Aikamatka entiseen kuningaskuntaan – Jugoslavia

group-tour
Ryhmämatka suomalainen matkanjohtaja

Juhlamatka Serbiaan, Kroatiaan ja Sloveniaan – vanhan Jugoslavian alueelle.

Uutuus

Jugoslavia! Kansojen kudelma, joka Titon vallan alla näyttäytyi yhtenäisenä yksikkönä, ja jolla oli paljon inhimillisemmät kasvot kuin muilla itäblokin mailla. Jo vuosikymmeniä aikaisemmin oli testattu ensimmäisiä yrityksiä muodostaa yhtenäinen Jugoslavian valtio Jugoslavian kuningaskunnan nimellä 1918–1941.

80 vuotta sen jälkeen, kun Jugoslavian kuningaskunta hajosi, seuraamme kuningaskunnan jalanjälkiä ja yritämme ymmärtää, mikä oli yhtenäisen Jugoslavian idean pohjana ja miksi tämä yritys meni niin pahasti pieleen. Käymme Serbian kuninkaallisessa kaupungissa Topolassa sekä vierailemme ensimmäisen kuninkaan, Pietari I:n, haudalla 100 vuotta hänen kuolemansa jälkeen. Tutustumme Serbian pääkaupunkiin Belgradiin, sitten suuntaamme Slavonian maakuntaan, entisen Jugoslavian kuningaskunnan ydinalueelle. Siellä maistelemme paikallisia ruokia ja hyviä kroatialaisia viinejä sekä nautimme ihastuttavasta luonnosta. Käymme mm. alueen suurimmassa kansallispuistossa. Pääsemme kokemaan eläimet lähietäisyydeltä tehdessämme veneretken laajojen vesialueiden läpi.

Kroatian pääkaupungissa Zagrebissa kohtaamme jälleen historian kierrellessämme vanhankaupungin katuja ja ohittaessamme parlamenttirakennuksen, josta kroaatit ensimmäisen maailmansodan jälkeen julistivat ensimmäisen itsenäisen Kroatian valtion syntyneen. Tuo valtio sisällytettiin pian Jugoslavian kuningaskuntaan.

Jatkamme matkaa luonnoltaan kauniiseen Sloveniaan, jossa teemme kaupunkikävelyn maan pienessä ja viihtyisässä pääkaupungissa Ljubljanassa. Kiertomatkan päätteeksi vietämme pari päivää Bledjärven seudulla, joka on vuosisatojen ajan vetänyt puoleensa väkeä läheltä ja kaukaa.

Klikkaa karttaa, näet sen suurempana.
 • Tyyppi Kiertomatka, Viini ja gastronomia

 • Matkanjohtaja Suomalainen

 • Viisumi Ei

 • Rokotukset Ei

 • Valuutta RSD, HRK, EUR,

Päiväohjelma
Päivä 1 Belgrad. Saapuminen ja kaupunkikierros Serbian pääkaupungissa ja tervetuloillallinen.
Päivä 2 Belgrad – Topola – Belgrad. Serbian kuningasperheen päämaja ja lisämaksullinen illallisristeily Tonavalla.
Päivä 3 Belgrad – Sremski Karlovci – Novi Sad. Krusedolin luostari, hunajan valmistusta ja Petrovaradinin linnoitus.
Päivä 4 Novi Sad – Osijek – Stupnicki Dvori – Zlatni Lug. Käynti torilla ja viinitilalla Slavonian sydänmailla.
Päivä 5 Zlatni Lug – Lonjsko Poljen kansallispuisto – Zagreb. Kevyt kävelyretki kansallispuistossa ja käynti Cigocin haikarakylässä, lounas paikalliseen tyyliin.
Päivä 6 Zagreb. Kaupunkikävely ja omaa aikaa tai lisämaksullinen retki keskiaikaiseen Samoboriin.
Päivä 7 Zagreb – Ljubljana – Radovljica – Bled. Kaupunkikävely Slovenian pääkaupungissa ja illallinen Radovljicassa.
Päivä 8 Bled. Bledjärvi ja elämyksiä maaseudulla.
Päivä 9 Bled – Ljubljana – Helsinki.

Kuvagalleria

Lähtöpäivät

Lähtö Matkan kesto Hinta Lähtölentokenttä Huomaa
1.398€
Helsinki
Klikkaa päivämäärää nähdäksesi matkaohjelman

Päiväohjelma

Hae matkaohjelma HUOM. Joissakin matkoistamme ohjelma voi vaihdella, esim. lähtöpäivästä tai matkasesongista riippuen. Tulostathan matkaohjelman oman aiotun/valitun matkapäivämääräsi kohdalta, kiitos.

Päivä 1
Belgrad. Saapuminen ja kaupunkikierros Serbian pääkaupungissa ja tervetuloillallinen.

Belgrad, jonka asukasluku on reilu kaksi miljoonaa, on yksi Kaakkois-Euroopan suurimmista ja vanhimmista kaupungeista, sillä sen historia ulottuu usean tuhannen vuoden päähän. Sijainti Tonavan ja Savan varrella on tehnyt kaupungista halutun kohteen roomalaisista osmaneihin. Kaupunki kärsi ankarasti toisen maailmansodan aikana, mutta toimi Jugoslavian poliittisena ja kulttuurisena keskuksena. Nykyään Belgrad on suurkaupunki, joka menee kovaa vauhtia eteenpäin ja jossa on paljon tutkittavaa.

Saavuttuamme perille suuntaamme kaupungin keskusaukiolle Tasavallan aukiolle ja kuljemme pitkin pääkatua Knez Mihailovaa, jonka varrella on paljon kivoja putiikkeja, kahviloita ja ravintoloita. Käymme katsomassa myös Belgradin tunnusmerkkiä, Kalemedanin linnoitusta. Linnoitus on toiminut vuosisatojen ajan kaupungin ja sen vaihtuvien hallitsijoiden suojelijana. Linnoituksen alueella on leikkipaikkoja, pieni eläintarha, museo ja ruoka- ja kahvipaikkoja. Lisäksi sieltä on upeat näkymät sekä Tonavalle että Savajoelle.

Illalla syömme hyvän illallisen Skadarlijan kaupunginosassa, jota värikkäine taloineen ja mukulakivikatuineen markkinoidaan Serbian Montmartrena.

Yöpyminen Belgradissa.

Päivä 2
Belgrad – Topola – Belgrad. Serbian kuningasperheen päämaja ja lisämaksullinen illallisristeily Tonavalla. n. 150 km

Aamiaisen jälkeen suuntaamme kohti etelää ja hurmaavaa Topolan kaupunkia, jossa kuulemme Serbian kuningasperheestä ja erityisesti eräästä Serbian historian tärkeimmästä henkilöstä: Pietari I:stä, Jugoslavian kuningaskunnan ensimmäisestä kuninkaasta. Pietari I on hyvin suosittu hahmo Serbiassa ja hänen 100-vuotisjuhliaan vietetään vuonna 2021.

Topolaan, josta tuli Serbian kuningasperheen tärkein tukikohta Serbian voitettua osmanit 1800-luvun alussa, on haudattu kaikki entisen kuningasperheen jäsenet. Käymme tietysti Pietari I:n haudalla ja kuulemme lisää hänen jännittävästä tarinastaan. Lisäksi pistäydymme kuninkaallisissa kammioissa, joissa on esillä henkilökohtaisia tavaroita, joiden perusteella saa erinomaisen kuvan kuninkaallisten piirien elämästä.

Palattuamme takaisin nykyhetkeen on lounasaika. Nautimme tukevan maalaistyylisen lounaan perinteisissä puutaloissa lähistöllä sijaitsevassa kylässä.

Lounaan jälkeen suuntaamme takaisin kohti Belgradia, jonne saavumme iltapäivällä. Loppupäivä on varattu omille seikkailuille.

Illalla on mahdollisuus lähteä lisämaksulliselle retkelle: Teemme risteilyn Tonavalla ja Savajoella. Jokien rannoilla on suosittuja ulkoilualueita. Näemme myös isoja, vanhoja tehdasalueita, jotka seisoivat pitkään tyhjillään, mutta joissa nykyään toimii moderneja luovien alojen yrityksiä sekä baareja ja kahviloita. Syömme hyvän illallisen jokiveneessä ennen kuin palaamme hotellille.

(Risteily ja illallinen eivät sisälly matkan hintaan. Ne varataan erikseen.)

Yöpyminen Belgradissa.

(Aamiainen ja lounas sisältyvät matkan hintaan.)

Päivä 3
Belgrad – Sremski Karlovci – Novi Sad. Krusedolin luostari, hunajan valmistusta ja Petrovaradinin linnoitus. n. 90 km

Tänään suuntaamme Sremski Karlovciin, joka sijaitsee Vojvodinan alueella Fruska Gora -vuoren juurella. Aikaisemmin kaupunki toimi Serbian ortodoksisen kirkon keskuspaikkana ja alueen kulttuurin kehtona. Käymme vaikuttavassa Krusedolin luostarissa, jonne itsevaltainen Brankovicin suku on haudattu. Samalla kuulemme lisää uskonnon merkityksestä tässä osassa maailmaa.

Tutustuttuamme luostarin historiaan ja merkitykseen saavumme perille Sremski Karlovciin, jossa tapaamme paikallisen hunajantuottajan. Zivanovicin perheellä on ollut mehiläispesiä jo viiden sukupolven ajan ja he ovat tuottaneet hunajaa, joka kuuluu alueen parhaisiin. Kuulemme lisää mehiläistenhoitajan elämästä ja maustamme kokemusta hyvällä lounaalla mehiläistarhaajien luona.

Lounaan jälkeen seuraava kohteemme on vaikuttava Petrovaradinin linnoitus, joka on Euroopan toiseksi suurin. Linnoitus on rakennettu 1692–1780 ja sijaitsee kauniilla paikalla Tonavan varrella. Linnoituksesta on näkymät maakuntakeskukseen Novi Sadiin. Linnoitus, jota on kutsuttu nimellä Serbian Gibraltar, sai jäädä pystyyn ensimmäisen maailmansodan jälkeen, jolloin monet linnoitukset menettivät merkityksensä ja tuhottiin. Petrovaradin seisoo yhä tänä päivänä jyhkeänä ja ryhdikkäänä.

Novi Sad on Serbian toiseksi suurin kaupunki, jonka asukasluku on n. 250 000. Valtaosa asukkaista on serbejä, mutta täällä asuu myös iso unkarilainen vähemmistö. Ennen ensimmäistä maailmansotaa kaupunki oli serbien kulttuurikeskus. Tärkeä kulttuurikaupunki se on yhä, lisäksi kaupungissa on ortodoksinen piispanistuin. Novi Sad perustettiin vuonna 1694 ja vuonna 1748 se sai vapaakaupungin aseman. Lisääntynyt kauppa ja erityisesti serbikulttuurin keskittyminen kaupunkiin sai aikaan sen, että Novi Sadia kutsuttiin Serbian Ateenaksi. Kaupunki sijaitsee eräässä Euroopan tärkeimmistä risteyskohdista, ja sen asema kansainvälisenä kaupan keskuksena ja kauttakulkupaikkana on synnyttänyt kaupunkiin monia historiallisia nähtävyyksiä, jollaisia jopa suuremmista kaupungeista on vaikea löytää.

Majoitumme hotelliin. Hyvin ansaitun lepohetken jälkeen teemme lyhyen kävelykierroksen kaupungin keskustassa ja näemme mm. keskusaukion (Trg Slobode, Vapausaukio), kauniin uusrenessanssityylisen kaupungintalon sekä kaupungin vanhimman kadun, Zmaj Jovinan.

Yöpyminen Novi Sadissa.

(Aamiainen ja lounas sisältyvät matkan hintaan.)

Päivä 4
Novi Sad – Osijek – Stupnicki Dvori – Zlatni Lug. Käynti torilla ja viinitilalla Slavonian sydänmailla. n. 250 km

On aika poistua Serbiasta. Ylitämme Serbian ja Kroatian välisen rajan aamupäivällä.

Ensimmäinen pysähdyspaikkamme on Osijek, joka on Slavonian alueellinen pääkaupunki. Osijekin asukasluku on lähes 150 000. Kaupungin isot torit houkuttelevat päivittäin ostoksille tuoreilla raaka-aineillaan, joita on tuotu myyntiin lähikylistä. Katselemme tarjontaa lähemmin, kun pysähdymme Osijekissa.

Torikäynnin jälkeen jatkamme kohti isoja viinialueita lähellä seudun korkeinta vuorta Papukia (953 m). Täällä on viljelty viiniä jo vuosisatojen ajan. Käymme paikallisen viinitilallisen luona. Pääsemme maistelemaan tilan tuotteita, mikä käy kevyestä lounaasta.

Iltapäivän päätteeksi ajamme viimeisen etapin kohti lähellä sijaitsevaa Zlatni Lugia, jossa majoitumme viihtyisään perheomisteiseen pensionaattiin. Voimme rentoutua kodinomaisessa majapaikassamme, tehdä kävelyretken pienessä kylässä sekä nauttia paikan hyvästä ruoasta ja viinistä.

Yöpyminen Zlatni Lugissa.

(Aamiainen, kevyt lounas ja illallinen sisältyvät matkan hintaan.)

Päivä 5
Zlatni Lug – Lonjsko Poljen kansallispuisto – Zagreb. Kevyt kävelyretki kansallispuistossa ja käynti Cigocin haikarakylässä, lounas paikalliseen tyyliin. n.170 km

Zlatni Lugin puhdas ilma on epäilemättä tehnyt meille hyvää. Ravitsevan aamiaisen jälkeen lähdemme kohti Kroatian pääkaupunkia Zagrebia.

Ennen kuin pääsemme niin pitkälle, pistäydymme Lonjsko Poljen kansallispuistossa. Savajoen itäpuolella sijaitsevalle isolle kosteikkoalueelle on keskittynyt eniten lintuja koko Balkanilla. Yli 500 km2:n kokoisessa puistossa elää yli 250 eri lintulajia hyvin ainutkertaisessa luonnossa, jota pääsemme katsomaan lähempää lyhyellä kävelyretkellä.

Käymme katsomassa erästä Euroopan harvoista haikarakylistä, jossa elää pesintäkaudella enemmän haikaroita kuin ihmisiä. Vuonna 2015 laskettiin, että kylässä asui yli 200 haikaraa, kun taas ihmisiä oli 114. Haikarat oleskelevat kylässä maaliskuun puolivälistä elokuun loppuun, mutta niiden vaikuttavia pesiä näkee ympäri vuoden. Pieni ja viihtyisä maalaiskylä, joka koostuu pelkästään vanhoista puutaloista, on jo itsessään näkemisen arvoinen, joten syömme kylässä paikallistyylisen lounaan ja nautimme rennosta tunnelmasta.

Meillä on vielä edessä viimeinen etappi: saavumme Kroatian pääkaupunkiin Zagrebiin myöhään iltapäivällä.

Yöpyminen Zagrebissa.

(Aamiainen ja lounas sisältyvät matkan hintaan.)

Päivä 6
Zagreb. Kaupunkikävely ja omaa aikaa tai lisämaksullinen retki keskiaikaiseen Samoboriin.

Aamupäivän vietämme kaupunkikävelyllä Zagrebissa, erityisesti sen vanhimmissa osissa: Gradecissa Gornji Gradin kaupunginosassa (”yläkaupungissa”) ja Kaptolissa, joka on kaupungin uskonnollinen keskus. Näemme mm. keskiaikaisen kiviportin, joka yhdistää kaksi kaupunginosaa ja jonka madonnapatsaan väitetään täyttävän kävijän toiveet. Näemme myös katedraalin, joka on peräisin 1200-luvulta ja joka on Kroatian suurin kirkko. Kaptolin kaupunginosassa sijaitsee iso Dolacin tori, jolla myydään tuoreita elintarvikkeita.

Zagreb oli kaupunki, jossa Kroatian, Slavonian ja Dalmatian kuningaskunnan unioni julistettiin 1918. Unioni liitettiin pian Serbian kuningaskuntaan, mikä toimi alkusoittona Jugoslavian kuningaskunnalle, johon pian kuului myös Slovenia. Ratifiointi tapahtui entisessä parlamentissa, jonka ohitamme kierroksellamme.

Iltapäivä on varattu omille seikkailuille, mikäli ei halua osallistua lisämaksulliselle retkelle viihtyisään Samoboriin. Keskiaikainen Samobor sijaitsee vain 30 km päässä Zagrebista. Läheisen Zumbarakin vuorijonon huipulta kohoaa kaupungin keskiaikainen linna, mutta me keskitymme nyt viihtyisään vanhaan keskustaan, joka sopii oivallisesti kaupunkikävelyn kohteeksi.

Näemme kaupungin tunnusmerkin Pyhän Anastasian kirkon, joka nykymuodossaan on peräisin vuodelta 1675, sekä vanhan puusillan, joka kulkee Gradnajoen yli. Sitten suuntaamme kaupungin keskusaukiolle, jolta löydämme tärkeimmän syyn Samoborin erityisasemalle Kroatian historiassa: Kremsnita-kakun. Kremsnita-kakkua valmistetaan aidolla reseptillä juuri Samoborissa. Aukion monet konditoriat todistavat leivonnaisen suosiosta.

Vietettyämme muutaman mukavan tunnin tässä idyllisessä kaupungissa päätämme vierailumme syömällä illallisen yhdessä kaupungin parhaimmista ravintoloista. 

(Retki Samoboriin sekä illallinen eivät sisälly matkan hintaan, vaan tilataan erikseen.)

Yöpyminen Zagrebissa.

(Aamiainen sisältyy matkan hintaan.)

Päivä 7
Zagreb – Ljubljana – Radovljica – Bled. Kaupunkikävely Slovenian pääkaupungissa ja illallinen Radovljicassa. n. 200 km

On aika lähteä Kroatiasta kohti Slovenian pääkaupunkia. Sana Ljubljana merkitsee ”rakastettua”, mikä on helppo ymmärtää, kun seisoo keskellä tätä ihastuttavaa kaupunkia. Ljubljana sijaitsee 298 m korkeudessa keskellä Slovenian kaunista vuoristoseutua.

Ljubljanassa on tunnelmaa ja elämä levittäytyy mielenkiintoisiin kaupunginosiin. Asukkaita kaupungissa on vain 300 000, mikä tekee tunnelmasta varsin intiimin. Vanhassakaupungissa on barokkityylisiä taloja, ja lisäksi kaupunki voi ylpeillä kauniilla jugendtyylisillä ja erityisesti maailmankuulun slovenialaisen arkkitehdin Joze Plecnikin suunnittelemilla vaikuttavilla rakennuksilla. Kaupunki on peräisin roomalaisten kaudelta. Legendan mukaan kaupungin perusti Kreikan prinssi Iason ja hänen seuraajansa argonautit. Kerrotaan, että prinssi Iason saapui alueelle paetessaan kuningas Aietesia, jolta hän oli varastanut kultaisen taljan. Juuri täällä Iason taisteli kauhean hirviön kanssa ja voitti taistelun. Hirviö oli Ljubljana-lohikäärme, joka on kuvattu kaupungin vaakunaan istumassa linnan tornin huipulla.

Vuonna 1990 järjestettiin kansanäänestys, jossa Slovenian kansa päätti irrottautua Jugoslaviasta ja muodostaa itsenäisen Slovenian. Slovenian tasavallasta tuli totta 25.6.1991. Ljubljanasta tuli pääkaupunki ja se toimii Slovenian politiikan, talouden, kulttuurin ja tieteen keskuksena. Yksi merkkipäivistä uuden tasavallan historiassa on 1.5.2004, jolloin Slovenia liittyi Euroopan unioniin.

Kaupunkikierroksellamme käymme katsomassa tärkeimpiä rakennuksia ja tutustumme kaupungin kiehtovaan historiaan. Sitten suuntaamme Slovenian tunnetuimmalle alueelle Bledjärven ympäristöön. Matkan varrella pysähdymme pienessä ja viehättävässä Radovljicassa, joka on kuuluisa hunajapikkuleivistään. Monissa kaupoissa sekä paikallisessa museossa jaetaan tietoa siitä, miksi juuri Radovljican hunajakakkuset ovat niin tunnettuja. Illalla syömme paikallistyylisen illallisen eräässä kaupungin ravintoloista.

Saavumme Bledin kaupungin ulkopuolella sijaitsevaan hotelliimme vasta illan päätteeksi.

Yöpyminen Bledin ympäristössä.

(Aamiainen ja illallinen sisältyvät matkan hintaan.)

Päivä 8
Bled. Bledjärvi ja elämyksiä maaseudulla. n. 30 km

Bled sijaitsee Slovenian pohjoisosassa lähellä Itävallan rajaa. Kaupunki sijaitsee kauniilla paikalla saman nimisen järven rannalla lumipeitteisten Alppien ympäröimänä. Järvellä sijaitse maan ainoa saari, sekin nimeltään Bled. Saarella sijaitsee kirkko, joka toimi aikaisemmin temppelinä, jossa slaavilaiset kansat palvoivat rakkauden ja hedelmällisyyden jumalatarta Živaa.

Kaupunki on yli 1 000 vuotta vanha ja siitä on ensimmäinen kirjallinen maininta vuodelta 1004, kun Saksan keisari Henrik II antoi kaupungin Brixenin piispalle. Bledistä tuli turistikohde 1800-luvulla. Alueen luonto ja leuto ilmasto vetivät väkeä puoleensa. Laajalle levisi tieto siitä, että järvellä ja alueen kuumilla lähteillä on terveyttä edistäviä ominaisuuksia. Jo 1900-luvun alussa Bled tunnettiin Itävallan keisarikunnan kauneimpana kylpyläkohteena, ja siitä lähtien alueella on käynyt vierailijoita. 

Nautimme rennosta tunnelmasta pienessä kaupungissa, jossa on vaikuttavia palatseja enemmän kuin monissa isommissa paikoissa – kiitos lukuisien nimekkäiden vieraiden.

Iltapäivällä palaamme viihtyisään hotelliimme. Illalla syömme yhteisen läksiäisillallisen hotellissa.

Yöpyminen Bledin ympäristössä.

(Aamiainen ja illallinen sisältyvät matkan hintaan.)

Päivä 9
Bled – Ljubljana – Helsinki. n. 60 km

Aamiaisen jälkeen ajamme Ljubljanan lentokentälle – on aika palata kotiin.

(Aamiainen sisältyy matkan hintaan.)

Lisämaksullinen retkipaketti: Illallisristeily Belgradissa (päivä 2) ja Samoborin kakkukaupunki (päivä 6)

Olemme koonneet kiinnostavan retkipaketin. Retket suuntautuvat Belgradin ja Zagrebin ympäristöön.

Belgradissa lähdemme risteilylle Tonavalle ja Savajoelle. Pääsemme näkemään Serbian kauniin pääkaupungin joelta käsin. Syömme risteilyn aikana hyvän illallisen. Risteilyn jälkeen palaamme hotellille.

Zagrebista suuntaamme lähellä sijaitsevaan keskiaikaiseen Samoboriin, joka on kuuluisa ihanista Kremsnita-kakuistaan. Tutustumme viihtyisään kaupunkiin ja nautimme päivän päätteeksi illallisen kaupungin parhaassa ravintolassa.

Hintaan sisältyy:

 • Risteily Tonavalla ja kolmen ruokalajin illallinen aluksella
 • Kuljetus hotellilta alukselle ja takaisin
 • Kaupunkikävely Samoborissa ja kolmen ruokalajin illallinen perheomisteissa ravintolassa
 • Kuljetus hotellista Samoboriin ja takaisin

(Retket toteutetaan, mikäli ilmoittautuneita on vähintään 12.)

Hintatiedot

Matkan hinta

Hinta alkaen 1.398€ /hlö jaetussa kahden hengen huoneessa
Näytä kaikkien lähtöpäivien hinnat

Yhden hengen huoneen lisämaksu
228€
Hintaan sisältyy
 • Reittilennot Helsinki-Belgrad/Ljubljana – Helsinki turistiluokassa (matkalla välilasku
 • Majoitus jaetussa kahden hengen huoneessa keskitason hotelleissa
 • Aamiaiset (päivä 2-9)
 • 4 lounasta ja 4 illallista
 • Kuljetukset ja retket ohjelman mukaan
 • Suomalainen matkanjohtaja
 • Verot ja viranomaismaksut
Hintaan ei sisälly
 • Yhden hengen huoneen lisämaksu, 228€/hlö
 • Retkipaketti 138€/hlö
 • Muut juomat ja ruokailut matkan aikana
 • Juomarahat kuljettajille ja paikallisoppaille, yhteensä 40€/hlö (suositus)

Ennen matkaa

Lue nämä Albatrosin lisä- ja erityisehdot, ennen matkan varaamista.

Hyvä tietää

Osallistujamäärä

Tälle matkalle minimiosallistujamäärä on 15 henkilöä. Mikäli osallistujia on tätä vähemmän, pidätämme oikeuden peruuttaa matka. Tälläisessä tapauksessa peruutus tehdään yleensä viimeistään 4-6 viikkoa ennen matkan lähtöpäivää.

Liikkuminen matkan aikana

Kävelemme paljon matkapäivien aikana, kohtuullinen peruskunto on tarpeen. Matkustajan tulee kyetä liikkumaan omatoimisesti, ilman apuvälineitä. Matka ei sovellu liikuntaesteiselle.

Ilmasto

Keväällä ja syksyllä aamuisin ja iltaisin voi olla viileää, myös sadekuurot ovat mahdollisia. Varaathan tästä syystä mukaan neuleen ja kevyen takin. Mitä tulee pukeutumiseen illalliselle, serbit, kroaatit ja slovenialaiset eivät ole erityisen muodollisia. Muista pakata mukaan hyvät kengät kävelyretkiä (luonnossa ja kaupungeissa) varten.

Yöpymiset

Belgrad 2 yötä, Novi Sad 1, Zlatni Lug 1, Zagreb 2 ja Bledin ympäristö 2.

Ajomatkat

Päivä 2. noin 150 km
3. 90 km
4. 250 km
5. 170 km
7. 200 km
8. 30 km
9. 60 km

Yleistä matkustustietoa

Turvallinen matkakokemus

Haluamme, että tunnet olosi turvalliseksi Albatros-matkallasi. Aina siitä alkaen kun varaat matkasi, siihen saakka kun palaat kotiin monta kokemusta rikkaampana – siitäkin huolimatta, että maailmassa on koronavirusta. Tätä ajatellen olemme koonneet tietoa ja ohjeita, kuinka minimoida tartuntariski matkalla. Kuitenkin niin, että voit myös nauttia matkastasi ja sen suomista elämyksistä. Näihin toimiin kuuluu mm. seuraavaa:

 • Kaikki matkanjohtajamme ovat sertifioituneet WHO:n ohjeistusten mukaisesti tartuntojen minimoimiseksi.
 • Edellytämme kaikkia yhteistyökumppaneitamme matkakohteissa kiinnittämään erityistä huomiota siivoukseen ja puhtaanapitoon.
 • Tiedotamme kaikkia asiakkaitamme matkavakuutuksen tärkeydestä sekä siitä, miten minimoida tartuntariski.

Lue lisää täältä

Fyysinen kunto matkustettaessa

Pääsääntöisesti edellytämme, että matkustaja itse pystyy huolehtimaan omasta liikkumisestaan ryhmän tahdissa. Myös bussi-, juna- ja laivamatkoillamme tutustumme nähtävyyksiin usein jalan. On mahdollista, että päivittäiset kävelymatkat voivat nousta useisiin kilometreihin. Pyydämme aina tarkistamaan myynnistä tai matkaohjelmasta, soveltuuko matka teille.

Vakuutukset

Matkoihin ei sisälly henkilökohtaisia vakuutuksia, matkatavaravakuutusta eikä peruutusturvaa. Matkojen erikoisluonteen vuoksi kehotamme ottamaan riittävän kattavat vakuutukset omasta vakuutusyhtiöstä, ja selvittämään mikä vakuutus sopii sinulle parhaiten ja mitä vakuutus korvaa. Vakuutuksia ei voi ottaa matkan aikana, ne on aina hankittava etukäteen. Matkalle on ehdottomasti mukavampi lähteä, kun tietää että oma vakuutusturva on kunnossa.

Albatros Travelin matkanjohtaja

Kaikilla ryhmämatkoillamme on mukana suomalainen matkanjohtaja, joka lentää kanssanne Helsingistä kohteeseen tai on vastaanottamassa teitä kohteen lentokentällä. Kerromme tästä kotiin lähetettävän kirjeen mukana, noin viikko ennen matkaa. Maasta riippuen matkalla on usein mukana paikallisopas, joka hoitaa käytännön järjestelyjä ja avustaa matkanjohtajaa. Joillain matkoillamme on mahdollisuus ostaa matkanpidennys. Albatrosin Yksilöllinen matka ja ryhmämatkojen matkan pidennetty osuus ei sisällä suomalaisen matkanjohtajan palveluja.

Mikäli matkanjohtaja sairastuu matkan aikana, pyrimme saamaan mahdollisuuksien mukaan paikalle ensisijaisesti suomalaisen matkanjohtajan. Mikäli tämä ei ole mahdollista, Albatrosin pohjoismaalaisen matkanjohtajan.

Juomarahat

Ryhmämatkoillamme matkanjohtaja kertoo teille maan juomaraha-käytännöistä, ja tietysti myös itse arvioitte palvelun tason. Kerromme sekä Ryhmä- että Yksilöllisten matkojen kohdalla suositeltavan juomarahasumman matkan ajalle. Emme sisällytä juomarahoja matkan hintaan. Juomarahan käytön ja summan suuruuden haluamme viime kädessä asiakkaan itse voivan päättää.

Yksin matkustavat

Jos matkustat yksin, edellytämme yhden hengen huoneen/hytin varaamista.  

Passi tai henkilökortti

Suomen kansalaisella on oltava koko matkan ajan voimassaoleva hyväkuntoinen passi. Passin tulisi olla voimassa vähintään 6 kuukautta matkan paluupäivän jälkeen. Tämä suositus koskee kaikkia matkojamme, vaikka säännökset voivatkin vaihdella maittain ja passin voimassoloaikavaatimus olla joissain maissa lyhyempi.
Useissa Euroopan maissa riittää kuvallinen henkilökortti matkustusasiakirjaksi. Katso ajankohtaiset tiedot: http://www.poliisi.fi

Passissa tulee olla tyhjiä sivuja mahdollisia leimoja tms. viisumeita varten. Lapsella tulee olla oma passi.
Passin nimitietojen tulee täsmätä lentolipun tietojen kanssa. Pyydämme muiden kuin Suomen kansalaisten tarkistamaan omasta lähetystöstään matkalle tarvittavat asiakirjat.

Rokotukset ja terveys

Pyydämme tarkistamaan matkakohteen kohdalta kunkin maan rokotussuositukset ja joihinkin maihin suositeltavan malarian estolääkesuosituksen. Mikäli olet epävarma omasta rokotussuojastasi tai haluat lisätietoa malarialääkityksen tarpeellisuudesta, otathan yhteyttä omaan lääkäriisi. Mahdolliset päivittäiset reseptilääkkeet on syytä pakata käsimatkatavaroihin (lentoyhtiöiden määräykset huomioiden). Ota varalta mukaan vähän reiluummin lääkkeitä, matkalla ei välttämättä ole mahdollista saada nopeasti käyttämääsi lääkettä. Matkamme ovat usein kiertomatkoja, joten liikumme paljon ja päivät voivat olla pitkiä, joten vesipullon mukana pitäminen on tärkeää.

Viisumi

Joihinkin maihin matkustettaessa tarvitaan viisumi. Kerromme matkakohteen yhteydessä, mikäli viisumi täytyy hankkia ennen matkaa ja miten sen voi hankkia. Ohjeet koskevat suomen kansalaisia. Mikäli olet jonkun muun maan kansalainen, ota yhteyttä oman maasi lähetystöön.

Istumapaikat ja erikoisruokavalioateriat kohteessa/hotellissa ja lentokoneessa

Matkustamme ryhmänä ja ns. ryhmälentolipuilla. Lentoyhtiö vastaa istumapaikkajaosta. Voit varausvaiheessa kertoa mahdollisesta istuinpaikkatoiveesta, kuten esimerkiksi ikkuna- tai käytäväpaikkatoiveesta, jonka toimitamme lentoyhtiölle. Huomioithan, että emme voi taata toivetta. 

Voit kertoa meille mahdollisesta erikoisruokatoiveesta lennolla/kohteessa tai hotellissa ja toimitamme pyynnön eteenpäin. Nämä toiveet tarvitsemme viimeistään 60 päivää ennen lähtöpäivää. Huomioithan, että emme voi taata toiveita. 

Matkatavarat

Tavallisimmin maksutta kuljetettavan matkatavaran määrä on max. 20kg tai 23 kg. Matkustamoon voi viedä yhden käsimatkatavaran, kooltaan yleensä enintään 55 x 40 x 20cm ja painoltaan enintään 5 kg tai 8 kg. Laukun ulkomitat, taskut, pyörät ja kahvat mukaan lukien laukku ei saa ylittää annettuja mittoja. Lentoyhtiöt voivat halutessaan rajoittaa käsimatkatavaroiden kokoa. Reittilennoilla noudatetaan ylipainomaksuissa kansainvälisen ilmakuljetusjärjestön IATA:n/lentoyhtiön niistä määräämiä maksuja.

Sallitut kilomäärät voivat vaihdella lentoyhtiöittäin, joten tarkista sallittu kilomäärä lentoyhtiön omilta nettisivulta tai meiltä ennen matkaa. Maiden sisäisillä lennoilla konetyyypit voivat olla pienempiä, jolloin matkatavararajoitukset ovat usein tiukemmat.

Istumapaikat bussissa

Albatrosin ryhmämatkoilla ei ole mahdollista varata tai ostaa istumapaikkoja bussista. Matkustajat voivat paikan päällä sopia matkanjohtajan kanssa paikkojen vaihtamisesta matkan aikana, jotta jokaisella on mahdollisuus istua bussin etu- ja takapenkeillä. 

Muutokset lentoaikatauluihin ja matkaohjelmaan

Muutokset lentoaikatauluihin ovat mahdollisia. Kerromme mahdollisista muutoksista mahdollisimman pian saatuamme tiedon lentoyhtiöltä.

Pidätämme oikeudet mahdollisiin muutoksiin matkaohjelmaan, jotka voivat johtua esim. muuttuneista aukioloajoista, jolloin päiväohjelman aikataulu saattaa muuttua.

Luonnonolosuhteet, liikenne, paikalliset pyhät, lakot tai vaalit voivat vaikuttaa matkaohjelmaan.

Huomioithan, että lisämaksulliset retket toteutuvat, kun osallistujia on riittävästi. Mikäli retki joudutaan peruuttamaan, maksu palautetaan joko ennen matkaa tai matkan jälkeen, peruutusajankohdasta riippuen.

Vastaavia matkoja