Hyvä tietää Indonesiasta

Tällä sivulla on tärkeää tietoa ennen matkaa ja matkalla Indonesiassa.
  • Kielet Indonesia ja useat vähemmistökielet
  • Pääkaupunki Jakarta
  • Asukasluku 256 milj.
  • Uskonto islam (sunnilaisuus) ja kristinusko
  • Valuutta Rupia
  • Pinta-ala 1.904.569 km2

Hyvä tietää

Aikaero

Aikaero riippuu siitä, onko Suomessa kesä- vai talviaika. Indonesia on maailman suurin saarivaltio ja se ulottuu kolmen aikavyöhykkeen yli.

Läntinen Indonesia: talvella +5 tuntia ja kesällä +4 tuntia
Keski-Indonesia: talvella +6 tuntia ja kesällä +5 tuntia
Itäinen Indonesia: talvella +7 tuntia ja kesällä +6 tuntia

Liikenne Indonesiassa

Bussit
Indonesialaiset bussit eivät ole aivan yhtä tasokkaita kuin ne, mihin olemme Euroopassa tottuneet. Valitsemme kuitenkin ilmastoidun bussin aina kun se on mahdollista.

Lennot
Indonesian kiertomatkoillamme taitamme usein maan sisäiset pitkät matkat lentäen. Matkanjohtaja kertoo tarkemmin maan sisäisiin lentoihin liittyvistä käytännöistä, kuten lentoajoista ja lähtöselvityksestä.

Hintataso
Hintataso on yleisesti ottaen alhaisempi kuin Suomessa. Hyvän aterian saa noin 7 eurolla ja matkan hintaan sisältymättömiin juomiin kannattaa varata noin 7-10 euroa päivää kohden.
Juomaraha
Indonesiassa on tapana pyöristää laskun summa ylöspäin, mutta paikalliset suhtautuvat muuten rennosti juomarahoihin. Huomioithan, että suuremmissa hotelleissa ja ravintoloissa palvelumaksu yleensä lisätään jo valmiiksi laskun loppusummaan.
Valuutta ja luottokortti
Indonesian rahayksikkö on rupia (IDR). Valuutanvaihtoa varten kannattaa ottaa matkalle mukaan Yhdysvaltain dollareita ja euroja. Visa ja MasterCard käyvät maksuvälineinä suuremmissa hotelleissa ja ravintoloissa, ja isommissa kaupungeissa on mahdollista nostaa käteistä rahaa näillä korteilla.
Sähkö
Indonesiassa jännite on 220/230. Jotkin pistorasiat ovat samanlaisia kuin Suomessa, mutta matkalle kannattaa varmuuden vuoksi ottaa mukaan adapteri.
Puhelin ja internet

Kansainvälinen suuntanumero on +62. Indonesiasta on kallista soittaa kotiin ja joissain paikoissa kuuluvuus saattaa olla hyvinkin huono. Tarkista operaattorisi kattavuus ja ulkomaanpuheluiden ja –viestien hinnat ennen matkalle lähtöä.

Suurimmassa osassa isoja kaupunkeja on nettikahviloita ja isommissa hotelleissa voi maksua vastaan käyttää internetiä.

Hygienia
Hotelleissa ja isommissa ravintoloissa on yleensä modernit, länsimaiset käymälätilat. Kaupungin ulkopuolella saattaa kuitenkin törmätä polkimella toimiviin vessoihin ja käymälöistä saattaa puuttua wc-paperi. Ota mukaan wc-paperia, intiimiserviettejä ja käsidesiä siltä varalta, että paperia tai juoksevaa vettä ei ole saatavilla.
Tapoja ja käytäntöjä

Indonesialaiset ovat avoimia ja vieraanvaraisia. Heille ei ole luontevaa puuttua toisten ihmisten käytökseen ja he olettavatkin, että turistit ovat maahan tullessaan perillä paikallisista tavoista. Vaikka indonesialaiset ovat tottuneet turisteihin, tulee paikallisten pyhäkköjä ja tapoja kunnioittaa peittämällä hartiat ja polvet ja välttämällä liian tiukkoihin vaatteisiin pukeutumista. Kengät tulee riisua, kun astuu sisään temppeliin ja moskeijaan. Ei ole kohteliasta istua niin, että jalkapohjat näkyvät eivätkä ne saa osoittaa Buddha-hahmoa ja muita pyhäkköjä kohti, koska islaminuskon mukaan jalkapohjat ovat epäpuhtaat. Buddha-hahmoja tai muita pyhiä monumentteja ei saa koskea. Valokuvaaminen ei ole kaikkialla sallittua, joten varmista asia ennen kuvien ottamista ja muista, ettei Buddha-hahmojen vieressä saa poseerata.

Paikallisten mukaan on tärkeää pystyä hallitsemaan tunteitaan, minkä vuoksi hermostuminen ja suuttuminen katsotaan säädyttömäksi käytökseksi. Pyydä matkanjohtajalta apua asioiden selvittämiseen, mikäli matkasi aikana koet, että sinua on kohdeltu huonosti.

Julkiset hellyydenosoitukset ja suudelmat tuomitaan jyrkästi, eikä vartalokosketusta tai kädestäpitämistäkään katsota hyvällä vaikka samaa sukupuolta olevien nähdäänkin usein kävelevän käsikkäin. Matkalla kannattaa suosia peittävää pukeutumista mutta hotellialueilla pukeutuminen voi olla vapaampaa. Indonesialaisen päätä ei saa koskettaa, sillä hiukset ovat heidän uskontonsa mukaan pyhät.

Joillain alueilla on yleistä kohdata kerjäläisiä, ja vanhoille ihmisille ja vammautuneille voi hyvin antaa muutaman kolikon. Älä kuitenkaan anna lapsille ja nuorille rahaa, sillä emme halua tukea lasten kerjäämistä. Voit kuitenkin antaa lapsille hyödykkeitä, kuten shampoota, saippuaa, kyniä ja vihkoja.

Tupakointi
Tupakointi on kielletty kaikissa kulkuvälineissä (bussi, juna, lentokone jne.) ja julkisilla paikoilla.