ambrolauriin, jossa nautimme mukavan lounaan luonnossa ennen kuin päivän ohjelma päättyy vierailuun Bugeulin kylässä. Täällä tuotetaan kuuluisaa Racha-viiniä. Kun valtaosa Kakhetin alueen viinituotannosta keskittyy Saperavi- ja Rkatsikeli-rypäleeseen, Rachan alueella käytetään pääasiallisesti alkuperäisiä rypälelajikkeita, joita ei viljellä muualla maailmassa. Pääsemme maistamaan viiniä ennen kuin palaamme Kutaisiin, jonne saavumme iltapäivän päätteeksi. Illallisen syömme pienessä majatalossamme.

Päivä 8
Kutaisi - Gelati - Zugdidi - Mestia - Gelatin luostari, Engurin pato ja vaikuttavat maisemat

On aika heittää hyvästit Kutaisille ja suunnata kohti matkan ehdotonta kohokohtaa, tarunhohtoista Svanetiaa. Yli 4 000 metrin korkeuteen kohoavat vuorenhuiput ympäröivät Svanetiaa, joka on aina ollut eristyksissä muusta maailmasta. Se on antanut alueelle oman erityisen leimansa, joka näkyy esim. monissa pienissä linnoituksissa ja tähystystorneissa (koshki), joita näkee kaikkialla.

Ennen kuin lähdemme nousemaan kohti Svanetiaa, vierailemme kauniissa Gelatin luostarissa, joka sijaitsee puolen tunnin matkan päässä Kutaisista. Luostarin rakennutti 1106 Georgian kuuluisin kuningas, David IV, joka on myös haudattu luostariin.

Pari tuntia ajettuamme saavumme pääkaupunkiin Zugdidiin, jonka asukasluku – lähes 200 000 – vaikuttaa luonnottoman korkealta suhteessa yleensä harvaan asuttuun vuoristoseutuun. Vaikutelma ei ole täysin väärä, sillä korkea asukasluku selittyy osittain sillä, että kaupunkiin tulvi etnisiä georgialaisia Venäjän ja Georgian välisessä sodassa, joka käytiin naapurissa Abhasiassa 1992–1993. Nykyään kaikkialla vallitsee rauha. Jatkamme matkaa kevyen lounaan jälkeen kohti Mestiaa, Ylä-Svanetian pääkaupunkia.

Vuoriketjun juurella pysähdymme yhdellä maailman suurimmista padoista, Enguin padolla. Patoa rakennettiin 1960–1970-luvuilla ja se oli yksi neuvostoaikojen jättiläishankkeista. Jatkamme kohti Svanetiaa, ja pian avautuvat mahtavat maisemat. Vaikuttavia vuoria ja pieniä, hengästyttävän kauniita kyliä, joita alppiruusulehdot ympäröivät, laiduntavia lampaita ja lehmiä sekä eläimistö, jollaista ei löydy mistään muualta Kaukasukselta. Täällä elää lisäksi karhuja, villivuohia ja sakaaleja sekä runsaasti lintuja.

Mestia sijaitsee 1 500 metrin korkeudessa, ja kaupungin n. 3 000 asukasta elää pääasiassa matkailusta, sillä kaupunki on täydellinen tukikohta vaelluksille kesäisin ja hiihtoretkille talvisin. Majoitumme pienehköön majataloon, ja sitten on aikaa lähteä tutustumaan lähemmin kaupunkiin. Illalla tapaamme jälleen majatalossamme yhteisen aterian merkeissä.

Päivä 9
Mestia - Ushguli - Mestia - Euroopan korkeimmalla sijaitseva maalaiskylä - Lamaria-kirkko ja maaseutuelämää

Tänään siirrymme pidemmälle kohti Svanetian sydäntä ja käymme mm. Ushgulin kylässä, joka sijaitsee 2 200 metrin korkeudessa. Koko kaupunki on Unescon suojeluksessa. Saamme tilaisuuden nauttia siitä, kuinka luonto, arkkitehtuuri ja vanhat perinteet yhdistyvät hienoksi kokonaisuudeksi.

Vaihdamme tutun bussimme maastoautoihin, joissa on tilaa 5–6 henkilölle, sillä 46 viimeistä kilometriä Ushguliin ajetaan pitkin möykkyistä vuoristotietä. Huono tie unohtuu nopeasti, kun katselee maisemia. Näemme pieniä eristyneitä maalaiskyliä, huimia rotkoja ja lumihuippuisia vuoria, kunnes kolme tuntia myöhemmin saavumme Ushguliin.

Käymme katsomassa kylän ainoata kirkkoa, Lamariaa, joka on peräisin 1100-luvulta ja kuuluisa lääninherra Puta Dadeshkelianin murhasta. Dadeshkeliani yritti 1800-luvun lopussa saada Svanetian väestöä liittymään yhteen ja kannattamaan häntä. Ushgulin asukkaat kokoontuivat kirkolle ja laukaisivat yhteistyöllä revolverin, joka tappoi miehen. Dadeshkeliani oli ryhtynyt mahdottomaan tehtävään, sillä yksikään aikaisempi hallitsija ei ollut kyennyt yhdistämään aluetta.

Kirkolta on kaunis näkymä yli Škharavuoren, joka kohoaa 5 068 metriin ja on Georgian korkein vuori – ja kolmanneksi korkein koko Kaukasuksella. Ehdit tutustua omatoimisesti kaupunkiin, jossa on yli 20 hyvin säilynyttä koshkia. Vetreimmät voivat lähteä kevyelle vaellusretkelle. Muista hyvät kengät vaikket suunnittelisi lähteväsi vaellukselle. Ushgulin kadut kun eivät ole erityisen tasaisia.

Lounaan jälkeen palaamme Mestiaan. Pysähdymme matkan varrella nauttimaan luonnosta ja saavumme Mestiaan vasta myöhään iltapäivällä. Päivän kokemuksia voimme sulatella majatalossa, jossa syömme tukevan illallisen.

Päivä 10
Mestia - Batumi - kohti Mustanmeren rannikkoa - kaupunkikierros Batumissa

On tullut aika vaihtaa raikas vuoristoilma lämpöasteisiin ja nykyaikaisiin mukavuuksiin Georgian kolmanneksi suurimmassa kaupungissa Batumissa. Pitkä ja kaunis reitti vie meidät alas tasangolle, jossa nautimme paikallisen lounaan. Matka jatkuu Batumiin, jota voi kutsua vastakohdaksi elämälle Svanetian vuoristoalueilla.

Batumi, alunperin kreikkalaisten kauppa-asema, sijaitsee Mustanmeren rannalla ja subtrooppinen ilmasto on viimeisten vuosikymmenten aikana houkutellut matkailijoita alueelle. Matkailun vanavedessä on rakennettu uusia hotelleja, kasinoita ja muuta viihdykettä. Batumista löytyy yhä viihtyisä vanha keskusta, ja isoa teollisuussatamaa on yritetty muokata nykyvaatimusten mukaiseksi. Batumi Boulevard, perustettu 1884, kulkee kuuden kilometrin matkan pitkin merenrantaa ja tarjoaa koko joukon ulkoilmaravintoloita, baareja ja kahviloita.

Hotellimme sijaitsee melko lähellä Batumi Boulevardin uutta osaa, ja lähdemme sen jälkeen pienelle kaupunkikierrokselle. Kävelemme pitkin rantakatua ja katsastamme kaupungin tunnusmerkin, Alphabet Towerin, joka on kunnianosoitus georgian kirjakielelle. Näemme myös joitakin kauniita aukioita ennen kuin syömme illallista yhdessä.

Päivä 11
Omaa aikaa Batumissa - lisämaksullinen retki Makhuntsetiin - etnografinen museo - Makhuntseti-vesiputous ja lounas viinitilalla

Päivä on varattu omille seikkailuille Batumissa.

Seikkailunhaluiset voivat lähteä retkelle (osa retkipakettia) Adjaran alueelle, jossa näemme Makhuntseti-vesiputouksen ja keskiaikaisen sillan sekä syömme lounaan paikallisella viinitilalla.

Aloitamme retken vierailemalla Kemal Turmanidzen luona, joka avasi 2016 ihan oman etnografisen museon. Museo koostuu pelkästään esineistä, joita Kemal ja hänen perheensä itse on kerännyt. Jopa mallinuket ovat kopioita kuolleista perheenjäsenistä, ystävistä ja tutuista.

Jatkamme pidemmälle kohti sisämaata pitkin alueen isoa jokea ja sen monia sivujokia. Läpi aikojen vesistö on ollut tärkeä kulkureitti, ja hedelmällisille pelloille on saatu täältä kasteluvettä. Reitille on rakennettu vaikuttavia kivisiltoja, ja tänään näemme niistä mahtavimman. Pienessä Makhuntsetin kylässä joen yli kulkee yli 20-metrinen, keskiaikainen kivisilta, jonka rakentamisessa ei ole käytetty tukipilareita.

Lähellä siltaa on vesiputous, josta on tullut suosittu retkikohde Batumin asukkaille. Nousemme ylös putoukselle ja nautimme alueen kauniista luonnosta ennen kuin vierailemme yhdellä paikkakunnan monista viinitiloista. Tila on erikoistunut kuuluisaan makeaan Adjarian-viiniin. Maistelemme viiniä ja nautimme mukavan lounaan ennen paluuta takaisin suurkaupunkiin.

Palattuamme Batumiin loppuiltapäivä on omaa aikaa. Illalla tapaamme vielä matkan viimeisen illallisen merkeissä.

(Päivän retki ei sisälly matkan hintaan. Voit ostaa erillisen retkipaketin – lue lisää matkaohjelman lopusta.)

Päivä 12
Batumi - Helsinki
Laukku täynnä hyviä muistoja ajamme varhaisen aamiaisen jälkeen Batumin lentokentälle, josta kotimatka alkaa.

Retkipaketti

Retkipakettiin sisältyy:

  • Retki Mtskhetaan ja Chardhakiin: Džvarin luostari, Svetitskhovelin katedraali ja georgialaisen ruoan valmistusta. Retki sisältää lounaan Chardhakissa, illallisen Tbilisissa ja sisäänpääsyn luostariin.
  • Retki Makhuntsetiin: Etnografinen museo, Makhuntseti-vesiputous ja lounas viinitilalla.

Hinta: 98€/hlö

Hintatiedot

Hintaan sisältyy
  • Turkish Airlinesin reittilennot Helsinki – Baku/Batumi – Helsinki (Istanbulin kautta) turistiluokassa
  • majoitus jaetussa kahden hengen huoneessa hyvissä hotelleissa ja paikallisissa majataloissa
  • aamiaiset
  • lounas päivinä 2-4 ja 6-10
  • illallinen päivinä 2-4 ja 6-11
  • kuljetukset ja retket ohjelman mukaan
  • suomalainen matkanjohtaja
  • verot ja viranomaismaksut
Hintaan ei sisälly
  • lisämaksu yhden hengen huoneesta 198€/hlö
  • muut ruoat ja ruokajuomat matkan aikana
  • juomarahat paikallisoppaille ja kuljettajille (noin 60 USD/hlö)

Ennen matkaa

Lue nämä Albatrosin lisä- ja erityisehdot, ennen matkan varaamista.

Hyvä tietää

Pakkaaminen

Ota mukaan pieni reppu tai laukku, johon voit kätevästi pakata päivän aikana tarvitsemasi tavarat. Matkalla liikumme sekä vuoristossa että merenrannalla ja lämpötilat voivat vaihdella suurestikin. Ota mukaan vaatekertoja, joita on helppo lisätä ja vähentää. Et tarvitse matkalla juhla-asua.

Liikkuminen

Matkan aikana kävellään suhteellisen paljon. Matka ei sovi liikuntaesteisille.

Yöpymiset

Tbilisi: 4 yötä
Telavi:
1 yö
Kutaisi:
2 yötä
Mestia:
2 yötä
Batumi:
2 yötä

Yleistä matkustustietoa

Fyysinen kunto matkustettaessa

Pääsääntöisesti edellytämme, että matkustaja itse pystyy huolehtimaan omasta liikkumisestaan ryhmän tahdissa. Myös bussi-, juna- ja laivamatkoillamme tutustumme nähtävyyksiin usein jalan. On mahdollista, että päivittäiset kävelymatkat voivat nousta useisiin kilometreihin. Pyydämme aina tarkistamaan myynnistä tai matkaohjelmasta, soveltuuko matka teille.

Vakuutukset

Matkoihin ei sisälly henkilökohtaisia vakuutuksia, matkatavaravakuutusta eikä peruutusturvaa. Matkojen erikoisluonteen vuoksi kehotamme ottamaan riittävän kattavat vakuutukset omasta vakuutusyhtiöstä, ja selvittämään mikä vakuutus sopii sinulle parhaiten ja mitä vakuutus korvaa. Vakuutuksia ei voi ottaa matkan aikana, ne on aina hankittava etukäteen. Matkalle on ehdottomasti mukavampi lähteä, kun tietää että oma vakuutusturva on kunnossa.

Albatros Travelin matkanjohtaja

Kaikilla ryhmämatkoillamme on mukana suomalainen matkanjohtaja, joka lentää kanssanne Helsingistä kohteeseen tai on vastaanottamassa teitä kohteen lentokentällä. Kerromme tästä kotiin lähetettävän kirjeen mukana, noin viikko ennen matkaa. Maasta riippuen matkalla on usein mukana paikallisopas, joka hoitaa käytännön järjestelyjä ja avustaa matkanjohtajaa. Joillain matkoillamme on mahdollisuus ostaa matkanpidennys. Albatrosin Yksilöllinen matka ja ryhmämatkojen matkan pidennetty osuus ei sisällä suomalaisen matkanjohtajan palveluja.

Mikäli matkanjohtaja sairastuu matkan aikana, pyrimme saamaan mahdollisuuksien mukaan paikalle ensisijaisesti suomalaisen matkanjohtajan. Mikäli tämä ei ole mahdollista, Albatrosin pohjoismaalaisen matkanjohtajan.

Juomarahat

Ryhmämatkoillamme matkanjohtaja kertoo teille maan juomaraha-käytännöistä, ja tietysti myös itse arvioitte palvelun tason. Kerromme sekä Ryhmä- että Yksilöllisten matkojen kohdalla suositeltavan juomarahasumman matkan ajalle. Emme sisällytä juomarahoja matkan hintaan. Juomarahan käytön ja summan suuruuden haluamme viime kädessä asiakkaan itse voivan päättää.

Yksin matkustavat

Jos matkustat yksin, edellytämme yhden hengen huoneen/hytin varaamista.  

Passi tai henkilökortti

Suomen kansalaisella on oltava koko matkan ajan voimassaoleva hyväkuntoinen passi. Passin tulisi olla voimassa vähintään 6 kuukautta matkan paluupäivän jälkeen. Tämä suositus koskee kaikkia matkojamme, vaikka säännökset voivatkin vaihdella maittain ja passin voimassoloaikavaatimus olla joissain maissa lyhyempi.
Useissa Euroopan maissa riittää kuvallinen henkilökortti matkustusasiakirjaksi. Katso ajankohtaiset tiedot: http://www.poliisi.fi

Passissa tulee olla tyhjiä sivuja mahdollisia leimoja tms. viisumeita varten. Lapsella tulee olla oma passi.
Passin nimitietojen tulee täsmätä lentolipun tietojen kanssa. Pyydämme muiden kuin Suomen kansalaisten tarkistamaan omasta lähetystöstään matkalle tarvittavat asiakirjat.

Rokotukset ja terveys

Pyydämme tarkistamaan matkakohteen kohdalta kunkin maan rokotussuositukset ja joihinkin maihin suositeltavan malarian estolääkesuosituksen. Mikäli olet epävarma omasta rokotussuojastasi tai haluat lisätietoa malarialääkityksen tarpeellisuudesta, otathan yhteyttä omaan lääkäriisi. Mahdolliset päivittäiset reseptilääkkeet on syytä pakata käsimatkatavaroihin (lentoyhtiöiden määräykset huomioiden). Ota varalta mukaan vähän reiluummin lääkkeitä, matkalla ei välttämättä ole mahdollista saada nopeasti käyttämääsi lääkettä. Matkamme ovat usein kiertomatkoja, joten liikumme paljon ja päivät voivat olla pitkiä, joten vesipullon mukana pitäminen on tärkeää.

Viisumi

Joihinkin maihin matkustettaessa tarvitaan viisumi. Kerromme matkakohteen yhteydessä, mikäli viisumi täytyy hankkia ennen matkaa ja miten sen voi hankkia. Ohjeet koskevat suomen kansalaisia. Mikäli olet jonkun muun maan kansalainen, ota yhteyttä oman maasi lähetystöön.

Matkustaminen alaikäisten lasten kanssa

Jos matkustat lasten kanssa, jotka eivät ole omia lapsiasi, esim. lapsenlapsesi kanssa, tai jos biologisena vanhempana matkustat lasten kanssa ilman toista vanhempaa, huomioi, että kohdemaasta riippuen matkustamiseen voidaan vaatia erityisiä asiakirjoja.

Suosittelemme ottamaan hyvissä ajoin ennen matkaa yhteyttä kyseisen maan suurlähetystöön tai konsulaattiin ja selvittämään, mitkä säännöt koskevat alaikäisten lasten maahan saapumista.

Vaikka alaikäisten lasten maahantuloon ei vaadittaisi mitään virallisia asiakirjoja, lentoyhtiö voi vaatia tällaisiä asi​​akirjoja ja estää lennolle pääsyn lähtöselvityksessä, jos asiakirjat puuttuvat.

Tämän vuoksi suosittelemme vahvasti joka tapauksessa ottamaan matkalle mukaan lasten englanninkieliset virkatodistukset, kopiot molempien vanhempien passin kuva-aukeamasta sekä englanninkielisen suostumusilmoituksen vanhemmalta/vanhemmilta, jotka eivät osallistu matkalle.

Istumapaikat ja erikoisruokavalioateriat kohteessa/hotellissa ja lentokoneessa

Matkustamme ryhmänä ja ns. ryhmälentolipuilla. Lentoyhtiö vastaa istumapaikkajaosta. Voit varausvaiheessa kertoa mahdollisesta istuinpaikkatoiveesta, kuten esimerkiksi ikkuna- tai käytäväpaikkatoiveesta, jonka toimitamme lentoyhtiölle. Huomioithan, että emme voi taata toivetta. 

Voit kertoa meille mahdollisesta erikoisruokatoiveesta lennolla/kohteessa tai hotellissa ja toimitamme pyynnön eteenpäin. Nämä toiveet tarvitsemme viimeistään 60 päivää ennen lähtöpäivää. Huomioithan, että emme voi taata toiveita. 

Matkatavarat

Tavallisimmin maksutta kuljetettavan matkatavaran määrä on max. 20kg tai 23 kg. Matkustamoon voi viedä yhden käsimatkatavaran, kooltaan yleensä enintään 55 x 40 x 20cm ja painoltaan enintään 5 kg tai 8 kg. Laukun ulkomitat, taskut, pyörät ja kahvat mukaan lukien laukku ei saa ylittää annettuja mittoja. Lentoyhtiöt voivat halutessaan rajoittaa käsimatkatavaroiden kokoa. Reittilennoilla noudatetaan ylipainomaksuissa kansainvälisen ilmakuljetusjärjestön IATA:n/lentoyhtiön niistä määräämiä maksuja.

Sallitut kilomäärät voivat vaihdella lentoyhtiöittäin, joten tarkista sallittu kilomäärä lentoyhtiön omilta nettisivulta tai meiltä ennen matkaa. Maiden sisäisillä lennoilla konetyyypit voivat olla pienempiä, jolloin matkatavararajoitukset ovat usein tiukemmat.

Istumapaikat bussissa

Albatrosin ryhmämatkoilla ei ole mahdollista varata tai ostaa istumapaikkoja bussista. Matkustajat voivat paikan päällä sopia matkanjohtajan kanssa paikkojen vaihtamisesta matkan aikana, jotta jokaisella on mahdollisuus istua bussin etu- ja takapenkeillä. 

Muutokset lentoaikatauluihin ja matkaohjelmaan

Muutokset lentoaikatauluihin ovat mahdollisia. Kerromme mahdollisista muutoksista mahdollisimman pian saatuamme tiedon lentoyhtiöltä.

Pidätämme oikeudet mahdollisiin muutoksiin matkaohjelmaan, jotka voivat johtua esim. muuttuneista aukioloajoista, jolloin päiväohjelman aikataulu saattaa muuttua.

Luonnonolosuhteet, liikenne, paikalliset pyhät, lakot tai vaalit voivat vaikuttaa matkaohjelmaan.

Huomioithan, että lisämaksulliset retket toteutuvat, kun osallistujia on riittävästi. Mikäli retki joudutaan peruuttamaan, maksu palautetaan joko ennen matkaa tai matkan jälkeen, peruutusajankohdasta riippuen.

Rated 5 out of 5 by from Mahtava ruoka- ja viinimatka! Ennakko-odotuksia ei oikein ollut, vain esitteen upeat kuvat houkuttelivat mukaan. Aivan hulppea kokemus ja loistava tietopaketti Kaukasuksen pienestä maasta.
Date published: 2017-10-30
Rated 3 out of 5 by from Mielenkiintoinen kohde, ei ihan tavallinen Ohjelmaa oli paljon. Paikallisten kotona käynnit ovat mielenkiintoisia ja on mukava tutustua paikallisiin tavallisiin ihmisiin. Jotkut kohteet, esimerkiksi joulukuusikasvattamo tuntui turhalle, vaikka perheessä käynti olikin mukava. Kirkkokäyntejä oli muutama liikaa. Omaa aikaa olisin kaivannut enemmän. Kokeneet matkailijat lähtevät tällaiselle matkalle ja osaavat itsekin kulkea kaupungilla. Majoituksena käytetyt Majatalot eivät vastanneet mielestäni näinkin hintavan matkan tasoa. Hotellitkin olivat vaatimattomia. Batumissa olisin viihtynyt useamman päivän, etenkin kun säät suosivat. Matkaseura oli mukavaa, kokeneita, paljon nähneitä matkailijoita. Oppaat olivat asiantuntevia, paikallisopas oli likimain koko ajan äänessä, mutta hyvä niin koska hän tiesi paikalliset asiat.
Date published: 2017-10-17
Rated 5 out of 5 by from matkan kokonaisuus oli hyvä Olin matkalla Georgiassa pari viikkoa sitten ja pidin siitä kovasti. Ohjelmassa oli kuitenkin liikaa kirkkoja, ja liian vähän vapaata aikaa. Vuoret olivat parasta.
Date published: 2017-10-17
Rated 4 out of 5 by from 25 vuodessa kohti nykyaikaa! Georgian historiasta kiinnostuneelle erinomainen kierros historian tuntevan oppaan johdolla, ennakkoperehtyminen auttaa ymmärtämään muutosten laajuutta. Suuret olosuhde-erot vuoristokylistä Batumiin tulivat matkalla hyvin esiin. Ihmisten avuliaisuus ja ystävällisyys oli kokemus, jonka perusteella tämän kiertomatkan jälkeen omatoimimatkaakin voisi hyvin harkita kieliongelmista huolimatta.
Date published: 2017-10-13
  • y_2024, m_4, d_24, h_7
  • bvseo_bulk, prod_bvrr, vn_bulk_3.0.42
  • cp_1, bvpage1
  • co_hasreviews, tv_0, tr_4
  • loc_fi_FI, sid_GERTR04, prod, sort_[SortEntry(order=SUBMISSION_TIME, direction=DESCENDING)]
  • clientName_albatros-travel

Vastaavia matkoja