Hyvä tietää Israelista

Tällä sivulla on tärkeää tietoa ennen matkaa ja matkalla Israelissa.
  • Asukasluku 8 milj.
  • Pääkaupunki Jerusalem
  • Kielet heprea ja arabia
  • Uskonto juutalaisuus, islamilaisuus ja muita pienempiä uskontoryhmiä
  • Valuuta Israelin sekeli
  • Pinta-ala 20 770 km²
Ennen matkaa
Noin viikko ennen matkaa lähetämme sinulle sähköpostitse lentoliput ja tietokirjeen matkaan liittyen. Ota nämä tiedot matkalle mukaan.
Passi ja viisumi

Passisi tulee olla voimassa koko Israelin matkan ajan. Israeliin ei tarvita viisumia, jos matka kestää alle 90 päivää. Huomaa, että turvajärjestelyt ja tarkastukset lentokentillä ovat erittäin tarkkoja. Mikäli passissasi on Syyrian, Libanonin, Iranin tai Irakin leima, saattaa se hankaloittaa pääsyä maahan.

Passiin leimataan rajalla saapumisleima, jonka päiväyksestä lukien matkustajalla on lupa oleskella maassa enintään 3 kk. Mikäli samalla passilla on aikomus matkustaa johonkin arabimaahan, Egyptiä ja Jordaniaa lukuunottamatta, pyydä maahantulovirkailijalta, ettei hän laita leimoja tai muita merkintöjä passiin.

Israel vaatii kaksoiskansalaisiltaan (Suomi/Israel, Suomi/palestiinalaisalueet) Israelin/Palestiinalaishallinnon passin maahan tultaessa ja maasta poistuttaessa.

Rokotukset
Maakohtaiset suositukset  ja ajankohtaista tietoa rokotuksiin ja mahdollisiin tauteihin liittyvissä asioissa saat terveyskeskuksesta ja osoitteesta www.rokote.fi sekä terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilta http://www.thl.fi/, Sivuilla on myös matkailijan terveysopas.
Matkavakuutus
Tarkistathan ennen matkaa vakuutusyhtiöstäsi, että sinulla on koko matkan ajan voimassa oleva ja riittävän kattava matka- ja matkaturvavakuutus. Varmista, että vakuutukseen sisältyy peruutusturva.
Sää
Tarkista matkakohteesi sää ennen matkalle lähtöä internetistä, esimerkiksi osoitteista www.foreca.fiwww.cnn.com tai www.bbc.com.
Käsimatkatavarat
Suosittelemme, että pakkaat tärkeimmät tavarat, kuten arvoesineet ja lääkkeet käsimatkatavaroihin. Jos tarvitset matkallasi lääkkeitä, kuljeta ne alkuperäisissä pakkauksissa, joissa on mukana lääkäriltä saamasi resepti. Lisätietoja ja pakkausohjeita saat tarvittaessa Finavian nettisivuilta: www.finavia.fi (Matkustajat/Pakkausohjeita).
Aikaero
Israelissa on sama aika kuin Suomessa.(Siirtyminen kesäaikaan tapahtuu Israelissa eri aikaan kuin Suomessa).
Juomaraha
Juomaraha ei yleensä sisälly laskuun. Kahviloissa ja ravintoloissa maksetaan juomarahaa noin 10–15 prosenttia laskun loppusummasta.
Valuutta ja luottokortti

Israelin valuutta on sekeli, virallisemmin New Israeli Shekel (NIS). Sekelin sadasosa on agora (mon. agorot). Maassa käytetään 20, 50, 100 ja 200 sekelin seteleitä ja 1, 2, 5 ja 10 sekelin kolikoita. Käytössä on lisäksi 10 ja 50 agoran kolikot.

Luottokortit ovat yleisiä. Kansainvälisillä  luotto- tai pankkikorteilla voi maksaa useimmissa liikkeissä ja ravintoloissa. Pankkiautomaatteja on suurimmissa kaupungeissa.

Sähkö
Jännite on 220 volttia. Pistorasiat ovat kolmireikäisiä, mutta suomalaiset pistokkeet sopivat useimpiin rasioihin. Adapteri kannattaa ottaa mukaan.
Puhelin
Israelissa on toimiva ja koko maan kattava matkapuhelinverkko. Israelin maakoodi on  972.
Veden käytöstä
Alueen niukahkot vesivarat huomioiden, käytäthän vettä harkiten. Kraanavesi on juomakelpoista. Kotitaloudet suodattavat kuitenkin veden runsaan kalkkipitoisuuden vuoksi. Suosittelemme juomaan pullotettua vettä.
Pukeutuminen

Tel Avivin lähellä olevassa Bnei Barakissa, Jerusalemissa ja muilla uskonnollisilla paikoilla paljastava pukeutuminen saattaa herättää paheksuntaa. Uskonnollisilla nähtävyyksillä sekä miesten että naisten tulee peittää polvet ja olkapäät. Maan pohjoisosissa matkustettaessa on hyvä ottaa mukaan lämmintä ylle – auringon laskiessa lämpötilat laskevat huomattavastikin.

Tel Avivissa ja muissa rantakaupungeissa pukeutuminen on länsimaista ja vapaamuotoista. Suurimman osan vuodesta voi käyttää kesävaatteita. Muista suojautua auringolta.

Ruoka

Israelin ruokakulttuuriin kuuluvat  juutalaisuuden kosher-säännökset. Sääntöjen mukaan maito- ja lihatuotteet pitää erottaa toisistaan. Useissa hotelleissa aamiaisella tarjotaan vain maitotuotteita ja päivällisellä tarjoillaan lihaa, mutta ei maitotuotteita. Kosher-sääntöjä saatetaan noudattaa ravintoloissa erityisesti Länsi-Jerusalemissa.

Kosher-sääntöjen kieltämiä elintarvikkeita tarjotaan Israelissa harvoin. Ei-kosher-tuotteita ovat esimerkiksi sian- ja linnunliha  sekä äyriäiset. Kosher-sääntöjä noudattavat ruokakaupat ja ravintolat ovat kiinni sapattina, eli perjantai-illasta lauantai-iltaan.

Israelissa ja varsinkin Tel Avivissa on runsaasti ravintoloita ja kahviloita. Muiden maiden keittiöt ovat Israelissa hyvin edustettuina. Voit nauttia thaimaalaista, kiinalaista, japanilaista, intialaista tai vaikkapa etiopialaista ruokaa. Tarjolla on lisäksi Lähi-idän ja eri Euroopan maiden makuja.

Huomaa, että hinnat ravintoloissa vaihtelevat paljonkin. Suomeen verrattuna edullisia ravintoloita on paljon.

Sapatti
Sapatti on juutalaisuuden viikoittainen lepopäivä, jota vietetään juutalaisen viikon viimeisenä päivänä, lauantaina. Sapatti alkaa perjantai-illan auringonlaskusta ja päättyy lauantai-illan auringonlaskuun. Kaikki työntekoon liittyvä toiminta on kiellettyä. Sapatin aikana ei saa piirtää, kirjoittaa, tehdä kotitöitä tai lähteä autollen tai edes kävellen kauas kotoa. Sapatti vaikuttaa paikallisbussien ja muiden joukkoliikennevälineiden aikatauluihin. Useimmissa kaupungeissa bussit eivät kulje lainkaan perjantai-iltapäivästä lauantai-iltaan.